Dodaj do ulubionych

Czy warto studiować farmację?

25.07.23, 21:23
Perspektywy pracy po studiach, kasy, ścieżki awansu itp.
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 21:27
      Polecam profil magistra_pigularka na instagramie, dziewczyna bardzo duzo pisze o samych studiach i perspekywach pracy. Pracuje w aptece, ale podjęła kolejne studia.
      • simply_z Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 23:06
        Jakie?
    • kafana Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 22:11
      Chyba nie. Sam charakter pracy w aptece jest zmarszczony. Masz to wykształcenie i odpowiedzialność a stoisz jak Pani w sklepie, kłócisz się z klientami, wciskasz im wit d żeby wyrobić premie, zmiany są długie i pracujesz w sb, musisz wyrabiać targety żeby dostawać premie i to wszystko cały czas stojąc.
      • kafana Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 22:12
        *zmaszczony
        • ayelen40 Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 05:46
          Czyli jaki?
          • bruy-ere Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 08:35
            ayelen40 napisała:

> Czyli jaki?

Też chętnie się dowiem. To jakiś regionalizm?
            • emateczka Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 19:18
              Czyli "spier....ny", zły.
      • iza232 Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 22:23
        Otóż to. Studia bardzo ciężkie, prawie jak na lekarskim a potem sprzedawca w aptece.
      • mia_mia Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 05:48
        Farmaceuci mogą, ale nie muszą pracować w aptece, a za ladą często stoją technicy, magister farmacji w aptece zajmuje się też innymi rzeczami, których klient nie widzi.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 19:34
          Male pocieszenie, tez uważam że to zawód jak w spożywczaku tylko poprzedzony trudnymi studiami.
          • mia_mia Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 19:47
            Tylko zarobki jakby trochę inne niż w spożywczaku lub w przypadku technika farmacji i możliwości zarobkowania inne (np. własna apteka), firmy farmaceutyczne, kosmetyczne, badania kliniczne.
          • bezatu2023 Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:06
            Skąd ta pogarda do sprzedawcy w spożywczaku? Wiesz im więcej człowiek umie tym ma mniej pogardy dla innych, ale to na marginesie.
            A po wszelkich marketingach to co się robi ? Handluje, sprzedaje tylko po studiach.
            • samawsnach Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:27
              bezatu2023 napisała:

> Skąd ta pogarda do sprzedawcy w spożywczaku? Wiesz im więcej człowiek umie tym
              > ma mniej pogardy dla innych, ale to na marginesie.
              > A po wszelkich marketingach to co się robi ? Handluje, sprzedaje tylko po studi
              > ach.

Nie wiem, czy to pogarda. "Praca jak w spożywczaku" wydaje mi się synonimem czegoś niewymagającego, cholernie nudnego i nie rozwojowego.
              I tak, mnie też zawsze zastanawiało po co ci ludzie sobie to robią? Wymagające studia i takie kiepskie perspektywy zawodowe.
    • makurokurosek Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 22:29
      W obecnej chwili większość zawodów sprowadza się do sprzedaży.
      Kiedyś farmacja była dość prestiżowym kierunkiem w obecnej chwili za spadkiem prestiżu i zarobków farmaceutów mocno spadły progi punktowe.
      Sądzę, że większość osób które myśli o przemyśle farmaceutycznym wybiera inżynierie farmaceutyczną, aniżeli farmację, która sprowadza sie do bycia ekspedientką.
    • jammer1974 Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 22:51
      A moze po prostu warto zapytac sie siebie czy rzeczywiscie chce to robic np.cale zycie.
    • sol_13 Re: Czy warto studiować farmację? 25.07.23, 23:14
      Mam 3 znajome, które po farmacji pracują w korpo farmaceutycznych przy badaniach klinicznych, wiec niekoniecznie jest to stanie w aptece. Mają bardzo dużo pracy, ale są zadowolone z warunków.
      • samanta1010 Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 07:38
        w laboratorium? chyba nie. prace w korpo w PL w badanich klinicznych to koordynacja tych badan, potrzebne sa kwalifikacje korpo, ale studia moga byc co najwyzej małym plusikiem w rekrutacji
        • emateczka Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 19:19
          Co to znaczy "kwalifikacje korpo"?
      • forkos Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 08:22
        Farmaceuci pracują też w szpitalach.
      • fuzja-jadrowa Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 21:14
        To nie musza być badania kliniczne. W firmach farmaceutycznych działy medyczne (np. medical advisor, medical science liaison), quality assurance, pharmacovigilance czy regulatory affairs obsadzone sa ludźmi po farmacji.
      • enia17 Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:56
        Znam osoby po farmacji pracują w korpo na stanowiskach purchasing - b.dobre pieniądza.
        Zajmuja się zakupem leków w innych krajach
    • zanetka.x Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 05:40
      Żeby sprzedawać w aptece wystarczy mieć technika farmacji, nie ma chyba sensu robić studiów?
      • bezatu2023 Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:08
        A gdzie się ma tego technika farmacji? W szafie? Pod stołem? A tak serio. Na zmianie musi być magister ( farmacji). Technik nie ma sporej części kompetencji.
    • ayelen40 Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 05:44
      Żeby być aptekarką? Nie. Żeby pracować w badaniach klinicznych? Jak najbardziej.
    • mia_mia Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 05:59
      Mam w rodzinie i wśród znajomych wielu farmaceutów, wśród tych, którzy zostali w branży dwóch to kierownicy dużych aptek, kierownik produkcji w fabryce leków, dwoje to właściciele aptek, jedna osoba jest dyrektorem na Europę w światowym koncernie, działa też w kilku organizacjach branżowych.
      Nie wiem jak jest teraz, bo to ludzie od takich trochę przed 40 do takich po 50, koleżanki córka właśnie skończyła, ale nie wiem jakie ma plany zawodowe.
    • rosie Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 08:29
      Można poznać przyszłego męża/żonę lekarza. To jeden z plusów smile
      • kamin Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 19:41
        Jak przyjdą kupić syrop na kaszel do apteki?
        • rosie Re: Czy warto studiować farmację? 30.07.23, 16:36
          W czasie studiów. Znam dwa małżeństwa, ona farmaceutka, on lekarz. Pary poznały się na studiach.
    • ritual2019 Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 08:30
      Nie wiem jak w pl a u mnie tak:
      Day-to-day tasks
      As a pharmacist you could:

dispense medicines in a pharmacy, hospital or GP practice
      give advice about prescriptions, drug dosages, risks and how to use and store medication
      run screening programmes and buy, test and distribute medicines in a hospital
      manage stock and supervise and train staff like junior pharmacists
      do research into new medicines or run clinical trials
      Working environment
      You could work in an NHS or private hospital, at a GP practice, at a university, at a store or at a research facility.

Kolezanki corka jest farmaceta.
    • aqua48 Re: Czy warto studiować farmację? 26.07.23, 08:37
      Po to by pracować w aptece, sprzedając leki nie, po to by szukać pracy w innych miejscach tak.
    • sunflowerin Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 10:17
      Słyszałam kilkukrotnie że farmacja jest w Polsce cięższa od lekarskiego.
      Znam kilka osób po farmacji, kilka pracuje w aptece, jedna posiada kilka aptek, dwie inne pracują w duzym korpo w badaniach klinicznych i regulatory affairs.
      • mamamisi2005 Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:09
        Oba kierunku do łatwych nie należą, ale patrząc na progi, to faktycznie można mniemać, że studentom farmacji musi być znacznie trudniej na studiach niż tym na lekarskim.
    • bezatu2023 Re: Czy warto studiować farmację? 27.07.23, 20:09
      Trudne, ale fajne i ciekawe studia. Koleżanka pracuje w policji. I jest bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka