panizokienka 26.06.23, 11:09 Jaki kolor fugi byście dobrały do tych płytek? Testowałam Pergamon i jest za jasna. Mam dylemat czy iść w jasne szarości czy w beże. Jak do tej pory świetnie dobieralam kolory do wszystkiego, tak ta fuga mnie pokonała🙃 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
towarzyszka_leila Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:21 Ja mam bardzo podobną terakotę i fugę jasmine, pasuje idealnie. Tylko że u mnie są 2 mm między płytkami Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:29 Kazde zdjecie inne kolory pokazuje u mnie.. do drugiego może cementgray. Na podłogi zawsze wybieram ciemniejsze fugi. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:35 Uwierz mi, że n żywo też niewiele więcej się wyjaśnia Niełatwa płytka, ale skradła moje serce. Najpierw cały dzień próbowałam je jakoś ułożyć a teraz bujam się z fugą - trudna miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 22:35 Fuga przy tego typu płytkach ma " nie istnieć", czyli dobierz kolor, który najmniej rzuca się w oczy. Czy byłaś w sklepie z jedną płytką i przykładałaś ją do próbnika? Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 10:13 Wiem kochana, ale jak w jednym miejscu się nie rzuca, tak w drugim już bardziej, bo pojawia się np.zielony na płytce lub brąz. Właśnie wyszłam ze sklepu, podsumowanie w ostatnim moim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:26 Zrobiłabym najcieńsze fugi z możliwych (2 mm? 3?) i jasną jasmine/carrara. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:31 Na podłogi zawsze biorę szarosci. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:34 Dzięki. Fuga ma 1-2 mm. Te szarości też wydają się właśnie spoko, choć beżu tu sporo. Tylko jasny szary myślę. Jaśmin też mógłby być niezły, szczególnie że ściany mam drewniane (czyli beżowe). Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 22:38 Nie bierz szarego, te płytki mają ciepłą tonację, zimny szary będzie tragicznie wyłaził. Odpowiedz Link Zgłoś
mytoya Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 23:20 Zgadzam się, szary nie będzie dobrze pasował. Lepiej coś w średnim brązie, ciemnym beżu, w kolorze jaki ma płytka na skraju. I do takich płytek fuga ma być prawie niewidoczna, mocne tony - czy to jasne czy ciemne będą zbyt krzykliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 23:24 Zależy od odcienia - są również ciepłe szarości. Odpowiedz Link Zgłoś
mytoya Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 23:25 Do mojej mikro kuchni wybrałam takie płytki, mocno dekoracyjne i też problem z fugą, musialam coś na biegu wybrać- wzięłam średni szary w kolorze jednego "kwadracika" płytki i myślę że jest ok. Choć moglam jeszcze ciut jaśniejszy szary to może by się lepiej ta fuga wtopiła. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 23:29 Bardzo dobrze dobrałaś kolor fugi. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 07:19 Dzięki. Myślisz, że cementgray (szary, ale cieply), jaśmin? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 11:51 Carrara. I tak szybko będzie antracytowa. I minimalne te fugi, najwęższe jakie się da. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 18:50 Dzięki. Silver położyłam w innym pomieszczeniu i zbyt biały mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 18:53 Ja akurat miałam silver do białych płytek i wygląda ok. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 19:09 Ja do takich biało-szarych i też fajnie pasuje. Tutaj obawiam się, że będzie za jasny. Z drugiej strony na próbniku wydaje się ciemniejszy od proponowanej tu Carrary. Oszaleję. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 20:13 Nie masz tam jakiejś magini od fug? Kupowałam kamień iks lat temu, weszłam do budy na Bartyckiej (pewnie wiele takich Bartyckich na świecie), pani w futrze 30 sekund czarowała nad moimi przykładowymi płytkami i zawyrokowała: ta! Nawet nie wiem jak się nazywała (pani/fuga), podziękowałam, zapłaciłam, wyszłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 26.06.23, 22:04 Zgaszoną zieleń, ale nie widzę tu takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 07:16 Dzięki, wygląda fajnie, jakoś mi umknął! Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 10:12 Po przyłożeniu do próbnika jestem jeszcze głupsza 😆 Carrara wydaje się być zbyt biała. 1-3 cementary gray, 4-5 Jasmine, Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 11:24 Te wyglądają ok, chociaż obawiam się, że tu są niuanse kolorystyczne nie do ogarnięcia telefonem. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 11:28 O na pewno zdjęcie przekłamuje. Na żywo jest nieco jaśniejsza. Podoba mi się, że nie wpada w żółci, choć nazywa się piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 11:50 Ale fajna jest też Natura, nie wiem czemu się zgapiłam i nie przyłożyłam🤨 szósta od prawej Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 28.06.23, 13:50 Natura spoko, wygląda identycznie jak maziaje na płytce z prawej strony Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 17:12 Ja nadal team cementgray. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 18:02 O proszę. Mnie się za ciemna wydawała na żywo. Szkoda, że nie można małych opakowań kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 18:10 Na podłogę zawsze kładę ciemna. Ona się brudzi, a 2 mm to mało, więc malo co i widać. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Wnętrzarsko - kolor fugi 27.06.23, 18:37 Też prawda. Znowu 3 wracają do gry. Odpowiedz Link Zgłoś