Dodaj do ulubionych

A propos podjadania: refluks

29.07.23, 12:00
Mam 46 lat. Ostatnio obczytałam się w zasadach niepodjadania, jem rzadziej a więcej, stosuję "czyste przerwy", insulina chyba mniej mi skacze, lepiej się czuję, wszystko super. Ale rozkosz nie może widać trwać wiecznie: stwierdzono u mnie refluks, którego najbardziej uciążliwym objawem jest suchy kaszel. Wszyscy od morza do Tatr radzą: w takiej sytuacji należy jeść mniej, a często. Jak pogodzić takie sprzeczne zalecenia? Help! Może ktoś był w podobnej sytuacji? Przyczyną refluksu jest najprawdopodobniej przewlekła farmakoterapia, z której nie mogę zrezygnować.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:03
      U mnie te zalecenia się nie sprawdziły. Refluks ustąpił kiedy zaczęłam jeść trzy razy dziennie, i żadnego podjadania i podpijania.
      • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:08
        No właśnie u mnie wtedy, gdy wyregulowałam częstotliwość jedzenia, zaczęły się objawy... Może to zbieg okoliczności, nie wiem.
    • danaide2.0 Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:06
      Na ile godzin przed snem ostatni posiłek?
      • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:08
        Raczej mało... A powinno być inaczej?
        • danaide2.0 Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:53
          Raczej kilka. Kiedy się kładziesz masz żołądek na jednym poziomie z otworem gębowym.

Na suchy kaszel i podrażnienia gardła/krtani spowodowane m.in. refluksem polecam herbatkę tymiankową z Darów Natury.
    • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:10
      Aa, jeszcze jedno. Na pewno lekarz przepisze mi inhibitory pompy protonowej. Chciałabym ich uniknąć ze względu na skutki uboczne. Czy są jakieś metody naturalne, które mogłabym na razie zastosować? Jestem szczupła, więc zalecanie powszechnie schudnięcie raczej mi nie pomoże.
      • paola.brunetti Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:15
        Moim zdaniem najlepiej działa dieta, trzeba zidentyfikować rzeczy, które szkodzą i absolutnie ich unikać, wtedy da się bez leków. Przynajmniej u mnie to działa, ale pewnie zależy to od zaawansowania choroby. Ja więc unikam pomidorów, zwłaszcza gotowanych lub duszonych (jak pizza, to tylko w wersji białej), białego wina i potraw smażonych. Źle też na mnie działa razowe pieczywo na zakwasie.
        • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:17
          Problem polega na tym, że ja nie mam dolegliwości trawiennych: nie czuję odbijania czy pieczenia w przełyku. Jak więc mam zidentyfikować, co mi szkodzi? Nie jem rzeczy bardzo gorących, mocno przyprawionych, smażonych i tłustych - od dawna.
          • paola.brunetti Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:19
            A kaszel nie nasila Ci się po tym, jak nie przestrzegasz diety?
            • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:22
              Niestety nie udaje mi się zauważyć zależności sad
          • elstilo Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:26
            Ja tak miałam po nabiale. Gdy jadłam go za dużo miałam ciągle suchy kaszel. Odstawiłam nabiał na dwa dni i minął całkowicie. Teraz jak zjem np. biały twaróg to potem staram się nie jeść nabiału tego dnia. Przestałam jeść jogurty, mleko tylko do kawy i pomogło. Kiedyś potrafiłam się żywić samym nabiałem.

Reasumując, musisz sprawdzać co Ci szkodzi. Mi rzadkie posiłki nie szkodzą
            • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:29
              Dzięki! Lubienabial, sprawdzę ten trop. Rozumiem, że fermentowany, np. maslanka, tez jest na cenzurowanym?
              • pade Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:44
                A jak u Ciebie z kręgosłupem? Garbisz się? Siedząc zgniatasz przeponę?
                Czasem wystarczy wizyta u osteopaty, a potem regularne wzmacnianie core.
              • elstilo Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 13:40
                Aż tak dokładnie nie sprawdziłam. Po prostu ograniczyłam dość mocno i jest ok. A miałam kaszel kilka tygodni i lekarze nie mogli dojść co to. Zdiagnozowałam się z internetu wink
    • galaxyhitchhiker Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:11
      Nie patrz co radzą od morza do Tatr, zobacz co sprawdza się u Ciebie - przy którym sposobie masz łagodniejsze objawy - i tego się trzymaj.
      • jeste_m_sobie Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:18
        No w sumie słusznie, ale nie chciałabym sobie na jedno pomóc, a na drugie zaszkodzić...
    • auksencja15 Re: A propos podjadania: refluks 29.07.23, 12:25
      Minął po używaniu supli betaina hcl. Miałam go pare lat i już umierałam big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka