Dodaj do ulubionych

Obrazy, ciąg dalszy.

25.06.23, 10:06
Lajkonik jestem totalny a w otoczeniu burza mózgów. Mój na ten temat nic nie wie, więc kto jak nie ematka.

Jest obraz, ma certyfikat autentycznosci podpisany przez autora. Własciciel ma glejt, że jest właścicielem legalnym. Papierowy, imienny, obraz ma numer katalogowy jakiś. Wisi na ścisnie bardzo długo.

Podobny obraz z tej samej serii wyceniony za granicą na kwotę sporą, co mile zaskakuje właściciela, bo pojęcia nie miał, że ozdoba ściany ma taką wartosc. Autor płodny, acz nieżyjący. Dla mnie laika nazwisko - pierwsze słyszę.

Teraz właściciel chce obraz sprzedac. Gdzie uderzać ? Czy robi się jakieś wyceny ? Kim i gdzie ?
Oddaje do galerii jakiejs za procent od sprzedaży ? Jak się szuka koneserów ?
Choć obraz ładny i moim nieobeznanym okiem, cena jednak nie na moją kieszeń. Skoro to seria to może jest gdzieś ktoś, kto marzy o dołączeniu go do kolekcji i zapłaci sporo ?

Jak szukać ?

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:08
      Dałabym do Desy na aukcję i przestała zajmować tematem.
    • woman_in_love Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:10
      Podobny obraz z tej samej serii wyceniony za granicą na kwotę sporą, co mile zaskakuje właściciela, bo pojęcia nie miał, że ozdoba ściany ma taką wartosc.

Nie sprzedawać. Cały czas wartość będzie rosła. Dziś będziecie mieć na waciki, a za 100 lat kupicie pałac z basenem.
      • princesswhitewolf Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 13:19
        Moze jednak wycenic i to w paru miejscach
    • mid.week Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:13
      Jesli sytuacja finansowa nie jest z serii "nóż na gardle" obraz zostaje na ścianie jako ruchomość - inwestycja dlugoterminowa.
      Jeśli kasa pilnie potrzebna to odpalam "Nigdy w zyciu" zeby sprawdzic co Grochola z Malczewskim zrobiła smile
      • stara-a-naiwna Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:33
        co Grochola zrobiła z Malczewskim?
        • mid.week Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:34
          Nie pamietam, ale byl tam wątek o spieniężeniu Malczewskiego na budowę domu.
      • sueellen Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:35
        Grochola nic z Malczewskim nie zrobiła. Pożyczyła od babci staruszki pieniądze które ta odkładała na pogrzeb ale jej się nie śpieszy.
    • gulcia77 Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:34
      Tak się złożyło, że moja babcia przyjaźniła się z malarką ze Skoczowa, która robi się coraz popularniejsza. Na ścianach wisi sobie pięć obrazów, zakupionych z pół wieku temu. Zadbałam o potwierdzenie autentyczności i niech wiszą. To jest jednak długoterminowa inwestycja.
      • gama2003 Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:48
        No właśnie wisiał wisiał a teraz właściciel chce sprzedać. Szansa, że za kwotę przyjemną kusi bo porozwiązuje sporo problemów.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:47
      Zostaw na ścianie, poważnie. Tym bardziej, że malarz już nie żyje 😏 A jesli chcesz sie dowiedziec jaka jest realna wartość obrazu, na dzień dzisiejszy, to napisz maila do tej zagranicznej galerii z zapytaniem czy są zainteresowani innymi dziełami tego artysty, że masz taki obraz i co oni na to. Ostatnie miejsce, gdzie sprzedawalabym obraz to desa, mają zbójeckie prowizję.
      • gama2003 Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 10:56
        Nie mój niestety, zostawiłabym faktycznie, niechby sobie spadkobiercy z rąk wyrywali.

Po obecnym właścicielu nie dziedziczę ☺, pytam grzecznościowo.
        Faktycznie kontakt z tą galerią wydaje się rozsadny bardzo.
        • afro.ninja Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 11:01
          Wycenią, wystawią na aukcji, ale pobiorą prowizję od ostatecznej ceny, którą obraz osiągnie na aukcji.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 11:05
          Aj szkoda. To jeszcze wygooglaj inne galerie, które mają/miały w swoich zasobach tego artystę i napisz maila. Wybierzcie po prostu najkorzystniejszą ofertę. Zabezpieczenie, transport, ubezpieczenie jest po stronie galerii, także tutaj odległość nie gra najmniejszej roli. Znajoma tak przekazywała obraz do nowojorskiej galerii.
    • afro.ninja Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 11:04
      A czasami ludzie wystawiają obrazy na grupach fejsbukowych. Zainteresowanie zerowe.
    • asfiksja Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 12:40
      Ja bym ci doradziła, żeby NIE DORADZAĆ, jeśli się nie znasz. To, że obraz został wyceniony na jakąś kwotę nie znaczy jeszcze, że za taką kwotę pójdzie. Zawsze można wystawić w internecie z ceną minimalną podobną do tej znanej wyceny i zobaczyć, jakie jest zainteresowanie. A jeśli ktoś ma dużo czasu, zapału i pieniędzy do wyłożenia to można się dowiedzieć, gdzie (i czy) tamten obraz został sprzedany i uderzyć w to samo miejsce, zawsze to jakiś przetarty szlak, może mają jakichś stałych klientów, super kanały promocji itd.
      • gama2003 Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 13:05
        No nie znam.
        Doradziłam tylko jak ktoś tu polecił skontaktować się z galerią mającą siostrzany obraz i dalej decydować po uważaniu.
        Padła lokalnie propozycja zakupu za 1/20 ceny tego z owej galerii i się nie spodobała,i słusznie. Chyba słusznie.
        Już za kibica robić będę tylko.
        • princesswhitewolf Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 13:21
          Niech zapyta w 2-3 miejscach aby nie wyszedl jak Zablocki
    • jednoraz0w0 Re: Obrazy, ciąg dalszy. 25.06.23, 17:02
      Jeśli chce sprzedać w Polsce to wycena w Desie, jeśli się napalił na ten zagraniczny rynek (pewnie za granica lepsza kasa) to ewentualnie First Dibs, ale to jest dość drogie, nie wiem czy ma sens dla jednego obrazu.
      Galerie biorą jakieś 40%.
      Co do reszty to zależy co to za obraz, jaki artysta. Może tu ktoś kupi, ematka jest na etapie inwestowania w pamiątki rodzinne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka