Dodaj do ulubionych

Wątek potencjalnie obrzydliwy

04.08.23, 23:24
Niektórzy ludzie mają miejsca na ciele, które ... lubią skubać albo drapać. Najczęściej w sytuacji stresowej, ale czasem po prostu jest to nawyk.
Znajomy z pracy łapał się za szyję z jednej strony i przejeżdżał paznokciami, miał czerwone smugi w tym miejscu. Inny nie z pracy miał tiki, które mógł zatrzymać (rozładować) drapaniem się.

Macie tak albo miałyście kiedyś? Np. wyskubane skórki przy paznokciach....
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:28
      To jest dermatillomania, rodzaj nerwicy. A ty?
      • kozaki_za_kolano Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:30
        A ja nic
        • taki-sobie-nick Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:33
          Pytanie brzmiało: też tak macie? Zatem - też tak masz?
          • kozaki_za_kolano Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:35
            Nie mam. Ale widzę w otoczeniu
          • mallard Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 07:47
            taki-sobie-nick napisała:

> Pytanie brzmiało: też tak macie? Zatem - też tak masz?

Bez sensu! Kozaki podała dwa przykłady z otoczenia, więc to "też" odnosi się do nich.
    • ggrr.ruu Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:32
      Miejsca nie. Natomiast mam wysoki próg bólu i nie rejestruję urazów, szczególnie jak jestem czymś zaabsorbowana. Kiedyś czytając książkę rozdrapalam do krwi kawał pleców, bo mnie komary pogryzły i nieświadomie drapalam swędzące miejsca. W ogóle tego nie zauważyłam tylko rano krew na pościeli.
    • berdebul Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:35
      Mam. W połączeniu z zaburzeniami SI i tym jak kiedyś się walczyło ze stimami u dzieci bywa krwawo i makabrycznie, ale jestem mistrzynią w ukrywaniu śladów.
    • dni_minione Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:45
      Teraz już mam to w zaniku, ale bywały lata, że w czasie oglądania filmów czy czytania lewa ręka wędrowała nad kark i wyszukiwała pojedynczych, bardzo pokręconych włosków (resztę mam prostą). Wyrwanie takiego zmutowanego włosa było bardzo satysfakcjonujące. Ale jakoś się z tego wyleczyłam, zupełnie samoistnie, bez żadnej pracy.
    • default Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 04.08.23, 23:58
      Nie mam. Paznokci też nie obgryzam. Ale miałam taką koleżankę, dawno, w szkole podstawowej - praktycznie nie miała paznokci, wszystko wygryzione 😕
    • mrs.solis Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 00:24
      Dawno temu, kiedy czulam sie niepewnie w jakiejs sytuacji obgryzalam skorki przy paznokciach. Na chwile obecna niczego takiego nie robie.
    • emateczka Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 06:11
      Mam. Skórki przy paznokciach (obecnie nie bardzo drastycznie) i jedno miejsce, gdzie zdrapuję strupek (nie bardzo widoczne).
      Wiem, że to ohydne, ale nie umiem przestać. Czasem jest już dobrze, aż przychodzi jeden zły dzień i wszystko idzie się....
    • thea19 Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 08:53
      mój młodszy ma od niemowlaka. Drapie się po karku albo plecach w sytuacjach stresowych. Ma pełno śladów.
    • mariola233 Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 09:44
      Ja muszę kogoś dotknąć delikatnie bo jak tego nie zrobię to mnie to przez cały dzień dręczy, a jak schodzę po schodach to muszę ścianę dotknąć
      • emateczka Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 12:06
        Eeee..... To jakby co innego.
    • ruscello Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 09:47
      Robiłam tak w dzieciństwie i znam kilkoro dzieci z zaburzeniami si z tym problemem. Oraz dwoje dorosłych z ADHD/ADD, którzy skubią skórki.
    • little_fish Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 11:14
      Tak, skubałam skórki przy paznokciach - to główny powód, dla którego od ponad dwóch lat robię hybrydy. Na szczęście przypadłość nie przeniosła się na inne części ciała. Choć pamiętam, że kiedy byłam nastolatką, to żeby nie było widać obskubanych skórek potrafiłam skubać pięty. 😐
    • ga-ti Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 12:17
      Skórki przy paznokciach, ale nie że ze stresu, tak po prostu, jak są to muszę je skubać, no muszę, bo się uduszę.
      I pocieram nos, np. czytam pasjonującą książkę i trę nos.
      Ale ja mam ogólnie jakąś potrzebę dziubania, wyciskania (nie przepuszczę żadnemu pryszczowi, aż żałuję, że swoich już nie mam, czasem dzieci dopadam), dłubania (uwielbiam czyścić uszy, sobie jak sobie, ale dzieciom, ach), oskubywania... czasem mam chęć dopaść kogoś obcego tongue_out rodzinka twierdzi, że to chore i obrzydliwe wink
      • kozaki_za_kolano Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 15:27
        ga-ti napisała:
        > Ale ja mam ogólnie jakąś potrzebę dziubania, wyciskania (nie przepuszczę żadnem
        > u pryszczowi, aż żałuję, że swoich już nie mam, czasem dzieci dopadam), dłubani
        > a (uwielbiam czyścić uszy, sobie jak sobie, ale dzieciom, ach), oskubywania...
        > czasem mam chęć dopaść kogoś obcego tongue_out rodzinka twierdzi, że to chore i obrzydl
        > iwe wink

A to niezłe jest smile Znam osobę o takich upodobaniach, która dawniej wyciskała wszystkim wszystko i wyraźnie to lubiła
      • premeda Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 16:21
        Pryszcze to ja też mogłabym wsztstkim wyciskać, mąż to się ode mnie już ogania.
    • andallthat_jazz Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 12:28
      Jak ide do fryzjera (obojetnie od fryzury) prosze o podgolenie tak 2-3 milimetrow wlosow przy karku. Mizianie takiego jezyka bardzo poprawia mi humor.
    • zaczarowanyogrod Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 13:23
      Obrywam rozdwojone końcówki włosów.
      • kozaki_za_kolano Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 15:28
        Oryginalnie
    • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 13:33
      Gryzę i skubię paznokcie. Jak kiedyś zrobiłam sobie żelowe żeby to opanować, to je zdarłam. Gorzki lakier nie pomaga.
    • sandy_cheeks Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 13:33
      Gryzę skórki, pazury, wyrywam włosy z rzęs, brwi i jeszcze kilka podobnych. Szczegółów nie będę opisywać, żeby bardziej nie gorszyć pań tu obecnych 😁
    • ciezka_cholera Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 14:03
      Nie mogę mieć długich paznokci, bo wbijam je we wnętrze dłoni (zupełnie bezwiednie, nie wiem kiedy to robię, po prostu jak mam długie paznokcie, to mnie bolą dłonie w środku). Zdrapuję strupki, praktycznie nigdy nie udaje mi się zagoić żadnej ranki bez rozdrapania jej kilka razy. Pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale takie rzeczy się robi zupełnie nieświadomie.
      • ga-ti Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 18:18
        Ze zdrapywaniem strupków ma tak mój mąż i jedno z dzieci, no nie ma mowy, by się strupek uchował i sam odpadł.
        Dobrze, że w tym roku mało komarów, bo bywały lata, że dziecko aż blizny miało po ciągłym rozdrapywaniu strupków po ukąszeniu komara.
    • abidja Re: Wątek potencjalnie obrzydliwy 05.08.23, 16:18
      W sytuacjach silnego stresu i teraz w trakcie terapi mam problem ze skorkami u rąk:skubie, gryzę a gdy chce zagłuszyc ból emocjonalny zdarza mi sie skrzywdzic paznokcie na stopie.
      Na szczescie robie to rzadko i czesciowo zastapilam "krzywdzenie siebie"poprzez bieganie lub medytacje. W zaleznosci od natezenia emocji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka