Dodaj do ulubionych

Rehabilitacja

28.06.23, 13:52
Weźcie mi powiedzcie, czy z rehabilitacja na NFZ naprawdę jest taki problem? Mam problem z niestabilną rzepka, lekarz wypisał mi skierowanie, ale terminy prawie na luty 🤦
Jedna z fizjoterapeutek powiedziała wprost, że mogłam kłamać że zwijam się z bólu itd bo bym dostała przypadek pilny, i miała zabiegi nawet za tydzień. I że kolejki blokują babcie i dziadkowie, którym lekarz wypisuje cito na skierowaniu, mimo że nic im nie dolega, oprócz dolegliwości związanych z wiekiem 🤬
Kogo jest stać na rehabilitację prywatnie? Licząc lekką ręką tysiąc złotych i zabiegi nawet na jutro. Wku...wiłam się na co ja te składki place jak nie mogę z NFZ skorzystać!
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 13:58
      "babcie i dziadkowie, którym lekarz wypisuje cito na skierowaniu, mimo że nic im nie dolega, oprócz dolegliwości związanych z wiekiem"

Czyli babcie i dziadkowie nich sobie cierpią, byleś Ty miała na już. Pewnie, oni się nie liczą, niech sobie cierpią.

Paskudne to było. Skoro nie dostałaś skierowania na cito, widać nie było Ci potrzebne.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:11
        Sorry ale babcia i dziadek wiecznie są cierpiący i w kolejce do lekarza.
        • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:14
          Twój ból większy niż mój?
          Obrzydliwe.
        • eriu Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:44
          Jest takie ćwiczenie poczuj się jak starsza osoba: zakładają worek obciążający, zamazane okulary, zatyczki do uszu, buty z obciążeniem, grube rękawiczki na dłonie. I wtedy próbuj przeżyć dzień jak nie jesteś w stanie przyspieszyć, sprawnie chwycić, zobaczyć itp. „To tylko starość”.
        • makurokurosek Re: Rehabilitacja 10.07.23, 09:45
          Wiadomo, że z wiekiem po prostu jest się bardziej schorowanym, więcej chorób nakładających się więc i większy ból.
          Tak jak ktoś wyżej napisał, twoja postawa jest obrzydliwa
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 10.07.23, 12:42
            Trudno. Dziwne że emeryci do kościoła i komunikacji miejskiej biegną a tak to umierający są
          • nutella_fan Re: Rehabilitacja 10.08.23, 08:41
            Skąd wiadomo że ból starej babci jest większy niż jego? Niesprawiedliwy hejt.
            • nangaparbat3 Re: Rehabilitacja 26.06.25, 21:13
              nutella_fan napisała:

> Skąd wiadomo że ból starej babci jest większy niż jego? Niesprawiedliwy hejt.

Zapytaj się, babcia ci może wyjaśni.
        • raczek47 Re: Rehabilitacja 09.08.23, 15:09
          jozefrobotnik napisał:

> Sorry ale babcia i dziadek wiecznie są cierpiący i w kolejce do lekarza.

Sorry, naprawdę masz takie wąskie myślenie? Winisz starsze osoby, które całe życie płaciły składki zdrowotne, że chcą korzystać z zabiegów a nie widzisz,że ten brak terminów to kwestia nieudolnego zarządzania systemem i braków kadrowych, sprzętowych i wszelakich innych-a za to są odpowiedzialni ci,którzy ósmy rok sprawują władzę i przez te lata nie tylko nie poprawili nic w jakości służby zdrowia a wręcz przeciwnie?
          No,PIS byłby z ciebie dumny, bo to ich polityka właśnie, że wszyscy dookoła są winni,tylko nie ci,którzy są odpowiedzialni za ten stan rzeczy.
          • ichi51e Re: Rehabilitacja 09.08.23, 15:28
            Problem polega na tym ze zdarzaja się ludzie którzy owszem zapisują się i blokują ale potem przychodzą tylko na to co lubią - i zamiast zwolnić resztę fizjo ma wpisana gimnastykę a pani starsza mu tłumaczy ze to bez sensu bo ona sobie w domu zrobiła… no lekarz wypisał cały pakiet zabiegów nie miała wyjscia musiała brać…
            • auksencja15 Re: Rehabilitacja 09.08.23, 15:32
              Dzisiaj rano byłam na wizycie na NFZ co czynie rzadko i z listy do godziny 10 około 15 osób nie przyszło na swoją wizytę do specjalisty w poradni przyszpitalnej. Zagadka długich terminów wszędzie rozwiązana jak każdego dnia jest taki cyrk.
              • irma223 Re: Rehabilitacja 09.08.23, 22:46
                No nie wiem, ja czasami bywam u lekarzy na NFZ i nie zdarzyło się, by ktoś nie przyszedł na swój termin, nawet jeśli w ostatniej chwili doszedł.
                • auksencja15 Re: Rehabilitacja 09.08.23, 22:50
                  Może mało oblegana poradnia? to była przyszpitalna, mnóstwo pacjentów do dwóch gabinetów rownolegle. Oczywiście czytali ciagle nazwiska „spóźnionych”, ale co z tego wink
                  • ichi51e Re: Rehabilitacja 09.08.23, 23:21
                    Bo powinien być bezbolesny i sprawny system odwoływania wizyt. Terminy z kosmosu wiec wiadomo ze ludzie zapisują się gdzie mogą. A potem żeby odwołać okazuje się musisz przyjsc osobiscie…
                    • irma223 Re: Rehabilitacja 10.08.23, 05:09
                      Ależ jeśli masz skierowanie i na to skierowanie się dokądś zarejestrujesz, to ci ten numer skierowania blokuje/"zużywa" i na ten sam numer skierowania już nigdzie indziej nie dostaniesz terminu. By móc skorzystać z tego samego skierowania, musisz odwołać tę już zabukowaną wizytę w innej przychodni/do innego lekarza. To nie wszystko. Dostajesz SMSa zaraz po zarejestrowaniu się, a poza tym na kilka dni przed wizytą i jeszcze w przeddzień wizyty. Zazwyczaj z potwierdzeniem daty i godziny i prośbą, by w razie czego odwołać dzwoniąc na numer telefonu ... . Nawet starsi ludzie miewają w dzisiejszych czasach komórki, choć nie wszyscy odczytują SMSy. Nie wiem jednak, co system jeszcze mógłby dla nich zrobić.
                      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Rehabilitacja 26.06.25, 21:34
                        A wystarczyłoby dać możliwość odwołania poprzez wysłanie sms czy na koncie pacjenta. Spróbuj się kiedykolwiek gdziekolwiek w NFZ dodzwonić.
                  • irma223 Re: Rehabilitacja 10.08.23, 05:19
                    Nie, duże miasto wojewódzkie, a w nim kilka dużych poradni w różnych częściach miasta (zazwyczaj rejestrowałam się tam, gdzie są bliższe terminy).
              • nangaparbat3 Re: Rehabilitacja 26.06.25, 21:16
                auksencja15 napisała:

> Dzisiaj rano byłam na wizycie na NFZ co czynie rzadko i z listy do godziny 10 o
                > koło 15 osób nie przyszło na swoją wizytę do specjalisty w poradni przyszpitaln
                > ej. Zagadka długich terminów wszędzie rozwiązana jak każdego dnia jest taki cyr
                > k.

No cóż, część już może nie żyje. Mojej mamie, za moment 95, zaproponowano wizytę w grudniu 2027.
        • nangaparbat3 Re: Rehabilitacja 26.06.25, 21:07
          jozefrobotnik napisał:

> Sorry ale babcia i dziadek wiecznie są cierpiący i w kolejce do lekarza.

No tak, na starość choruje się zdecydowanie częściej niż w młodości. Na ogół.
          I tak, chciałabym, żebyś sobie przypomniał to tu piszesz jak sam/ a będziesz stary/a.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:12
        A Tobie polecam niestabilną rzepkę, która przy każdym ruchu wypada i kwalifikuje się do operacji.
        • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:14
          Akurat problemy z kolanem znam, po potężna kontuzji 25 lat temu mam problemy m.in z rzepką i łąkotką.
          A wg. Ciebie babcie i dziadki mają cichutko umierać w kącie, żeby Ci miejsca nie zajmować.
        • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 11:05
          Ja jestem babcią z niestabilną rzepką.
          W lutym byłam u ogólnego, termin do ortopedy mam na październik. Terminy na rehabilitację u nas są za rok (a tylko ortopeda może wystawić skierowanie). Poszłam więc prywatnie na rehabilitację i płacę po 150 zł za godzinę z mojej emeryturki, pomaga.
          Lekarka ogólna poleciła mi tylko środki przeciwbólowe. A bolało jak diabli Od tego, że kulałam, zaczęło wysiadać również biodro.
          • wapaha Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:19
            niennte napisała:

> Ja jestem babcią z niestabilną rzepką.
            > W lutym byłam u ogólnego, termin do ortopedy mam na październik. Terminy na reh
            > abilitację u nas są za rok (a tylko ortopeda może wystawić skierowanie).

Rodzinny może wystawić skierowanie na zabiegi fizjo (w tym ćwiczenia)
            Kod procedury 1301

Poszła
            > m więc prywatnie na rehabilitację i płacę po 150 zł za godzinę z mojej emerytur
            > ki, pomaga.
            > Lekarka ogólna poleciła mi tylko środki przeciwbólowe. A bolało jak diabli Od t
            > ego, że kulałam, zaczęło wysiadać również biodro.
            • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:39
              Powiedziała, że nic nie może. I co jej zrobię?
              • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:52
                A nie mozesz zmienić lekarza na takiego, który może?
                Albo złożyć skargę na obecnego?
                • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:53
                  Tylko do obecnego mam rzut beretem i fajny ośrodek z zapisami na godzinę, bez kolejki. Będę kustykac dużo dalej? Albo z gorączką czekać godzinami do samej rejestracji?
                  To już wolę mieć bliziutko lekarza pierwszego kontaktu, który ogólnie zdiagnozuje, co mi dolega (skierowanie na prześwietlenie dostalam), a resztę załatwiać prywatnie.
                  Może to skutek tego, że córka z ortopedami i ich leczeniem bujała się miesiącami beż rezultatu, a fizjoterapeuta ją wyleczył. To jest godzina ciężkiej pracy i pacjenta, i fizjoterapeuty: ćwiczenia różnego rodzaju, tłamszenie mięśni aż do siniaków - ale pomaga. Zabiegi na fundusz to są głaski po bolącym miejscu.
                  • black_magic_women Re: Rehabilitacja 30.06.23, 00:05
                    niennte napisała:

> Zabiegi na fundusz to są głaski po bolącym miejscu.

U mnie nawet tego nie było. Tylę dobrze, że na tej samej ulicy, co mieszkam i nie musiałam nigdzie dojeżdżać.
      • hanusinamama Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:50
        Ja na rehabilitacje kolana wydałam równowartość operacji w prywatnym szpitalu.
        Na NFZ miałabym jakąś popierdółkę, w postaci 3 zabiegów ( w 2 róznych miejscach).
      • ardiss1 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 09:11
        Ale akurat z tym się zgodzę ze babcie i dziadki przeginają.
        Mam taką ciotkę. lata na rehabilitację co msc. Dwa tygodnie zabiegi, dwa tyg przerwy.
        Miała kiedyś uraz ręki, ręka sprawna na ta chwile na tyle na ile jest możliwość i ta rehabilitacja nic nie daje. Ale ona zawsze wykrzyczy, że ja boli, ze potrzebuje już i dostaje cito.
        A moja Mama z kolanem czeka 3 miesiące, bo nie jest cito, choc ledwo chodzi.
        • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 09.07.23, 23:59
          3 miesiące to niedużo.
        • trut_u Re: Rehabilitacja 24.06.25, 11:46
          A jak ona to załatwia? W mojej okolicy czeka się około roku. Kończę i od razu się zapisuje w kolejce na pierwszy możliwy termin.
      • mgla_jedwabna Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:23
        Babcie i dziadkowie traktują rehabilitację jak aerobik. A pochodzę sobie, bo mnie pobolewa. Wystarczyłoby pochodzić na spacery, zrobić parę prostych ćwiczeń w domu ale nie - trzeba udawać umierającego i kalekę, żeby otoczenie traktowało cię jak świętą krowę, a "rehabilitacja" to zawsze brzmi poważniej, niż "gimnastyka".

To ta sama mentalność, która sprawia, że babsztyle zdolne do godzinnych pogaduch pod blokiem i dziadkowie mający siłę na przekopanie działki nagle robią się umierający w tramwaju.
        • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:28
          Dziękuję za zrozumienie. Dokładnie o takich babciach i dziadkach mówię. W kościele stoją, pod blokiem na plotach też, ale ledwo żywi 🤦
        • marta.graca Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:53
          Spacery i proste ćwiczenia to wystarczą może 30-latkowi, którego plecy bolą od kompa, ale nie osobie po wypadku czy ze zwyrodnieniami, na które pracowała 60 czy 80 lat.
          • mgla_jedwabna Re: Rehabilitacja 29.06.23, 23:28
            Tylko dziwnym trafem dla młodych po wypadku nie ma miejsc, bo są zajęte przez takich, którzy przez kilkadziesiąt lat pracowali na zwyrodnienia, żrąc tłusto i sadzając po pracy zad przed telewizorem zamiast iść na spacer chociażby. Potem taka baba z odwieczną nadwagą jęczy, że jej kolana siadły.
            • marta.graca Re: Rehabilitacja 30.06.23, 06:30
              A jak młody sobie sam zapracował na wypadek, np. wskakując do wody na główkę, czy jeżdżąc zbyt szybko autem? Co właściwie proponujesz? Sprawdzanie, kto bardziej zasłużył na miejsce?
            • wapaha Re: Rehabilitacja 30.06.23, 16:37
              mgla_jedwabna napisała:

> Tylko dziwnym trafem dla młodych po wypadku nie ma miejsc, bo są zajęte przez t
              > akich, którzy przez kilkadziesiąt lat pracowali na zwyrodnienia, żrąc tłusto i
              > sadzając po pracy zad przed telewizorem zamiast iść na spacer chociażby. Potem
              > taka baba z odwieczną nadwagą jęczy, że jej kolana siadły.

wiesz, nie zgodzę się z tobą
              oczywiście przypadek anegdotyczny-rzec można
              ale ja po wypadku zerwania wiązadła, naderwaniu drugiego i uszkodzenia łąkotki otrzymałam termin operacji na za 3 -4 lata a koleżanka dziecka - nastolatka- po 7 dniach od kontuzji trafiła na stół operacyjny
              • simply_z Re: Rehabilitacja 10.07.23, 00:07
                Józek też ma nadwagę.
                • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 10.07.23, 09:38
                  Józek nie ma nadwagi smile
            • ivaz Re: Rehabilitacja 10.08.23, 06:13
              Ważę 48 kg całe życie, nie obżeram się, jeżdżę na rowerze, w zeszłym roku miałam artroskopię kolana bo poszła mi łakotka.
    • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 13:59
      W styczniu popsuło mi się ramię. Nie mogłam podnieść ręki do gory z powodu bólu. Dostalam od internisty skierowanie do ortopedy i do rehabilitanta. Wizyta u rehabilitanta w ciagu 10 dni, skierowanie na zabiegi na cito- rozpoczęłam cykl po 2 tyg. od wizyty. W międzyczasie wizyta u ortopedy , usg i drugie skierowanie na rehab.
      W lutym 1 cykl rehabilitacji, od ortopedy umowilam się w maju (miałam zaleconą terapię indywidualną, a na to się czeka), po zakonczeniu 1 cyklu kontrolna wizyta u rehabilitanta i kolejne skierowanie. Mogłam umówić się na czerwiec, ale przesunęłam już po wakacjach (dolegliwości praktycznie ustąpiły).
      Moja mama chodzi na rehabilitację kilka razy do roku na nfz.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:08
        Kilka razy do roku? Jak?
        • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:14
          Normalnie. Jak masz skierowanie do rehabilitanta to potem ten rehabilitant zaleca kolejne zabiegi. Ja tez w tym roku odbylam 2 tury rehabilitacji (po 4 lub5 zabiegów dziennie, przez 2 tygodnie) i czeka mnie jeszcze jedna.
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:28
            Skierowanie do poradni rehabilitacyjnej mam, zapisałam się dziś, na spotkanie z rehabilitantem na 5 luty, on ustali jakie zabiegi.
            • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:31
              A szukałaś gdzie masz szybszy termin w swojej okolicy. Wyszukiwarka tetminow nfz jest całkiem wiarygodna.
              • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:36
                Dzwoniłam na NFZ, to był pierwszy najszybszy termin.
                Kolejnym razem u lekarza będę kłamać.
                Po dniu dzisiejszym mam dość.
                • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:37
                  Tu szukałaś?
                  • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:52
                    terminyleczenia.nfz.gov.pl/#
                    • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:22
                      I to, co jest najszybsze niestety wcale takie nie jest.
                      • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:31
                        U mnie w mieście jak najbardziej się te terminy sprawdzają.
      • wapaha Re: Rehabilitacja 28.06.23, 21:43
        Miałam fizjoterapie po 2tyg od kontuzji-tzw prerehabilitacja -2tyg , miesiąc po operacji -2 tyg , po 2 mcach od skończenia tejże-przez miesiąc, na oddziale dziennym i tam dostałam skierowanie na kolejną po bodajże 6tyg -znowu miesiąc
        Wszystko nfz -2tygodniowe na skier od Rodzinnego, 4 tyg na skierowanie od specjalisty
    • snajper55 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:03
      jozefrobotnik napisał:

> Kogo jest stać na rehabilitację prywatnie? Licząc lekką ręką tysiąc złotych i z
      > abiegi nawet na jutro.

Tysiąc ale za co? Za 1 godz. rehabilitacji indywidualnej płaci się jakieś 150 zł. W Warszawie.

> Wku...wiłam się na co ja te składki place jak nie mogę z NFZ skorzystać!

Na wiele badań czy zabiegów trzeba czekać ponad rok. Po prostu za mało pieniędzy rząd przeznacza na opiekę zdrowotną i przychodnie mają limity przyjęć.

S.
      • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:05
        Limitów jako takich nie ma. Ograniczeniem są pieniądze.
        • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:08
          I dostępność specjalistów.
        • snajper55 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:34
          gorzka.gorycz napisała:

> Limitów jako takich nie ma. Ograniczeniem są pieniądze.

Są limity ilościowe wynikające z ograniczonych środków z NFZ.

S.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:08
        Trzy rodzaje zabiegów, 10 dni.
        • snajper55 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:29
          jozefrobotnik napisał:

> Trzy rodzaje zabiegów, 10 dni.

Godzina za 150 zł x 10 dni = 1.500 zł

Ile kosztuje godzina korepetycji? Stówkę za godzinę? A korepetytor nie kupuje sprzętu, nie wynajmuje sali, nie płaci za media w tej wynajętej sali itd.

S.
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:30
            Nie każdy ma od tak 1500 zł.
            • snajper55 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:35
              jozefrobotnik napisał:

> Nie każdy ma od tak 1500 zł.

No to się czeka w kolejce NFZ. A pretensje kieruj do rządu, że tak mało daje pieniędzy na opiekę zdrowotną.

S.
              • taniarada Re: Rehabilitacja 29.06.23, 11:06
                Poprzedni rząd więcej łożył na opiekę zdrowotną .Nigdy nie mieli pieniędzy na nic .Nawet dla niepełnosprawnych i nie wspomnę o emeryturach .Ale można wznosić patosy .
      • hanusinamama Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:51
        Ale prawda jest taka, ze masę z tych badań wyciągają emeryci którym się zwyczajnie nudzi. Ok moze nie nudzi. Tak zapewniają sobie poczucie zaopiekowania.
        Mi to wsio ryba, ja płace i chodzę prywatnie. MI koolejki nie zabierają ale jednak masę ludzi nie stać.
        • snajper55 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:58
          hanusinamama napisała:

> Ale prawda jest taka, ze masę z tych badań wyciągają emeryci którym się zwyczaj
          > nie nudzi. Ok moze nie nudzi. Tak zapewniają sobie poczucie zaopiekowania.
          > Mi to wsio ryba, ja płace i chodzę prywatnie. MI koolejki nie zabierają ale jed
          > nak masę ludzi nie stać.

Będziesz emerytką, to zobaczysz jak to się z nudów po lekarzach biega. Wszystko przed tobą.

S.
          • mania_222 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 01:42
            Nie przesadzaj. Jestem emerytką i nienawidzę chodzić do lekarzy. Te kolejki, czekanie, kłótnie pod gabinetem. Idę, gdy naprawdę muszę i to dla mnie wielki stres.
            Mam poważne zmiany w kręgosłupie (głównie zwyrodnienia) i też dostałam skierowanie na rehabilitację. Termin za rok (Szczecin). Musiałam się poddać i cierpieć, bo pomoc potrzebna już teraz. Za rok może nie będę chodzić i schylać się przy tym stanie.
            Emeryta raczej nie stać na prywatne usługi.
            Nie wrzucaj wszystkich starszych ludzi do jednego worka, podobnie jak wszystkich emerytów jako głosujących na PiS. Ja, mimo, że starsza - nienawidzę PiS-u, a na forum oskarża się starszych jako elektorat prawicy.
        • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 19:04
          Dzięki Hanusina, jesteś tu jedyną normalna.
          • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:53
            Raczej kolejna nienormalna.
            • yuka12 Re: Rehabilitacja 09.08.23, 14:55
              Zależy, jak leży 😁. Mam w rodzinie bliższej, dalszej i po mieczu wielu ludzi starszych. Nasłucham się 🙃. Moja mama ma zwyrodnienie w kręgosłupie, fakt, ale nie jest to problem uniemożliwiający normalne życie. W związku z tym schorzeniem (i jeszcze jednym) od ponad pół wieku co roku jeździ do sabatoriów/szpitali rehabilitacyjnych, przynajmniej 2-3x w roku ma różbe formy rehabilitacji. Wszystko na NFZ.
              Moi teściowie np., zwłaszcza teść, mają podobne (jeżeli nie większe) kłopoty zdrowotne. Nie mają jednak tyle siły i siły przebicia, aby załatwić sobie podobną opiekę.
              Więc jeżeli ktoś regularnie i często korzysta, niekiedy nawet nadużywa, wtedy ktoś inny nie może się doprosić albo jest pomijany w systemie.
        • eliszka25 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 19:07
          Jasne, mojemu ojcu tak się nudzi, że z tych nudów nie może chodzić. Siedział sobie w fotelu i wymyślił, że będą go bolały kolana, żeby było wiarygodniej, to jeszcze siłą woli zwyrodnienia stawów i artrozę sobie wmówił.
        • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 11:13
          hanusinamama napisała:

> Ale prawda jest taka, ze masę z tych badań wyciągają emeryci którym się zwyczaj
          > nie nudzi.

Pie...sz głupoty. Nienawidzę chodzić do lekarzy i chodzę tak rzadko, jak tylko mogę. I niczego nie "wyciągam". Najczęściej jeszcze robię badania na własną rękę, bo nawet skierowania na cholesterol i cukrzycę nikt mi nie przepisuje.
      • szmytka1 Re: Rehabilitacja 10.07.23, 16:09
        250 zl masaż rehabilitacyjny, Polska B małe miasto. Mąż chodzi czasami.
    • po_godzinach_1 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:15
      Obrzydliwy tekst.
    • mamamisi2005 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:17
      jozefrobotnik napisał:

>kolejki blokują babcie i dziadkowie, którym lekarz wypisuje cito na skierowaniu,
      > mimo że nic im nie dolega, oprócz dolegliwości związanych z wiekiem 🤬

Cóż za empatia i szacunek do pacjenta u tej fizjoterapeutki 😬. Jak rozumiem pani młoda, starość musi boleć, no i przede wszystkim stosując określenie "babcie i dziadkowie" na pewno nie miała na myśli swoich własnych? I chyba lekarz nie wpisuje Peselu jako diagnozy?
      A złość z powodu niedostępności do usług medycznych rozumiem.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:27
        Powiedziała wprost, Pani miała wpisane Cito, jak się okazało na wizycie przed zabiegami Panią nic nie boli, ma jedynie zwyrodnienia które nie dają u niej dolegliwości.
        • mamamisi2005 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:58
          Fizjoterapeuta jest samodzielnym zawodem medycznym i może odmówić "babciom i dziadkom" zabiegów, do których nie widzi wskazań. Ale pewnie łatwiej nieco poględzić, napuścić ludzi na siebie i zasłonić się skierowaniem od lekarza.
    • jkl13 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:40
      Moje starsze wujostwo zapewne blokuje ci kolejki do rehabilitacji. Przysługuje im w ramach NFZ 10 zabiegów rocznie. Rocznie! Wredne staruchy, powinny zdychać w milczeniu, a nie korzystać z tych 10 dni w roku, gdy NFZ łaskawie dopuści ich do zabiegów, dzięki którym są w stanie w miarę normalnie funkcjonować , przynajmniej przez jakiś czas. I zapomniałam, raz na 3 lata mogą jechać do sanatorium, roszczeniowe dziady. Na pewno tam też tobie zabierają miejsce...
      • hanusinamama Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:53
        Już nie udawaj głupiej. Nie ejst tajemnica, że łażenie po lekarzach to sport emerytów. W ten sposób zapewniają sobie poczucie zaopiekowania. Czują się ważni, słuchani.
        • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:58
          Ja też w tym roku łażę po lekarzach i rehabilitacjach. Zlosliwie, zabiegam na 100% o uwagę...
          Uwierz mi, wolałabym nie musieć chodzic do lekarzy i na badania co chwilę.
          • nutella_fan Re: Rehabilitacja 10.08.23, 08:59
            Ale twój przypadek nie oznacza, że to co hanusina napisała nie jest prawdą.
        • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 11:22
          hanusinamama napisała:

> Już nie udawaj głupiej. Nie ejst tajemnica, że łażenie po lekarzach to sport emerytów.
          >

Byłyśmy kiedyś z córką u neurologa z bardzo podobnymi problemami kręgosłupa. Ona dostała skierowanie na rehabilitację, ja nie. Widocznie lekarka uważa, że na mnie już szkoda pieniędzy z funduszu.
          Ogólnie, córka, lat 48, dużo częściej chodzi do lekarzy niż ja i więcej korzysta ze świadczeń NFZ. Nie narzekam, niech nie zaniedbuje zdrowia.
          Ja w każdym razie nigdy nie byłam w sanatorium, a na rehabilitacji (barku) ponad 20 lat temu. Ale wtedy o wiele łatwiej było się dostać do lekarza i na zabiegi, niż teraz.
      • abasia0 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:55
        Też jestem roszczeniowym dziadem: każdy specjalista daje mi skierowanie na rehabilitację. Mogę wykorzystać tylko jedno rocznie.
        Płacę te 150zł raz w miesiącu fizjoterapeucie i ćwiczę w domu co każe, żeby egzystować w miarę normalnie.
      • glanaber Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:14
        To nie jest prawda z tymi 10 zabiegami rocznie. Nawet część lekarzy o tym nie wie, ale nie ma takich limitów. Po jednym cyklu 10-dniowym można umawiać następny, potem kolejny i kolejny,. Większość stałych bywalców przychodni doskonale wie, jak się poruszać po tym systemie.
        • anilorak174 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:20
          Dokładnie. Mi ortopeda też mowil że niby tylko 10 dni przysluguje. A okazuje się, że spokojnie można kilka razy do roku chodzic jesli ktos potrzebuje.
          • turbinkamalinka Re: Rehabilitacja 28.06.23, 23:45
            anilorak174 napisała:

> Dokładnie. Mi ortopeda też mowil że niby tylko 10 dni przysluguje. A okazuje si
            > ę, że spokojnie można kilka razy do roku chodzic jesli ktos potrzebuje.

bo to chyba jest 10 na jwdno skierowanie.
            • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 06:34
              Nie. Ja dostalam łącznie 2x10 na jedno skierowanie. Po zakonczonym 2 cyklu znowu mam przyjsc do lekarza rehabilitanta i mozliwe ze znowu mi wypisze kolejny cykl(skierowanie było jedno).
              • turbinkamalinka Re: Rehabilitacja 29.06.23, 10:54
                anilorak174 napisała:

> Nie. Ja dostalam łącznie 2x10 na jedno skierowanie. Po zakonczonym 2 cyklu znow
                > u mam przyjsc do lekarza rehabilitanta i mozliwe ze znowu mi wypisze kolejny cy
                > kl(skierowanie było jedno).

Nie znam się. Jedyna rehabilitacja z jaką miałam kontakt, to mojego syna na wzmożone napięcie mięśniowe. On nie miał ograniczenia zabiegów. O końcu rehabilitacji dedydował fizjoterapeuta. On zapisał małego do neurologa i neurolog nam wypisał kwitek o zakończeniu rehabilitacji.
        • irma223 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 04:36
          Ale z odstępem półrocznym! System nie przyjmie zarejestrowania nawet na wizytę wstępną, jeśli od rehabilitacji zakończonej, choćby w innym miejscu, nie minęło jeszcze pół roku. Od umawiania do terminu wizyty też z kilka miesięcy mija, a od terminu wizyty do samych zabiegów z miesiąc co najmniej.
          • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 06:36
            Bzdura. Odbylam rehabilitację w lutym, jeszcze w trakcie zostałam zaousana w tym samym miejscu na kolejny cykl za 3 mce. Tuz po, zanim zaczęłam 2 cykl, dostałam kolejne zabiegi z możliwością zapisu za 2 mce- poprosiłam o zapisanie za 4.
            • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 10.07.23, 00:02
              W trakcie trwania jednej reh.nie zapiszesz się na drugą, bo system wywala błąd.
          • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 06:38
            Moja mama tez tak chodzi. Ma rehabilitacje 3-4 razy do roku. Po skonczonym cyklu idzie do lekarza rehabilitanta (bez kolejnego skierowania, tylko na to pierwsze) i dostaje kolejny cykl zabiegów w ciagu 2-4 mcy.
            U mnie na wizytę u rehabilitanta czeka się okolo 7-14 dni. Jadne, są miejsca gdzie wizyta jest za pół roku.
            • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 09:04
              I jest jej potrzebna jedna rehabilitacja za drugą? Czy tak łazi żeby zajmować miejsca?
              • anilorak174 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 09:08
                Dla funu łazi. I z nudów. Na pewno. I wrednie zajmuje ci miejsce.

Ma różne zwyrodnienia i choroby. Bez rehabilitacji byłaby pewnie już osoba na wózku lub leżącą.
                • jozefrobotnik [...] 29.06.23, 14:17
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ivaz Re: Rehabilitacja 10.08.23, 06:20
          A to zależy jakie lekarz wystawi skierowanie na rehabilitację, ja po artroskopii kolana otrzymałam skierowanie do oddziału dziennego w szpitalu i taka rehabilitacja trwa 30 dni, jeździłam co 2 dzień
      • szmytka1 Re: Rehabilitacja 10.07.23, 16:11
        Chyba więcej, bo właśnie przystępuje do rehabilitacji że sobą. Bylam w czwartek u lekarza. Będę mieć zabiegi laserowe serię 10 a jak nie pomoże, to ortopeda zapowiedział, że przepisze kolejna serię nim przystąpimy do zastrzykow
    • glanaber Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:46
      Mnie się udało po wypadku i operacji skorzystać z 2 cykli ze skierowaniem na cito. Byłam wtedy na L4, pasowały mi każde godziny i było łatwiej. Teraz mam kolejne skierowanie na cito, ale wróciłam do pracy i usiłuję znaleźć przychodnię i termin i jest padaczka. Są takie z terminami na cito na grudzień, są takie, gdzie dostępny jest np wrzesień godz. 11. Nie mam możliwości urywać się z pracy w środku dnia przez 10 dni z rzędu. Oczywiście mam też prywatną fizjoterapię, za którą bulę ciężką kasę.
      A co do seniorów i rehabilitacji to niestety jest w tym trochę prawdy. Mówią to rehabilitanci, mówią lekarze w poradni rehabilitacyjnej: starsi ludzie po umówieniu jednego cyklu zabiegów pędzą do lekarza po kolejne skierowanie, umawiają kolejny cykl i tak w koło. Nie wnikam czy faktycznie potrzebują tego aż tyle czy nie, ale brakuje terminów dla osób po wypadkach, operacjach, w tym onkologicznych, po udarach. To są informacje zasłyszane w poradni.
      • eliszka25 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:58
        Jeśli lekarze uważają, że starsi ludzie nie potrzebują rehabilitacji, to niech na nią nie kierują. Skoro jednak kierują, to chyba nie bez powodu? W starszym wieku mnóstwo osób ma artrozę, problemy z kręgosłupem i inne dolegliwości, które powodują ból i ograniczają ruchowo. Starszym ludziom nie należy się rehabilitacja, bo są starzy? Też kiedyś będziesz stara i raczej nie sądzę, że będzie ci się przyjemnie żyło z ciągłym bólem.
        • glanaber Re: Rehabilitacja 28.06.23, 22:42
          eliszka25 napisała:

> Jeśli lekarze uważają, że starsi ludzie nie potrzebują rehabilitacji, to niech
          > na nią nie kierują. Skoro jednak kierują, to chyba nie bez powodu?

To chyba nie są ci sami lekarze kierujący i krytykujący.

W starszym w
          > ieku mnóstwo osób ma artrozę, problemy z kręgosłupem i inne dolegliwości, które
          > powodują ból i ograniczają ruchowo. Starszym ludziom nie należy się rehabilita
          > cja, bo są starzy?

Nic takiego nie napisałam.

Też kiedyś będziesz stara i raczej nie sądzę, że będzie ci s
          > ię przyjemnie żyło z ciągłym bólem.

Teraz też nie jestem najmłodsza, miałam ciężki wypadek, owszem, od tego czasu żyję z niemalże ciągłym bólem i żeby odzyskać sprawność wydaję grubą kasę (to nie jest 150 zł za godzinę, jak ktoś pisał, tylko znacznie więcej), bo NFZ z moich składek ma do zaoferowania terminy, które pomagają w zostaniu inwalidą na resztę życia.
          A w rodzinie mam przykład starszej osoby, którą ciągle „coś boli” i która właśnie wyprasza u lekarza rodzinnego skierowania na rehabilitację - raz na rękę, raz na nogę, raz na kręgosłup. I potrafi nie przyjść np. na ostatni dzień zabiegów lub dwa, bo „padał deszcz i mi się nie chciało”. A miejsce się marnuje, bo nikt z takiego 1 opuszczonego dnia nie skorzysta.

• eliszka25 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 22:49
            Ale to nie ci starsi ludzie są tu problemem, tylko lekarz, który wypisuje skierowanie bez powodu. No i system jest chory, bo nikt nie powinien czekać 2 lata ani nawet pół roku na rehabilitację.
    • eriu Re: Rehabilitacja 28.06.23, 14:49
      Nie wkurzaj się tak. Nawet prywatnie u dobrych specjalistów nie załatwisz rehabilitacji z dnia na dzień z zabiegami. Nie ma takiej opcji. Dobrzy specjaliści są oblegani.
    • zerlinda Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:31
      Moja babcia też zaczyna rehabilitację kolana, zgodnie z zaleceniem ortopedy (prywatny, a co, nie będę z babcią w kolejkach czekać). Widzę jak ból jej dokucza i jak cierpi. I to nie ona poleciała do lekarza po skierowane, bo nie byłaby w stanie, tylko ja. I ja wykorzystałam możliwość, że zaczyna w połowie lipca. Jeżeli blokuje miejsce takiej amebie umysłowej jak ty, to bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że bardzo cię boli i sikasz z bólu po rzepce.
      • jozefrobotnik [...] 29.06.23, 09:04
        • marta.graca Re: Rehabilitacja 29.06.23, 09:12
          Skoro się czujesz doskonale, to po co ci rehabilitacja?
          • jozefrobotnik [...] 29.06.23, 09:13
            • marta.graca Re: Rehabilitacja 29.06.23, 09:43
              Aha, trollwątek.
              • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 10:34
                Nie. Chyba mam prawo nienawidzić innych ludzi?
                • marta.graca Re: Rehabilitacja 29.06.23, 10:38
                  Żaden przepis tego nie zakazuje.
        • zerlinda Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:13
          Tak się świetnie czujesz że aż wątek na ematce założyłaś. Babcia jest zaopiekowana, ma szybka rehabilitację a jak trzeba, to chodzę z nią prywatnie. A ty jesteś chora i biedna i tylko jęczysz. Szkoda ze u lekarza nie byłaś taka mądra jak tu i nie dostałaś wpisu cito. Jesteś żałosna.
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:26
            W poniedziałek mam już zabiegi smile
            Żałosna jesteś Ty
    • malaperspektywa Re: Rehabilitacja 28.06.23, 15:37
      W zasadzie rozumiem twój wkur.... ale nie szłabym w kierunku, że starsi ludzie mają mniejsze prawo do rehabilitacji, bo są to choroby związane z wiekiem. Oni też muszą się rehabilitować żeby być samodzielnym, sprawnym i nie zostać kaleką. Tak jak ty.
    • ziuta5 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 17:45
      Rehabilitacja na NFZ polega na tym, że przez kilka dni roboczych z rzędu, zawsze o tej samej godzinie (od 8-18, czyli w godzinach kiedy ludzie zwykle pracują) stoisz w peerelowskich kolejkach na zabiegi (krioterapia, pole magnetyczne, laser) i masz pół godziny ćwiczeń w grupie. Na terapię manualną (gdzie fizjoterapeuta zajmuje się tylko tobą) się nie dostaniesz, bo to graniczy z cudem - no chyba, że jesteś bezrobotna.

Rehabilitacja prywatna polega na tym, że masz terapię manualną + indywidualne ćwiczenia, tyle razy w tygodniu, ile potrzebujesz, w godzinach które ci pasują. Prywatne kliniki fizjoterapeutyczne często w zabiegi krio, pole i lasery się nie bawią, twierdząc, że ich skuteczność jest bardzo słaba i mają sens co najwyżej wspomagająco.

Wniosek:
      odłóż te dwie stówy miesięcznie, a będziesz miała sensowniejszą fizjoterapię - od państwowej, już w listopadzie.
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 17:56
        Ćwiczenia indywidualne będę mieć, nie w grupie
        • ziuta5 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:02
          a manual?
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:13
            Manual też. Wezmę sobie wolne po prostu.
            • ziuta5 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:36
              rehabilitację prywatną można też brać pojedynczo, w trakcie oczekiwania na państwową - nie trzeba od razu całego pakietu
    • sueellen Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:04
      U mnie wystarczy ubezpieczenie prywatne i mam wszystko od ręki. Czasem tego samego dnia... Płaci ubezpieczyciel.
      • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:08
        Zachowałaś się jak Najma. uncertain To jest niezwykle pomocna informacja dla osób ubezpieczonych w NFZ w Polsce.
        • sueellen Re: Rehabilitacja 28.06.23, 20:23
          W pewnym wieku trzeba wykupić ubezpieczenie prywatne. Także w UK. Publiczna służba zdrowia kuleje w każdym kraju ( oczywiście w jednym bardziej w drugim mniej). Albo płacisz albo się kopiesz z koniem. Niestety, taki mamy klimat
    • ewa_2009 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:43
      Jeśli rzepka kwalifikuje sie do operacji, to po co Ci teraz rehabilitacja?
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:59
        Żeby do czasu operacji jakoś się poruszać.
      • szmytka1 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 19:03
        Operacje pewnie może mieć za 2 lata, a sobie tego czasu musi jakoś funkcjonować, rehabilitacja by złagodziła dolegliwości zapewne
    • irma223 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:46
      Babcię na za tydzień też się nie dostają na rehabilitację. Też czekają z pół roku, jak nie dłużej.
    • eliszka25 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 18:50
      No mój ojciec ma dolegliwości związane z wiekiem, czyli zniszczone pracą kolana. Boli go tak, że nie może chodzić. Serio uważasz, że „zasłużył” na rehabilitację mniej niż ty, bo jest stary?
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 20:53
        Tak
        • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 21:13
          Życzę Ci szybkiej starości. Wtedy Ci się zmieni punkt widzenia.
          • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 28.06.23, 22:20
            To już Ciebie na świecie nie będzie wtedy
            • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 28.06.23, 22:24
              Oj będę, będę. Jestem z długowiecznej rodziny.
        • astomi25 Re: Rehabilitacja 27.06.25, 05:37
          Brak słów🙄
    • eliszka25 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 19:02
      Co za bezczelność. Zamiast wziąć i umrzeć łażą po lekarzami, dziady stare!

Też kiedyś będziesz stara.
      • kk345 Re: Rehabilitacja 28.06.23, 23:50
        Poczekaj- ona będzie stara jak już załamie się pod własnym ciężarem system naszego NFZ, więc karma w jej przypadku będzie wyjątkowo zjadliwą suką big_grin
    • turbinkamalinka Re: Rehabilitacja 28.06.23, 23:43
      jozefrobotnik napisał:

> Prawdziwy. Osoby poważnie chore na NFZ nie pójdą bo kolejkę blokują starzy któr
      > zy lubią łazić Po lekarzach.

No cóż. Do tego wielu ma dostęp do lekarzy bez kolejki. "bezszczelne" staruchy. Ale cieszy mnie twój brak dostępu do lekarza. Mniej beszczeli będzie się kręcić w przestrzeni publicznej.
    • mania_222 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 01:49
      To podłe!
      Stary człowiek nie ma się leczyć, choć jest chory i też płaci składki, bo Tobie blokuje miejsce?
      A może on bardziej chory od Ciebie? Oboje płacicie na NFZ, ale Tobie bardziej się należy? Bo co?
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 14:17
        Bo ja jeszcze pożyję.
        • zerlinda Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:15
          Nie wiadomo. Jak już pisałam może przy operacji rzepki dostaniesz sepsy i umrzesz.
          • jozefrobotnik [...] 29.06.23, 15:25
            • zerlinda Re: Rehabilitacja 29.06.23, 17:34
              Mamy grobowiec pani ciekawska. Ale babcia nigdzie się nie wybieram w przeciwieństwie do ciebie bidulko. Ty łazisz o kulach a wiele starszych ludzi bez. To przez te wymuszane rehabilitacje buhaha.
              • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 19:59
                Mam kule żeby mi ustępowano miejsca w komunikacji miejskiej. Bardzo się sprawdza.
                • gorzka.gorycz Re: Rehabilitacja 29.06.23, 20:11
                  To znaczy, że rehabilitacja Ci niepotrzebna.
                  • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 20:25
                    Naciągne NFZ to dziady nie skorzystają stare
              • jozefrobotnik [...] 29.06.23, 20:00
                • zerlinda Re: Rehabilitacja 29.06.23, 20:20
                  Zapalenie tobie.
                  • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 29.06.23, 20:25
                    [*]
          • niennte Re: Rehabilitacja 29.06.23, 15:59
            Podobno operacje kolan nie zawsze są skuteczne. Nawet nasz tfu! wódz narodu miał sepsę i ledwo chodzi.
      • auksencja15 Re: Rehabilitacja 29.06.23, 20:40
        Te składki przeciętnego emeryta to chyba jakiś żart… 🤣🤣🤣
      • nutella_fan Re: Rehabilitacja 10.08.23, 09:00
        Bo może ma prawdziwy ból a nie chorobę o nazwie starość?
    • black_magic_women Re: Rehabilitacja 30.06.23, 00:02
      Powiem z innej strony. Dostałam się na rehabilitację na NFZ, kręgosłup. I co? I pstro. Ćwiczenia prowadzili praktykanci, którzy nie wiedzeli co robić, jakie ćwiczenia, co proponować. Prądy takie sobie. Wszystko co mogłoby działać, np. masaż dodatkowo płatne. Mam porównanie z sanatorium i widziałam, jak może to wyglądaćsad Zawzięłam się teraz, ćwiczę w domu i efekty o niebo lepsze.
    • homohominilupus Re: Rehabilitacja 30.06.23, 06:47
      jozefrobotnik napisał:

> I że k
      > olejki blokują babcie i dziadkowie, którym lekarz wypisuje cito na skierowaniu,
      > mimo że nic im nie dolega, oprócz dolegliwości związanych z wiekiem 🤬

Brak przyzwoitych slow zeby to skomentować
      • jozefrobotnik Re: Rehabilitacja 10.07.23, 00:05
        Skomentuję tak, że kończę obecne zabiegi i zapisuje się na kolejne, rowniex poza kolejką. Okazało się że dawna znajoma pracuje w jednej z placówek rehabilityjnych na NFZ, i wpisała mnie poza kolejnością. Z radością zrobię to jeszcze wiele razy.
        • komorka25 Re: Rehabilitacja 26.06.25, 21:12
          Bo jesteś prymitywnym xujem.
    • komorka25 Re: Rehabilitacja 26.06.25, 20:52
      No, jest. Po wypadku (no i oczywiście po leczeniu) dostałam skierowanie na cito na rehabilitację - tylko w jednym miejscu niecałe 6 miesięcy czekania, w innych placówkach 7-8 miesięcy. Miasto prawie 100 tysięcy mieszkańców, więc i placówek sporo. Tysiąc złotych to mi na jeden turnus (10 dni) ledwie wystarcza, a rehabilituję się już 3 miesiące i jeszcze to potrwa. No, ale gdyby, czekała na łaskę NFZ - aż CAŁE 10 dni zabiegowych, to mogłabym prawą rękę na straty spisać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka