Dodaj do ulubionych

Regeneracja w 2 dni(weekend)

28.07.23, 17:58
Czy można się zregenerować w 2 dni? Jestem straszne zmęczona , mało i źle sypiam. Do urlopu 2 tygodnie przede mną 2 ciężkie tygodnie w pracy. Oprócz odespspania chciałabym jakoś zregenerować ciało i umysł. Podrzccue jakieś wasze patenty na odpoczynek, co wam pomaga w takich sytuacjach?
Obserwuj wątek
    • ykke Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:02
      Zawsze wypad w naturę. Ja mam.las blisko, ale park też jest ok. Świeżo wyciskane soki.
      No, ale odespać jakos trzeba i tak. Wypij godzinę przed snem mocną melisę.
    • igge Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:09
      Spanie w sobotę i niedzielę do oporu, dłuuuugo.
      Kąpiel z olejkami, dłuższy prysznic z fajnymi extra kosmetykami relaksującymi.
      Muzyka ulubiona na full plus kawa, ciastkowa herbata, lody na tarasie wśród mojej kwiatowej i pomidorowej dżungli.
      Leniwe śmiechowe dwie godziny lub choć godzina u przyjaciółki. Niekoniecznie w domu na kanapie, może być w lesie na ogrodowych krzesełkach z kawą czy inną wodą z sokiem.
      • igge Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:11
        Jeszcze fryzjer, wizyta u fryzjerki, czas dla siebie i ze sobą tylko, masaż.
    • emateczka Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:10
      Pomaga mi robienie tego, na co mam ochotę, nic na siłę. Nie że spacer i biegi i wyjście do kina, bo tak jest dobrze.
      Ja najbardziej lubię zalec na cały dzień z książką i ulubionym jedzeniem, plus długa kapiel wieczorem. Na spacer chodzę, bo mam psa, więc nie da się uniknąć, choć czasem bym chciała, z lenistwa wink
    • nenia1 Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:19
      Zawsze natura i zwierzęta. Albo weekend tylko dla siebie, jakiś fajny wypad do restauracji, kino, teatr, wystawy. Generalnie coś co odrywa myśli od codzienności, choć ja akurat dobrze sypiam. Mnie też bardzo odpręża babski wypad i rozmowy z córką, ale to akurat trzeba mieć takie relaksujące dziecko jak moje.
    • kropkacom Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:28
      Kino, wyjazd za miasto, kawiarnia, przelewanie się big_grin Oczywiście nie wszystko na raz. Jednak można dowolnie łączyć.
    • piataziuta Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:50
      Żadnego kina, restauracji-sracji, kawiarni, wyjazdów za miasto - to jest dla wypoczętych ludzi.

1) 11 godzin snu - jeśli źle sypiasz, to taki długi sen, nawet kiepskiej jakości, trochę pomoże
      2) minimum bodźców, minimum ludzi, minimum dźwięków
      3) z niczym się nie spieszysz, nawet z mieszaniem obiadu na patelni (najlepiej zamówić jedzenie z dostawą)
      4) spacer w naturze obleci - pod warunkiem, że nie będzie tłumu w tej "naturze" i że masz na taki spacer ochotę
      5) odmóżdżacz - najlepiej książka, bo ekran to jednak dźwięki i niebieskie światło (ale od biedy też może być)
      6) cytrynian magnezu - sama jestem przemęczona z jakiegoś powodu, miałam ostatnio skurcze i trochę mi ten magnez pomógł

• bruy-ere Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 18:50
      Kontakt z naturą ma zbawienny wpływ (udowodnione naukowo).
      Robienie tego, co naprawdę lubimy robić (nieważne czy jest to robienie na drutach czy puszczanie latawca).
    • tiffany_obolala Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 19:01
      Sauna, masaż i natura, najlepiej w pakiecie. Teraz coraz więcej jest saun opalanych drewnem, nad rzeką czy jeziorem, z saunamistrzem, który robi różne cuda, np. witkowanie. Nic na świecie mnie tak nie rozluźnia, jak hyc do rzeki prościutko z rozgrzanego piekła.
    • kaki11 Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 20:32
      Dla mnie długi spacer, a najchętniej niewymagająca górska wycieczka
    • feniks_z_popiolu Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 20:44
      krokdozdrowia.com/platki-owsiane-jedz-je-snem/
      Zaczęłam stosować ten myk i stwierdzam, że na mnie działa. A mialam spore problemy ze snem.
    • fandorina Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 22:10
      Dziękuję za wszystkie pomysły i rady.Może faktycznie spacer w naturze to jest to co mi pomoże.
    • clk Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 22:15
      Ja takie 2 tygodnie właśnie miałam zaczynam urlop we wtorek.
      Co pomogło? Spanie. Czytanie. Wyjście z domu. Niewiele domowej pracy oprócz posiłków (i tez nie 7 dni w tygodniu). Nie narzucanie sobie MUSZĘ w domu zrobić. Odpuściłam nawet siłownie bo nie wiem gdzie bym ja wcisnęła
    • no_name33 Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 28.07.23, 23:00
      Odespanie obowiązkowe. Śpię do oporu. A do tego nastawienie głowy na tryb "nic nie musze".

No i kontakt z naturą. Spacer, rower itp. Byle z dala od dzikich tłumów.
      • apallosa Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 29.07.23, 00:12
        Właśnie ,,cusik w tem fasonie" odbebnilam niedawno.
        Z tym, że u mnie to były trzy dni, a nie dwa.
        Co było: spanie do oporu, no i fryzjer, kosmetyczka,manicure ,pedicure i zabieg kojący na stopy... jeżu kolczasty, jakie to jest wspaniałe.
        Do tego Spa, pływanie, jakuzzi...totalny reset.No i wódeczka z przyjaciółmi.
        Polecam z całego serca....
    • mikams75 Re: Regeneracja w 2 dni(weekend) 29.07.23, 08:01
      To zalezy co masz na co dzien - harmider, prace fizyczna, czy jestes wyczerpana psychicznie przy niedoborze ruchu. I od tego, co masz w okolicy, zeby sie nie meczyc dodatkowo dojazdami. Ja bym sie wybrala w gory, jakis niewymagajacy spacer, wziela ze soba kocyk i zalegla gdzies w ciszy w pieknym miejscu. Do tego cos smacznego do przegryzienia, termos z dobra herbatka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka