Dodaj do ulubionych

Fatalna prognoza

• snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:07
      Jest bosko. U nas niż atlantycki jest już od dobrego tygodnia i w tym czasie mam już bilans ruchowy jak w ciągu całego, u nas upalnego czerwca. Nareszcze można gdzieś pójść i coś zrobić. Deszczu się nie boję, mam wystarczająco odpowiedniej odzieży, a moja skóra przez ten tydzień odżyła i włosy zrobiły się miękkie. Widać jak na dłoni, że słońce i gorąc, to zło dla urody.
      Codziennie sprawdzam prognozę i tak ma pozostać do co najmniej 4 sierpnia. Oby jak najdłużej. Upały mogą wrócić we wrześniu. Wtedy jestem nad Morzem Północnym i jak będziemy mieć tam temperatury sporo powyżej 20 stopni, to trochę sobie popływam. A jak będzie jak teraz, to też ok. Pierwsze takie fajne lato od kilku lat, ani roślinom, ani zwierzętom, ani ludziom, taka krótka przerwa od upałów nie zaszkodzi.
      • mrsacola Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 14:30
        Oj też radują mnie prognozy, nawet jak upaly wrócą to w drugiej połowie sierpnia a wtedy dzień jest krótszy i nie będą tak intensywne i dlugotrwale jak w czerwcu, wspaniałe lato, takie normalnie ciepłe. Kto chce temperatury jak w Afryce niech tam jedzie.
    • szafireczek Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:12
      Abstrahując od tego, czy fatalna, czy niekoniecznie ta prognoza, to:
      po pierwsze - jest to tylko prognoza,
      po drugie - rzadko się sprawdza,
      po trzecie - do tego czasu jeszcze kilka razy zmienia zdanie,

moim zdaniem - nie ma się co przejmować na zapas - będzie, co ma byćsmilesmilesmile
      • snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:28
        szafireczek napisała:

ekoniecznie ta prognoza, to:
        > po pierwsze - jest to tylko prognoza,
        > po drugie - rzadko się sprawdza,

I tak, i nie. Prognoza dotycząca dokładnych temperatur i konkretnej pogody jest faktycznie trudna, jeżeli chodzi o dłuższe odstępy czasy. Do tego zmienna pogoda, związana z niżami, jest jeszcze trudniejsza do określenia, właśnie dlatego, że jej charakterystyką jest zmienność. Ale pewne większe stany pogodowe zwiąazne z przebiegającymi frontami są jednak do przewidzenia. Od mniej więcej 2-3 tygodni Europa Zachodnia jest pod wpływen niżów znad półn. Atlantyku, to tak zwany zachodni kierunek pogody, typowy dla Europy i to przesuwa się z niżem po niżu i chłodno-wilgotnym powietrzem coraz bardziej w kierunku wschodnim. Przynoszących suche i gorące powietrze kierunków południowych i wschodnich nie ma na radarze, więc można mniej więcej powiedzieć, co nas w najbliższych dniach, a nawet tygodniach czeka.
        • szafireczek Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:48
          To też wynika, kto prognozuje i czy potrafi w odpowiednim zakresie uwzględnić anomaliesmile El Nino w tym roku też nieźle miesza.
          • snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:05
            Efektem El Nino są, a raczej były, upały w Europie pomiędzy majem a lipcem. To na pewno nie w każdym kraju było tak mocno zauważalne, ale u mnie w zach. Europie mieliśmy w czerwcu po mokrej wiośnie wyjątkowe upały połączone z bardzo suchem powietrzem. Aktualne upały na południu Europy dochodzące do prawie 50 stopni, to właśnie też dzięki temu. Ale to powoli dobiega końca i gorące powietrze wypychane jest wolno przez chłodne, co daje w wielu krajach burze, ulewy, wichury i podobne kwiatki. Na sierpień zapowiada się tu nas typowe północne, nieco kapryśne lato, pewno z pojednyczymi krótkimi wyskokami temperatur w górę, takie były jeszcze 20-30 lat temu także w Polsce normą.
    • panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:19
      Ciekawa jestem co miał na myśli autor tego tekstu pisząc, że „szczególnie PRZEKROPNIE zapowiada się początek sierpnia”? Przeokropnie to miało być? Chyba mu upał zaszkodził na głowę.
      • little_fish Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:49
        Nie, miało być przekropnie.
        Za SJP
        "przekropny
        Definicja
        charakteryzujący się częstymi przelotnymi deszczami i burzami"
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:22
          O, wow, to się nauczyłam nowego słowa na ematce smile
          • little_fish Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:38
            Ja już się paru rzeczy tutaj nauczyłam 😁
      • kamin Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:29
        Przekropnie. Dobrze jest napisane.
    • barbibarbi Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:29
      No i git, to nie są złe wiadomości. Moja kuzynka wyleciała wczoraj do Egiptu, a tam 42 stopnie w dzień i 30 w nocy, i tak ciągiem przez cały tydzień. Aż się slabo robi od samego wyobrażenia.
    • no_name33 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:34
      Na razie jest mi super. 21 stopni, deszcz tylko w nocy.
      Zauważyłam, że lato przesunęło sie na maj/czerwiec, ewentualnie początek lipca.

Upałów nie znoszę. Nie mam siły pracować i w ogóle.
    • lucadimontezemolo Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:41
      Jadę w przyszłym tygodniu na Hel, prognozy niezbyt optymistyczne. Trudno, najwyżej w knajpach spędzę urlop tongue_out
    • hrabina_niczyja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:46
      Nie no świetne są. Zwłaszcza, że lato trwa całe 2 miesiące. Sorry, ale u mnie od 2 dni leje od popołudnia do prawie rana. Mam serdecznie dość, bo zamiast siedzieć na leżaku, spacerować, bo dni są długie i ciepłe leje mi się na łeb.
      • eglantine Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:54
        Od dwóch dni? Ja wróciłam z urlopu 15tego lipca i od tego czasu w Gdańsku leje, mży ewentualnie siąpi codziennie, temperatura 18-22 stopnie. I tak ma być do 10 sierpnia. No sorry, ale to nie jest letnia pogoda tylko jakiś październik. Na balkonie raz nie usiadłam, bo mokro i zimno. Dobrze, że się na urlopie wygrzałam, a i tak pewnie znowu będę mieć niedobór witamy D. Dzieci na obozach na południu Polski, ja teraz pracuję, więc nie narzekam, ale serio współczuję ludziom, którzy przyjechali tu na wakacje.
        • hrabina_niczyja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:06
          2 dni od 16 do rana leje bez przerwy. Od połowy lipca przelotne opady, więc jakoś jeszcze funkcjonować się dało i trochę słońca złapać chwilami. Natomiast współczuję wszystkim na urlopach. Sobie zresztą też, bo na urlop poza Polskę w tym roku nie wyjadę, a w Polsce za oknem mam jesień.
    • draconessa Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:53
      W tym roku lato u nas jest jak jesien. Pada i zimno. Zaczynam rozpatrywac wlaczanie nocami ogrzewania... Ale ja akurat z tych, co kochaja cieplo 25, 30 stopni. A padac sobie moze, ale nocami... lato pownno byl sloneczne i gorace, zima mrozna i sniezna. Lubie wyraziste pory roku.
    • smoczy_plomien Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:53
      Bo mi pomidory zaraza ziemniaczana złapie i będzie zero pożytku, a mnóstwo pracy przy nich!
    • li_lah Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 20:31
      Bo to jest bardzo zla wiadomosc latem.
    • evro44 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 20:52
      parafrazując klasyka - pani kierowniczko, jak jest lato to musi być gorąco a jak zima to musi być zimno i wszystko w tym temacie
    • inez21 Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 10:11
      O ile żadna temperatura nie jest w stanie popsuć mi urlopu o tyle deszcz niestety tak🥵🥵 temperatura powyżej 20 stopni ale nie upał jest ok do wszystkich aktywności w zasadzie. Natomiast jeśli ciągle leje to właściwie wszystko odpada, Mazury, namioty, rowery, Bałtyk, plaża,łażenie po górach.No może jak się siedzi w 5 gwiazdkowym hotelu z basenem i SPA to jest ok no ale chyba nie o to chodzi latem🙈
      I myślę że większość ludzi w trakcie urlopu nie przejmuje się rolnictwem i suszą tylko wolałoby normalnie odpocząć bez deszczu ciągle lejącego się na głowę. Ale oczywiście ematka to zawsze inny świat🤪
      • snakelilith Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 15:30
        Polska ciągle cierpi na wysuszenie gleb, więc mamy tych opadów jednak za mało, a ty planujesz urlop akurat w czasie kiedy pada. big_grin Może graj w totolotka, bo do czegoś takiego to trzeba faktycznie mieć szczęście.
        Albo łap last minut w Grecji. Jak podają niemieckie media aktualnie jest bardzo małe zainteresowanie tego roadzju okazjami.
        • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 15:47
          Mhm, bo Polska ma porę deszczową i jak planujesz urlop w styczniu to na 100% wiesz, kiedy będzie padać.
          • snakelilith Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 16:01
            No cóż, czerwiec, lipiec i sierpień, to były zawsze miesiące z najwyższymi opadami w Polsce. Wtedy, kiedy klimat mieliśmy jeszcze normalny. I ludzie zawsze musieli liczyć się z tym, że na wakacjach może padać. Ale normalne lata są coraz rzadsze, do lat takiego nie było, więc potraktuj to jako vintage, oddech przeszłości, kuriozalność, która może się tak szybko nie powtórzyć.
    • mia_mia Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 16:10
      Przy 20 stopniach i deszczu nie wypoczywa się fajnie nad wodą, nie można się opalać i robić innych rzeczy na które wiele osób czeka cały rok.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:17
      No dla mnie źle. Też nie lubię upałów, ale 25-26 stopni w lato jest super, a nie żadne 20 stopni, tyle to może być w kwietniu. O deszczu nawet nie mówię, bo to oczywiste, że psuje wakacyjny odpoczynek. Później nic nie chce schnąć, bo wilgotno i się kisisz w pokoju hotelowym - super perspektywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka