princesswhitewolf 01.06.23, 12:20 Dodajecie galki muszkatołowej? Wlasnie robie wg Ania gotuje i z " pewna taka niesmialoscia" czaje sie z ta galka czy nie zrobi za ostrego smaku. Narazie dodalam ciut Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 12:28 taak, dla mnie gałka bardzo poprawia smak, bez niej jest zbyt mdły Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 12:42 no dobra, to ryzykuje Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:08 Daj znać jak wyszło. Do kremu z kalafiora dodaję czosnku dużo, a do kremu z ziemniaków własnie gałkę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:36 No wyszlo ale przyznam ze ten przepis z Ania gotuje srednio mi pasi. Biale szparagi sa delikatne a tam duzo ziemniakow nalezy wrzucić i robic z tego krem. Chyba nastepnym razem pokusze się o zupe krem z szparagow a ziemniaki w kawalkach w niej. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:39 Kiedys bardzo czesto korzystalam z jej przepisow. Ale to chyba jest tak, ze czym popularnieszy blog sie robi, to przepisy zaczynaja byc coraz bardziej udziwnione. Podobne spostrzezenie nam odnosnie - moje wypieki. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 13:37 Krem? Nie robiłam ale sądzę, że gałka świetnie dosmaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 14:50 I tak nie pomoże. Do zupy krem z białych szparagów NIE DAJE się w ogóle ziemniaków. Ziemniaki dają chyba a tylko ci, którzy zupę robią tylko na szparagowych obierkach. To wtedy taka bieda zupa. Normalnie miksuje się całe szparagi i zagęszcza co najwyżej żółkiem oraz masłem. I podaje ewentualnie z ciastem naleśnikowym/grzankami, a nie ziemniakami. Gałki lepiej też nie dodawać, a tylko sok z cytryny, biały pieprz i zieloną pietruszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:19 Napisz te rewelacje do Ani aniagotuje.pl/przepis/zupa-krem-ze-szparagow Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:55 Fajnie że są bloggerki kryzysowe szkoda że jak był stan wojenny to nie było Internetu i nie można było się wymieniać pomysłami jak przetrwać kryzys Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:10 samaasma napisał(a): > Fajnie że są bloggerki kryzysowe > > szkoda że jak był stan wojenny to nie było Internetu i nie można było się wymie > niać pomysłami jak przetrwać kryzys Za stanu wojennego to ojciec gotował wodziankę i suchy chleb .Nikt go wtedy nie wyrzucał . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:57 Razowy tylko jem chleb I przy nim to trzeba naprawdę się pomęczyć żeby go wy rzucić bo się tak szybko nie psuje Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:37 princesswhitewolf napisała: > Napisz te rewelacje do Ani Jeżeli chcę wypróbować nowy przepis, to biorę go z regionu, gdzie składniki są dobrze znane/popularne i wie się, jak się je przyrządza. W przypadku białych szparagów, przepis z Niemiec, a nie od jakiejś Ani. Tym bardziej gdy ma się do dyspozycji jednie ciężko zdobyte 5kg i szkoda zmarnować je na kartoflankę. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:27 Czyli w skrócie Deutschland ueber alles Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:08 >przypadku białych szparagów, przepis z Niemiec, a nie od jakiejś Ani. absolutnie nie szukam na hinduskich portalach przepisow na okre snake. >Tym bardziej gdy ma się do dyspozycji jednie ciężko zdobyte 5kg i szkoda zmarnować je na kartoflankę. A w zamrazarce z 20lg zamrozonych. I osobno koncowek z kazdegl peczka na zupe. Tak ze wiec spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:25 A czy to aby nie zależy od osobistych kulinarnych preferencji? I co to znaczy "bieda zupa"? Biedazupą to jest wodzionka, nie szparagi z ziemniakami. Jak ktoś lubi, niech tak je. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 15:55 Przecież w UK brakuje warzyw wiec stosują przepisy na „oszukane” zupy Ziemniaki udają szparagi itp Rzepa kalafiora itp Co tu jest niezrozumiałe nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:46 hahah... to byla zupa z bialych szparagow asma nie na obierkach. Ze zgroza w necie czytalam o tych na obierkach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:47 poza tym ty sie asma nie smiej bo jak tak dalej pojdzie bedziemy wysylac do Polski paczki. PiSuary szaleja. Ranking panstwa spada, inwestorzy sie wycofywac beda. Unia sie wkwi. NIedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 17:52 Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo jak się zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to taka jakby strata pieniędzy więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szparagi w całości spożywać fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się zupy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:05 w calosci spozywamy. Kupuje tak po 5 kg i czesc zamrazam. Biale tu to rzadkosc. Zielone sa do obrzydzenia caly rok we wszystkich mozliwych rozmiarach Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:17 Mimo, że popularne, ja i tak wolę zielone. Z patelni, najpierw na oliwie na dużym ogniu (może być na patelni grillowej) a potem na mniejszym z dodatkiem masła. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:55 Zamrażać ? Nie wiedziałam ze można Ale to Chyba tylko na zupę takie rozciapane rozmrożone U mnie sprzedają tylko tej Najwyższej jakości i to zawsze w takich paczuszkach że starczy na jeden raz Nie ma takich przemysłowych drugiej jakości po kilka kilogramów Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:58 to duzo nie wiesz mrozi, wekuje, puszkuje i nie , mrozone nie sa rozciapane najwyzszej jakosci czy nie, nie wiem co wy w tych szparagach widzicie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:09 Jak wrzucisz zamrozone na parowanie to calkiem normalne wychodza, asma Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:59 samaasma napisał(a): > Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów > ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo jak s > ię zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to taka j > akby strata pieniędzy > > więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szparagi w > całości spożywać > fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się zupy > Pieczone z ziemniakami pycha . Czy wiesz Asma że po zjedzeniu ich tak nie spotykamy zapach moczu .Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:07 Niemiecki krem ze szparagów to z grzankami i zasmażką z odrobiny winem . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:10 taniarada napisał: > samaasma napisał(a): > > > Princess ja tam nie jestem jakąś fanką wielką szparagów > > ale kiedyś słyszałam taką opinię że szparagi właśnie je się w całości bo > jak s > > ię zmieli na zupę i to tak bardzo tego specyficznego smaku nie czuć i to > taka j > > akby strata pieniędzy > > > > więc skoro wy jesteście na oszczędnym kancie to może jednak warto te szpa > ragi w > > całości spożywać > > fajniejsze Wspomnienia na dalszy kryzys zostaną niż takie nasiapanie się > zupy > > > Pieczone z ziemniakami pycha . Czy wiesz Asma że po zjedzeniu ich tak nie spot > ykamy zapach moczu .Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę . Niespotykany . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:56 A po buraczkach jest czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:30 PiSuary szaleja. Ranking panstwa spada, inwestorzy sie wycofywac beda. Unia sie wkwi. NIedobrze .Ty nie wiesz gdzie żyjesz .Za PO "pieniędzy nie było .Teraz ludzie mają lepiej . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:17 samaasma napisał(a): > Przecież w UK brakuje warzyw wiec stosują przepisy na „oszukane” zupy > Ziemniaki udają szparagi itp > Rzepa kalafiora itp > Co tu jest niezrozumiałe nie wiem Aż dziw że nie wpadli na soczewicę .Godnie zastępuje wołowinę . Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:52 No właśnie a kotlety sojowe smakują jak kurczak kiedyś nabrałam koleżankę Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 20:52 To jak schabowego w jajku .Najlepiej z przyprawą do gyrosa . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 10:10 Ja tam jakos niedowidze tych brakow w UK. Bialych szparagow nigdy nie bylo z wyjatkiem specjalistycznych miejsc. Po prostu nie sa popularne Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:35 "Do zupy krem z białych szparagów NIE DAJE się w ogóle ziemniaków". Dokladnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:43 A w sumie dlaczego nie? Tradycja kulinarna czy smak? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 18:58 Sądzę, że smak. Szparagi mają smak delikatny i ziemniaki go chyba „rozmyją”, nie będzie czuć. Gałka też mi się wydaje zbyt dominująca, choć ogólnie bardzo ją lubię i do dyniowej daję dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:30 Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym kalafiorem, ale nigdy ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 21:35 snakelilith napisała: > Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym kalaf > iorem, ale nigdy ziemniakami. Przeczytałem i też jestem zszokowany. Ziemniaki i szparagi nie pasują do siebie w zupie. Gdyby zagęścić szparagi, zrobić z tego sos i do tego młode ziemniaki, wszystko odpowiednio przyprawione do preferencji, to sobie wyobrażam, ale zupa szparagowa z ziemniakami? Nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 22:14 bistian napisał: > snakelilith napisała: > > > Jak chce się "oszukiwać", to zupę szparagową można zagęszczać miksowanym > kalaf > > iorem, ale nigdy ziemniakami. > > Przeczytałem i też jestem zszokowany. Ziemniaki i szparagi nie pasują do siebie > w zupie. > Gdyby zagęścić szparagi, zrobić z tego sos i do tego młode ziemniaki, wszystko > odpowiednio przyprawione do preferencji, to sobie wyobrażam, ale zupa szparagow > a z ziemniakami? Nigdy! Warum ????Z fetą i młodymi ziemniakami . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta&ved=2ahUKEwib4K6t8KL_AhXVDRAIHVnnD9UQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw36paccKMn7bJjF5jMmoi7T Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:24 Akurat ziemniaki są Identycznego koloru jak te szparagi nie mają jakiegoś agresywnego smaku Nie zdziwiłabym się jeśli w restauracjach podają zupy z białych szparagów z Wkładką ziemiaczaną Wow Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:34 Bez ziemniaków, z odrobiną gałki, a wcześniej owszem robię wywar na szparagowych obierkach, który dodaję zamiast wody do szparagów podsmażonych na maśle i mące. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:54 No ale ile tych szparagów na zupę żeby nie była jak woda Przecież ten przepis z wątku jest dla osób Które mają małe zasoby no kto sobie gotuję zupę dla dużej rodziny ze szparagów to za dużo kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 05:34 500 g na 1,5 litra .To nie jest zupa by się najeść Asma 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Zupa z bialych szparagow 02.06.23, 07:25 No właśnie A w domu princess facet do wykarmienia i nastolatek Ciekawe cxy nie będą buntować się Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zupa z bialych szparagow 01.06.23, 19:32 Muszę napisać osobno bo.wszystko się układa w jedną linijkę .Szparagi przed zamrożeniem trzeba obrać . Odpowiedz Link Zgłoś