snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:07 Jest bosko. U nas niż atlantycki jest już od dobrego tygodnia i w tym czasie mam już bilans ruchowy jak w ciągu całego, u nas upalnego czerwca. Nareszcze można gdzieś pójść i coś zrobić. Deszczu się nie boję, mam wystarczająco odpowiedniej odzieży, a moja skóra przez ten tydzień odżyła i włosy zrobiły się miękkie. Widać jak na dłoni, że słońce i gorąc, to zło dla urody. Codziennie sprawdzam prognozę i tak ma pozostać do co najmniej 4 sierpnia. Oby jak najdłużej. Upały mogą wrócić we wrześniu. Wtedy jestem nad Morzem Północnym i jak będziemy mieć tam temperatury sporo powyżej 20 stopni, to trochę sobie popływam. A jak będzie jak teraz, to też ok. Pierwsze takie fajne lato od kilku lat, ani roślinom, ani zwierzętom, ani ludziom, taka krótka przerwa od upałów nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsacola Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 14:30 Oj też radują mnie prognozy, nawet jak upaly wrócą to w drugiej połowie sierpnia a wtedy dzień jest krótszy i nie będą tak intensywne i dlugotrwale jak w czerwcu, wspaniałe lato, takie normalnie ciepłe. Kto chce temperatury jak w Afryce niech tam jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:12 Abstrahując od tego, czy fatalna, czy niekoniecznie ta prognoza, to: po pierwsze - jest to tylko prognoza, po drugie - rzadko się sprawdza, po trzecie - do tego czasu jeszcze kilka razy zmienia zdanie, moim zdaniem - nie ma się co przejmować na zapas - będzie, co ma być Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:28 szafireczek napisała: ekoniecznie ta prognoza, to: > po pierwsze - jest to tylko prognoza, > po drugie - rzadko się sprawdza, I tak, i nie. Prognoza dotycząca dokładnych temperatur i konkretnej pogody jest faktycznie trudna, jeżeli chodzi o dłuższe odstępy czasy. Do tego zmienna pogoda, związana z niżami, jest jeszcze trudniejsza do określenia, właśnie dlatego, że jej charakterystyką jest zmienność. Ale pewne większe stany pogodowe zwiąazne z przebiegającymi frontami są jednak do przewidzenia. Od mniej więcej 2-3 tygodni Europa Zachodnia jest pod wpływen niżów znad półn. Atlantyku, to tak zwany zachodni kierunek pogody, typowy dla Europy i to przesuwa się z niżem po niżu i chłodno-wilgotnym powietrzem coraz bardziej w kierunku wschodnim. Przynoszących suche i gorące powietrze kierunków południowych i wschodnich nie ma na radarze, więc można mniej więcej powiedzieć, co nas w najbliższych dniach, a nawet tygodniach czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:48 To też wynika, kto prognozuje i czy potrafi w odpowiednim zakresie uwzględnić anomalie El Nino w tym roku też nieźle miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:05 Efektem El Nino są, a raczej były, upały w Europie pomiędzy majem a lipcem. To na pewno nie w każdym kraju było tak mocno zauważalne, ale u mnie w zach. Europie mieliśmy w czerwcu po mokrej wiośnie wyjątkowe upały połączone z bardzo suchem powietrzem. Aktualne upały na południu Europy dochodzące do prawie 50 stopni, to właśnie też dzięki temu. Ale to powoli dobiega końca i gorące powietrze wypychane jest wolno przez chłodne, co daje w wielu krajach burze, ulewy, wichury i podobne kwiatki. Na sierpień zapowiada się tu nas typowe północne, nieco kapryśne lato, pewno z pojednyczymi krótkimi wyskokami temperatur w górę, takie były jeszcze 20-30 lat temu także w Polsce normą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:19 Ciekawa jestem co miał na myśli autor tego tekstu pisząc, że „szczególnie PRZEKROPNIE zapowiada się początek sierpnia”? Przeokropnie to miało być? Chyba mu upał zaszkodził na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:49 Nie, miało być przekropnie. Za SJP "przekropny Definicja charakteryzujący się częstymi przelotnymi deszczami i burzami" Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:22 O, wow, to się nauczyłam nowego słowa na ematce Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:38 Ja już się paru rzeczy tutaj nauczyłam 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:29 No i git, to nie są złe wiadomości. Moja kuzynka wyleciała wczoraj do Egiptu, a tam 42 stopnie w dzień i 30 w nocy, i tak ciągiem przez cały tydzień. Aż się slabo robi od samego wyobrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:34 Na razie jest mi super. 21 stopni, deszcz tylko w nocy. Zauważyłam, że lato przesunęło sie na maj/czerwiec, ewentualnie początek lipca. Upałów nie znoszę. Nie mam siły pracować i w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:41 Jadę w przyszłym tygodniu na Hel, prognozy niezbyt optymistyczne. Trudno, najwyżej w knajpach spędzę urlop Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:46 Nie no świetne są. Zwłaszcza, że lato trwa całe 2 miesiące. Sorry, ale u mnie od 2 dni leje od popołudnia do prawie rana. Mam serdecznie dość, bo zamiast siedzieć na leżaku, spacerować, bo dni są długie i ciepłe leje mi się na łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:54 Od dwóch dni? Ja wróciłam z urlopu 15tego lipca i od tego czasu w Gdańsku leje, mży ewentualnie siąpi codziennie, temperatura 18-22 stopnie. I tak ma być do 10 sierpnia. No sorry, ale to nie jest letnia pogoda tylko jakiś październik. Na balkonie raz nie usiadłam, bo mokro i zimno. Dobrze, że się na urlopie wygrzałam, a i tak pewnie znowu będę mieć niedobór witamy D. Dzieci na obozach na południu Polski, ja teraz pracuję, więc nie narzekam, ale serio współczuję ludziom, którzy przyjechali tu na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:06 2 dni od 16 do rana leje bez przerwy. Od połowy lipca przelotne opady, więc jakoś jeszcze funkcjonować się dało i trochę słońca złapać chwilami. Natomiast współczuję wszystkim na urlopach. Sobie zresztą też, bo na urlop poza Polskę w tym roku nie wyjadę, a w Polsce za oknem mam jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:53 W tym roku lato u nas jest jak jesien. Pada i zimno. Zaczynam rozpatrywac wlaczanie nocami ogrzewania... Ale ja akurat z tych, co kochaja cieplo 25, 30 stopni. A padac sobie moze, ale nocami... lato pownno byl sloneczne i gorace, zima mrozna i sniezna. Lubie wyraziste pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:53 Bo mi pomidory zaraza ziemniaczana złapie i będzie zero pożytku, a mnóstwo pracy przy nich! Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 20:31 Bo to jest bardzo zla wiadomosc latem. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 20:52 parafrazując klasyka - pani kierowniczko, jak jest lato to musi być gorąco a jak zima to musi być zimno i wszystko w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 10:11 O ile żadna temperatura nie jest w stanie popsuć mi urlopu o tyle deszcz niestety tak🥵🥵 temperatura powyżej 20 stopni ale nie upał jest ok do wszystkich aktywności w zasadzie. Natomiast jeśli ciągle leje to właściwie wszystko odpada, Mazury, namioty, rowery, Bałtyk, plaża,łażenie po górach.No może jak się siedzi w 5 gwiazdkowym hotelu z basenem i SPA to jest ok no ale chyba nie o to chodzi latem🙈 I myślę że większość ludzi w trakcie urlopu nie przejmuje się rolnictwem i suszą tylko wolałoby normalnie odpocząć bez deszczu ciągle lejącego się na głowę. Ale oczywiście ematka to zawsze inny świat🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 15:30 Polska ciągle cierpi na wysuszenie gleb, więc mamy tych opadów jednak za mało, a ty planujesz urlop akurat w czasie kiedy pada. Może graj w totolotka, bo do czegoś takiego to trzeba faktycznie mieć szczęście. Albo łap last minut w Grecji. Jak podają niemieckie media aktualnie jest bardzo małe zainteresowanie tego roadzju okazjami. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 15:47 Mhm, bo Polska ma porę deszczową i jak planujesz urlop w styczniu to na 100% wiesz, kiedy będzie padać. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 16:01 No cóż, czerwiec, lipiec i sierpień, to były zawsze miesiące z najwyższymi opadami w Polsce. Wtedy, kiedy klimat mieliśmy jeszcze normalny. I ludzie zawsze musieli liczyć się z tym, że na wakacjach może padać. Ale normalne lata są coraz rzadsze, do lat takiego nie było, więc potraktuj to jako vintage, oddech przeszłości, kuriozalność, która może się tak szybko nie powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 16:10 Przy 20 stopniach i deszczu nie wypoczywa się fajnie nad wodą, nie można się opalać i robić innych rzeczy na które wiele osób czeka cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:17 No dla mnie źle. Też nie lubię upałów, ale 25-26 stopni w lato jest super, a nie żadne 20 stopni, tyle to może być w kwietniu. O deszczu nawet nie mówię, bo to oczywiste, że psuje wakacyjny odpoczynek. Później nic nie chce schnąć, bo wilgotno i się kisisz w pokoju hotelowym - super perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś