Dodaj do ulubionych

Efektywny sen

20.06.23, 06:27
Jak spać bardziej efektywnie, spie 8-9h bo inaczej przysypiam w dzien podczas gdy inni srednio 6.
Jem wartościowo i sie nie przejadam, cwicze 2-3 w tyg ale nic to nie zmienia poza brakiem sennosci i zmuly w dzien.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Efektywny sen 20.06.23, 06:33
      https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=321x1024:format=jpg/path/sd17815a8b62f14bf/image/i038faec2b803e04c/version/1601802185/image.jpg
    • lisciasty_pl Re: Efektywny sen 20.06.23, 07:05
      Podstawa to nie jeść 3-4h przed snem (lub nawet dłużej jak się da). Zero alkoholu przed spaniem (wiadomo że pomaga zasnąć jak ktoś ma problem, ale potem jest masakra). Wyeliminować światło, nawet jakieś diody świecące z ładowarek czy innych klamotów. Można kupić zegarek sportowy z funkcją monitorowania snu, patrząc na wyniki może da się coś wywnioskować.
      • majaa Re: Efektywny sen 20.06.23, 11:18
        lisciasty_pl napisał:

> Podstawa to nie jeść 3-4h przed snem (lub nawet dłużej jak się da).

Z tym to trzeba uważać, bo z pustym żołądkiem też się źle zasypia i kiepsko śpi. Lepiej jest chyba po prostu zjeść lżejszą kolację i położyć się po 2-3 h zamiast ten czas przeciągać.
        • princesswhitewolf Re: Efektywny sen 20.06.23, 11:22
          To za sprawy indywidualne. Nie ma sztywnyxh rwgul.bo kazdy organizm jest inny
    • mandre_polo Re: Efektywny sen 20.06.23, 07:18
      Sen ma fazy, długo nie oznacza dobrej jakości. To jak śpimy zależy od kondycji psychicznej. Może spróbuj na początku wyciszenia przed snem, relaksacji, spacery. Trudno radzić na odległość nie znając jaki masz typ osobowości, nawyki, hobby.

Są urządzenia do pomiaru snu które można wypożyczyć komercyjnie a później omawia się wynik z pulmonologiem
    • primula.alpicola Re: Efektywny sen 20.06.23, 07:33
      Widocznie tyle Ci potrzeba do normalnego funkcjonowania. Zresztą, tyle się przecież zaleca? W czym problem, szkoda ci czasu na spanie?
      Ja bym sobie mogła pozwolić na te 8-9h, tylko że budzę się wcześniej, przestałam się przejmować, najwyraźniej wystarcza mi 6-7h.
    • anilorak174 Re: Efektywny sen 20.06.23, 08:21
      A materac masz dobrze dobrany? Ja od lat spałam kiepsko, wybudzałam się, wstawałam zbyt wczesnie, a po poludniu przysypiałam. Od miesiąca mam nowy, dobrany przez fizjo materac. I śpię całą noc bez pobudek ( no chyba, że kot drze ryja), przestałam przysypiać w dzień - a śpię zwykle 6-7 godzin.
      • mandre_polo Re: Efektywny sen 20.06.23, 09:25
        A jaki był poprzedni? Miałaś ból w kręgosłupie, ból głowy? Poczekała bym na dłuższy czas niż miesiąc od zmiany materaca.
        Wg fizjoterapeuty każda pozycja do spania jest dobra o ile nic nie boli po wybudzeniu
    • princesswhitewolf Re: Efektywny sen 20.06.23, 11:25
      Widocznie masz takie potrzsby snu. Ja nie rozumiem dlaczego ludzie koniecznie musza sie porownywac z innymi nawet w kwestiach takich jak ilosc snu.

Ja spie z 6.5 godz, budze sie na siku z dwa razy i jestem wyspana. I co, zazdroscisz mi czy co? Ja to bym chciała zasypiac o 10:30 pm ale za boga ojca nie zasne. Zasypiam ok polnocy. No i co z tego? Nie dali mi za to laurki
      • czerwonylucjan Re: Efektywny sen 20.06.23, 13:01
        Sikania w nocy nie zazdroszcze bo to objaw choroby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka