Dodaj do ulubionych

Nawóz z bananów

09.06.23, 07:37
Słuchajcie, czy ta bananowa gnojówka wspomniana w innym wątku to tylko do owocujących czy się nadaje też do zwykłych ziół i kwiatów doniczkowych ( kwitnących i nie)? Zrobiłam dla pomidorow i papryki i się zastanawiam czy chlusnac też reszcie czy je usmiercę może?:p
Obserwuj wątek
    • ladyban666 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 07:47
      Ja tam leje i pod kwiaty i pod drzewka- skutków ubocznych nie zauważyłam wink Ale moje tez dostają krew spod miesa psiego, wiec nie chwaląc się, rosną jak szalone. Tylko ostatnio mi jakiś gryzoń upierdzielil korzenie młodej brzoskwini i umarła na amen sad
      • szarmszejk123 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 07:57
        Kurde, ostatnio u fryzjera laska miała dżunglę dosłownie. Pytam co im zapodane że tak rosną a ona mi na to, że nic 🙄
        Nie wierzę:p samą miłością nawet kwiaty nie żyją:p
        • ladyban666 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:08
          Po prostu ci nie chciala swojego sekretu zdradzić wink Sama miłością to można se tyłek podetrzec, pff tongue_out
          • szarmszejk123 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:10
            No nie? Wredna maupa!
        • marta.graca Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:50
          Może mają dobre warunki, dużo światła itd. W moim mieszkaniu rośliny rosną jak szalone, a nic z nimi nie robię poza podlewaniem.
          • magia Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 10:05
            podobnie u mojej mamy - wielkie okna, wysoka wilgotność.
            Nigdy nie byly nawozone, niektore przrz lata w sklepowym podlozu! stoja a i tak rosną jak wsciekle. Mam regularnie wieksze egzmelarE oddaje do szkoły, bo u niej juz nacwysokosc sie nie mieszczą
        • alex_vause35 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 10:18
          Dobra ziemia, nawozy.
          Zaczęłam dobierać ziemię pod konkretne rośliny (balkonowe) i rosną o wiele lepiej.
          Ale mam teraz pozostałości ok. 6-8 l ziemi pod rododendrony, trochę więcej uniwersalnej żyznej i tyleż ziemi pod zioła i warzywa. I trzeba to znowu jakoś zagospodarować.
        • mgla_jedwabna Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 10:22
          Sądzę, że mają wysoką wilgotność powietrza, jeśli to salon fryzjerski.
    • brenda_bee Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 07:50
      Ja gnojówą uratowałam umierającą szeflerę, podlewam też inne kwiaty domowe.
      • niemcyy Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 07:55
        Nie smierdzi to?
        • brenda_bee Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:02
          Śmierdzi jak powąchasz. Jak podlewasz to nie czuć.
    • jowita771 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:07
      Nadaje się, ale chyba nie do wszystkich. Na pewno paprocie lubią. Wydaje mi się, że są rośliny, które lubią nawóz słodki, np. z bananów właśnie, i rośliny, które lubią kwaśny, np. fusy z kawy.
    • aurinko Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 08:44
      Z podlewaniem roślin doniczkowych uważaj, jak jest za mocny to istnieje spore ryzyko, że będziesz miała inwazję muszek.
    • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 13:07
      Mozesz tez i pod inne rosliny nie tylko owocujace ale z ziolami to ,alezy ktore bo niektore wola specyficzna glebe.ja mam do ziol.specjalny nawoz

Ja lubie dokladac do bananowej gnojowki rowniez pokrzyw(azot), drozdzy.

Szczególnie polecam drozdzie bo zapobiegaja zarazom grzybicznym itd
    • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 13:08
      Aaa zapomnialaby...skorupki jajek. Nie wyrzucaj. Rozbic i wokol roslin..slimory nie lubia a wapno to daje

Zanim wsadzam w doniczkę ziemie go zakopuje tam skorke z banana
      • ladyban666 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 14:02
        Tak, to jest bardzo dobra rada.
        • cudko1 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 14:54
          to ja poprosze o przepis jaki taki nawoz z bananow zrobic?
          i co to znaczy podlewanie kwiatkow krwia z pod miesa psiego? suspicious
          • ladyban666 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:04
            Ja pocięte skórki bananów zalewam letnia woda i odstawiam na 2 dni. Ale może nie wg sztuki to robię, bo banany u nas rzadko. Krew nie z mięsa psów a z mięsa dla psów kupowanego wink
            • gama2003 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 19:37
              Ale że krew ?
              Moja wyobraźnia zaszalała.
              Przepraszam, ale przyszło mi do głowy 😀, że menstruacja na coś się moze przydać.

Bananówkę stosuję drugi sezon. Skórki zalewam ciepłą wodą i tak sobie stoją, fermentując.
              Reszta banana jest pożerana, czasem mrożona i udaje lody.
              • ladyban666 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 21:31
                Princess niżej pisze, ze nawet taki nawóz produkują- a ja sama na to wpadłam wink No ale u mnie nic się nie może marnowac, ani kropelka, ani okruszyna
                • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 21:46
                  No u nas w domu babcia i dziecko tylko je mieso i to sladowo, a pies je specjalnie gotowanego dla niego kurczaka zreszta niespecjalnie wyobrazam sobie mielenie kosci w domu. Dlatego kupuje. Taka odzywka jest zima i wiosna
                  potem trzeba wiecej potasu.
          • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:06
            >to ja poprosze o przepis jaki taki nawoz z bananow zrobic?

1. Zdobyc przejrzale banany lub kupic banany tudzies kolekcjonowax akorki tylko.
            a. Ja chodze do miejsca gdzie wlasciciele warzywniaka regularniw wystawiaja czerniejace banany

b. Dogadac sie z wlacicielem warzywniaka ze oddawac ci bedzie albo kupisz za grosze czerniejace banany

c. Kupic banany

d. Kupic banany i zjeść a skorki zbierac w duzym pojemniku z woda.

2. Ja zabieram z pewnego pubktu ok 7-10 kilo, ile sie da.
            Obcinam ogonki i wsadzam do wielkiego wiadra i wlewam wody tak 4 razy wiecej niz banany.

3. Wsadzam mikser" lapa" i miele bzzzzzzz

4. Dowalam przeterminowanycj drozdzy, jak ktos woli to nieprzeterminowanych

I bzzzzz miele

5. Gotowe. Dzbankiem plastikowym podlewam rosliny.

Amen
            • cudko1 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:24
              ile czasu ma to stac?
              • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 16:47
                Jak dodaje pokrzywy to dlugo i dlatego najczesciej robie pokrzywowa gnojowke osobno.

Bez pokrzywy i z drodzami to tyle co aktywowac drozdze czyli 12 godz
            • mikams75 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 22:06
              a drozdze to swieze czy w proszku?
              • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 22:15
                >a drozdze to swieze czy w proszku?

Jakie masz. Nawet przeterminowane. Nie wazne czy instant czy w kostce.Bo jak wrzucasz z bananowka to tam jest cukier i sie aktywuja..
          • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:07
            No ja z krwia to kupuje taki nawoz co sie nazywa Blood, Fish&Bone i.sypie roslinom bron boze sie nie papram
            • cudko1 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:25
              princesswhitewolf napisała:

> No ja z krwia to kupuje taki nawoz co sie nazywa Blood, Fish&Bone i.sypie rosli
              > nom bron boze sie nie papram

jakiej firmy kupujesz ? na amazon strasznie duzy wybor suspicious
              • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 16:46
                Westland
    • wapaha Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:26
      Odkąd przeczytałam robię eksperyment-jedna donica z truskawkami jest podlewana przeze mnie -właśnie bananówką. Porównam efekty 😎
      • szarmszejk123 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:48
        Daj znać!
        • wapaha Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 17:38
          szarmszejk123 napisał(a):

> Daj znać!
          🫡
    • turbinkamalinka Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:27
      Jaka bananowa gnojówka? Wrzucisz przepis? tongue_out
      • szarmszejk123 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 15:49
        Skórki bananowe zalane wodą i odstawione aż skisną🤣
        • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 16:49
          Wlasciwie to kisniecie jest tylko w przypadku bananow potrzebne po to by sie łatwiej mielily i tych wlosow podluznych bananowych nie było bo sie plataja wokol noza w mielaxej lapie..

Ale ja od razu robie
        • turbinkamalinka Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 18:01
          szarmszejk123 napisał(a):

> Skórki bananowe zalane wodą i odstawione aż skisną🤣

A to coś podobnego robiłam jak miała z 5 lat. Woda, trochę jakiejś zieleniny, trochę ziemi. Tylko ja to nazywałam zupą i kazałam ojcu jeśćtongue_out
    • rosapulchra-0 Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 17:20
      Chyba coś dziś ze mną nie tak, bo przeczytałam "nawóz z baranów" uncertain
      • princesswhitewolf Re: Nawóz z bananów 09.06.23, 18:15
        ja cos podobnego przeczytalam w watku pare dni temu i bylam pewna ze chodzi o PIS lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka