Dodaj do ulubionych

Zupa z bialych szparagow

01.06.23, 12:20
Dodajecie galki muszkatołowej? Wlasnie robie wg Ania gotuje i z " pewna taka niesmialoscia" czaje sie z ta galka czy nie zrobi za ostrego smaku. Narazie dodalam ciut
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 12:28
      taak, dla mnie gałka bardzo poprawia smak, bez niej jest zbyt mdły
      • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 12:42
        no dobra, to ryzykuje
        • hanusinamama Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:08
          Daj znać jak wyszło. Do kremu z kalafiora dodaję czosnku dużo, a do kremu z ziemniaków własnie gałkę.
          • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:36
            No wyszlo ale przyznam ze ten przepis z Ania gotuje srednio mi pasi. Biale szparagi sa delikatne a tam duzo ziemniakow nalezy wrzucić i robic z tego krem.

Chyba nastepnym razem pokusze się o zupe krem z szparagow a ziemniaki w kawalkach w niej.
            • arim28 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:39
              Kiedys bardzo czesto korzystalam z jej przepisow. Ale to chyba jest tak, ze czym popularnieszy blog sie robi, to przepisy zaczynaja byc coraz bardziej udziwnione.
              Podobne spostrzezenie nam odnosnie - moje wypieki.

• taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 13:37
      Krem? Nie robiłam ale sądzę, że gałka świetnie dosmaczy.
      • snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:50
        I tak nie pomoże. Do zupy krem z białych szparagów NIE DAJE się w ogóle ziemniaków. Ziemniaki dają chyba a tylko ci, którzy zupę robią tylko na szparagowych obierkach. To wtedy taka bieda zupa.
        Normalnie miksuje się całe szparagi i zagęszcza co najwyżej żółkiem oraz masłem. I podaje ewentualnie z ciastem naleśnikowym/grzankami, a nie ziemniakami.
        Gałki lepiej też nie dodawać, a tylko sok z cytryny, biały pieprz i zieloną pietruszkę.
        • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:19
          Napisz te rewelacje do Ani aniagotuje.pl/przepis/zupa-krem-ze-szparagow
          • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:55
            Fajnie że są bloggerki kryzysowe

szkoda że jak był stan wojenny to nie było Internetu i nie można było się wymieniać pomysłami jak przetrwać kryzys
            • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:10
              samaasma napisał(a):

> Fajnie że są bloggerki kryzysowe
              >
              > szkoda że jak był stan wojenny to nie było Internetu i nie można było się wymie
              > niać pomysłami jak przetrwać kryzys
              Za stanu wojennego to ojciec gotował wodziankę i suchy chleb .Nikt go wtedy nie wyrzucał .
              • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:57
                Razowy tylko jem chleb I przy nim to trzeba naprawdę się pomęczyć żeby go wy rzucić bo się tak szybko nie psuje
          • snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:37
            princesswhitewolf napisała:

> Napisz te rewelacje do Ani

Jeżeli chcę wypróbować nowy przepis, to biorę go z regionu, gdzie składniki są dobrze znane/popularne i wie się, jak się je przyrządza. W przypadku białych szparagów, przepis z Niemiec, a nie od jakiejś Ani. Tym bardziej gdy ma się do dyspozycji jednie ciężko zdobyte 5kg i szkoda zmarnować je na kartoflankę.
            • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:27
              Czyli w skrócie
              Deutschland ueber alles
            • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:08
              >przypadku białych szparagów, przepis z Niemiec, a nie od jakiejś Ani.

absolutnie nie szukam na hinduskich portalach przepisow na okre snake.

>Tym bardziej gdy ma się do dyspozycji jednie ciężko zdobyte 5kg i szkoda zmarnować je na kartoflankę.

A w zamrazarce z 20lg zamrozonych. I osobno koncowek z kazdegl peczka na zupe.

Tak ze wiec spokojnie.
        • pursuedbyabear Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:25
          A czy to aby nie zależy od osobistych kulinarnych preferencji?
          I co to znaczy "bieda zupa"? Biedazupą to jest wodzionka, nie szparagi z ziemniakami. Jak ktoś lubi, niech tak je.
        • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:55
          Przecież w UK brakuje warzyw wiec stosują przepisy na „oszukane” zupy
          Ziemniaki udają szparagi itp
          Rzepa kalafiora itp
          Co tu jest niezrozumiałe nie wiem
          • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:46
            hahah...

to byla zupa z bialych szparagow asmasmile

nie na obierkach. Ze zgroza w necie czytalam o tych na obierkach
          • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:47
            poza tym ty sie asma nie smiej bo jak tak dalej pojdzie bedziemy wysylac do Polski paczki. PiSuary szaleja. Ranking panstwa spada, inwestorzy sie wycofywac beda. Unia sie wkwi. NIedobrze.
            • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:52
              Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów
              ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo jak się zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to taka jakby strata pieniędzy

więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szparagi w całości spożywać
              fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się zupy smile
              • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:05
                w calosci spozywamy. Kupuje tak po 5 kg i czesc zamrazam. Biale tu to rzadkosc. Zielone sa do obrzydzenia caly rok we wszystkich mozliwych rozmiarach
                • taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:17
                  Mimo, że popularne, ja i tak wolę zielone. Z patelni, najpierw na oliwie na dużym ogniu (może być na patelni grillowej) a potem na mniejszym z dodatkiem masła.
                • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:55
                  Zamrażać ?
                  Nie wiedziałam ze można
                  Ale to
                  Chyba tylko na zupę takie rozciapane rozmrożone

U mnie sprzedają tylko tej Najwyższej jakości i to zawsze w takich paczuszkach że starczy na jeden raz

Nie ma takich przemysłowych drugiej jakości po kilka kilogramów
                  • mysiulek08 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:58
                    to duzo nie wiesz
                    mrozi, wekuje, puszkuje
                    i nie , mrozone nie sa rozciapane

najwyzszej jakosci czy nie, nie wiem co wy w tych szparagach widzicie
                  • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:09
                    Jak wrzucisz zamrozone na parowanie to calkiem normalne wychodza, asma
              • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:59
                samaasma napisał(a):

> Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów
                > ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo jak s
                > ię zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to taka j
                > akby strata pieniędzy
                >
                > więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szparagi w
                > całości spożywać
                > fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się zupy
                > smile
                Pieczone z ziemniakami pycha . Czy wiesz Asma że po zjedzeniu ich tak nie spotykamy zapach moczu .Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę .
                • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:07
                  Niemiecki krem ze szparagów to z grzankami i zasmażką z odrobiny winem .
                • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:10
                  taniarada napisał:

> samaasma napisał(a):
                  >
                  > > Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów
                  > > ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo
                  > jak s
                  > > ię zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to
                  > taka j
                  > > akby strata pieniędzy
                  > >
                  > > więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szpa
                  > ragi w
                  > > całości spożywać
                  > > fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się
                  > zupy
                  > > smile
                  > Pieczone z ziemniakami pycha . Czy wiesz Asma że po zjedzeniu ich tak nie spot
                  > ykamy zapach moczu .Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę .
                  Niespotykany .
                • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:56
                  A po buraczkach jest czerwony
            • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:30
              PiSuary szaleja. Ranking panstwa spada, inwestorzy sie wycofywac beda. Unia sie wkwi. NIedobrze .Ty nie wiesz gdzie żyjesz .Za PO "pieniędzy nie było .Teraz ludzie mają lepiej .
          • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:17
            samaasma napisał(a):

> Przecież w UK brakuje warzyw wiec stosują przepisy na „oszukane” zupy
            > Ziemniaki udają szparagi itp
            > Rzepa kalafiora itp
            > Co tu jest niezrozumiałe nie wiem
            Aż dziw że nie wpadli na soczewicę .Godnie zastępuje wołowinę .
            • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:52
              No właśnie a kotlety sojowe smakują jak kurczak
              kiedyś nabrałam koleżankę
              • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 20:52
                To jak schabowego w jajku .Najlepiej z przyprawą do gyrosa .
            • princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:10
              Ja tam jakos niedowidze tych brakow w UK. Bialych szparagow nigdy nie bylo z wyjatkiem specjalistycznych miejsc. Po prostu nie sa popularne
        • arim28 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:35
          "Do zupy krem z białych szparagów NIE DAJE się w ogóle ziemniaków".

Dokladnie!!!
          • taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:43
            A w sumie dlaczego nie? Tradycja kulinarna czy smak?
            • panna.nasturcja Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:58
              Sądzę, że smak. Szparagi mają smak delikatny i ziemniaki go chyba „rozmyją”, nie będzie czuć. Gałka też mi się wydaje zbyt dominująca, choć ogólnie bardzo ją lubię i do dyniowej daję dużo.
              • snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:30
                Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym kalafiorem, ale nigdy ziemniakami.
                • bistian Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:35
                  snakelilith napisała:

> Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym kalaf
                  > iorem, ale nigdy ziemniakami.

Przeczytałem i też jestem zszokowany. Ziemniaki i szparagi nie pasują do siebie w zupie.
                  Gdyby zagęścić szparagi, zrobić z tego sos i do tego młode ziemniaki, wszystko odpowiednio przyprawione do preferencji, to sobie wyobrażam, ale zupa szparagowa z ziemniakami? Nigdy!
                  • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 22:14
                    bistian napisał:

> snakelilith napisała:
                    >
                    > > Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym
                    > kalaf
                    > > iorem, ale nigdy ziemniakami.
                    >
                    > Przeczytałem i też jestem zszokowany. Ziemniaki i szparagi nie pasują do siebie
                    > w zupie.
                    > Gdyby zagęścić szparagi, zrobić z tego sos i do tego młode ziemniaki, wszystko
                    > odpowiednio przyprawione do preferencji, to sobie wyobrażam, ale zupa szparagow
                    > a z ziemniakami? Nigdy!
                    Warum ????Z fetą i młodymi ziemniakami . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta&ved=2ahUKEwib4K6t8KL_AhXVDRAIHVnnD9UQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw36paccKMn7bJjF5jMmoi7T
                  • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:24
                    Akurat ziemniaki są Identycznego koloru jak te szparagi nie mają jakiegoś agresywnego smaku

Nie zdziwiłabym się jeśli w restauracjach podają zupy z białych szparagów z Wkładką ziemiaczaną
                    Wow
          • ulla_cebulla Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:34
            Bez ziemniaków, z odrobiną gałki, a wcześniej owszem robię wywar na szparagowych obierkach, który dodaję zamiast wody do szparagów podsmażonych na maśle i mące.
            • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:54
              No ale ile tych szparagów na zupę żeby nie była jak woda

Przecież ten przepis z wątku jest dla osób Które mają małe zasoby
              no kto sobie gotuję zupę dla dużej rodziny ze szparagów to za dużo kosztuje
              • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 05:34
                500 g na 1,5 litra .To nie jest zupa by się najeść Asma 😊
                • samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:25
                  No właśnie
                  A w domu princess facet do wykarmienia i nastolatek
                  Ciekawe cxy nie będą buntować się
    • taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:32
      Muszę napisać osobno bo.wszystko się układa w jedną linijkę .Szparagi przed zamrożeniem trzeba obrać .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka