e_lambadziara 29.06.23, 15:56 Nigdy więcej......nie zrobię/ nie chciałabym żeby mnie spotkało/ przytrafiło się/ ..... (wstaw dowolne). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 15:59 Nigdy więcej nie dam się namówić na zjazd zjeżdżalnią na basenie oraz na jakieś karuzele latające w górę i w dół Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 16:33 ooo, napisz czemu. mamy w planach pojechac pod koniec wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:10 Nie, no jest spoko i DZIECIOM się podoba. Bawilam się świetnie 2 godziny, pozostałe 6 starałam się nie wrzeszczeć (przebodzcowanie, dużo ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:01 Byłam jako dziecko i WTEDY bawiłam się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 16:03 Potwierdzam. Nigdzie indziej nie widziałam takiej ilości dzieci wyjących z przemęczenia i przebodźcowania. Dla rodziców to siódmy krąg piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
mankora Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 16:41 Nigdy więcej nie wyjdę za mąż. Nie żebym się nacięła czy coś, wręcz przeciwnie, jest spoko, ale jak to małżeństwo się skończy, bo na przykład owdowieję, to chcę być już sama. Nie będzie mi się chciało do nikogo przystosowywać. Po mammografii powiedziałam sobie, że nigdy więcej w życiu jej nie zrobię. Ale być może tę obietnicę będę musiała złamać dla własnego dobra. Przed przepisaniem htz każą mi zrobić (to jest standard?). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 16:42 Zamiast mammo możesz dopłacić za tomograf Odpowiedz Link Zgłoś
mankora Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 16:48 O, dzięki, nie wiedziałam. Chętnie dopłacę za brak tortur. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:19 Mój ginekolog powiedział, że jego zdaniem badanie mamograficzne to tortury (spytałam go o zdanie, bo przeżyłam to tak samo jak Ty ), zrobił mi badanie piersi USG. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:19 Mammografia trwa 5 min. 4 zdjęcia i po zawodach. Tomografia to leżenie na brzuchu nieruchomo przez pół godziny w nie do końca wygodnej pozycji do tego jesteś zamknięta jak w trumnie. Kontrast podawany dożylnie i ogromny hałas maszyny. Ja tam wolę mammografię. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:25 A przepraszam, pisałam o MRI czyli rezonansie. Przede wszystkim tomografia to promieniowanie rentgenowskie i to o wiele większe niż przy zwykłym prześwietleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:43 Mammografia to także promieniowanie rengenowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:55 sueellen napisała: > A przepraszam, pisałam o MRI To osobnicze. Moje ostanie MRI piersi trwało 50 minut. Zasnęłam w trakcie Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 19:07 No wiesz, ludzie są różni. Ja osobiście rezonansu nie lubię z powodu hałasu i czasu trwania. Mammografia czy USG ani mnie ziębi ani grzeje. Tomografii nie miałam ale wiem że promieniowanie znacznie przewyższa to w mammo czy zwykłym prześwietleniu rentgenowskim. Bezpieczniejszy I dokładniejszy jest rezonans. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 16:50 sueellen napisała: > No wiesz, ludzie są różni. Ja osobiście rezonansu nie lubię z powodu hałasu i c > zasu trwania. Mammografia czy USG ani mnie ziębi ani grzeje. Tomografii nie mia > łam ale wiem że promieniowanie znacznie przewyższa to w mammo czy zwykłym prześ > wietleniu rentgenowskim. Bezpieczniejszy I dokładniejszy jest rezonans. nie jest bezpieczniejszy , nie strasz dawki promieniowania w badaniu nie są w żaden sposób szkodliwe - badanie jest bezpieczne, współczesny sprzęt jest tak zaawansowany że nie ma najmniejszej opcji błędu i poddania pacjenta większej dawce promieniowania TK jest badaniem szybkim - dlatego też zleca się je np. w szpitalu, w stanach zagrożenia zycia, u ofiar wypadków itd-gdy trzeba szybko się dowiedzieć co w trawie piszczy Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 19:42 Ok. Ok. To dlaczego nie wykonuje się go zamiast MRI ? Rezonans jest droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:42 Przecież usg nie zastępuje mammografii. Przełam się, bo to się może źle skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 19:29 feniks_4 napisała: > Mój ginekolog powiedział, że jego zdaniem badanie mamograficzne to tortury (spy > tałam go o zdanie, bo przeżyłam to tak samo jak Ty ), zrobił mi badanie piersi > USG. Mam koleżankę, której USG wyszło OK, lekarka ją nakłoniła żeby mimo wszystko zrobiła mamom bo to pokazuje inne rzeczy no i mammografia wykazała guza do operacji. Te badania pokazują różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 19:43 Może jestem twoja koleżanka. Mnie USG też nie wykryło raka. Mammo wykryło 1cm zmianę. Rezonans zweryfikował że to nie 1cm tylko 6. Teraz robię naprzemiennie co pół roku rezonans i tomografię. USG sobie daruję. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 21:31 Nie jesteś, to nie jest jakiś wyjątkowy przypadek dlatego zaleca się oba badania Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:47 z malzenstwem mam tak samo natomiast mammografia jest u mnie najwyzej drobna niedogodnoscia/lekkim dyskomfortem wiec moge robic. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:34 mayaalex napisała: > z malzenstwem mam tak samo natomiast mammografia jest u mnie najwyzej drobna ni > edogodnoscia/lekkim dyskomfortem wiec moge robic. Na pewno dużo zależy od samego aparatu. Miałam za pierwszym razem robione z okropnym dyskomfortem, a następne (w mammobusie) zupełnie bez przykrości. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:47 Ale to chyba ściśnięcie i rozplaszczenie piersi jest tym dyskomfortem? Dla mnie tak właśnie jest, ten nacisk jest straszny, ale konieczny. Więc nie wiem, czy da się zrobić mammo, które jest komfortowe, bo wtedy prawdopodobnie nacisk był niewystarczający i zdjęcia mogą być nieprecyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 10:40 barbibarbi napisała: > Ale to chyba ściśnięcie i rozplaszczenie piersi jest tym dyskomfortem? Dla mnie > tak właśnie jest, ten nacisk jest straszny, ale konieczny. Więc nie wiem, czy > da się zrobić mammo, które jest komfortowe, bo wtedy prawdopodobnie nacisk był > niewystarczający i zdjęcia mogą być nieprecyzyjne. To jest info od pani obsługującej. Kiedy ją pochwaliłam za delikatność, to mi powiedziała, że ma lepszy (czulszy, precyzyjniejszy) aparat. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:03 Nigdy więcej urzędówek cywilnych i administracyjnych. Oh, yeah!!! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 19:03 No, powiem ci, że nie wierzylam, że się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 19:22 U mnie niestety nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:30 Kiedyś tak, ale szczęśliwie kończę te, które mam na biegu (w tym jedna jest o alimenty, więc zapłaci przeciwnik - akurat ten ma z czego, wyjątkowo) i jestem wolna jak dziki ptak. Koniec rozwodów za 360 zł, koniec spraw z prawa pracy, koniec umieszczeń w DPS, koniec alimentów od niewypłacalnych, koniec zniesień współwłasności, w których klient nie wie, czego chce, w ogóle nie chce, a najlepiej idź mi pani stąd i nie zawracaj głowy. Wreszcie nasza izba postanowiła nas od tego przymusu uwolnić. Niech sobie bierze ten miód kto chce, ja już nie chcę Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:36 A są tacy co chcą sami z siebie? Z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:44 U nas raczej są tacy, którzy nie zadeklarowali, że nie chcą (może dlatego, że nie śledzili maili ani mediów społecznościowych) - co zostało zinterpretowane (po naszych naciskach) jako "milczy, więc się zgadza." Być może są tacy, którzy chcą starsi wiekiem, dla których to jest jakiś element, który "zawsze był, więc po co zmieniać" albo bardzo młodzi - naiwni, którym się wydaje, że na początek to jest dobry pomysł, bo sobie rozkręcą działalność. Ci bardzo młodzi są "w mylnym błędzie" ale jeszcze o tym nie wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 16:31 Mój kolega sam się zgłosił do karnych urzędowek, mówi że całkiem nieźle mu się to opłaca, zwykle szybko je kończy i często ci klienci zlecają mu później inne sprawy, za normalną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 16:52 Karne tak karne to inny swiat, dlatego karne sobie zostawiam i z nich nie zamierzam rezygnować Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:17 Nie użyję samoopalacza.....nie pytajcie czemu😱 Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:31 Nigdy więcej: -przypadkowego , niesprawdzonego fryzjera,dla którego ścięcie końcówek to ciachniecie 5-10 cm włosów,zamiast 0,3- 0,5 cm. Od ponad piętnastu lat korzystam z usług fryzjerskich w mojej mieścinie na Warmii i zamierzam do końca, czyli do emerytury fryzjera szczęśliwie dużo ode mnie młodszego... - za Chiny Ludowe wyjazdu do krajów arabskich, za wyjątkiem ZEA czy Omanu ,Kuwejtu. No nie zdzierże i już. - nigdy więcej hybrydy na paznokcie. Lakier klasyczny, ewentualnie manicure japoński. Li i jedyne... - apiac kosmetycznie - nigdy płynu micelarnego pod/ na oczy, może za wyjątkiem poczciwej ,, Ulgi" Ziaji lub Biodermy. Jeno olejki🥰 - zabić w świecie powrotu na stałe do Polski, chyba że na emeryturze. Tego wścibstwa ,plot , gróźb karalnych ( były, a jakże!!) nie zniosę i nie mam zamiaru... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:52 Hybryda i micelarne! Tak! No.more! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 17:42 Nie napiszę, bo nie jesteście gotowe na takie zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 10:09 Np identyfikacja szczątków brata. Of kors nie do identyfikacji, potrzebne dna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 12:06 Miałaś rację, nie byłam gotowa. Założyłam niesłusznie, że to lekki wątek.🙁Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 12:19 Od tego.typu zdarzeń, spaprany kolor włosów to u mjie wzruszenie ramion. Także. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:38 Nigdy nie mów nigdy. Ja się nie zarzekam bo nie wiadomo co los przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 18:58 Nigdy więcej nie wyjdę za mąż. Nigdy więcej nie sam sobie zrobić bronchiskopii. Chyba że mnie uśpią. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:14 To robią bez narkozy? Szok! Myślałam, że nie ma takiej opcji, już z 30 lat temu moja mama miała w narkozie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyban666 Re: Nigdy więcej! 29.06.23, 20:20 Sie nie zakocham. Nie wezmę trzeciego i czwartego psa, jak stare odejda- dwa to optymalne stado. Wolałabym tez nie pic juz nigdy czerwonego wina i mocnych alkoholi typu wodka, ale tutaj roznie może być jak znam siebie Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 00:49 malgosiagosia napisała: > Nigdy wiecej psa i kota. Chodzi o to, ze jednoczesnie? czy ani ten ani ten? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 01:09 ida_listopadowa napisała: > > Chodzi o to, ze jednoczesnie? czy ani ten ani ten? Dlaczego? Ani jednoczesnie, ani osobno. Za duzo smutku, lez i strachu, zwlaszcza jak juz stare. Niewiadomo kiedy podjac decyzje o eutanazji. Przezylam bardzo trudne chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:23 Malgosiagosia - bardzo Ci współczuję. Nie miałam pojęcia, że to będzie ten powód. Współczuję ci i przesyłam virtual hug! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 19:31 Dziekuje Ci. Naprawde to mile co napisalas. Odpowiedz Link Zgłoś
ar11 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 14:44 Ja doskonale rozumiem ból po stracie czworonożnego członka rodziny ALE na świecie jest niestety za dużo zwierzaków, które potrzebują domu, miłości i opieki, żeby się tak zarzekać. Kto ma pokochać i zaopiekować się kolejnymi potrzebującymi, jeśli nie ludzie, tacy jak Ty, którzy tak kochają zwierzęta? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 19:40 Ja po prostu nie mam na to sily. Nie wiem jakbym mogla jeszcze raz cos takiego przezyc. Mialam sporo zwierzat ratowanych ze schroniska i z ulicy i ich odejscie mocno odchorowywalam. Ale ostanie moje zwierzaki, to juz byla rozpacz, a musielismy podjac decyzje, ktora odsuwalismy z dnia na dzien, z dnia na dzien...Jak to pisze, to lzy mo ciurkiem leca. Strasznie slaba jestem jesli chodzi o zwierzeta. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka1 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 06:38 -n/w hybrydy n/w nie będę zachęcać, nakłaniać, oferować komuś czegoś (za darmo) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 07:47 Mam tak samo z hybrydami. A później przy jakiejś okazji i tak pozazdroszczę innym ładnych paznokci i sobie zrobię. Po zdjęciu mam paznokcie jak kartka i znów sobie obiecuję, że nigdy więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:24 Ja też, nigdy więcej hybryd. Szkoda, bo bardzo mi się podoba efekt. U mnie kończy się za każdym razem onycholizą. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 09:44 Tez tak mialam, ze obiecywalam sobie, ze nigdy wiecej ale po tym co moje paznokcie ucierpialy w kwietniu wiem, ze juz never ever. Teraz je ratuje japonskim i odzywkami i wiem, ze naprawde juz nigdy nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 09:56 Też właśnie jestem na tym etapie, patrzę na swoje beznadziejne paznokcie i pluję w brodę, że znów to zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wkrotceznikne Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:26 Nigdy więcej nie zignoruję swojej intuicji Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 08:50 Nigdy więcej nie chciałabym przeżyć zdrady kogoś komu ufam.... Nigdy więcej nie chciałabym przechodzić żałoby, pochowałam dwoje rodziców, wystarczy... Nigdy więcej nie chciałabym stracić bliskiej przyjaciółki.. Nigdy więcej nie chciałabym musieć być operowana... Nigdy więcej nie chciałabym widzieć jak moje dziecko cierpi... Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:38 Nigdy więcej nie będę sama lakierowała marmuru. To jakiś koszmar i nie wiedziałam, że muszę mieć szlifierkę. Nie chcę jej kupować. Wezmę jakiegoś mężczyznę, ktory się na tym zna, niech skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Nigdy więcej! 30.06.23, 11:46 nigdy więcej farbowania włosów na czarno, rudo, blond, hennowania, oraz nigdy więcej fryzury na Marię Dąbrowską, w wersji z grzywką i bez grzywki Odpowiedz Link Zgłoś