Dodaj do ulubionych

Matka Kamila w ciąży

14.05.23, 13:05
Podobno
Jest w więzieniu, całą ciążę będzie pod ścisłym monitoringiem (nie łudzę się że ze względu na więzienie ale raczej na medialny charakter sprawy), dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam nadzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji. Natomiast co z innymi kobietami z podobnej patologii? Nielegalną możliwość aborcji na żądanie przy informacji (nawet fałszywej) że żadnych przywilejów z dziecka nie będzie? Monitoring żeby dziecko oddać do adopcji?
Wiem że jest obok wątek Triss o tym jak zmienić system. Ale co tu i teraz przed zmianą systemu?
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:10
      Nic, ważne, żeby ochrzcić i jak będzie bardzo źle, dać ostatnie namaszczenie jak wprowadzonemu w śpiączkę Kamilowi.

Noooo, w ostatecznosci ludzie mogliby wyjsc na ulice pokazać wladzy, ze im sie nie podoba, ale komu by się chcialo jak można spedzic czas przy grillu albo na komunii.
      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:31
        To czemu nie pomogłaś jak działo się źle?
        • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:36
          Bo nie pracuję w częstochowskim (czy gdzie ta melina jest) mopsie, szkole, policji ani sądzie.
          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:48
            No widzisz. Namaszczający też może być z zupełnie innej dzielnicy, pracować w szpitalu i o sprawie pojęcia nie mieć nim dzieciak tam nie trafił.
            • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:55
              W szpitalu to pracuja lekarze, salowe itp. Z ksiedza nie ma pozytku tam, gdzie leza nieprzytomni pacjenci (juz pomine ogolną kwestie jego p r a c y w szpitalu).
              • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:16
                Ja mowię o tym, że pracując m. in w szpitalu, a pewnie w parafii (niektóre mają po 30 tys ludzi) i może gdzieś jeszcze o sytuacji dzieciaka zanim ten trafił do szpitala mógł wiedzieć tyle co ty czyli nic. Tylko ty swoim zdaniem jesteś usprawiedliwiona bo nie stamtąd i nie wiedziałaś. A ksiądz miał wiedzieć wszystko.
                • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:52
                  Ksiądz jest reprezentantem instytucji, która każe nieść swój krzyż, walczy z aborcją i antykoncepcją i jest współodpowiedzialna za dominującą Polsce mentalność, że rodzina to świętość
                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:38
                    Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno - odizolowanie się od sprawny i separacja.
                    • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:40
                      Sprawcy
                    • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:58
                      vivi86 napisał(a):

> Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno -
                      > odizolowanie się od sprawny i separacja.

Czyżby? "Kościół jest przeciwny Konwencji Rady Europy nt. zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej – przypominają polscy biskupi "projekt.tvrepublika.pl/Kosciol-przeciw-Konwencji-o-przeciwdzialaniu-przemocy-Zagrozeniem-redefinicja-pojec-plci-rodziny-malzenstwa,11328.html

• vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:16
                        Poczytaj sobie fora z tych kręgów typu suchar i inne takie. Rad typu - przemocowy małżonek? Separacja dla dobra twojego i dzieci, nie godz się na to jest tam w ciul. Ale to trzeba czytać.
                        • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:17
                          Sychar
                        • szmytka1 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:41
                          A na tych forach to jest prezentowane oficjalne stanowisko kościoła? Biskupi tam publikują?
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:20
                            Wierzący. Takie rady dostają od księży. Wielu i od różnych.
                        • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:29
                          Fora? Nie rozśmieszaj mnie, oficjalne stanowisko kościoła się liczy, a nie że ktoś coś na forum sobie napisał.
                          • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:59
                            Oficjalne jest, żeby odejść. Franciszek nie raz mówił.
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:00
                            Zacytuj mi w oficjalnym stanowisku kościoła że rodzic wobec którego stosuje się przemoc ma pozwolić tłuc siebie i dzieci i żadnej separacji. Dosłownie.
                            • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:15
                              vivi86 napisał(a):

> Zacytuj mi w oficjalnym stanowisku kościoła że rodzic wobec którego stosuje się
                              > przemoc ma pozwolić tłuc siebie i dzieci i żadnej separacji. Dosłownie.

To ty mi zacytuj paragraf prawa kanonicznego, który ZABRANIA bicia dzieci.

• semihora Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:56
                      vivi86 napisał(a):

> Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno -
                      > odizolowanie się od sprawny i separacja.

Kpisz czy o drogę pytasz? A może w Polsce nie mieszkasz?
                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:01
                        Mieszkam. Cytaty, nazwiska.
                        • szmytka1 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:35
                          Na pedofilie też nie pozwala, co nie?
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 06:33
                            Podasz cytat gdzie to jest pochwalane? Papieża na przykład ?
                            • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:09
                              vivi86 napisał(a):

> Podasz cytat gdzie to jest pochwalane?

Nie musi być "pochwalane", wystarczy, że jest przyzwalane.

• vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:49
                                Nie jest. Dobrze rozumiem, ze dosłownych cytatów nie mamy?
                                • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:34
                                  vivi86 napisał(a):

> Nie jest. Dobrze rozumiem, ze dosłownych cytatów nie mamy?

Mamy za to czyny, z których jakoś kościół nie chce się oczyścić. Ukrywając - stawia się w szeregu popierających.
                                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:51
                                    ci co ukrywają. Są tacy i tacy.
                                    • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:54
                                      vivi86 napisał(a):

> ci co ukrywają. Są tacy i tacy.

Czyli przedstawiciele kościoła nie mają uzgodnionej wersji?
                                      Nie masz więc dowodów na to, że mają przepisy piętnujące?
                                • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:06
                                  Franciszek mówił o kimś, że dobry ojciec, bo leje, ale nie po twarzy...
                                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:52
                                    O kim? Bo ja znam wypowiedzi potępiające przemoc w rodzinie.
                                    • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 22:36
                                      tvn24.pl/swiat/papiez-o-biciu-dzieci-jesli-ukarac-to-bez-ponizania-bez-bicia-w-twarz-ra512730
                                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 17.05.23, 08:34
                                        Ja o biciu żony i pochwałę tego przez papieża.
                  • nelamela Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 07:30
                    runny.babbit napisał(a):

> Ksiądz jest reprezentantem instytucji, która każe nieść swój krzyż, walczy z ab
                    > orcją i antykoncepcją i jest współodpowiedzialna za dominującą Polsce mentalnoś
                    > ć, że rodzina to świętość

Od stycznia będzie 800+ więc i patologii będzie więcej.
                    • by Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:16
                      nelamela napisała:

> Od stycznia będzie 800+ więc i patologii będzie więcej.

Przecież ta kobieta, mama Kamila, była upośledzona umysłowo prawda? A to zmienia zupełnie odbiór sytuacji...

• by Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:21
                        Ja nie wiem czy takie osoby powinny być sądzone, tak samo, jak te bez upośledzenia? Bo to chyba wszystko zmienia...
                        Tutaj jest matka z upośledzeniem nazywana patologią. Ale to, że nie pomogła dziecku nie jest wynikiem skłonności sadystycznych, prawda? Chyba jest wynikiem upośledzenia. Co innego matka zdrowa psychicznie, która krzywdzi bo chce i sprawia jej to przyjemność.
                        • samawsnach Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 23:20
                          by napisała:

> Ja nie wiem czy takie osoby powinny być sądzone, tak samo, jak te bez upośledze
                          > nia? Bo to chyba wszystko zmienia...
                          > Tutaj jest matka z upośledzeniem nazywana patologią. Ale to, że nie pomogła dzi
                          > ecku nie jest wynikiem skłonności sadystycznych, prawda? Chyba jest wynikiem up
                          > ośledzenia. Co innego matka zdrowa psychicznie, która krzywdzi bo chce i sprawi
                          > a jej to przyjemność.

Jak nazwiesz bierne przyzwalanie na okrucieństwo wobec własnego dziecka, jak nie sadyzmem?
                          I nawet jeśli ma IQ pustułki, nie jest najpewniej niepoczytalna.
                      • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:49

> Przecież ta kobieta, mama Kamila, była upośledzona umysłowo prawda? A to zmieni
                        > a zupełnie odbiór sytuacji...
                        >

Po primo, nikt z twierdzacych "uposledzona" jej badan/orzeczenia nie ogladal, przynajmniej ja nic o tym nie wiem
                        Po secundo, skoro pani miala zdolnosc do czynnosci prawnych (zamazpojscie, pobieranie swiadczen), to i zdolnosc do odpowiedzialnosci karnej ma
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:25
                          Ludzie (to do by) co wy z tym uposledzeniem umysłowym jako zwalniającym z odpowiedzialności karnej???
                          Komenda też o ile mi wiadomo miał stwierdzoną inteligencję poniżej normy i 18 lat odsiedział (on akurat niewinnie). Upośledzenie nie równa się niepoczytalności a już zwłaszcza lekkie.
                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:50
                        źródło?
                      • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 10:27
                        Jakieś orzeczenie jest, renta z tytułu niepełnosprawnosci? Ta pani miała zdolność do zawarcia małżeństwa, więc o jakim upośledzeniu znoszacym odpowiedzialność prawną rozmawiamy?
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 10:33
                          Dlatego pisałam tu Lidii - irytują mnie te internetowe diagnozy ojca, matki i ojczyma jako upośledzonych (i jeszcze najlepiej głęboko upośledzonych).
                        • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:51
                          Ograniczonemu w zdolności też wolno.
                          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:05
                            W teorii. W praktyce to wygląda bardziej tak

www.rp.pl/spoleczenstwo/art874161-niepelnosprawni-chcieli-wziac-slub-sad-nie-wyrazil-zgody

Oczywiście jeśli urzędnikowi udało się w miarę sensownie dogadać z panią to mógł nie zauważyć upośledzenia i nie czynił przeszkód, ale wówczas nie mówmy ze pani jest w takim stopniu upośledzona, że nie odpowiada za swoje czyny.
                            • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:46
                              daniela34 napisała:

> W teorii. W praktyce to wygląda bardziej tak
                              >
                              > www.rp.pl/spoleczenstwo/art874161-niepelnosprawni-chcieli-wziac-slub-sad-nie-wyrazil-zgody
                              >
                              > Oczywiście jeśli urzędnikowi udało się w miarę sensownie dogadać z panią to mó
                              > gł nie zauważyć upośledzenia i nie czynił przeszkód, ale wówczas nie mówmy ze p
                              > ani jest w takim stopniu upośledzona, że nie odpowiada za swoje czyny.
                              Bo nie jest, osoby tuż poniżej normy często nie uzyskują ani orzeczenia, ani świadczeń. A jak rodzina przed laty nie zadbała, to pewnie nie ma nawet opinii z poradni i nie jest swiadoma swoich dysfunkcji
                              Nie takie przypadki przepychali z klasy do klasy w podstawowkach, a czasem i w gimnazjach.

A ludzie z linka maja tak jakby jednak raczej też schorzenia somatyczne (sprzężone z niepełnosprawnością umyslowa) i to takie które widać gołym okiem,np wózek inwalidzki czy oszpecenie trudno przeoczyć. Pani lekko poniżej normy bez fizycznych chorób, pewnie nieświadoma nienachalnego intelektu, raczej się przesliznie.
                              • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:50
                                Ale ja w sumie o tym samym...Pani udzielono ślubu, więc o ile całkiem możliwe, że ten intelekt był poniżej normy, o tyle nie sądzę, by aż czyniło to panią niezdatną do ponoszenia odpowiedzialności karnej. By wyłączyć odpowiedzialność trzeba naprawdę sporo a nie nienachalnego intelektu.
      • turbinkamalinka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:51
        niemcyy napisał(a):

> Nic, ważne, żeby ochrzcić i jak będzie bardzo źle, dać ostatnie namaszczenie ja
        > k wprowadzonemu w śpiączkę Kamilowi.
        >
        >
        > Noooo, w ostatecznosci ludzie mogliby wyjsc na ulice pokazać wladzy, ze im sie
        > nie podoba, ale komu by się chcialo jak można spedzic czas przy grillu albo na
        > komunii.

Tylko, że dziś lub wczoraj był marsz w sprawie Kamila. Tylko powiedz mi kogo to obchodzi poza ludźmi, którzy na tym marszu byli? Ci ludzie byli pod instytucjami, które powinny dziecku pomóc. Ale nikt z urzędników tego nie widział, bo nikt nie pracował w tym czasie.
        • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:26
          Tamtejsi urzednicy z mediow sie dowiedzieli, ze byl marsz.
          W godzinach 7-15 pon.-pt. troche trudno zorganizowac marsz, bo patologia na niego nie pojdzie, a wiekszosc niepatologii wtedy pracuje albo jest w drodze do pracy.

W tym problem, ze ludzi to nie obchodzi, i to nie patrzac lokalnie, ale ogolnie powinni wyjsc.
    • zwyczajnamatka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:13
      Ale to chyba tak nie działa, że dziecko więźniarki idzie automatycznie do adopcji? Ona (matka) musi wyrazić chyba zgodę, w sensie zrzec sie praw do dziecka?
      • mgla_jedwabna Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:21
        Albo jej odbiorą tak, jak odbierają wszystkim innym, którym odbierają. Sądzę, że ze względu na medialność sprawy uzasadnienie się znajdzie, choćby naciągane.
        • zwyczajnamatka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:25
          Za 9 miesięcy już nikt nie będzie o tym pamiętał. Przeminie i pójdzie w zapomnienie jak inne sprawy znęcania się nad dziećmi.
          • rosapulchra-0 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 05:15
            Za 9? Za dwa tygodnie zrobi się cicho, jak makiem zasiał. Nikt nie będzie czekać 9 miesięcy.
        • little_fish Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:30
          Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść do adopcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawiązaniu do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam nadzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:33
            little_fish napisała:

> Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść do ad
            > opcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawiązaniu
            > do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam na
            > dzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
            Napisałam że BEZ FAS. W takiej sprawie raczej matka nie znajdzie okazji do picia w więzieniu.
            • awf-33 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:44
              midge_m napisał(a):

> little_fish napisała:
              >
              > > Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść
              > do ad
              > > opcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawi
              > ązaniu
              > > do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc
              > mam na
              > > dzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
              > Napisałam że BEZ FAS. W takiej sprawie raczej matka nie znajdzie okazji
              > do picia w więzieniu.

Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbardziej kluczowym etapie ciąży.
              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:47
                Ja totalnie nie wiem na na jakim etapie ciąży ona jest, czy badają te kobiety jak tylko do więzienia trafiają. Może byś sam poczatkt. Ale ok, masz rację. Nie wiemy czy bez FAS. Ale jakaś szansa jest że bez.
              • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:49
                awf-33 napisała:

> Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbardziej k
                > luczowym etapie ciąży.

Miesiacu?
                • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:05
                  niemcyy napisał(a):

> awf-33 napisała:
                  >
                  > > Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbard
                  > ziej k
                  > > luczowym etapie ciąży.
                  >
                  > Miesiacu?
                  No chyba, to raczej istota ludzka a nie słoń.
              • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 06:20
                I przed też.
            • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:28
              Matka jest upośledzona i wcześniej rodziła dzieci też upośledzone. Serio widzisz tę kolejkę do dziecka?
          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:34
            Tak, alurat w tym przypadku najprawdopodobniej władza rodzicielską zostanie odebrana szybko ze względu na to jaki mają oboje zarzut.
          • alicjamagdalena Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:49
            A te dzieci miały fas czy były intelektualnie opoznione?
            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:00
              Przecież tego nikt chyba nie wie, forum diagnozuje co prawda matkę, ojca i ojczyma od kilku dni i już wszystko im zdiagnozowało, ale oficjalnie nikt nie podał informacji o stanie zdrowia dorosłych ani dzieci.
              • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
                O matce pisali, że jest niepełnosprawna intelektualnie i jest absolwentką szkoły specjalnej. Tak jak jej siostra, z którą mieszkały.
                • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:33
                  wiadomosci.wp.pl/znajomi-rodziny-kamila-zabieraja-glos-zal-bylo-na-to-patrzec-6896623290141472a
                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:40
                    "Oficjalnie." Ja nie twierdzę że nie jest, ale oficjalna informacja a "sąsiadka powiedziala" to 2 różne sprawy.
                    • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:43
                      Oficjalnie to chyba musielibyśmy zobaczyć dokumentację medyczną i świadectwo ukończenia szkoły. tylko niby w jakim trybie? Jak dla mnie informacja od sąsiadki jest wiarygodna. Ja wiem, kto z moich sąsiadów wiadomosci.wp.pl/znajomi-rodziny-kamila-zabieraja-glos-zal-bylo-na-to-patrzec-6896623290141472a szkołę specjalną (ma dzieci w szkole specjalnej), jest niepełnosprawny intelektualnie. Od samych zainteresowanych oczywiście.
                      • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:44
                        Link się wkleił sam bez sensu, przepraszam.
                      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:49
                        Ja nie mówię, że ona nie kończyła szkoły specjalnej ale irytuje mnie przyznam to szczerze, że na forum przeczytałam już o głębokim uposledzeniu wszystkich trojga dorosłych. Tymczasem to są ludzie, którzy wzięli śluby (matka 2 razy). Więc o ile możliwe jest lekkie upośledzenie, o tyle te diagnozy forumowe uważam za na wyrost. I ten wpis był efektem owej irytacji
        • hanusinamama Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:38
          Jak odbierają innym? Z ciekawości pytam. Zna 6 z 8 dzieci jednej takiej patuski. Lądowanie dziecka w DD nie powodowało, ze kolejne dziecko było jej jakoś szybciej odbierane...a zaniedbywane były grubo
      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:32
        Nie, automatycznie nie działa. W 2 zakładach karnych w Polsce matki mogą zresztą przebywać z dziećmi do lat 3 za zgodą sądu opiekuńczego i ojca dziecka (o ile jest). Natomiast w tym przypadku, ponieważ pani ma zdaje się zarzut pomocnictwa do zabójstwa dziecka a ojciec zarzut zabójstwa, w chwili urodzenia zaś oboje będą najprawdopodobniej przebywać w aresztach tymczasowych, to zostaną tej władzy pozbawieni. Dziecko najprawdopodobniej trafi do adopcji
      • turbinkamalinka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:54
        zwyczajnamatka napisał(a):

> Ale to chyba tak nie działa, że dziecko więźniarki idzie automatycznie do adopc
        > ji? Ona (matka) musi wyrazić chyba zgodę, w sensie zrzec sie praw do dziecka?

Niedo końca, dziecko chyba do 3 roku życia może być przy matce. Po tym okresie nikt nie zabiera praw, tylko ogranicza. Dla tego "płodu"m oznacza to tyle, że będzie z mamą na początku, ale później będzie w domu dziecka, bo matce praw nikt nie odbierze. Ale mogę się mylić co do losu dziecka.
    • mabel_mora Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:16
      bez FAS, ale z uposledzniem umysłowym po rodzicach

moze spadnie z pryczy 10 razy i poroni
    • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:27
      Do natychmiastowej adopcji TYLKO WTEDY, gdy oboje rodzice zrzekna sie praw. Do troche pozniejszej - gdy te prawa zostana im sadownie odebrane, jesli zostana.
      I tak samo z innymi kobietami z podobnej patologii.
      beda sie rozmnazac ile chciec i nie chciec i nie ma w tym kraju nikogo, kto by im tego zabronil/uniemozliwil/czy chocby wskazal mozliwosc i korzysci z nierozmnazania sie.
    • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:28
      Znając polskie realia dziecko zostanie przy matce, bo trzeba patusce dać szansę na macierzyństwo. W wieku 3 lat dzieciak pójdzie do domu dziecka i będzie czekać jak patusiara odsiedzi wyrok, bo przecież madka jest najważniejsza, tak samo jak biorodzina, i musi dostać SZANSĘ.
      • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:30
        To nie są tylko polskie realia. Na podyplomówce miałam staż w niepolskim więzieniu, gdzie matki miały możliwość zajmować się dziećmi do 18 miesiąca życia.
        • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:35
          Na pewno również te, które brały czynny udział w zabójstwie swojego innego dziecka.
          • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:37
            Te, z którymi pracowałam, na szczęście krótko, wszystkie były osadzone za przemoc.
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:37

Dobrze, ale ile z tych matek miało zarzut pomocnictwa do zabójstwa starszego rodzeństwa tego dziecka?
          Owszem, w Polsce kobieta może za zgodą sądu opiekuńczego przebywać z dzieckiem w zk do trzech lat, ale jednakowoż nie kojarzę przypadku by pozostawiono władzę rodzicielskà nad innymi dziećmi matce na której ciążył zarzut zabójstwa dziecka.
          • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:46
            Akurat te ciężarne, które miały „lekkie zarzuty” w 99% były wypuszczane z więzienia w ciąży, właśnie dlatego, zeby zając się malutkimi dziećmi poza więzieniem. Ciężarna/ matka noworodka w więzieniu to była ostateczność, wiec siedziały praktycznie tylko te, które były zagrożeniem dla innych, niestety również dzieciobojczynie. Na szczęście byłam tam króciutko, bo to nie na moje nerwy.
            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:48
              No to w Polsce to jest nieco inna struktura osadzonych. Wiem o jednej zabójczyni i jednej skazanej za znecanie się. W tym ostatnim wypadku miałabym wątpliwości.
        • hanusinamama Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:40
          Ale tu mowa o patusce, która pozwalała okelczać swoje dziecko i zniedbywała pozostałe
    • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:29
      Zawsze przy podobnych wątkach o płodności zastanawiam się skąd pochodzi to powiedzenie, ze matka natura wie co robi.
      • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:49
        marinella napisał(a):

> Zawsze przy podobnych wątkach o płodności zastanawiam się skąd pochodzi to powi
        > edzenie, ze matka natura wie co robi.
        Alkohol i narkotyki niestety nie ubezpladniaja.
    • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:34
      Nie za bardzo rozumiem co postulujesz? Kto i w jaki sposób miałby okłamywać ciężarne kobiety, ze nie dostaną zasiłków, bo są patologią, żeby wymóc na nich „autonomiczną” decyzję o aborcji i kto miałby te nielegalne aborcje organizować i wykonywać?

Kto i na podstawie jakiego prawa miałby ograniczać podstawowe prawa i wolności człowieka tj jak byś chciała profilaktycznie „monitorować kobiety w ciąży” i „profilaktycznie” kierować od razu do adopcji?

Niezależnie od medialności aktualnej tragedii mówię stanowcze nie jakimkolwiek próbom odgórnego regulowanego przez państwo (szczególnie bezprawie pisowskie!) „monitorowania ciąży” u kogokolwiek tudzież systemowego wpływania na jakakolwiek decyzję dotyczącą czyjejś macicy.
      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:39
        Te pomysły z monitorowaniem kobiet w ciąży miał już były RPO Marek Michalak i były one, łagodnie mowiac, kontrowersyjne
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:40
          RPD oczywiście
          • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:06
            Tak, wiem… Właśnie do tego piję… I jestem bardzo ciekawa jak szybko zmieniłaby się definicja patologii? Czy objęłaby np lesbijki albo choćby samotne matki, ażeby walczyć z „zepsuciem, deprawacją, absolutnie niemoralnym postępowaniem.” To byłaby w końcu słuszna obrona „ przed ideologią LGBT”. Ostatecznie „skończmy słuchać tych idiotyzmów o jakichś prawach człowieka czy jakiejś równości. Ci ludzie nie są równi ludziom normalnym”.
      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:41
        Szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądają zasiłki na dziecko w więzieniu, pewnie ich nie ma, chodzi mi o taką sytuację: jestes szefową więzienia w obecnym państwie bezprawia i wdupiemania i katolickiego szaleństwa, trafia do Ciebie matka dziecka okropnie zaniedbanego, załóżmy że nie umarło, nie ma mediów, nie ma brukowców, ale jest totalna patologia (może nadużycia seksualne wobec dziecka/ dzieci, na pewno przemoc). Co robisz?
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:45
          Ale co mam robić jako ten "szef wiezieni" czyli dyrektor zakładu karnego? O co pytasz, bo nie rozumiem.
          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:51
            Ja pytam o sytuację totalnie poza prawem. Czy wtedy jakoś się starasz o aborcję dla takiej kobiety (zakładać że wyrazi na to zgodę)? Ja wiem że sytuacja hipotetyczna ale w końcu hej, spadła na nas rakieta która może przenosić pociski nuklearne i dało się to ukryć więc myślę że takie sytuacje w sytuacji gdy sprawa nie jest medialna mogą się zdarzać.
            • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:58
              Czy teraz pytasz Danieli, będącej prawniczką, czy i jak - będac dyrektorem zakładu penitencjarnego - zorganizowałaby bezprawną aborcję + trwałe ubezpłodnienie osadzonej, wcześniej uzyskując od niej wymuszoną podstępem i siłą „zgodę”?
              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:08
                memphis90 napisała:

> Czy teraz pytasz Danieli, będącej prawniczką, czy i jak - będac dyrektorem zak
                > ładu penitencjarnego - zorganizowałaby bezprawną aborcję + trwałe ubezpłodnieni
                > e osadzonej, wcześniej uzyskując od niej wymuszoną podstępem i siłą „zgodę”?
                >

Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja jestem Midge. Jakbym chciała spytać "Nie-Midge" to bym spytała na FB. Nic nie pisałam o trwałym ubezpłodnieniu. Pisałam o aborcji na życzenie. Która w Polsce nie jest legalna, chyba że... No właśnie. Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w sytuacjach. Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci".
                • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:17
                  Nie piszesz o aborcji na życzenie, tylko o okłamywaniu „patologii”, ze zadnych profitów na dziecko nie będzie, żeby wymóc na nich decyzje o aborcji, która jest nielegalna.

>Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja >jestem Midge
                  Midge Maisel (cóż za kreatywność w wyborze nicka!) była piekielnie inteligentna + była Zydowką w 1 pokoleniu po Auschwitz, wiec raczej nie popierałaby nazistowskich metod.
                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:52
                    memphis90 napisała:

> Nie piszesz o aborcji na życzenie, tylko o okłamywaniu „patologii”, ze zadnych
                    > profitów na dziecko nie będzie, żeby wymóc na nich decyzje o aborcji, która jes
                    > t nielegalna.
                    >
                    >
                    > >Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja >jestem Midge
                    > Midge Maisel (cóż za kreatywność w wyborze nicka!) była piekielnie inteligentna
                    > + była Zydowką w 1 pokoleniu po Auschwitz, wiec raczej nie popierałaby nazisto
                    > wskich metod.
                    >
                    Nie sądzę żeby była tu mowa o nazistowskich metodach, chyba że wszystkie rozwinięte kraje
                    europejskie stosują nazistowskie metody, co byłoby dość śmiałą teorią. Mowa tu o: zasiłki nie są zależne od posiadania dzieci (w Polsce są, stąd ewentualne kłamstwo że się takiej matce nie należą bo to prawdopodobnie zależy od decyzji sądu) plus aborcja jest na żądanie (w PiSowskim państwie jest, ale tylko dla wybranych). Co generalnie jest dobrą wskazówką czy kobieta chce mieć dziecko. Jeśli chce, ok, nie postuluję żeby aborcje przeprowadzać musowo. jeśli nie chce, umożliwia jej się to. I takie było moje pytanie.
                    Przepraszam, nie wiedziałam że trzeba mieć wymóg oryginalności imion na tym forum.
                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:00
                      midge_m napisał(a):

> Nie sądzę żeby była tu mowa o nazistowskich metodach, chyba że wszystkie rozwin
                      > ięte kraje
                      > europejskie stosują nazistowskie metody, co byłoby dość śmiałą teorią. Mowa tu
                      > o: zasiłki nie są zależne od posiadania dzieci (w Polsce są, stąd ewentualne k
                      > łamstwo że się takiej matce nie należą bo to prawdopodobnie zależy od decyzji s
                      > ądu) plus aborcja jest na żądanie (w PiSowskim państwie jest, ale tylko dla wyb
                      > ranych). Co generalnie jest dobrą wskazówką czy kobieta chce mieć dziecko. Jeśl
                      > i chce, ok, nie postuluję żeby aborcje przeprowadzać musowo. jeśli nie chce, um
                      > ożliwia jej się to. I takie było moje pytanie

No nie. Pytanie nie było o to czy w kraju legalnej aborcji jako dyrektor ZK umożliwiam osadzonej skorzystanie z przysługującego jen świadczenia zdrowotnego tylko o to, czy w Polsce jako dyrektor ZK osobę pozostającej pod władztwem administracyjnym zakładu wprowadzam w błąd co do przysługujących jej swiadczen socjalnych celem wywołania w niej decyzji o poddaniu się procedurze która jest nielegalna i następnie czy te nielegalną procedurę pomagam przeprowadzić.
                      No otóż stanowczo nie.
                      • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:16
                        Ale w pl żeby dostać zasiłki.na dziecko trzeba zaznaczyć oświadczenia że nie przebywa ono w żadnej placówce (tu trzebaby się wczorac czy jest nia więzienie)
                        • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:10
                          wapaha napisała:

> Ale w pl żeby dostać zasiłki.na dziecko trzeba zaznaczyć oświadczenia że nie pr
                          > zebywa ono w żadnej placówce (tu trzebaby się wczorac czy jest nia więzienie)
                          Zasiłki dostaje opiekun faktyczny. Osobę z zarzutem morderstwa, czekajaca na nieunikniony wyrok w areszcie, raczej powinni w ogóle bezdyskusyjnie pozbawić władzy rodzicielskiej
                    • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:14
                      >że wszystkie rozwinięte kraje
                      >europejskie stosują nazistowskie >metody, co byłoby dość śmiałą teorią
                      Wszystkie kraje europejskie celowo okłamują tzw „patologie” w zakresie przysługujących im praw, żeby wymusić „zgodę” na zabieg, który jest w tych krajach niezgodny z prawem i musiałby być organizowany po kryjomu i z narażeniem osób organizujących na odpowiedzialność karną?

>jeśli nie chce, umożliwia jej się to. I >takie było moje pytanie.
                      Ależ skąd. Pytanie brzmiało, cytuję:

Ale co tu i teraz (z patologią) przed zmianą systemu?
                      Nielegalną możliwość aborcji na żądanie przy informacji (nawet fałszywej) że żadnych przywilejów z dziecka nie będzie? Monitoring żeby dziecko oddać do adopcji? „
                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:19
                        memphis90 napisała:

> Wszystkie kraje europejskie celowo okłamują tzw „patologie” w zakresie przysług
                        > ujących im praw, żeby wymusić „zgodę” na zabieg, który jest w tych krajach niez
                        > godny z prawem i musiałby być organizowany po kryjomu i z narażeniem osób organ
                        > izujących na odpowiedzialność karną?
                        >
                        W europejskich krajach nie ma prawa do finansowania bo ma się dziecko. To jest patologia.
                        • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:43
                          Tzn w ktorych konkretnie krajach i od kiedy np Niemcy zostały wyrzucone z Europy?
                • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:56
                  Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone

bzdura
                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:58
                    triss_merigold6 napisała:

> Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone
                    >

>
                    > bzdura

Aha.
                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:03
                      No ale Triss ms rację. Bycie w ciąży w ZK to profity. Dlatego chcą.
                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:06
                        Czyli wg ciebie bzdura odnosi się też do tego że zostały zgwałcone?
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:10
                          Ale o co pytasz? Czy wszystkie kobiety które są osadzone w ciąży zostały zgwałcone? No to jest bzdura.
                          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:14
                            Pytam o to niechcenie ciąży z gwałtu, nawet jeśli są za to jakieś finansowe profity, to bzdura.
                            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:23
                              midge_m napisał(a):

> Pytam o to niechcenie ciąży z gwałtu, nawet jeśli są za to jakieś finansowe pro
                              > fity, to bzdura.

Nie. Nie o to pytasz.
                              Piszesz: "Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci"."

No więc Triss ci odpowiada, że to co piszesz to bzdura. I ja się z tym niestety zgadzam. Kobiety które w ciąży przebywającej w ZK czy AŚ wcale nie "prawdopodobnie zostały zgwałcone " oraz wcale nie jest tak, że nie chcą tej ciąży.
                              A ciąża to nie profity finansowe (finansowe w ZK/AŚ???O czym ty w ogóle?) tylko bardzo realne w środowisku jednostki penitencjarnej profity "bytowe."
                              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:24
                                Dlaczego wcale nie prawdopodobnie zostały zgwałcone?
                                • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:26
                                  A dlaczego uważasz że zostały? Jakie masz przesłanki by pisać o tym prawdopodobieństwie?
                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:27
                                    Ale dlaczego piszesz że nie? W środowisku alkoholizmu?
                                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:32
                                      W jakim znowu na boga środowisku alkoholizmu? O czym ty piszesz? O jednym przypadku? O wszystkich? Robiłaśże ty chociaż jakieś badania na temat tego jakie osadzone i z jakich środowisk rodzą dzieci w warunkach więziennych czy tak se klepiesz w klawiaturę?
                                      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:37
                                        I nawet jeżeli ciąża jest wynikiem wspolzycia z nietrzeźwa, to jeżeli kobieta trafią do jednostki penitencjarnej, to ciąża jest dla niej szansa na w kolejnosci: uchylenie aresztu, wyrok w zawiasach bądź karę nieizolacyjną (jesli sprawa w toku), dozor elektoniczny, odroczenie wykonania kary, przerwę w karze, przedterminowe zwolnienie.

No sorry, dziecko to realny bonus. Nikt z takiej szansy nie zrezygnuje.
                                        • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:43
                                          Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt bo nie ma szansy wyrażenia zgody na współżycie. Czy gdyby jakoś facet "współżył" z twoją nietrzeźwą córką nazwałabyś to współżyciem czy gwałtem?
                                          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:51
                                            midge_m napisał(a):

> Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt bo nie ma szansy wyrażenia zgody na współ
                                            > życie.

No i co z tego? No jest. No i?
                                            • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:53
                                              Nic. Let's leave it here.
                                          • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:47
                                            >Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt
                                            Serio seksu po 2 kieliszkach wina nie uprawiasz, bo jesteś gwałcona?
                                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:41
                                        Zastanawiam się czy to ma być pytanie prowokacyjne bo puściły ci nerwy, rozumiem, mi też, chyba że chodzi o obronę Triss, to nie puszczałyby mi nerwy, czy po prostu gdzieś ci się zgubiło główne pytanie. co w takiej sytuacji, czyli sytuacji gdy kobieta trafia do więzienia i wkrótce potem się okazuje że jest w ciąży. Opieramy się na przypadku matki Kamila.
                                        • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:42
                                          Rodzi i zrzeka się praw albo nie zrzeka i żeruje na dziecku, zalatwiajac sobie bonusy, w których pisała Daniela.
                                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:47
                                          midge_m napisał(a):

> Zastanawiam się czy to ma być pytanie prowokacyjne bo puściły ci nerwy, rozumie
                                          > m, mi też, chyba że chodzi o obronę Triss, to nie puszczałyby mi nerwy,

Nie rozumiem tego strumienia świadomości. Obronę Triss mam zaś głęboko gdzieś

czy po
                                          > prostu gdzieś ci się zgubiło główne pytanie. co w takiej sytuacji, czyli sytuac
                                          > ji gdy kobieta trafia do więzienia i wkrótce potem się okazuje że jest w ciąży.
                                          > Opieramy się na przypadku matki Kamila.

Co "co w takim przypadku"? Nic. Urodzi. Jeśli zostanie pozbawiona władzy rodzicielskiej to dziecko trafi do adopcji. Koniec.
                                          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:52
                                            daniela34 napisała:

>
                                            > Co "co w takim przypadku"? Nic. Urodzi. Jeśli zostanie pozbawiona władzy rodzic
                                            > ielskiej to dziecko trafi do adopcji. Koniec.

Chodziło o to że taka ciąża może być z gwałtu i bez względu na profity kobieta może najzwyczajniej w świecie takiej ciąży nie chcieć.
                                            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:53
                                              midge_m
                                              > Chodziło o to że taka ciąża może być z gwałtu i bez względu na profity kobieta
                                              > może najzwyczajniej w świecie takiej ciąży nie chcieć.

To jak nie chce to wchodzi procedura przewidziana ustawą. A nie dyrektor ZK z nielegalną aborcją
                                              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:56
                                                Aborcja ciąży z gwałtu jest nielegalna?
                                                • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:58
                                                  Ale ty nie pytałaś o legalna procedurę, przypominam, tylko o "nielegalną możliwość aborcji na żądanie" (starter).
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:00
                                                    Ale to ty z Triss zboczyłas w stronę jaka ciąża z gwałtu.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:01
                                                    Nie. O gwałcie napisałaś pierwsza ty. O 14.08.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:03
                                                    Ale nie o tym że jaka ciąża z gwałtu.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:07
                                                    Przypominam cytat z twojej wypowiedzi

"Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży (-(wniosek skąd?) prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone (wniosek skąd?)..."

• midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:09
                                                    Przypominam wypowiedź Triss na której odsiecz ruszyłaś z mieczem
                                                    "Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone

bzdura"
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:11
                                                    No bo to jest bzdura. Osadzone kobiety najczęściej bardzo chcą ciąży.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:13
                                                    I tego żeby być zgwałcone. to były dwie tezy, na które Triss odpowiedziała. A jakie są badania na to że osadzone kobiety chcą ciąży nawet z gwałtu?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:18
                                                    midge_m napisał(a):

> I tego żeby być zgwałcone. to były dwie tezy, na które Triss odpowiedziała.

Nie wiem co masz na myśli. Nie pisałam że kobiety chcą "zeby być zgwałcone." Jeśli tak twierdzisz - udowodnij.

A j
                                                    > akie są badania na to że osadzone kobiety chcą ciąży nawet z gwałtu

Musisz przeprowadzić. Najpierw ustalając ile tych ciąż pochodzi z gwałtu. Be my guest.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:22
                                                    Ja nic nie twierdzę. Oprócz tego że zdanie miało dwie tezy i rzuciłaś się bronić odpowiedzi Triss na oba. I coś tam było później o klepanie w klawiaturę ale jest dzień po szabacie a dla niektórych niedziela więc już nie będę się tego czepiać
                                                    I'd definitely choose anything else over being anything 4u.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:27
                                                    midge_m napisał(a):

> Ja nic nie twierdzę. Oprócz tego że zdanie miało dwie tezy i rzuciłaś się broni
                                                    > ć odpowiedzi Triss na oba.

No miało. I obie bzdurne:
                                                    - nie nie jest tak że kobiety w ciąży w jednostkach penitencjarnych "prawdopodobnie zostały zgwałcone"
                                                    I nie nie jest tak że nie chcą tych ciąż.
                                                    Kropka.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:29
                                                    Ale tak może być czy absolutnie nie więc to bzdura, której bronilaś.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:41
                                                    Ale ty nie napisałaś "może." Gdybyś napisala: być może niektóre z tych kobiet zostały zgwałcone to bym napisala: "Tak, być może."
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:45
                                                    Napisałam o teoretycznej sytuacji w jakiej jest prawdopodobnie matka Kamila, "Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w sytuacjach. Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci"." Nie ma wstydu w zgadzaniu się z Triss.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:49
                                                    midge_m napisał(a):

> Napisałam o teoretycznej sytuacji w jakiej jest prawdopodobnie matka Kamila, "

To znaczy w jakiej?

> Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w takich sytuacjach

To znaczy w jakich? Jeśli osadzona mówi personelowi że została zgwałcona to personel ma obowiązek ustalić czy chce dokonać zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa a prawo do aborcji ma jeśli zostały spełnione warunki z ustawy.

Nie ma wstydu w zgadzaniu się z Tr
                                                    > iss.

Ależ ja się nie wstydzę. W bardzo wielu sprawach zgadzam się z Triss, a w wielu innych nie.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:05
                                                    Ale poczekaj, ty zdaje się już na to odpowiedziałaś, teraz dopytujesz?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:11
                                                    No ja się pytam w jakiej "teoretycznej sytuacji jest prawdopodobnie matka Kamila"? Bo w sytuacja matki Kamila mlze być wyłacznie realna a nie teoretyczna. No więc pytam jaka to sytuacja.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:15
                                                    Wkleję ci twoją odpowiedź:

"No nie. Pytanie nie było o to czy w kraju legalnej aborcji jako dyrektor ZK umożliwiam osadzonej skorzystanie z przysługującego jen świadczenia zdrowotnego tylko o to, czy w Polsce jako dyrektor ZK osobę pozostającej pod władztwem administracyjnym zakładu wprowadzam w błąd co do przysługujących jej swiadczen socjalnych celem wywołania w niej decyzji o poddaniu się procedurze która jest nielegalna i następnie czy te nielegalną procedurę pomagam przeprowadzić.
                                                    No otóż stanowczo nie."
                                                    A potem odpowiedziała Triss i już do niej dołączyłaś. Jak rozumiem, i mam nadzieję, gdy odpowiadałaś, to wiedziałaś na co a nie żeby Triss wesprzeć bo biedaczka odpowiedziała oszczędnie.
                                                  • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:19
                                                    midge_m napisał(a):

> A jakie są badania na to że osadzone kobiety chcą ciąży nawet z gwałtu?

Statystyka zgloszen dokonania przestepstwa. Ile z tych osadzonych zglosilo gwalt i rozpoczelo procedure, ktora pozwolilaby im legalnie przerwac ciaze ? kwotowo i procentowo prosze.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:25
                                                    Trochę mi tu ręce opadły ale ok. Rzeczywiście kobiety ze środowisk patologicznych nawet pewnie nie wiedzą że gwałt bo są pijane jest gwałtem i fakt nie zgłaszają tego na policję więc w sumie jakby gwałtu nie było. Nie ma statystyk.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:28
                                                    midge_m napisał(a):

> Trochę mi tu ręce opadły ale ok. Rzeczywiście kobiety ze środowisk patologiczny
                                                    > ch

A skąd wniosek, że te około 60 kobiet rocznie które rodza w jednostkach penitencjarnych to kobiety ze srodowisk patologicznych lub takie które zaszły w ciążę będąc nietrzeźwymi?
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:30
                                                    A skąd wniosek że wszystkie nie i te ciąże nie pochodzą z gwałtu?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:42
                                                    midge_m napisał(a):

> A skąd wniosek że wszystkie nie i te ciąże nie pochodzą z gwałtu?

Ja takiich wniosków nie stawiam. Wnioski ogólne to ty formułujesz.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:46
                                                    Masz rację, to jest raczej teza:
                                                    No bo to jest bzdura. Osadzone kobiety najczęściej bardzo chcą ciąży.
                                                    Jakieś badania?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:52
                                                    Doświadczenie. Ciąża to bonus w jednostce penitencjarnej.
                                                    Jeżeli zaś kobieta nie chce to
                                                    A) może zgłosić pochodzenie ciąży z przestępstwa i wówczas może dokonać aborcji
                                                    B) jeżeli ciąża nie pochodzi z przestępstwa to jej chcenie bądź nie pozostaje irrelewantne dla służby więziennej.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:03
                                                    Ale badania? Bo nie wiem czy wiesz ale badania mają pewną metodologię, doświadczenia i to jednostkowe nie są badaniami.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:14
                                                    No wiec jak ty mi przedstawisz badania na toż jakich środowisk są osadzone o które zapytałam to ja ci wtedy przedstawię moje.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:16
                                                    Czyli to "No bo to jest bzdura. Osadzone kobiety najczęściej bardzo chcą ciąży." wynika z twoich jednostkowych doświadczeń. Regionalnych czy ogólnokrajowych?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:25
                                                    Ogólnokrajowych.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:30
                                                    We wszystkich zakładach w kraju miałaś do czynienia z kobietami w ciąży, i to takiej że wiedziałaś że chciały w niej byc?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
                                                    Zakłady karne dla kobiet w ciąży są tylko 2
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
                                                    Odpowiadajac wyraznie: we wszystkich dwóch.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:43
                                                    I w obu tych zakładach rozmawiałaś z taka liczbą osadzonych kobiet i to w takiej atmosferze by napisać . "Osadzone kobiety najczęściej bardzo chcą ciąży." Ile ich było?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:56
                                                    Tak. Plus jeszcze z kobietami w zakładzie karnym innego kraju UE, bo taka mi się zawodowa okazja zdarzyła.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:58
                                                    Możesz opublikujesz to jako badanie? Bo ja nawet o swoich przyjaciółkach nie mam takich informacji ale jeśli masz osadzonych i to jeszcze można rozszerzyć na więcej państw UE w ramach zawodowej okazji to by bardzo wzbogaciło naukę w tym zakresie. Plus miałabyś naukowy dowód, a nie tylko impresje.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:58
                                                    *osadzone.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:31
                                                    I nawiasem mówiąc dlatego pisałam o klepaniu w klawiaturę - nie masz za specjalnie danych o tym, z jakich środowisk są kobiety rodzące w ZK ani też danych na temat tego, w jakich okolicznościach zaszły w ciążę a wysnuwasz wnioski ogólne. No więc tak - to jest takie klepanie w klawiaturę, nieważne przed czy po szabasie.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:36
                                                    Ale jeśli masz takie wiadomości dlaczego się po prostu nie podzielisz zamiast oszczędzić mi klepania w klawiaturę (szabas był wczoraj więc przy świętej niedzieli raczej). Bardzo chętnie poczytam i piszę to szczerze.
                                                  • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:07
                                                    Mnie zastanawia, czy jeśli sprawca ciąży również był w stanie nietrzeźwym w chwili poczęcia, to czy zarzut gwałtu działa w obie strony?
                                        • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:51
                                          midge_m napisał(a):

> gdzieś ci się zgubiło główne pytanie. co w takiej sytuacji, czyli sytuac
                                          > ji gdy kobieta trafia do więzienia i wkrótce potem się okazuje że jest w ciąży.
                                          > Opieramy się na przypadku matki Kamila.

A tobie oczka zacmilo ? Juz na TO pytanie dostalas odpowiedzi - nosi i rodzi, a co niby ma byc ?
                                          Ani osoba praworzadna (np. Daniela) ani niepraworzadna (np. ja) ciazy jej nie przerwie.

A co z dzieckiem, gdy sie urodzi, czas pokaze. W przypadku matki Kamila wyjsciem najlepszym dla dziecka byloby natychmiastowe pozbawienie praw rodzicielskich oboje rodzicow i oddanie dziecka do adopcji, natomiast niewiele mam nadziei na to najlepsze wyjscie.
                                          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:55
                                            tt-tka napisała:

>
                                            > A tobie oczka zacmilo ? Juz na TO pytanie dostalas odpowiedzi - nosi i rodzi, a
                                            > co niby ma byc ?
                                            > Ani osoba praworzadna (np. Daniela) ani niepraworzadna (np. ja) ciazy jej nie p
                                            > rzerwie.
                                            >
                                            > A co z dzieckiem, gdy sie urodzi, czas pokaze. W przypadku matki Kamila wyjscie
                                            > m najlepszym dla dziecka byloby natychmiastowe pozbawienie praw rodzicielskich
                                            > oboje rodzicow i oddanie dziecka do adopcji, natomiast niewiele mam nadziei na
                                            > to najlepsze wyjscie.
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            Ja np gdyby chciała przerwać ciążę bym to umożliwiła.
                                            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:56
                                              No to musisz zostać dyrektorem ZK w Grudziądzu bądź Krzywańcu.
                                              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:58
                                                Chyba dyrektorką.
                                                • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:59
                                                  Niestety - nazwa organu nie została jeszcze sfeminizowana.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:02
                                                    Ups, nawet w postach na forum trzeba się trzymać niefeminatywu.
                                            • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:02
                                              midge_m napisał(a):

> Ja np gdyby chciała przerwać ciążę bym to umożliwiła.

zakladajac, ze ona chcialaby, w co mocno watpie - JAK bys to umozliwila ? I wez pod uwage, ze jest na forum kilka osob, ktore maja pojecie o tym, czym jest i jak wyglada praca w wieziennictwie, wiec nie ograniczaj sie do "podalabym tabletke", szczegolowo prosze.
              • dramatika Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:15
                memphis90 napisała:

> Czy teraz pytasz Danieli, będącej prawniczką, czy i jak - będac dyrektorem zak
                > ładu penitencjarnego - zorganizowałaby bezprawną aborcję + trwałe ubezpłodnieni
                > e osadzonej, wcześniej uzyskując od niej wymuszoną podstępem i siłą „zgodę”?

A cóż cię takiego dziwi w tym pytaniu? To efekt lobbingu proaborcyjnego. Aborcja to "healthcare", aborcja jest OK, wiec cóż złego jest w nawet podstępnym przeprowadzeniu aborcji, gdy mamy do czynienia np. z osadzoną dziedziobójczynią.
                Macie wiecznie bekę z tego, że szury panikują, ze jak pozwoli się na A, to zaraz będzie B, czyli odroczone aborcje noworodków i nakazy aborcji - no to macie piękny obrazeczek, na zdrowie.
            • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:59
              midge_m napisał(a):

> Ja pytam o sytuację totalnie poza prawem. Czy wtedy jakoś się starasz o aborcję
              > dla takiej kobiety (zakładać że wyrazi na to zgodę)?

Nie, a siedze w tym od lat. Pomoge kobiecie, ktora CHCE przerwac ciaze i do mnie z tym trafi, namawiac takiej jak matka Kamila nie bede, bo to narazenie calego systemu pomocy do aborcji - wysypie przy pierwszej okazji albo i bez okazji lub zechce sie jej/jej konkubentowi poszantazowac lekarza, gdy zabraknie na cokolwiek (czyli szybko lub natychmiast).
            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:20
              midge_m napisał(a):

> Ja pytam o sytuację totalnie poza prawem. Czy wtedy jakoś się starasz o aborcję
              > dla takiej kobiety (zakładać że wyrazi na to zgodę)?

Nie.
          • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:55
            Mówię matce, ze dziecko zmarło przy porodzie i sprzedaję je na czarnym rynku adopcyjnym do juesej, a podczas porodu przekupuję lekarza za pieniądze zdefraudowane z funduszy zakładu penitencjarnego ażeby panią cichcem ubezpłodnił na stałe.

Podczas własnego procesu opowiadam mediom, ze ja przecież chciałam dobrze, wszystko to z troski i potrzeby serduszka i ze w przeszłości wszyscy tak robili i nikt się nie czepiał… Oh, wait…
            • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:03
              Ok, Memphis, więzienie, Anno Domino 2023, matka która dopuszczała się przemocy wobec wielu swoich dzieci jest w twoim więzieniu i jest w ciąży. Masz lekarzy przyjaznych więzieniu, którzy badają pacjentki. Robisz coś? Nic? Czujesz odpowiedzialność za to dziecko?
              • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:09
                Midge, ciebie porabalo i to ostro. Akurat w wiezieniu baba jest pod ciaglym nadzorem sluzb i obserwacja kolezanek spod celi. Zadna wspolwiezniarka nie zauwazy, ze ona byla w ciazy i juz nie jest, zadna nie uslyszy od niej o tabletce/innym sposobie i nie zakabluje ? Zaden kolega wieziennik nie dybie na twoje stanowisko/nie ma watow do lekarza/nie upija sie chlapiac ozorem gdzie nie trzeba i nikt nikomu nic nie powie ?
                • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:08
                  Tt-ka, na Polskę w grudniu spadła rakieta która może przenosić głowice nuklearne. Do kwietnia żadna z kilkuset albo kilku tysięcy osób się o tym nie zajaknela. A mówimy o wojnie. Nie o sprawie o której za jakis czas Polska zapomni a kto bym tam wierzył wspolwiezniarkom.
                  Btw, słodki wstęp.
                  • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:13
                    midge_m napisał(a):

> Tt-ka, na Polskę w grudniu spadła rakieta która może przenosić głowice nuklearn
                    > e. Do kwietnia żadna z kilkuset albo kilku tysięcy osób się o tym nie zajaknel
                    > a. A mówimy o wojnie. Nie o sprawie o której za jakis czas Polska zapomni

Stuknij sie i to mocno. A potem wyczaj roznice miedzy sprawa ukrywana przez zainteresowanych a sprawa, ktora ktokolwiek zechce naglosnic. ta rakieta tez nb zostala naglosniona i to z przytupem.

>a kto
                    > bym tam wierzył wspolwiezniarkom.

kazdy, kto zechce posunac dyrektora zakladu/wychowawce /lekarza/pielegniarke/oddzialowego

> Btw, słodki wstęp.

Niestety, mimo kreacji na slodka idiotke jestes zdecydowanie bardziej i niz s.
                    • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:19
                      tt-tka napisała:

>
                      > Stuknij sie i to mocno. A potem wyczaj roznice miedzy sprawa ukrywana przez zai
                      > nteresowanych a sprawa, ktora ktokolwiek zechce naglosnic. ta rakieta tez nb zo
                      > stala naglosniona i to z przytupem.

Po, czekaj niech policzę, pięciu miesiącach. I została nagłośniona po czasie a wojna trwa. Wojna. Nie kwestia jednego maltretowanego dziecka. W kwestii ataku nuklearnego na państwo NATO byli w stanie milczeć pięć miesięcy gdy o sprawie wiedziało kilka tysięcy osób i cały świat się tym interesuje. Ile osób by interesowało to że matka Kamila dokonała aborcji na życzenie za pół roku?

>
                      >
                      > Niestety, mimo kreacji na slodka idiotke jestes zdecydowanie bardziej i niz s.
                      >
                      Podobno uprzejmość wobec innych jest dowodem na uprzejmość wobec samego siebie.
                      • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:28
                        midge_m napisał(a):

> Po, czekaj niech policzę, pięciu miesiącach. I została nagłośniona po czasie a
                        > wojna trwa.
                        Ale zostala. I lby poleca, choc jeszcze nie wiadomo ile i czyje

Ile osób by inter
                        > esowało to że matka Kamila dokonała aborcji na życzenie za pół roku?

Nie aborcji na zyczenie, tylko karalnego pomocnictwa przy aborcji, w dodatku osoby podleglej i zaleznej

Czekaj, niech policze... twoj zastepca, ktory wolalby byc dyrektorem niz wice; plus minus polowa funkcjonariuszy takiego zakladu, bo mniej wiecej tak sie rozkladaja sympatie i interesy; czesc kierownictwa sluzby, ktora ma swojego kandydata na twoje stanowisko; kilku prokuratorow, ktorzy chetnie wybiliby sie na pokazowce; kolezanki spod celi, ktore za donos moga liczyc na konkretne profity - no, ze trzysta osob by sie zebralo. I to osob zywotnie zainteresowanych ta konkretna sprawa, we wlasnym interesie, a zatem bardziej aktywnych.

> Podobno uprzejmość wobec innych jest dowodem na uprzejmość wobec samego siebie.

tak podobno, jak masowa chec przerywania ciazy u osadzonych ?
                        • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:34
                          tt-tka napisała:

>
                          > Czekaj, niech policze... twoj zastepca, ktory wolalby byc dyrektorem niz wice;
                          > plus minus polowa funkcjonariuszy takiego zakladu, bo mniej wiecej tak sie rozk
                          > ladaja sympatie i interesy; czesc kierownictwa sluzby, ktora ma swojego kandyda
                          > ta na twoje stanowisko; kilku prokuratorow, ktorzy chetnie wybiliby sie na poka
                          > zowce; kolezanki spod celi, ktore za donos moga liczyc na konkretne profity - n
                          > o, ze trzysta osob by sie zebralo. I to osob zywotnie zainteresowanych ta konkr
                          > etna sprawa, we wlasnym interesie, a zatem bardziej aktywnych.
                          >
                          A nie, jak tak liczyć to z kilkanaście tysięcy wiedziało o tej rakiecie w Polsce i to kilkanaście tysięcy osób nie skazanych, a poważnych i na wysokich stanowiskach.

> > Podobno uprzejmość wobec innych jest dowodem na uprzejmość wobec samego s
                          > iebie.
                          >
                          > tak podobno, jak masowa chec przerywania ciazy u osadzonych ?
                          >
                          Nie wiedziałam że popieranie prawa do aborcji nawet u więźniarek które tego chcą to objaw aż takiej uprzejmości.
                          • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:47
                            midge_m napisał(a):

> A nie, jak tak liczyć to z kilkanaście tysięcy wiedziało o tej rakiecie w Polsc
                            > e i to kilkanaście tysięcy osób nie skazanych, a poważnych i na wysokich stanow
                            > iskach.

Ale nie byly zainteresowane ujawnianiem. Sypnelo sie zaraz po tym, jak rakiete zobaczyla pierwsza osoba, ktora nie miala interesu w tym, by milczec. I natychmiast znalazla chetnych do wysluchania i podjecia dzialan, dziwne, c'nie ?

> Nie wiedziałam że popieranie prawa do aborcji nawet u więźniarek które tego chc
                            > ą to objaw aż takiej uprzejmości.

A ja juz wiem, ze ty nie odrozniasz prawa do aborcji od nielegalki. Od poczatku piszesz o NIELEGALNYM, POZA PRAWEM pomocnictwie, a teraz raptem o popieraniu prawa ? Albo nie czytasz tego, co piszesz, albo nie rozumiesz, co czytasz. Albo sadzisz, ze my nie rozumiemy i nie rozrozniamy, ale to akurat blad.
                            • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:01
                              tt-tka napisała:

>
                              >
                              > > A nie, jak tak liczyć to z kilkanaście tysięcy wiedziało o tej rakiecie w
                              > Polsc
                              > > e i to kilkanaście tysięcy osób nie skazanych, a poważnych i na wysokich
                              > stanow
                              > > iskach.
                              >
                              > Ale nie byly zainteresowane ujawnianiem. Sypnelo sie zaraz po tym, jak rakiete
                              > zobaczyla pierwsza osoba, ktora nie miala interesu w tym, by milczec. I natychm
                              > iast znalazla chetnych do wysluchania i podjecia dzialan, dziwne, c'nie ?
                              >
                              Bardzo polecam podcast Polityki Insight na te temat.
                              To nie było absolutnie dlatego że jakaś przypadkowa osoba znalazła ten pocisk. Na polskich szczeblach się coś nie zgrało, ktoś chciał to ujawnić. No ale to jest gruba sprawa. Bardzo wątpię żeby gros społeczeństwa się oburzyło że matka Kamila dokonała aborcji. Przypominam, dobrowolnej.

>
                              > A ja juz wiem, ze ty nie odrozniasz prawa do aborcji od nielegalki. Od poczatku
                              > piszesz o NIELEGALNYM, POZA PRAWEM pomocnictwie, a teraz raptem o popieraniu p
                              > rawa ? Albo nie czytasz tego, co piszesz, albo nie rozumiesz, co czytasz. Albo
                              > sadzisz, ze my nie rozumiemy i nie rozrozniamy, ale to akurat blad.
                              >
                              >
                              To że w Polsce prawo do aborcji nie istnieje nie oznacza że uważam że to jest prawo kobiety.jesli matka Kamila by chciała skorzystać z tego prawa bym jej to umożliwiła nie podporządkowując się Kaczorowi. Nie wiem czy to rozumiesz i rozróżniasz.
                              • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:12
                                midge_m napisał(a):

Dzizas, idziesz na ilosc wpisow ? ok, jeszcze odpowiem

> Bardzo polecam podcast Polityki Insight na te temat.
                                > To nie było absolutnie dlatego że jakaś przypadkowa osoba znalazła ten pocisk.
                                > Na polskich szczeblach się coś nie zgrało, ktoś chciał to ujawnić.

No wiec wlasnie, CHCIAL i natychmiast znalazly sie mozliwosci ujawnienia.

No ale to je
                                > st gruba sprawa. Bardzo wątpię żeby gros społeczeństwa się oburzyło że matka Ka
                                > mila dokonała aborcji. Przypominam, dobrowolnej.

Przypominam, co pisalas, wymuszonej na podstawie falszywych straszakow, ale mniejsza o to. Bo nie spoleczenstwo bedzie sie oburzac jej nieciaza, tylko zainteresowani popelnieniem przestepstwa przez funkcjonariusza wieziennictwa. I moze nawet niekoniecznie beda oburzeni, ale ze wykorzystaja okazje dobrania mu sie do tylka, to pewne.

> To że w Polsce prawo do aborcji nie istnieje nie oznacza że uważam że to jest
                                > prawo kobiety.jesli matka Kamila by chciała skorzystać z tego prawa bym jej to
                                > umożliwiła nie podporządkowując się Kaczorowi.

A doczekam sie odpowiedzi, JAK mianowicie ? Juz o to pytalam, ale przemilczalas.
                                • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:24
                                  tt-tka napisała:

> midge_m napisał(a):
                                  >
                                  > Dzizas, idziesz na ilosc wpisow ? ok, jeszcze odpowiem
                                  >
                                  Nie, nie chcesz odpisywać bo czujesz że bierzesz udział w jakimś wyścigu, to nie odpisuj. Mnie autentycznie interesuje dyskusja.
                                  >
                                  > > Bardzo polecam podcast Polityki Insight na te temat.
                                  > > To nie było absolutnie dlatego że jakaś przypadkowa osoba znalazła ten po
                                  > cisk.
                                  > > Na polskich szczeblach się coś nie zgrało, ktoś chciał to ujawnić.
                                  >
                                  > No wiec wlasnie, CHCIAL i natychmiast znalazly sie mozliwosci ujawnienia.

Owszem, ale jeszcze raz, zobacz o czym piszemy. O tej rakiecie Polacy powinni wiedzieć od razu. Czy uważasz że to jak kobieta decyduje o swoim ciele jest jakąkolwiek sprawą kogokolwiek. Obiektywnie.

>
                                  > Przypominam, co pisalas, wymuszonej na podstawie falszywych straszakow,
                                  > ale mniejsza o to. Bo nie spoleczenstwo bedzie sie oburzac jej nieciaza, tylko
                                  > zainteresowani popelnieniem przestepstwa przez funkcjonariusza wiezienni
                                  > ctwa. I moze nawet niekoniecznie beda oburzeni, ale ze wykorzystaja okazje dobr
                                  > ania mu sie do tylka, to pewne.
                                  >
                                  Straszakow pod tytułem że kolejne dziecko nie równa się kasa do kieszeni jak jest teraz. Za to masa problemów. Tak, takim strażakiem. Nie wymuszonym. Powiedzianym. Jeśli chciałaby urodzić ok. Jak to sobie wyobrażasz, że ja zmuszę do aborcji?

> A doczekam sie odpowiedzi, JAK mianowicie ? Juz o to pytalam, ale przemilczalas
                                  > .
                                  Tabletka wczesnoporonna. Jeśli nie jest możliwa, to lekarz który wykonuje takie procedury za pieniądze (Chazan przed nawróceniem). Jeśli nie ma takiej możliwości to nie ma.
                                  • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
                                    midge_m napisał(a):

> Nie, nie chcesz odpisywać bo czujesz że bierzesz udział w jakimś wyścigu, to n
                                    > ie odpisuj. Mnie autentycznie interesuje dyskusja.

To prosimy o argumenty, jesli chcesz dyskutowac. Bo na razie bredzisz.

> Owszem, ale jeszcze raz, zobacz o czym piszemy. O tej rakiecie Polacy powinni w
                                    > iedzieć od razu. Czy uważasz że to jak kobieta decyduje o swoim ciele jest jaką
                                    > kolwiek sprawą kogokolwiek. Obiektywnie.

No prosze, a nie mowilam, ze bredzisz ? "O tej rakiecie Polacy powinni wiedziec od razu". "Jak kobieta decyduje o swoim ciele jest jakakolwiek sprawa kogokolwiek". A teraz wykaz zwiazek obu zdan z karalnym czynem popelnianym przez funkcjonariusza ZK na sluzbie.

> Tabletka wczesnoporonna.

Witamy pod cela. Juz w charakterze osadzonej, a nie dyrektora ZK.

>Jeśli nie jest możliwa, to lekarz który wykonuje takie
                                    > procedury za pieniądze (Chazan przed nawróceniem).

W zamknietej jednostce penitencjarnej ? tak sobie ten lekarz po prostu wejdzie, a zabieg wykona u ciebie na biurku ? Ponownie, witamy pod cela.
                                    • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:49
                                      tt-tka napisała:

>
                                      > > Nie, nie chcesz odpisywać bo czujesz że bierzesz udział w jakimś wyścigu
                                      > , to n
                                      > > ie odpisuj. Mnie autentycznie interesuje dyskusja.
                                      >
                                      > To prosimy o argumenty, jesli chcesz dyskutowac. Bo na razie bredzisz.
                                      >
                                      Patrzy niżej.
                                      >

>
                                      > No prosze, a nie mowilam, ze bredzisz ? "O tej rakiecie Polacy powinni wiedziec
                                      > od razu". "Jak kobieta decyduje o swoim ciele jest jakakolwiek sprawa kogokolw
                                      > iek". A teraz wykaz zwiazek obu zdan z karalnym czynem popelnianym przez funkcj
                                      > onariusza ZK na sluzbie.
                                      >

Ale co mam porównywać? Że o rakiecie nie ma obowiązku informowania a o ciąży jest? Zgubiłaś mnie.

> > Tabletka wczesnoporonna.
                                      >
                                      > Witamy pod cela. Juz w charakterze osadzonej, a nie dyrektora ZK.
                                      >
                                      > >Jeśli nie jest możliwa, to lekarz który wykonuje takie
                                      > > procedury za pieniądze (Chazan przed nawróceniem).
                                      >
                                      > W zamknietej jednostce penitencjarnej ? tak sobie ten lekarz po prostu wejdzie,
                                      > a zabieg wykona u ciebie na biurku ? Ponownie, witamy pod cela.
                                      >
                                      >
                                      Więźniarki nie mają prawa wizyt w szpitalu?
                                      Ok, możesz napisać w jakim przypadku taki dyrektor na pewno trafi do celi? Justyna nie trafiła. Tt-ka, jak rozmawiasz z kolezankami, a nawet z obcymi na żywo, tez jesteś tak uprzejma czy tylko anonimowo tak kozaczysz?
                                      • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:26
                                        midge_m napisał(a):

>
                                        > Ale co mam porównywać? Że o rakiecie nie ma obowiązku informowania a o ciąży je
                                        > st? Zgubiłaś mnie.

Nikt do czasu nie mial interesu w tym, by naglasniac sprawe zagubionej rakiety.
                                        Takich, ktorzy zechca posunac dyrektora znajdziesz wielu i od razu.

Odrozniasz obowiazek od "oplaca sie" ?

> Więźniarki nie mają prawa wizyt w szpitalu?

Nie, Prawa "do wizyt"nie maja. Poza wieziennym szpitalem to glownie choroby zakazne, w wieziennym w asyscie i w konkretnej potrzebie. Oraz usun ciaze na zyczenie w dowolnym szpitalu w Polsce...

> Ok, możesz napisać w jakim przypadku taki dyrektor na pewno trafi do celi? Just
                                        > yna nie trafiła.

Justyna nie byla i nie jest funkcjonariuszka sluzby mundurowej , jej podopieczna nie byla od niej zalezna i nie podlegala jej sluzbowo, oraz nie ma stanowiska, na ktore chyhaliby chetni. Dyrektor dowolnego ZK ma to wszystko akurat odwrotnie.

>Tt-ka, jak rozmawiasz z kolezankami, a nawet z obcymi na żywo,
                                        > tez jesteś tak uprzejma ?

Kiedy ktos usilnie robi ze mnie lub z siebie idiotke, to tak.
                                        • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:38
                                          tt-tka napisała:
                                          >
                                          > Nikt do czasu nie mial interesu w tym, by naglasniac sprawe zagubionej r
                                          > akiety.
                                          > Takich, ktorzy zechca posunac dyrektora znajdziesz wielu i od razu.
                                          >
                                          Słucham? Błagam, o tym nagłaśnianiu mogło mówić z pięć tysięcy przeciwnikow wewnętrznych Błaszczaka, plus wojsko, plus urzędnik NATO just because znajomy dziennikarz przy winie zagaił. To jest absolutny news i możesz tym udupić ministra obrony. Nie mówiąc o tych wszystkich, na których rozszerzyłaś ciążę matki Kamila, którzy mogli chlapnąć dla sławy w Fakcie. To jest znajomi i przyjaciele Królika.

> Odrozniasz obowiazek od "oplaca sie" ?
                                          >
                                          Ale kto by miał polecieć za to że morderczyni bezbronnego dziecka dokonała aborcji. Powiesz jako dyrektorka że straciła ciążę i tyle. Aborcja była na życzenie, przypominam.
                                          >
                                          >
                                          >
                                          > Nie, Prawa "do wizyt"nie maja. Poza wieziennym szpitalem to glownie choroby zak
                                          > azne, w wieziennym w asyscie i w konkretnej potrzebie. Oraz usun ciaze na zycz
                                          > enie w dowolnym szpitalu w Polsce...
                                          Jesteś z PiS? Zapewniam cię że usuniesz gdzie chcesz.
                                          >
                                          > > Ok, możesz napisać w jakim przypadku taki dyrektor na pewno trafi do celi
                                          > ? Just
                                          > > yna nie trafiła.
                                          >
                                          > Justyna nie byla i nie jest funkcjonariuszka sluzby mundurowej , jej podopieczn
                                          > a nie byla od niej zalezna i nie podlegala jej sluzbowo, oraz nie ma stanowiska
                                          > , na ktore chyhaliby chetni. Dyrektor dowolnego ZK ma to wszystko akurat odwrot
                                          > nie.
                                          I co by powiedzieli? Że dyrektor szpitala pomógł morderczyni usnąć ciążę. Założyć się jakie byłyby komentarze? "I bardzo dobrze". O czym ty mówisz żeby w Polsce PiS, a jeszcze bardziej PO usunąć kogoś za popieranie aborcji na życzenie.

>
                                          > Kiedy ktos usilnie robi ze mnie lub z siebie idiotke, to tak.
                                          >
                                          Z ciebie konkretnie robiłam idiotkę?
                                          • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:52
                                            midge_m napisał(a):

> Słucham? Błagam, o tym nagłaśnianiu mogło mówić z pięć tysięcy przeciwnikow wew
                                            > nętrznych Błaszczaka, plus wojsko, plus urzędnik NATO

Ale nie mowilo. Widac wiekszy interes mieli w milczeniu niz w mowieniu.

> Ale kto by miał polecieć za to że morderczyni bezbronnego dziecka dokonała abor
                                            > cji. Powiesz jako dyrektorka że straciła ciążę i tyle. Aborcja była na życzenie
                                            > , przypominam.

Nie ma w Polsce aborcji na zyczenie, przypominam. A pomocnictwo jest karalne. naklanianie tez.
                                            Dyrektor powie jedno, ona sama drugie, kolezanki spod celi swoje, oddzialowy swoje, a za podanie tabletki/dopuszczenie do podania tabletki odpowiadac bedzie dyrektor.
                                            Tak sama z siebie stracila po wizycie w dyrektorskim gabinecie ? skad w ogole sie tam wziela ?

> Jesteś z PiS? Zapewniam cię że usuniesz gdzie chcesz.

Zapewniam cie, ze nie, a siedze w tym od lat. Ile bylo halasu o niemoznosc dokonania zabiegu nawet, gdy prawo przewidywalo taka mozliwosc ? Tym bardziej u "stale monitorowanej".

> I co by powiedzieli? Że dyrektor szpitala pomógł morderczyni usnąć ciążę. Założ
                                            > yć się jakie byłyby komentarze? "I bardzo dobrze".

O wyroku nie dycuduja "komentarze", tylko sad w oparciu o ustawy.

>O czym ty mówisz żeby w Pols
                                            > ce PiS, a jeszcze bardziej PO usunąć kogoś za popieranie aborcji na życzenie.

Dzizas. Nie za "popieranie aborcji na zyczenie", tylko za "naklanianie i/lub pomocnictwo", tu dodatkowo osoby na stanowisku wobec osoby calkowicie od sprawcy zaleznej.

> Z ciebie konkretnie robiłam idiotkę?

Z siebie.
                                            • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:02
                                              tt-tka napisała:

>
                                              > Ale nie mowilo. Widac wiekszy interes mieli w milczeniu niz w mowieniu.
                                              >
                                              To jeszcze raz. W sprawie w której było tyle interesów żeby mówić, nie mówili. Uważasz że w innej w której wszyscy będą za aborcją (vide sondaże) ktoś będzie ryzykował swoją pozycję i bawił się w łatkę "donosiciela"? Odważnie.

>
                                              > Nie ma w Polsce aborcji na zyczenie, przypominam. A pomocnictwo jest karalne. n
                                              > aklanianie tez.
                                              > Dyrektor powie jedno, ona sama drugie, kolezanki spod celi swoje, oddzialowy sw
                                              > oje, a za podanie tabletki/dopuszczenie do podania tabletki odpowiadac bedzie d
                                              > yrektor.
                                              > Tak sama z siebie stracila po wizycie w dyrektorskim gabinecie ? skad w ogole s
                                              > ie tam wziela ?
                                              >
                                              Ok, jak sądy karają za pomocnictwo? Masz jeden dość łagodny wyrok. Plus nie wiesz czy ciąża nie była z gwałtu gdzie aborcja jest jak najbardziej legalna. Żyjesz chyba w jakimś wyimaginowanym świecie sprawiedliwości i prawa.

>
                                              >
                                              > Zapewniam cie, ze nie, a siedze w tym od lat. Ile bylo halasu o niemoznosc doko
                                              > nania zabiegu nawet, gdy prawo przewidywalo taka mozliwosc ? Tym bardziej u "st
                                              > ale monitorowanej".
                                              >
                                              Dla kobiet w więzieniu? Daj jeden taki przykład.
                                              >

> O wyroku nie dycuduja "komentarze", tylko sad w oparciu o ustawy.
                                              No i jak zdecydował w tej ostatniej sprawie w oparciu o ustawę?

> Dzizas. Nie za "popieranie aborcji na zyczenie", tylko za "naklanianie i/lub po
                                              > mocnictwo", tu dodatkowo osoby na stanowisku wobec osoby calkowicie od sprawcy
                                              > zaleznej.
                                              >

I jaki był wyrok? Jak możesz być "pewna" że będzie wyrok w sprawie dyrektora więzienia?

> > Z ciebie konkretnie robiłam idiotkę?
                                              >
                                              > Z siebie.
                                              >
                                              Czyli jestes przenocować wobec kogoś kto może nie mieć poglądów zgodnych z twoimi? W rodzinie i wśród znajomych też za to jebiesz ludzi czy tylko jesteś taka urocza do obcych?
                                              • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:21
                                                midge_m napisał(a):

> To jeszcze raz. W sprawie w której było tyle interesów żeby mówić, nie mówili.
                                                > Uważasz że w innej w której wszyscy będą za aborcją (vide sondaże) ktoś będzie
                                                > ryzykował swoją pozycję i bawił się w łatkę "donosiciela"? Odważnie.

Jeszcze raz, ostatni, powolutku i drukowanymi literami - nikogo nie bedzie obchodzilo, czy ktos jest lub nie za aborcja, tylko uwalenie dyrektora. I nikt powiadamiajacy o podejrzeniu, a nawet pewnosci popelnienia przestepstwa przez w/w nie ryzykuje swojej pozycji. Oraz latka "donosiciela" nie uwiera specjalnie przy walce o stolki.

> Ok, jak sądy karają za pomocnictwo? Masz jeden dość łagodny wyrok.

Zajrzyj do ustawy, dowiesz sie, jak mozna ukarac.

>Plus nie wie
                                                > sz czy ciąża nie była z gwałtu gdzie aborcja jest jak najbardziej legalna.

jezeli bylo zgloszenie gwaltu i podjeta procedura. Tu nie bylo.

> >
                                                > Dla kobiet w więzieniu? Daj jeden taki przykład.

Daj jeden przyklad, gdy kobieta w wiezieniu legalnie lub nie przerwala niezagrazajaca zyciu ciaze. Jeden jedyny z ostatnich 30 lat.

> No i jak zdecydował w tej ostatniej sprawie w oparciu o ustawę?

Wroc do poprzedniego wpisu i doczytaj o roznicach miedzy Justyna a dyrektorem ZK przerywajacym ciaze u osadzonej podleglej jego wladzy.

przykladowego wyroku w takiej sprawie nie bylo, bo nigdy nie bylo takiej sprawy - zaden nie tylko dyrektor, ale i szeregowy funkcjonariusz SW nie jest idiota takim, jakim chcialabys go widziec.

> Czyli jestes przenocować wobec kogoś kto może nie mieć poglądów zgodnych z twoi
                                                > mi? W rodzinie i wśród znajomych też za to jebiesz ludzi czy tylko jesteś taka
                                                > urocza do obcych?

"Przenocowac wobec kogos" nie zamierzam, cokolwiek rozumiesz pod tym dziwnym tworem jezykowym.
                                                Mowa nie o pogladach, tylko o konkretnych czynnosciach. Ale nie ma sprawy, zatrudnij sie w SW lub udajac osobe bliska/dziennikarke/pracownice Patronatu zalatw sobie widzenie z ta pania i sprobuj jej podac tabletke. Obiecuje, ze nie wyysle linku do twojego watku prokuraturze.

Urocza jestem lub nie, ale w stosunku do ameb umyslowych nigdy. Prezentujesz tu poziom ledwo ozywionej formy bialka.
              • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:09
                Pytasz mnie, czy czując „odpowiedzialność za dziecko”, stojąc na pozycji siły, wbrew prawu wymuszam na więźniarce decyzję o aborcji? Jednym słowem - czy postępuję jak nazisci w Auschwitz?
        • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:53
          Akurat w więzieniu jest pewnie większa szansa by taka matkę zmobilizować do opieki nad dzieckiem niż na wolności. Nie ma alkoholu, narkotyków i facetów którzy by ja rozpraszali, niectrzeba martwić się jak wykarmić i ubrać dziecko, jest opieka medyczna dla dziecka, z pomoca dobrego pedagoga i psychologa taka kobieta miałaby pewna szanse by się ogarnac, pewnie nawet większa niż na wolności.
          • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:59
            taka kobieta miałaby pewna szanse by się ogarnac

taka czyli pani, której ograniczono prawa rodzicielskie do starszych, zostanie skazana przynajmniej za pomoc w doprowadzeniu do śmierci i nieudzielenie pomocy, oraz pozbawiono ją praw w stosunku do młodszych dzieci? ma szansę się ogarnąć, really?
          • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:59
            pomoca dobrego pedagoga i psychologa taka kobieta miałaby pewna szanse by się ogarnac

NIE.
          • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:04
            71tosia napisała:

> taka kobieta
            > miałaby pewna szanse by się ogarnac, pewnie nawet większa niż na wolności.

Polska mentalność w pigułce, dajmy patoli jeszcze jedna szansę, może tym razem ogarnie.... A dzieci mają tylko jedno życie.
            • alicia033 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:56
              runny.babbit napisał(a):

> Polska mentalność w pigułce, dajmy patoli jeszcze jedna szansę, może tym razem
              > ogarnie.... A dzieci mają tylko jedno życie.

To nie "polska mentalność", tylko bezdenna głupota.
              • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:14
                Głupota jest odbieranie kolejnych dzieci bez proby resocjalizacji kobiet które je rodzą. Te kobiety będą fundować sobie następne ciąże i co każdego następnego dzieciaka będziemy odbierać? Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku, ale szczególnie gdy wyroki sa relatywnie niskie taki pobyt w więzieniu może być jedyna szansa by kobietę wyrwać z patologii. . Szanse może niewielkie, bo te kobiety z Grudziądza wracają po wyjściu na wolność do swych patologicznych środowisk i rodzin, często nie mając innego wyboru.
                • alicia033 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:30
                  71tosia napisała:

> Głupota jest odbieranie kolejnych dzieci bez proby resocjalizacji kobiet które je rodzą.

co jest z tobą nie tak, tośka, że zawsze masz dokładnie zerową empatię dla najsłabszego ogniwa w łańcuchu?
                  Co jest z tobą nie tak, tośka, że mało ci sześciorga skrzywdzonych przez tę patolkę dzieci i rzuciłabyś jej kolejne na całkowite zmarnowanie?
                  Opowieść o Hiobie za mocno ci uderzyła do głowy i widzisz się w roli boga-ojca?
                  • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:40
                    A ty dalej swoje, resocjalizacja rodziców to szansa nie tylko dla dzieci które maja nieszczęście rodzic się w rodzinach patologicznych ale tez dla spoleczenstwa. Nie rozumiesz no coz trudno. Proponuje tez poczytać trochę specjalistycznej literatury (linkowałam) zanim uraczysz forum następna mądrością.
                    • alicia033 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:52
                      71tosia napisała:

> A ty dalej swoje, resocjalizacja rodziców

aha, resocjalizacja rodziców ze zmianami organicznymi w mózgu...
                      Nie wyskakuj z tym przy jakimkolwiek neurologu, bo cię zabije śmiechem.

Tylko dalej tego tego siódmego dziecka, któremu chciałabyś zgotować paskudny los, żal.
                      Znaczy mnie żal, bo tobie, całkowicie wypranej z empatii, nie żal.
                      • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 22:21
                        A ty jaki los chcesz zgotować społeczeństwu i dzieciom twierdząc ze resocjalizacja matek- więźniarek nie ma sensu?
                    • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 23:29
                      Więzienie, poza resocjalizacją, pełni przede wszystkim rolę izolacji dewiantów od społeczeństwa.
                      Matka, która spokojnie patrzyła jak jej dziecko kona w męczarniach, nie zasługuje i nie nadaje się by realizować się jako rodzic. Ten statek odpłynął.
                      • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 23:53
                        W jej przypadku pewnie tak ale wielu innych nie. Kobiet w więzieniach w Polsce jest ok 3 tys i dla dobra spoleczenstwa należy zadbać o to by większość z nich do wiezienia już nie wróciła, jak pokazują badania macierzyństwo i wsparcie rodziny to decydujące czynniki w procesie udanej resocjalizacji, recydywa wśród kobiet matek jest bardzo niewielka.
                        apcz.umk.pl/SPI/article/download/36334/31228/87914
                        • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 04:38
                          Temu strażnikowi, co zrobił dziecko pani od Amber Gold, to się nagroda należy!
                        • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 07:06
                          Akademia Ignatianum smile
                          • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:18
                            I… jak sprawdziłam od lat kategoria A w naukach pedagogicznych. referencje do których ta praca się odnosi - sprawdzilas cytowania. Nie jest to praca specjalnie odkrywcza raczej powtarza dobrze znane tezy, jakie masz zastrzeżenia?
                    • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:16
                      71tosia napisała:

> A ty dalej swoje, resocjalizacja rodziców to szansa nie tylko dla dzieci które
                      > maja nieszczęście rodzic się w rodzinach patologicznych ale tez dla spoleczens
                      > twa. Nie rozumiesz no coz trudno. Proponuje tez poczytać trochę specjalistyczn
                      > ej literatury (linkowałam) zanim uraczysz forum następna mądrością.
                      Reintegracja bezrobotnych z powołania tak (o ile ma szanse powodzenia, bo nie przy takim socjalu jak w tej chwilu), ale resocjalizacja dzieciobojcow? No sorry 🤦‍♀️
          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:06
            Pomijając wszystko inne - jeśli w ogóle możemy rozmawiać o jakiej adekwatnej karze za ten czyn to powinno nią być wieloletnie więzienie
            Dziecko może przebywać z matką do lat 3. A co potem? Rodzina zastępcza i po kilkunastu latach powrót do mamusi?
            Przecież to absurd z punktu widzenia dobra dziecka.
            • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:14
              Wielu pedagogów się z tym nie zgadza. Masz mother baby units, prion nurseries i całe gro formacji „bonding” i „parenting classes”, którzy zakładają podobnie jak jedna forumka wyżej, ze obecność niemowlęcia to 1) możliwość nawiązania więzi a) korzystna dla dziecka b) zwiększająca szanse na resocjalizacje czy tam reedukację matki
              • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:18
                Ale ja nie o to pytam. Pytam o dobro dziecka, które zamiast stabilnej rodziny od dzieciństwa do dorosłości miałoby 3 lata spędzić z matką, potem kilkanaście kolejnycw rodzinie zastępczej i potem powrócić do matki wypiszczonej z ZK. Przecież to absurdalne z punktu widzenia jego dobra.
                • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:29
                  Dobro dziecka w tym wypadku to nieoddzielenie od biomatki / biorodziny.

Można się z tym zgadzać albo i nie, ja akurat mam swoje obserwacje na żywo - dość zniuansowane, - w każdym razie tam zazwyczaj kryje się nie jeden, ale kilka dramatów ludzkich.

Pedagodzy, edukatorzy, psychologowie wczesnodzieciecy w tym siedzą i tym się zajmują w tych komórka = czyli Ci, którzy dbają o interes dziecka, mam teksty tylko po francusku, ale widzę ze w UK i US jest podobnie, tylko krócej niż w PL

www.gov.uk/life-in-prison/pregnancy-and-childcare-in-prison#:~:text=Women%20who%20give%20birth%20in,prisoner%27s%20parents%2C%20or%20fostering).
                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:39
                    marinella napisał(a):

> Dobro dziecka w tym wypadku to nieoddzielenie od biomatki / biorodziny.
                    >
                    > Można się z tym zgadzać albo i nie, ja akurat mam swoje obserwacje na żywo

Spróbuję jeszcze raz napisać - ja się w tym miejscu nie wypowiadam ogólnie o przebywaniu dziecka z matką w zk. Pisząc ogólnie mogę się zgodzić że może to służyć dobru tego dziecka. Zwłaszcza jesli kara wymierzona matce jest stosunkowo krótka, jest rodzina, mogąca stanowić dla matki i dziecka wsparcie, przejąć opiekę na czas pomiędzy opuszczeniem ZK przez dziecko a końcem kary matki itd.

Ja w tym miejscu wypowiadam się o konkretnym przypadku matki Kamila. Mamy więc kobietę, która z dużym prawdopodobieństwem dostanie wysoki, być może kilkunastoletni wyrok, ojciec dziecka jeszcze dłuższy, rodziny stabilnej nie ma. Tym samym mielibyśmy sytuację, że dziecko 3 lata byłoby z matką, następnie kilkanaście w rodzinie zastępczej (czyli wykluczamy jego adopcję) I potem z matką po długoletnim więzieniu
                    Ta konkretną sytuacją nie ma moim zdaniem nic wspólnego z dobrem dziecka.
                    Natomiast na przykład, jeśli matką ma do odsiedzenia 4 lata za oszustwo, z czego dziecko będzie z nią przez 3 a potem przez rok z babcią/ojcem to sytuacja ms się zgoła inaczej.

• sol_13 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:15
                      Danielo, a czy to nie jest tak, że skoro jest pozbawiona praw do tamtych dzieci, to po urodzeniu nie mogą jej pozbawic również do tego kolejnego? I wtedy możliwa normalna adopcja?
                      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:23
                        Z dużym prawdopodobieństwem właśnie tak będzie i nawet gdzieś tu o tym pisałam- ze względu na całokształt sprawy najprawdopodobniej zostanie pozbawiona władzy rodzicielskiej nad tym najmłodszym.
                        • sol_13 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:26
                          Uff. Byłoby to nielogiczne, gdyby tak się nie stało. Mam nadzieję, że od razu jej zabiorą, a nie po tych 3 latach.
                          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:31
                            Tak właśnie uważam i o tym tu piszę - że te 3 lata z matką w ZK to w tym przypadku jest sprzeczne z dobrem dziecka, bo potem trafiłoby do rodziny zastępczej. Tu już naprawdę nie ma się co doktoryzować, że teraz będzie dobrą matką.
                            • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:44
                              Matka i ojciec z marszu powinni stracić prawa rodzicielskie, a dziecko po 6 tygodniach od narodzin trafić do adopcji. To jest dla niego szansa na godziwe życie, a nie tułanie się po pieczy zastępczej, bo może za 10-15 lat patomatka będzie chciała odzyskać pełnię praw.
                              • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:47
                                Tak.
                    • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:33
                      Ok, skoro to o tym konkretnym potencjalnym dziecku, to już rozumiem

Jeśli prawa zostaną odebrane natychmiast po porodzie, to chyba nawet nie trzeba odczekiwać tych 6 tygodni …
                  • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:41
                    marinella napisał(a):

> Dobro dziecka w tym wypadku to nieoddzielenie od biomatki / biorodziny.

Przeciez to dziecko i tak zostanie oddzielone, tyle ze najpozniej po trzech latach - nie mozna przetrzymywac w ZK dziecka starszego niz trzyletnie, a matka (w tym wypadku) bedzie siedziec dluzej lub duzo dluzej.
                    I wiadomo skadinad, jak sie skonczylo nieoddzielenie od biomatki i biorodziny dla jej innego dziecka. Naprawde uwazasz, ze dobrze ?
              • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:19
                Jakie szanse reedukacji ma patolka która wypluwa na świat 6 czy 7 dziecko i siedzi za znecanie się nad juz żywymi /pomocnictwo.w zabójstwie?
                • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:27
                  wapaha napisała:

> Jakie szanse reedukacji ma patolka która wypluwa na świat 6 czy 7 dziecko i sie
                  > dzi za znecanie się nad juz żywymi /pomocnictwo.w zabójstwie?

Nie znam ani nie slyszalam o ZADNYM przypadku udanej reedukacji takiej osoby, a statystyki wieziennictwa czytuje namietnie i kolekcjonuje "szczegolne wypadki" (sukces wychowawczy wyjatkowy=ostro naglasniany).
                  • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:51
                    Ano właśnie

• 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:40
                    Jednak badania mowia trochę cos innego
                    repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/21635/2/Matysiak-Blaszczyk_Wiezienne_Macierzynstwo_29_7_2016_RC%20%E2%80%93%204%20kor.pdf
                    Ps twoja informacja dotycząca statystyki na temat resocjalizacji więźniarek matek mnie zaintrygowała , chetnie przyjrzę się się tym danym, poproszę o link
                    • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:53
                      71tosia napisała:

informacja dotycząca statystyki na temat resocjalizacji więźniarek ma
                      > tek mnie zaintrygowała , chetnie przyjrzę się się tym danym, poproszę o link

Poszukaj w Instytucie Wymiaru Sprawiedliwosci i najlepiej na miejscu, nie wszystko maja zdigitalizowane
                      • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 22:23
                        isws.ms.gov.pl/pl/baza-statystyczna/publikacje/download,2779,12.html
                        Dobrze rozumiem wyniki ze 50 mężczyzn wraca do wiezienia w ciągu 5 lat i tylko kilka procent kobiet?
                        • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 22:23
                          50%
    • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:47
      Natychmiast i automatycznie do adopcji? Najpierw sąd musi zdecydować o pozbawieniu praw rodzicielskich obojga rodziców, a później musza się znaleźć chętni by takie dziecko zaadoptować. Przy medialności sprawy wcale nie musi być to łatwe, wyjściem byłaby adopcja zagraniczna, ale te nawet w przypadku dzieci ciezko chorych za PiS praktycznie uniemożliwiono.
    • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:17
      Czy takie dziecko jak sie urodzi powinno mieć specjalna kolumnę w algorytmie?wszak jest zagrożone-rodzice psychopaci o mordercy,patologia,być może material genetyczny uszkodzony ? suspicious
      • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:00
        wszak jest zagrożone-rodzice psychopaci o mordercy,patologia

jeśli jego rodzice przebywają w zk, a dziecko trafiło do adopcji, to nie jest zagrożone przemocą ze skutkiem śmiertelnym ze strony opiekunów
        • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:19
          triss_merigold6 napisała:

> wszak jest zagrożone-rodzice psychopaci o mordercy,patologia
          >
          > jeśli jego rodzice przebywają w zk, a dziecko trafiło do adopcji, to nie jest z
          > agrożone przemocą ze skutkiem śmiertelnym ze strony opiekunów

Ale ma złe geny
          • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:23
            Celem działających w UK, Szwecji, Niemczech, Norwegii systemów kontroli sytuacji dzieci nie jest monitoring złych genów, tylko ochrona małoletnich przed przemocą ze strony rodziców/opiekunów.

Panuj nad swoimi urojeniami i projekcjami.
            • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:52
              Etam, bawi(sz) mnie to (ty)
          • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:57
            wapaha napisała:

> triss_merigold6 napisała:
            >
            > > wszak jest zagrożone-rodzice psychopaci o mordercy,patologia
            > >
            > > jeśli jego rodzice przebywają w zk, a dziecko trafiło do adopcji, to nie
            > jest z
            > > agrożone przemocą ze skutkiem śmiertelnym ze strony opiekunów
            >
            >
            > Ale ma złe geny
            Czy w ośrodkach adopcyjnych zawsze skrywają pochodzenie dziecka i obciążenia rodzicow, np zagrozenie chorobami psychicznymi (rodzic narkoman) i niepelnosprawnoscia intelektualna itp?
      • 71tosia Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:43
        A o sobie wiesz ile w twoim zachowaniu środowiska a ile genetyki? smile
    • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:17
      Tu i zaraz. Przed zmianą systemu będzie 800+:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29758498,kaczynski-na-konwencji-pis-od-nowego-roku-bedzie-800-plus.html
      • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:24
        I brawooo... patola otwiera wina proste, inne tanie piwa czy co tam patola spożywa.
        • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:44
          Triss popiera Jana Śpiewaka. Wzrusz.
    • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:25
      Ubwzplodnic pod byle pretekstem przy porodzie. A FAS dziecko może już i tak mieć.
      • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:29
        ayelen40 napisała:

> Ubwzplodnic pod byle pretekstem przy porodzie.

Watpie, czy po sprawie Wioletty Szwak znajdzie sie chetny lekarz...
        • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:35
          Niestety.
      • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:39
        Po przypadku Wioletty Szwak i nagonce na lekarkę i pracowników OPS, już żadnemu lekarzowi nie omsknie się skalpel w czynie społecznym.
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:41
          No otóż. To jest równie naiwne jak pisanie, że dyrektor ZK miałby organizować nielegalną aborcję osadzonej. No ludzie! O czym wy w ogóle?
          • waleria_bb Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
            Prawda, wielka naiwność. Zwłaszcza w tych czasach, nagonka na takiego lekarza byłaby wielka.
      • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:50
        ayelen40 napisała:

> Ubwzplodnic pod byle pretekstem przy porodzie. A FAS dziecko może już i tak mie
        > ć.
        Tylko przy CC, przy SN jakby trudniej. Raz, szpitale tną koszty procedur. Dwa - z dekadę temu był przypadek Wioletty Szwak, po którym żaden lekarz się raczej nie odważy przeprowadzić takiego zabiegu.
    • jozefrobotnik Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:39
      Mam nadzieję że zostanie skopana.
      • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:00
        jozefrobotnik napisał:

> Mam nadzieję że zostanie skopana.
        Albo bedzie dźwigać ciężkie zeczy, lepiej żeby nie leżała i "pachniala" aż do rowiązania.
    • chersona Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:54
      sterylizacja należy jej się jak psu miska.
    • kaktusowepole Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:16
      Więźniarka w ciąży jest transportowana do Więzienia w Grudziądzu.
      Tam jest oddział ginekologiczno położniczy.
      Potem rodzi i potem dziecko zostaje z matką do 3 roku życia.
      Warunki domowe dla dobra dziecka.
      A tak miałam nadzieję że posiwdzi to chociaż nie zajdzie w ciążę a tu już zapłodniona chodzi.
      7 dziecko.
      • sol_13 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:21
        Aha, czyli jeszcze sucz będzie miała lepsze warunki.
        Czyli się ustawiła.
        • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:30
          sol_13 napisała:

> Aha, czyli jeszcze sucz będzie miała lepsze warunki.
          > Czyli się ustawiła.

Niekoniecznie. Warunki bytowe bedzie miala lepsze, za to sasiedzkie i towarzyskie, mysle o kolezankach spod celi, raczej nie. Im wiecej ktora bedzie miala za kolnierzem, tych chetniej wyzyje sie na jeszcze gorszej, a zabojczyni wlasnego dziecka to bardzo kiepsko notowana kategoria.
          • sol_13 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:37
            Z tego to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale po pierwsze lepsze warunki bytowe, po drugie ciąża ją może chronić, bo może jej wtedy nie zatłuką .
            • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:00
              sol_13 napisała:

> Z tego to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale po pierwsze lepsze warunki byto
              > we, po drugie ciąża ją może chronić, bo może jej wtedy nie zatłuką .

Zatluc nie zatluka, ale spore prawdopodobienstwo, ze nikt jej nie da papierosa/igly z nitka/srajtasmy, jak sie jej przydzialowa skonczy, nie uzyczy kawy, herbaty, nie przepusci w kolejce do kibla albo zgola zepchnie z sedesu, beda syczec na jej widok i na kazde jej slowo, lub przeciwnie, zadna sie do niej nie odezwie - wiele jest sposobow, by dac popalic osobie skazanej na przebywanie z innymi w ograniczonej przestrzeni i nieograniczonym czasie. Bywa, wcale nie tak rzadko, ze takie wyrzutki koncza samookaleczeniami lub samobojstwem.
            • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:53
              sol_13 napisała:

> Z tego to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale po pierwsze lepsze warunki byto
              > we, po drugie ciąża ją może chronić, bo może jej wtedy nie zatłuką .
              Posadza ja z podobnymi dzieciobojczyniami. Poza tym że prawdopodobnie każda będzie uważała siebie za lepsza od reszty, to trudno powiedzieć o innej hierarchii niż dotychczasowy staż odsiadki.
        • kaktusowepole Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 22:05
          Dokładnie tak. Będzie na otwartym oddziale z innymi matkami.
      • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 18:46
        Dlaczego dziecko ma być 3 lata z dzieciobójczynią, której grozi wysoki wyrok?

Mam nadzieję, że sprawa trafi na rozsądnego sędziego rodzinnego i babsko po porodzie nie zobaczy tego dziecka na oczy.
    • kamin Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:52
      Dziecko uposledzonej matki. Z FASem (niby czemu bez? ) Ojciec psychopata morderca.
      Kolejki chętnych raczej nie będzie. Chyba, że zatają przed przyszłymi rodzicami, że to "to" dziecko.
    • leosia-wspaniala Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:29
      Piękny wątek, wspaniałe wypowiedzi Danieli - wszystkie logiczne, wszystkie w punkt, wszystkie merytoryczne. I napisane poprawną polszczyzną. Wokół spokojnej Danieli ty skaczesz jak pchła, którą ona co chwila pstryczkiem strąca. Ale nie dajesz się i dalej skaczesz, wciągając do swoich argumentów ruską rakietę i statystki Instytutu Danych z Dupy.
      • meginpap22 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 19:54
        Niektóre niepełnosprytne osoby tak mają. Podziwiam Danielę, że chciało jej się odpowiadać, tłumaczyć przemawiać z iście olimpijskim sposobem jak do ściany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka