Dodaj do ulubionych

Kolano - cd

08.08.23, 12:54
Dziękuję dziewczyny za sugestie dotyczące zrobienia MRI.
Okazuje się, że poszła mi łąkotka i powiekszyła chondromalacja stawu do IV stopnia. I mamy wyjaśniony cud nieustannego mocnego bólu stawu, rowniez w nocy.
W czwartek ortopeda.

Niech mnie ktoś przytuli sad
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Kolano - cd 08.08.23, 13:09
      Ja przytulam! Moje kolano wyzdrowiało dzięki osteopacie, ale miałam zupełnie inny problem. Natomiast mamy tu wiele kolanowych weteranek, na pewno coś doradzą!
    • steel.tape Re: Kolano - cd 08.08.23, 13:15
      Tulęwink) co oznacza ,ze "poszła łąkotka"?
      Jestem trzy miesiące po naprawieniu łąkotki i rekonstrukcji więzadła ACL.
      Jest w tej chwili naprawdę bardzo dobrze.Oczywiście pamiętam ,zeby nie kręcic piruetow,ale poza tym normalnie funkcjonuję.Na chondro masz na yt db pokazane ćwiczenia.Da się naprawdę .Plus zredukowałam wage.wszystko razem.
      Powodzenia
      • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 13:38
        Pęknięcie tylkego rogu łąkotki przyśrodkowej.
        Drobne zmiany zwyrodnieniowe w łąkotce bocznej.
        Plus torbiel Bakera i poszerzony zarys więzadła pobocznego.
    • pade Re: Kolano - cd 08.08.23, 13:32
      ojojuję Cię, bidulkasad
      • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:11
        Żyć będzie big_grin
        Tylko dlaczego skubane boli i chroboce? wink
        • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:42
          bo rozwalona łąkotka podraznia staw ( w duzym skrocie)
          rob artro jak najszybciej, potem dbaj o miesnie, wage itp zeby za 10-15 nie miec tytanowego kolana 🤣
          • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:53
            Zobaczę, co mi pojutrze ortopeda powie.
            • steel.tape Re: Kolano - cd 08.08.23, 21:30
              naprawdę wspolczuję.mnie napitalało tak,ze spać nie mogłam.Właśnie pogruchotana łąkotka...
              i tak widziałam w szpitalu koboety przed i po opracjami wymiany kolana.Boże.....trzeba walczyc do sił osotanich ,zeby sie uchronić przed taka opcją.po zabiegu powiedziano mi,ze miałam tam w srodku gruz
              • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 21:45
                Echhh... Też trzeci miesiąc nie śpię z bólu.
    • aqua48 Re: Kolano - cd 08.08.23, 13:35
      Przytulam ciepło. Jestem po usunięciu z kolana fragmentów potrzaskanej łąkotki co mi usprawniło staw i pozwoliło poruszać się normalnie i żyć jak człowiek.
      Niestety po zabiegu trochę jeszcze boli, i nóżka jest w opatrunku, ale do zniesienia, a potem śmigasz jak sarenka. smile
    • natalyaxx Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:06
      Bardzo mi przykro, lata temu miałam chondro 2 stopnia, teraz pewnie 3. Daj znać koniecznie jak przejdziesz artroskopie, jestem ciekawa czy to boli mocno sad
      • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:39
        artro ? moge sie wypowiadac tylko o wlasnym kolanie, dyskomfort tak, przez kilka dni, bol nie
        • wapaha Re: Kolano - cd 08.08.23, 17:45
          mysiulek08 napisała:

> artro ? moge sie wypowiadac tylko o wlasnym kolanie, dyskomfort tak, przez kil
          > ka dni, bol nie
          >
          Zależy co jest robione. Ja przez 7 dni.mialam.dramat (i tramal 😅)
          • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:04
            ale Ty mialas inny zakres roboty tongue_out

u Yenny wytna łąkotke, wyssa cyste i wypoleruja rzepke wink
            • wapaha Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:21
              No dokładnie, zależy co jest do roboty
          • snakelilith Re: Kolano - cd 08.08.23, 21:54
            wapaha napisała:

>
            > Zależy co jest robione. Ja przez 7 dni.mialam.dramat (i tramal 😅)

Bardzo przestrzegam autorkę przed wyciąganiem wniosków z doświadczeń innych osób z pozornie podobnym problemem. Chyba, że chce się wybrać tylko pozytwne relacje i użyć ich jako autosugestii.
            U mnie po artroskopii kolano bołało tylko, gdy go ruszałam i obciążałam. Nie potrzebowałam więc żadnych środków przeciwbolówych. Tyle tylko, że zamiast obiecanych kilku tygodni do dojścia do sprawności, potrzebowałam kilku miesiący, a w niektórych aspektach nawet kilku lat. Długo mnie bolało. Po prawie 20 latach ciągle nie mogę obciążać kolana jak przedtem i schodzenie po schodach w dół wymaga pewnej precyzji ruchów, o zbiegnięciu nie ma mowy. Na plus, że nic się nie pogarsza, artroza pomimo wysiepanej chrząstki nie postępuje więc aż tak szybko.
            Więc nawet ten sam problem i ten sam stopień uszkodzenia może u różnych ludzi różnie wpływać na efekt operacji.
            • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 22:08
              Przede wszystkim będę sluchać opinii lekarza. Kolanko nie jest nowka sztuka. Potrzebuje bardzo konkretnego zaopiekowania i bez konkretnej pomocy chyba będzie tylko gorzej.
              • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 23:04
                przyjezdzaj do mnie, moj przystojniak jest absolutnie doskonaly smile
                • yenna_m Re: Kolano - cd 09.08.23, 11:18
                  Mam swojego 😂😂😂
                  Lekarz sportowy to chyba da radę big_grin
                  • mysiulek08 Re: Kolano - cd 09.08.23, 16:03
                    ci od sportowej sa najlepsi do takich urazow

daj znac co powie
                    • yenna_m Re: Kolano - cd 09.08.23, 17:56
                      Własnie na to liczę.
                      • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 10:13
                        yenna_m napisała:

> Własnie na to liczę.
                        ----------------------------
                        Życzę dobrej, trafionej diagnozy! I pewnie zabieg.

• mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 23:03
              kazdy ma inaczej, mnie serio nic bolalo, po 10 dniach kustykalam o kulach ale moglam juz wejsc na pietro, wiadomo, ze pozniej trzeba uwazac, wszak po wycieciu łąkotki nie masz juz amortyzacji i pewne ograniczenia zostana do konca zycia, ja np ma zabronione biegac, nie i juz
              dla wlasnego spokoju, nie klekne na lewe kolano ale po drabinie chodze (ok nie teraz) bez problemow

dlatego wazna jest reha i cwiczenia, cwiczenia, cwiczenia i pozbycie sie nadwagi

Yennie wszystko powie ortopeda przed i po zabiegu, samego zabiegu nie ma sie co bac a reszta jest przeciez indywidualna, dlatego ja moge wypowiadzac sie o swoim kolanie
              a i tak wszystko bedzie lepsze od ciaglego bolu
              • snakelilith Re: Kolano - cd 08.08.23, 23:20
                mysiulek08 napisała:

>
                > dla wlasnego spokoju, nie klekne na lewe kolano ale po drabinie chodze (ok nie
                > teraz) bez problemow

Ja nie miałam nadwagi i uczciwie przyłożyłam się do rehabilitacji. Ale to była droga przez mękę. Na początku nie mogłam kolana obciążać wcale i zasugerowany przez lekarza rower stacjonarny na niskim obciążeniu, by zmobilizować kolano do gładkiego ruchu, to ja potrafiłam wytrzymać tylko 30 sekund i myślałam, że zwariuję przy tym z bólu. Przy ćwiczeniach u rehabilitanta nie mogłam z bólu wyprostowanej nogi utrzymać nawet kilka centymetrów nad ziemią i wprawiłam tym faceta w ogromne zdumienie, bo wyglądałam na mega sprawną.
                Jasne, że kiedyś było lepiej. Po roku poszłam już w Alpy, ale nie wchodzenie było problemem, a schodzenie i niestety puchnięcie kolana po każdym tego rodzaju dłuższym obciążeniu miałam przez dobrych kilka lat.

• alfa36 Re: Kolano - cd 09.08.23, 09:10
                Napisz mi na priv nazwisko Twojego przystojniaka, proszę.
                • mysiulek08 Re: Kolano - cd 09.08.23, 09:40
                  przystojniak w chile przyjmuje 😎
              • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 10:21
                Mysiulek - pamiętam, że u Ciebie podobne problemy do moich, stąd zapytanie. : ) - robiono Ci ostrzykiwanie osoczem? Nie chodzi o kolano, bo ono stabilnie pobolewa, ale nie sprawia na razie większych problemów, a o kaletkę piętową i przyczep achillesa. Te zastrzyki ostatnia rzecz jaką zaproponował mi lekarz - potem już operacja. Wiesz może cokolwiek na ten temat?
                • wapaha Re: Kolano - cd 10.08.23, 10:45
                  Sza.aliczek a co ci dolega dokładnie?
                  Ostrzykiwanie osoczem -w zależności od problemu -daje dobre efekty
                  Znam dwie osoby (sportowcy a więc zależało im na pełnej sprawności) po ostrzykiwaniu osoczem (stan po naderwaniu ścięgna Achillesa)
                  • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 13:35
                    Nie mam naderwanego - mam zapalenie: kaletki głębokiej i przyczepu achillesa. Od 6 miesięcy łykam cartexan i biofenac i nic, żadnej poprawy.
                    • wapaha Re: Kolano - cd 10.08.23, 14:03
                      A chłodzisz I odciążasz? Robisz jakieś ćwiczenia? Moze warto iść do fizjo żeby pokazal jak robić automasaż, okleil tape
                      Przed iniekcja osoczem musiałabyś odstawic ten biofenac
                      Współczuję ci
                      • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:17
                        wapaha napisała:

> A chłodzisz I odciążasz? Robisz jakieś ćwiczenia? Moze warto iść do fizjo żeby
                        > pokazal jak robić automasaż, okleil tape
                        > Przed iniekcja osoczem musiałabyś odstawic ten biofenac
                        > Współczuję ci
                        ------------------------
                        Czasem chłodzę. Poruszam się od roku malutko - już to kiedyś pisałam; moje "odległości" to maksymalnie kilometr, półtora - taki kulejący spacer z psem ...
                        Byłam na rehabilitacji, miałam falę uderzeniową. Kolejny ortopeda - nie ten, który kierował, stwierdził że to był błąd, mogłam bardziej uszkodzić. O pasach słyszałam, póki co, mam ortezę, kiedy boli solidnie to zakładam. Ćwiczę naginając palce stóp i napinając mięsień łydki, raz jeden, raz drugi. No i nieustannie roluję stopy, obie.
                        : )
                        Ludzie z takich okropnych złamań wychodzą, a tu nawet potknięcia nie było. I z człowieka robi się łamażna kaleka : /
                        • wapaha Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:28
                          sza.aliczek napisała:

> wapaha napisała:
                          >
                          > >
                          > ------------------------
                          > Czasem chłodzę. Poruszam się od roku malutko - już to kiedyś pisałam; moje "od
                          > ległości" to maksymalnie kilometr, półtora - taki kulejący spacer z psem ...
                          > Byłam na rehabilitacji, miałam falę uderzeniową. Kolejny ortopeda - nie ten, kt
                          > óry kierował, stwierdził że to był błąd, mogłam bardziej uszkodzić. O pasach sł
                          > yszałam, póki co, mam ortezę, kiedy boli solidnie to zakładam. Ćwiczę naginając
                          > palce stóp i napinając mięsień łydki, raz jeden, raz drugi. No i nieustannie r
                          > oluję stopy, obie.
                          > : )
                          > Ludzie z takich okropnych złamań wychodzą, a tu nawet potknięcia nie było. I z
                          > człowieka robi się łamażna kaleka : /

Przepraszam za takie pytanie-ale jesteś pewna diagnozy?-tzn lekarza który ja postawił? Bo zakładam że dokonał oceny na podstawie usg /mri
                          Lekarz dal ci takie ćwiczenia? Bo napinanie mięśnia (chyba że źle rozumiem )to powodowanie skurczu a ty powinnaś je rozciągać. Czy wykonujesz ćwiczenia wzmacniające m.podudzia ?
                          • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:43
                            USG było.
                            Nie, nie lekarz - w necie znalazłam. Raczej pewnie ja źle opisałam.
                • mysiulek08 Re: Kolano - cd 10.08.23, 17:59
                  jesli ci chodzi o moje problemy stopne, to sa innej natury, powiklania po operacji haluksa (spowodowane nonszalancja operujacego ortopedy)

choc bedac mlodzym dziewczeciem mialam problemy z kostka, po niefortunnym poslizgnieciu (w sylwestra, przed impreza smile) i tak wtedy mialam uszkodzenie kaletki, ktorego lekarz na dyzurze nie widzial na rtg, potem dosc dlugo mialam niestabilna kostke (czeste zwichniecia) i jakos sie uspokoilo, teraz przy okazji doglebnych badan przy okazji ponownej operacji stopy , wyszly w tej bylej niestabilnej stopie jakies zwyrodnienia ale nic mi nie dokucza, wiec nic z tym nie robie
                  • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:21
                    Mnie o osocze chodziło. : )
                    Ja już sporo pieniędzy włożyłam w leczenie, a osocze to kolejne dwa tys. złotych. To szukam informacji, czy rzeczywiście pomaga. Nikt w moim otoczeniu nie miał czegoś takiego, nie mam kogo zapytać : )
                    • wapaha Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:29
                      sza.aliczek napisała:

> Mnie o osocze chodziło. : )
                      > Ja już sporo pieniędzy włożyłam w leczenie, a osocze to kolejne dwa tys. złotyc
                      > h. To szukam informacji, czy rzeczywiście pomaga. Nikt w moim otoczeniu nie mia
                      > ł czegoś takiego, nie mam kogo zapytać : )

Ja miałam osocze podane do kolana-skuteczność 101% , koszt iniekcji 700-800 zl
                      • sza.aliczek Re: Kolano - cd 10.08.23, 18:44
                        O! właśnie o opinię mi chodziło. Pozytywną : )
                    • mysiulek08 Re: Kolano - cd 10.08.23, 19:47
                      osocza nie mialam, konowal od stopy zdecydowanie twierdzil, ze nie ma potrzeby, co tez sie odbilo na braku zrostu 🤬

do kolana mialam podane w trakcie artro
            • wapaha Re: Kolano - cd 09.08.23, 07:58
              snakelilith napisała:

> wapaha napisała:
              >
              > >
              > > Zależy co jest robione. Ja przez 7 dni.mialam.dramat (i tramal 😅)
              >
              >
              > Bardzo przestrzegam autorkę przed wyciąganiem wniosków z doświadczeń innych osó
              > b z pozornie podobnym problemem.

Zgadzam się. Zwłaszcza że dopiero podczas zabiegu operator zobaczy co jest w środku i jaki zakres uszkodzeń. No i wszelkie kwestie indywidualne ,stan mięśni i ich reakcja na bezruch (zaniki),odczuwanie bólu,wzajemne funkcjonowanie struktur itd
              • ichi51e Re: Kolano - cd 10.08.23, 10:49
                Zależy w którym miejscu pęknięcie jakie - np tu tez pada miałam dokładnie to samo - to czy tamto a przecież na mri masz opis uszkodzenie I stopnia II… III…
    • joyce_byers Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:15
      Zabieg artroskopii i po sprawie. Ulga będzie duża.
    • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:36
      Yenna,

40 minut na stole, 10 dni polegiwania, rehabilitacja i zapominasz co to bol
      w 2021 mialam artro, wyciecie łąkotki (nie dalo sie uratowac, za dlugo zwlekalam po drugim urazie), usuniecie cysty i regeneracja chrzastki, ( minimalne ognisko IV stp)
      wszystko sobie ogladalam w trakcie, w bonusie oblednie przystojny, uroczy, mlody zdolny ortopeda 😊
      we wrzesniu mam kontrolne mri ( co roku), raczej w tym terminie nie zrobie ( stopa) i jest dobrze

owszem, rzadko bo rzadko ale troche pobolewa przy szalejacych zmianach pogodowych, kila sesji elektrostymulacji ift i jest ok ( kupilam sobie po konsultacji z rehabilitantka i przystojniakiem)

bedzie dobrze 👍 no i oczywiscie glowne zalecenie to ' dieta i ruch'

to jest popularna przypadlosc niestety
      • aqua48 Re: Kolano - cd 08.08.23, 15:01
        mysiulek08 napisała:

> Yenna,
        >
        > 40 minut na stole, 10 dni polegiwania, rehabilitacja i zapominasz co to bol

Ja miałam 20 minut na stole, tydzień ze sztywną (nie wolno zginać, ani obciążać) nóżką i potem jeszcze trochę kicania o kulach, rehabilitacja była niepotrzebna. Kolano mam od lat jak nowe.

• yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 15:10
          Brzmi pokrzepiająco.
          Dzięki smile
    • ichi51e Re: Kolano - cd 08.08.23, 14:57
      Ja cię przytulam - mam całkowicie zerwane ACL i MCL big_grin
      • wapaha Re: Kolano - cd 08.08.23, 17:47
        ichi51e napisała:

> Ja cię przytulam - mam całkowicie zerwane ACL i MCL big_grin
        >
        O rany ,współczuję
        Co dalej ?
        • ichi51e Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:07
          9 najdłuższych tygodni mojego życia za mną - z tego 6 w kompletnym unieruchomieniu. Opinie mieszane na razie bez rekonstrukcji a z rehabilitacja. Za 4 mce powinnam moc wrócić do sportu o ile nie okaże się niestabilne. Wtedy operacja i znowu rehabilitacja.
          Jak nie patrzeć rehabilitacja to podstawa.
          Załamujące jest co widziałam - współczuje ludziom którzy musza korzystać z NFZ - z drugiej strony zaskakujące ilu starszych ludzi korzysta wyłącznie towarzysko - tak masażyk tak, laser tak - ale ćwiczenia nieeee niech pani skreśli ze zrobiłam…
          • wapaha Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:11
            Dlaczego aż 6 w unieruchomieniu ??
            • wapaha Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:12
              P.s
              Taaak, ja na reha też już miałam.70letnie koleżanki 😉
              • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:16
                u nas 'tercera edad' dzielnie cwiczy na reha, bardzo pilni pacjenci
              • ichi51e Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:23
                Tak big_grin bardzo fajnych się historii człowiek nasłucha - spotkałam starsza pania z idenytcznym urazem jak mój tyle ze wpadła do dołu na spacerze z psem. Pies najpierw głupek nie dawał ludziom do nie podejść potem wykazał się bohaterstwem i jej męża w lesie znalazł. Historia jak z filmu.
                • yenna_m Re: Kolano - cd 08.08.23, 21:11
                  U mnie - rozbawiony pies mi wpadł na kolano. Nie wyhamował 🙈😂
                  • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 23:06
                    pierwszy uraz iles lat temu, przewrocilam sie potykajac o wlasne buty
                    drugi, kot mnie przewrocil, zachcialo mi sie sprawdzic dzikusa czy to kot czy kot, zrobila sie afera, chcialam sie wycofac, wpadlam w krolicza dziure i poszlooo a to tez bylo kilka lat temu
          • mysiulek08 Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:14
            o kurde, to ty z kolanem jak ja ze stopa 😤
            • yenna_m Re: Kolano - cd 10.08.23, 10:53
              Tak, mam dokladnie tak samo.
    • piataziuta Re: Kolano - cd 08.08.23, 18:59
      Przytulam.

I polecam operację prywatnie - jeśli masz możliwość.
      Im szybciej, tym szybciej będzie po sprawie.
      • chlodne_dlonie Re: Kolano - cd 31.01.25, 17:51
        Też się przyłączę - dobrze wykonana operacja plus rehabilitacja solidna po i będzie OK !
        • chlodne_dlonie Re: Kolano - cd 31.01.25, 17:54
          Jakbyś rozważała prywatny zabieg, poza Warszawą, to mogę polecić sprawdzonego ortopedę smile
          • havena Re: Kolano - cd 01.02.25, 13:30
            Poproszę, jestem z Wrocławia.
    • ivaz Re: Kolano - cd 08.08.23, 20:45
      Miałam to samo, czeka się artroskopia, w zależności od uszkodzenie łąkotka zostanie zszyta i wtedy czeka się kilku miesięczne zwolnienie i rehabilitacją, u mnie 4,5 m-ca, zaś w przypadku częściowego usunięcia uszkodzonego fragmentu szybciej się dochodzi do siebie ok 6 tygodni.
    • yenna_m Re: Kolano - cd 11.08.23, 12:42
      Wrocilam od ortopedy wqrwiona.
      Dostalam skierowanie na artroskopię z informacją, że w moim wypadku nie za wiele da.
      Ostrzykanie osoczem? Nic nie da. Kwas hialuronowy? Nic nie da. Mozna rozwazyc po operacji. Ale czeka mnie endoproteza za 5-10 lat.

Idę na konsuktacje do kogoś innego.
      • ichi51e Re: Kolano - cd 11.08.23, 13:43
        Przede wszystkim szukaj dobrego fizjo. Lekarze najchętniej robią operacje na tym się znaja.
        • mysiulek08 Re: Kolano - cd 11.08.23, 15:38
          fizjo pomoze ale po ' wyczyszczeniu 'kolana
      • mysiulek08 Re: Kolano - cd 11.08.23, 15:37
        idz, idz

mialam łąkotke w strzepach, tak jak bym jej nie miala, chrzastka jak 'mieso kraba', widzialam na wlasne oczy co sie dalo z tego zrobic, zostawil dwa rogi łąkotki i wyczyszczona, wypolerowana chrzastke
        • mysiulek08 Re: Kolano - cd 11.08.23, 15:42
          tzn, pisze to w tym sensie, ze artro moze Cie uwolnic od bolu a to juz duzo, a potem fizjo i cwiczenia daja sporo

i mowie tu o moim kolanie i to co widzialam w srodku i jak jest teraz( tzn bylo przed problemami ze stopa'
      • steel.tape Re: Kolano - cd 13.08.23, 15:30
        yenna szukaj innego ortopedy.popytaj w swoim miescice kto jest "od kolan".
        lub w innych miastach.prywatnie chcesz robić?
        w moim przypadku pierwszy orto powiedział uczciwie,ze wg niego kwalifikuję sie na artroskopie ,ale na oddziale mają podział i on jest głownie od bioder,a "od kolan" jest dr x i dr y.Przerzucił mnie do x i poooszłooo.
        Ten tekst o endo ..luz. Dożyjmy ok?
        Nie chcę truć,ale pamiętaj o redukcji wagi i zobaczysz za 10 kg-będzie lepiej
      • sza.aliczek Re: Kolano - cd 14.08.23, 11:12
        Bardzo byłam ciekawa, jaką diagnozę otrzymasz.
        Też zrobiłam marszrutę po ortopedach. I nie uzyskałam jednoznacznej opinii. Na razie operacja kolana odroczona, są gorsze kawałki ciała do wyleczenia na cito.
        I też od ostatniego ortopedy, którego się już trzymam ( bo w sumie co innego mogę już zrobić?), że nie ma konieczności ostrzykiwania kolana. Owszem - twierdzi - można, że tak ujmę: kosmetycznie zadziałać kwasem lub osoczem. Ale to nie wyleczy pęknięcia. W badaniu ruchowym kolano nie boli i skręca się bezboleśnie we wszystkie kierunki. Ale pęknięcie radialne przecież jest i czasem kolano pobolewa. Szczególnie po nocy i na deszcz no i kiedy dłużej jestem na nogach.
        Zaczynam powoli planować sobie, ze rok jeszcze wytrzymam, uzbieram pieniądze i jednak zrobię prywatnie - u tego, który operację proponował od razu, po obejrzeniu rezonansu. Też mi wspomniał, ze za 5 lat grozi mi endoproteza kolana. Mój obecny ortopeda ( leczy co innego, nie kolano), nie widzi konieczności natychmiastowego operowania kolana, twierdzi wręcz ( i to jest trzecia taka opinia), że u mnie po prostu nastąpiła degradacja, związana z wiekiem.

Szukaj dalszych porad, to jasne, chociaż jeśli proponują ci zabieg na już, to ja bym korzystała. Jeśli masz oczywiscie operatora i logiczny termin.
        : )
        • sza.aliczek Re: Kolano - cd 14.08.23, 11:13
          * usłyszałam..., że że nie ma konieczności ostrzykiwania kolana.
        • havena Re: Kolano - cd 31.01.25, 14:24
          Dziewczyny, jak Wasze kolana? U mnie po ostatnim MRI jest dramatycznie, ortopeda zalecil endoproteze. Czekam na konsultacje u kolejnego. Obecnie po zastrzyku z kwasu hialuronowego - duza poprawa. Wyglada na to, ze ta endoproteza dosc mocno moze ograniczac zycie - rezygnacja z biegania (uwielbiam, ale obecnie odpuscilam, bo bol i opuchlizna nie pozwalaly), jakis dynamiczniejszy fitness tez raczej odpada. Nawet pilates pewnie tez - bo nie mozna klekac. O siadaniu na pietach mozna zapomniec (niby zgiecie do 120 st.) No i za kilkanascie lat trzeba wymieniac... Jak zyc?
          • swiecaca Re: Kolano - cd 31.01.25, 14:30
            u mnie nie aż tak źle ale dobrze też nie. w obu kolanach chondromalacja 2 stopnia, rok temu ból udało się zlikwidować rehabilitacją. zastrzyki z kwasu hialuronowego nic nie dały. osocze - znajomy ortopeda przekazał, że żadne badania nie wykazały skuteczności.
            teraz boli mnie jedno a wybieram się na narty...
            • alpepe Re: Kolano - cd 31.01.25, 14:40
              No, nie ma to, jak sobie pogarszać dobrowolnie. Chyba, że to narty biegowe, bo tam jest inny ruch kolan.
    • mysiulek08 Re: Kolano - cd 31.01.25, 17:41
      przytule, ale artro to nie koniec swiata 😘
      • havena Re: Kolano - cd 01.02.25, 13:40
        kiss u mnie trochę poważniej niż artro. Artroskopię miałam 3 lata temu i od tej pory jest coraz gorzej, co potwierdza MRI. Endoproteza jednak mnie przeraża, bo bardzo mi ograniczy komfort życia.
        Mysiulku, śledzę Twoje zmagania i dzięki Tobie zdecydowałam się na operację halluksa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka