Dodaj do ulubionych

Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow

• ninanos Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 15.05.23, 13:28
      Tez tak się zastanawiałam ostatnio, że dawniej progi w lo były znacznie niższe i do średniego LO mógł się dostać średni uczeń. Teraz konkurencja jest znacznie większa. U nas dodatkowo tworzą tyle samo klas w liceach co rok temu, a rok temu w każdym liceum utworzono tylko dodatkową jedną klasę i była sieczka. Ten rocznik jest liczniejszy, myślę że będzie jeszcze ciężej się dostać. Mój się rekrutuje do topowego, ale w zapasie ma średniaka, do średniaka szanse są bardzo duże, gdzieś się na pewno dostanie, bo świadectwo będzie mieć piękne i myślę, że egzamin tez mu jakoś pójdzie. Do topowego jeszcze dwa lata temu z palcem w nosie by się dostał, teraz nie wiadomo, ale obstawiam że progi pójdą jeszcze w górę i może być bardzo ciężko.
      Ja byłam takim średniakiem, ale wylądowałam w dobrym lo, a byłam wyżem lat 80 i w sumie mogłam na tamten czas przebierać w ogólniakach w swoim mieście, teraz jak patrzę na punktację taki średniak ma bardzo ciężko, jak lo to tylko takie z dołu stawki.
      Dzieciaki z roczników 2008 i 2009 zostały mocno skrzywdzone tą podwójną rekrutacją, a wcześniej przepelnieniem w świetlicach, szkołach, na studia też będa się rekrutować w 1,5 rocznika.
      • laurielle Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 16.05.23, 10:58
        I to jest kolejny argument przemawiajacy za o rok dluzszym technikum. Nie bedzie porazki i dziury w zyciorysie, a bedzie rekrutacja na studia z pustym rocznikiem. Zainteresowanie mechatronikiem w Warszawie jest wieksze niz Staszicem, Wladyslawem, Czackim, Zamoyskim i Hoffmanowa (mat fiz inf), wnioskujac po dotychczas zlozonych wnioskach.
        • triss_merigold6 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 16.05.23, 11:02
          Mechatronik warszawski jest jeden na takim poziomie, a dyrektor od dwóch lat rozpaczliwie szuka kogoś kto zastąpi jedynego nauczyciela kluczowych przedmiotów zawodowych, który ma 80 lat. Szuka również matematyków, informatyków oraz fizyka.
          • gulcia77 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 17.05.23, 13:34
            W bytomskim elektroniku podobna sytuacja. Dostać się trudniej, niż do katowickiego Mickiewicza, a nauczycieli zawodu dramatycznie brakuje.
    • littlesquirrel Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 15.05.23, 15:27
      Sytuacja w tym roku rzeczywiście wygląda nieciekawie. Ciekawe ile osób zrezygnuje z przystępowania do egzaminu, aby za rok mieć szansę dostania się do tej wymarzonej szkoły.
      • little_fish Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 15.05.23, 15:32
        Nie sądzę żeby to był jakiś znaczący procent ósmoklasistów
      • ophelia78 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 16.05.23, 07:52
        Wydaje mi się że niewiele. Bo jeśli ktoś rozwaza tako krok to umie analizować. I z tej analizy powinno mu wujsc ze tej wymarzonej klasy/profilu w przyszłym roku może po prostu nie być bo jak w tym roku organ prowadzący zwiekasz liczne klas zeby było miejsce dla wszystkich tak za rok zdecydowanie zmniejszy. Też będzie.miejsce dla wszystkich ale nie liczyłabym na profile do wyboru do koloru i klasy po 20 osob.
    • makurokurosek Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 16.05.23, 10:16
      Sama przeczysz sobie. Jeżeli są trzy szkoły z progami 100-130 to jednak oferta dla średniaków jak najbardziej jest. Większa ilość LO tylko i wyłącznie obniży progi i sprawi, że słabi uczniowie, którzy mają nikłe szanse na zdanie matury, zamiast wybrać szkołę po której będą mieli zawód wybiorą LO i zasilą grono bezrobotnych.
      Wiadomo, że przy rekrutacji na stanowisko ekspedientka, doradca handlowy, kasjerka, pracownik administracyjny większe szanse mają osoby po kierunkowym technikum aniżeli po słabiutkim lo.
      Nie rozumiem tej mody na LO, które bez kontynuacji nauki na uczelni wyższej dają młodemu człowiekowi o wiele mniejsze możliwości zarobkowe, a niżeli szkoły techniczne czy zawodowe.
    • gulcia77 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 17.05.23, 12:40
      Jak ja się cieszę, że po wczorajszej rozszerzonej geografii moja przygoda z edukacją polską dobiegła końca!!! 😬😤😥
    • scarlett74 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 17.05.23, 15:38
      ophelia ubiegłoroczne wyniki są niemiarodajne, bo był łatwy egzamin, taką np. matematykę w okolicach 95-100 % napisali i szóstkowi i piątkowi i czwórkowi. Top trochę tylko podskoczył 180+laureaci. Celuj w średnie, które od zawsze były srednie, a nie żadną branżówkę czy mega słabe lo z progiem 120
    • cranberries1983 Re: Rekrutacja - zero oferty dla sredniakow 02.06.23, 19:23
      nie wiem kto jest bardziej potłuczony rodzice czy dzieci...
      moje spotrzeżenia

1. zawodówki i technika to też szkoły, ludzie po nich też fajnie kończą
      2. dobre licea nie gwarantują startu na dobre studia, cała masa #1 LO konczy na byle jakich studiach
      3. część dzieci nie nadaja się na akademickie fafarafa, ale mają szansą zostać dobrymi fachowcami i ustawić się w życiu
      4. LO generalnie jest podobne, jedno do drugiego. Niezależnie od tego czy jest pierwsze czy ostatnie, na dobre studia trzeba ostro SAMEMU zasuwać, ewentualnie dodać korki, ale samodzielna praca to podstawa

Odpuście waszym dzieciakom wyścig szczurów, skupcie się by miały warunki do spokojnego rozwoju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka