Dodaj do ulubionych

Bikini 40+ i BMI+

05.07.23, 10:43
Mam 45 lat, z 5kg nadwagi (wg mnie, bo BMI mam 23,5) i oponkę. Do tej pory chodziłam na plażę w tankini z szortami, ale zamarzyło mi się jednak bikini.

Kasą nie śmierdzę, ale to co widzę w tańszych sieciowkach to porażka. Cycki mi się wylewają albo gorą (jeśli mają dobry obwód), albo dołem (jeśli mają dobre miseczki), majtki dają efekt baleronu (a większy rozmiar nie trzyma się na czterech literach), a tych z wysokim stanem nie uświadczysz stacjonarnie (a chce przymierzyć i to szybko). Co robić?
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 10:49
      Sportowy jednoczęściowy i nie wygłupiaj się.
      • la_felicja Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 10:57
        Popieram
      • melmire Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 15:46
        w upal mozna sie ugotowac na smierc (sprawdzone na mojej wlasnej oponce)
        • thea19 Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 22:31
          to chyba zaleta, że oponka sie ugotowała i juz jej nie ma. Ty przecież żyjesz
    • unikotka Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 10:53
      Outlety?
    • thea19 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 10:55
      przejść na dietę i zacząć ćwiczyć. Na przyszłe wakacje problemu nie będzie
      • unikotka Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:09
        Oczywiście. Ciało należy dostosować do kostiumu. Nigdy odwrotnie 🙄
        • simply_z Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 13:54
          taki lajf
          • angazetka Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:45
            Takie głupie przekonania.
      • marta.graca Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:52
        Świetna rada, a w te wakacje co ma założyć?
        • majaa Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:55
          To w czym wygląda dobrze.
          • marta.graca Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 13:00
            Z tego, co napisała w starterze, to może być ciężko.
            • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 14:03
              Ciężko to by mogło być, gdyby miała BMI 33,5, a nie 23,5.
              • ggrr.ruu Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 15:40
                W ogóle w sieciówkach jest ciężko. Te rzeczy są fatalnie uszyte, krzywe, mają jakieś dziwaczne proporcje.
                • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:32
                  Ale jak ma być tanio, to trzeba robić kompromisy i przymierzać czasem rzeczy, o których się nie myśli, że będą pasowały. Czasem pasują. Ja kupiłam do pływania ten strój na dole z Bonprix w rozmiarze 40 (80) E i okazał się super. Mieści elegancko biust, nie rozciąga się na doopie i wygląda na mnie rewelacyjnie, nawet kolor nie jest taki tragiczny. A kupiłam go z desperacji i tylko dlatego, że był mocno przeceniony.
                  Zresztą, co znaczy tani? Mój pierwszy strój od Freyi musiałam poprawiać, bo obwód 75 okazał się strasznie rozciągliwy, a odsyłka plus wymiana do UK to było mi już za dużo kosztownego szczęścia. Uciachałam 2 cm z każdej strony zapięcia, wszyłam ten plastik na nowo i było dobrze.
        • thea19 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 15:35
          wszystko jedno, skoro i tak nic nie pasuje dobrze
      • emateczka Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 20:02
        Ale ona chyba chce bikini na te wakacje, nie na przyszłe....
        Wredny komentarz.
        • frntta666 Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 20:05
          Wrednumy i glupi. Komentarz-wizytowka wink
    • aga_sama Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 10:59
      Nie masz nadwagi.
      Jak znasz dokładnie swój rozmiar, to allegro. Do wyboru do koloru bikini, osobno góra i dół angielskich marek: freya, fantasie, panache (mniej). Ceny niższe niż w sieciówkach - za 80-100 zł dobierzesz majtki i biustonosz, może nie z tym samym printem, ale pasujący wizualnie. Ino majtek zabudowanych mniej, ja z kupuję bardziej zabudowane szorty.
      Bon prix ma sporą ofertę, drożej.
      • georgia.guidestones Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:16
        Z BonPrix można też chyba kupić osobno majtki/szorty + na allegro stare kolekcje.
        • szarmszejk123 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:17
          Tak i mają sporo fasonów i dołów i gór dla brzuszków i większych biustów.
        • aga_sama Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:18
          no pewnie tak, ja się nie znam na modzie i wisi mi, czy w tym roku są modne takie czy inne fasony/ printy. Ważne, żeby kostium był dobrany do sylwetki i żebym się w nim czuła komfortowo.
      • sol_13 Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 07:45
        Freya to 100 zł, ale za same majtki. Góra kolejne 200.
        Nie przesadzajmy z tymi niskimi cenami.
        • swiecaca Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 09:29
          od paru lat kompletuję freyę na allegro i nigdy nie zapłaciłam więcej niż 100 za całość (kupuję oddzielnie górę i dół).
    • hanusinamama Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:01
      Tradycyjne bikini srednio się nadaje wg mnie na spory biust. Nie mam nadwagi ale cycek jest, po 2 wykarmionych nim dzieci wygląda jak wygląda. Mam 2 kostiumy z usztywnioną górą (jeden sportowy). Już nawet nie chodzi o wygląd cyca ale o wygodę.
      Dół możesz kupić osobno. Na zalando można uolować coś niedrogo w innych sklepach online też. W Bonprix mają całkiem ok kostiumy, ceny są tez bardzo ok
    • szarmszejk123 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:04
      Bonprix ma świetne kostiumy, popatrz.
    • tiffany_obolala Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 11:17
      STACJONARNIE!
    • alpepe Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:04
      Założyć tankini
    • ichi51e Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:23
      Freye zobacz
    • ggrr.ruu Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:32
      Nie kupuje się bikini w sieciówkach tylko w sklepach z bielizną. Najlepiej jak dół i górę dobierasz osobno. Możesz zamówić online, przymierzyć i najwyżej odesłać
      • sol_13 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:41
        Ja zwykle kupuję w Gatta. Też jest ciężko z rozmiarami na duży biust.
    • swiecaca Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:34
      mam BMI 23 i nie mam nadwagi, moim zdaniem mam niezłą figurę. noszę bikini wyłącznie Freya, kupuję oddzielnie góry i doły (z pasujących kompletów) na allegro, można poniżej 100zł zdobyć komplet. Freya ma do danego modelu stanika różne doły, wybieram bardziej zabudowane bo tak lubię.
    • tarantinka Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 12:36
      Polecam firmę change - są w galeriach. Rozmiarówka jak w bieliźnie, bez problemu dobierzesz
    • majaa Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 13:01
      BMI masz w normie, ale pewnie tzw. trudną budowę😉Poszukaj w necie, są firmy, w których na pewno dobierzesz sobie odpowiednie bikini. Ale tanio to to raczej nie będzie, niestety. Może jednak warto wydać trochę więcej i mieć coś porządnego, w czym się dobrze wygląda i nie służy tylko jeden sezon.
    • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 13:02
      Generalnie dla dużych biustów lepiej nie brać typowej bieliźnianej miseczki, bo tą trudno dopasować, a góry w kroju w typie triangle. Idealnie jest jak są zawiązywane z tyłu, bo odpada problem za szerokiego obwodu. Ale jak są zapinane, to często zapięcie z tyłu da się też też łatwo skrócić. Bierzesz więc coś, co ma szanse pasować mniej więcej do twojej miseczki i wycinasz z tyłu przy zapięciu z każdej strony trochę i wszywasz ten plastik na nowo.
      Jak gacie są do tego bardziej klasyczno - szortowe, to dasz radę ukryć trochę oponki. Ale zobacz na zdjęciu, modelka z Bonprix też nie jest idealnie szczupła. Ten stanik jest dostępny w miseczce E, moje 70FF mieści się u nich w 80E.
      A w H&M masz wiązane i usztywniane góry triangle (w różnych kolorach) w rozmiarze do 46, to da się dopasować do większego biustu, a dół możesz dobrać wtedy osobno i nawet w innym kolorze.
      • mikams75 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 15:08
        te z h&m sa fatalnie skrojone, nie leza i niczego nie podtrzymuja, nadaja sie wylacznie na biust nastolatki.
        Bonprix za to polecam. I zalando, ale troche ruletka na co sie trafi.
        • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:01
          Zgadzam się, te trójkąty z usztywnieniem to porażka. Może na implantach dobrze leżą, ale do nich to i usztywnienie nie jest potrzebne.
          • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:18
            To nie jest porażka a kompromis. Do pływania i do biegania za piłką to się nie nadaje, ale do leżenia na kocu jak najbardziej.
            • mikams75 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:38
              no ale nikt nie lezy caly dzien, nawet w leniwej opcji czasem sie po cos wstaje i gdzies idzie, nie wspominajac o plywaniu czy bieganiu za dzieckiem.
      • primula.alpicola Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:03
        Bardzo lubię te trójkąty i sznureczki z hm, tylko gąbki natychmiast wywalam.
      • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:55
        > Generalnie dla dużych biustów lepiej nie brać typowej bieliźnianej miseczki, bo tą trudno dopasować,
        > a góry w kroju w typie triangle.

Bzdura. Właśnie dla dużych biustów dużo lepiej brać bieliźniane miseczki, W BIELIŹNIANYM ROZMIARZE, a nie trójkąty-sutkozasłaniacze w "uniwersalnym" rozmiarze, które nie podtrzymują.
        • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 17:53
          tairo napisała:

> Bzdura. Właśnie dla dużych biustów dużo lepiej brać bieliźniane miseczki, W BIE
          > LIŹNIANYM ROZMIARZE, a nie trójkąty-sutkozasłaniacze w "uniwersalnym" rozmiarze
          > , które nie podtrzymują.

Wyluzuj. Jako posiadaczka sporego i niemłodego już biustu przerabiałam już wszystkie fazy bieliźnianego szaleństwa. I wiem, że od brexitu dostęp do brytyjskich marek nie jest już taki łatwy, a przynajmniej nie taki tani, jak kiedyś. Zresztą te marki nigdy nie były tanie. I nawet jak duży biust w bieliźnianym staniku wygląda lepiej, to wiem też że na plaży nikogo moje cycki nie obchodzą i jak nie będą wypchane pod brodę, to mnie nikt z plaży nie wyprosi.
          Osobiście więc zmieniłam strategię, do pływania wystarczy mi, że strój ma miejsce na biust i nie wychodzi mi pachą, nie musi mieć modelowanej miseczki. A jako bikini używam mojego kupionego jakieś 10lat temu na dużej wyprzedaży stroju nowozelandzkiej marki Moontide, jak mówi metka, w rozmiarze miski DD/E, 10 albo 12, bo druga liczba się sprała Model na dole, choć mam w innym kolorze. To porządna marka, więc materiał ciągle wygląda jak nowy. A mogę go ciągle nosić właśnie dlatego, że zbudowany jest z elastycznych zawiązywanych trójkątów i ciągle jakoś tam w niego wchodzę. Sutkozasłaniacz to też nie jest, bo pokrywa mi cały biust w brytyjskim rozmiarze 70FF.
          A zresztą, autorka nie napisała, że biust jest jej problemem, a martwi się raczej oponką, więc biust może mieć nawet
          relatywnie samonośny i dobrze prezentujący się trójkątach.
          • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 18:28
            Weź pod uwagę, że nie tylko rozmiar biustu ma znaczenie. Ważny jest też rozstaw piersi. Ja mam szeroko rozstawione piersi, wysoko na klatce i te trójkąty u mnie się nie sprawdzają, źle się w tym czuję. A jest to bardzo popularny obecnie model góry od kostiumu.
            • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 18:53
              jolie napisała:

> Ja mam szeroko rozstawione piersi, wysoko na klatce i te trójkąty u mn
              > ie się nie sprawdzają, źle się w tym czuję.

To trzeba przymierzyć. Ja jestem 55 plus, mam spory biust i w trójkątach czuję się dobrze. Nigdzie nie negowałam też, że dobrze dobrana bieliźniana miska jest gorsza, ale jest trudniej dostępna, droższa i może być zakupem na jeden sezon. Trójkąty są tańsze, nie muszą pasować miseczkowo idealnie i przy tych zawiązywanych obwód nie musi być aż tak dopasowany.
              Nie rozumiem też tego zafiksowania się na biuście, przecież autorka może mieć super biust, wyglądający dobrze w trójkątach i nie ma potrzeby podnoszenia biustu pod brodę. Ja mam trzy stroje Freyi i jeden zdaje się Lepela i nie noszę ich już na basen, bo te wyeksponowane dekolty w dużym rozmiarze kiedyś mnie zachwycały, teraz krępują, bo zwracają jednak uwagę. A jak ktoś nie chce by ludzie się gapili, to nie wiem, czy to akurat dobry pomysł.
              Lepiej dla autorki byłoby pomyśleć jakie majtki założyć, by czuć się swobodniej, bo tu w zależności od figury dobre mogą być takie wysokie, zakrywające kompletnie brzuch np. rolowane, albo klasyczne szorty z szerszym, ale nie wysokim pasem.
              • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:04
                Ale jakie zafiksowanie na biuście? W tej odnodze sama zaczęłaś pisać o modelach stanika. Zaciekawiło mnie to, bo ja mam zawsze problem z dobraniem kostiumu przez różnicę między drobną górą z szeroko rozstawionymi piersiami a relatywnie szerokimi biodrami. Problem nie wynika z mojej nadwagi, bo jej nie mam. Te trójkąty królują w sieciówkach, wydaje mi się, że bardziej pasowałby mi model z Twojej pierwszej propozycji. I tyle.
                • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:19
                  jolie napisała:

> Te trójk
                  > ąty królują w sieciówkach, wydaje mi się, że bardziej pasowałby mi model z Twoj
                  > ej pierwszej propozycji. I tyle.

Jeżeli masz na myśli ten stanik z bonprix z modelką o ciemniejszej skórze, to też jest triangle. Tylko przy większym biuście trzeba wziąć większy trójkąt, bo duży biust w S-M się nie zmieści. Bierze się więc XL, albo jak mają inną rozmiarówkę 44/46/48 albo więcej i tylko bardziej wiąże ramiączka na szyi/plecach.
                  • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:30
                    Ale ten triangle stylizowany jest na tradycyjny biustonosz, a trójkąty są z przodu związane. Wygląda solidniej niż te luźne niepołączone trójkąty. Choć modelka ma chyba robiony biust, to może trochę mylić.
                    • black_magic_women Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:06
                      Ja mam wręcz wrażenie, że "trójkąty" służą tylko i wyłącznie ekspozycji biustu, ew jakiejś drobnej zakrywce.
                      • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:45
                        black_magic_women napisała:

> Ja mam wręcz wrażenie, że "trójkąty" służą tylko i wyłącznie ekspozycji biustu,
                        > ew jakiejś drobnej zakrywce.

Niektóre biusty już tak mają, że w bardzo grzecznych modelach wyglądają na "szczucie cycem", a inne muszą się nastarać, by cokolwiek z nich wyciągnąć. Na zdjęcia wybiera się pewnie modelki, które mają coś do pokazania, albo zdjęcia się poprawia, by wyglądały na pełniej. W realu można na pewno dobrać triangle, który zakrywa więcej. To czasem też kwestia rozmiaru. Mam jednoczęściowy od Freyi z miseczką triangle w 75E i choć biust trzyma na mur beton, to jednak mam bardzo wyzywający dekolt. Na party u Hugh Hefnera (gdyby jeszcze żył) idealnie. Podobny model w 75F przykrywa biust o wiele bardziej i czuję się w nim bardziej komfortowo, choć ciągle robi mocno podniesiony cyc, bo miseczka jest usztywniona. Moje trójkąty od Moontide w bardziej elastycznym rozmiarze DD/E (cokolwiek to oznacza) lubię bardziej, bo są bez uszytwnienia i biust wygląda naturalniej, pomimo tego, że przy mocnym związaniu stanik też dobrze trzyma.
                        Ale w propozycji trójkątów chodziło mi mniej o sprawę wyglądu, a sklepową propozycję i dobranie rozmiaru. Po prostu tego jest więcej i można łatwiej dopasować. Idealną bieliźnianą balkonetkę dopasować trudniej i trzeba więcej zapłacić, co przestaje być ekonomiczną wakacyjną opcją.
                    • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:29
                      jolie napisała:

> Ale ten triangle stylizowany jest na tradycyjny biustonosz, a trójkąty są z prz
                      > odu związane. Wygląda solidniej niż te luźne niepołączone trójkąty. Choć modelk
                      > a ma chyba robiony biust, to może trochę mylić.

Jezu, co tym masz z tym robionym biustem? Triangle jest triangle, mogą być mniejsze na węższych ramiączkach i większe na szerszych, ale ciągle to krój trójkąta, bez szwu, albo z jednym podłużnym. Mogą mieć fiszbiny jak mój model od Moontide, albo bez fiszbinów, za to z gąbką jak typowe triangle Freyi. Mogą wyglądać jak ten model ze wiązaniem z przodu od Bonprix. I nawet te nieusztywniane na sznureczkach niekoniecznie będą wyglądały źle na dużym biuście, bo biusty są różne, a jędrność nie zależy aż tak bardzo od wielkości. Cała masa kobiet z dużym biustem ma pełne piersi, nie wymagające nie wiadomo jakiego zbierania. Będą się może w takim kroju trochę bardziej ruszać, niż w typowej balkonetce, ale who cares?
                      • mikams75 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:40
                        > Będą się może w takim kroju trochę bardziej ruszać, niż w typowej balkonetce, ale who cares?

who? wlascicielka. Nic przyjemnego jak biust sie buja i do tego trzeba pilnowac czy nic nie wylazlo jak sie podbiegnie pare krokow czy schyli.
                        • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:54
                          mikams75 napisała:

> who? wlascicielka. Nic przyjemnego jak biust sie buja i do tego trzeba pilnowac
                          > czy nic nie wylazlo jak sie podbiegnie pare krokow czy schyli.

To zapytaj napierw właścicielki, czy naprawdę jej to przeszkadza i do czego to bikini potrzebuje. Bo nie każdy potrzebuje stroju do biegania. I nie każdy chce za możliwość uszytwnienia na mur beton więcej zapłacić. I nie wiemy w ogóle, czy autorka ma naprawdę aż tak duży, niesforny biust, czy tylko nie odważyła się takiego wiązanego stanika przymierzyć i próbuje problem za szerokiego obwodu rozwiązać mniejszym rozmiarem, czyli za małą miską.
                          • mikams75 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:34
                            autorka napisala, ze w tym co mierzyla to wylewa jej sie gora lub dolem, co oznacza, ze potrzebuje czegos, co jej biust przytrzyma w miejscu i bedzie stabilne tez poza przymierzalnia. Normalna aktywnosc na plazy to nie jakies szczegolne bieganie. Wystarczy, ze bedzie sie czuc komfortowo podczas przecietnej aktywnosci i nie bedzie musiala pilnowac, ktora strona wlasnie jej biust wylazi.
                            • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 10:19
                              mikams75 napisała:

> autorka napisala, ze w tym co mierzyla to wylewa jej sie gora lub dolem, co ozn
                              > acza, ze potrzebuje czegos, co jej biust przytrzyma w miejscu i bedzie stabilne
                              > tez poza przymierzalnia.

Autorka ma BMI w okolicach 23, a to oznacza, że nosi pewnie rozmiar w okolicach 40, może 42. Jeżeli wybrała taki rozmiar stroju kąpielowego, to obwód stanika będzie jej pewnie za szeroki. A do za małej miski nie trzeba mieć przy tym bardzo dużego biustu, wystarczy tylko trochę wypadać z tabeli. Ale większość w tym wątku histeryzuje jakby autorka napisała, że nosi 75J, a takiego biustu pewnie nie ma, bo by nawet zwykłych strojów nie mierzyła. Więc straszne dyskusje o bombowo trzymającym staniku do biegania(!!!!) za milion monet podczas gdy większość w bikini nawet nie pływa, a tylko używa go do siedzenia na kocu. Stanikomania niektórym tu mocno zaszkodziła. Polecam pojechać do Danii, tam na jednej z pyerdyliona bezludnych plaż można siedzieć bez ciasnego chomąta, po prostu nago i pies z kulawą nogą nie zainteresuje się falowaniem biustu.

• mikams75 Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 18:16
                                przeciez ja nie pisalam o jakis super drogim staniku do biegania!
                                I nie, wiekszosc ematek ma dzieci i z nimi spedza wakacje mniej lub bardzej aktywnie w zaleznosci od wieku babelkow a nie wylacznie siedzac na kocu. Zle lezacy kostium, gdzie biust (a mam nieduzy i szeroki) ciagle gdzies wylazi potrafi uprzykrzyc zycie za kazdym razem kiedy trzeba cos zrobic z babelkiem czyli wstac z koca.
                              • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 09:38

> Autorka ma BMI w okolicach 23, a to oznacza, że nosi pewnie rozmiar w okolicach
                                > 40, może 42.

Oplułam ekran czytając to. Mam BMI 23,3 (sprawdziłam w tej chwili), rozmiar w najlepszym razie 36, S. Skąd pomysł, że BMI od razu oznacza „kluskę”?
                                • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 09:45
                                  Rozmiar 40/42 to nie jest kluska. A jak przy 23,3 nosisz rozmiar 36, to znaczy że jesteś niska/wbijasz się za małe ciuchy/kupujesz marki uprawiające vanity sizing (niepotrzebne skreślić). Ja z BMI w okolicach 22 noszę rozmiar 38/40.
                                  36 nosiłam z BMI poniżej 21.
                                • azalee Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 12:19
                                  Nie masz co pluć na ekran, bo Snake ma rację. Ja przy BMI 21,5 noszę 38, przy 23,5 podejrzewam że nosiłabym 42.
                                  • sol_13 Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 12:59
                                    Mam bmi 23,67, noszę 38 na dole i 40 na górze. Kwestia budowy.
                      • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:41
                        Nic nie mam, jeżeli to implanty, to biust w ogóle nie potrzebuje podtrzymania i można założyć cokolwiek. Naturalny jest trochę bardziej wymagający. Mnóstwo modelek reklamujących bieliznę/stroje kąpielowe ma piersi zrobione, to nie jest nic niespotykanego.
                        • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:58
                          jolie napisała:

> Nic nie mam, jeżeli to implanty, to biust w ogóle nie potrzebuje podtrzymania i
                          > można założyć cokolwiek. Naturalny jest trochę bardziej wymagający.

Ekh, ja nie mam implantów. i wem czego wymaga naturalny biust. I nie bardzo wiem, który biust twoim zdaniem jest sztuczny i jakie to ma w ogóle znaczenie? Przecież jak biust w realu nie będzie tak okrągły jak na zdjęciu, to świat się nie zawali. Byłaś gdzieś ostatno na plaży i widziałaś jak wyglądają tam kobiety? Akurat biust i jego krągłość nie jest dla większości kobiet problemem.
                          • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:07
                            Ale o co Ci chodzi? To wątek o Twoim biuście? Nie dam sobie ręki uciąć, ale biust na zdjęciu u tej mulatki być może jest robiony, a wtedy nie ma znaczenia kształt misek i wszystko inne, bo on jest krągły, sterczący i przytwierdzony do klatki sam z siebie. To może być mylące, gdy szuka się modelu na swoje piersi - bardziej miękkie i niesforne. Ja wybierając model stanika na podstawie zdjęcia reklamującego biorę na to poprawkę. Tak, trzeba mierzyć.
                            • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:17
                              jolie napisała:

> Ale o co Ci chodzi? To wątek o Twoim biuście?

O twoim przecież też nie, tym bardziej, że jak napisałaś masz raczej mały, a autorka większy.
                              I moim zdaniem biust mulatki jest normalny i wcale nie robiony. Tylko z profilu pewnie byłoby widać, że stanik trochę przyciska (przypłaszcza) biust do klatki i wypycha tym do góry. W tym kroju biust nie jest za to taki sterczący do przodu, ale tego kobiety z większym biustem często aż tak bardzo nie potrzebują.

• jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:30
                                Nie upieram się, stąd asekuracja, że nie dam sobie ręki uciąć. Może tylko poprawiony graficznie.
          • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 05:14
            Nie, nie jesteś posiadaczką sporego biustu, jesteś posiadaczką biustu zupełnie średniego.
            Duży biust w górze od stroju w rozmiarze bieliźnianym owszem, wygląda lepiej, ale przede wszystkim jest dużo lepiej podtrzymany, więc łatwiej się porusza, bez stresu, że pierś wyskoczy z trójkąta przy bardziej energicznym ruchu.

Owszem, autorka martwi się oponką, więc tym bardziej powinna zwrócić uwagę na stroje dobrych firm bieliźnianych, bo tam zwykle są do wyboru różne kroje dołów, a nie tylko dwa trójkąty wiązane na biodrach, więc można dobrać krój i rozmiar do zadka.
      • extereso Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 19:19
        Bardzo podoba mi się ciało tej pani.
      • kozaki_za_kolano Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 20:43
        Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tych trójkątów na dużych piersiach kobiety dojrzałej. Duże piersi z trójkątami na końcach, nie, to jakieś niesmaczne.
        Masz jakieś zdjęcie na zilustrowanie tego, co ma ładnie wyglądać z tymi trójkątami, snake?
        • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:02
          kozaki_za_kolano napisała:

>
          > Masz jakieś zdjęcie na zilustrowanie tego, co ma ładnie wyglądać z tymi trójkąt
          > ami, snake?

Na chybcika znalazłam takie obrazki jak niżej. Panie nie mają wprawdzie bardzo dużego biustu, ale autorka nie napisała, że ma miseczkę J. Swoją drogą, Freya też ma staniki typu triangle.
          • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:06
            Te kobiety, poza ostatnią blondynką, mają pełne piersi, dosyć spore. Możliwe, że obrobione graficznie.
            • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:11
              jolie napisała:

> Te kobiety, poza ostatnią blondynką, mają pełne piersi, dosyć spore. Możliwe, ż
              > e obrobione graficznie.

A kto powiedział, że autorka nie ma pełnego biustu? Poza tym, jak napisałam, saam noszę chętnie trójkąty i one przecież też podnoszą biust. Nie uszytwniają na maksa i nie podnoszą pod brodę, ale biust nie zwisa jak w naturze. I przecież ona nie musi pozować do zdjęć.
              A tu niżej chyba idealny krój triangle dla kobiety z większym biustem i wyższym gaciami dla kogoś z potrzebą ukrycia oponki:
              • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:16
                Nikt nie powiedział, moja uwaga była trochę OT - dla mnie pokazane piersi są spore. Od autorki i jej rozmiaru stanika abstrahuję. Fajne pełne piersi, wyglądają naturalnie (pomijając zdjęcie nr 2).
          • evee1 Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 01:47
            Ale to nie sa typowe trojkaciki naciagniete na sznureczek. One sa dosc zabutowane pod spodem, a niektore tez w srodku. Tylko ostatnia modelka ma nieco bardziej skapy niustm, ale i rozmiaru piersi nie ma zbyt duzego.
        • black_magic_women Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 22:09
          kozaki_za_kolano napisała:

> Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tych trójkątów na dużych piersiach kobiety dojrz
          > ałej. Duże piersi z trójkątami na końcach, nie, to jakieś niesmaczne.
          >

Chyba myślałyśmy o tym samym, tzn bikini z 🔺️🔺️, a to jednak inna kategoria.
      • wapaha Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 21:03
        Triangle są super. Ładnie leżą,dobrze trzymają plus,można w nich też pływać
    • jehanette Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 15:35
      Idź do sklepu z bielizną, a nie sieciowki.
      I na boginię nie daj sobie wmówić że nie możesz nosić bikini.
      • pampelune Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:29
        jehanette napisała:

> Idź do sklepu z bielizną, a nie sieciowki.
        > I na boginię nie daj sobie wmówić że nie możesz nosić bikini.

Popieram!
    • mid.week Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:12
      Chałupy welcome to!
    • zapomnialosiehehe1 Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 16:59
      Wydaje mi sie, ze w pewnym wieku, na pewno 40+ to w bikini jednak nie wyglada sie dobrze.
      Lepszym wyborem bedzie jednoczesciowy kostium, z dluzszym dolem najlepiej. Dla ozywienia, w jakims intesnywnym kolorze
      • ggrr.ruu Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 17:37
        Burkini najlepiej
      • extereso Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 18:22
        Bez przesady. Mam lat 50 i od kilku lat sobie noszę bikini i dobrze się w nim czuję. Kiedyś kupowałam tankini i jednoczęściowe.akurat od pierwszego porodu ciągle mam tę samą wagę plus minus 2kg, kiedyś to BMI 22,5 wydawało się dużo a teraz idealnie, to prawie tyle co ma Autorka. Ja akurat jestem wierna Frei, ale może Polska Dalia ma coś ciekawego?
      • jolie Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 18:29
        Bzdura. Po co prowokujesz.
      • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 05:17
        Masz rację, wydaje ci się.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 09:39
        Od razu kłaść się do trumny, po co się ograniczać.
    • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 17:04
      Nie masz nadwagi. Żywe kobiety mają ciało, które bywa miękkie i zwija się w fałdki, a nie wyprasowane Photoshopem wklęsłe brzuchy bez żołądka i macicy w środku.

Idź do przyzwoitego sklepu z bielizną, gdzie sprzedają bikini osobno doły i góry, w rozmiarach bieliźnianych, a nie ubraniowych. Tam kupisz dopasowaną górę i majtki w kroju, który ci pasuje, ani góra ani dół nie muszą być dwoma trójkątami na wpijających się sznurkach.
      Nie wiem, które polskie firmy teraz szyją stroje, ale angielskie marki są dostępne: Freya, Fantasie, Panache, Curvy Kate, Figleaves,
      • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 17:31
        tairo napisała:

> Nie wiem, które polskie firmy teraz szyją stroje, ale angielskie marki są dostę
        > pne: Freya, Fantasie, Panache, Curvy Kate, Figleaves,

Ale ona chciała zaoszczędzić, a podane przez ciebie marki nie należą do tanich. Jak dostanie się coś na wyprzedażach, gdzieś w brytyjskich sklepach w swoim, znanym rozmiarze, to może być ekonomicznie. W stacjonanym sklepie w Polsce, czy w innym kraju Europy jest drogo i wybór często nie aż tak wielki. Jak weźmie się pod uwagę, że strój w sumie zakłada się rzadko, a jest się w wieku gdy ciało się zmienia i kupione dziś, w przyszłym roku może nie pasować, to stawia się pytanie, czy warte to wszystko świeczki.
        • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 17:50
          Jak chce zaoszczędzić, to więcej zaoszczędzi kupując jeden dobrze dopasowany strój dobrej marki niż trzy byle jakie, a i efekt końcowy będzie znacznie lepszy.
          Wyprzedaże są dostępne też w Polsce, nie musi kupować w brytyjskim sklepie, może na Allegro, po tym, jak pójdzie do sklepu z brafittingiem i pozna swój rozmiar.
          • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 18:00
            tairo napisała:

> Jak chce zaoszczędzić, to więcej zaoszczędzi kupując jeden dobrze dopasowany st
            > rój dobrej marki niż trzy byle jakie, a i efekt końcowy będzie znacznie lepszy.

Bla, bla bla. Jeżeli ona ma problem z trzymaniem wagi i jest po 40 stce, to w przyszłym roku może już potrzebować większej miseczki, albo ze względu na rosnący brzuszek nie będzie tego bikini już chciała wkładać. Nie żebym jej tego życzyła, ale spójrzmy realnie. Niech sobie kupi raczej dobre majtki, to poczuje się swobodniej, a duży biust sam się obroni. Nawet w trójkątach, które zresztą wyglądają lżej i mniej pretensjonalnie, od tych bieliźnianych misek, w których duży biust wygląda często na jeszcze większy, jak u bawarskiej barmanki.
            • tairo Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 05:18
              Bla, bla, bla.
              Idź sobie fantazjować gdzie indziej.
        • aga_sama Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 11:01
          A Ty patrzyłaś, ile kosztuje Freya/ Fantasie na allegro? 32f/ 34e, średnia cena 50-60 za górę, pasujący dól 30-40 zł. 34dd jest trochę tańszych modeli. Ceny w sieciówkach podobne, jeżeli nie wyższe, a tu masz pewność dobrania rozmiaru do obwodu
          • snakelilith Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 11:39
            aga_sama napisała:

> A Ty patrzyłaś, ile kosztuje Freya/ Fantasie na allegro?

To niech sobie kupi. Wyjdzie taniej niż Bonprix.
          • swiecaca Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 13:02
            aga_sama napisała:

> A Ty patrzyłaś, ile kosztuje Freya/ Fantasie na allegro? 32f/ 34e, średnia cena
            > 50-60 za górę, pasujący dól 30-40 zł. 34dd jest trochę tańszych modeli. Ceny w
            > sieciówkach podobne, jeżeli nie wyższe, a tu masz pewność dobrania rozmiaru do
            > obwodu

dokładnie. i można zwrócić jakby nie pasował a ze stacjonarnego nie.
          • sol_13 Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 07:51
            Chyba mam jakieś inne allegro, bo większość gór freya kosztuje ok. 200 pln.
            • swiecaca Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 09:27
              freya góra <100zł = 1974 wyniki na allegro
            • nimaletko Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 14:17
              Mam kilka zestawów Frei, góry i dóły kupuję osobno i nigdy nie zapłaciłam więcej niż 60 zł za górę i 40-50za dół.
              A Freyę polecam, staniki noszę od wielu lat i są bardzo wygodne i ładne. Stroje kąpielowe też ładne i trwałe, w pełnej rozmiarówce (i zazwyczaj trzymają rozmiar, ja zawsze kupuję w tym samym rozmiarze co staniki).
    • san_vito Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:06
      Ava. Czasem na Allegro można coś wybaczyć. Zależy jaki rozmiar. Firma Polska, jakość mega. Odkąd kupiłam pierwszy strój 70G jestem wierna. Teraz 70e, wiec ciężko o super cenę. Kupiłam za 170zl dużo szukając
      • brenda_bee Re: Bikini 40+ i BMI+ 07.07.23, 08:02
        san_vito napisał:

> Ava. Czasem na Allegro można coś wybaczyć. Zależy jaki rozmiar. Firma Polska, j
        > akość mega. Odkąd kupiłam pierwszy strój 70G jestem wierna. Teraz 70e, wiec cię
        > żko o super cenę. Kupiłam za 170zl dużo szukając

Popieram. Ava jest ok. Rok temu kupiłam piękną górę od bikini w rozm. 75L za całe 80 zł, nową. Biust elegancko podtrzymany, nic nie wyłazi. Nie wyobrażam sobie siebie w triangle czy innym miękusku.
    • tiffany_obolala Re: Bikini 40+ i BMI+ 05.07.23, 23:17
      Poszłam sobie do tego sklepu, co to znane marki sprzedaje za pół ceny. Nabyłam sobie majtasy do pasa, bardzo piękne, i biustonosz do nich już mniej piękny, ale po drobnych przeróbkach może być. W moim budżecie na strój zmieściły się w ten sposób jeszcze śliczne sandałki z tego samego sklepu.
      Jestem wielce zadowolona.

A biustu nie mam jakiegoś super dużego, 65E albo 65F, ale się ostatnio nie daje okiełznać i zmienia rozmiar jak mu się podoba.
      • extereso Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 08:30
        No to jeszcze coś napisz o tym stroju, jaka marka, krój.
        • tiffany_obolala Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 09:37
          Dół jest z jednej firmy, a góra z innej, a marek nie rzucę, bo nie pamiętam - nawet jeśli jakieś znane, to ja się nie znam. Ale może fotkę wyśle po weekendzie, jak się odważę smile
          • extereso Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 11:13
            To czekam 😁
    • jonathanfranzen48 Re: Bikini 40+ i BMI+ 06.07.23, 09:44
      Poszukaj w reserved albo w c&a. A może w trumphie na przecenie ? Tam się kupuje osobno. Tam kup biustonosz a majtki np w reserved. Przecież można dobrać kolor. Tj dwa kolory pasujące do siebie. A opiniami kretyńskimi o oponie i ćwiczeniami się nie przejmuj. Mieszkam nad Bałtykiem i oglądam od wiosny do jesieni ciała na plaży. I wszyscy mają to.pompie. Każdy ma prawo wypoczywac tak jak chce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka