abidja Re: Wojna 03.05.23, 09:23 Tak. Nic innego nie moge robic a zycie w codziennym zagrozeniu jest wyczerpujace wiec ignoruje rzeczywistosc,ze ta wojna i zagrozenie ze strony Rosji istnieje caly czas. Oczywiscie, ja mam ten komfort ze nie mieszkam w Ukrainie. Jest mi łatwiej i "ogarniam" ten przywilej. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Wojna 03.05.23, 09:25 Nie miałam się do czego przyzwyczajać, bo mnie ona osobiście nie dotyczy. Tak, wojna w Ukrainie stała się normą. Jak każda inna wojna na przestrzeni dziejów. Wojna trzydziestoletnia obfitowałala w okrucieństwa, na które później też ludzie obojętnieli. Tych wojen dużo było. Nie tylko I czy II. Ładunek 200 dobrze pokazuje, że Ukraina zawsze będzie "przegrana" Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Wojna 03.05.23, 09:35 Wyjątkowo wstrętny. Ciężko zapomnieć o nim i z pamięci wymazać. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wojna 04.05.23, 13:56 O tak. Film jest po prostu straszny, choć z tego co pamiętam początek zaczął się bardzo niewinne, wręcz nudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Wojna 03.05.23, 09:32 Stała się jedną z wiadomości obok wielu w serwisach informacyjnych. To tak, można się z tematem osłuchać; tyle że nie dotyczy nas bezpośrednio, to także odbiór inny. Tyle że obserwuję na TT i widzę tam filmiki z tej wojny, cała tę ruską ohydę. I współczuję ludziom, którzy tego doświadczają na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wojna 03.05.23, 09:39 Tak. To znaczy oczywiście, że dalej się nią w jakiś sposób interesuje, i ze względu na sąsiedztwo jednak trochę bardziej niż innymi wojnami. I dalej staram się choć trochę wspierać, ale naturalnie, że już nią nie żyje tak jak przez pierwsze dni Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Wojna 03.05.23, 11:46 Ludzie z wojną w tle żyją także na terenie Ukrainy. Chodzą do szkoły, pracy, na zawody sportowe. Starają się żyć najnormalniej jak się da. To nie znaczy, ze tam, czy tu nie ma się świadomości sytuacji. Człowiek adaptuje się do warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 11:05 Nie, nie chodza do szkoly. Edukacja w Ukrainie teraz odbywa sie zdalnie na Ukrainie. Z praca tez jest roznie. Wiele osob wyjechalo, mezczyzni zostali powolani do wojska i to mialo wplyw na funkcjonowanie wielu firm i zakladow pracy. Wiele zostalo zamknietych albo okroilo dzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 11:07 * Edukacja w Ukrainie odbywa sie zdalnie ( Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 04.05.23, 11:12 Odbywa się stacjonarnie poza niewielkim enklawami okołofrontowymi. Może bym uwierzyła, gdybym nie rozmawiała wczoraj z opiekunką, która przyjechała dosłownie 2 dni temu i ma wnuki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Wojna 04.05.23, 11:22 Oczywiście, ze w większości stacjonarnie. Niby po co tyle szkół by odbudowywano w pakiecie ze schronami? Sporo osób wrócili do domów, dzieci chodzą do przedszkoli i szkół, młodzież studiuje. Owszem, nie działa to tak jak przed wojną, ale jakoś działa. Nawet był temat, ze w Chersoniu odwołano zawody kajakarskie z powodu ostrzału, jednak jak jest spokój dłużej, to takie rzeczy się dzieję. To nie jest normalne życie ale normalne ma ile się da. Zdalnie to się uczy cześć dzieci poza granicami Ukrainy i w pobliżu frontu. Hotele działają, knajpy działają (oprócz nalotów), fabryki działają, rolnicy robią co mogą. Wielu ludzi pracuje normalnie, tylko cześć mężczyzn jest w kamaszach, większość tylko w gotowości. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 11:49 czyli artykul wyzej zalinkowany z konca marca 2023 nieprawde mowi? moze ta opiekunka gdzies z dalekiego zachodu Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 04.05.23, 12:40 Napisałaś, że edukacja na Ukrainie odbywa się zdalnie. Otóż informuję, że to nieprawda. Zdalnie jest na niewielkim obszarze oraz dla dzieci, które przebywają za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:14 przyjelam do wiadomosci i nie kwestionuje. Acz znaczy ze artykul zalinkowany wyzej sie myli albo nie dopisali ze online dotyczy tylko tu i tam regionu: www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1551313%2Cszkoly-w-ukrainie-dzialaja-w-systemie-nauki-zdalnej-nauczycielka-z-odessy Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wojna 05.05.23, 12:14 Znajoma wykładowczyni-wykładała zdalnie gdy sama była w pl a studenci rozsiani w różnych miejscach, zima 2022 po fali ataków zajęcia stacjonarne nie mogły się odbywać-ale był tez problem ze zdalnymi-bo nie było prądu lub był limitowany ( wyłączany i włączony wg grafiku), były problemy z zasięgiem myślę że jest i tak i tak - ukraina to ogromny kraj...znana mi dziewczyna z czernichowa wstawia szczęśliwe fotki-na tle przyrody, z placu zabaw, z winem a z kolei sytuacja w rejonach bachmutu wygląda inaczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wojna 04.05.23, 23:13 Owszem, jeśli piszą, że zdalna nauka dotyczy wszystkich dzieci na całym terenie kraju to piszą nieprawdę. Szkoły normalnie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 05.05.23, 12:12 Zaczekam az bedziesz miec wiekszy wklad w jakakolwiek dyskusje zamiast powtarzania co juz dawno omowione i zamkniete. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Wojna 05.05.23, 15:39 >Edukacja w Ukrainie odbywa sie zdalnie Chyba w twoich urojeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Wojna 06.05.23, 15:23 Princess tam się toczy normalne życie Ta wojna to tez szansa dla Ukrainy Dostają mnóstwo kasy i wbrew pozorom państwo się rozwija i reformuje Wojna jest właściwie na małym skrawku W przeciwienstwie do uk która na naszych oczach się stacza w przepaść Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Wojna 07.05.23, 09:54 samaasma napisał(a): > Princess tam się toczy normalne życie > Ta wojna to tez szansa dla Ukrainy > Dostają mnóstwo kasy i wbrew pozorom państwo się rozwija i reformuje > > Wojna jest właściwie na małym skrawku > > W przeciwienstwie do uk która na naszych oczach się stacza w przepaść Dziewczyno, odstaw to co bierzesz. Za mocne ! Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Wojna 03.05.23, 17:46 Nie. Nie przyzwyczaiłam się. Śledzę codziennie wiadomości, obserwuję narastające szaleństwo ruskiej propagandy, śledzę na TT np. Antona Gerashchenko, Julię Davis, na yt Russian Media Monitor, komentatorów z różnych krajów, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Wojna 03.05.23, 22:39 Nie, ciągle nie jestem w stanie przyswoić kolejnych nalotów i ofiar... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wojna 03.05.23, 23:31 Nie wiem. Z jednej strony niby tak, żyjemy normalnie, dziecko się do koleżanek Ukrainek w klasie przyzwyczaiło, dziewczynki język polski opanowały, zadomowiły się, jest ok. Z drugiej strony co dziennie zerkam w wiadomości, co się na wschodzie dzieje, gdzie uderzyli, jakie straty. Jednak rozwalają mnie takie rozmowy: dziewczynka 10 lat, cieszyła się bardzo, że na święta jedzie na Ukrainę, do babci, pytam ją po powrocie, jak było, na co dziewczynka zdenerwowana, było źle, tata na froncie, nie przyjechał, musieliśmy siedzieć w piwnicy, bo były syreny. I znów sobie uświadamiam, że ludzie, dzieci żyją w takiej rzeczywistości, że mamy XXI wiek, unicef, prawa dziecka, i cholera, nic się zmienia, końca nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wojna 04.05.23, 00:25 Nie. Codziennie sledze wiadomości i TT Gerashchenko Pomarenko War monitor Noel i kilka innych Odpowiedz Link Zgłoś
long_week Re: Wojna 04.05.23, 00:49 I tak, i nie. Nie przeżywam jak na początku, kiedy nie mogłam spać, a w nocy sprawdzałam wiadomości. Chłopca, jedną z pierwszych ofiar wojny, który jechał rowerem, w wyniku wybuchu pocisku stracił nogę, a potem zmarł pamiętam mocno. Teraz już się oswoiłam, wojna trwa, przyzwyczaiłam się do żyjących obok Ukraińców, jednocześnie unikam wgłębiania w temat wojny. Relacji Bartka z vloga Bez Planu z Ukrainy nie dałam rady obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wojna 04.05.23, 00:57 Now - Sudan Niestety, niestety wciaz jakas wojna gdzies jest i np. do nas sooner or later jej ofiary docieraja/dotra ... Na dzis chyba najbardziej przejmuje sie doniesieniami z Afghanistan, eh. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wojna 05.05.23, 12:28 Porównujesz wojnę domową, gdzie tłuką się lokalne frakcje do wojny, w której jeden kraj napada na drugi. Kto zaatakował Sudan i Afganistan i po której stronie Zachód miałby się zaangażować? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wojna 05.05.23, 14:02 Wojna jest wojna - gina ludzie, ruiny, misery, refugees - the final result is the same - uciekinierzy na granicach. Zachod sie angazuje nonstop, for better or worse. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wojna 05.05.23, 14:29 Każda wojna jest porażką ale koncentruję się na tych, gdzie czarno na białym widać agresora. W wojnach napastniczych dość oczywiste. W wojnach domowych albo dyktaturach rażąco naruszających prawa człowieka sprawa nie jest tak jasna - komu i jak pomóc, zwłaszcza że sami zainteresowani często nie chcą sami sobie pomóc. Vide casus Afganistanu - ileś lat prób wprowadzania zachodnich wartości i wszystko się wali minutę po wyjściu wojsk USA. Pracuję z ludźmi, którzy wiele lat spędzili w Afganistanie przed 2021- mają bardzo krytyczne spojrzenie na ichniejszą kulturę i chęć zmiany. No i kwestia bliskości geopolitycznej - jak pali się stodoła sąsiada to jednak zagrożenie dla nas większe niż pożar w sąsiedniej wiosce. Dlatego dużo bardziej nurtuje mnie wojna w Ukrainie i problemy ukraińskich uchodźców niż to co się dzieje obecnie w Sudanie i powiedzenie, w odpowiedzi na początkowy post, że wszędzie jest gdzieś jakaś wojna odbieram, sorry, jako próbę normalizacji rosyjskiej agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wojna 05.05.23, 14:59 Ciebie nurtuje bardziej. Dla mnie to po prostu kolejna fala uchodzcow do obsluzenia one way or the other - ten sam poziom wspolczucia, zaanagazowania, info do przekazania, support w kazdej sprawie i w sumie tak jest, ze jest cos "normalnego" w tym, ze gdzies jest kolejna wojna - tragic, painful, trudne do zrozumienia no ale tak jest. Pamietam refugees z Somalii, Balkans, Rwanda ... The same people jak ci, ktorzy przylatuja z Ukraine zajmujac w hotelch miejsca tych, ktorzy nie tak dawno temu przylecieli z Syrii, Afghanistan, Iraq. Oni sie wyprowadza, wprowadza sie ci z Sudanu a kto bedzie nastepny to jeszcze nie wiemy ale ze bedzie to mozna byc pewnym Jestesmy beznadziejni, my - humans, bo jak nie patrzec na historie swiata, wojna jest jakas tam norma. Europocentryzm tez ma wszak w tym dance macabre swoj udzial Life. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 05.05.23, 15:06 No nie, nie tacy sami. Stanowią o wiele większy kulturowy i społeczny problem i, prawdę mówiąc, nikt ich nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Wojna 05.05.23, 16:08 Europocentryzm tez ma wszak w tym dance macabre swoj udzial uncertain Life. Jasne, rozmywaj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Wojna 05.05.23, 16:43 Relatywizujesz. Jakbyś w gębę nam strzeliła. Dzisiaj wy i wasi sąsiedzi, jutro ktoś inny. Generalnie wiele z tych konfliktów (nie wszystkie, to, co w Ukrainie, czy Tajwanie tak) to zarzewie wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wojna 05.05.23, 17:00 Warto pamietac: There are at least 27 live conflicts right now. According to the Council on Foreign Relations's Global Conflict Tracker, there are currently 27 ongoing conflicts worldwide. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Wojna 05.05.23, 18:15 Pamiętam ale ten dotyka moich bliskich, ten zabił ludzi w naszym kraju. Jesteś na tyle obca już tutaj, ze nie współodczuwasz z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wojna 05.05.23, 22:58 Biscotti odpłynęłas ciut zadaleko a już ten "europocentryzm"...😂 Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Wojna 06.05.23, 07:32 To jest taka wizja świata, w której za wszystkie światowe nieszczęścia odpowiada biały pan, a innym niż biały pan odbiera teoretyczna możliwość samostanowienia traktując ich trochę jak podległych białemu panu. Taki wypaczony relatywizm kulturowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 06.05.23, 13:08 marinella napisał(a): > To jest taka wizja świata, w której za wszystkie światowe nieszczęścia odpowiad > a biały pan, a innym niż biały pan odbiera teoretyczna możliwość samostanowieni > a traktując ich trochę jak podległych białemu panu. Gość z Bangladeszu ma sandały zrobione ze starych opon i ma już je 5 lat, a jeszcze pochodzi następne 5, bo 10 lat gwarancji daje producent. Ten sam gość jada głównie ryż z warzywami, jeździ tuk tukiem, nie ma samochodu, nie lata samolotem i nie ogrzewa domu, a ubiera się głównie w odzież z drugiej ręki, czasami pozwala sobie na szaleństwo w postaci nowych butów odrzuconych z powodu małych wad, ale szytych lokalnie dla bogatych gdzieś daleko. Wszystko by jakoś funkcjonowało, ale Chińczycy nie chcieli jeździć do końca świata na rowerach i przesiedli się na samochody, a przecież nie powinni, bo biały pan jeszcze nie pozwolił. Inni też będą chcieli żyć inaczej, na bogato, a nie mamy takich zasobów, Ziemia również tego nie wytrzyma, już nie wytrzymała. Można się obrażać czy sprowadzać wszystko do jakiś psychologicznych bzdur, ale mamy problem i trzeba będzie się z nim zmierzyć. U nas jest chłodniej, dostatniej, więc to do nas przyjdą ludzie ze stron, gdzieś się już żyć nie da. Będzie to spora część Afryki, również Azja, szczególnie ta z wysp, a tam nie ma małych populacji. Tam są kraje po 200 mln mieszkańców i więcej, gdzieś się będą musieli podziać, jeśli ich zaleje woda. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Wojna 06.05.23, 13:13 Tematem jest wojna na Ukrainie, nie ekokatastrofizm i w tym kontekście poruszona jest wina europejskiego białego pana. U nas może i jest chłodniej, ale jak Golfstrom szlag trafi to będzie tak zimno, ze nikt tu nie przeżyje, nie mówiąc o przyjezdnych, wiec martwisz się na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 06.05.23, 14:05 marinella napisał(a): > Tematem jest wojna na Ukrainie, nie ekokatastrofizm Ke? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 05.05.23, 18:10 taje napisała: > Każda wojna jest porażką ale koncentruję się na tych, gdzie czarno na białym wi > dać agresora. W wojnach napastniczych dość oczywiste. W wojnach domowych albo d > yktaturach rażąco naruszających prawa człowieka sprawa nie jest tak jasna - kom > u i jak pomóc, zwłaszcza że sami zainteresowani często nie chcą sami sobie pomó > c. Vide casus Afganistanu - ileś lat prób wprowadzania zachodnich wartości i ws > zystko się wali minutę po wyjściu wojsk USA. Pracuję z ludźmi, którzy wiele lat > spędzili w Afganistanie przed 2021- mają bardzo krytyczne spojrzenie na ichni > ejszą kulturę i chęć zmiany. Poczytaj inne źródła, zobaczysz wtedy, że nie wszystko jest takie oczywiste. Amerykanie potrafią walczyć i zdobywać, później już nie jest tak kolorowo. Oni nie potrafią się dopasować do sytuacji, są jak słoń w składzie porcelany. Żołnierze, to młokosy, to są ludzie w okolicach 20 lat, brakuje im doświadczenia. Ci młodzi są świetni, prawdziwi, zaangażowani, empatyczni, ale brakuje im doświadczenia. Nasze wojska to byli ludzie starsi, doświadczeni, po innych misjach. Tacy sami byli nasi dowódcy, zaangażowani, doświadczeni, empatyczni, ale z zasadami. Szanowali tradycję, jeśli trzeba było, zapuszczali się brody, ściągali buty, wchodzili bez psów, rozmawiali ze starszyzną i dogadywali się. Tam naprawdę było spokojnie, nawet po wojnie mamy niezłą opinię. Amerykanie cięli koszty i mieli bardzo złe podejście. Obsługę różnych zadań powierzali służbom cywilnym, firmom paramilitarnym, to już było słabe. O ile oceniam bardzo wysoko wojsko amerykańskie, to służbom cywilnym zupełnie nie ufam i obawiałbym się spotkania z czymś takim czy opieki z ich strony. Poza tym, dogadywali się z lokalnymi władzami na siłę i to było zupełnie niesystemowe. Były więc orzeczenia sądów lokalnych, kupione przez bogatych, było bezhołowie, kto miał broń, czuł się ważniejszy. Było też mnóstwo niespójności pomiędzy różnymi obszarami, różne sposoby rozwiązywania problemów, różny sposób rządzenia. Oni nie spięli państwa w całość, tylko stworzyli państewka i zupełnie nieprzewidywalne sytuacje, tak się nie da żyć, ludzie mieli dosyć, woleli jednakowe prawo, przewidywalne choćby i ostre. Z drugiej strony, ja nie potępiam Amerykanów zupełnie, oni są beznadziejni w kontaktach i budowaniu społeczeństwa w nietypowych okolicznościach, ale jednak dali szansę na zdobycie wykształcenia mieszkańcom Afganistanu, również Afgankom, dali technologie i wspierali, polegli na czym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wojna 05.05.23, 19:01 Daleka jestem od gloryfikowania USA. Kontekst mojego stwierdzenia raczej był taki - kto Afganistanowi może obecnie pomóc skoro obecność wojsk NATO (plus wysiłki zachodnich organizacji pomocowych + EU) przez 20 lat nie wystarczyło, żeby kraj zbudował demokratyczne struktury i własne wojsko będące w stanie chcieć walczyć z partyzantką talibów w obronie rządu centralnego. Szybkość upadku rządu w sierpniu 2021 zaskoczyła chyba wszystkich. Biscotti ubolewa nad Afganistanem a ja się pytam - co Zachód może zrobić bez wyrzucania pieniędzy w błoto jak przez ostatnie 20 lat. Inwestycja w Ukrainę póki co opłaciła się - tu na odwrót, nikt na Zachodzie nie spodziewał się, że tak długo będą w stanie bronić się przeciwko agresji dużo silniejszej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 05.05.23, 20:14 taje napisała: > Daleka jestem od gloryfikowania USA. Kontekst mojego stwierdzenia raczej był ta > ki - kto Afganistanowi może obecnie pomóc skoro obecność wojsk NATO (plus wysił > ki zachodnich organizacji pomocowych + EU) przez 20 lat nie wystarczyło, żeby k > raj zbudował demokratyczne struktury i własne wojsko będące w stanie chcieć wal > czyć z partyzantką talibów w obronie rządu centralnego. Ja już napisałem na ten temat. USA poległo. Nie wojsko, ale politycy i administracja. Zawalili na całej linii. Afgańczycy docenili plusy, jest bardzo wiele wykształconych kobiet w Afganistanie, one skorzystały z okazji i zapracowały na swój sukces. Nie tylko kobiety, rzecz jasna, ale wśród kobiet, to rewolucja. Mnóstwo ludzi chciało uciec samolotami, niektórzy zginęli, przyczepieni do kół samolotów. Trzeba mieć dużo złej woli, żeby nie widzieć tego poparcia dla demokracji w Afganistanie. Jasne, że nie u wszystkich, ale jednak, to były tłumy. Dołożyły się kłopoty związane ze zmianami klimatu. Człowiek, któremu wyzdychały zwierzęta, a sam nie ma wody i nie ma jak wyżywić rodziny, myśli przede wszystkim o tym, jak przetrwać. Trudne tematy, ale oskarżanie tamtych ludzi, jest mocno niefajne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wojna 05.05.23, 20:37 Sorry, ale nadal nie odpowiadasz na pytanie - jak obecnie pomóc Afganistanowi? I dlaczego USA mają odpowiadać za niewystarczające skuteczne - jak widać - poparcie dla demokracji wśród tamtejszego społeczeństwa? Może Afganistan nie chce tej demokracji. USA nie są od zbawiania świata - realizują cele swojej polityki zagranicznej, a jak dany kraj się w to nie wpisuje, trudno. Polski elektorat być może też nie jest jeszcze gotowy na odrzucenie rządów PiS-u ale kto niby za to odpowiada? EU? USA? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 05.05.23, 21:07 taje napisała: > Sorry, ale nadal nie odpowiadasz na pytanie - jak obecnie pomóc Afganistanowi? > I dlaczego USA mają odpowiadać za niewystarczające skuteczne - jak widać - pop > arcie dla demokracji wśród tamtejszego społeczeństwa? Może Afganistan nie chce > tej demokracji. Jak pomóc? Zapłacić za zniszczenie planety. Afganistan ma dużo wyższe koszty, niż reszta, a niespecjalnie się dołożył do zmian klimatu. Jakieś wsparcie się należy. Ich czekają jeszcze większe problemy w ciągu kilkunastu najbliższych lat. Człowiek, który nie ma wody i jedzenia, nie interesuje się polityką i swoimi prawami, chce tylko przeżyć i o tym stale myśli. Co do reszty, nie wiem, ale jedno wiem, wolałbym, żeby Amerykanie niespecjalnie się angażowali, bo są w tym beznadziejni. My jesteśmy dobrzy w te klocki, a nawet świetni, ale nie mamy takich środków, ale na zmianach klimatu w tamtych strefach, też się nie znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 05.05.23, 21:11 Wody i jedzenia nie mają na własne życzenie, po atakach na pracowników wycofały się organizacje pomocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 06.05.23, 05:51 triss_merigold6 napisała: > Wody i jedzenia nie mają na własne życzenie, po atakach na pracowników wycofały > się organizacje pomocowe. U nas też nie ma monolitu, a tam większość ma dostęp do broni, tam też jest inna organizacja społeczeństwa. Nie można wymagać od prostego człowieka walki z dużo silniejszym przeciwnikiem, wynik byłby oczywisty. Rozumiem, z jakich powodów organizacje pomocowe się wycofały, ale zmiany klimatu nie były na własne życzenie, stąd wynika brak wody. To jest skutek tego, że mała część ludności pochłania większość zasobów wpływając na biedną większość, na nich wpływają nasze decyzje wygodnego życia z nieliczeniem się na koszty dla planety. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wojna 05.05.23, 21:15 Ok, ale to dwa różne tematy - wojna domowa/deficyt demokracji a katastrofalne skutki ocieplenia klimatu. Oraz kto ma pomóc w zapobieżeniu/odwróceniu skutków tychże. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wojna 05.05.23, 21:55 Nikt Afganistanowi nie pomoze, jesli oni sami sie nie ogarna. Tak samo jak Polakom nie chcialo sie stawac w obronie sadow to teraz jest, co jest, a jak Izraelczycy wyszli na ulice raz i dziesiaty to chociaz maja szanse czemus tam zapobiec. Niestety trzeba ruszyc wlasna d zamiast psioczyc na USA. I wlasnie, Ukraina najlepszym przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wojna 04.05.23, 01:08 enia17 napisała: > Przyzwyczailiście się? Zawsze gdzieś jest jakaś wojna. I każdą wywołuje jedna strona napadająca na drugą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wojna 04.05.23, 05:02 Nie mam takiej obsesji i nie ekscytuje się śledzeniem codziennie kilku mediów. Nie myślę o tym 24 h i uważam to za zdrowe dla psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Wojna 04.05.23, 08:33 Nie. Czytam i słucham wielu poważnych analityków oraz dość mocno śledzę wieści i informacje, również płynące z Rosji i naprawde zachodze w głowę jak można uważać, że nas to nie dotyczy i jesteśmy wyłącznie świadkiem, sąsiadem, który ma święty spokój i może wyłącznie współczuć. Polecam czasem odpalić ruskie media. Mocno się optyka zmieni, szczególnie widzac jak mają blisko od słowa do czynu. Warto poznać powody dla ktorych toczy sie wojna, bo zdaje sie wiele osob ciagle sądzi ze ruskim, ktorzy sa w posiadaniu najwiekszego terenu na świecie naprawde toczą walkę o ten fragmencik gruntu z powodu braków terytorialnych. I wreszcie wypadalo by przeanalizowac jakie są dlugotrwale skutki wojny i co niosą rozne scenariusze. Dla Polski wlasnie. Sytuacja jest bardzo zła. Tu nie powinno byc miejsca na przyzwyczajenie. I wbrew memom czy wykopowym informacjom Ukraina tej wojny nie wygrywa póki co, niestety. Nawet boje sie myslec co bedzie jak zacznie ją przegrywać Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Wojna 04.05.23, 08:37 Kto to są ci "poważni analitycy"? Jak wielu ich jest? I skąd masz tyle casu na ich czytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 09:39 Wskaz kogokolwiek kto jest analitykiem i jest optymistyczny..,. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wojna 04.05.23, 23:16 A dlaczego miałaby kogoś takiego wskazywać? Przecież słowa na temat optymizmu nie napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 05.05.23, 12:11 To bylo retoryczne zdanie bez znaku zapytania nie faktyczne oczekiwanie by kogos wskazywala. Lopatologicznie tlumaczac to tak jakbym napisala: trudno znalezc analityka ktory z głębokim przekonaniem i optymizmem teraz , w tym czasie. by twierdzil ze Ukraina wygra ta wojne. Specjalizujesz sie w lazeniu za mna i dopier do drobiazgow zamiast dyskusja na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wojna 11.05.23, 09:06 Polska ma dziurawa obronę przeciwlotnicza Taka wiadomość dla Rosji A Niemcy zabrali patrioty Społeczeństwo wie o 10% tego co się dzieje zapewne Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Wojna 04.05.23, 12:36 no widzisz, jedni siedzą na tik toku i śledzą przepisy na sernik inni siedzą w geopolityce i czytają/słuchają mój czas i to na co go poświęcam, to nie jest zdaje się ani przedmiot tej dyskusji ani twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 09:35 >I wreszcie wypadalo by przeanalizowac jakie są dlugotrwale skutki wojny i co niosą rozne scenariusze. Dla Polski wlasnie. > I wbrew memom czy wykopowym informacjom Ukraina tej wojny nie wygrywa póki co, niestety Dokladnie. W sedno Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wojna 04.05.23, 11:09 zuzanna_a napisała: > Sytuacja jest bardzo zła. Tu nie powinno byc miejsca na przyzwyczajenie. I wbre > w memom czy wykopowym informacjom Ukraina tej wojny nie wygrywa póki co, nieste > ty. Nawet boje sie myslec co bedzie jak zacznie ją przegrywać No co będzie? Nie stanie się nic, czego już nie było. Poza tym to jest martwienie się złamanym paznokciem na tonącym Titanicu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 11:56 >No co będzie? Nie stanie się nic, czego już nie było. ? przegrana Ukrainy to predzej czy pozniej przejecie calego kraju. Ogromna zmiana geopolityczna dla Polski . Spadek zaufania dla zlotego itd. Poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wojna 05.05.23, 15:12 princesswhitewolf napisała: > przegrana Ukrainy to predzej czy pozniej przejecie calego kraju. Ogromna zmiana > geopolityczna dla Polski . Spadek zaufania dla zlotego itd. Poczytaj Ale to wszystko już było. Więc czym się ekscytowac? Przezywasz każdy zachód słońca? S. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Wojna 04.05.23, 12:34 owszem. ale pomimo, tego że TO było TY osobiście tego nie przeżyłaś. i nie chciałabys - zdaje się - przeżywać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:09 nie rozumiem wpisu. co rozumiesz przez "TO bylo" w kontekscie mojej wypowiedzi? Pisze o przegranej Ukrainy a ta jeszcze nie nastapila wiec nie mozna mowic o "TO bylo" tylko o "TO BEDZIE" a co bylo to pikus. >TY osobiście tego nie przeżyłaś. i nie chciałabys - zdaje się - przeżywac nie rozumiem. A ty osobiscie przezylas i chcesz przezywac? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:11 piszac o pikusiu mam na mysli wartosc walut spowodowana przez wojne. Dopiero przegrana tym zachwieje Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:23 bo inflacja przyhamowala w US ( screen below). Ale mowa o tym co by sie dzialo gdyby Rosja wygrala i zajela cala Ukraine. To stawia Polske w zupelnie innej pozycji dla inwestorow. I jest jeszcze wiele innych zmiennych w tym- wszystko ma wplyw na zlotowke Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Wojna 04.05.23, 23:18 A dlaczego miałaby cokolwiek rozumieć w kontekście Twojej wypowiedzi skoro odpisuje Snajperowi a nie Tobie. Świat nie kręci się wokoł Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wojna 05.05.23, 15:16 zuzanna_a napisała: > owszem. > ale pomimo, tego że TO było > TY osobiście tego nie przeżyłaś. > i nie chciałabys - zdaje się - przeżywać. Tylu rzeczy bym nie chciał przeżywać... Ale przeżyłem. I będę wszystko przeżywać, dopóki nie umrę. Szkoda nerwów na przejmowanie się. S. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 09:12 Wojna to jest jak narazie hybrydowa i jej w pelni nie widac a to co na Ukrainie to tylko fragment wiekszej gospodarczej ukladanki Ukraina ma ograniczone środki finansowe i jwst zalezna od wsparcia zachodu. Rosja duzo wieksze zasoby do finansowania tej wojny i mieso armatnie. Zle to dla Ukr wyglada. Zle dla Polski w rezultacie. Po tej wojnie wiele sie zmieni. Nie nalezy sie smiac z liczenia bunkrow w Polsce przez rzad. Nie ma nic smiesznego w alarmach bezpieczeństwa. Jesli rzady takie rzeczy robia to znaczy ze maja obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Wojna 04.05.23, 12:42 Zachód i kraje NATO nie dozbrajają i nie pomagają Ukrainie z dobroci serca - tylko wiedzą, że muszą wygrać wojnę rękami Ukraińców. Trzeba być ignorantem do kwadratu, żeby nie rozumieć, że ta wojna nie toczy się pomiędzy Rosją a Ukrainą, a nasze społeczeństwo chyba dalej tego nie zatrybiło i uważa, ze ta cała flota, czołgi, drony i wyczyszczenie własnych magazynów plus wsparcie militarne, ludzkie i finansowe - to jest dlatego, bo się lubimy i miło jest pomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 04.05.23, 12:48 Nie, w ogóle nie muszą wygrać. Wojna się skończy jak USA ograniczą kroplowkę sprzętową i finansową, a Black Rock zechce realizować podpisane już kontrakty na "odbudowę" Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Wojna 04.05.23, 14:19 Dokładnie. Wojna się skończy, jak USA uznają, że im się krzywa kosztów przetnie z krzywą korzyści (osłabienie Rosji, odbudowa Ukrainy). Wtedy USA dogada się z Rosją, a Ukraina zostanie o tym po prostu poinformowana: że ma zawrzeć rozejm i na jakich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wojna 04.05.23, 22:29 Tak bedzie i nawet Ukraina sama zdaje sobie sprawe z tego, ze wisi na kroplowce USA. A na temat- nie mysle o wojnie 24/7, ale nie przyzwyczailam sie. Sledze mniej wiecej wiadomosci, zagladam na twittera, czasem obejrze jakis reportaz/przeczytam analize i mam nadzieje, ze Ukraina jednak wygra i jak najwiecej kacapow zostanie u-/pokaranych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 05.05.23, 12:05 >Tak bedzie i nawet Ukraina sama zdaje sobie sprawe z tego, ze wisi na kroplowce USA. No wlasnie wlasnie. Dlatego tez czytalam ze ta ofensywa teraz to w zasadzie ich ostatnia szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Wojna 06.05.23, 06:31 triss_merigold6 napisała: > Nie, w ogóle nie muszą wygrać. Wojna się skończy jak USA ograniczą kroplowkę sp > rzętową i finansową, a Black Rock zechce realizować podpisane już kontrakty na > "odbudowę" Ukrainy. Skończy się w jaki sposób? Triumfem Putina. Dlatego USA nie odetnie kroplówki a cała Europa nie powinna się przyzwyczajać do wojny u sąsiada jako kolejny news obok tych że masło staniało a pomidory podrożało. Dla bezpieczeństwa i sensownej przyszłości naszych dzieci. No chyba że marzysz o tym, żeby twój syn biegał po froncie z karabinem i zabijał ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:07 >Trzeba być ignorantem do kwadratu, żeby nie rozumieć, że ta wojna nie toczy się pomiędzy Rosją a Ukrainą, a nasze społeczeństwo chyba dalej tego nie zatrybiło i uważa, ze ta cała flota, czołgi, drony i wyczyszczenie własnych magazynów plus wsparcie militarne, ludzkie i finansowe - to jest dlatego, bo się lubimy i miło jest pomagać. ale ja wlasnie o tym napisalam. To wojna hybrydowa i gospodarcza. Ukraina to tylko jeden z etapow Malo to tu ignorantow na tym akurat forum? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wojna 04.05.23, 14:22 To fakt Princess. I jeszcze to pieprzenie o braciach i gosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wojna 04.05.23, 13:13 > nasze społeczeństwo chyba dalej tego nie zatrybiło i uważa, ze ta cała flota, czołgi, drony i wyczyszczenie własnych magazynów plus wsparcie militarne, ludzkie i finansowe - to jest dlatego, bo się lubimy i miło jest pomagać. Skąd ten wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Wojna 04.05.23, 13:27 z czytania forum. i forumek które uważają, że sąsiadów szkoda no ale nas to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Wojna 04.05.23, 13:10 O, nasza wróżka z Wysp odległych o 1500 km przemówiła. 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:12 a ty dostalas ta prace co chcialas w koncu czy nadal nie? postaraj sie pisac na temat bez ad personam atakow bo wychodzisz na niezbyt ogarnieta. I nie obchodzi mnie co podobne tobie mysla. Ten sam poziom Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Wojna 04.05.23, 13:19 Chyba z kimś mnie mylisz, i to chyba bardzo. Anyway, dotychczas żadna z twoich przepowiedni się nie sprawdziła, a w wątku brak jeszcze tylko twojej koleżanki najmy liczącej na wygraną ruzzkich. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 13:29 chcialbym sie dowiedziec co za przepowiednie mowilam? Tak dosc dziecinne wnioski wyciagasz. Hop siup jak nastolatka czytajaca cos powierzchownie Sytuacja z Rosja to nie jest cos co ma miejsce natychmiast. Pamietaj ze oni weszli do Krymu w 2014 a kolejny etap i atak na Ukraine byl pare dobrych lat pozniej. Jesli nastapiloby rozszerzenie wojny to tez nie JUZ. Poza tym to nie musi byc rozszerzenie na Polske akurat. Moze to byc inne panstwo Balkanskie, moze to byc kraj na Bliskim Wschodzie i tam bedzie dalszy etap wojny hybrydowej. Jesli tam to powolania do wojska z NATO beda i z Polski. A wojna tam w Azji oznacza zaangazowanie Chin wplynie katastrofalnie na dostepnosc roznych towarow w Europie i USA, ktore jest uzaleznione od produkcji w Azji. Brak tego ma wplyw na produkcje nawet zywnosci w Europie nie wspominajac lekow i innych branzy Mowie rzeczy oczywiste dla kazdego. Wlacz sobie jakiegokolwiek geopolityka. Your pick. Albo posluchaj wywiadow ich z generalami rozmaitej masci. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 14:27 baltyckie mialo byc. Sluszne spostrzezenie. Czytalam o tahini z balkanskim.... i mi zostalo w glowie lol Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Wojna 04.05.23, 14:28 Kobieto, ja mam niespełna 4 godziny podróży do granicy z Ukrainą. Ty ile? Nie będę sobie włączać geopolityków, bo rozwój wydarzeń śledzę na bieżąco od 24 lutego minionego roku, każdego dnia. I mało co tak mnie irytuje, jak forumowe profetyczki-specjalistki z bożej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 04.05.23, 14:43 >Kobieto, ja mam niespełna 4 godziny podróży do granicy z Ukrainą. Ty ile? Nigdy bym nie okreslila sie jako znawce spraw Irlandii tylko dlatego ze mam 4 godziny do Irlandii albo z awce spraw Walii a mam godzine. Z zainteresowaniem czytam co yuka o Walii pisze. Ukraina to inny kraj niz Polska. > I mało co tak mnie irytuje, jak forumowe profetyczki-specjalistki z bożej łaski. To ci wiadomosci mowia to nie to samo co analizy. Co ja pisze to mowia wszyscy analitycy i nie jestem zadna profetyczka. Nie gardz innymi.. Nie wysysam z palca. Posluchaj wywiadow z generalami wojska polskiego. Albo wypowiedzi tych z NATO. Czegokolwiek posluchaj poza ugladzonymi wiadomosciami by nie byc ignorantka. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Wojna 05.05.23, 09:48 Powiem ci tak, princess, i jest to mój ostatni komentarz w temacie twoich wynurzeń dotyczących wojny. Po twojemu, żebyś zrozumiała: up yours. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 05.05.23, 12:04 To nie po mojemu bo ja nie stosuje takich zwrotow do nikogo, zle by o mnie to swiadczylo. Po co w ogole sie do mnie zwracasz jesli nie chcesz normalnej rozmowy.Jestes bytem co wpada by przysrac. Przedszkole mentalne Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Wojna 04.05.23, 12:37 Nie. Tęsknie jak Wokulski do przyjaciół w Ukrainie. Codziennie czytam analizy i wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Wojna 04.05.23, 16:50 Także słucham wypowiedzi Polaków, którzy walczą przeciwko rosji po stronie Ukrainy i pokazują całą ohydę rosji, to, że się nic nie zmieniła. Nie szanują w rosji ani swoich żołnierzy, to jak mogę przestrzegać zasad wobec jeńców czy cywilów. Ohyda rosji. Tutaj mocna wypowiedź Polaka walczącego w Azowie: Polak w Azowie. Piekło Mariupola i rosyjskiej niewoli - Krzysztof Muszak i Piotr Zychowicz Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wojna 04.05.23, 17:06 Nie sugerowałabym się wypowiedziami NAJEMNIKOW. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Wojna 04.05.23, 17:09 To Polak z dawnych naszych Kresów, ma obywatelstwo ukraińskie. Żołnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Wojna 04.05.23, 22:32 triss_merigold6 napisała: > Nie sugerowałabym się wypowiedziami NAJEMNIKOW. To nie jest najemnik. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wojna 05.05.23, 12:20 triss_merigold6 napisała: > Nie sugerowałabym się wypowiedziami NAJEMNIKOW. <facepalm> Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 05.05.23, 16:52 Tylko ze w artykule wklejonym tez tak twierdzili. Zaiste musisz miec niezwykle kompleksy ze cieszy cie jak czegos nie wiem. Rozwaz psychoterapie a nie forum Pa Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Wojna 05.05.23, 19:00 Cała ohyda rosji, gdy Pirogożin na tle trupów swoich "żołnierzy" przezywa wzburzenie twitter.com/igorsushko/status/1654263502838845440?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Wojna 06.05.23, 06:37 Do wojny się nie przyzwyczaiłam, śledzę sytuację i jestem szczęściarą, że mogę to robić tylko w mediach a nie ze schronu. Myślę że nie możemy spać spokojnie dopóki sytuacja się nie unormuje. Ruskie nie odpuszczą a jest to naród jednak wysoce zdemoralizowany i oderwany od realiów 21 wieku. Siła to dla nich agresja i dominacja i jest to bardzo niebezpieczne dla wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Wojna 08.05.23, 06:00 Niestety tak, takie życie... Od marca zeszłego roku nie czytam też żadnych portali informacyjnych, bo przez pierwszy tydzień wojny czytałam non stop i bardzo źle to na mnie wpływało, a czy czytam czy nie, wojna się nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wojna 11.05.23, 09:08 Onet: To minister Błaszczak zdecydował o ograniczeniu poszukiwań rosyjskiej rakiety Odpowiedz Link Zgłoś