Dodaj do ulubionych

Truskawki i szparagi

25.06.23, 12:28
Od dwóch tygodni żywię się truskawkami i szparagami. Czasami dołożę do diety zupę z młodej kapusty i fasolki szparagowej. Jest bosko.
A Wy jak celebrujecie sezonowość w kuchni?

Ps. Za ketokomentarze dziękuję i tak nie zamierzam wdrażać w życie.
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:31
      Ja żyję na truskawkach, borowkach, bobie i szparagach
      • astomi25 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:32
        Ja na czeresniach. Wyjatkowo duzo mamy w tym roku.
      • abecadlowa1 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:34
        Ooo, jeszcze bobu w tym roku nie jadłam. Też uwielbiam
    • beata985 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:42
      Sezonowość u mnie wygląda tak...2, 3xw tygodniu
      Oprócz tego truskawki z cukrem jogurtem i krakersy do tego...mniam
      • kura17 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:44
        matko! jak niechlujnie pociety koperek, a fe, Beato!
        • beata985 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:52
          Kuro...!!!
          Wstrzymaj się proszę jeszcze 80 dni
          • kura17 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 14:38
            dlaczego 80?? jedziesz w podroz dookola swiata?? big_grin
            • beata985 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 14:48
              🤣🤣🤣...heh..bardzo bym chciała
              Nie, za 80 dni będę wklejać zdjęcia z chujowo pokrojoną cebulą😛
    • zaczarowanyogrod Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:50
      Jem też nie sezonowe. Ale na śniadanie, kolacje i przekąski ogórki szklarniowe, rzodkiewka, rzodkiew, sałata, rukola, szczypiorek, koper na obiad na razie do młodych ziemniaków kupnych, truskawki same lub cukrem i śmietaną. Na razie tyle urosło u mnie. No i parę razy zupa szczawiowa, troche szczaw z łąki trochę z ogródka. W tym tygodniu może zrobię botwinke, bo też już jest.
    • daniela34 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:56
      W ramach celebrowania sezonowości przed chwilą zjadłam ciasto drożdżowe z truskawkami.
    • ritual2019 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:56
      Truskawki mamy w wiszacych koszach w ogrodzie. Nie jadam sezonowo w sensie ze dieta polega na jedzeniu czegos w duzych ilosciach i na okraglo.
      • emateczka Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 18:29
        😂😂😂
    • woman_in_love Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 12:57
      Przypominam, że szparagi zbierają polscy niewolnicy i niewolnice na polach szparagów w Niemczech.
      • abecadlowa1 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 17:31
        Paczpani, a ja jadę na polskie pole szparagowe, gdzie szparagi rosną w polskiej ziemi i gdzie wycinają je polskie i ukraińskie pracownice sezonowe. W szczenięcych latach też tak zarabiałam.
        • woman_in_love Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 17:41
          i ile dostają za tę prace w słońcu, słocie, kurzu albo błocie i schylajac się cały dzień i niszczac zdrowie i kregosłup?

to juz lepiej zostać dziewczyną Rzeźniczka
          • alicjamagdalena Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 21:44
            A ile mają,dostać...minimalna to obecnie ok 28zl/h.
            • woman_in_love Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 22:20
              tragedia
          • abecadlowa1 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 22:27
            A ole dziewczyn może mieć Rzeźniczak? Jakieś limity pewnie są
            • woman_in_love Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 23:22
              to prawdziwy samiec alfa, podobno dziesiątki tysięcy, tak pisał jego kolega
    • chococaffe Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 13:16
      Chłodnik, zupy z młodych warzyw, młoda kapusta, ogórki małosolne, młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa.

Truskawki, maliny, porzeczki ale także brzoskwinie, morele, arbuzy, melony - praktycznie wszystkie owoce trudniej dostępne w innych sezonach.
    • panna.nasturcja Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 14:01
      Fasolka szparagowa, kalafiory, młoda kapusta, młoda marchewka, kalarepka, szczaw, botwinka, rabarbar, pomidoryyyyy smile , ogórki małosolne, młode ziemniaki z koperkiem i maślanką, mniam smile
      A owocowo wszystko, co nasze, z naciskiem na czereśnie
    • slonko1335 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 14:02
      Tak ja całkiem podobnie. Niedawno dolaczyl bob i fasolka szparagowa . Sezon na szparagi i truskawki jest stanowczo za krótki żeby z niego nie korzystać.
    • daniela34 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 19:42
      Dobra, mogę uzupełnić wątek o sezonowej kuchni. Zostałam obdarowana przed chwilą wiechą lubczyku, kopru, szczypioru, kobiałka truskawek I kilkoma główkami młodej sałaty. Do jutra wyrośnie mi futerko, dwa duże siekacze, długie uszy i ogonek i zostanę królikiem 🐇🐇🐇
    • princy-mincy Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 21:16
      ja truskawki ni3 bardzo. skubnę kilka w ilosci dekoracyjnej, rzadko jakis koktajl, gdzie jednym z dodatków sa wlasnie truskawki. nie wiem, wole poziomki, borówki i maliny.
      biale szparagi sa dla mnie niejadalne za to zielone jem w ilosciach hurtowych.

zarowno truskawki jak o szparagi mieszcza sie w diecie keto, o ile dpbrze pamiętam
    • mallard Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 21:40
      abecadlowa1 napisała:

> A Wy jak celebrujecie sezonowość w kuchni?

Bobem 🙃
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Truskawki i szparagi 25.06.23, 22:33
      Ja się opycham zielonym groszkiem i strączkami rzodkiewki, przegryzając czerwonymi porzeczkami (no jeszcze nie całkiem czerwone, ale prawie, prawie), a na obiad bób, albo sałata z ogórkami i sosem sojowym, oraz makaron groszkowy. Kapusta pak choi już się skończyła, ale teraz jest jarmuż, więc go duszę z młodą cebulką i groszkiem cukrowym. Zaraz szczaw odrośnie (po ścięciu kwiatostanów), więc będę zupę szczawiowa znowu pożerać.
    • lauren6 Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 00:31
      Celebrujemy. Dziś na obiad mieliśmy młode ziemniaki z koperkiem i maślanką. Kiedy jeść takie pyszności jak nie teraz?
    • aandzia43 Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 12:06
      U mnie po zestawie truskawki i szparagi przychodzi zestaw bób i czereśnie, a potem zestaw fasolka szparagowa/kalafior plus sałatka z pomidorów i większe pestki (morele, brzoskwinie, śliwki). Potem są lecza, fasole i grochy i tak jemy sobie smakowicie do jesieni.
      • panna.nasturcja Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 12:36
        Zgadzam się, mniam smile i jeszcze pomidory, pomidorki, pomidoreczki 🍒🍓🍑🫛🥬🍅🍅🍅🍅
      • gaskama Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 12:39
        Fakt, bób ma w lodówce. Będzie na kolację.
        • aandzia43 Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 12:56
          Moja kolacja w czerwcu to pół kilo bobu i pół kilo czereśni na zakąskę. Kiedyś było po kilogramie, ale chyba wysubtelniałam z wiekiem.
    • gaskama Re: Truskawki i szparagi 26.06.23, 12:38
      Ja truskawkami i od kilku dni czereśniami. Szparagi też przyjmuję. Tylko, że ja potrafię zjeść 2 kg truskawek i 1 kg czereśni. Więc na odchudzanie to zdecydowanie nie wpływa korzystnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka