jackowo.deluxe 13.05.23, 17:11 Czy to prawda, ze w Polsce I Europie mlynki do mielenia w zlewozmywakach nie sa popularne? Pytam z ciekawosci, bo w Ameryce to standard Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 17:19 Sprzedaję ich mniej niż zlewów, ale jednak sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 17:39 Nikt z moich znajomych ani rodziny nie ma młynka. Ja też nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 17:56 Dlaczego? Mlynek ma chyba tylko same zalety Dzieki niemu resztki jedzenia nie zatykaja rur i nie zalegaja w kublach na smieci, co jest szczegolnie istotne w upalne dni Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 18:02 Bo nie lubimy szczurów wielkości psa. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 18:17 jackowo.deluxe napisała: > Dzieki niemu resztki jedzenia nie zatykaja rur i nie zalegaja w kublach na smie > ci. Nie mam problemu z zatykaniem i zaleganiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 18:40 tyle ze z rurami to juz jest tak, ze nie ma problemu, i nagle jest Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 18:50 Nie wrzucam do odpływu resztek - to nie mam problemu. Mam natomiast małą, ciasną i bardzo nieustawną kuchnię, jak większość Polaków mieszkających w blokach. Na młynek nie ma już miejsca. Na zmywarkę również nie. W szafce pod zlewem trzymam masę sprzętów - patelnie, foremki do pieczenia, brytfanny, termosy, zapasowe żelazko i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:52 Infrastruktura kanalizacyjna w USA jest w kiepskim stanie. Charakterystyczne są wąskie przekroje rur. W wielu miejscach, podobnie jak w Grecji stosuje się kubełek do zużytego papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:45 ze tez nie dorobili mlynkow w kiblach.... Odpowiedz Link Zgłoś
efka_454 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 22:32 jackowo.deluxe napisała: > Dlaczego? > Mlynek ma chyba tylko same zalety > Dzieki niemu resztki jedzenia nie zatykaja rur i nie zalegaja w kublach na smie > ci, co jest szczegolnie istotne w upalne dni Mam dużą kuchnię, więc zapewne takie ustrojstwo mogłabym sobie zamontować, ale nie widzę takiej potrzeby. Przede wszystkim nakładamy sobie na talerze takie ilości jedzenia, aby je zjeść, a nie wyrzucać. Jeśli chodzi o resztki wytworzone w trakcie przygotowywania posiłków, to wszystkie roślinne odpady + skorupki jajek idą do kompostu, a pozostałe do śmieci zmieszanych. Śmieci są zabierane często, więc nic nie zalega. Rury też nam się nie zapychają, bo nikt nie wrzuca odpadów do zlewu. Za to młynek, jako urzędzenie mechaniczne podłączone do prądu po pierwsze wytwarza koszty (zużyty prąd), a po drugie, jak każde urządzenie może się popsuć - po co mi to ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:14 Zuzycie pradu jest tak minimalne, ze az niewidoczne na rachunku. Mlynki sie raczej szbko nie psuja. No mnie w kazdym razie nielatwo byloby sie juz przestawic i nie miec mlynka Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 21:32 Młynki do odpadów są w Polsce nielegalne, bo nie wolno odpadów wrzucać do kanalizacji, zmielonych też nie wolno. W domach prywatnych na ogół nikt tego nie sprawdza, ale gdyby to wyszło, to można dostać solidną karę. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 22:37 Znam tylko jedną osobę która go ma Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 17:54 Ja mam zamontowany w zlewozmywaku, kupiliśmy na amazonie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:17 Czy ty się wczoraj urodziłaś żeby zauważyć, że w Polsce miliony ludzi mieszkają w blokach w małych, PRLowskich kuchniach gdzie nie tylko jakoś muszą ogarnąć miejsce nie tylko na śmieci ale tez recycling (i to często ląduje w szafce pod zlewem), a żeby zamontować młynek to trzeba dorobić do zlewu instalację elektryczną? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:34 Czy ty się wczoraj urodziłaś żeby zauważyć, że w Polsce miliony ludzi mieszkają w blokach w małych, PRLowskich kuchniach gdzie“ A czy ty sie wczoraj urodzilas, zeby zauwazyc ze miliony wychowaly sie i mieszkaja na wsi gdzie kuchnie sa wieksze? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:39 W jaki sposób to, ze jedni ludzie mają warunki na młynek lub może nawet mają młynek wpływa na sytuacje tych, którzy tych warunków nie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:43 Wczesniej, gdy pisalas poprzedni post, to sie, dobrze nie zastanowilas, a teraz probujesz odwracac kota ogonem Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:12 Nie. Ilość młynków na wsi nie zmieni faktu, ze w miastach, w blokach jest ich mniej, większość ludzi jak już przy remoncie małej kuchni cudem wygospodaruje jakieś miejsce to raczej na zmywarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:40 Na wsiach zamiast młynków są chyba świnki? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:41 I kurki (nie takie przy zlewie tylko takie w kurniku) Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:45 Chodzilo mi o to, ze Jednorazowo uznala, ze w Polsce wszyscy maja male kuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:52 W jakim regionie Polski mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:55 On chyba mieszka w USA, tam gdzie mielą aż miło resztki tej paszy, którą karmią ludzi, a którą szkoda by było skarmiać świnie - jeszcze im zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 19:58 W poście jednorazowo nie ma nigdzie uogólnienia „wszyscy”, jest tylko „miliony”, co jest jak najbardziej prawdą. Większość mieszkańców polskich miast mieszka w blokach, całe miliony w blokach po PRL-owskich z małymi kuchniami. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:08 W poście jednorazowo nie ma nigdzie uogólnienia „wszyscy”, jest tylko „miliony“ Owszem, byly miliony, ale powstalo skojarzenie ze wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:16 A to już nie mój problem, że „miliony”, to dla ciebie wszyscy. Natomiast fakt, że w polskich miastach miliony ludzi żyje w takich właśnie blokach, jak najbardziej jest sensownym wytłumaczeniem, dlaczego młynki pod zlewem nie są zbyt popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:23 A jak u ciebie w Szwajcarii? Masz mlynek? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:29 W Szwajcarii nie wolno wywalać resztek do odpływu. Tu śmieci się sortuje, a nie spuszcza w zlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 10:19 eliszka25 napisała: > W Szwajcarii nie wolno wywalać resztek do odpływu. Tu śmieci się sortuje, a nie > spuszcza w zlewie. U nas też sortuje. To się nazywa segregacja Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:03 W Polsce zgodnie z obowiązującymi przepisami też nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:28 Natomiast fakt, że w polskich miastach miliony ludzi żyje w takich właśnie blokach, jak najbardziej jest sensownym wytłumaczeniem, dlaczego młynki pod zlewem nie są zbyt popularne.“ Nie jest, bo w Ameryce miliony ludzi tez zyje w mieszkaniach, , wiecej jest tych milionow niz w Polsce w kazdym razie Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:31 Co nie zmienia faktu, że miliony, to miliony, a w Polsce bloki z czasów PRL wyglądają tak, a nie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:38 Jest, bo mieszkania w Ameryce są dużo nowsze od tych PRLowskich w Polsce i mają kuchnie od razu przystosowane do takich sprzętów. W Stanach sie przecież regularnie burzy i buduje od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:47 Nie, staram się być uprzejma, pytasz to odpowiadam. Nie pasuje mi twój ton, uważam, że to nieeleganckie jeśli ja poświęcam swój czas i dzielę się wiedzą, a ty nie potrafisz sie odnieść merytorycznie i odpowiadasz w taki sposób. No nic, życzę miłej soboty mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:12 jackowo.deluxe napisała: > Chodzilo mi o to, ze Jednorazowo uznala, ze w Polsce wszyscy maja male kuchnie Nie kłamczucho, napisałam „miliony” a nie „wszyscy”. Odszczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:21 Nie kłamczucho, napisałam „miliony” a nie „wszyscy”. Odszczekaj.“ Wiesz dobrze ze miliony co innego oznaczaja w Chinach, a co innego w Polsce czy Chorwacj np., Po prostu miliony milionom nie rowne I to daje pole do wywolywania sugestywnych skojarzen Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 10:04 >daje pole do wywolywania >sugestywnych skojarzen 🍆 i 🍑 Mają chęć na młynka Lecz nawet gdy chęć dzika Do mlynka nie wkładaj 🍦 Gdy wepchniesz tam 🍅🍅🍅 Ucierpi na tym (tu uwaga - rebus - co robi?) ⏰ Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 21:45 Na wsiach zamiast młynków są chyba świnki?“ Typowe fantazje dla kogos, kto sie nie wychowal na wsi Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 09:53 Potwierdzam, niestety, nawet mitycznej babci na wsi nie miałam. Ale eliszka pozamiatała - Stany marnują i wyrzucają wszystko/miliony aż miło, a my tu w Europie, jak te durnie, próbujemy sortować, recyklingować, wykorzystać ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 08:38 jackowo.deluxe napisała: > A czy ty sie wczoraj urodzilas, zeby zauwazyc ze miliony wychowaly sie i mieszk > aja na wsi gdzie kuchnie sa wieksze? Na wsiach gdzie kuchnie są większe ludzie mają komposty i tam wyrzucają resztki i odpadki organiczne zamiast do odpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:38 >żeby zamontować młynek to trzeba dorobić do zlewu instalację elektryczną? No i? Chyba raczej przestrzen jaka zajmuje filtr pod zlewem ma znaczenie niz sama elektryka. Do zmywarki tez idzie elektryka. Ciagniecie kabla elektrycznego ti pikus. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 00:29 Amerykanin po prostu idzie do sklepu, kupuje młynek i wsadza na miejsce. Ciągniecie kabla, przy czym cześć instalacji jest pod blatem/zlewem a część nad (pod blatem jest włączony młynek ale on nie chodzi przecież cały czas, musisz mieć wyłącznik nad blatem) to już jest nieco więcej babrania niż pociągnięcie kabla, zwłaszcza jak ma się jakiś backsplash którego się nie chce zniszczyćz W Europie nie robi się tych pustych ścian takich ze wywiercisz otwór i spuscisz kabel. Raczej większość ludzi na takie zabawy będzie czekać aż będą robić jakiś remont, a tego się nie robi na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 00:33 Przeciez w nowym domu nic nie ma. Zalezy czy stary czy nowy dom a jak oni remontuja to wszystko synieniaja. Serio ciagniecie kabla to najmniejszy problem,zwlaszcza dla budowlancow z Polski. Pikus. Dziękuję za opis dzialania zwyklego mlynka pod zlewem ktore to pierwszy raz mialam s 2001 roku 🤦♀️ no shit sherlock Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:07 princesswhitewolf napisała: > Przeciez w nowym domu nic nie ma. Zalezy czy stary czy nowy dom a jak oni remon > tuja to wszystko synieniaja. Serio ciagniecie kabla to najmniejszy problem,zwla > szcza dla budowlancow z Polski. Pikus. No shit Sherlock. Przecież właśnie mówię, w nowych domach ta instalacja od razu jest, ale masa ludzi w Polsce mieszka w starych blokach a remont kuchni robili 10-15 lat temu. > > Dziękuję za opis dzialania zwyklego mlynka pod zlewem ktore to pierwszy raz mia > lam s 2001 roku 🤦♀️ no shit sherlock Proszę uprzejmie, bo chyba nie zauważyłaś, ze tam leci kabel ZA kuchennym blatem i backsplashem, dla budowlańca to nie problem go rozorać, dla pani domu niekoniecznie. No chyba ze u ciebie leciał z wierzchu albo nurkowalas pod zlew żeby włączyć za każdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:47 >ale masa ludzi w Polsce mieszka w starych blokach a remont kuchni robili 10-15 lat temu. Ludzie ktorych nie stac na regularny remont kuchni nie kupuja mlynka bo maja inne priorytety finansowe. >Proszę uprzejmie, bo chyba nie zauważyłaś, ze tam leci kabel ZA kuchennym blatem i backsplashem, dla budowlańca to nie problem go rozorać, dla pani domu niekoniecznie. Nie leci kabel mi za blatem tylko po scianie za kuchenna szafka no i oczywiście ze tym sie zajmowal budowlaniec a nie ja. Ale nie jest to znowu cos co zajmie cale dnie dla budowlanca tylko robota pikus. Wlacznik ( pstryczek co sie wdusza) mam nie na zlewozmywaku tylko nad drzwiami do tej szafki na ktorej zlewozmywak jest osadzony. Poza tym ja mam tam rowniez elektryczna pompe do filtra do 7 stopniowej filtracji wiec wiecej elektryki. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:53 princesswhitewolf napisała: > >ale masa ludzi w Polsce mieszka w starych blokach a remont kuchni robili 1 > 0-15 lat temu. > > Ludzie ktorych nie stac na regularny remont kuchni nie kupuja mlynka bo maja in > ne priorytety finansowe. Bez przesady, młynek sto dolcow kosztuje. Nikt nie będzie robił remontu nowej kuchni tylko po to żeby młynek zamontować, remontu się nie robi codziennie a 10-15 lat temu niekoniecznie te mlynki były w Polsce powszechnie dostępne. Ale nadal, jak ktoś ma mała kuchnie i potrzebne mu to miejsce pod zlewem to niekoniecznie przy remoncie się będzie rzucał na młynek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:16 >Bez przesady, młynek sto dolcow kosztuje. Nikt nie będzie robił remontu nowej kuchni tylko po to żeby młynek zamontować, Ale o czym ja mowie? Wlasnie o tym ze jesli ktos przez 15 lat nie robi remontu kuchnii to priorytetem nie będzie mlynek. Oszczedzaja na wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:38 princesswhitewolf napisała: > jesli ktos przez 15 lat nie robi remontu > kuchnii to priorytetem nie będzie mlynek. Oszczedzaja na wszystkim Jeśli ktoś przez 15 lat nie robi remontu kuchni, to może znaczyć że ma kuchnię zrobioną bardzo dobrze, wygodnie tak jak chciał, a niekoniecznie że oszczędza na wszystkim. I cóż to w ogóle za pomysł żeby młynek w zlewie miał być priorytetem dla wszystkich? Jednemu się być może przyda, innemu wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:40 >Jeśli ktoś przez 15 lat nie robi remontu kuchni, to może znaczyć że ma kuchnię zrobioną bardzo dobrze, wygodnie tak jak chciał, a niekoniecznie że oszczędza na wszystkim. Aqua po 15 latach to sie wszystko zuzywa i psuje. Serio. >I cóż to w ogóle za pomysł żeby młynek w zlewie miał być priorytetem dla wszystkich? A to juz chyba u kogos innego przeczytalas. Bo ja napisalam wyraznie ze to nie musi byc priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:48 princesswhitewolf napisała: > Aqua po 15 latach to sie wszystko zuzywa i psuje. Serio. Zależy z jakich materiałów zrobione i jak używane oraz konserwowane. Serio. Lodówkę i kuchenkę wymieniłam po 18 latach od zakupu. Szafki kuchenne miałam dłużej, wymieniane były w nich tylko fronty przy okazji malowania kuchni. Te które mam obecnie mam nadzieję posłużą równie długo, bo jestem z nich bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:59 Oczywiscie ze tak. Porzadne meble, uzytkowane wlasciwie wytrzymaja wiele lat. Sprzety przestana pracowac po ok 10 latach ale wiele dziala dluzej. My wymienilismy kuchnie po 16 latach, wszystko jest wiec nowe. Meble jednak byly cale, nie rozlatywaly sie, glownie chodzilo nam o uklad, styl itp. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:39 >oraz konserwowane. Wchodzisz za szafki kuchenne i je konserwujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 14:06 princesswhitewolf napisała: > Wchodzisz za szafki kuchenne i je konserwujesz? A dlaczegóż miałabym wchodzić ZA szafki kuchenne na litość wszystkich ematek.. Ty tak robisz? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:07 princesswhitewolf napisała: > > Aqua po 15 latach to sie wszystko zuzywa i psuje. Serio. No, więc 15 lat temu nie zakładał młynka bo to nie było popularne jeśli w igole dostępne rozwiązanie w Polsce a przy najbliższym remoncie może już sobie założyć. > > >I cóż to w ogóle za pomysł żeby młynek w zlewie miał być priorytetem dla w > szystkich? > > A to juz chyba u kogos innego przeczytalas. Bo ja napisalam wyraznie ze to nie > musi byc priorytet. Nie, napisałaś ze jak ktoś nie robił kuchni od piętnastu lat to oszczędza na wszystkim i wtedy młynek nie jest priorytetem. Co jest kompletna bzdura z każdego punktu widzenia, ktoś mógł nie robić kuchni bo robił dach i okna i zrobił je z najdroższych i najlepszych materiałów, bo wolał mieć w pierwszej kolejnosci dobre okna zamiast nowej kuchni skoro stara jeszcze się sprawdza młynka. To nie znaczy, ze oszczędza na wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:42 Osoba ktora przez 15 lat nie remontuje kuchni, a moze miec i cudowny dach, nie jest osoba dla ktorej mlynek jest finansowym priorytetem. Jesli kogos nie stac na remont wszystkiego to i na pewno mlynka nie bedzie kupowal. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:48 Nie znam osoby, która remontowałby naraz dach, okna i kuchnię, natomiast znam dziesiątki osób z młynkami (i dziesiątki osób bez młynków). Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:02 princesswhitewolf napisała: > >Bez przesady, młynek sto dolcow kosztuje. Nikt nie będzie robił remontu no > wej kuchni tylko po to żeby młynek zamontować, > > Ale o czym ja mowie? Wlasnie o tym ze jesli ktos przez 15 lat nie robi remontu > kuchnii to priorytetem nie będzie mlynek. Oszczedzaja na wszystkim 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:43 Tak. Na wymianie starej kuchni oszczedzaja. Wiec na wszystkim na tyle by nie kupowac nie priorytetow jak mlynek. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 14:15 Nadal nie rozumiesz, że 15 letnia kuchnia wcale niekoniecznie musi być do wymiany, a poza tym wiele osób nie robi całościowych remontów, nie tyle z powodu kosztów, ile uciążliwości oraz braku możliwości wyprowadzki na czas takiego remontu wraz z rzeczami. Nie znam natomiast nikogo kto "oszczędzałby na wymianie starej kuchni". Albo ma się pieniądze na remont, wówczas jeśli jest konieczny, to się go robi, albo nie ma się pieniędzy na remont, wtedy się go nie robi. O jakich oszczędnościach mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 21:40 Niesmowici sa moi rodacy ktorzy z taka intensywnoscia dyskutuja remonty kuchni i mlynki 🤣🤣🤣. A najbardziej specjalizuja sie w mojej mojszosci. aqua a temontuj ty sobie i co 20 lat. Nie moj cyrk i nie moje malpy Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 09:23 princesswhitewolf napisała: > Niesmowici sa moi rodacy ktorzy z taka intensywnoscia dyskutuja remonty kuchni Forum jest miejscem do dyskusji. Na różne tematy, jeśli Cię jakiś nie interesuje to nie bierz w nim udziału zamiast się dziwować jego intensywności. Sama zaczęłaś od pouczania, że ten kto nie remontuje kuchni co 15 lat robi to ze skąpstwa, bo 15 latach kuchnia się sypie. Otóż nie zawsze i nie we wszystkim masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 10:04 Aqua juz ci mowilam, wrzuc na luz. Nie ma co sobie racjonalizowac tego ze kogos nie stac na remont.. A pouczanie to twoja specjalizacja. Rozmawia sie naprawde ciezko. Koncze i nie laz za mna. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:32 Niektórzy zrobili sobie kuchnię wysokiej jakości, nie oszczędzając na niej, taka kuchnia nie wymaga wymiany po 15 latach. Po prostu piszesz z perspektywy osoby, której imponują nowości i „musi mieć”, bo jeszcze ktoś pomyśli, ze jej nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:41 Fajnie sobie racjonalizujesz wlasna koniecznosc oszczedzania, nasturcja Mlynek pod zlewem nie jest zadna nowoscia. Sama mam 8 letnia debowa kuchnie za rok dwa bedzie do wymiany. mMynek chyba pierwszy mialam w 2000 roku jak wynajmowalam w USA. Nowosc to tak nie ywala ze s US po wojnie ludzie mieli haha Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:25 E, ja mam prąd pod zlewem (bo mam elektryczne otwieranie drzwiczek na dotknięcie), nie byłoby żadnego problemu z podpięciem młynka, ale mnie to obrzydza totalnie, śmieci wrzucać do zlewu, fuj. No i nieekologiczne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:48 To nie sluzy do wrzucania smieci. To nie Ameryka tylko Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:56 Resztki jedzenia to dla ciebie nie śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:17 >Resztki jedzenia to dla ciebie nie śmieci? Nie. To resztki ktore sie wrzuca do kompostownika w celach recyclingu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 21:38 Nie wszystko można do kompostownika jeżeli poważnie na prawdziwym kompoście ci zależy. Żadnych skórek cytrusów, resztek sosów czy wywarów mięsnych, żadnych kości, ścięgien, resztek mięsa, nawet warzywa gotowana w tłustym rosole się nie nadają. A do młynka jak najbardziej. Ja mam kompostownik, korzystam, ale sporo rzeczy jednak idzie do młynka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 10:05 Masz racje co do domowego kompostownika- absolutnie. Ale ja tu mialam na mysli zielony kosz, kompostownik ktory gmina wywozi. Poza duzymi koscmi wszelakie odpadki sa mile.widziane Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 12:35 Nie w Polsce. U nas nie wolno mięsa, ani innych odpadków pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem skorupek jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mlynek do zlewu 16.05.23, 17:17 Żadne odpadki pochodzenia zwierzęcego nie są mile widziane i nie wolno ich wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 20:33 Mnie bardziej fascynuje taki kranik z ktorego leci wrzaca woda. Mamy taki w pracy przy zlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:36 No to się oplaca właśnie w takich miejscach gdzie masa luszi wode gotuje.W domu nie bardzo , not sustainable Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 07:36 Zadna masa u nas nie gotuje wody, ludzie zazwyczaj biora kawe z ekspresu. Herbaty to raczej wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:17 No ale na pewno wiecej niz w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:07 jackowo.deluxe napisała: bo w Ameryce to standard To ciekawe, bo tu nikt nie ma. Wiesz, że nie powinno się używać młynka przy septic system? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:21 To ciekawe, bo tu nikt nie ma“ No ale, Majenkirr, Ty mieszkasz gdzies w lesie🙂 A o tym septic system to pierwsze slysze, ja sie nie znam za bardzo na technicznych rzeczach Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 00:11 Bez przesady ten mlynek jest wygodny ale wcale nie konieczny. W moim miescie prosza zeby obierki itp wrzucac do skrzynek na kompost a nie do mlynka. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 00:41 Bez przesady ten mlynek jest wygodny ale wcale nie konieczny“ Oczywiscie ze bez mlynka da sie zyc. Ale nie w tym rzecz. Komfort to jest suma drobnych udogodnien, ktore zapewniaja duza wygode. Np. mlynek, klimatyzacja, system nawadniania trawy, swieze obiady dostarczane do domu itd. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:16 Nie wrzucam kompletnie żadnych resztek ani innych śmieci do odpływu. Posiadanie młynka w zlewie lub jego brak ma u mnie dokładnie zerowy wpływ na moje poczucie komfortu. Choć w sumie to czułabym się bardzo niekomfortowo wywalając resztki do zlewu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:42 Eliszka ale to tak nie dziala. Chodzi o facrocle a nie resztki. U mnie resztki ida do kompostu. Takie duze jakies co przypadkiem wpadly do zlewu staja na sitku o je wyrzucam. Mlynek jest na facrocle co przechodza przez sitko- troska dla kanalizacji i by nie bylo osadu w rurach. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 02:36 Mam sitko ma odpływie w zlewie. Wszystkie większe resztki się na nim zatrzymują i są wyrzucane do śmieci. Jeśli coś przez to sitko przeleci, to są to jakieś drobniutkie farfocle typu np. fusy od kawy z płukania sitka z kawiarki. Po co mi więc młynek do resztek? Żeby drobniej zmielić fusy z kawy? Młynek służy do zmielenia grubszych resztek, a takie w moim odpływie nie lądują. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 05:54 Też tak uważam. Dla mnie jest to urządzenie całkowicie zbyteczne, zarówno teraz gdy prowadzę jednoosobowe gospodarstwo jak i wtedy gdy było nas 4 plus zwierzaki. Do zlewu nie trafiają żadne odpadki, drobne zanieczyszczenia zatrzymuje sitko. Teraz nawet bywa, ze w tygodniu nie mam żadnych obierek bo najczesciej uzywam warzyw mrożonych a w sezonie jest tak malo ze nawet nie ma co wyrzucac do ekologii. Wczesniej obierek bylo wiecej wtedy lądowały w kompostowniku lub wraz z resztkami ogrodowymi w ekologii. Kuchnie mam dużą ale uwazam ze to przerost formy nad trescią i sprzet calkowicie zbyteczny Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:20 >Po co mi więc młynek do resztek? Żeby drobniej zmielić fusy z kawy? Nie. Nieustanne fafrocle i tlusz oblepiaja rury. Mlynek pomaga w tym by lecialy mniejsze >Młynek służy do zmielenia grubszych resztek, a takie w moim odpływie nie lądują. W USA chyba do grybszych resztek. Od 2001 r mam mlynek i nigdy zadnych grubych resztek nie miele. Od tego jest kompostownik Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 14:44 princesswhitewolf napisała: > > Nie. Nieustanne fafrocle i tlusz oblepiaja rury. Mlynek pomaga w tym by lecialy > mniejsze Możesz wyjaśnić, w jaki sposób młynek w zlewie mieli tłuszcz na mniejsze kawałki? Bardzo jestem ciekawa 🤔 > > W USA chyba do grybszych resztek. Od 2001 r mam mlynek i nigdy zadnych grubych > resztek nie miele. Od tego jest kompostownik Princess, to może ty się zdecyduj, czy mieszkasz w UK czy USA 🤣 Po raz ostatni - jeśli cokolwiek przeleci w moim zlewie przez sitko i trafi do odpływu, to jest na tyle małe, że żadnego młynka już do tego nie potrzeba. Tłuszczu do odpływu nie wylewam, a nawet gdybym wylewała, to co ma do tego młynek? Zmieli olej? 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 10:15 >Możesz wyjaśnić, w jaki sposób młynek w zlewie mieli tłuszcz na mniejsze kawałki? Bardzo jestem ciekawa 🤔 A ja jestem ciekawa gdzie przeczytalas ze to mieli tluszcz lol Napisalam ze fafrocle lacza sie z tluszczem i zamulaja rury i dlatego wazne jest by nie lecialy do srodka. Mlynek kontroluje rozmiar co leci dalej. >Princess, to może ty się zdecyduj, czy mieszkasz w UK czy USA 🤣 Mieszkam w UK ale mieszkalam 5 lat w USA wiec mowie o mlynkach tamze bo sa powszechne. >Po raz ostatni - jeśli cokolwiek przeleci w moim zlewie przez sitko i trafi do odpływu, to jest na tyle małe, że żadnego młynka już do tego nie potrzeba. Ale ja cie nie przekonuje do zakupu mlynka. W ogole. To nie jest essential equipment Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 16:28 princesswhitewolf napisała: > Napisalam ze fafrocle lacza sie z tluszczem i zamulaja rury i dlatego wazne jes > t by nie lecialy do srodka. Mlynek kontroluje rozmiar co leci dalej. > Ależ zmielony z woda i resztki tluszcz tworzy tłustą emulsję która też się osadza, natomiast większe resztki to w ogóle nie lądują w ściekach tylko na sitku i w koszu. Natomiast ta emulsja leci dalej do zbiorników wodnych i znacznie podnosi koszty oczyszczania i/lub zwiększa w wodzie ilość azotu (zakwitające algi, niszczenie równowagi ekologicznej w zbiornikach wodnych). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:11 >Ależ zmielony z woda i resztki tluszcz tworzy tłustą emulsję która też się osadza, natomiast większe resztki to w ogóle nie lądują w ściekach tylko na sitku i w koszu. Natomiast ta emulsja leci dalej do zbiorników wodnych i znacznie podnosi koszty oczyszczania i/lub zwiększa w wodzie ilość azotu (zakwitające algi, niszczenie równowagi ekologicznej w zbiornikach wodnych). Mowie o fafroclach które u Ciebie i u mnie przechodza przez sitko. Ja miele ta wode z tym co przechodzi przez sitko ty nie. Taka roznica Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:20 princesswhitewolf napisała: > Mowie o fafroclach które u Ciebie i u mnie przechodza przez sitko. Ja miele ta > wode z tym co przechodzi przez sitko ty nie. Taka roznica Ja też o tym mówię. farfocle mają szansę się mać w filtrach oczyszczalni, zmielona woda nie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 09:59 Osad w rurach i tak się zrobi od tłuszczu i strach pytać od czego. Nadmiar oleju wlewam do zmieszanych. Do tego #teamsitko. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 08:46 jackowo.deluxe napisała: > Komfort to jest suma drobnych udogodnien, ktore zapewniaja duza wygode. Np. mly > nek, klimatyzacja, system nawadniania trawy, swieze obiady dostarczane do domu > itd. Itd. Dla mnie udogodnienia o których piszesz (prócz klimatyzacji która od niedawna stała się koniecznością w bardzo upalne lata) nie są w żadnym stopniu miarą komfortu, ponieważ ich kompletnie nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 10:11 Muszę powiedzieć, ze z tych wymienionych - również we mnie żadne nie budzi potrzeby posiadania. Ogród - team #niepodlewam Klima- zupełnie nie potrzebuję, chyba, ze kiedyś wreszcie zaadaptujemy strych i okaże się, ze jest tam gorąco więcej niż 3 dni w roku Codzienne żarcie z cateringu - nie, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:38 Codzienne żarcie z kateringu to dla mnie byłaby kara nie komfort. Komfort to jest świeży obiad, prosto z kuchenki/piekarnika podany na stół, sałata przygotowana kilka minut wcześniej, znane składniki. Nikt mi tego nie dowiezie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 20:20 Oczywiście, że dowiezie. Tylko cię na to nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 20:22 Tzn w ogóle mało kogo stać na coś takiego, bo to nieekonomiczne. Ale się da. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:21 Bo mlynek nie jest zadnym priorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 10:00 Ten komfort ma swoją cenę. I to jest bardzo wysoka cena. (nie, nie chodzi o cenę młynka i prądu) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:07 Helios, w Europie, to trawników zabraniają podlewać, aktualnie we Francji np. Susza panie i wody się nie marnotrawi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:34 >przy septic system? 1. Zalezy jak go używa - czy po amerykansku czy ekologicznie 2. Ona z Chicago wiec jaki septic system...Podlaczona jest do kanalizacji miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 13.05.23, 23:32 Tak mam Franke. ale na otworze jest siatka i nie uzywam mlynka do mielenia obierek ktore ida do compost rubbish Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:22 To strasznie nieekologiczne. Roślinne resztki dużo lepiej jest wyrzucić na kompost, a mięsa, nawet mielonego do kanalizacji i tak się nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:36 Juz to widze jak ktos mieszkajacy w bloku na 7 pietrze bedzie trzymal resztki na kompost albo jak po obiedzie zjedzie na dol, zeby to gdzies rozrzucic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:41 To nie Ameryka. Ludzie w UK w blokach sortuja smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:46 Sortuja nadgryzionego kalafiora, resztki tunczyka, kostki pieczonego kurczaka?😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:48 A co cię tak dziwi? Tuńczyk i kości do śmieci zmieszanych, kalafior do kompostowalnych. A ty co, wszystko w rurach spuszczasz? Dzicz zupełna... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:52 Jackowo: Mieso i male kosci tez u nas ida do kosza na odpadki: Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:55 Ale sobie komplikujecie zycie w Europie… Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 10:14 Chyba nie rozumiem tej tabeli - masz recyklingowac baterie, ale nie biodegradowalne bibułki od kawy z ekspresu i liści z ogrodu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:23 >Chyba nie rozumiem tej tabeli - masz recyklingowac baterie, ale nie biodegradowalne bibułki od kawy z ekspresu i liści z ogrodu? No nie rozumiesz. To jest lista na temat co sie wrzuca do zielonego kosza z odpadkami zywnosciowymi. I tylko ten kosz.Poza tym koszem mamy tez inne: Na papier Na plastik i szklo Na ogrodowe sprawy jak galezie trawa itd No i ogolny na rzeczy ktore nie sa do recyclingu Baterie maja osobny recycling Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:46 U mnie zielony jest na general czy odpadki jak jedzenie ale takze to co nie nadaje sie na recycling. Do recycling mamy dwa ale tylko dlatego ze tych smieci jest najwiecej. Mamy tez brazowy na odpady z ogrodu. My nie mamy kompostownika. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:00 Kompostownik= gminny zielony kosz odpadki na jedzenie. Ja nie mowie o kompostowniku w ogrodzie ale o tym co wywoza. W calym UK jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 12:48 princesswhitewolf napisała: > Kompostownik= gminny zielony kosz odpadki na jedzenie. Ja nie mowie o kompostow > niku w ogrodzie ale o tym co wywoza. > > W calym UK jest tak samo. To jest compost bin. A ten zielony to jest general waste bin. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 13:57 Tak to jest prywatny kompstownik. A gminne mamy nastepujace- zdjecie Large and Small Food Waste nazywam kompostownikami gminnymi. Maly masz w domu i wrzucasz do duzego na dworze. Sa zielone. Nie wrzuca sie do nich niczego innego. Ogolne smieci to inny kosz i zalatwiasz go we wlasnym zakresie. Jedni maja czarne z przykrywa, ja mam brazowy wielki. Poza tym jest wielgachny zielony kosz na ogrodowe odpady ktory nie jest tu na liscie i kupuje sie go w gminie . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 15:10 Wy macie tak a my inaczej. Wiec nie pisz ze tak jak u ciebie jest w calym UK. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 15:31 no to jeszcze moze nie macie recyclingu zywnosci. Ale to kwestia czasu zanim zaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 13:59 O tu masz w szczegolach ze zdjeciami : www.richmond.gov.uk/media/20355/recycling_flyer.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 14:38 A, teraz widzę, ze to „bakery”, na tel wyglądało jak „battery” 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 02:09 No to ganiaj za potrzeba w krzaki Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:28 Mam wrażenie, że to raczej twój styl życia Wrzucanie resztek jedzenia do kanalizacji jest nieekologiczne z bardzo wielu powodów (i nic ci tu nie pomoże przeklejanie reklamowych tekstów ze sklepów usiłujących wcisnąć coś klientowi). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 01:50 Wrzuca sie to do specjalnego kosza od gminy w ktorym sa stosowne worki. Nie sortuja tego w gminie w sortowni tylko robia z tego ziemie kompostowa. Przeciez kto ma wiekszy ogrod robi to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 03:21 Wrzuca sie to do specjalnego kosza od gminy w ktorym sa stosowne worki“ Czy te stosowne worki sa z plastiku?🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 03:49 Worki na kompost są kompostowalne, nie z plastiku. Serio myślisz, że w Europie wszyscy ludzie są głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 04:10 Serio myślisz, że w Europie wszyscy ludzie są głupi?“ Nie mysle tak, Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Mlynek do zlewu 15.05.23, 19:41 Eliszko, ona po prostu nie wie jak wygląda segregacja śmieci, bo tego nie robi. Widać to z tego wątku wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 11:25 >Czy te stosowne worki sa z plastiku?🙂 Mieszkalam kiedys w Kalifornii jak ci mowilam i recycling i serio ludzie nie zadawali takich pytan i wiedzieli co to sa biodegradable liners ktorymi sie wysciela kompostowniki 🙄🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 02:39 jackowo.deluxe napisała: > Sortuja nadgryzionego kalafiora, resztki tunczyka, kostki pieczonego kurczaka? > 😂 Tak, dokładnie tak sortują 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mlynek do zlewu 14.05.23, 04:49 A co jest takiego przerażającego w tym, że resztki z talerza zgarniam do odpowiedniego pojemnika zamiast do zlewu?