Dodaj do ulubionych

Drugie dziecko - rozkminki

• obrus_w_paski Re: Drugie dziecko - rozkminki 16.06.23, 21:10
      Mam jedno dziecko. Do dnia porodu chciałam mieć jeszcze dwójkę. Ale potem pierworodny okazał się tak fajny, ze stwierdziłam ze nic lepszego mnie już nie spotka i zamknęłam fabrykę. Nie żałuje. Nie patrzyłam na żadna bańkę (wśród moich znajomych większość jest bezdzietna jednak) tylko na swoje potrzeby.
    • no_name33 Re: Drugie dziecko - rozkminki 16.06.23, 21:27
      Rozkminiałam tak samo i minęło 14 lat...

Już teraz się nie zdecyduję, ale każdego dnia z mężem żałujemy, że pokonała nas proza życia i dziecko nasza jest jedynakiem.

• by Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 07:10
        A ja każdego dnia się cieszę, że mam jedno (13 lat) i za żadne skarby świata nie zamieniłabym mojego życia na to z dwójką dzieci ( lub większą ilością dzieci).
    • by Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 07:02
      Po pierwsze: trzeba chcieć.
      Po drugie: mieć warunki.
      Ja mam jedynaczkę, nigdy nie czułam potrzeby ponownego rozmnożenia się. Nigdy. Przez jakieś pierwsze 3 lata od porodu, rodzina pytała czy będzie drugie...moi rodzice mieli nas sześcioro a męża rodzice - pięcioro.
      Cieszę się bardzo, że nie dałam się poczuciu WINY i z tego poczucia WINY nie zdecydowałam się na drugie.
      Mąż też nie chciał. Bardzo nie chcieliśmy smile
      I fajnie bo dobrych warunków mieszkaniowo - finansowych nie mamy do dziś ( córka ma 13 lat).
      A tak przynajmniej z jednym "się włóczę".
    • jowita771 Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 10:26
      Ja bardzo chciałam mieć drugie i mam. Gdybym teraz miała podejmować taką decyzję, to zostałabym z jednym, za duże ryzyko.
    • triss_merigold6 Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 10:38
      Chciałam mieć drugie i mam.
    • panizokienka Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 19:10
      Ja jestem z warszawskiej bańki i mam jedno. Mąż chciałby więcej, ale ja już nie - wręcz nie ma mowy.
    • wapaha Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 19:25
      nie miałam rozkminek-zawsze wiedziałam ze będę mieć kilka sztuk wink
      na szczęście nie było przeciwwskazań biologicznych a finansowe - zawsze może być lepiej co nie ? nie ma nigdy tego w 100% dobrego momentu.

chcesz, stać cię, masz siłę -to rób tongue_out
    • zosia_1 Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 19:34
      Też takie miałam. Ktoś mi doradził, że zawsze tak się myśli, że teraz nie hest czas na dziecko. Zdecydowałam się na drugie. Jestem szczęśliwa, bo nie ma nic wspanialszego niż patrzeć jak ukochany pierwszy dzieć ma rodzeństwo i nie jest/ nie będzie sam . Patrzenie jak dwoje dzieci z tych samych rodziców są zupełnie inne. To cudowne, że się zdecydowałam
      • igge Re: Drugie dziecko - rozkminki 17.06.23, 19:49
        Ja też mam sporo radości z patrzenia na super mocną i czułą relację ze sobą mojej dwójki.
        Oni dla siebie są chyba ważniejsi niż ich relacje z rodzicami. Na pewno spędzają chętnie czas ze sobą, dzwonią, wychodzą razem, imprezy, kluby, stand-upy itp . Wydaje mi się to zdrowe w przypadku pełnoletnich dzieci. Rodzice schodzą na drugi planwink.
      • marta.graca Re: Drugie dziecko - rozkminki 18.06.23, 09:13
        A skąd ten pomysł, że ktoś z rodzeństwem nie będzie sam, a jedynak będzie? Przecież one nie będą wiecznie dziećmi, tylko będą spędzać czas z kolegami, rówieśnikami, a później z partnerem i własnymi dziećmi.
        • simply_z Re: Drugie dziecko - rozkminki 20.06.23, 10:00
          Bo z rodzenstwem (choc nie zawsze, nawet czesto) laczy nas specyficzna wiez. Wiem, ze dla rodzenstwa i vice versa bede wazna. A partner, kolezanki, znajomi itd. raz sa, raz ich nie ma.
    • mari614 Re: Drugie dziecko - rozkminki 18.06.23, 16:11
      Ważniejsze Twoje potrzeby czy wpasowanie się w towarzystwo przyjaciółeczek, które teraz są, a potem może ich nie być.
      • bulzemba Re: Drugie dziecko - rozkminki 19.06.23, 07:54
        Dla niektórych wpasowanie się w towarzystwo jest podstawową potrzebą
        • petit-kitty Re: Drugie dziecko - rozkminki 20.06.23, 05:24
          Pisałam gdzies wyżej ze wokol mnie sami rodzice jedynaków i jestem często eksponowana na ich argumenty za jednym dzieckiem smile
    • wkrotceznikne Re: Drugie dziecko - rozkminki 19.06.23, 06:07
      Nie miałam rozkmin, ale czasy były inne.chcieliśmy drugie i nie było żadnych kalkulacji. W obecnej sytuacji i przy tym co się dzieje nie zdecydowałanym się na pewno.
    • natalia.nat Re: Drugie dziecko - rozkminki 19.06.23, 11:34
      W życiu nie zdecydowałabym się na drugie dziecko. W otoczeniu też większość rodziców jedynaków albo bezdzietnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka