alfa36 20.07.23, 22:28 Czyli jaka i gdzie taką kupowaliście? Żeliwna? Piecze się na takiej naleśniki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 20.07.23, 22:45 emaliowane zeliwo i raczej nie chinska produkcja a bezmarkowa szczegolnie nie nastepna w kolejce z powloka granitowa i jw wg mnie kompletna porazka to ceramiczne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 02:57 Ale pytanie nie bylo o skutecznosc w uzyciu tylko o zdrowe i taka jest emailowana . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 03:02 a gdzie nie pisalam, ze najlepsza jest zeliwna emaliowana a potem powloka tytanowa? jednoczesnie uprzedzilam o ceramicznych wez ty czytaj dokladnie a nie po lebkach Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: "Zdrowa" patelnia 22.07.23, 06:50 Tak szczerze, Mysiulek, to napisałaś nieskładnie, bez znaków interpunkcyjnych i niewiele idzie zrozumieć z Twojego posta 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Zdrowa" patelnia 20.07.23, 23:09 Myślałem, że będzie o synu Kirka z Dziurką. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: "Zdrowa" patelnia 20.07.23, 23:24 Wstyd się na ematce przyznać, ale do naleśników mam dwie naleśnikowe Tefala. Nic ich nie przebije, naleśniki jak pergamin. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 20.07.23, 23:41 tefale byly calkiem ok, ale jakis czas temu wyprowadzilam z kuchni teflon, tam gdzie sie dalo( misa w maszynie do chleba, plyta w raclete itp sa teflonowe i nie da sie tego wymienic), granitowe powloki ballarini sa super ale wyzszy poziom to jednak krusety, nalesniki pierwsza klasa 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 00:21 ja ostatnio kupilam, wlasnie w ramach usuwania teflonu, dwie patelnie tefala ze stali, bez powloki teflonowej. Teraz te creusety mnie zaczely kusic przez ematke (mam na razie jeden gar creusetopodobny, z lidla, nadaje sie bardzo dobrze do wolowiny po burgundzku czy innych takich, ale moze w prawdziwych byloby jeszcze lepiej…) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 01:24 stalowa mam grilowa zeptera, ma chyba ponad 30lat 🤔 inna stalowa wywalilam, nie dalo sie na niej smazyc, niby dobra firma, a jednak cokolwiek bym nie robila, wszystko przywieralo mam kilka ballarini, w tym woka, jestem zadowolona a co lecreuseta, no coz, oszalalam kompletnie (nawet pyry gotuja w niebieskim krusecie ), ostatnio kupilam wlasnie patelnie z czarna emalia i maly rondelek, czaje sie jeszcze na naczynie do lazanii ale jakos nie chca ceny obnizyc 🤨 ich foremki do pieczenia sa z a r a b i s t e! Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 04:03 Ale masz na mysli te ciezkie zeliwne gary? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 05:55 Mam kilka garnków i patelnie żeliwna,ale nie lubię ich używać,bo trzeba myć ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 06:24 jesli masz zeliwo bez powloki to tak, nie dosc ze mycie reczne, to jeszcze trzeba sie z nimi cackac, olejowac, wygrzewac, nie, nie mowie o zeliwie emaliowanym le creuset, to sie myje w zmywarce bez problemu, inaczej bym nie kupila ani jednego, tzn kiedys robilam rozeznanie i powiedziano mi, ze zmywarka w zadnym razie, wiec odpuscilam a potem byla dluga dyskusja na ematce 🤣 i przepadlam z kretesem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 06:20 tak, zeliwne emaliowane, jak sie okazalo nie sa takie ciezkie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 19:03 A jak ciężkie są te Creusety? te, które miałam w rękach były bardzo ciężkie - zwłaszcza patelnia nie może być dla mnie zbyt ciężka, bo często ją przechylam, coś odlewam i muszę być w stanie zrobić to jedną ręką. Do stalowych też zupełnie nie mam szczęścia - kupiłam kiedyś, głupia ja, jakąś super wypasioną patelnię stalową Demeyere, podobno używaną w profesjonalnej kuchni, kosztowała majątek i po pięciu latach prób smażenia na niej poddałam się. Wszystko non stop się przypala. Nie wiem co robię źle ale już mi się odechciało kultowych patelni. Najlepiej mi się obecnie smaży na patelni z Ikei, o. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 20:08 lekkie nie sa ale przy moim troche 'zajechanym' prawym nadgarstku daje rade , mam jeden sprory gar do golabkow i rosolu, zaladowany po brzeg golabkami daje rade podniesc plaska brytfanna (30cm) jest lzejsza niz mi sie wydawalo a z patelnia linkowana dopiero sie poznajemy ale przechylanie zeby ciasto nalesnikowe sie rowno rozlalo nie jest jakims tam wyczynem z tym, ze ja zawsze lubilam ciezkie gary i patelnie wiec moze dlatego przesiadka na krusety nie byla taka wagowo szokowa w kazdym razie jestem cholernie zadowolona i jednoczesnie wkurzona na siebie, ze dopiero tak pozno sie zdecydowalam na te gary, tyle lat fajnego gotowania mi ucieklo 😡🤬 a chleb z gara to poezja i jeszcze raz, foremki do pieczenia (tortownice, blaszki, formy do tart, keksow itp) nie maja sobie rownych, jak ktos sporo piecze do polecam z calego cukierniczego serca Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 06:57 Wołowinę po burgundzku itd, robisz na kuchence? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 08:57 Mam taką dużą, płaską z tym drewnianym rozprowadzaczem z LC, ale na razie Tefal wygrywa. Może kiedyś zrezygnuję z teflonu, nie mówię nie, ale jest niesamowicie wygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 17:55 mam taka www.lecreuset.pl/pl_PL/p/okragla-patelnia-do-smazenia-i-serwowania-zeliwo/CI0124.html i szybko sie polubilysmy, nalesniki tez na niej robie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:28 Mam taką małą, uwielbiam ją do tych omletów z górami i dolinami; mówisz, że normalne naleśniki z niej wychodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:31 mam 26cm, teraz kusza mnie cena na 23cm tak wychodza, z tym, ze ja 'od zawsze' robilam nalesniki na zwyklej patelni z typowym rantem, specjalna nalesnikowa kupilam ceramiczna ostera, niby bylo ok, ale czasami przywieralo, no i bardzo szybko zrobily sie przypalenia, ktorych niczym nie dalo usunac Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:39 wyleczyłaś mnie skutecznie z patelni ceramicznych. Myślałam, że to moja wina albo jakiś wyjątkowo parszywy model mi się trafił. Moja ceramiczna - nie do umycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:43 dokladnie, kupilam zestaw 2, duza i mala, nie zadne noname na dodatek i taki niewypal Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: "Zdrowa" patelnia 20.07.23, 23:52 Używam stalowej, z powłoką granitową i ceramiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 02:03 Takie amerykańskie pancakes wychodzą na żeliwnej (takiej czarnej, sezonowanej) jak marzenie. Ale takie nasze, crepes, te cienkie które się podrzuca - no wyjść wyjdą, tylko musisz mieć sześć krzepkich dziewek kuchennych do podrzucania Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 02:20 techniki podrzucania nalesnikow nie opanowalam, szesciu dziewek kuchennych wiec nie potrzebuje 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 02:31 no to jak nie masz ani techniki ani dziewek to jak/kim podrzucasz? czy przewracasz łopatko, jak jakiś lamer? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 02:56 no, lamerskom lopatkom, jak na lamera przystalo Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 03:33 Może przynajmniej łopatka lekrezeta? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 03:54 Czyli przynajmniej robiłaś do nich podejście 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 08:02 Nie robie naleśników, wiec nie mam zgryzu, cała reszta tylko patelnie granitowe/kamienne Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 15:31 Biorę się za, szukanie, choć boję się,, że każda z wyjątkiem teflonu będzie przywierać. Ale poczytam, co napisałyście wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 17:51 ogladnij wloskie ballarini z granitowa powloka, nic nie przywiera, cena znosna, mozna myc w zmywarce Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:39 Te twoje lekruzety to się nadadzą na indukcję? Kocham swoją indukcję, a niby żeliwo się nada, bo przewodzi, ale mam jeden zdobyczny rondelek emaliowany, nie z lekruzeta z kupionego przez przyjaciela mieszkania nad Bałtykiem, kocham miłością wielką, ale chyba emalia za gruba, bo mam wrażenie, że wolno się nagrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:44 takie oznaczenia sa na kartonach, pisza wszedzie, ze na indukcji dziala Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: "Zdrowa" patelnia 21.07.23, 18:47 Używam teflonowej, na coś trzeba umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś