Dodaj do ulubionych

Fikołki katolickie

29.05.23, 12:32
Pokarało mnie mniejscówką przy nawiedzonej katoliczce . Od dwóch godzinach przysłuchuje się jak sobie plotkuje z drugą taką samą. Ponieważ odebrałam gruntowne wykształcenie na katechezie stwierdzam że obu paniom peron odjechał i każda z nich jest wyznania "swojego własnego". I każda z nich jest święcie przekonana o słuszności swojej wiary, podczas gdy moje wiadomości ze szkoły podstawowej mowią że ani jedna ani druga nie jest wyznania do którego obie twierdzą należą.
Obserwuj wątek
    • zbarazowa Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 12:44
      Pilnowanie własnego nosa to wielka cnota.
      • woman_in_love Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 12:49
        dokladnie: dlatego w przestrzeni publicznej z tymi wysrywami katolickimi powinno sie siedziec cicho
      • anorektycznazdzira Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:04
        to pilnuj
      • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:17
        Paplaly na cały regulator. Musiałabym być głucha by tego nie slyszeć
        • skumbrie Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:03
          I nie potrafiłam im zwrócić uwagi, że są za głośno?
          Ochotniczka?
          • skumbrie Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:03
            śśś
          • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:17
            Bałam się na własnej skórze odczuć ich prawdziwe katolicką miłość
            • skumbrie Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:48
              Byłabyś kombatantką tongue_out
          • zbarazowa Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:12
            Pisze że podsłuchiwała.
            Podsłuchiwanie jest dobrowolne.
            • livia.kalina Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:26
              BO NIE MIAŁĄ WYBORU! Czy ty wszystkie dwie szare komórki przekierowujesz na obronę przenajświętszej wiary i już nie starcza ci ich na przeczytanie ze zrozumieniem prostego tekstu?
            • iwles Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 17:53
              zbarazowa napisała:

> Pisze że podsłuchiwała.

poprosze cytat!
      • hanusinamama Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:21
        Och zgadzam się!! Niech sie sukienkowi odpitolą od tego co się robi pod kołdrą a tym bardziej won od mojej macicy.
        • skumbrie Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:46
          Tam nie było sukienkowych, tylko przykładne katoliczki. Zluzuj poślady, Hanusina.
      • jowita771 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 22:05
        zbarazowa napisała:

> Pilnowanie własnego nosa to wielka cnota.

Jak ja bym chciała, żeby katolicy pilnowali wlasnego nosa.
        I własnej dupy.
        • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 22:09
          Amen.
      • chicarica Re: Fikołki katolickie 30.05.23, 00:02
        Prawie taka jak nie epatowanie własną religijnością.
    • stephanie.plum Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 12:49
      wygłoś im kazanie, będą zachwycone!

:~)
      • quilte Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:50
        Nie będą ani ciut ciut. Moje rodzinne "osoby wyznania swojego własnego" na moje (jestem niewierzącą) kazania, że ksiądz w sumie ma rację, gdy nie chce chrzcić dzieci rodziców, którzy nie mają ślubu kościelnego (tych, które mogą mieć, ale jakoś tak - nie mają), że wyrzucać spod kościoła tego bezdomnego pana "bo śmierdzi i psuje widok w dzień komunii" - to jakoś tak... nie po chrześcijańsku reagują fochem. No krew w piach i groch o ścianę.
    • s12345s Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 12:56
      bulzemba napisała:

> Pokarało mnie mniejscówką przy nawiedzonej katoliczce . Od dwóch godzinach przy> słuchuje się jak sobie plotkuje z drugą taką samą.

A co mówiły 🤔
    • anorektycznazdzira Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 12:58
      każda z nich jest wyznania "swojego własnego"
      big_grinbig_grin
      o matko, love it <3 , to idealnie opisuje typowy polski katolicyzm ludowy
      • mia_mia Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:55
        10/10
    • swinka-morska Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:06
      Nie bez powodu katolicyzm nie promuje czytania Biblii...
      • melikles Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:51
        Czytanie Biblii promują Badacze Pisma Świętego smile
        • swinka-morska Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:09
          Jeszcze by się wierni naczytali o przykazaniu miłości, no kto to widział
    • jdylag75 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:12
      Od szeregowych wiernych nie należy żadać zbyt wiele, być może to były zwykłę parafianki.
      Jesli chodzi o religię rzymskokatolicką to nawet jej przywódcy są niespójni, inna rzecz że trudno o spójność. Dla przykłądu można sobie poczytać analizę krytyczną publikacji Wojtyły (Justyna Melonowska, Zbigniew Kaźmierczak - Jan Paweł II w labiryncie ciała) czy Utę Ranke Heinmann, by wiedzieć o co chodzi.
      • melikles Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:53
        To chyba dobrze, że religia nie jest skostniała i ścierają się w niej różne nurty? Smutno ci, że nie jest tak jak w Korei u Kima?

jdylag75 napisała:

> Od szeregowych wiernych nie należy żadać zbyt wiele, być może to były zwykłę pa
        > rafianki.
        > Jesli chodzi o religię rzymskokatolicką to nawet jej przywódcy są niespójni, in
        > na rzecz że trudno o spójność. Dla przykłądu można sobie poczytać analizę kryty
        > czną publikacji Wojtyły (Justyna Melonowska, Zbigniew Kaźmierczak - Jan Paweł
        > II w labiryncie ciała) czy Utę Ranke Heinmann, by wiedzieć o co chodzi.
        • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:02
          Ale każdy z tych nurtów jest zapiekły przekonany o swojej nieomylności, a różnią się drobiazgami.
        • jdylag75 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:06
          NIe o nurty różnych religii chodzi tylko o grube wewnętrzne sprzeczności w ramach jednej religii, w podanym przypadku chodzi o rzymski katolicyzm.
          Mnie tam zadna religia nie smuci, a u Kima to chyba religii nie ma tylko kult jednostki.
          • ayelen40 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:13
            Uta to ma chyba wciąż zakaz wypowiedzi? Hans Küng też był niezły.
            • jdylag75 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:25
              Całkowity, bo nie żyje od trzech lat, ale nadal warto czytać.
    • beataj1 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:38
      Kiedyś byłam świadkiem rozmowy dwóch katoliczek. Gadały o jakimś wyjątkowym krzyżu. Krzyż był ponoć cudowny. Bo jako jedyny w całości przetrwał z pożaru kościoła.
      Kościół był drewniany a krzyż metalowy. I w cudowny sposób kościół spłonął całkowicie a krzyż nie.

Miałam jedną refleksję: więcej religii w szkołach. Więcej.
    • mia_mia Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 13:59
      Premier polskiego rządu żąda od mediów „czczenia” pewnego obrońcy pedofilów, a ludzie modlą się do kory drzewa. Witamy w Polsce w XXI wieku.
    • dramatika Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:09
      Dzień bez rytualnego seansu nienawiści dniem straconym smile
      • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:27
        Bite dwie godziny darmowej katolickiej indoktrynacji.

A swoją drogą pani katoliczko! Bez ściągania potrafisz Mały Katechizm?
        - 6 Prawdy wiary
        - 7 sakramentów św
        - ile jest tajemnic różańca? Potrafisz wymienić?
        • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:32
          Nie musisz tu wpisywać tylko tak z ręką na sercu odpowiedz sobie czy znasz podstawy wiary.
        • mia_mia Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:36
          Ja potrafię, tak tłukli nam to do głowy, że tabliczka mnożenia to przy tym wymięka. Znam też przykazania, akty wiary i wszystkie formułki ze mszy.
          • bulzemba Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:42
            Zdziwiłabyś się. Jak mi jeden z drugim katol zaczyna nawijać nad uchem robię mu egzamin. Większość leży i kwiczy
            • zbarazowa Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:18
              Albo mieszkasz w jakimś zagłębiu totalnych głąbów, albo tak sobie bajesz.

Obstawiam to drugie.

Katolicy to nie Świadkowie Jehowy żeby Ci niepytani nawijali makaron na uszy. Generalnie jak nie są z jakichś charyzmatycznych wspólnot (i to w pierwszym neofickim rzucie nadgorliwości) to kwestii doktrynalnych religii nie poruszą.

Chyba że sama indagujesz, jak właśnie ŚJ. Wtedy będą Cię uważać za nieszkodliwego świra, a Ty masz satysfakcję że ich zaoralas big_grin
        • stephanie.plum Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:13
          grzechy główne są ciekawsze...
      • mia_mia Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:32
        Czy ty tak na poważnie chciałbyś takiego traktowania swojego dziecka jakie po raz kolejny większości nie mieści się w głowie, a dla ciebie nic się nie dzieje?
        • melisananosferatu Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:45
          On nie ma dziecka.
      • melisananosferatu Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:45
        Mogly sie nie obnosic, nieprawdaz😀
    • po_godzinach_1 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 14:57
      Ale w sumie co ciebie to obchodzi o czym ludzie rozmawiają? Jesteś Adasiem Miauczyńskim?
      • niemcyy Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:01
        Jak ktos nie jest gluchy to slyszy trajkotanie obok.
        • po_godzinach_1 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:03
          Ludzie często plotą głupstwa, chcesz im zabronić?
    • atoness Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:29
      To raczej nie były katoliczki. Wykładnia kościoła katolickiego wypowiada się na ten temat jednoznacznie: kto nie wierzy/nie stosuje się do jakiegokolwiek przepisu obowiązującego w KK, nie jest katolikiem. A to oznacza, że nikt nie jest katolikiem, bo nikt wszystkich zasad nie zna. Uważacie, że kapibara jest rybą? Nie? To nie jesteście katoliczkami.
      • ayelen40 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:33
        Papież chyba uznaje? Bo np abp Jędraszewski nie, wyrażając zgodę na ślub budzący powszechne zgorszenie dwojga rozwodników, rzekomo po nieważnie zawartych pierwszych ślubach. Można by takich przykładów mnożyć.
      • stephanie.plum Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 15:41
        weź, zacytuj
      • hanusinamama Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 16:50
        Ach tak? A mimo to zalezy im na ilości a nie jakości wiernych. Liczą wiernych w największe święta. Kłody rzucają tym co się z tej mafijnej organizacji wypisać (a powinno im zależeć, skoro to niewierzący). Bo im wiecej tych "wiernych" tym dłużej wiecej płynie kasy z budżetu państwa.
    • saszanasza Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 18:22
      Siostro! Dzisiaj miałam „przyjemność” jazdy z nawiedzonym katolikiem. Nawalony siedział w autobusie popijając piwo z „Pismem świętym” oprawionym w czerwoną „skórę” (nówka sztuka). Owy pan śmierdział jak bezdomny, pieprzył o bogu jak potłuczony po czym zapragnął wycharchać z nisa wydzielinę bez użycia chusteczki. Myślałam, że puszczę pawia, gdy zobaczyłam tego gila lecącego z jego nosa wprost na zabudowaną przed nim szybę🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
      • ayelen40 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 20:40
        A skąd wiesz, że to katolik?
        • saszanasza Re: Fikołki katolickie 30.05.23, 05:40
          ayelen40 napisała:

> A skąd wiesz, że to katolik?

Nie znam niekatolików cytujących biblię w autobusie na głos z ową biblią w ręce. Myslisz ze to był ateista, albo jechowy?
    • klaramara33 Re: Fikołki katolickie 29.05.23, 23:57
      A pomyśl sobie jak mi się dziwnie słucha na imprezach rodzinnych pewnej gorliwiej katoliczki co mówi z pełnym przekonaniem kiedy kara boska będzie i na Warszawę bomba, kiedy koniec świata - konkretne daty podaje.
    • malgosiagosia Re: Fikołki katolickie 30.05.23, 00:08
      Cudza wiara kompletnie mnie nie obchodzi. Nie jestem w stanie poswiecic temu nawet pieciu sekund.
    • vivi86 Re: Fikołki katolickie 30.05.23, 06:01