Dodaj do ulubionych

Co na obiad?

15.06.23, 12:24
U mnie zestaw, na który czekam cały rok: fasolka szparagowa (bez bułki tartej, na czosnku, skropiona cytryną), jajo sadzone, młode ziemniaczki, maślanka. O koperku zapomniałam. Żeby chłopu trochę życie uprzyjemnić, jajko usmażone na plasterku boczku. Tak, jemy obiad wcześnie jak przedszkolaki.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:29
      Obiad będzie po południu, jak wszyscy wrócą do domu. Ziemniory, oczywiście koper też. Pieczone palki kurczaka. W ramach surówki rzodkiewka z jogurtem i nie wiem czy sałatę jeszcze mam czy już nie. Cała zielenina wlasnA
    • mid.week Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:31
      U mnie to samo!!! Bez maslanki tylko. Moze jeszcze mizerię sobie zrobie.
    • arthwen Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:43
      Właśnie śniadanie zjadłam wink
      A na obiad będzie stir-fry z kurczakiem i młodą cukinią, ale to w porze obiadowej wink
    • klaramara33 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:44
      Fasolka u nas była w poniedziałek, również z jajkiem. Dziś gulasz z soczewicy zielonej.
    • zalamana_50 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:46
      Pierogi z truskawkami i zurek
    • daniela34 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:51
      Pulpety w sosie pomidorowym z wczoraj. W rozjazdach jestem i gotowania nie będę uprawiać do weekendu.
    • jkl13 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:52
      Dopiero co zjadłam śniadaniesmile
      Nie wiem,co na obiad. Może ziemniaki i sałata ze śmietaną wink Szczęśliwie jem dzisiaj sama, reszta rodziny ma wychodne i jedzą na mieście, więc nie muszę wymyślać obiadu na siłę. Może kanapki sobie zrobię?
      A w tym tygodniu były już młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i małosolnym ogoreczkiem, były naleśniki z truskawkami (moja ulubiona wersja dania z truskawkami), były pierogi, był gril (a raczej resztki grila z weekendu).
    • szarmszejk123 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:56
      U mnie mialo być podobnie, bo Beata mnie wczoraj zainspirowała i narobiła ochoty ale z fasolki w warzywniaku zostały jakieś smętne ochłapy i nie wzięłam.
      No i teraz nie wiem co tu ugotować, jakoś mnie to kompletnie zdemotywowało :p
    • wiosennedni5 Re: Co na obiad? 15.06.23, 12:58
      Kotlety jajeczne.
    • lucadimontezemolo Re: Co na obiad? 15.06.23, 13:38
      Smażony makaron z kurczakiem, zakupiony w barze u wietnamczyka.
    • zaczarowanyogrod Re: Co na obiad? 15.06.23, 13:39
      Zupa szczawiowa
    • kaki11 Re: Co na obiad? 15.06.23, 13:43
      Wczorajsza zapiekanka makaronowa z warzywami. Mąż już pewnie zjadł bo wychodzi do pracy, ja jak wrócę do domu około 16 smile
    • massinga Re: Co na obiad? 15.06.23, 14:48
      Dzis krewetki duszone w garnku i ryba z grilla a do towarzystwa warzywa gotowane na parze.
    • feniks_z_popiolu Re: Co na obiad? 15.06.23, 15:00
      Zupa fasolczanka. Makaron ryżowy smażony z warzywami "po chińsku". Naleśniki z białym serem. Ziemniaki koperkowane z duszoną na maśle kapustą. Tyle jest w lodówce. A każdy sobie weźmie co tam będzie chciał.
      Dla siebie chyba zrobię zupę pomidorową, mogłabym jeść ją na okrągło.

• mariola233 Re: Co na obiad? 15.06.23, 15:10
      Pierogi ruskie
      • majenkirr Re: Co na obiad? 15.06.23, 17:21
        Oj zjadlabym tongue_out
    • mysiulek08 Re: Co na obiad? 15.06.23, 16:56
      jeszcze nie wiem, moze mielone-pyry-kapusta kiszona albo tarta ze szparagami, albo kalafior-jajko sadzone-pieczone ziemniaki-albo makaron z pesto
    • mimfa Re: Co na obiad? 15.06.23, 17:01
      Chłodnik litewski, do tego młode ziemniaki.
    • primula.alpicola Re: Co na obiad? 15.06.23, 17:03
      Dla starego grochowa z wczoraj.
      Dla mnie resztka szparagów ze śniadaniai ryba z cukinią z frajera.
      I granola na sucho do kawy (pms mam).
    • default Re: Co na obiad? 15.06.23, 17:13
      Panierowane kotleciki z piersi+ kalafior.
      Jutro idę do roboty, mężowi zostawiam pomidorową z makaronem, ja pewnie zjem coś z food trucka w pracy. Jutro chyba grecki przyjeżdża.
      A fasolki szparagowej mam cały wór, młode ziemniaczki też, więc wiadomo co będzie w sobotę 😄
    • sueellen Re: Co na obiad? 15.06.23, 18:39
      Dziś obiad jadłam w greckiej restauracji. Vegan plate. Do tego wino i porządne espresso na koniec.

Z chłodników na upały polecam hiszpańskie jak leci: salmorejo, gazpacho, ajo blanco. Oczywiście z polskich u mnie kefir z rzodkiewka i ogórkiem. Obowiązkowy.
    • long_week Re: Co na obiad? 15.06.23, 18:46
      To samo, tylko fasolka z bułką. Na deser biszkopt z truskawkami i galaretka, juz wieki nie robiłam ciasta, a dziś mnie nawiedziło i robię jeszcze drożdżowe bułeczki.
    • pepsi.only Re: Co na obiad? 15.06.23, 18:50
      Pomidorowa krem, z makaronem lub ryżem
      (wyjadamy ostatnie przetwory, bo za chwilkę będę słoiki potrzebować na nowe przetwory wink )
    • marusia_ogoniok_102 Re: Co na obiad? 15.06.23, 19:43
      U mnie ryż z pomidorami.

100 g ryżu brązowego, ugotowanego
      10 g masła
      500 g pomidorków, małych - dałam daktylowe
      200 g passaty pomidorowej
      10 g oliwy
      10 g czosnku
      1 cebula
      10 g papryki wędzonej
      50 ml octu winnego lub wina białego
      Kubek bulionu warzywnego
      Sól i pieprz

Wcześniej gotujemy ryż. Na oliwie podsmażany czosnek i cebulę. Pomidorki kroimy na połówki lub czwórki i dorzucamy na patelnię. Dolewamy passatę. Mieszamy. Doprawiamy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dolewamy octu/wina, mieszamy. Dolewamy bulionu, przykrywamy i dusimy około 20 minut, czasem mieszając. Na koniec dodajemy masła.
      Wychodzą kopiaste porcje - u mnie na obiad i zaraz na kolację.
    • net.sandra Re: Co na obiad? 15.06.23, 21:12
      U mnie młode ziemniaki, jajko sadzone i mizeria, koperek też jest. Na kolację ryż na mleku z truskawkami - niebo w gębie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka