heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 29.08.23, 22:15 Aż muszę Was zapytać, zainspirowana postem Oti5 Które dramy chciałybyście obejrzeć ponownie lub już to zrobiłyście? Ja ciągle chce wrócić do Love Designer i Only Side By Side With You (ale nie mam kiedy!). A drugi raz obejrzałam Love In The Kitchen Szczególnie, że kiedy zaczynałam oglądać po angielsku mój poziom języka był... żenujący Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 13:09 Oglądałam po dwa razy "Strong Woman Do Bong Soon" (tylko watek romantyczny) "Fight for My Way" (prawie bez przewijania "Just Between Lovers" (głównie sceny z Junho A chciałabym obejrzec ponownie "My Lovely Kim Sam Soon", tylko w jakiejś przyzwoitej jakości, na bezpiecznej stronie. Może wrócę kiedyś do "Cesarzowej Ki", ale na pewno będzie dużo przewijania, i do "The Red Sleeve". Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 13:50 heca7 napisała: > Aż muszę Was zapytać, zainspirowana postem Oti5 > Które dramy chciałybyście obejrzeć ponownie lub już to zrobiłyście? Ponieważ mam oceany czasu, to mogę wracać do obejrzanych dram. Do tej pory obejrzałam ponownie Because This Is My First Life, The One and Only, Cinderella and Four Knights Z filmów powtórzyłam Empty Houses (pierwszy raz widziałam w kinie studyjnym wiele lat temu), A Man and a Woman, Juror 8, Il Mare, Drama Special S.3: When I Was the Prettiest, Drama Special S.5: Bride in Sneakers, Happy Old Year (tajlandzki). Chciałabym wrócić kiedyś do The Smile Has Left Your Eyes, bo podobało mi się, jak została pokazana miłość między głównymi, i do Prison Playbook. Poza tym do filmów: Monster z powodu świetnej roli i gry Kim Go Eun (nie mówiąc o Lee Min Ki w tytułowej roli ) i Our Little Sister. Dużo tego Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 14:31 Przypomniałam sobie, że odświeżyłam sobie ostatnio również "Age of Youth"/"Hello My Twenties". I "My Secret Love Affair" oglądałam 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 14:31 Wow! A ja ciągle tylko sobie mówię, że obejrzę Chociaż... obejrzałam jeszcze dwa razy Before We Get Married. Chciałam sprawdzić czy nadal najrozsądniejszą osobą w tym towarzystwie będzie młodsza siostra SFL, która wróciła ze Stanów. I była Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 15:02 heca7 napisała: > Wow! A ja ciągle tylko sobie mówię, że obejrzę Weź pod uwagę, że jesteśmy na różnych etapach życiowych. Mam zdecydowaną przewagę, jeśli chodzi o ilość czasu i obowiązków (dbam tylko o siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 15:32 No fakt, masz więcej czasu Mnie ciągle brakuje na nowe dramy, czasem z obawą zaglądam na Netflixa czy znowu czegoś ciekawego nie dali A na KissAsian mam listę chyba 20... Po Confession wezmę się wreszcie z Iris z T.O.P-em z Big Bangu. Przecież nie można być prawdziwą fanką bez oglądania swoich ulubieńców w filmach Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 16:11 heca7 napisała: > wezmę się wreszcie z Iris z T.O.P-em z Big Bangu Cóż za bluźnierstwo IRIS oczywiście oglądałam 2 razy, bo to drama z Lee Byung Hunem. T.O.P. się tam owszem, pałętał i bardzo bruździł A poważnie, oczywiście bierz się, T.O.P.a nie ma tam jakoś bardzo dużo, ale też nie jest to malutki epizodzik. Z dram z LBH dwa, a może i trzy razy, oglądałam też Mr Sunshine i na pewno jeszcze wrócę. Lubię całą główną piątkę, no i dramę samą w sobie. W moich dramowych powtórkach na pewno był też Healer, K2 (no kręci mnie JCW w akcji, co zrobić ), DOTS i na pewno coś jeszcze, ale teraz nie pamiętam. Z filmów te, które oglądałam wieki temu i już faktycznie kompletnie nic nie pamiętałam z fabuły, The Handmaiden, A Frozen Flower, Always, i te, do których chciałam wrócić: Keys to the Heart, The Man from Nowhere. Kurt, Memories of the Sword też sobie ze względu na Junho odświeżyłam, bo jak dawniej oglądałam to nie miałam pojęcia o jego istnieniu. I powiem ci, że wcześniej miałam takie zdanie jak ty, że nudne i nie dla mnie, tylko dla Lee Byung Huna obejrzałam, a tym razem okazało się całkiem ok i na dodatek z głównej obsady znałam właściwie wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 17:32 Ja nie jestem fanką Lee Byung-Hyuna, więc nic mi tam nie wynagradza nudnej buły Skończyłam "Mask Girl". Do połowy bardzo mi się podobało, później robi się bardziej przewidywalnie, ale ogólnie warto obejrzeć. Polecę raczej tym, którym podobało się "Somebody". Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 18:25 kurt.wallander napisała: > Ja nie jestem fanką Lee Byung-Hyuna, więc nic mi tam nie wynagradza nudnej buły > Właśnie dlatego ja byłam zdziwiona własnym odbiorem, bo tak jak pisałam, też za pierwszym razem uznałam za nudne, a za drugim całkiem ok, zupełnie niezależnie od LBH. W sumie fajnie, człowiek jest negatywnie nastawiony, a tu niespodzianka Zresztą zupełnie nie mam tak, że jak kogoś lubię, to wszystko z nim obejrzę. Z nim nie przebrnęłam chociażby przez The Influence, Bangee Jumping of Their Own, I Come With the Rain i jeszcze jakieś, których tytułów teraz nie pamiętam. Rzuciłam w diabły, bo mi się nie podobało. Ulubiony aktor absolutnie nie gwarantuje, że drama czy film mi podejdzie. Jang Hyuk to niestety od jakiegoś czasu uparcie udowadnia. Co z nim zacznę, to rzucam albo mi wisi w nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 21:50 Kajam się i jak tylko skończę Confession to oglądam Iris Nie no... jak można Frozen Flower Nie pamiętać O a'propos Frozen... mogłybyście mi przypomnieć tą japońską dramę (albo film) gdzie ML robił za luksusowego żigolaka? Tą ze złamanym palcem? Jaki miała tytuł. Ha! ja jakoś niedawno się przyjrzałam, że JunHo grał z Kim Woo Binem w Twenty A Lee Byung Hun to już chyba aktor legenda. Ma talent, wygląd, charyzmę i całkiem dobrze dobiera role. Umie się sprzedać. Niby się majtek nie ściąga (przynajmniej nie ja) a ogląda się z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 23:09 >Ha! ja jakoś niedawno się przyjrzałam, że JunHo grał z Kim Woo Binem w Twenty Oglądałam, zrobili z Junho takiego anty-amanta tam Za to bardzo fajnie wypadł w Cold Eyes, swoim filmowym debiucie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 23:17 heca7 napisała: > Kajam się i jak tylko skończę Confession to oglądam Iris Wątpię żeby ci podeszło, ale chociaz na T.O.P.a popatrzysz. Nie jest on tam grzecznym chłopcem > Nie no... jak można Frozen Flower Nie pamiętać Jak to się mówi? Potrzymaj mi piwo Wszystko jestem w stanie zapomnieć, no dobra, niektóre zakończenia wyjątkowo wbijają się w pamięć. > O a'propos Frozen... mogłybyście mi przypomnieć tą japońską dramę (albo film) g > dzie ML robił za luksusowego żigolaka? Tą ze złamanym palcem? Jaki miała tytuł. Call Boy, film. Złamany palec pamiętam > ) A Lee Byung Hun to już chyba aktor legenda. Ma talent, wygląd, charyzmę i cał > kiem dobrze dobiera role. Umie się sprzedać. Niby się majtek nie ściąga (przyna > jmniej nie ja) a ogląda się z przyjemnością. Wystarczy, że ja ściągam, ty już nie musisz Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 23:25 otia5 napisała: > > O a'propos Frozen... mogłybyście mi przypomnieć tą japońską dramę (albo f > ilm) g > > dzie ML robił za luksusowego żigolaka? Tą ze złamanym palcem? Jaki miała > tytuł. > > Call Boy, film. Złamany palec pamiętam -Dzięki! Ten palec do dziś za mną chodzi. Nic mnie tak nie ruszyło w tym filmie... > > ) A Lee Byung Hun to już chyba aktor legenda. Ma talent, wygląd, charyzmę > i cał > > kiem dobrze dobiera role. Umie się sprzedać. Niby się majtek nie ściąga ( > przyna > > jmniej nie ja) a ogląda się z przyjemnością. > > Wystarczy, że ja ściągam, ty już nie musisz -No wiem, ja ściągam kiedy indziej. Nie mogę cały czas chodzić bez gaci Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 19:58 tak dla poprawienia humoru to oglądam czasami Strong Woman, 1%, czy Secretary Kim. A tak dla fajności filmu i przyjemności oglądania to Cesarzową Ki, One Spring Night, Just Between Lovers i Jealousy Incarnate. Ostatnio przypadkiem wróciłam do When a Man Fall in Love - to serial chyba sprzed 10 lat, gdzie gra wg mnie przystojny (lubię takich ciemnookich, nie rozjaśnianych) ale za to nie umiejący grać Song Seung Heon. Jego zazwyczaj zatrudniają po warunkach bo jest dość dobrze zbudowany i sprawdza się w rolach zabijaków. Ale talentu aktorskiego ma mało. Tak tu, jak grał zakochanego, nieudolnie zdobywającego dużo młodszą dziewczynę to jakoś tak pasował w tej roli. Drugi raz obejrzałam też Tunnel i Moje pierwsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 20:32 Ja zwróciłam na niego uwagę w Black. Aktorsko może być, bardzo przystojny, więc w sumie chyba dla jego ładnej buźki obejrzałam do końca, bo tematyka nie do końca mi pasuje. Później jeszcze w Voice i Black Knight. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 20:42 To zerknij w Kiedy mężczyzna kocha. Pamiętam że długo to odkładałam bo mnie opis zniechęcał, ale jak już zaczęłam to poszło. Do tej roli pasował, choć po filmie, strojach itp widać że nie najnowszy. Teraz z nim Voice 4 oglądam, facet 10 lat starszy, już pod 50 ale świetnie się trzyma, klata jak się patrzy, nadal czarny, choć pewnie podfarbowuje już czuprynę. Generalnie przystojny choć zasób min ma ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 20:58 Za to i za Black już się miałam tyle razy brać i ciągle mi coś innego wchodzi. A chciałam się przekonać, jak Song Seung Heon tam wypadł, bo znam go właściwe tylko z Obsessed. Tam niewątpliwie było na co popatrzeć, bo prezentował się z każdej możliwej strony, ale, o ile pamiętam, aktorsko też był tam całkiem dobry. Dinner Mate z nim mi jakoś nie podszedł. Musiałam go też widzieć jako zupełnego młodziaka w baardzo starej dramie Happy Together, ale kompletnie nie pamiętam. I w dosyć głupawej komedyjce Wonderful Nightmare, w której o dziwo nie tylko aktorsko, ale i wyglądowo dudy nie urywał. Przynajmniej mojej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 21:50 Ja go jeszcze widziałam w filmie z 2007 Better Tomorrow, grał zabijakę, mocny film z wątkiem ucieczki z północy, polecam. Potem w My Princess z Kim Tee Hee, komedyjka, lekka. The Great Show nie skończyłam. Na pewno grał we Friends wersji filmowej, ogladałam W Dinner Mate nie zachwycił. Gra w Black Knight, East of Eden mam w planach ale to musze mieć nastrójna klasyczny film zemsty. Gdzieś jeszcze nie mogę na szybko znaleźć. Ale jego najbardziej chyba znany i jeden z pierwszych seriali który przyniosł mu rozgłos jeszcze przede mną. Autumn in my Heart z Won Binem. A i w fajnym serialu Dziennik Saimdang go widziałam. Jak któraś ma ciągotki w kierunku historii Korei to Saimdang była prawdziwą postacią, pewnie z dram kojarzycie żółty banknot 50 000 wonów. To ona na nim jest. Jedyna kobieta w tym towarzystwie. Doceniona. Jej syn, wielki filozof jest na 10 000. No jakoś do ról zabijaków dziwnie pasuje. No przystojny jest, może nie gra jakoś źle, ale wszędzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 23:12 jasnoklarowna napisała: > Gdzieś jeszcze nie mogę na szybko znaleźć. Ale jego najbardziej chyba znany i j > eden z pierwszych seriali który przyniosł mu rozgłos jeszcze przede mną. Autumn > in my Heart z Won Binem. Chciałabym to zobaczyć. Kiedyś zaczęłam, ale na jakiejś stronie, gdzie jakość była beznadziejna i odpuściłam, nie dało się na to patrzeć. A historia ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 23:24 jasnoklarowna napisała: > Ale jego najbardziej chyba znany i j > eden z pierwszych seriali który przyniosł mu rozgłos jeszcze przede mną. Autumn > in my Heart z Won Binem. O, no właśnie, za to też już multum razy się prawie brałam i nadal się nie wzięłam. Ale to akurat ze względu na Won Bina, SSH byłby tylko miłym dla oka dodatkiem. Do Won Bina mam wielki sentyment po The Man from Nowhere. I on i film świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.08.23, 22:05 A juz myslalam, ze tylko ja tak mam . Tzn ponowne ogladanie dram ktore mi sie podobaly. Ogladam glownie kiedy nic nowego mnie nie wciaga, Teraz lece z Secret garden - to juz trzeci raz. Chyba mnie pogielo, ale Hyun Bina pewnie nigdy nie odpuszcze . Nawet Memories of Alhambra obejrzalam po raz drugi i bardziej mi sie podobal niz za pierwszym razem. Hyde Jekkyl Me drugi raz mi jednak nie podszedl - przewijalam. Za to do Crash Landing wroce chyba po raz trzeci jak bedzie posucha. Byla tez niedawno Cinderella and Four Knights, a dawniej Strong Woman, Oh my Venus (bo So Ji Sub) i Wok of Love (to dla Jang Hyuka) Mialam tez ochote wrocic do The Smile Has Left Your Eyes, ale na powtorne ogladanie smutasow musze miec specjalny nastroj. Podobnie bedzie z Something Happened in Bali. wiecej grzechow nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 31.08.23, 00:32 Z pełnometrażowych dram to nie mam za dużo rewatchy - zwykle też omijam wtedy wątki jakie pamiętałam jako mało ciekawe. Z tych co pamiętam: Because This Is My First Life Oh my Venus The liar and his lover True Beauty (tu bez przewijania, bo oglądałam z osobą, która nie widziała wcześniej) I sporo krótkich, głównie BL - na Viki po puszczeniu 'serialu', robią wersje 'movie', więc jak oglądam, to liczę jako rewatch. Na razie na liście do powrotu mam Coffee Prince. Ale nie wiem czy w tym roku dotrę, bo jednak wolę oglądać nowe rzeczy. Plus oglądam teraz chyba ze 4 x BL na żywo i już zakładam, że te ciekawsze będę oglądać w jednej sesji jak się już zakończą. Najbardziej zakręcona w temacie jest japońska, z głównym bohaterem pogodynką w programie internetowym - 3h bez przerwy nawija o pogodzie Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Fanki Junho 30.08.23, 23:07 Trochę zrzucam z piedestału naszego wspólnego idola. Fb poesłał mi rolkę filmiku jak kolega z zespołu got7 zwiedza dom Junho i wchodzą do garderoby. No ja jestem bałaganiarz, ale on, który ma do dyspozycji naprawdę wiele osób wspomagających, może sobie kogoś do ogarnięcia zapewnić a tu bordello bum bum. Nie dorastam mu do puet. Nawet nie obejrzałam do końca fb.watch/mLpY1h15lT/ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:15 Oj tam oj tam. Typowy kawaler młodego (wciąż) pokolenia. Na wyjściowo odpicowany, a w garderobie - jak widać Kotom to nie przeszkadza.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:16 Nobody's perfect A zobacz sobie filmik, jak Junho odwiedza siostrę i siostrzeńca, to się znów rozpłyniesz Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:41 Proszę: www.youtube.com/watch?v=51Q5dFH5Ee0 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:45 I jeszcze tu, jak uczy siostrzeńca jeździć na rowerze. Ta część nawet lepsza www.youtube.com/watch?v=N8OYIbmrM6k Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:27 Mnie w sumie też. Ale biorąc po uwagę jego talent miałam go za perfekcjonistę a w domyśle też pedanta. A tu nie, jakby bliższy normalności.....😃okazuje się że nie jestem taka najgorsza że swoim bałaganem 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Fanki Junho 30.08.23, 23:18 Jeden nie pierze ubrań (Kim Ji Hoon), drugi- JunHo pierdolnikarz Każdy ma jakiegoś trupa w szafie...albo bałagan Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.09.23, 12:11 Woman of 9.9 Billion. Zaczęłam wczoraj. Obsada fajna i to napięcie, którego przy romansach nie doświadczysz. Taka sensacja/trochę jakby kryminał, być może romans się rozwinie bo kandydat jest, ale na razie nie wskazuje Mam nadzieję że będzie trzymać poziom, bo pierwsze kilka odcinków wciągnęło. Jak ja lubię takie seriale. Siedzę w pracy jak na szpilkach żeby dziś piąteczkowy wieczór z laptopem zrobić 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.09.23, 15:54 Nawet bym ci potowarzyszyła, bo wygląda na coś, co mnie też by wciągnęło, ale obsada mnie jakoś nie przekonuje. Kim Kang Woo aktorsko jest dobry, pamiętam go jako szalonego króla czy księcia w The Treacherous, w Good Bye, Me Black też był ok, a mimo to, no jakoś nie. Nie wiem w sumie czemu. Ale jak skończysz i napiszesz, że drama trzyma poziom, to dam Ci się skusić 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 13:16 Namówiłaś mnie Miałam Woman of 9.9 Billion w planowanych, więc wczoraj zaczęłam. Wciąga rzeczywiście, akcja jest gęsta i ciekawa. FL interesująca. Ładnie, delikatnie pokazana zacieśniająca się więź, że tak to ogólnikowo ujmę, między dwojgiem najgłówniejszych Jestem prawie w połowie i do tej pory nie widzę większych słabości, choć mogłabym się przyczepić do prawdopodobieństwa wystąpienia powiązań między różnymi postaciami. Ale jeśli traktuję seriale jak baśnie - a często tak robię - to przestaję się czepiać. Jak dotąd - polecam. Wracam do oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 22:54 Nieno. Wkurzyłam się na początku 20. odcinka; to była kropla, która przelała czarę. ;> Bo wcześniej też się wkurzałam. Dlaczego w dramach osoby, którym coś grozi albo mają coś do ukrycia, są takie beztroskie? (wiem, wiem...) Tu akurat były policjant (!). Główną trudno mi zrozumieć, ale OK, niech będzie, że jej postępowanie jest uzasadnione tym, co ją w życiu spotkało. Kurczę, a i tak wciąga jak bagno. Idę oglądać dalej. (sorry za blogizm) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:30 Gonisz mnie z tymi odcinkami w zawrotnym tempie. Też uważam że główna powinna zwiewać jak tylko mogła, ale to by nam się film za szybko skończył. 😉 Do paru rzeczy można się przyczepić ale już jestem na 24 i dalej ciekawi. Też lecę oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 20:42 Skończyłam Confession z JunHo Ok, niezłe. Choć brakowało mi trochę, nie wiem jak to nazwać... otoczenia? Tam ciągle wszystko działo się w kilku miejscach. Ciągle ML siedział u siebie w biurze, ubrany w garnitur. Miało się wrażenie, że całe jego życie to to małe biuro gdzie pracuje i śpi. A'propos pracy- jakim cudem ta jego kancelaria adwokacka się utrzymywała i z czego? Skąd brał kasę na wypłaty dla FL i asystentki? No i na koniec... czemu akurat po 10 latach matka "byłego właściciela" jego serca postanowiła zatrudnić się u niego w firmie? Czemu nie wcześniej? A zakończenie takie otwarte, nie spektakularne. Ale oglądało się dobrze. Co ciekawe akurat w tym samym czasie oglądam kolejne wychodzące odcinki Longing For You gdzie temat przeszczepu serca jest podobny i w równie okrutny sposób jeden z głównych bohaterów "przesunął" się w kolejce. A nawet chyba brutalniej mu to serce załatwiono... No nic, zaczęłam IRIS i T.O.P pojawia się dopiero w 3 odcinku. To zdecydowanie serial dla fanek Lee Byung Huna Ps: zrobiłam te koreańskie tosty Smaczne. Tylko nie wiem co teraz mam zrobić z 2/3 główki kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:08 IRIS, 1:04:22, epizod 3- wygląda na to, że jakiś węgierski (akcja zahacza o Węgry) żulik trzyma w ręku puszkę Żubra Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:23 heca7 napisała: > IRIS, 1:04:22, epizod 3- wygląda na to, że jakiś węgierski (akcja zahacza o Węg > ry) żulik trzyma w ręku puszkę Żubra O, masz, LBH, T.O.P., a ta się za żulami ogląda 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:33 Czepiasz się, jest wszechstronna dziewczyna. A że znajome widoki oko ściągają to nie dziwota. Znaczy ten Żubr znajomy a nie żul. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:42 Oj tam, to tak z sympatii. Absolutnie jej tego żula, znaczy Żubra, nie żałuję 🙂 PS. Zaraz tu wkroczy i nas ustawi do pionu za te uwagi na stronie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.09.23, 23:54 otia5 napisała: > heca7 napisała: > > > IRIS, 1:04:22, epizod 3- wygląda na to, że jakiś węgierski (akcja zahacza > o Węg > > ry) żulik trzyma w ręku puszkę Żubra > > O, masz, LBH, T.O.P., a ta się za żulami ogląda 🤣 Oj stał na środku drogi i tak wyszło W sumie ta scena nadawałaby się na reklamę piwa. Bo był na środku ulicy, samochody go z dwóch stron objeżdżały w pościgu a on to piwo uratował i z rozmachem wypił Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 03.09.23, 09:04 Za tydzień premiera Arthdal Cronicles 2. Ciekawe, czy od razu u nas będzie można oglądać. Czekam, ale zmiana obsady mnie trochę wkurza. Jak już przebolałam zmianę Song Joong Ki na Lee Joon Gi to jeszcze teraz się kapnęła, że Tanyę będzie grać niezbyt lubiana przeze mnie Sin Se-kyeong. Wolałam dawną. No nic. Czekam dalej. W międzyczasie kończę Kobiętę z 9 milionami, dzieje się....zacieśniają się wątki w 26 odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.09.23, 09:46 Mnie wkurza bardzo, ale ze względu na Lee Joon Gi. No nie jest tajemnicą, że za nim nie przepadam. Nowej FL nie znam, starą lubię, ale może i ta się sprawdzi. A najbardziej wkurza mnie 8 letni przeskok czasowy. Tyle planów jednej i drugiej strony, odkrywania tajemnic, budowania napięcia i nagle co? To, co miało być kulminacją długich przygotowań i jeszcze dłuższego czekania, dostaniemy w postaci trzyminutowego streszczenia. Wiem, powinnam się wstrzymać z narzekaniem, ale wrr A tak w ogóle wzięłam się za Trolley. Podoba mi się, ale jakoś nie zapowiada się u mnie na binge watch. W sumie nie wiem czemu, ale muszę sobie przeplatać czym innym, bo inaczej mi nie wchodzi. Dopiero 4 odcinek, więc może mi się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.09.23, 22:01 Skończyłam dziś Longing For You. I powiem wam tyle, że jak nie macie nic na tapecie to można obejrzeć. Tragicznie słabe opinie są wywołane kilkoma scenami, w których widać jednego z drugoplanowych ale ważnych bohaterów w stroju arabskim. Wyznawcy islamu dostali takiej s.raczki na Viki, że bez oglądania wystawiali masowo 1/10. Dramie dałabym jakieś 8/10. Zdziwiło mnie 14 odcinków (jak to nie 16?!). Tak jakby producentom się kasa na film skończyła Kilka wątków zostało słabo zamkniętych. A kwestia między FL a SML w ogóle nie została wyjaśniona. Na In Woo grający ML niestety jest wg mnie słabym aktorem, choć dobrze wygląda (ale mało koreańsko). To już chyba Ren wypadał lepiej Dziwna to drama i brak jej mocnego zakończenia wg mnie. Ewidentnie została przycięta. Szkoda bo lepiej by to wyglądało... Także polecam średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.09.23, 01:14 Ja mecze Pinoccio. Do tej pory nie zabieralam sie za to se wzgledu na Lee Jong Suk'a. Mialam obawy ze bedzie "gral uroda" (nie moj typ ) ale po ponownym obejrzeniu Secret Garden, postanowilam dac mu szanse. I juz mi calkiem niezle szlo a tu w drugim odcinkuokazuje sie, ze glowna to Park Shin Hye . Jakos jej nie lubie, bo wszystkie role w jakich ja widzialam, sa tak samo interpretowane, jakby grala siebie. Nie wiem czy zdzierze, choc plot moze i ciekawy. Wiem ze wiekszosc z Was juz to ogladala wiec nie ma co polecac/ nie polecac. No a Woman of 9.9 billion nie moge nigdzie obejrzec. Bo na drama cool i kissasian nie da sie ze wzgledu na pishing, a na Viki niedostepny w moim regionie Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 08.09.23, 07:37 Ja oglądałam na dramaonline, po zmianie mają Player bez reklam i w dobrej jakości. Musisz się zarejestrować, teraz jest z tym trudniej bo otwierają rejestrację raz na jakiś czas. Najbliższą 1 października przez 1 dzień. Ale warto bo jest masa starych klasycznych dram Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.09.23, 12:55 Nie żebym była wścibska i nachalna , ale Kurt, czy ty czasem nie jesteś już w Korei? Byś nas chociaż trochę zapdejtowała: jakieś zdjęcia, opowieści . Jestem żądna twoich wrażeń, skoro samej mi się na razie taki wyjazd absolutnie nie kroi. Dawaj, Kurt w hanboku bym chciała najbardziej zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.09.23, 20:31 otia5 napisała: > Nie żebym była wścibska i nachalna , ale Kurt, czy ty czasem nie jesteś już > w Korei? Byś nas chociaż trochę zapdejtowała: jakieś zdjęcia, opowieści . Je > stem żądna twoich wrażeń, skoro samej mi się na razie taki wyjazd absolutnie ni > e kroi. Dawaj, Kurt w hanboku bym chciała najbardziej zobaczyć Też się dziś zastanawiałam Ale Kurt z tego co pamiętam miała lecieć w październiku. Czekam, że opisze jak było i przetrze nam drogę Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 10.09.23, 21:17 A nie, bo właśnie wróciłam Tylko jestem dość padnięta, bo nie tylko zmęczona wczesną pobudką i długim lotem, ale i jakieś przeziębienie mi się przyplątało w ostatnich dniach pobytu. Na pewno napiszę więcej o swoich wrażeniach, ale dajcie mi parę dni na dojście do siebie. W Korei jest teraz 4.13 w nocy....Siedzę i głowa mi opada, ale chcę trochę wytrzymać i pójść spać o w miarę zwykłej porze. Ale na zdjęcia w hanboku nie liczcie, nie zamierzam się tak ujawniać Może dam zdjęcie z pewnej lokalizacji dramowej... Ogólnie, było bardzo intensywnie, bo w tych 8. dniach pobytu chcieliśmy zmieścić jak najwięcej przeżyć różnego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.09.23, 21:31 O, czyli jednak trafiłam. W takim razie cierpliwie czekam aż odeśpisz i odpoczniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.09.23, 21:32 O, czyli jednak trafiłam. W takim razie cierpliwie czekam aż odeśpisz i odpoczniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.09.23, 20:46 Kto poznaje to miejsce? Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale na lepszych jestem razem z mężem, a jednak nie chce się tak pokazywać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.09.23, 21:05 Ostatnio to chyba w King the Land było? W tylu dramach to widziałam, że nawet trudno skojarzyć konkretne tytuły 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 12:43 Tak, dla mnie to miejsce z King the Land Przypadkiem znalazłyśmy też z córkami potwora z The Host: Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 13:40 O wow! Już? Opowiadaj jak się już wyśpisz O wszystkim, o locie o pobycie...Jak się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 20:50 Podobało się bardzo! Lot nie był taki straszny, jak się obawiałam. Fajne było, że pomiędzy posiłkami była mozliwość zrobienia sobie zupki shin ramyeon Na miejscu było gorąco, niestety. Na szczęście deszcze nas ominęły, choć wilgotność powietrza była prawie cały czas spora. Nie chcę opisywac ze szczegółami całego pobytu, więc może pytajcie o jakieś konkrety, które was interesują? Z takich ogólnych spostrzeżeń, bałam się, że Seul będzie brzydszy i bardziej betonowy, a zieleni, ładnie zaaranżowanej, jest sporo. Dodatkowo, miasto jest pieknie położone w dolinie pomiędzy górami, więc wszędzie są ładne widoki. Jedzenie w lokalach jest tanie (oczywiście, zależy GDZIE i CO się jada, można pójśc na koreańską wołowinę do eleganckiego lokalu i wydać majątek), kosmetyki koreańskie przeważnie 50% tańsze niż u nas, podobnie ubrania (akurat japońskie) w Muji czy Uniqlo, a także albumy muzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 21:14 kurt.wallander napisała: > Nie chcę opisywac ze szczegółami całego pobytu, więc może pytajcie o jakieś kon > krety, które was interesują? Ja o konkrety chyba nie umiem, ale chciałabym usłyszeć, co udało ci się zobaczyć i co zrobiło na tobie największe wrażenie? Co byś dała na taką listę must watch? Niby mniej więcej wiem, ale relacja z pierwszej ręki, to jednak co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 23:13 otia5 napisała: > > Ja o konkrety chyba nie umiem, ale chciałabym usłyszeć, co udało ci się zobaczy > ć i co zrobiło na tobie największe wrażenie? Największe wrażenie, to chyba Seul jako całość. Pięknie położony w otoczeniu gór, całkiem zielony (bałam się, że będzie betonowa pustynia), jednocześnie nowoczesny i nieco onieśmielający, ale i swojski. Co byś dała na taką listę must wat > ch? Niby mniej więcej wiem, ale relacja z pierwszej ręki, to jednak co innego. Obejrzeliśmy dwa pałace, Gyeongbokkung i Changdeokkung, oba polecam. Może jeden na zwiedzanie wieczorne/nocne? Nam się na takie juz nie udało pójść. Muzea: Historii Seulu (mozna sobie darować), Pałacowe (Palace Museum) przy Gyeongbokkung - fajne, warto., i Narodowe (National Museum) - równiez bardzo warto. Również muzeum - tradycyjny dom (Baek In Jae house museum) w Bukchon (w przeciwieństwie do innych domów w Bukchon, ten mozna zwiedzać w środku). Namsan Tower (dla mnie średnio warto, ale córki chciały i mówią, że zadowolone, ja nie wjeżdżałam na górę) Pokaz podświetlanych fontann na moście Banpo (może być Wycieczka w góry Bukhansan (nie polecam w upał, ale ogólnie ciekawe doświadczenie). Warto odwiedzić przynajmniej jedną świątynię, jakieś targowisko z jedzeniem np. Gwangjang, choć trzeba brać pod uwagę, że jest dośc oblegane. Miejsca związane z BTS trochę słabo - Hybe Insight jest zamknięte, a "misiek" na K-Star Road jest usunięty do renowacji. Mnie się podobało w dzielnicy Insadong - jest tak bezpretensjonalnie, mało turystów, dużo lokalsów, tanie jedzenie, wieczorem dużo budek ze street foodem. Warto pochodzić po parkach, powspinać się na punkty widokowe (jak np. Eungbong Mountain Park, z którego pochodzi zamieszczone przeze mnie zdjęcie z lokalizacją z King the Land). Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 21:20 A co Ci sie najbardziej podobalo. Byliscie tylko w Seulu, czy 'zaliczyliscie' jakies inne atrakcje? No i jak jedzenie? Az mnie korci zeby sie tam wybrac. W koncu ode mnie to tylko rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 21:48 senin1 napisała: > A co Ci sie najbardziej podobalo. Byliscie tylko w Seulu, czy 'zaliczyliscie' j > akies inne atrakcje? > > No i jak jedzenie? > > Az mnie korci zeby sie tam wybrac. W koncu ode mnie to tylko rzut beretem Po sąsiedzku Ale chyba bardziej zazdroszczę Ci Nowej Zelandii i ... Tajwanu Nie żeby ten był szczególnie blisko ale bliżej niż z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 23:15 senin1 napisała: > A co Ci sie najbardziej podobalo. Byliscie tylko w Seulu, czy 'zaliczyliscie' j > akies inne atrakcje? Tylko Seul, ale bardzo chciałabym pojechać do Korei ponownie odwiedzić inne miejsca, choć w samym Seulu jest jeszcze mnóstwo miejsc, które chciałabym zobaczyć. > > No i jak jedzenie? Jedzenie smaczne, tanie!, ale wcale nie takie ostre, jak się spodziewałam.... > > Az mnie korci zeby sie tam wybrac. W koncu ode mnie to tylko rzut beretem Wybierz się, naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 21:46 Byliście na Jeju? Udało Ci się kupić te albumy, których szukałaś? Jak z płaceniem kartą? (visa, mastercard?) Czy łatwo się poruszać metrem? Jak się dogadywaliście w knajpach (pewnie trochę po koreańsku?) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 23:26 heca7 napisała: > Byliście na Jeju? Nie, tylko Seul. Jeju zostaje na inną okazję > Udało Ci się kupić te albumy, których szukałaś? Niestety nie. Tak jak podejrzewałam, w sklepach stacjonarnych (w każdym razie tych z nowymi płytami) nie ma albumów z rynku japońskiego. Kupiłam tylko jeden album w wersji edycja specjalna. Nie widziałam go w polskich sklepach k-popowych. Za to córka nabyła 8 albumów BTS Płyty 2 x tańsze niz u nas, zresztą jedzenie i kosmetyki podobnie. Ciuchów specjalnie nie kupowaliśmy, ale zerknęłam na Muji i Uniqlo, i równiez tam ceny 2 x niższe niz u nas.... > Jak z płaceniem kartą? (visa, mastercard?) Płaciliśmy tylko kartami Revolut lub gotówką. > Czy łatwo się poruszać metrem? raczej tak, wszystko jest dość dobrze opisane, w pociągach wyświetlają się kolejne stacje równiez po angielsku, przynajmniej w szeroko rozumianym centrum Seulu (do miejscowości dalszych w aglomeracji nie zapuszczaliśmy się) > Jak się dogadywaliście w knajpach (pewnie trochę po koreańsku?) Trochę tak, ale prawie wszędzie dało się mniej lub bardziej dogadać po angielsku. > Ogólnie dużą pomocą była córka, która zna trochę koreański i ogarniała wyszukiwanie w Naver Maps połączeń komunikacyjnych, restauracji. Znajomość hangula przydaje się, bo w Naver Maps niespecjalnie działa wpisywanie zromanizowanych nazw. Mozna sobie radzić, wyszukując na google maps, a następnie kopiując do Naver Maps nazwy zapisane alfabetem koreańskim, ale pewnie trwałoby to 2 x dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.09.23, 23:37 Kurt, ale wiesz, że bez zdjęć na ematce się nie liczy 😉. Jak już zdecydowanie nie chcesz nawet zamazanej siebie w hanboku (wypożyczałaś? droga ta zabawa?) to chociaż nam trochę tego Seulu wrzuć 🙂 Przez co rezerwowałaś noclegi? I czy trzeba rezerwować wcześniej np. wejścia do pałaców? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:07 otia5 napisała: > Kurt, ale wiesz, że bez zdjęć na ematce się nie liczy 😉. Jak już zdecydowanie > nie chcesz nawet zamazanej siebie w hanboku (wypożyczałaś? droga ta zabawa?) to > chociaż nam trochę tego Seulu wrzuć 🙂 Dobra wrzucę coś później Hanboki wypożyczyłyśmy z córkami. Ceny miałyśmy od 22,000 KRW, do. 40,000 KRW (zależy od modelu, czy fryzura darmowa, czy z dopłatą, niedużą). Te 22,000 KRW, to jakieś 70 zł. > > Przez co rezerwowałaś noclegi? Noclegi na booking. Mogę polecić nasz hotel, szczególnie ze względu na lokalizację (nam akurat bardzo pasowała) I czy trzeba rezerwować wcześniej np. wejścia do > pałaców? Nie, wejścia do pałaców można spokojnie wykupić w dniu wizyty. W hanboku wejście za darmo. Bez hanboka i tak tanio, bodajże 4,000 KRW, czyli jakieś 15 PLN. Jedyne, na co warto wykupić bilety wcześniej to Secret Garden w pałacu Changdeokkung. Ja kupiłam online juz w Seulu z dwudniowym wyprzedzeniem (najdalej mozna zarezerwować z 6-dniowym wyprzedzeniem). Ale gdy odbieraliśmy swoje w okienku, to widziałam, że na miejscu też jeszcze były na ten dzień (jest pula 50 biletów online i 50 - na miejscu). Ogród zwiedza się z przewodnikiem, wejścia o określonych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 07:51 Ile sobie na osobę zarezerwować jeśli nie liczyć przelotu? W sensie bilety metrem i zwiedzanie, jedzenie. Kwatery i przeloty to wiadomo, jakie znajdziesz takie masz. Ale interesuje mnie pobyt na miejscu. Taksówki, metro, posiłki, atrakcje. Jął polecę z córką to ile na osobę mniej więcej muszę przeznaczyć jeśli to nie tajemnica? No chodzi mi po głowie trochę ta wycieczka Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:36 jasnoklarowna napisała: > Ile sobie na osobę zarezerwować jeśli nie liczyć przelotu? W sensie bilety metr > em i zwiedzanie, jedzenie. Na jedzenie wydaliśmy tylko ok. 3,000 PLN! Na 5 osób. A nie odmawialiśmy sobie niczego (ale może mamy tani gust jedzeniowy ) Przy czym wychodziło, że jedliśmy dwa posiłki dziennie plus przekąski lub desery lub kawa mrożona. Gdy się zwiedza intensywnie, to człowiek się tak nie napycha, bo nie da rady tyle ganiać po mieście Ja schudłam podczas tego tygodnia > Kwatery i przeloty to wiadomo, jakie znajdziesz takie masz. Przy czym całkiem przyzwoity hotel, w dobrej lokalizacji, znajdzie się sporo taniej niż w stolicach europejskich. Ale oczywiście, wszystko zależy od standardu, na jakim ci zależy. Ale interesuje mnie > pobyt na miejscu. Taksówki, metro, posiłki, atrakcje. Jął polecę z córką to il > e na osobę mniej więcej muszę przeznaczyć jeśli to nie tajemnica? No chodzi mi > po głowie trochę ta wycieczka Na hotel, jedzenie, transport i wejścia wydaliśmy raptem 10,000 PLN na 5 osób, 8 pełnych dni pobytu. Bez zakupów do zabrania do domu, oczywiście. Więc jeśli weźmiesz tyle samo, to powinno wystarczyć na wypas. Robiłam wcześniej wyliczenie i wyszło mi, że na transport wydaliśmy po 48,000 KRW, wliczając w to stosunkowo drogi autobus z lotniska (17,000 KRW od osoby), a jest tańsza opcja pociągu (4,000 KRW za taki, który jedzie godzinę do Seoul Station). Plus karta T-Money (3 czy 4 tys KRW, nie pamiętam już ceny, bo to kupiliśmy pierwszego dnia). Czyli jakieś 150 zł od osoby. Z taksówek nie korzystaliśmy. Mieliśmy hotel w takim miejscu, że do wielu atrakcji mogliśmy pójść pieszo. Jak się przesiadasz, to w przeciągu godziny za kolejny środek transportu nie dolicza, albo dolicza małą kwotę (100-150 KRW) Wejścia do wielu muzeów są darmowe. Najdroższą naszą płatną atrakcją był wjazd na Namsan Tower (chyba 20,000 KRW/os), wjechały tam tylko córki, bo nas ze starym aż takto nie kręci, a widoki są i z samego wzgórza u stóp wieży. Na pewno dodanie jakichś wycieczek poza Seul podniesie koszty. Za obiady płaciliśmy od 70,000 do 120,000 KRW, ale na koreańską wołowinę nie chodziliśmy . Nie bywaliśmy też dużo w kawiarniach - tam jest stosunkowo drogo, więc jeśli ktoś lubi, to na to wyda na pewno więcej. Nie zależało nam na modnych, instagramowych lokalach, więc na tym też oszczędziliśmy, można powiedzieć. Główne posiłki jedliśmy zazwyczaj w dzielnicy Insadong, bo blisko hotelu, dużo lokalsów, mało turystów (w porównaniu z innymi lokalizacjami) . Na śniadanie kimbapy, z kimbapowni, ale też takie ze sklepu, trójkątne (są bardzo dobre). Jeśli ktoś chce jeść na śniadania bułki, kanapki itp., to wyjdzie drożej. Mnie wystarczał rano kimbap, w porze obiadowej słodka, mrożona kawa, albo deser (np. bingsu albo racuchy z pastą z czerwonej fasoli, czy rybka z takim nadzieniem), ewentualnie jakies przekąski z targu , i główny posiłek wieczorem. Na pewno upał sprawiał, że nie chciało się jeść nic dużego w ciągu dnia. Ja ci bardzo polecam taki wyjazd, nawet długi lot samolotem nie był tak męczący, jak możnaby się spodziewać (bałam się tego). Jesli do tego uda ci się upolować taniej bilety, to taki wyjazd nie wyjdzie cię dużo drożej niż w Europie. Największy koszt to bilety samolotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:37 Kolejny gadżet z King the Land Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:38 Stoisko na targu z pałeczkami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:39 strumień ze strefą spacerową, przed naszym hotelem Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:42 wycieczka w góry. Zadanie: znajdź kota Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 10:43 kimbap plus jakaś zupka niezidentyfikowana, ale smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 13:10 Kurczę, kusisz. Zdjęcia bardzo fajne. Jeśli możesz, to napisz co to za hotel, bo wygląda, że w dogodnym miejscu. Ceny wygląda na to, że nie są zabójcze, tylko ten lot. Napisz jeszcze, proszę, jak jest z bezpieczeństwem. Jeśli jednak uda mi się kiedyś polecieć, to samej. Mąż odpada, dzieci Koreą samą w sobie zupełnie nie zainteresowane, chociaż wszelkimi egzotycznymi wycieczkami jak najbardziej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 16:55 Też chcę wiedzieć co za hotel. Dobrze skomunikowany? gdzieś blisko sensowna stacja metra? Słyszałam że to ważne. Ja bym miała raj na takim rynku targu z żarciem. i na street foodach. Dzieki za wyczerpujące informacje Kurt. Faktycznie albo mało jadacie, albo jedzenie nie takie drogie jak straszą Ja też nie chodziłabym do znanych lokali, chciałabym odwiedzić tylko jeden. Tą kawiarnię, co wygląda jak rysunkowa, Wiola kiedyś filmik wstawiała, no zachwyciło mnie miejsce. A reszta to zamki, targi street foody itp. Jeszcze jakąś świątynię bym zaliczyła. Ale to pieść przyszłości. Ten rok szkolny mamy bardzo ciężki, matura u starszej, e8 u młodszego, zimą nie chcę lecieć, a wiosna już stresowa... może jesienią za rok się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:17 jasnoklarowna napisała: > Też chcę wiedzieć co za hotel. Dobrze skomunikowany? gdzieś blisko sensowna sta > cja metra? > Słyszałam że to ważne. Tak. Blisko dwóch różnych stacji metra. I w pieszej odległości od w sumie 3-4 pałaców, różnych targowisk, ulic handlowych, świątyń. Faktycznie albo mało jadacie, albo jedz > enie nie takie drogie jak straszą Moim zdaniem jedzenie jest tam po prostu tanie w restauracjach. Pewnie jednak zależy gdzie. My jadaliśmy w pobliżu hotelu głównie, w takich zwykłych restauracjach. Chyba zawsze byliśmy jedynymi obcokrajowcami > A reszta to zamki, targi street foody itp. > Jeszcze jakąś świątynię bym zaliczyła. Ale to pieść przyszłości. Ten rok szkoln > y mamy bardzo ciężki, matura u starszej, e8 u młodszego, zimą nie chcę lecieć, > a wiosna już stresowa... może jesienią za rok się uda. \Właśnie z terminami u nas też było ciężko. Wiosną będzie matura, a starsze mają studia. Latem pogoda nie sprzyja zwiedzaniu. Od października studia. Ostatecznie zarwaliśmy najmłodszej pierwszy tydzień szkoły. Ale na pocz. września było jeszcze za gorąco, chyba optymalniej byłoby jechać w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 21:56 otia5 napisała: > Kurczę, kusisz. Zdjęcia bardzo fajne. Jeśli możesz, to napisz co to za hotel, b > o wygląda, że w dogodnym miejscu. Hotel Venue-G Myeongdong, zarezerwowany na bookingu. W nazwie ma Myeongdong, ale jest położony tak pomiędzy M. a Insadong. Wg Naver Map 4 minuty pieszo od stacji metra Jongno 3 ga i 4 minuty od Euljiro, ale chyba Koreańczycy szybciej chodzą, bo wg mnie to bardziej 5-6 minut Sama okolica hotelu specyficzna, bo tuż obok są jakies sklepy hydrauliczne, ale naprawdę do mnóstwa miejsc mozna dojść pieszo lub podjechać ze 2 przystanki autobusem. Sam hotel nie jest jakiś luksusowy, ale sprzątają codziennie, codziennie wymiana ręczników, łazienki są w stylu zachodnim, a nie tzw "wet room", toalety to WC i bidet w jednym, z panelem do regulowania temp. deski, wody, strumienia i pewnie suszenia, ale tego już nie sprawdzałam Jest dość cicho, można spać przy otwartym oknie (przynajmniej na wyższych piętrach). > Ceny wygląda na to, że nie są zabójcze, tylko ten lot. ceny są daleko od zabójczych, na pewno sporo niższe niż w stolicach europejskich > Napisz jeszcze, proszę, jak jest z bezpieczeństwem. Jeśli jednak uda mi się kie > dyś polecieć, to samej. Mąż odpada, dzieci Koreą samą w sobie zupełnie nie zain > teresowane, chociaż wszelkimi egzotycznymi wycieczkami jak najbardziej tak. Jest bezpiecznie, przede wszystkim chyba ze względu na kamery wszędzie. Natomiast samotny wyjazd przemyślałabym jeszcze, bo w niektórych restauracjach będzie problem ze stolikiem dla jednej osoby (w sensie, że odmówią obsługi). Dania też często są przewidziane na dwie osoby. Generalnie, nikt tam samotnie nie jada.... Mój mąz też nie był zainteresowany, a pojechał i wiele rzeczy mu się spodobało. Seul go pozytywnie zaskoczył. Nawet koreańskie jedzenie mu posmakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:09 Taki klozet chciałabym mieć w domu (rozmarzyłam się) Można podobne u nas kupić ale są cholernie drogie. Mój mąż też wielkim entuzjazmem nie pała ale jak już się zdecydujemy to poleci. Na to konto ja grzecznie pojadę z nim wcześniej na jego wymarzony Zanzibar Choć stoję w poważnym rozkroku... Tajwan bym bardzo chciała zobaczyć. Z Pragi są loty bezpośrednie. A "night market" w Taipei jest podobno bosssski. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:55 kurt.wallander napisała: > Hotel Venue-G Myeongdong, zarezerwowany na bookingu. Dzięki. > st samotny wyjazd przemyślałabym jeszcze, bo w niektórych restauracjach będzie > problem ze stolikiem dla jednej osoby (w sensie, że odmówią obsługi). Dania też > często są przewidziane na dwie osoby. Generalnie, nikt tam samotnie nie jada.. A tak, już gdzieś o tym czytałam, ale też pisały dziewczyny podróżujące same, że po prostu wybierały knajpy, w których się da. A, że ktoś dziwnie popatrzy, to akurat najmniejszy problem. Jeśli jest bezpiecznie, to spokojnie dam radę, lubię samotne wypady. Hangul znam, jakieś tam podstawy języka też, więc nie zginę. Oby tylko udało mi się jechać. > Mój mąz też nie był zainteresowany, a pojechał i wiele rzeczy mu się spodobało. Wiesz, u mnie to nie kwestia braku zainteresowania rodziny, tylko braku pieniędzy. No, nie jestem pod tym względem typową ematką. Na samotny wyjazd mogę sobie pozwolić, ale też kosztem czego innego. Na rodzinny absolutnie nie, więc powiedziałabym, że na szczęście Korea nie jest ich podróżniczym priorytetem. Czy ja pojadę, to też jeszcze patykiem na wodzie pisane, ale w razie czego info z pierwszej ręki się przyda Tak że pisz, jeśli jeszcze jakieś przydatne informacje przyjdą ci do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:02 Rozumiem. U mnie, stety, albo niestety, zawsze wszyscy chcą jechać na zagraniczne wyjazdy, nie mam szansy, żeby zaoszczędzić. Może tylko na krajowych wyjazdach w góry, bo ja wtedy mówię "pass" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:04 Gdybys się decydowała na wyjazd i miała jakies konkretne pytania, to śmiało pisz. T-money, karty sim, transport z lotniska, w miarę możliwości chętnie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:04 > > Napisz jeszcze, proszę, jak jest z bezpieczeństwem. Jeśli jednak uda mi się kie > dyś polecieć, to samej< > w niektórych restauracjach będzie problem ze stolikiem dla jednej osoby< otia, ja tez, jesli polece, to sama. Jakby co to mozemy zgrac termin i umawiac sie na wspolne jedzenie od czasu do czasu. Albo i czesciej Oj korci mnie ten wyjazd, korci... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:32 senin1 napisała: > otia, ja tez, jesli polece, to sama. Jakby co to mozemy zgrac termin i umawiac > sie na wspolne jedzenie od czasu do czasu. Albo i czesciej Obawiam się, że zanim mnie coś wyjdzie z tych planów, ty już będziesz dawno po, ale jakby co, to na pewno dam znać Fajnie by było. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:39 otia5 napisała: > > Obawiam się, że zanim mnie coś wyjdzie z tych planów, ty już będziesz dawno po, > ale jakby co, to na pewno dam znać Fajnie by było. No jasne, ze ja bym chciala zaraz teraz, ale jestem w trakcie sprzedazy domu i pewnie rychlej przeprowadzki, to pewnie troche potrwa. Tak, ze "no pressure", ale jakby co... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 12:11 Dzięki Czyli co? Jeszcze wrócicie? Jeju nie zaliczone Nie no żartuję... Byliście tydzień? na Seul wystarczy tydzień? Myślałam sobie, że jakbyśmy z mężem lecieli to na dwa tygodnie, w tym na Jeju. Tylko weź to zepnij bez języka Wszystkie zdjęcia mi się podobają, ale chyba najbardziej oblizałam się widząc te pałeczki, setki pałeczek i łyżek Napisz jak się chodziło w hanboku? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:25 heca7 napisała: > Dzięki Czyli co? Jeszcze wrócicie? Jeju nie zaliczone Nie no żartuję. > .. > Byliście tydzień? na Seul wystarczy tydzień? Myślałam sobie, że jakbyśmy z męże > m lecieli to na dwa tygodnie, w tym na Jeju. Pewnie, że dwa tygodnie lepsze. Ja bym miała co robić w Korei przez miesiąc. Tydzien na Seul zdecydowanie za mało, chyba, że ktos nie lubi zwiedzać. Ja mam co najmniej kilka samych muzeów, które chciałabym jeszcze zobaczyć. U nas to był kompromis pomiędzy znośniejszymi warunkami do zwiedzania (więc nie lipiec z porą deszczową i nie sierpień z nieludzkimi upałami), a szkołą i studiami córek. Jeju tez chętnie zobaczę, ale bardziej kręci mnie Gyungju czy Suwon, a córki chciałyby do Busan (ze względu na owoce morza). Tylko weź to zepnij bez języka Nie będę ukrywać, że znajomość języka w piśmie przydaje się....Do korzystania z mapy Naver, do czytania szyldów, czy napisów na produktach. > Napisz jak się chodziło w hanboku? Bałam się, że będzie koszmarnie gorąco (to jednak sztuczności), ale w nogi wręcz było przewiewnie, bo jesli weźmie się dół z dodatkową usztywniającą halką, to jest jakby pod parasolem Gorzej z górą, bo ją zakłada się dodatkowo na swoją bluzkę, więc są dwie warstwy. Pod koniec chodzenia juz zaczęło się robić nieznośnie. Ale ogólnie doświadczenie fajne, można sie poczuć jak księżniczka > > Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:46 Jeszcze kilka fotek na zachętę Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:51 bingsu, Gangnam Style, Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 22:59 Na ostatnim zdjęciu nie podano jeszcze nic, za co zapłaciliśmy, to wszystko darmowe banchany. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:00 W sklepie Line Friends Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:05 Koniec tego spamowania zdjęciami. Powiedzcie, kto ogląda "A Time Called You"? Nawet się nie spodziewałam, że tak mnie wciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:19 Powiedzcie, kto ogląda "A Time Called You" Ja zaraz sie za to zabieram, Jeszcze tylko skoncze ostatni odcinek Pinoccio, ale to juz tylko pare minut, bo tyyyle tego przewijania Dobrze ze 'A time...' wciaga, bo ostatnio malo takich wciagajacych na mojej liscie. Choc "Woman of 9.9 Million " wciaga jak najbardziej, ale ogladam malymi porcjami bo troche za intensywny Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.09.23, 22:33 Kurt, wlasnie skonczylam Time. Dobrze sie ogladalo, choc czasami gubilam sie w tej skomplikowanej 'timeline'. No i za nic nie moge zrozumiec, co to bylo (chyba w 8 czy 9 odcinku) z wypadkiem samochodowym w, zdaje sie, 2007 roku kiedy glowny jedzie samochodem z kolega, poczatkujacym kierowca i rozwalaja sie z powodu 'pieszczot' (zainicjowanych zreszta przez Glownego). Skad nagle ta sugestia boys love? No za nic nie moge wykoncypowac. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze chcieli ten motyw pociagnac ale publika sie wzburzyla i zrezygnowali. Wyszlo zupelnie od czapy. Moze ty zalapalas, o co chodzi, moze cos przeoczylam Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 17.09.23, 23:44 senin1 napisała: Skad nagle ta sugestia boys love? No za nic nie moge w > ykoncypowac. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze chcieli ten motyw pocia > gnac ale publika sie wzburzyla i zrezygnowali. Wyszlo zupelnie od czapy. > > Moze ty zalapalas, o co chodzi, moze cos przeoczylam Nie, też to odebrałam, jako nieuzasadnione fabułą. Nie wiem, czy to drama wyprodukowana przez Netflix? Jesli tak, to oni lubią wciskać wątki LGBT trochę na siłę. Albo chodziło o kolejny plot twist, zaskoczenie widza. Bo raczej nikt się nie spodziewał takiego wątku. Z tym, kto aktualnie jest kim, też miałam problemy, ale uznałam, że to po prostu ja nie ogarniam W sumie nie przeszkodziło mi to jakoś specjalnie w oglądaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.09.23, 20:39 Tak, to netfliksowa drama. A jesli chodzi o LGBT to viki jest nawet gorsza. Wprawdzie obejrzalam ze dwie, ale zauwazylam ostatnio, ze coraz wiecej sie ich tam pojawia, wszystkie z wysoka ocena (a ja sie czesto wlasnie ocena sugeruje przy wyborze). Troche mnie to drazni, wiec na razie odpuscilam viki. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 20.09.23, 23:39 senin1 napisała: > Tak, to netfliksowa drama. > A jesli chodzi o LGBT to viki jest nawet gorsza. Wprawdzie obejrzalam ze dwie, > ale zauwazylam ostatnio, ze coraz wiecej sie ich tam pojawia, wszystkie z wysok > a ocena (a ja sie czesto wlasnie ocena sugeruje przy wyborze). Troche mnie to d > razni, wiec na razie odpuscilam viki. Wątki BL już nie tylko w netflixowych dramach. "My Lovely Liar" - na Viki, ale to rom-com z koreańskiej kablówki - w taki sposób rozwiązał główny wątek kryminalny. Viki wszystkie swoje dramy z nie-hetero parą głównych bohaterów oznacza jako BL ale jak widzę powinni jeszcze dodać wybór non-BL dla widzów, którzy nie są zainteresowani. Oceny na Viki to już wcześniej omawialiśmy, są często zupełnie bez sensu, ludzie obniżają za brak napisów w ich języku, dają max, bo gra idol, etc. A koreańskie dramy BL dostają 10 za samo istnienie, bo nadal są niszą w porównaniu z ilością tajskich produkcji w tym gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 01:15 bertie napisała: > > Oceny na Viki to już wcześniej omawialiśmy, są często zupełnie bez sensu, ludzi > e obniżają za brak napisów w ich języku, dają max, bo gra idol, etc. A koreańsk > ie dramy BL dostają 10 za samo istnienie, bo nadal są niszą w porównaniu z iloś > cią tajskich produkcji w tym gatunku. mam takie samo zdanie co do sceny BL Ahn'a z Rowoonem w "A Time Called You" to podalam link do jego wyjasnien w odpowiedzi do Kurt. Troche naciagane Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.09.23, 09:33 No i sie troche wyjasnilo; Wlasnie mi wuskoczylo w telefonie: Tekst linku Czyli ot, taki maly eksperymencik Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:24 O, to ostatnie zdjecie! Takie jedzenie bardzo by mi pewnie podeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:12 Wszystkie zdjęcia piękne. Ludzi jakby mało na ulicach. I jest "Paryska Bagieta" z Pierogów z Kimchi Bingsu wygląda zajebiście (jak smakował?), figura z Gangnam Style też. W hanboku bym pochodziła, mogłabym być księżniczką ahhhh ale mąż nie dałby się ubrać. Takie mam wrażenie, że z małym dzieckiem kiepsko się podróżuje bo czasem nieprzewidywalnie choruje albo jest znudzone. Potem jako tako z podstawówkowym, następnie nastolatek staje się chimeryczny a jak człowiek myśli, że student będzie najlepszy to student nie może bo ma wykłady No nic, jak się zdecydujemy to będę musiała podjąć się nauki języka... to będzie hardcore bo jestem kompletna noga Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.09.23, 23:43 heca7 napisała: > No nic, jak się zdecydujemy to będę musiała podjąć się nauki języka... to będzi > e hardcore bo jestem kompletna noga Dawaj. Jakbyś tak od czasu do czasu rzuciła, że umiesz już to i tamto i jeszcze coś, to może by mnie zmobilizowało . Hangul banalny, podstawy proste, a potem zaczynają się schody i jakoś mnie tak zastopowało. Kręcę się w kółko i potrzebuję kopniaka. Twoja córka już pewnie mówi całkiem dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 07:19 Moja córka to raczej holenderskiego się uczy uczyła się też trzy lata japońskiego w szkole. Zobaczymy co wygra. Jak Tajwan to koreanski będzie musiał jeszcze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 08:07 O masz, wydawało mi się, że twoja też się uczy. To czyja w takim razie? Kurt, jasnoklarowna, obie? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 11:40 otia5 napisała: > O masz, wydawało mi się, że twoja też się uczy. To czyja w takim razie? Kurt, j > asnoklarowna, obie? Moja tylko na lektoracie na uczelni, więc raczej tak mało intensywnie. Ale znała już na tyle, żeby swobodnie posługiwać się Naver Map i czasem coś przeczytać na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 12:04 kurt.wallander napisała: > znała już na tyle, żeby swobodnie posługiwać się Naver Map i czasem coś przeczytać na mieście. Ha, na tyle też znam (puchnie z dumy 😉). Gorzej jak przychodzi do powiedzenia czegoś dłuższego niż proste zdanie składające się z trzech krótkich wyrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 23:10 Moja 3 lata się uczyła, a w tym roku pasuje, bo matura. A sfrajerzyłysmy, bo jak były zapisy na jesiennego topika to byłyśmy na wakacjach. Jakoś nie myślałyśmy o tym i miejsca się rozeszły. Córka chciała 2 stopień zdać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 11:38 heca7 napisała: > Wszystkie zdjęcia piękne. Ludzi jakby mało na ulicach. Zależy gdzie. Wieczorem w sobotę w Hongdae był tłum prawie jak w pamiętnym Itaewon Szybko uciekaliśmy, tym bardziej, że trzeba się było juz pakować na powrót. Podobnie na Myeongdond wieczorami. Mnie takie tłumy strasznie męczą, unikam. I jest "Paryska Bagieta" > z Pierogów z Kimchi Było też "Tous le Jour", nawet sobie mąż u nich raz kupił kanapkę na śniadanie. Ale ta jedna kanapka kosztowała prawie tyle, co trójkątne kimbapy ze sklepu dla pozostałej czwórki.... > Bingsu wygląda zajebiście (jak smakował?), Bardzo dobre. figura z Gangnam Style też. W hanbok > u bym pochodziła, mogłabym być księżniczką ahhhh ale mąż nie dałby się ubrać. Mój też zrezygnował. A w stroju króla mógłby się fajnie prezentować Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 20:22 Mój chyba by wyglądał kiepsko... jakoś nie mogę sobie wyobrazić łysego koreańskiego króla Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 22:01 Oj, faktycznie. Ogólnie, mój mąż zauważył, że ani łysych, ani siwych nie widać (farbują). Ani brzuchatych. Generalnie, ludzie szczupli, zgrabni, zadbani. Jesli spotykałam Azjatki z tuszą czy chocby pulchne, to po podsłuchaniu języka ZAWSZE okazywało się, że to Chinki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.09.23, 20:21 W oczekiwaniu na niemiłosiernie wlekące się odcinki (tzn ich brak) The Killng Vote zaczęłam King The Land. Na razie miło choć dość sztampowo Ale ja o czym innym... czy wszyscy czebole w Korei mieszkają w trzech domach razem?! Pierwszy to ten, w którym mieszka siostra ML z King The Land, z podgolonymi brzozami(?) na podjeździe. Drugi to ta biała willa pałacowa z The Real Has Come! a trzeci ten z The Heirs. Przy czym pierwszy wymieniony widzę już... czwarty raz, drugi trzeci raz Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 16.09.23, 14:23 Sprawdzona miejscówka to mniej problemów w filmowaniu... Jakiś czas temu oglądałam filmik, gdzie aktorzy oglądają własny serial. Komentowali jak to cała, dość głośna scenka była dubingowana przez nich w studio, bo w rzeczywistości nagrywana była po 22 w apartamencie w bloku z sąsiadami więc trzeba było być cicho No i w Seulu i okolicach pewnie nie ma za dużo domów godnych czeboli, to się robi recykling Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 16.09.23, 14:38 Pewnie tak Te domy zapewne stale są wynajmowane na różne produkcje telewizyjne i filmowe. Czasem tak duży dom nie może znaleźć najemcy długoterminowego. Ekipa filmowa wynajmuje na krócej ale za to stawki ma wyższe (zapewne). Czasem nie tylko aktorzy muszą być cicho ale też muszą nie dzwonić zębami z zimna Bo sceny dla oszczędności bywają nagrywane w pięknych ale całkiem nieogrzewanych apartamentach. Do tego stopnia lodowatych, że aktorom widać parę z ust. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 16.09.23, 16:43 W końcu się wyjaśniło, czemu w k-dramach siedzą w płaszczach w środku budynku Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 16.09.23, 21:52 heca7 napisała: > Czasem nie tylko aktorzy muszą być cicho ale też muszą nie dzwonić zębami z zim > na Bo sceny dla oszczędności bywają nagrywane w pięknych ale całkiem nieogrz > ewanych apartamentach. Do tego stopnia lodowatych, że aktorom widać parę z ust. scena z King the Land w restauracji, gdy włączaja się zraszacze. Junho autentycznie dzwoni zębami Od ok. 7:40 The long-awaited kiss scene | BTS ep 12. | King the Land (ENG SUB) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.09.23, 15:11 Ja jestem dopiero na piątym odcinku King The Land Więc na razie nie obejrzę. Ale podejrzewam, że taką sceną kręcili kilka razy, współczuję przemoczonym aktorom. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 15.09.23, 23:17 No ja wiedziałam że nie bez powodu lubię oglądać Dorocińskiego, szczególnie od czasu Jacka Stronga (kto nie widział szczerze polecam, świetnie zrobiony, trzymający w napięciu film, mimo ze każdy wie jaki jest koniec historii). Ale że w koreańskim filmie zagra to mnie zaskoczyło. natemat.pl/499223,marcin-dorocinski-zagra-w-koreanskim-dramacie-sa-juz-zdjecia A jeszcze w temacie ktoś coś słyszał o jakimś koreańskimi filmie ostatnio w kinach? Coś mi sąsiad mówił że w wakacje coś było i nie wiem co to miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 16.09.23, 00:43 jasnoklarowna napisała: > A jeszcze w temacie ktoś coś słyszał o jakimś koreańskimi filmie ostatnio w kin > ach? Coś mi sąsiad mówił że w wakacje coś było i nie wiem co to miało być. To nie było "Baby Broker"? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 16.09.23, 08:20 Nie, baby Broker było kilka miesięcy temu i byłam na tym w kinie. Sąsiad coś wspominał niedawno. Ze 3 tygodnie temu, tylko nie wiedział co to dokładnie. A może mu się też coś z innym azjatyckim pomyliło. A na Dorocińskiego w koreańskim wydaniu chętnie pójdę. No i jeszcze Ju Ji Hoon ma grać. Ciekawe czy w Polsce będzie grany Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 16.09.23, 10:52 W kinach leci film amerykansko- koreansk Past lives, ktory bardzo polecam. Nie wiem, jak przetlumaczono tytul na polski. Troche bylam zaskczona zakonczeniem, ale wg mnie film jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 16.09.23, 10:56 Kurt, dzieki za relacje. Mozliwe, ze za rok zrobimy sobie taka wycieczke, ja chce do Korei, meza interesuje Japonia. Wiec chcemy polaczyc dwa w jednym. Czy sie uda, czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Dzieeeeeewczyyyyyyynyyyyy 16.09.23, 10:56 Nie wiem jak w wakacje, ale teraz leci w kinach Poprzednie życie (Past Lives). Wprawdzie koprodukcja ze Stanami, ale jednak koreański. A wracając jeszcze do języka. Topik "liczy się" bezterminowo? Bo gdzieś czytałam, że tylko na 2 lata chyba, a potem trzeba odnawiać? Dziwne mi się to wydało. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re:To która leci? 18.09.23, 15:01 www.secretflying.com/posts/error-fare-vienna-austria-to-seoul-south-korea-for-only-e242-roundtrip/?fbclid=IwAR2b-G4PjtmvFjNh7CYSXQ1ubhAUyjXF7DqfLEsmh859kzi04V-oerB4CK8 Co prawda, szansa, ze anulują te bilety jest ogromna, ale kuszą .... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re:To która leci? 18.09.23, 18:24 O, takie ceny to ja rozumiem. Gdyby nie to, że zdecydowanie za późno zobaczyłam, to może bym się i skusiła. Tylko u mnie jeszcze z terminem problem, matura dziecięcia i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re:To która leci? 18.09.23, 22:27 otia5 napisała: > O, takie ceny to ja rozumiem. Gdyby nie to, że zdecydowanie za późno zobaczyłam > , to może bym się i skusiła. Tylko u mnie jeszcze z terminem problem, matura dz > iecięcia i takie tam. Termin taki, że tylko ze starym bym mogła polecieć (albo i sama). Też matura u najmłodszej, a starsze mają sesję. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re:To która leci? 18.09.23, 20:15 No kusza. Ode mnie, z polnocnego Queensland cena biletu 3 razy wyzsza, a najkrotszy lot to 14 godzin przez Singapur. Ale jeszcze przez Japonie nie probowalam a Japonia tez mnie interesuje. Moze to dobra opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re:To która leci? 18.09.23, 21:23 senin1 napisała: > Ode mnie, z polnocnego Queensland cena biletu 3 razy wyzsza, a najkro > tszy lot to 14 godzin przez Singapur. Aż przez ciebie globus obejrzałam. W życiu nie miałam problemów ze znajomością map, a mimo to jakoś byłam święcie przekonana, że od ciebie, w porównaniu z lotem z Polski, to rzut beretem. Tzn. wiem, że tam Papua-Nowa Gwinea po drodze, dużo morza, Filipiny i Japonia, ale mimo wszystko, wydawało mi się, że z Australii to z połowa naszej drogi maks. Szok na miarę tego, jak rosną ananasy 😂🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re:To która leci? 18.09.23, 22:31 Mnie też się wydawało, że z Australii bliżej niż od nas Ale ja z geografii nigdy nie byłam orłem. Co do cen, to normalnie z Polski są prawie 4 x wyższe (lot bezpośredni) albo co najmniej 3 x wyższe (z przesiadką).... Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re:To która leci? 18.09.23, 22:45 no blizej, ale to wciaz ok polowa dystansu i niestety bez przesiadki sie nie da. Wlasnie teraz sprawdzilam, ze sa tez loty 11 godzinne, wlasnie przez Narite. To juz wyglada troche lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re:To która leci? 18.09.23, 23:04 senin1 napisała: > no blizej, ale to wciaz ok polowa dystansu No właśnie okazało się, że nie i stąd mój szok. Nie wiem oczywiście jakimi trasami latają samoloty, ale z Warszawy do Seulu jest TYLKO 20 km dalej niż z Brisbane do Seulu. Ty może mieszkasz bardziej na północy, ale to już niewielka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re:To która leci? 18.09.23, 23:28 Ja najpierw oszacowalam wzrokowo i to byl blad. Po konsultacji z Googlem wyszlo, ze z Warszawy do Seulu to jakies 7,738 km a ode mnie 6,364 czyli jakies 1400 roznicy. No i ode mnie bez przesiadki sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re:To która leci? 18.09.23, 23:32 Dodam jeszcze ze z Brisbane do mnie to 1,388 km (droga powietrzna) , wiec wszystko sie teraz zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re:To która leci? 18.09.23, 22:38 Szok to można też przeżyć jak się zobaczy rosnącą brukselkę No i jeszcze raz powtórzę. Jak dzieci małe to się wydaje, podrosną to sobie pojeździmy. A potem, egzamin ósmoklasisty, przyjęcia do liceum, matura, przyjęcia na studia, sesje itd. Tyle, że nie płaczą i mniej chorują Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re:To która leci? 18.09.23, 22:50 heca7 napisała: > Szok to można też przeżyć jak się zobaczy rosnącą brukselkę O, przy brukselce jeszcze bardziej szokujące jest to, że toto nie jest naturalne. Człowiek stworzył to celowo, żeby dręczyć dzieci 😜 (ja akurat lubię) PS. Przepraszam za offtop Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re:To która leci? 19.09.23, 11:55 A czosnek? Ja długo myślałam, że rośnie na łodydze Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re:To która leci? 19.09.23, 11:54 heca7 napisała: > Szok to można też przeżyć jak się zobaczy rosnącą brukselkę > > No i jeszcze raz powtórzę. Jak dzieci małe to się wydaje, podrosną to sobie poj > eździmy. A potem, egzamin ósmoklasisty, przyjęcia do liceum, matura, przyjęcia > na studia, sesje itd. Tyle, że nie płaczą i mniej chorują O to to. O ile, z dziećmi podstawówkowymi tak do 3. kl włącznie nieobecności odrobi sie szybko i bezboleśnie, o tyle, im dalej, tym gorzej. Moje same nie chciały wyjeżdżać nigdzie w ciągu roku szkolnego w LO, bo ciężko później nadrobić, szczególnie sprawdziany (bo sa bieżące, ale zaległe też trzeba napisać). Na studiach zadziwiająco dużą wagę przywiązuje się do frekwencji. Nieobecności też jakoś trzeba odrabiać, nie wnikałam w szczegóły. W czasie sesji i bezp. przed, wiadomo, też się nie wyjedzie. > Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re:To która leci? 18.09.23, 22:47 >Szok na miarę tego, jak rosną ananasy Piekne porownanie. Ja bym jeszcze orzeszki ziemne dodala Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 09:32 I jak tam? Czy koreańskie ematki wybierają się na K-Pop Nation na PGE Narodowym? Bo wygląda na to, że chyba się odbędzie Ja się nie załapię nawet jakbym chciała bo nadal w Grecji jestem. Ale widzę, że nie najgorzej z zespołami jest. Jest MONSTA X, jest SF9 (ale okrojony jak rozumiem?), ZEROBASEONE, The Boyz i kilka innych, których nie kojarzę Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 13:55 Moja miłość do programów azjatyckich nie sięga tak daleko. Na Viki obejrzałam Boys Planet i nawet dobrze się bawiłam. Część członków ZB1 pamiętam ale żeby wydawać ciężko zarobione pieniądze na k-pop nation to nie. Szczególnie, że preferuję inne rodzaje muzyki. Może kupię bilety na Fall out boy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 18:53 heca7 napisała: > I jak tam? Czy koreańskie ematki wybierają się na K-Pop Nation na PGE Narodowym > ? Ja nie, choć chętnie bym poszła, tylko za inne pieniądze Podobno ma byc darmowy streaming live na playerze, i włączyłabym, ale jak na złość będę wtedy na wyjeździe - może jednak zerknę choć na chwilkę w toalecie Ja żeńskich w ogóle nie słucham, a z tych męskich, które będą, to po przesłuchaniu paru piosenek, chyba Cix najbardziej mi się spodobał. Ludzie psy wieszają na organizatorach, Teraz np. najnowsza wiadomość, to, ze nie będzie ledowych opasek, bo... nie dojadą na czas (pewnie z Chin). Ludzie wkurzeni, bo na początku organizator tłumaczył cenę biletów składowymi, do których wliczył 120 zł za te opaski. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 23:25 Ogólnie wygląda to na imprezę robioną na szybko na kolanie. Oby mimo wszystko się udała bo wtedy będą jakieś następne(może?). Z żeńskich to ja słucham tylko 2NE1. No ale to starsza i już rozwiązana dawno grupa. Córka oczywiście ma na spotify BlackPink. Ok, ale to nie moja cup of tea Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 21.09.23, 23:18 Też się nie wybieram. Nie lubię tłumów, więc dla samego ZB1 nie będę wychodzić ze swojej strefy komfortu Bo tylko ich znam dość dobrze, bo Boys Planet oglądałam jak leciał na Viki. Za to kupiłam bilety na koncert IU w Multikinie, tam nie powinno być dużo widzów i możliwe, że doznania dźwiękowe lepsze niż na narodowym (o którym czytam tylko narzekania) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 22.09.23, 12:40 Doznania dźwiękowe na pewno lepsze, ale co na żywo, to na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:18 heca7 napisała: > I jak tam? Czy koreańskie ematki wybierają się na K-Pop Nation na PGE Narodowym Wybrać się nie wybrałam, ale zainstalowałam apkę na TV i obejrzałam na żywo. I muszę powiedzieć, że całkiem fajne to było. Dobór grup w praktyce okazał się bardzo przyjemny z oglądaniu. CIX i SF9 najbardziej mi się podobało, wokalista CIX musiał siedzieć (kontuzja stopy) więc nie wiem czy zawsze taki dobry był, czy w wersji bez choreo wokal miał super. Nie było ani tłumacza ani żadnego MC i dopiero 'seniorom' z SF9 udało się na dobre przejąć rolę prowadzących i integrować się z publicznością. Plus ci starsi stażem odważyli się coś powiedzieć po angielsku. W połowie programu pojawiły się dość widoczne problemy z mikrofonami, dziewczyny z Mamamoo i Gidle miały pecha na to trafić. Ludzi na płycie było dość mało, kamerom zazwyczaj udało się tak pokazywać, że wydawało się, że jest tłum, ale realnie tam było kilka/kilkanaście rzędów ludzi. Z tego co czytałam na Twiterze, nie pozwali się ludziom z trybun przenieść więc było tak aż do końca. Jak zwykle w wypadku transmisji online te wielkie ekrany ledowe za główną sceną powodowały, że twarze na zbliżeniach i w ruchu się ostro rozmywały... ale to już się przyzwyczaiłam, bo wszystkie koreańskie gale czy koncerty online BTS mają ten problem. Na szczęście była też scena dodatkowa wychodząca na płytę i tam już można było się wizualnie nacieszyć Czytałam trochę wpisów ludzi, którzy tam byli na żywo. I raczej wszyscy zadowoleni z koncertu. Brak tłumacza największą wpadką. Wygląda na to, że nawet nie poinformowali tych idoli, że mają sobie sami radzić, bo ZB1 ma 3 chłopaków, którzy angielski mają za swój 1 albo 2 język, a i tak nawijał lider tylko po koreańsku... Ciekawe czy w Polsce uda się jeszcze coś podobnego zorganizować, czy jednak to był pierwszy i ostatni raz. Sanah miała tam koncert poprzedniego dnia i czytam, że sprzedała 70K biletów. Na kpop nation liczby jakie widziałam to 20K... Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:26 Zdjęcie niżej. Na transmisji nieźle tą pustkę ukrywali.... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:31 Chyba ściągnęłam Cię myślami Właśnie zastanawiałam się czy są jakieś echa koncertu... Oł szit Że też nie wpuścili tych ludzi z trybun. Słabo wyszło. Na trybunach ludzie są, lepiej by to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Song of the Bandits 24.09.23, 10:52 Ogladacie? Ja juz jestem na przedostatnim odcinku. No wciagnal mnie. Polecam. Przypomina troche Mr Sunshine. Podobna tematyka, ale zupelnie inny no i ktotszy., Duzo akcji(czasami mocno przerysowanej, ale dobrej), dobre aktorstwo. Kim Nam Gil spodobal mi sie juz w Fiery Priest i tutaj tez jest swietny. FL to Seohyun, ktora pewnie pamietacie z Love and Lashes Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Song of the Bandits 24.09.23, 14:48 Właśnie miałam dzisiaj o nim pisać. Mnie, poza akcją dziejącą się podczas okupacji Korei przez Japonię, w niczym nie przypomina Mr Sunshine. Tamten to była uczta dla oczu, ta praca kamery, kolorystyka, zbliżenia, bardzo malarskie chwilami, ech! Że nie wspomnę o bohaterach i prowadzeniu opowieści. Song of the Bandits ma według mnie styl amerykańskich westernów i w tej konwencji jest bardzo dobrze sfilmowany. Ukłony dla autorów zdjęć. Trup ściele się gęsto, krew leje się strumieniami. Świetne sceny walki, zarówno zbiorowe, jak i jeden na jeden. Kim Nam Gil nie jest moim ulubieńcem, ale tu rzeczywiście jest bardzo dobry. Podoba mi się ścieżka muzyczna. Zostały mi dwa odcinki. Daję mocne 8/10 za to co obejrzałam do tej pory. Mam nadzieję, że zakończenia nie spieprzą. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Song of the Bandits 24.09.23, 20:19 Nie wiem czy slusznie, ale mnie sie raczej skojarzyl ze "spaghetti" westernami ( ktorych zreszta niewiele ogladalam ) Moze to kolorystyka, stylizacja postaci, a moze ten gesto scielacy sie trup. W kazdym rzie mocno trzyma sie konwencji westernu i dobrze na tym wyszedl. Co do zakonczenia: calkiem przypadkowo przeczytalam komantzrze na MDL i tam twierdza ze zakonczenie schrzanione, w sensie ze takie 'otwarte', 'inconclusive'. . Komentujacy zakladaja ze zapowiada sie drugi sezon. Mi by to bardzo pasowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Song of the Bandits 24.09.23, 20:51 senin1 napisała: > Nie wiem czy slusznie, ale mnie sie raczej skojarzyl ze "spaghetti" westernami Tak, masz rację. Uświadomiłam to sobie, gdy już wysłałam mój post. Sergio Leone się kłania Przed chwilą skończyłam. Zakończenie dla mnie OK. Lubię takie niedomknięte, z szansą na kolejny sezon. Aktorzy drugoplanowi też bardzo dobrzy (w tym Cha Chung Hwa i Go Kyu Pil - lubię ich bardzo). Drugiej Głównej - Lee Ho Jung - nie znałam do tej pory albo nie zwróciłam uwagi na nią. Podwyższam punktację do 8,5, chociaż gdyby ktoś mnie zapytał, co mi się nie podobało, to miałabym kłopot. No nie wiem, o co mi chodzi... ;> Rzecz jest do obejrzenia, na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Song of the Bandits 24.09.23, 23:04 Ja tez wlasnie skonczylam. Zakonczenie dla mnie tez ok, jedyne co mi nie zagralo to wiadomy slub. Przyczepilabym sie tez do glownej roli kobiecej - jej praca jako manager budowy linii kolejowej (tak to zrozumialam) w tamtych czasach i to w patriarchalnym spoleczenstwie, wydaje sie zupelnie nieprawdopodobny. Zgrzytalo mi to , ale wpisywalo sie w scenariusz. co do drugiej, Lee Ho-Jung, to niewiele, jak dotad, miala duzych rol. Ja ja widzialam po raz pierwszy. No i Cha Chung Hwa, ktora tez bardzo lubie, stworzyla znakomita postac. Zreszta wszystkie role bardzo dobrze zagrane Z innych refleksji: zdecydowanie na plus: dobre, nieprzegadane dialogi, tempo -brak dluzyzn, powtorzenia prawie nie istniejace, piekne plenery, i sciezka dzwiekowa -angielskie teksty tez na plus. To by bylo na tyle ... Ja daje 9/10 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 18:11 No dobrze, skończyłam King The Land Cóż mogę powiedzieć, laurka na cześć Lee Jun Ho Ktoś wpadł na pomysł aby spełnić wszystkie marzenia fanek i zrobił z tego serial. Żeby nie było zbyt niemiło to ojciec ML nie jest aż taki zły, zła siostra ML się nawraca, babcia FL nie oponuje Postawiłabym tą dramę obok What's Wrong With... i Business Proposal. Jak komuś mało tych dwóch to King The Land je dopełni Z dziwnych szczegółów...Kompletnie nie rozumiem tej histerii, że stewardessa jest rozwiedziona. Czy to przyszła żona króla?! Co mnie jako pasażera obchodzi status związkowy stewardessy?!? Drugie to skok ML z helikoptera, really??? FL upada dramatycznie, rana na nodze a potem tylko się myje, ogarnia i wygląda jak gdyby nigdy nic ML ratuje ją w trzyczęściowym garniturze, półbutach, bez jakiegokolwiek przygotowania, bez ciepłych ubrań, bez wody, jedzenia, lekarstw. W nocy i deszczu. To jest tak nierealne i nieodpowiedzialne, że aż zęby bolą. Ostatnie odcinki to normalnie oda do miłości i kompilacja słodkich romantycznych scen ML i FL. Niepotrzebnie za to dodali wątek z arabskim księciem. Wywołał on gówno burzę w komentarzach i spadek ocen. Całość oglądało się miło, Lee Jun Ho do schrupania, sceny pocałunków taaak długie i realistyczne, że aż czułam się podglądaczem Całości daję 9/10 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 20:03 heca7 napisała: > No dobrze, skończyłam King The Land Cóż mogę powiedzieć, laurka na cześć Lee > Jun Ho Ktoś wpadł na pomysł aby spełnić wszystkie marzenia fanek i zrobił z > tego serial. Doskonale to podsumowałaś. Sceny pocałunków świetne! (oglądam własnie Destinied with You i Rowoonek niech idzie na korepetycje u Lee Foxa Bzdury, które wypunktowałaś, oczywiście są bzdurami, ja postanowiłam je po prostu zignorować. Wątki poboczne były irytujące (wielka afera ze stewardesą rozwódką, czy patologiczne życie drugiej przyjaciółki), również staram się o nich zapomnieć Chciałam uroczego i seksownego rom-coma z Lee Junho, i go dostałam Ja jestem usatysfakcjonowana Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 20:22 Tak Było na co popatrzyć. Lee Jun Ho w garniturach trzyczęściowych powinien chodzić częściej Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 20:58 Też mi się na niego przyjemnie patrzyło. Tak marudziłyście 😜 wcześniej, że bardzo schudł, ale moim zdaniem jest akurat, dawniej był taki nabity. A ta bardziej pociągła twarz, to nie wiem czy to dieta 🤔 Heca, tak jeszcze nieśmiało zapytam, jak IRIS? Nie podszedł ci i nawet T.O.P. nie uratował sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 21:18 otia5 napisała: > Też mi się na niego przyjemnie patrzyło. Tak marudziłyście 😜 wcześniej, że bar > dzo schudł, ale moim zdaniem jest akurat, dawniej był taki nabity. A ta bardzie > j pociągła twarz, to nie wiem czy to dieta 🤔 > > Heca, tak jeszcze nieśmiało zapytam, jak IRIS? Nie podszedł ci i nawet T.O.P. n > ie uratował sytuacji? IRIS podobnie jak King The Land dla Lee Jun Ho jest odą dla Lee Byun Huna Sam serial zrobiony z rozmachem, akcja, różne plany, miejsca, wybuchy, pościgi i mnóstwo LBH i jego gołej klaty. Dla fanek raj. Ale nie mogę powiedzieć, że źle się oglądało. Zaskoczył mnie finał. Zwykle tak się nie kończą dramy a ta była tak długa, ML i FL ciągle walczyli i na koniec taki kapiszon Uważam, że reżyser przesadził z dramaturgią. Co do T.O.Pa to no cóż, drewniany był Za sztywny, jak widać nie wystarczy być na scenie aby radzić sobie w filmie. Mimo to z przyjemnością sobie popatrzyłam w te jego oczy jelonka Bambi Zaraz potem z rozpędu obejrzałam Tazzę. T.O.P zagrał w niej kilka lat później i tu poradził sobie mistrzowsko To chyba jedyny film, w którym pokazał coś więcej niż rozpięte dwa górne guziki koszuli Bardzo mi się podobał, świetnie grał, fantastycznie wyglądał. Gapiłam się z bananem na twarzy Sam film też super. ALE... NIC NIE PRZEBIJE GOŁEJ FL! Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 21:20 Aaa, jeszcze co do IRIS. W scenach pościgów samochodowych z T.O.Pem musieli się trochę napracować. On ...nie ma prawa jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 21:46 heca7 napisała: > mnóstwo LBH i jego gołej klaty. Dla fanek raj. No jest to uczta dla moich oczu, nie zaprzeczę > się oglądało. Zaskoczył mnie finał. Zwykle tak się nie kończą dramy a ta była > tak długa, ML i FL ciągle walczyli i na koniec taki kapiszon Ja należę do nielicznych wielbicielek IRIS, którym się ten koniec podobał. Przy całej nierealności różnych akcji w dramie, koniec akurat był mocno realistyczny, a ja takie lubię. Za to sprawca tego czynu pokazany w filmie... o nie, tego już nie przyjmuję do wiadomości. > Co do T.O.Pa to no cóż, drewniany był Fajnie, ze mówisz że mu się potem poprawiło, bo tylko po tym sądząc powinien zdecydowanie śpiewać, a nie grać. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:37 heca7 napisała: > IRIS podobnie jak King The Land dla Lee Jun Ho jest odą dla Lee Byun Huna No dobrze, namówiłyście mnie, dziewczyny. Długo IRIS mi leży na półce z planowanymi. Pora przerzucić do 'not interested' ;> BTW podziwiam za obejrzenie King The Land do końca. Nie odmawiam Lee Jun Ho talentu aktorskiego, ale to zbyt mało, zbyt mało. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:59 oldrena1 napisała: > heca7 napisała: > > > IRIS podobnie jak King The Land dla Lee Jun Ho jest odą dla Lee Byun Hun > a > > No dobrze, namówiłyście mnie, dziewczyny. Długo IRIS mi leży na półce z planowa > nymi. > > Pora przerzucić do 'not interested' ;> King The Land obejrzałam do końca ale w komentarzach widziałam wielokrotnie krytykę, że dwa ostatnie odcinki to już na siłę nakręcili. Z czym się zgadzam. No i ta akcja z arabskim księciem bez sensu i niepotrzebna. Szczególnie, że teraz w komentarzach wyznawcy islamu strasznie się rzucają i dają noty 1/10 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 20:13 >dają noty 1/10< Ja dalam 3/10, mimo iz arabski ksiaze ani mnie ziebil ani parzyl.Ale Junho docenilam w tym serialu, bez niego ten serial niedalby sie obejrzec. no dobra, lewa noga z lozka wstalam dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 19:03 oldrena1 napisała: > No dobrze, namówiłyście mnie, dziewczyny. Długo IRIS mi leży na półce z planowa > nymi. > > Pora przerzucić do 'not interested' ;> To ładne namówienie nam wyszło . Ale że to jedna z moich ulubionych dram, to się jednak o tyle za nią ujmę, że moim zdaniem nie ma absolutnie nic wspólnego z King the Land. W IRIS jest fabuła, intryga, zbrodnia, romans, rozmach realizacyjny i jest akcja, nawet mnóstwo akcji, a że czasami typu zabili go i uciekł, to już inna sprawa. Trzeba lubić ten gatunek, a i wtedy oczywiście może się spodobać lub nie, ale zdecydowanie nie jest to bezplotowy fanservice jak King the Land. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 21:00 Ja tez ogladam Destinied with You i jest to chyba moja pierwsza drama z Rowoonem. Cy on jest zawsze taki drewniany ( bo dla mnie jest), czy moze mial cos robione z twarza i musi ja "oszczedzac"? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 24.09.23, 21:21 Ja oglądałam chyba 2 czy 3 i zawsze drewniany. Taka słodka buźka bez emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 18:29 jasnoklarowna napisała: > Ja oglądałam chyba 2 czy 3 i zawsze drewniany. Taka słodka buźka bez emocji. T.O.P ? Muszę przyznać szczerze, że nawet przy moim "fanowstwie" widzę, że drugi John Travolta to on nie jest Oczywiście jest ze sto razy lepszy ode mnie ale w porównaniu z pozostałą czwórką z Big Bangu rusza się sztywno. Na szczęście nie jest głównym wokalistą bo to by nie przeszło Wystarczy obejrzeć na YT kilka ich występów w różnych programach lub nagrań z koncertów aby zauważyć, że kamera dziwnie go omija. Tzn omija go z premedytacją Zwykle jest w drugim rzędzie jak trzeba tańczyć i nie pokazuje się długo pracy nóg. Najlepiej od pasa i żeby jak już śpiewa to jednocześnie nie tańczył bo odstaje od reszty Ale i tak mu wybaczam te "wady" i mogę go słuchać bez końca, nawet nie rozumiejąc co mówi Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 20:19 heca7 napisała: > > > T.O.P ? Muszę przyznać szczerze, że nawet przy moim "fanowstwie" widzę, że drug > i John Travolta to on nie jest Nie, ja o Rowonie pisałam w odpowiedzi na to, że drewniany. No dla mnie też drewniany, choć wysoki i niebrzydki. O Big Bangu nie ośmielę się krytycznie nic powiedzieć bo ich zwyczajnie nie znam. Tzn wiem z grubsza kto wchodzi w skład ale raczej nie moje klimaty muzyczne Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 21:52 jasnoklarowna napisała: > heca7 napisała: > > > > > > > T.O.P ? Muszę przyznać szczerze, że nawet przy moim "fanowstwie" widzę, ż > e drug > > i John Travolta to on nie jest > > Nie, ja o Rowonie pisałam w odpowiedzi na to, że drewniany. > > No dla mnie też drewniany, choć wysoki i niebrzydki. > > O Big Bangu nie ośmielę się krytycznie nic powiedzieć bo ich zwyczajnie nie zna > m. > Tzn wiem z grubsza kto wchodzi w skład ale raczej nie moje klimaty muzyczne > > > > > A to przepraszam, że tak z rozpędu odpisałam. Rowon rzeczywiście też "sztywnawy" Co do T.O.Pa to musisz mi uwierzyć, że on chyba bardziej niż Rowon... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 26.09.23, 00:27 senin1 napisała: > Ja tez ogladam Destinied with You i jest to chyba moja pierwsza drama z Rowoone > m. Cy on jest zawsze taki drewniany ( bo dla mnie jest), czy moze mial cos robi > one z twarza i musi ja "oszczedzac"? Raczej tak. Widzę go tu w trzeciej czy czwartej roli i wszędzie ta sama mimika, te same miny. Aż się zdziwiłam, że ostatnio ogłosił, że odchodzi z zespołu i poświęca się całkowicie karierze aktorskiej hmmmm.... Ktoś mu wmówił, że jest dobrym aktorem? Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 25.09.23, 17:55 Ja już chyba jestem zepsuta, bo ukrywanie rozwodu przez stewardesę nawet mnie nie zdziwiło. Widać uznałam za normę, ale może dlatego, że akurat w moim środowisku też byłam wychowywana, że rozwody to może dla jakiś aktorów i bogaczy są, a nie dla zwykłych ludzi. Tyle, że to dorastałam w małym miasteczku w Polsce 30 lat temu, a nie Seulu dzisiaj Skok z helikoptera to akurat też pamiętam, że miałam wielki WTF. Niby wysoko kształcony ten ML, a podstaw akcji ratunkowej nie znał... ale może biedaczek nie miał kiedy oglądać seriali medycznych/policyjnych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 27.09.23, 22:37 Kurfa no . Sorry za tak wyjątkowo mało parlamentarny początek, ale znowu to sobie zrobiłam. Zaczęłam The Worst Evil mimo, że puścili tylko 3 odcinki. Po pierwszym wniosek jeden: JCW idzie w skrajności. Jak upierał się nie grać w dramach akcji, tak teraz poszedł po bandzie. Krwawa łaźnia bym powiedziała, zero dramowego ugrzecznienia. Drama bardzo mocna, początek z przytupem, a co dalej, zobaczymy. JCW i WHJ wyglądają na godnych siebie przeciwników. Obaj saute, bez alabastru na twarzy, w wydaniu raczej filmowym niż dramowym. Idę oglądać dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 27.09.23, 23:36 Ja cierpliwie zaczekam na całość. Wiadomo kiedy skończą? Ile odcinków? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 27.09.23, 23:47 12 odc. do 25 października. Przeżyję, bo na razie dudy mi nie urwało. Trochę za duża rąbanka. Lubię dobre walki, ale tu jest straszna gangsterska jatka. I ku.wa za ku.wą leci tak, że i niektóre polskie filmy by się nie powstydziły. Może jak się intryga bardziej rozwinie, będzie lepiej. Potencjał jest Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 00:07 Zachęcasz Ale zaczekam aż się odcinków uzbiera. Ostatnio się tak zapętliłam, że miałam aż trzy zaczęte. W tej chwili tylko dwie, The Killing Vote i japońską, schematyczną dramę o małżeństwie kontraktowym. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 09:54 > Ostatnio się tak zapętliłam, że miałam aż trzy zaczęte< hi, hi hi - to chyba cie przebije. Ja mam chyba z piec : Behind your Touch, Destined with You, 9.9 billion Woman , powtorka Business Proposal, The Nation of Kimchi i na dodatek polski Znachor Aktualnie wciagnal mnie Abbys - ups! to juz pewnie siedem nektore pewnie odpuszcze Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 09:58 senin1 napisała: > > Ostatnio się tak zapętliłam, że miałam aż trzy zaczęte< > > hi, hi hi - to chyba cie przebije. Ja mam chyba z piec : Behind your Touch, Przebiłaś A jak tam Behind Your Touch? Początkowo czytałam, że denerwująca FL i głupie żarty. Poprawiło się? Bo jednak Lee Min Ki kusi Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 10:00 A Abbys nawet fajny (fajna?), to jedna z daaawno oglądanych dram. Jeszcze średnio się orientowałam w tym stylu serialowym Ale w sumie na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 21:54 Nie moglam wczoraj odpowiedziec bo nie dalo sie zalogowac. Behind Your Touch poprawilo sie od jakiegos 10 (?) odcinka. Lee Min Ki jak zwykle gra bardzo 'oszczednie' i wchodzi teraz na liste moich ulubiencow. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 09:25 senin1 napisała: > Nie moglam wczoraj odpowiedziec bo nie dalo sie zalogowac. > > Behind Your Touch poprawilo sie od jakiegos 10 (?) odcinka. Lee Min Ki jak zwyk > le gra bardzo 'oszczednie' i wchodzi teraz na liste moich ulubiencow. Dzięki akurat skończyłam Strong Woman Do Boong... I zastanawiałam się za co się wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 10:01 No to cie uprzedze, bo juz skonczylam, Ok 10-14 odcinka byl wgmnie calniem niezly, ale zakonczenie.... Szkoda gadac. Choc wlasciwie to nie powinnam tak ostro, bo chcialabym zeby jeszcze ktos obejrzal i podzielil sie opinia. Mam nadzieje ze choc ze wzgledu na Lee Min Ki obejrzycie. Jest b dobry jak zwykle. A teraz ogladam My Holo Love, Calkiem przyjemnie sie to oglada. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 23:13 Zaczęłam Behind Your Touch więc za jakieś 10 dni mogę się podzielić swoją opinią Pierwsze 2 odcinki są mocno śmiechowe, ale pewnie dalej się jakaś drama pojawi Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 13:05 heca7 napisała: > Dzięki akurat skończyłam Strong Woman Do Boong... I zastanawiałam się za co > się wziąć. W październiku wchodzi na Netflix kontynuacja Strong Woman, czy raczej off-spin. Strong Girl Nam-Soon. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 13:12 kurt.wallander napisała: > heca7 napisała: > > > > Dzięki akurat skończyłam Strong Woman Do Boong... I zastanawiałam się > za co > > się wziąć. > > W październiku wchodzi na Netflix kontynuacja Strong Woman, czy raczej off-spin > . Strong Girl Nam-Soon. Waham się szczerze mówiąc. Bo Strong Woman mi średnio podeszło. Irytowały mnie okropnie wątki poboczne gangsterów. Oraz matka FL. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 00:23 A to chyba sobie daruj. Bo kontynuacja będzie chyba bardziej skupiona na elemencie fantastycznym i, przypuszczam, na elementach komediowych. Mnie się tak bardzo podobał wątek romantyczny, że przymykam oko na te poboczne, które psują całość (mnie akurat zdecydowanie bardziej nie podpasował wątek kryminalny). Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.09.23, 21:58 i jeszcze... Glowna tez mnie denerwowala na poczatku ale pozniej sie troche uspokoila. Albo ja sie przyzwyczailam Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.10.23, 19:28 Zaczęłam Longing for You. Pewnie będzie mrocznie, mściwie, z napięciem, takie mam po pierwszym odcinku nadzieje. Wiem że już któraś oglądała, polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 09:39 jasnoklarowna napisała: > Zaczęłam Longing for You. > Pewnie będzie mrocznie, mściwie, z napięciem, takie mam po pierwszym odcinku na > dzieje. > Wiem że już któraś oglądała, polecacie? Oglądałam ze względu na Rena. Którego jest raczej mało. Nie wiem czy Ci się spodoba bo drama nie może zdecydować się jakiego jest gatunku! Kryminał? Komedia! Romans? ML ładnie wygląda ale gra słabo wg mnie. SML przeze mnie nie lubiany jako aktor tutaj wypada naprawdę fajnie. No i Pan Dziennikarz...nie mogłam się napatrzyc na jego rzęsy! ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 10:53 No właśnie te jego rzęsy rzucają się w oczy bardzo. Długie czarne i gęste. Tak łagodzą wygląd. Chłopak niby przystojny, ale ma w twarzy coś takiego że do roli negatywnej bardziej pasuje. Gdzieś raz go widziałam w pozytywnej, nie pamiętam juz gdzie, a tak raczej tych złych grał. Bo oczy wyglądają na zoperowane by uzyskać drugą powiekę. Te oczy operowane różnią się dla mnie od naturalnych dwupowiwkowych. Ale rzęsy wymiatają. Mnie się na razie film podoba ale jako kryminał. Komedii tam nie widzę za bardzo, na romans czekam cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 12:08 Może przesadziłam z tą komedią. Ale rzeczywiście są sceny komediowe i dużo widzów na to narzekało. Że temat w sumie ciężki a tu nagle bum! i coś śmiesznego. Pan Dziennikarz grał super a jak jesteś na początku dramy to jeszcze się zdziwisz Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 12:27 heca7 napisała: > Pan Dziennikarz grał super a jak jesteś na początku dramy to jeszcze się zdziwi > sz > > A nie nie, już na 9 wciągnęło mnie więc w weekend pocisnęłam. Już się chyba zdziwiłam, po pożarze samochodu jestem już. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 12:40 Już nie pamiętam dokładnie czy przed pożarem wyszły na jaw szokujące fakty na temat jego tożsamości czy potem ale jego rola była fajnie napisane Chętnie zobaczę go w innej dramie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 08:56 Nowa wersja Strong Woman Do Bong Soon, wchodzi na Netflixa wkrótce, nazywa się Strong Girl Nam Soon. Zwiastun pokazuje, że raczej w konwencji komediowej będzie. W obsadzie też się pojawiają główni ze starej wersji, nie wiem czy gościnnie czy w dużych rolach. Czekam Start 7 października. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 03.10.23, 13:07 Główni ze Strong Woman Do Bong Soon raczej tylko gościnnie, z tego co czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 18:44 Garść luźnych informacji Obejrzałam See You In my 19th Life. Dziwne i trochę przekombinowane. Np po co zanosić cenną dla nas rzecz w miejsce gdzie ktoś może ją zobaczyć i zadawać pytania zamiast pójść tylko po kluczyk i otworzyć na spokojnie w domu? Po co rozwinęli na siłę temat utraty pamięci poprzednich żyć? No i te ciągłe powroty do przeszłości... nuuuuda. Obejrzałam też chińską dramę Fake It Till You Make It. I polecam. Są oczywiście irytujące drobiazgi typu siostra FL i jej historie miłosne z tyłka, dziwnie się kończące. Ale chemia między głównymi super. I rozmowy takie inne, bez tej dziecinnej otoczki, bez tej nieśmiałości i sztywnych konwenansów. Polecam. Jest na Viki ale dla abonentów. Lub na KissAsian.fm. Powinno wam się spodobać. ML (Elvis Han) bardzo fajnie gra i jest przyjemny dla oka I na koniec dla tych, które obejrzały (lub są w trakcie) Longing For You i jednak chcą dać szansę Na In Woo czyli ML proponuję też na KissAsian Jinxed At First. Dramę romantyczną z elementami fantasy. Po przydługim początku ogląda się sprawnie. FL lekko irytująca ale ona wszędzie taka jest A Na In Woo trochę lepiej wypada jako chłopak z sąsiedztwa a nie twardy gliniarz Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 19:19 To ja dla odmiany trochę was znowu pokuszę (chociaż wiem, że nie chcecie ) w kwestii The Worst of Evil. Wciągnęło mnie, nie powiem. Jest bardzo dobrze, naprawdę mocno i ciekawie. Zakończenie chyba przewidywalne, ale a nuż zaskoczą. Bardzo podoba mi się i Ji Chang Wook i Wi Ha Joon w takim wydaniu. Cieszę się, bo po rozczarowaniach w postaci Family i King the Land, wreszcie wyczekiwana przeze mnie drama stanęła na wysokości zadania. A, przepraszam, czekałam jeszcze na Moving z Jo In Sungiem i tu też było ok, chociaż nie do końca moje klimaty. Aktorsko pozamiatał tam nie JIS, a Ryu Seung Ryong, miał kilka naprawdę świetnych scen. Entuzjazm w internetach taki, że chyba będzie drugi sezon, zwłaszcza, że w pierwszym JIS było tyle, co kot napłakał. Wracając do The Worst of Evil, panowie naprawdę idą po bandzie i dają z siebie wszystko. Tak że bierzcie się, nie ma na co czekać . Ja trzymam kciuki, żeby nie spieprzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 19:29 Poczekam jeszcze chwilkę aż będzie więcej odcinków No i czekam jak stado fanów na dalsze części The Killing Vote. Jakiś fuck up tam chyba jest bo w tym tygodniu nie dali kolejnego odcinka. Nie wiem kto komu zalazł tam w koreańskiej kinematografii za skórę Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 20:18 Kusisz, kusisz. Chyba trzeba będzie wykupić tego Disneya w końcu.... Za to na Prime juz jestem obrażona na całego, wszystko koreańskie nagle zrobiło się "unavailable in your region", podobnie zresztą jak i wiele niekoreańskich pozycji..... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.10.23, 20:38 kurt.wallander napisała: > Kusisz, kusisz. Chyba trzeba będzie wykupić tego Disneya w końcu.... Wykupiłam w promocji po 6,99 z okazji właśnie The Worst of Evil. Obejrzę to, plus co tam jeszcze ciekawego się trafi i się wypiszę. Na razie uważam, że się opłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 DramaQueen - info dla zainteresowanych filmami... 05.10.23, 14:44 i tych, które jeszcze nie wiedzą Na Drama Queen trwa 7. edycja Jesiennych Seansów Filmowych. Co piątek wrzucają online kolejny film azjatycki (znaczy, nie tylko koreańskie). Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 05.10.23, 16:19 Nie wiedziałam Dzięki. A w Pałacu Kultury w ten weekend jest jakiś festiwal kuchni azjatyckich. Bardzo mam ochotę tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 05.10.23, 16:19 pkin.pl/aktualnosci-i-wydarzenia/festiwal-azjatycki-2/ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 05.10.23, 16:30 Ja z kolei wybieram się na Dzień Korei w Muzeum Azji i Pacyfiku w sobotę. Kupiłam też bilet na projekcję filmu "Podejrzana". Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 09.10.23, 20:54 Byłam wróciłam. Żywa Choć nie było łatwo bo najpierw skumulowały się trzy kolejki, pierwsza największa na taras widokowy druga dla posiadających bilety on-line oraz trzecia- najszybsza dla kupujących Połączone były trzy hmm festiwale (to za dużo powiedziane)- czekolady, alkoholi rodzimych i azjatycki. Jedzenia z Azji było najwięcej ale żeby jakiś szał to nie. Dwa/trzy stoiska przypominające sklepy Korea House itp Oraz stoiska z gorącym jedzeniem pierogi, wielkie (jak to się nazywa!) takie buły białe, fluffy cake, owoce morza w panierkach, spring rollsy itd. Sushi oczywiście też. Kupiliśmy na jednym ze stoisk różne pierożki i wszystko było pyszne. Był też ramen itp oraz kuchnie typu gruzińska. Luda było tyle jak kiedyś na ciuchach na Stadionie Dziesięciolecia Szło się noga za nogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 09.10.23, 22:53 Mnie takie tłumy mocno już męczą. W Muzeum Azji i Pacyfiku za to było raczej spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 09.10.23, 22:59 Nas też. Męża trochę ożywiły stoiska w polskim winem, kupił dwie butelki i humor mu się polepszył Jak wychodziliśmy to przed nami szedł facet, stanął na schodach, rozłożył ręce i westchnął- wreszcie! tlen! A jak się podobał film? Pytam o Podejrzaną? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 08:51 To nie do mnie pytanie było, ale się udzielę, bo mnie się podobała Podejrzana bardzo. A końcówka i sposób zrobienia tego co bohaterka zrobiła wbił mnie w fotel. Dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 09:10 jasnoklarowna napisała: > To nie do mnie pytanie było, ale się udzielę, bo mnie się podobała Podejrzana b > ardzo. > A końcówka i sposób zrobienia tego co bohaterka zrobiła wbił mnie w fotel. Dosł > ownie. Tak! Mnie też końcówka zaskoczyła, nie spodziewałam się tego. Ciarki mi przeszły po plecach. To było mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 11:36 A mnie sie końcówka chyba najmniej podobała. Ale przyznaję, że zakończenie było niespodziewane i ciekawie wykoncypowane. Za to proces zakochiwania się i sam związek pokazane jakoś tak nieprzekonująco (a może zabrakło chemii między głównymi). Główną widziałam w dużo starszym filmie z Hyun Binem "Late Autumn" i po tych dwóch filmach można dojśc do wniosku, że specjalizuje się w rolach femme fatale i skrzywdzonych ofiar w jednym W tym pierwszym bardzo mi sie podobała, ale w "Podejrzanej" przez to wypadła nieco wtórnie. Trochę za długi był film, ciężko było wysiedzieć na zwykłym krześle. Dla mnie było tam sporo elementów humorystycznych, może nie do śmiechu w głos, ale do uśmiechnięcia się pod nosem na pewno. Szczególnie w pierwszej połowie filmu. Miałyście podobne odczucia, czy jestem dziwna? Interesujące były też prelekcje, ale za krótkie na przewidziany czas. Jedna o maskach w tradycyjnym teatrze koreańskim (temat wydaje się być średni, ale okazało się to ciekawe, bo okraszone sporą dozą kontekstu historyczno-społecznego), a druga o pierwszych Polakach w Korei (ta była bardzo "rushed", ale wynotowałam sobie nazwiska do poczytania więcej ) Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 12:13 kurt.wallander napisała: > a druga o pierwszych Polakach w Korei (ta była bardzo "rushed", ale wynotowałam > sobie nazwiska do poczytania więcej ) O, a było o Michale Jankowskim, który ma tam nawet półwysep swojego imienia? Ostatnio o nim trochę czytałam, filmowa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 14:43 Jak będziesz guglać to dawaj linki. Albo te nazwiska wklej co byśmy mogły też guglać. Ciekawi mnie ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: DramaQueen - info dla zainteresowanych filmam 10.10.23, 15:14 Jeszcze nie guglałam, ale podaję spis nazwisk, które wynotowałam: Stanisław Maria Saliński Benedykt Dybowski Walery Jankowski ( rodzina Jankowskich) Jan Kalinowski Władysław Sieroszewski Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 09.10.23, 11:10 Obejrzałam Concrete Utopia. Film ciekawy, dobrze mi się oglądało, ale czy faktycznie zasługujący na nagrodę dla najlepszego filmu na festiwalu w Busan i na wyznaczenie na tegorocznego koreańskiego kandydata do Oscara, to już nie byłabym taka pewna. Głównie dlatego, że temat postapokaliptycznej walki o przetrwanie i ludzkich zachowań w ekstremalnych warunkach jest już bardzo wyeksploatowany i chyba twórcom nie do końca udało się uniknąć wtórności. Zresztą może jestem nieobiektywna, bo bardzo lubię i doceniam Drogę (i książkę i film) i inne filmy w tym gatunku rzadko wytrzymują u mnie porównanie. W każdym razie obejrzeć warto, aktorsko i realizacyjnie na duży plus. Muszę zobaczyć teraz Smugglers i The Childe, które przegrały z Utopią w Busanie i porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 09.10.23, 20:09 Ja się do childe przymierzam. Gdzie Utopię widziałaś? To zdaje się Lee Byung Hyun reżyserował? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 09.10.23, 20:47 Scenariusz i reżyseria Uhm Tae Hwa. Nie znam. LBH jeśli już to mógł być raczej koproducentem, ma zdaje się odpowiednią firmę. Jakiś film dla Netfliksa na pewno produkował, ale nadal nie został wyemitowany i coś o nim cicho, więc nie wiem, czy film powstał czy jednak nie. Oglądałam na dramanice ale napisy były z dramacool, więc pewnie i tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 21:40 Juz ktoras wspominala o tej dramie. Niniejszym informuje, ze zaczelam, mimo ze na razie jest tylko 11 odcinkow na Viki. A to "Mniam" odnosi sie glownie do jego "performance". Jak zwykle dostarczyl. Nic wiecej nie powiem ponadto, ze dobrze jest. Ba, nawet bardzo dobrze. Jestem juz na 6-tym. Jak ja doczekam nastepnych! No ale sama to sobie zrobilam Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 21:53 Ja obejrzałam pierwszy odcinek i jakoś mi zupełnie nie podeszła. A że miałam co do niej duże oczekiwania, to obiecałam sobie wrócić i jeszcze raz dać szansę. Opinie ma bardzo dobre, a mnie wydała się taka, nie wiem, niepoważna? Nie chodzi mi o fabułę tylko sposób jej pokazania, sposób w jaki grają, tak jakoś nieadekwatnie do epoki. Mówisz, że jednak warto? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 22:29 Pierwszy odcinek nie zapowiada tego, co dzieje sie pozniej. Mnie sie pierwszy podobal wizualnie, ale faktycznie fabula taka sobie. Dopiero pozniej rzeczy sie dzieja, wojna, troche polityki , akcja... Mniej wiecej po trzecim odcinku bedziesz wiedziala, czy napewno ci nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 11.10.23, 11:43 otia5 napisała: > > Opinie ma bardzo dobre, a mnie wydała się taka, nie wiem, niepoważna? Nie chodz > i mi o fabułę tylko sposób jej pokazania, sposób w jaki grają, tak jakoś nieade > kwatnie do epoki. O to to. Nam Koong Min zawsze gra jakby sobie jaja robił, z takim sarkastycznym wyrazem twarzy. Nawet, jeśli scena jest autentycznie poważna, to wygląda, jakby miał zaraz wyciągnąć królika z kapelusza i krzyknąć "Tada!". Tu nie piszę akurat o "My Dearest", bo widziałam tylko fragment, ale w innych dramach z jego udziałem zawsze mam takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 12.10.23, 09:27 > O to to. Nam Koong Min zawsze gra jakby sobie jaja robił, z takim sarkastycznym wyrazem twarzy.... ale w innych dramach z jego udziałem zawsze mam takie wrażenie. < Zaczawszy One Dollar Lawyer musze przyznac ci racje (chyba). I mam wrazenie, ze on jest taki prywatnie -patrzacy na swiat jak na jedno wielkie targowisko peoznosci i absurdu. Na pozor cyniczny (czy chocby ironiczny) w rzeczywistosci rozczarowany obserwator nie widzacy nadziei na sensowne rozwiazania. Chyba dlategowybiera role takie jakien wybiera (dosc konsekkwentnie IMHO).W My Dearest wlasnie taka postac gra - na zewnatrz cynik, w srodku calkiem inna osobowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 21:54 A w połowie przyszłego miesiąca ma być druga seria na viki. Wstrzymuję się aż całość opublikują, choć kusi. Tak samo wstrzymuję się ze Strong Girl. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 22:36 Nie mialam pojecia ze jest drugi sezon. Ale juz wygooglalam, ze bedzie razem 20 odcinkow. 11 jest juz na viki Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 22:44 Wlasnie odkrylam, ze jest z nim jeszcze drama z 2022 "One dollar Lawyer". Nie mam pojecia gdzie to znalezc, ale poszperam, bo moze bedzie warto. Chocby ze wzgledu na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 10.10.23, 23:16 Na Disney+ jest chyba. I w obsadzie Lee Je Hoona widzę, bardzo lubię jego grę. Ciekawe czy gościnnie czy normalna rola Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Nowy Nam Kong Mniam ;) w My Dearest 11.10.23, 11:40 senin1 napisała: > Juz ktoras wspominala o tej dramie. Niniejszym informuje, ze zaczelam, mimo ze > na razie jest tylko 11 odcinkow na Viki. > > A to "Mniam" odnosi sie glownie do jego "performance". Ja to przypadkiem włączyłam w Korei w TV w hotelu, chyba akurat na ostatni odcinek pierwszej części sezonu Wyglądało ciekawie, mimo, że ja fanką Nam Koong Mina nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.10.23, 08:57 Oglądałyście Love(ft Marriage&Divorce)? Ja właśnie jestem na czwartym odcinku i oglądam z opadem szczęki. Oni tak na poważnie? Ematka by jak na razie rozniosła ten serial Na początku dwie babki mówią trzeciej, że problemy z mężem ma dlatego iż nie dba o siebie i od dwóch lat nie sypia z mężem. Kolejny robi dzieciaka kochance bo żona nie chce mieć dzieci. Jego rodzice są zafiskowani na wnuku bo wnuczki to istoty drugiej kategorii ( co najmniej), do wydania innej rodzinie Nie mogę się doczekać co się z. jebie u trzeciej bohaterki Bo jak na razie jest interesująco i to chyba najlepsza rola Sung Hoona jaką dotąd widziałam ( w Secret Romance mi się nie podobał). Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 11.10.23, 09:16 Mam podobne odczucia. Oglądałam 2 serię. Jest też trzecia. I też uważam że Sung Hoon tu dobrze wypadł, we wszystkich pozostałych był drewniany. Interesująco wyglądał też w Fate gdzie miał białe włosy do połowy pleców. Poza tym w niczym mnie nie zachwycił, a jeszcze ze 3 niby romance z nim widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.10.23, 09:19 O dokładnie, oglądałam z nim chyba jeszcze ze dwie dramy i wszędzie taki sztywny choć ładny A tutaj tak ślisko się wije przed mamusią kiedy opowiada o ciężarnej kochance No wypadł przekonująco jak nigdy. O drugiej serii wiedziałam, mówisz że jest i trzecia? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.10.23, 09:25 Zajrzałam na MDL, bo wiedziałam, że oglądałam, ale poza tym dziura w pamięci. Dramę znalazłam na liście dropped. Z tego co widzę dotrwałam do 7 odcinka i moralność po koreańsku mnie pokonała. Przypomniałam sobie żonę trwającą dzielnie przy zdradzającym mężu, bo teściowie tak chcą, a w ogóle, co ludzie powiedzą, tudzież długaśne przemowy dorosłych już prawie dzieci, tłumaczących rodzicom, jak mają żyć. Sung Hoon aktorsko faktycznie nie był tam zły, a sam serial może się i rozkręca, skoro aż 3 sezony powstały, ale to nie na moje nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.10.23, 13:38 O tak. Na razie zadziwia mnie córka jednej z par. Okazuje się, że ma 20 lat. A myślałam że z 15 sądząc po zachowaniu Jak tlumaczy ojcu, że powinien zostać przy żonie dla dobra dzieci a szczególnie młodszego brata. I żeby zaczekał aż młodszy syn dorośnie. Naprawdę uważa, że atmosfera w domu gdzie dwoje ludzi się nie lubi i nie chce ze sobą przebywać będzie dobra?! Panna zamierza udawać, że nic się nie stało? Bardzo to naiwne jak na dwudziestolatkę Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 09:20 Się pochwalić muszę. Mówiłam, że moja podróż do Korei to tak patykiem na wodzie, aż tu wtem: jadę Cieszę się, chociaż termin fatalny, bo zima, przełom stycznia/lutego. Boję się, że trafię na smog i wszystko będzie żółte i zamglone, no i nie podoba mi się brak liści i kwiatów, bo wiadomo, kolory jednak dodają miejscom uroku. Wyszło mi jednak, że w interesujących mnie terminach mogłabym pojechać najwcześniej za 3 lata i okazuje się, że najwyraźniej nie umiem w odroczoną gratyfikację Wczorajsza szalona środa w Locie mnie zmobilizowała. Jakem stara baba, tak podjarana jestem jak nastolatka, więc lojalnie ostrzegam, że was zaleję swoimi wrażeniami. No bo kogo, jak nie was 😊. U mnie Koreą nikt z rodziny czy znajomych nie zainteresowany, tzn. nie bardziej niż jakimkolwiek innym egzotycznym kierunkiem podróży. Zrozumienia, czemu akurat tam, brak. Tak więc będziecie na pierwszej linii ostrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 09:43 Sama lecisz czy z kimś znajomym? Gratuluję I czekam na relacje Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 10:56 Sama samiutka , co akurat zupełnie mi nie przeszkadza. Wczoraj miałam gonitwę myśli: chcę zobaczyć to, to i jeszcze tamto - jeżu kolczasty w życiu tego wszystkiego nie zdążę - jeszcze przecież to - czemu, na litość, nie wzięłam 3 tygodni - a to też przecież muszę, itp. itd. Aż się w końcu popukałam w głowę. Co zdążę, to obejrzę, co nie, to nie, spokojnie, na luzie i bez spiny. W końcu to ma być przyjemność, a nie szalona gonitwa. Teraz weszłam więc w tryb kwiatu lotosu i mam mocne postanowienie tego się trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 11:01 Podziel się swoim planem zwiedzania Hotel już masz? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 12:05 Odważnie fajnie, że udało ci się za w sumie niezłe pieniądze ogarnąć loty i pobyt. Koniecznie musisz nam wszystko opisać! Lecisz na tydzień? U mnie w rodzinie też średnio ze zrozumieniem Mąż jeszcze Koreę rozumie, czemu nie? też by poleciał. Ale kurła Tajwan?!? Najwięcej zrozumienia wykazał mój dentysta, który w tym roku wrócił z Wietnamu Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 14:32 heca7 napisała: > Lecisz na tydzień? Na dwa. > U mnie w rodzinie też średnio ze zrozumieniem Mąż jeszcze Koreę rozumie, cze > mu nie? też by poleciał. Ale kurła Tajwan?!? Polecieć to u mnie by chętnie polecieli, ale z nimi będzie wyjazd, jakiś jednak bliższy, w wakacje. Na daleką egzotykę dla 4 osób nas nie stać. A gdyby mogli wybierać, to jednak nie byłby to pierwszy, ani nawet drugi czy trzeci wybór. A reakcje znajomych: do Korei??, jak już w tamte rejony, to czemu nie do Japonii? Wychodzi na to, że Japonia jest najwyraźniej celem dosyć oczywistym, Korea niekoniecznie. A z tym Tajwanem to ty się pospiesz, bo ci Chińczycy namieszają . Czemu cię akurat tam ciągnie? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 14:40 No właśnie się boję, że mi Chińczycy nabrużdżą W sumie od dawna jakoś na Tajwan mnie ciągnęło. Z jednej strony chciałabym zobaczyć Koreę ale serce podpowiada Tajwan. Naczytałam się i naoglądałam filmów na YT i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to jest to czego chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 11:00 Jestem podekscytowana twoją podróżą, jakbym sama jechała Ja rozglądam się za biletami znów na wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 11:32 > Podziel się swoim planem zwiedzania smile Hotel już masz? Plan jeszcze nie istnieje. Tak jak napisałam, chciałam złapać 10 srok za ogon, ale na szczęście trochę już ochłonęłam. Na pewno daruję sobie Jeju, bo w zimie to zdecydowanie nie to, zresztą nie ciągnie mnie jakoś specjalnie. Busan raczej też nie. A całą resztę muszę sobie przemyśleć i poukładać. Myślę, że pogoda może mi bardzo zamieszać w planach, więc stawiam raczej na elastyczność i dostosowanie się do warunków. Jeśli masz jakąś dokładniejszą listę must see po swoim wyjeździe, to chętnie się zapoznam. W internecie już się boję szukać, bo co strona, to coś nowego ciekawego mi wskakuje. Natomiast hotel już mam. Tzn. trudno go nazwać hotelem, raczej typowy koreański guesthouse, z minipokoikiem i mokrą łazienką. Za to w samym sercu Insadong i z iście dramowym tarasem na dachu . Miał być niskobudżetowy wyjazd i tego się trzymam. Za bilet z bagażem rejestrowanym dałam 2700 . Super, że możesz znowu jechać, bo pewnie wiele jeszcze zostało do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 12:50 otia5 napisała: > > Podziel się swoim planem zwiedzania smile Hotel już masz? > > Plan jeszcze nie istnieje. Tak jak napisałam, chciałam złapać 10 srok za ogon, > ale na szczęście trochę już ochłonęłam. Na pewno daruję sobie Jeju, bo w zimie > to zdecydowanie nie to, zresztą nie ciągnie mnie jakoś specjalnie. Busan raczej > też nie. Tak myślę, że te dwa miejsca w zimie, to pewnie nie byłby najlepszy pomysł. Jeśli lubisz starą zabudowę, historyczne miasta, to rozważyłabym Gyeongju (o ile w ogóle planujesz ruszać się poza Seul) Jeśli masz jakąś dokładniejszą listę must see po swoim w > yjeździe, to chętnie się zapoznam. W internecie już się boję szukać, bo co stro > na, to coś nowego ciekawego mi wskakuje. Oj, tak. Ja ciągle znajduje cos nowego, co chciałabym zobaczyć Myślę, że warto zrobić ten turystyczny must-have i wypożyczyć hanbok (tylko będziesz musiała prosić ludzi o zrobienie zdjęcia, skoro jedziesz w pojedynkę). I w hanboku zwiedzanie pałacu. Ja byłam w dwóch i z tych dwóch każdy ma swoje zalety. Gyeongbokgung ma uroczystą zmianę warty oraz, kiedy tam byliśmy, był udostępniony budynek do zwiedzania wewnątrz. Z kolei w Changdeokgung jest ogród (choć w zimie pewnie traci połowę na atrakcyjności), a sam teren jest mniejszy i bardziej "kompaktowy" do zwiedzania. Jeśli nie planujesz hanboku, to, o ile zimą jest taka opcja, ciekawe mogłoby być zwiedzanie nocne, wtedy budynki są fajnie podświetlone i odbywają się (znów, nie wiem, czy zimą) jakieś występy. Moja rodzina lubi muzea, polecam Palace Museum obok Gyeongbokgung i podobno ciekawe jest tez Folk Museum (z drugiej strony pałacu) - my tam juz nie poszliśmy, jest na liście na kolejny wyjazd Podobało mi się też National Museum. Zrobiłabym sobie tez liste miejsc związanych z dramami (sa różne strony typu dramalocation, które podaja adresy). Ja byłam na tym wzgórzu widokowym z King the Land, przy strumieniu Cheonggyecheon i placu Gwanghamun i pewnie w paru innych jeszcze, których nie skojarzyłam > > Natomiast hotel już mam. Tzn. trudno go nazwać hotelem, raczej typowy koreański > guesthouse, z minipokoikiem i mokrą łazienką. Za to w samym sercu Insadong i z > iście dramowym tarasem na dachu . Też rozważałam takie miejsce z tarasem na dachu Podasz nazwę, może to to samo miejsce? Insadong, moim zdaniem, to bardzo dobra lokalizacja. Ja sobie bardzo chwaliłam, blisko do kilku pałaców, wiosek hanok, świątyń, sklepów, targowisk i restauracji (takich zwykłych, w których jedzą głównie lokalsi, a ceny są przystępne). Miał być niskobudżetowy wyjazd i tego się > trzymam. Za bilet z bagażem rejestrowanym dałam 2700 . Fajna cena. Jakbym też dorwała coś z bagażem rejestrowanym do 3 tys. w obie strony, to byłoby super. Bierz mało rzeczy, żeby zostało ci miejsce w walizce na zakupy. Kosmetyki, jedzenie, albumy muzyczne przeważnie kosztują połowę tego, co u nas. Ja żałuję, że nie kupiłam wszystkiego więcej > > Super, że możesz znowu jechać, bo pewnie wiele jeszcze zostało do zobaczenia. Tak, moja lista rzeczy do zobaczenia w samym Seulu puchnie. A chciałbym tym razem pojechac na dłuższy wyjazd i zwiedzić też wspomniane Gyeongju, Jeju, Busan, ale tez przejechać się po nieturystycznych miejscach, zobaczyć koreańską wieś itp..... Na koniec dodam, że mój mąż, który jechał dość niechętnie, trochę jednak złapał bakcyla. Podobały mu się muzea, historyczne miejsca, przekonał się trochę do jedzenia. Po powrocie poprosił o polecenie historycznej dramy "żeby pooglądać te wnętrza", chętnie poszedł na koncert muzyki obrzędowej, zajrzał na wystawę w CKK, i twierdzi, że jeszcze by się wybrał na jakiś koncert muzyki tradycyjnej. Jakbyś chciała porad natury praktycznej, to pytaj (karta sim, dojazd z lotniska, t-money, korzystanie z map, przydatne aplikacje itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 14:42 kurt.wallander napisała: > li lubisz starą zabudowę, historyczne miasta, to rozważyłabym Gyeongju (o ile w > ogóle planujesz ruszać się poza Seul) Waham się między Gyeongju, a Jeonju, przy czym po drodze do Jeonju mam Nonsan Sunshine Studio – miasteczko filmowe gdzie kręcono Mr Sunshine, więc pewnie ta wersja zwycięży. > Myślę, że warto zrobić ten turystyczny must-have i wypożyczyć hanbok Hanbok oczywiście mam w planach, widziałam, że zimą dają do niego pelerynkę 😊, więc może nie wrócę w charakterze zamarzniętego sopelka. > Zrobiłabym sobie tez liste miejsc związanych z dramami Oo, tę listę to mam już zdecydowanie za długą, teraz będę ciąć ✂. > Też rozważałam takie miejsce z tarasem na dachu Podasz nazwę, może to to sa > mo miejsce? Hi Guesthouse Insadong. Standard kiepski, ale opinie, lokalizacja i cena dobre, 2 tygodnie jakoś przetrwam. Patrzyłam na ten twój hotel, ale chyba nie przewidują samotnych turystów . Albo w ogóle nie mają jedynek, albo były wykupione, bo jedyną opcją była zapłata za dwójke, a to już zdecydowanie mi się nie uśmiecha. > Bierz mało rzeczy, żeby zostało ci miejsce w walizce na zakupy. Nie umiem mało rzeczy, zwłaszcza w zimie 😉. Za to mało kupuję na wyjazdach, choć tu akurat mogę się zdziwić. > Jakbyś chciała porad natury praktycznej, to pytaj (karta sim, dojazd z lotniska > , t-money, korzystanie z map, przydatne aplikacje itp.) Chciałabym na pewno, ale to już chyba bliżej wyjazdu. Na razie powiedz mi tylko czy miałaś sim z koreańskim numerem, bo czytam, że bez tego wielu rzeczy nie da się zarezerwować, chociażby biletu na autobus. Pociągi już widzę, że się da, więc pewnie na tym stanie. I jakie aplikacje ci się przydały, Naver już mam i Papago. Wszystko, co piszesz sobie zanotuję, więc jeśli ci coś ważnego, a może nieoczywistego przychodzi do głowy, to dawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 22:59 otia5 napisała: > Nie umiem mało rzeczy, zwłaszcza w zimie 😉. Za to mało kupuję na wyjazdach, ch > oć tu akurat mogę się zdziwić. Ja mam podobnie. Zazwyczaj biorę za dużo rzeczy, a mało kupuję, ale tobie radzę, nie ograniczaj się z zakupami w Korei, bo będziesz później żałowała, że nie kupiłaś tego i owego. Ja żałuję, że nie kupiłam więcej kosmetyków, akcesoriów i jedzenia > > Chciałabym na pewno, ale to już chyba bliżej wyjazdu. Na razie powiedz mi tylko > czy miałaś sim z koreańskim numerem, bo czytam, że bez tego wielu rzeczy nie d > a się zarezerwować, chociażby biletu na autobus. Mieliśmy dwie karty z fizyczne z numerami koreańskimi. Tak na wszelki wypadek, ale nie były nam ostatecznie te numery potrzebne. Poza Seul nie jeździliśmy, nie trafilismy na restauracje, gdzie musielibysmy rezerwowac stolik, taksówek nie zamawialiśmy. Karty kupiliśmy na klook, płaciliśmy Revolutem wonami (wychodziło trochę taniej niż w dolarach). Pociągi już widzę, że się da, > więc pewnie na tym stanie. I jakie aplikacje ci się przydały, Naver już mam i P > apago. Korzystaliśmy z Naver map. Przy czym mnie ta aplikacja osłabia, bo najlepiej szukać wpisując koreańskie nazwy. Ludzie radzą sobie tak, że wyszukują dane miejsce w google maps, kopiują koreańską nazwę lub adres po koreańsku i to wklejają do Naver. Ewentualnie wpisując nazwy w romanizacji, ale poszczególne wyrazy bez spacji. Ja do tego nie miałam cierpliwości, ogarniała córka. Google w sumie dość dobrze się sprawdza do szukania miejsc na mapie, ale nie pokazuje trasy pieszej. Przypuszczam, że również komunikację Naver może mieć aktualniejszą. Córka czasem korzystała z jakiejś aplikacji tłumaczącej, ale nie jestem pewna, czy było to papago. Jest też oddzielna aplikacja do metra, może być przydatna, jeśli jeździ się głównie metrem (Seoul Metro z takim niebieskim ludzikiem), my często jeździliśmy autobusami, żeby patrzeć na miasto podczas podróży. > > Wszystko, co piszesz sobie zanotuję, więc jeśli ci coś ważnego, a może nieoczyw > istego przychodzi do głowy, to dawaj. Z nieoczywistych rzeczy przychodzi mi tylko do głowy polecenie zakupów w Muji i Uniqlo, jesli lubisz te sklepy. Ceny o połowę niższe niż w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 09:19 kurt.wallander napisała: > Mieliśmy dwie karty z fizyczne z numerami koreańskimi. A orientujesz się może czy esim z numerem jest możliwy? Wszędzie są tylko informacje o internecie, a o numerze nic. Interesuje mnie to głównie do ewentualnej rezerwacji autobusu poza Seul, a esim będzie chyba dla mnie najwygodniejszy. > płaciliśmy Revolutem wonami Revolut mnie wczoraj po raz pierwszy zawiódł. Mam zamiar iść na Hrabiego Monte Christo (musical) z So In Gukiem. Wczoraj otworzyli sprzedaż biletów na pierwszy miesiąc i postanowiłam zrobić próbę, czy w ogóle uda mi się kupić bilet przez Melona czy Interpark, bo nigdy wcześniej tego nie robiłam. Okazało się, że to był dobry ruch, bo płatność revolutem w wonach za nic nie chciała przejść, dopiero kartą kredytową się udało. I w sumie nie wiem, czy faktycznie oczekują wyłącznie kart kredytowych (zazwyczaj debetowe w takich serwisach przechodzą bez problemu) czy coś mam nie tak w ustawieniach revoluta. W każdym razie wiem już, że przy faktycznym kupowaniu tam biletów z revolutem się bawić nie będę. > Z nieoczywistych rzeczy przychodzi mi tylko do głowy polecenie zakupów w Muji i > Uniqlo, jesli lubisz te sklepy. Ceny o połowę niższe niż w Polsce O widzisz, Uniqlo mnie bardzo interesuje. Ubrania heattech na pewno mi się w tej podróży przydadzą. Miałam kupować już, ale w takim razie kupię minimum w Polsce, a resztę na miejscu. Dzięki za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 10:57 otia5 napisała: > kurt.wallander napisała: > > > Mieliśmy dwie karty z fizyczne z numerami koreańskimi. > > A orientujesz się może czy esim z numerem jest możliwy? Niestety, nie mam pojęcia. Nie byliśmy pewni, czy esim będzie działać w telefonach dziewczyn i woleliśmy karty fizyczne. Taki plus, że przy zakupie jedną kartę T-Money dostaliśmy gratis. . Okazało się, że to > był dobry ruch, bo płatność revolutem w wonach za nic nie chciała przejść, dopi > ero kartą kredytową się udało. I w sumie nie wiem, czy faktycznie oczekują wyłą > cznie kart kredytowych (zazwyczaj debetowe w takich serwisach przechodzą bez pr > oblemu) czy coś mam nie tak w ustawieniach revoluta. Może cos z ustawieniami revoluta? Ja płaciłam debetową, ale nie Revolutem, zwykłą visą z millenium, w Interpark, i płatność przeszła bez problemu. Nasze karty Revolut działały bez problemu w Seulu (debetowe). Jedyny problem, jaki mieliśmy, to na lotnisku nie byliśmy w stanie wypłacić gotówki. Dopiero bankomat poza lotniskiem zadziałał. > O widzisz, Uniqlo mnie bardzo interesuje. Ubrania heattech na pewno mi się w te > j podróży przydadzą. Miałam kupować już, ale w takim razie kupię minimum w Pols > ce, a resztę na miejscu. Podam ci jeszcze moje rekomendacje innych sklepów, może coś ci się przyda. Ale to później. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 12:37 kurt.wallander napisała: > Może cos z ustawieniami revoluta? Ja płaciłam debetową, ale nie Revolutem, zwyk > łą visą z millenium, w Interpark, i płatność przeszła bez problemu. Przejrzałam wszystko w ustawieniach i teoretycznie powinno być ok, zwłaszcza, że płaciłam nim bez problemu w innych serwisach. A tu taki zonk. Byłaś w Korei na czymś ciekawym z Interparku? > Podam ci jeszcze moje rekomendacje innych sklepów, może coś ci się przyda. Ale > to później. Dziękuję. Napisz jeszcze jakie dobre jedzonko przywiozłaś, może też się na coś skuszę. Nie patrzyłam, mają jakieś ograniczenia w przewozie żywności? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 13:46 otia5 napisała: > kurt.wallander napisała: > > > Przejrzałam wszystko w ustawieniach i teoretycznie powinno być ok, zwłaszcza, ż > e płaciłam nim bez problemu w innych serwisach. A tu taki zonk. > Byłaś w Korei na czymś ciekawym z Interparku? Nie, kupowałam przez ten serwis kartę członkowską fanklubu 2PM, żeby mieć dostęp do przedsprzedazy na ich koncert, ale na koncert i tak nie udało mi się złapać biletu. > > Dziękuję. Napisz jeszcze jakie dobre jedzonko przywiozłaś, może też się na coś > skuszę. Nie patrzyłam, mają jakieś ograniczenia w przewozie żywności? Od nich do nas chyba nie ma jakichś szczególnych ograniczeń, teoretycznie chyba nie można mięsa czy produktów mlecznych, ale chyba nikt tego nie sprawdza. Przywiozłam tylko olej sezamowy, gochujang, wodorosty i suszoną kałamarnicę (nikt jeszcze nie odważył się tego ostatniego spróbować Córka wwiozła 3 butelki soju. Wszystko to mieliśmy w bagażu rejestrowanym, dlatego radzę brać mało ciuchów, szczególnie, że zimą się tak nie spocisz A bieliznę mozna przeprać, wyschnie na drugi dzień. Ja żałuję, że nie kupiłam więcej oleju sezamowego i gochugaru. Planujesz zakupy kosmetyków? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 14:34 kurt.wallander napisała: > Nie, kupowałam przez ten serwis kartę członkowską fanklubu 2PM, żeby mieć dostę > p do przedsprzedazy na ich koncert, ale na koncert i tak nie udało mi się złapa > ć biletu. Z tym koncertem pamiętam. Szkoda, też bym sobie nie mogła darować. Tzn. ja akurat niekoncerowa, ale wiadomo, Junho kusi . Nie sądziłam, że karty członkowskie też tam można kupić. Na koncert to niekoniecznie, ale na fanmeeting, któregoś z ulubionych aktorów chętnie bym poszła, ale na to szanse marne. > ywiozłam tylko olej sezamowy, gochujang, wodorosty i suszoną kałamarnicę (nikt Suszona kałamarnica brzmi odważnie. Choć nie aż tak odważnie jak te nieszczęsne żywe ośmiorniczki > Planujesz zakupy kosmetyków? Niby nie, ale kupowania ciuchów i żarcia też nie planowałam, a już się łamię. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 20:00 otia5 napisała: > > Planujesz zakupy kosmetyków? > > Niby nie, ale kupowania ciuchów i żarcia też nie planowałam, a już się łamię. Jak normalnie nikogo nie namawiam na zakupoholizm, tak tu napiszę, że warto, szczególnie, jesli kupujesz koreańskie kosmetyki w Polsce. Bo tam jest jednak dużo taniej. Ja przywiozłam najwięcej kremów z filtrami i olejki do demakijażu, bo tego dużo u mnie schodzi. Gdybys jednak się skusiła, to w zależności od tego, czy wolisz obsługę doradzającą i chodzącą za tobą krok w krok, czy raczej chcesz ze spokojem sama sobie powybierać, polecę w pierwszym przypadku sklepy na Myeongdong, a w drugim choćby w Jongno - tu w Olive Young siedziałyśmy z córką chyba ze dwie godziny (kompletowała sobie kolorówkę od zera) i nikt nas nie niepokoił W sklepach w Myeongdong czułam się nieco osaczona. Z rzeczy, które warto przywieźć wspomnę jeszcze o metalowych płaskich pałeczkach i koreańskich łyżkach. Takich pałeczek w Polsce nigdzie nie widziałam, a łyżki bywają, ale w jakichś dzikich cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 21:28 Koreańskie metalowe pałeczki z łyżką wprawdzie u nas widziałam, ale to była jedna z niewielu rzeczy, które planowałam tam kupić. Takie prosto z Korei jakoś bardziej do mnie przemawiają 🙂 A ty kusisz i mam nadzieję, że nie wrócę z nadbagażem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 21:49 Po obejrzeniu odcinka z Wiolą kupującą koreańską kołdrę przywiozłabym taką poduszkę-wałek z otrębami z kaszy gryczanej One śliczne były. Same kołdry nie w moim stylu ale takie pikowane prześcieradło już wyguglałam i chyba można u nas kupić przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 00:04 heca7 napisała: > Po obejrzeniu odcinka z Wiolą kupującą koreańską kołdrę przywiozłabym taką podu > szkę-wałek z otrębami z kaszy gryczanej One śliczne były. Dokładnie to samo pomyślałam, że kupiłabym taką poduszkę Ja sobie kompletuję listę zakupów na kolejny wyjazd, wierzę, że uda mi się dorwać bilety w sensownej cenie, i namówić męża na kolejny wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 21:55 A albumy muzyczne planujesz jakieś kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 22:05 O matko, dziewczyny, kysz 😜. Albumów muzycznych wprawdzie na pewno nie, ale poza tym czuję, że mnóstwo rzeczy, których jeszcze parę godzin temu absolutnie nie zamierzałam kupować, teraz już jakoś dziwnie potrzebuję. Koniec. O jakiejś dramie napiszcie 😠 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 22:25 otia5 napisała: . Koniec. O jakiejś dr > amie napiszcie 😠 Skończyłam trzy sezony Love(marriage&divorce). Zarwałam kawał nocy. Ale może jutro opiszę aby nie zaśmiecać. W każdym razie przedziwna drama, reżyser i scenarzysta przy trzecim sezonie musieli brać srogie dragi Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 00:17 otia5 napisała: Koniec. O jakiejś dr > amie napiszcie 😠 Ja skończyłam Destinied With You - mam mieszane uczucia, jednak drama na tyle mnie zauroczyła, że obejrzałam całość, bez przewijania nawet. Oglądam teraz Behind Your Touch - Lee Min Ki super, aktorsko naprawdę wysoki poziom. Han Ji Min też w sumie daje radę, ale wątki poboczne i niektóre "zabawne" momenty są żenujące. Szamana przewijam Mam zaczęty Doctor Stranger i raczej nie skończę, drętwe toto strasznie, a był potencjał. Strong Girl Nam Soon - na razie może być. Główna jest ciekawa, nie rozpoznałam, że grała w All of Us Are Dead i w Squid Game... I jeszcze zaczęłam Another Miss Oh, bo znika z Netfliksa z końcem października, ale jakoś nie zażarło. Dam mu jeszcze szansę, ale jeśli nie wciągnie po 2-3 odcinkach, to rzucam. otia5, kup sobie chociaż skarpetki - tanie i urocze i metalowe zakładki do książek Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 17:16 kurt.wallander napisała: > otia5, kup sobie chociaż metalowe zakładki do książek Kurt.wallander, a niech cię. Dzisiaj dopiero popatrzyłam na te zakładki, bo często zdjęcia i linki mi się tu nie otwierają, a ten twój nawet się skopiować nie dał. W każdym razie spojrzałam i one są przepiękne. Co wzór to ładniejsza. Wrócę z pięćdziesięcioma różnymi i to będzie twoja wina Ps. Tak, wiem, miało już być o dramach, ale musiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 02:17 otia5 napisała: > kurt.wallander napisała: > > > otia5, kup sobie chociaż metalowe zakładki do książek > > Kurt.wallander, a niech cię. Dzisiaj dopiero popatrzyłam na te zakładki, bo czę > sto zdjęcia i linki mi się tu nie otwierają, a ten twój nawet się skopiować nie > dał. W każdym razie spojrzałam i one są przepiękne. Co wzór to ładniejsza. Wró > cę z pięćdziesięcioma różnymi i to będzie twoja wina Biję się w piersi Wzorów jest zatrzęsienie i naprawdę ciężko wybrać. Polecę ci tu sklep, to trochę taka koreańska Cepelia, tylko to są stoiska różnych sprzedawców w jednym większym pomieszczeniu. Byłam tam tylko raz, i oczywiście żałuję, że juz nie było okazji wrócić. Jest stoisko z takimi typowymi pamiątkami jak własnie te zakładki czy magnesy (magnesy widziałam przepiękne w sklepach muzealnych, więc tu bym nie kupowała), ale równiez z żeńszeniem, albo z przedmiotami dekoracyjnymi z wykorzystaniem masy perłowej (i tu żałuję, że nie skusiłam się na jakąś szkatułkę czy chociaż broszkę, albo spinke do włosów) i wiele innych. Tekst linku Natomiast polecane nieraz CH Ssamzigil mnie nie zachwyciło, to znaczy samo miejsce sympatyczne, ale nic nie przykuło jakoś specjalnie mojego wzroku, żeby kupić. Ale jeśli lubisz rękodzieło, to może coś ci się spodoba. Tam mieści się też popularna jakiś czas temu Poop Cafe (ja sobie odpuściłam). Adres to 44 Insadong-gil, Jongno-gu Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 10:09 kurt.wallander napisała: > Polecę ci tu sklep Będziesz się smażyć w piekle jak nic . To jest 3 minutki piechotą od mojego hostelu. Wizja powrotu z górą zakładek rośnie. Co ciekawe, wpisałam nazwę w Naver (tel) hangulem, a na mapie pokazała się w romanizacji. I nie, że tylko ten sklep, całość. Cuda, panie, cuda. Miałam Naver w kompie zmieniony na angielski, ale wszędzie czytałam, że apki w telefonie zmienić na angielski się nie da. Może przegapiłam jakąś aktualizację w ostatnich dniach? Jakby nie było, cudowna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 22:48 O My Dearest juz wspominalam,. Skonczylam pierwsza czesc i bardzo mi sie podobala mimo ze za historykami nie przepadam, bo dworskie intrygi i faceci z brodami mnie nudza i zwykle w ktoryms momencie przestaje to sledzic, a potem nie wiem o co wlasciwie chodzi . Ale tutaj wszystko bylo dosc dobrze 'podane' wiec nawet mnie wciagnelo. Druga czesc tez chyba zaczne zanim bedzie calosc. Teraz ogladam "One Dollar Lawyer" na Disney+ i podoba mi sie, nawet mimo faktu, ze zapowiadany jako komedia, humor ma dosyc specyficzny i nie wywoluje gromkiego smiechu, Idzie raczej w kierunku auto ironii i 'przymruzania' oka . Ale na razie daje dobre 7.5/10. No ale ja lubie Nam Kong Mina. A jak juz skoncze, to przejrze dokladniej Disney+ czy maja jakes inne ciekawe i zadecyduje, czy kontynuowac subskrypcje. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 23:32 senin1 napisała: > A jak juz skoncze, to przejrze dokladniej Disney+ czy maja jakes inne ciekawe > i zadecyduje, czy kontynuowac subskrypcje. Mnie przeglądanie koreańskiej zawartości Disneya drażni, bo tytuły są po polsku, czasem baaardzo dalekie od angielskich, a ja znam właśnie tylko angielskie. Część jest oczywista, ale niektóre musiałabym sprawdzać w filmografii aktora żeby załapać co to. Ten One Dollar Lawyer to np. Adwokat z powołania i jak mi się wyświetlił wśród innych dram, nie załapałam, że to właśnie to. Jak już pisałam, obejrzałam tam Moving (Niezwykli - tu akurat polski tytuł bardziej adekwatny do zawartości) i jestem w trakcie The Worst of Evil (jak ja wytrzymam do środy ). Mam zamiar zobaczyć jeszcze Adamas i Big Mouth, chociaż tu nie wiem, czy zdzierżę głównego. A potem też się rozejrzę co jeszcze, bo jednak trochę dram tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 11:31 otia5 napisała: > > jestem w trakcie The Worst of Evil (jak ja wytr > zymam do środy ). > Przerwałam oglądanie The Worst Evil po trzecim odcinku. To jest tak cholernie dobre, że zasługuje na zaczekanie na całość Więc dziś się rozglądam za jakąś miłą niezobowiązującą dramką na tydzień Bo The Killig Vote jeszcze wolniej wychodzi... Co do TWE to team Wi Ha Joon i Ji Chang Wok jest po prostu mistrzowski. Co prawda JCW ma jakiś problem z mięśniami twarzy ale i tak nieźle wypada. Powinien się mimo wszystko trzymać tego co mu wychodzi najlepiej, czyli filmów akcji. WHJ to mój ulubieniec więc patrzę z przyjemnością jak gra rolę badassa i nie mogę się doczekać co tam się jeszcze skomplikuje... Oraz uważam, że spotkanie się wiecie kogo z kim w knajpie (to dla już oglądających) to była wielka wpadka policji, która mogła doprowadzić do niejednej śmierci i fiaska całej misji. Jak mogli być tak nieostrożni? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 13:43 heca7 napisała: > Przerwałam oglądanie The Worst Evil po trzecim odcinku. To jest tak cholernie d > obre, że zasługuje na zaczekanie na całość Na Hulu podobno w zeszłym tygodniu puścili dwa odcinki więcej niż na Disneyu i spojlery hulały po internecie, tak ze bałam się cokolwiek czytać na ten temat. > Co do TWE to team Wi Ha Joon i Ji Chang Wok jest po prostu mistrzowski. Co praw > da JCW ma jakiś problem z mięśniami twarzy Duecik jest miodzio, baardzo przyjemnie się na nich razem patrzy. U JCW drażnią mnie nie tyle problemy z mimiką, bo tych chyba nie zauważyłam, co wyraz oczu jak u zbitego psa. To chyba nawet niezależne od niego, po prostu tak ma. Już w If You Wish Upon Me to widziałam, ale może to tylko mój wymysł. Niezależnie od tego lubię go bardzo, a w duecie z WHJ to jest po prostu TO. > Oraz uważam, że spotk > anie się wiecie kogo z kim w knajpie (to dla już oglądających) to była wielka w > padka policji, Koreańska policja w dramach w ogóle za mądra nie jest, więc jakoś się to wpisuje w normę . Im dalej tym więcej głupotek, ale niezależnie od tego jest dobrze i gdyby się już dało, to siadłabym i obejrzała na jednym posiedzeniu do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 21:52 Suszoną kałamarnicę czasami kupowałam na Allegro, jeśli o taką samą chodzi. Takie paseczki cienkie? To jest pyszne. Taka przekąska dużo tego na raz nie zjadasz. Smakuje dobrze, nic obrzydliwego. Płaskie pałeczki z łyżką, takie typowo koreańskie kupowałam rok temu na aliexpress, tanie były. Więc dla tych co nie lecą jest alternatywa. Ja bym kupiła olej sezamowy ten w puszkach i pewnie dużo przekąsek i przypraw. Suszone owoce jujube, lubię a na all drogo. I ekstrakt śliwkowy. To taki gęsty sos z kwaśnych śliwek, jest słodko kwaśny, butelka ok 60-70 zł na allegro, może w Korei tańszy. Mesil/Maesil to się nazywa. Do gotowania i doprawiania. I pewnie coś z żeń-szenia, oni mają różne ekstrakty i suplementy, szczególnie z dzikim żeń-szeniem. Kiedyś miałam taką herbatkę w saszetkach rozpuszczalną. Pyszna była, nie sam żeńszeń ale z dodatkami jakimiś była. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.10.23, 22:10 jasnoklarowna napisała: > Suszoną kałamarnicę czasami kupowałam na Allegro, jeśli o taką samą chodzi. Tak > ie paseczki cienkie? Czekaj, a może ja mam ośmiornicę, nie kałamarnicę? To jest cały stwór spłaszczony i wysuszony > Płaskie pałeczki z łyżką, takie typowo koreańskie kupowałam rok temu na aliexpr > ess, tanie były. Ja na Aliexpress z założenia nie kupuję. I pewn > ie coś z żeń-szenia, oni mają różne ekstrakty i suplementy, szczególnie z dziki > m żeń-szeniem. Myślałam też o żeń-szeniu, ale drogie to było, a z drugiej strony bałam się podróbek. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 15:26 kurt.wallander napisała: > ety. Gyeongbokgung ma uroczystą zmianę warty O to jeszcze chciałam spytać i mi uciekło. Czy ta zmiana warty odbywa się na zewnątrz i każdy może popatrzeć, tak jak np. przed pałacem Buckingham, czy gdzieś na wewnętrznym dziedzińcu i widać ją tylko w czasie zwiedzania pałacu? Bo jak wewnątrz, to godzinę zwiedzania trzeba dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.10.23, 23:01 Normalnie chyba na zewnątrz, od strony Gwanghamun Square, ale podczas naszego pobytu tam był remont i zmiana warty odbywała się na wewnętrznym dziedzińcu, ale jeszcze przed strefą biletową. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 19:20 UWAGA SPOILERY! Ok. To ja się wygrzebałam niedawno spod trzech sezonów Love (marriage&divorce). Cóż mogę powiedzieć. Mam mieszane uczucia. Pierwszy sezon w miarę trzymał się rzeczywistości. Jak się okazało finalnie największym ujkiem okazał się przystojny pan doktor, niby szaleńczo zakochany w żonie Pan profesor, którego żona pchała i ciągnęła za uszy okazał się klasycznym durniem o jakich na ematce ciągle piszemy (zakochanym w młodszej lasce, która finalnie puściła go w trąbę). A prawnik grany przez Sung Hoona to jakiś zaburzony, niezdecydowany, uzależniony od byłej żony idiota W drugim sezonie już się wszystko waliło, zaczynały się jakieś jazdy z duchami. Finalnie w trzecim było już pięć duchów! Poza tym festiwal absurdalnych tekstów-> moja matka nie miała córek więc ja umiem wszystko w domu zrobić, jak będziesz miała córkę to naucz ją tak gotować, dzieci zamieszkają ze mną bo wychodzisz za młodszego faceta (5 lat), nie wypada aby moja córka mieszkała z obcym mężczyzną (ojczymem), macie zamieszkać ze mną bo matka ma nowego męża i nie będzie dla was miejsca (wielka willa ze służbą), żona na urodziny podała mu odgrzaną kupioną w sklepie zupę z wodorostów! proszę wyjść z porodówki bo... bogini porodów jest nieśmiała (lekarka do męża przy rodzącej) A już totalnym przegięciem było zajście w ciążę... 51 latki Na minus ogromne dłużyzny- jeden z odcinków (ponad godzina) był w całości poświęcony rozmowie dwojga ludzi w restauracji. Słaba chemia między dwoma nowymi parami, szczególnie tą młodszą. Nowe flamy panów nieciekawe, nieprzekonywujące. Oraz wymiana ( w trzecim sezonie) Sung Hoona na totalnego mydłka, teściowej i doktora z przystojnego wysokiego faceta na mało ciekawego podstarzałego, nie efektownego. Na plus- jak już się babki ogarnęły to w dyskusjach z byłymi mężami dotrzymywały kroku, były merytoryczne i nie dawały się zastraszyć. Dziadek był pokazany jak zajmuje się wnukiem i wynosi brudne pieluchy. Kobiety w ciąży wyglądały jakby były w tej ciąży a nie jakby tylko miały wzdęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 19:59 Brzmi jakbyś się umartwiała i to w ramach pokuty 😃. 3 sezony, twarda jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 21:12 Wiesz, w pewnym momencie to już leciałam na przewijaniu Zatrzymywałam się jak widziałam, że wreszcie akcja się do przodu posuwa. Po prostu chciałam wiedzieć z kim w końcu będą główne bohaterki. Omijałam sceny z duchami i opętaną teściową, były wyjątkowo absurdalne. Do dziś nie rozumiem czemu kiedy jedna z bohaterek drugoplanowych wynosiła śmieci to koło niej kręcił się duch chłopca w hanboku! Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 21:13 No, heca już nie pierwszy raz udowadnia nam, że ma silną wolę i takiż charakter Ja milczę w temacie dram, bo zrobiłam sobie krótki odwyk. Mam kilka zawieszonych i nie wiem, do której najpierw wrócić: Abyss, Good Detective, Strong Woman Do Bong Soon, Miracle That We Met z Ra Mi Ran? A jeszcze kusi film z Esom na Netfliksie - Samjin Company English Class. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.10.23, 21:17 oldrena1 napisała: > No, heca już nie pierwszy raz udowadnia nam, że ma silną wolę i takiż charakter > > > Ja milczę w temacie dram, bo zrobiłam sobie krótki odwyk. > Mam kilka zawieszonych i nie wiem, do której najpierw wrócić: Abyss, > Good Detective, Strong Woman Do Bong Soon, Miracle That We Met > ] z Ra Mi Ran? A jeszcze kusi film z Esom na Netfliksie - Samjin Company Eng > lish Class. > Pomożecie? > Robię co mogę A w temacie oglądałam trzy pierwsze. Gdybym miała wybierać tylko spośród nich to najpierw Good Detective a potem Abbys. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 02:21 oldrena1 napisała: > Mam kilka zawieszonych i nie wiem, do której najpierw wrócić: Abyss, Obejrzałam ostatnie dwa odcinki, nie dałam rady normalnie całego serialu, dla mnie okropny > Good Detective, tego nie znam Strong Woman Do Bong Soon, No ja bym poszła w to, bo to jedna z moich ulubionych dram. Humor dość prostacji, szczególnie w scenach z gangsterami, ale wątek romansowy miodzio Miracle That We Met nie znam > ] z Ra Mi Ran? A jeszcze kusi film z Esom na Netfliksie - Samjin Company Eng > lish Class. Aż poszukałam, co to i u mnie nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.10.23, 12:04 kurt.wallander napisała: > oldrena1 napisała: > A jeszcze kusi film z Esom na Netfliksie - Samjin Compa > ny English Class. > > Aż poszukałam, co to i u mnie nie ma.... Na My Drama List napisali, że na Netfliksie i mi się wdrukowało w pamięć. Musi już zniknął. Na Drama Queen jest. Sorry za zmyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ostatniaszansa.schronisko Re: Koreańskie seriale 7.0 03.11.24, 23:42 heca7 napisała: > UWAGA SPOILERY! > > Ok. To ja się wygrzebałam niedawno spod trzech sezonów Love (marriage&divorce). > Cóż mogę powiedzieć. Mam mieszane uczucia. Pierwszy sezon w miarę trzymał się > rzeczywistości. Jak się okazało finalnie największym ujkiem okazał się przystoj > ny pan doktor, niby szaleńczo zakochany w żonie Pan profesor, którego żona p > chała i ciągnęła za uszy okazał się klasycznym durniem o jakich na ematce ciągl > e piszemy (zakochanym w młodszej lasce, która finalnie puściła go w trąbę). A p > rawnik grany przez Sung Hoona to jakiś zaburzony, niezdecydowany, uzależniony o > d byłej żony idiota Czytając Twoja opinię nie chcę już oglądać 3 i 4 sezonu. Ostatnie sceny 16 odcinka 2 sezonu ( te śluby ) kolokwialnie z d...y . Scenarzysta raz bardzo dobrze innym razem jakby mu weny zabrakło o ile był jeden. Doktorek Psychiatra/Psycholog wyrachowany do szpiku kości ,manipulant , niestety w życiu spotkałam sie z bardzo podobna sytuacją , profesorek wcale nie lepszy acz może nie aż tak wyrachowany a prawnik - tragedia. W sumie serial niezły zwłaszcza 1 sezon i kilka odcinków 2 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.10.23, 11:40 Wybory wyborami a ja mam pytanie o patelnię. Szukam patelni prostokątnej, wiecie jakiej Bez tego ryflowania na dnie, gładkiej. Okazuje się, że to wcale nie takie łatwe...W Koreahouse nie ma, w Wawamart nie ma... W internecie coś tam jest ale, którą wybrać? Jedną znalazłam na stronie www.czesci-moto.pl/p40862,patelnia-prostokatna-20cm.html Nie wiem jak u was ale mój samochód nie posiada takiej części W każdym razie poratujcie i polećcie coś sensownego Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 17.10.23, 12:51 Jak wrócę z pracy to wyślę Ci zdjęcie mojej. Kupiona na allegro, z tych mniejszych, ale jestem bardzo zadowolona, już rok używamy, powłoką dalej ok, rolowany omlet świetnie wychodzi. Kosztowała nie pamiętam ile dokładnie, ale między 40 a 60 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 17.10.23, 22:05 Moja patelnia okazuje się że kupiona w październiku 2021 więc ma dwa lata już. Znalazłam w starych zakupach na allegro. Kosztowała 73 złote, ale ja szukałam na indukcję. Na zwykły gaz zapewne są tańsze. Marka IBILI. Przepraszam że na zdjęciu nie doszorowana od spodu, ale młodzież czekała na smażenie boczku. U nas w użytku każdego dnia, bo nawet parówki w niej gotują. Jest nieduża a wystarczająco długa by parówki zmieścić albo długie paski boczku. Moja jest mniejsza ok 15x18 bo nie wiedziałam czy się sprawdzi. Jak na dwa lata intensywnego korzystania to uważam że jest naprawdę w dobrym stanie powłoka. Omlety zwijają się bez problemu. Jak padnie to chyba tej samej marki będę szukać. Choć jak z ciekawości znalazłam jedną na all to cena 193 złote. Kurczę bardzo drogo teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.10.23, 22:45 Dzięki! Idę jej poszukać na Allegro Też mam indukcję. Mam już ryflowaną ale ona się nie nadaje do koreańskich omletów. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Festiwal Filmów Koreańskich 17.10.23, 21:06 w Warszawie nadciąga. Termin: 3-10 listopada. Miejsce: Kinoteka. Będzie m.in. retrospektywa Kim Jee Woona i "koreańskie hity". Ostrzę sobie zęby. Festiwal będzie też w Gdyni (10-18.11) i Wrocławiu (17-24.11). Mam nadzieję, że niedługo podadzą więcej szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Festiwal Filmów Koreańskich 17.10.23, 21:19 Czekam na to, ale planuję wykupić sobie dostęp do kilku filmów online. A ostatnio wyciągnęłam męża na "Poprzednie życie" i wynudziliśmy się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Festiwal Filmów Koreańskich 24.10.23, 02:52 Właśnie kupiłam karnet (na stronie Kinoteki), bo planuję obejrzeć więcej niż 7 filmów. Za dużo oglądam online, więc mimo że to kino do najlepszych nie należy, to chętnie obejrzę je wszystkie na dużym ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś