Dodaj do ulubionych

Łazienka HELP :D

29.06.23, 18:20
Mam do urządzenia dwie łazienki i zero pomysłów.

Wszystko wydaje mi się „to już było”, albo mam przesyt danego trendu. Nie chce elementów, które będą krzyczeć, ze są z lat 2020-2023. Coś ładnego ostatnio widzialyscie? Połączenia kolorow, ciekawe wzory czy faktury? Wszędzie w sklepach widzę marmury, lastryko, dużo złota, matowa czerń albo motyw drewnianych listewek(zapomniałam nazwy tego cuda wink

Szukam inspiracjismile
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 18:31
      Może zamiast patrzeć na trendy (zwłaszcza, że nie chcesz trendów wink ) wybierz po prostu to co ci się podoba?
      • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 18:44
        Nie mam weny tym razem uncertain nie chce tez zwykłej bialej łazienki
        • snajper55 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 21:57
          auksencja15 napisała:

> Nie mam weny tym razem uncertain nie chce tez zwykłej bialej łazienki

To zrób biało-niebieską. To zestawienie kolorów zawsze się sprawdza.

S.
          • pyza-wedrowniczka Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 22:40
            Albo biało-zieloną. Mnie się bardzo podobają łazienki w połączeniu bieli, ciemnej zieleni i drewna.
            • snajper55 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 00:01
              pyza-wedrowniczka napisała:

> Albo biało-zieloną. Mnie się bardzo podobają łazienki w połączeniu bieli, ciemn
              > ej zieleni i drewna.

O, tak, taka też może być bardzo ładna. smile

S.
      • jednoraz0w0 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:17
        Powodzenia w znalezieniu w sklepie asortymentu wbrew trendom smile
        • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:33
          No właśnie …
          • aqua48 Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 12:33
            Otóż to..Ja sobie jakiś czas temu wymarzyłam niebieską i co? Mam beżową...bo nie było żadnych ładnych niebieskich płytek do kupienia..
            • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 15:28
              Bezowa w sumie fajna, teraz mam sporo kremowych płytek i nie znudziły mi się
    • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 18:52
      Wczoraj doradzałam big_grin zobacz linię neve creative paradyża, niebieskie są obłędne
      • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:09
        Jedną łazienkę zrobiłam w płytkach z Paradyża, budowlaniec bardzo narzekał, że słaba jakość, choć ostatecznie wyszło dość ładnie, tylko spieprzył, bo zrobił płytki do sufitu.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:17
          To była pewnie kwestia fachowca, a nie płytek. Większość musi się najęczeć i ponarzekać przy robocie, jakby to im dodawało większych kompetencji. Pomaga wpadanie w zachwyt i chwalenie ich umiejętności. no jak z dziećmi.
          • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:21
            Nie było mnie na miejscu, gdybym była, to by nie było ostatniego rzędu na ścianie...
          • krisdevalnor Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 11:36
            raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> To była pewnie kwestia fachowca, a nie płytek. Większość musi się najęczeć i po
            > narzekać przy robocie, jakby to im dodawało większych kompetencji. Pomaga wpada
            > nie w zachwyt i chwalenie ich umiejętności. no jak z dziećmi.
            Raczej jak z mężczyznami 😉
          • princy-mincy Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 12:19
            Niekoniecznie.
            Plytki w markecie moga byc gorszej jakosci niz od tego samego producenta w innym sklepie.
            Mi np facet w Leroy merlin powiedzial, zeby nie kupowac farby caparol u nich w markecie bo co prawda kolory takie same jak w oryginalnym sklepie ale baza inna, o wiele gorszej jakosci i on nie poleca. Podobnie jest z innymi materialami.
        • mandre_polo Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 00:27
          alpepe napisała:

> Jedną łazienkę zrobiłam w płytkach z Paradyża, budowlaniec bardzo narzekał, że
          > słaba jakość, choć ostatecznie wyszło dość ładnie, tylko spieprzył, bo zrobił p
          > łytki do sufitu.
          >

Słaba jakość mają płytki z marketu - nasz też zwracał uwagę zanim kupiliśmy. Podobno krzywe i coś tam jeszcze. Ostatecznie kupiliśmy w sklepie z łazienkami i podobni było bardzo dobrze w obsłudze, nie było odpadów. Nie wiem gdzie ten sklep kupuje.
    • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:00
      Idź w vintage, wybierz epokę i szukaj tego, co ci się podoba. Mnie się podoba np. to, tylko białe, będę robić córce łazienkę w mieszkaniu w kamienicy z przełomu 19. i 20. w., te by pasowały www.bauhaus.info/vintage-fliesen/feinsteinzeugfliese-hexagon-gaudi-black/p/27683303
      • alicia033 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:22
        alpepe napisała:

> te by pasowały www.bauhaus.info/vintage-fliesen/feinsteinzeugfliese-hexagon-gaudi-black/p/27683303
        >

no ładne.
        Tylko koszmarne do estetycznego utrzymania.
        • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:27
          Ale ładne sad. Takie Gaudiowe, pasowałyby stylistycznie, ale i tak już chyba nie będą w ofercie wbrew temu, co jest napisane na stronie.
          • gris_gris Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 21:47
            alpepe napisała:

> Ale ładne sad. Takie Gaudiowe, pasowałyby stylistycznie, ale i tak już chyba nie
            > będą w ofercie wbrew temu, co jest napisane na stronie.
            >

Gaudiowa łazienka jest taka (casa Mila) smile

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/CasaMila-Bany.jpg/800px-CasaMila-Bany.jpg

Lub taka

https://www.obonparis.com/uploads/CASA%20MILA/CASA%20MILA_YN_81.jpg

Moim zdaniem, oprócz oryginalnej hydrauliki smile bardzo dobrze się bronią dzisiaj. Nie są aż takie ozdobne, jak Twoje płytki.
            • woman_in_love Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 06:45
              tragiczne to jest
            • taje Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 15:34
              O, mam takie same zdjęcia smile Strasznie mi się podobało w Casa Mila. Kuchnia wyglądała zaskakująco współcześnie jak na stuletnie wnętrza.
              • gris_gris Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 17:04
                Tak, kuchnia super, i w ogole całość. Mogłabym mieszkać! Naoglądałam sie teraz domów z tego okresu, bo szukałam do kupienia, i w niektórych były podobne łazienki (np. załączone) , ale kuchni juz jednak nigdzie nie ma oryginalnych.
    • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:12
      Kilka lat temu nosiłam się z myślą remontu toalety i fikuśnej przemiany jej na łazienkę z prysznicem, tak, jak to jest w minimieszkaniach w Danii np. I wtedy zakochałam się w motywie papug, www.tubadzin.pl/kolekcja/modern-pearl . W końcu się nie zdecydowałam, bo jak jedna płytka pęknie, to co? Łatwo się tego nie zastąpi.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:28
        Śliczny wzór ale do powieszenia w ramce, jako obrazek. Jako stały element, nigdy w życiu.
        • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:30
          Ja właśnie widziałabym w jednej z łazienek, niesamowicie klimatyczne, jak dla mnie, ale jestem do bólu praktyczna i nie wierzę w budowlańców, więc jednak nie.
          • alpepe Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:31
            I oczywiście na jednej ścianie tylko.
          • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 19:32
            No ja tak samo sad mimo ze taki wzór mi się chwilowo podoba tongue_out ten vintage mnie zaciekawił, poszukam
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 21:06
        Dlatego zawsze kupuje się metr, dwa więcej ( zależy od metrażu łazienki), żeby mieć w zapasie jak jakaś po latach się uszkodzi albo odpadnie
        • pampelune Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 22:48
          hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Dlatego zawsze kupuje się metr, dwa więcej ( zależy od metrażu łazienki), żeby
          > mieć w zapasie

Nie kliknęłaś w link, co?
          • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 23:46
            😂
    • andace Re: Łazienka HELP :D 29.06.23, 22:22
      Szukając inspiracji korzystałam z tej strony, jak spodobała mi się jakaś realizacja czy styl to wchodziłam na stronę/Instagram biura architektonicznego po więcej inspiracji.

plndesign.pl/category/wnetrza/style-wnetrzarskie/page/2/
    • mava1 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 09:45
      zrób klasyczne. Chyba ze masz w planach remont co 3 lata...Jednak sądzę, że przy najblizszym spotkaniu z ekipa remontową, przejdzie ci. Dlatego ja zawsze remontuję klasycznie, co sprawdzi sie przez długie lata i nie będe musiała goscic u siebie żadnych, pozal sie boże, robotników
      • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 09:48
        Mam zaufanych ludzi do remontu akurat, robią niedrogo i dobrze smile
      • pyza-wedrowniczka Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 10:34
        Co to znaczy klasycznie? To też jest dość względne.
        Ja od lat mam nieklasycznie w mieszkaniu i zupełnie mi się nie znudziły moje kolorowe ściany czy zielone meble w kuchni.
        • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 10:50
          No właśnie kolory tez mogą być super po kilku latach tylko JAKIE big_grin
        • kurt.wallander Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 11:54
          Dokładnie. Kiedy urządzałam nowy dom ponad 20 lat temu, to urządziłam go tak, jak mi się podobało. Nie znudził mi się wystrój przez kolejne 15 lat.
    • gryzelda71 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 10:18
      Ogladalam zdjęcia w necie. Przewaliłam mnóstwo. Wybralam kilka na dużą i na małą łazienkę. Kolorystcznie duża miała być jasna, mała.ciemna. tak.szukalam.
      Potem szukalam już konkretnie plytek w wybranym kolorze. Długo trwało, ale wyszło. Mało dekorow, właściwie tylko w większej łazience 2 srebrne opaski.
      • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 10:51
        Ja już miesiącami ogladam zdjęcia i wszędzie to samobig_grin
    • nammkha Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 10:46
      Hej możesz do mnie napisać na priv to coś podoradzam. Jestem związana z wnętrzami zawodowo, ale zrobię to nonprofit. Pozdrawiam
    • pyza-wedrowniczka Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 11:27
      Podrzucam ci moje inspiracje, jakie znalazłam sobie na pintereście.
      Dla mnie fajne są kafelki cegiełka i ciekawe motywy graficzne (że nie wszystko gładkie). Widziałam też super umywalki nablatowe. https://d33zkd7szfej2z.cloudfront.net/fullsize/uploads/realizations/adb8be378b79fe6ce36dd3da8305b44646e6b2e7.jpg

https://i.pinimg.com/564x/42/20/5a/42205a203aae2c1738108cac54466182.jpg https://i.pinimg.com/750x/ab/c4/1d/abc41d8a3eaca572eab32800bda167e7.jpg https://i.pinimg.com/564x/b9/d0/af/b9d0af05a8db82640361aaa3f8dec05f.jpg https://i.pinimg.com/564x/72/0a/f5/720af5f508c65c5f8ba247854246fe41.jpg https://i.pinimg.com/564x/16/3e/6a/163e6a48ec92a52a03b3c423dd810d6a.jpg https://upload.cdn.baselinker.com/products/15650/1013790028.jpg
      • kamin Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 15:47
        Płytki cegiełki skutecznie lokują w łazienkę w latach około 2010
        • beaucouptrop Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 15:53
          Widziałam już takie łazienki w latach 90 ubiegłego wieku we Francji. Ta stylistyka, białe kafelki z czarnymi fryzemi, pochodzi z okresu międzywojennego. Sama odziedziczylam taką toaletę, fakt nie klasyczne cegiełki, ale kwadratowe białe kafle i czarny fryz, w mieszkaniu z lat 50 w Brukseli.
          • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 18:46
            Kwadratowe mogę rozwazyc!
            • taje Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 21:15
              Voila wink
    • skat_0 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 11:58
      Z nienajnowszych już trendów to te płytki mi się bardzo podobały,
      Nie wiem czy znasz, ale sklep np. kaflando że Szczecina - profil na insta, mają niezłe propozycje jak szukaliśmy pomysłu na łazienkę u mamy 2 lata temu wyróżniali się na tle inspiracji 😀 z innego końca ojczyzny
      • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 21:17
        Zgaszony roz i błękit bardzo ciekawe smile
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 11:03
        skat_0 napisała:

> Z nienajnowszych już trendów to te płytki mi się bardzo podobały,

Kto wie, co ta za płytki? Są super
        • taje Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 11:17
          Można znaleźć podobne u wielu producentów. Np Marrakechdesign marrakechdesign.se/en/product-category/claesson-koivisto-rune-sv-en/
    • skat_0 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 12:01
      I zagadka, na ile lat wyglądają te łazienki- sorki za słabe zdjęcia tak na szybko
      • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 17:10
        Na moje oko, to są łazienki z początku wieku. W dość spokojnej i spójnej kolorystyce, dlatego dobrze się starzeją 😏
      • beaucouptrop Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 19:23
        Rzeczywiście na zdjęciach słabo widać. Według mnie to współczesne łazienki. Podwieszane muszle klozetowe to dość nowy wynalazek. Zresztą w łazienkach z początku wieku, nie było też podwieszanych szafek z umywalkami.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 19:54
          Podwieszane muszle były na bank, szafki chyba też. Fikuśne konstrukcje z karongipsu zdradzają wiek tych łazienek. Co nie zmienia faktu, że wyglądają one dość współczenie, właśnie dzięki braku udziwnień.
          • jednoraz0w0 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 20:01
            podwieszane muszle na pewno były w zeszłym stuleciu, duże kafelki na podłogę to było modne z 10 lat temu (jakoś wtedy facet który nam robił podłogę strasznie klął na tę modę bo mówił że do cięcia tego gówna trzeba większe urządzenia)
            • beaucouptrop Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 21:11
              He, he. Zasugerowalam się łazienkami w casa Mila Gaudiego i miałam na myśli początek XX wieku 🤦‍♀️
    • beaucouptrop Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 19:29
      Wpisz w wyszukiwarkę salle de bain metro. Może cię ten styl zainspiruje. Możesz zrobić w stylu vintage czyli lata 30, a możesz połączyć z drewnem i meblami bardziej współczesnymi.
      • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 30.06.23, 21:16
        Płytki cegiełki odpadają, były wszędzie jak robiłam inna łazienkę 5 lat temu big_grin
        • notting_hill Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 11:16
          Oktagony też są bardzo charakterystyczne i wychodzą z mody ponoć. A patchworkowe płytki to już w ogóle. Trend, który był fajny tak z 10 lat temu, teraz kiedy wszyscy to robią jest już nie do zniesienia.
          • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 18:47
            Jedne i drugie odpadają, ale ludzie nadal je kładą.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 12:28
          A gorseciki? Gorseciki są nieśmiertelne i cały czas w trendach.
          • auksencja15 Re: Łazienka HELP :D 01.07.23, 18:47
            Rozważę tylko w jakimś ciekawym kolorze wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka