andallthat_jazz 12.06.23, 16:23 Wiem, ze tu moze byc inaczej, ale moze akurat nie. Jak wyglda? Na podstwie wywiadu, badan osluchowych, krwi itd? Czy lekarz domowy wylicza przebyte choroby w tym atescie. Czy liczy sie stan na teraz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkl13 Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 16:34 Pojadę woman ale co to jest atest o zdrowiu i kim jest lekarz domowy? Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 16:37 No potwierdzeniem do pracy/uczelni, ze nie ma przeciwskazan do wykonywania zawodu. Alekarz domowy = rodzinny, chyba latwo sie domyslic. 🙄 Slowa mi zabraklo. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 16:43 To zadam jeszcze jedno pytanie. Faktycznie sądzisz,że na polskim forum większość będzie wiedziała, jakie badania lekarskie są potrzebne do podjęcia pracy lub studiów w Austrii? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 16:38 Zakładam, że kwitek od lekarza medycyny pracy i lekarz rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 16:42 To kalki językowe z austriackiego. Gesundheitsattest i Hausarzt. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 17:46 Tak, na pewni całe forum wie, co w Austrii musi potwierdzić lekarz medycyny pracy przy zgodzie na wykonywanie pracy i podjęcie studiów o przedmiocie których nie mamy pojęcia. Na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Lekarski atest o zdrowiu 12.06.23, 18:19 Lekarz, w zależności od zawodu sprawdza to, co jest w tym zawodzie wymagane i orzeka, czy się do tego nadajesz, czy nie. Np, jak masz padaczkę, to nie będziesz mogła być elektrykiem włażącym na słupy, a jak nosisz na oczach denka, to nie zostaniesz zawodowym kierowcą. To, co będzie badał u ciebie, zależy od zawodu, do jakiego startujesz. i nie wiem, czy to może być lekarz domowy, u nas to musi być lekarz medycyny pracy, bo tylko taki ma uprawnienia do orzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Lekarski atest o zdrowiu 14.06.23, 12:19 Na studia czy do wykonywania określonego zawodu? W Polsce medycyna pracy się tym zajmuje, nie wiem jak w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś