mama-ola 23.06.23, 10:42 Ile metrów sznurka potrzeba by było na zrobienie takiej bluzki w rozmiarze M? I czy sznurek bawełniany 2mm do makramy to dobry pomysł, tzn. będzie się taką bluzkę dobrze nosiło (oczywiście z czymś pod spodem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mania805 Re: Pytanie do szydełkujących 23.06.23, 10:46 Sznurek wg mnie jest za sztywny. Lepsza bawełna z akrylem lub sama bawełna. A co do ilości to są kalkulatory na różnych stronach. Trudno tak podać, bo w motkach jest różna ilość. Czasami są filmiki na YouTube i tam kobietki podają ile i czego zużyły. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Pytanie do szydełkujących 23.06.23, 11:47 Też nie umiem szacować ilości włóczki, zawsze kupuję za dużo. Tak na oko pasowałaby mi do tej bluzki YarnArt Ideal 100% bawełna. Odpowiedz Link Zgłoś
efka_454 Re: Pytanie do szydełkujących 23.06.23, 15:20 Ze sznurka makramowego 2mm wyjdzie ci zbroja a nie bluzka. To jest prawdopodobnie zrobione z kordonka. Dawno nic nie robiłam, ale - jeśli dobrze pamiętam - na zazdrostkę (dwie części o wymiarach 70 x 40 cm każda) zużyłam chyba dwa motki po 1000m kordonka "10" Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pytanie do szydełkujących 23.06.23, 15:42 Zrobiłabym z bawełny Muza 20 albo coś podobnego. Raczej się zmieści w 200g. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pytanie do szydełkujących 23.06.23, 18:35 Użyj kordonka, albo bawełny czteronitkowej 4\8. Myślę- ze 250 g powinno wystarczyć- ale ja się nie znam na pracach szydełkowych, porównuje do robótek na drutach. Na szydełku wyrabiamy więcej przędzy niż na drutach. Im cieńsza, tym mniej trzeba na ten sam rozmiar odzieży. Gdybys użyła 8/8 to trzeba dwa razy więcej włóczki. Odpowiedz Link Zgłoś