Dodaj do ulubionych

Czy słoma z butów

10.08.23, 09:40
Też się nadaje?

businessinsider.com.pl/wiadomosci/papier-toaletowy-sie-skonczy-zobacz-czym-ue-chce-go-zastapic/75s7kw0
Obserwuj wątek
    • damartyn Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:50
      Właśnie to przeczytałam! Myślę, ze, po co to całe zamieszanie z produkcją? Pozostańmy przy samej słomie, jak drzewiej bywało!
      Naprawdę Unia nie ma poważniejszych problemów?
      • kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:55
        Nie no, spoko, wszystko można wyśmiać. Skoro papier ze słomy miałby podobne parametry co ten drzewny, to po co marnować celulozę drzewną na wycieranie tyłka?
        • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:21
          Też nie rozumiem, w czym problem? Skoro parametry papieru słomianego i tradycyjnego są takie same, to skąd ten ból pupy? Że już nie wspomnę o tym, że uważam chlorowanie/wybielanie/perfumowanie/drukowanie papieru toaletowego za kompletny bezsens, marnotrawstwo i niszczenie środowiska.
          • iwoniaw Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:25
            No jak w czym problem? Niektórzy mają blokadę mentalną przed każdą technologią, ktorej nie używał dziad ani ojciec - może to być obawa przed falami radiowymi, może przed papierem toaletowym produkowanym z innych niz przez ostatnie 80 lat roślin 🤷‍♀️
            • szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:47
              Dziad i ojciec to używali szmat, gazet albo roślin - liści babki lub mchu. W Pl papier się upowszechnił dopiero po wojnie, w całym kraju w latach 70- tych. W 80- tych wzięcie miały gazety.
        • alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:26
          kk345 napisała:

> Skoro papier ze słomy miałby podobne parametry co ten drzewny, to po co marnować celulozę drzewną na wycieranie tyłka?

bo słoma, geniuszko, od dawna nie zostaje na polach, tylko też jest już zagospodarowana.
          Niestety biurokracja unijna w swoim ideologicznym i gospodarczym oderwaniu dobiła do etapu komunizmu. Sama pod sobą dołki kopie i dzielnie walczy z trudnościami, które sama wcześniej wygenerowała.
          • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:41
            A jeśli będzie zagospodarowywana także i w ten sposób to stanie się coś złego?
          • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:44
            Oczywiście, lepiej wyciąć drzewa niż zwiększyć produkcję słomy.
          • iwles Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:58
            Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane?
            • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:59
              iwles napisała:

> Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane?
              >
              >

No a jak? Bez kozery powiemy 500 😁
            • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:10
              iwles napisała:

Jakoś ta słoma nie pali się na stogach. Kiedyś tak bywało, że słowa stała w wielu miejscach i gniła, teraz tego nie widać.
              Słoma jest rozdrabniana i stosowana jako nawóz. Służy jako podściółka, więc w niektórych województwach, brakuje słomy. Przyspiesza rozkład odchodów zwierzęcych, w słomie jest potas, słoma ma sporą powierzchnię, więc ten rozkład jest pełny i szybki. Niektórzy palą w piecu słomą. Słoma świetnie się nadaje do małej oczyszczalni ścieków jako podłoże.

Sprawdziłem, sprzedają teraz słomę w balotach za 60-80 zł, z transportem w okolicach 105 zł. Nie wiem, czy to jest atrakcyjna cena dla produkcji papieru, ale popyt jest, bo nie ma ofert w rodzaju: oddam słomę za darmo.
              I jeszcze jedno, teraz stosuje się takie zboża, które mają krótkie łodygi, a duże kłosy, więc tej słomy jest mniej, niż dawniej.
            • alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:33
              iwles napisała:

>
              >
              Bingo, iwles!
              • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:37
                Masz rację, słomy brak, tnijmy lasy. Maria Antonina od papieru do dupy się znalazła.
                • marietta0z Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:39
                  Papier toaletowy można zrobić, a nawet się robi z makulatury.
          • szarsz Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:55
            Słoma się nie rozkłada i jej waloryzacja to trudny temat generalnie.
      • maly_fiolek Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 17:17
        > Pozostańmy przy samej słomie, jak drzewiej bywało!
        Nie słoma a perz.
    • ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:53
      Ja to bym chciała żeby wszędzie były sedesy z deskami myjącymi. Tylko nie wiem jak to ma być ochrona przyrody skoro one wszystkie elektryczne i wymagają doprowadznia wody
      • yenna_m Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:01
        Moze sie okazać, że wiecej wody i tak zużywa się do wytworzenia papieru (choćby woda potrzebna do wzrostu drzew).
      • koronka2012 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:50
        No dobra jest Deska myjąca - i potem co? zakładasz majtki na mokry tyłek? Czy wycierasz papierem co czyni całą operację bezsensowną
        Bo zdaje się mało kto chodzi z podręcznym ręczniczkiem w torebce…
        • princesswhitewolf Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:09
          >Czy wycierasz papierem co czyni całą operację bezsensowną

Nie czyni. Poziom higieny jest wyzszy niz obtarcie kupra.

Poza tym sa toalety z osuszaniem powietrzem
    • primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:07
      Ale po co w ogóle przerabiać słomę na papier, przecież ona jest gotowa do użytku. Przy okazji, podpowiem, zakazać podpasek i tamponów, tu też słoma da radę.
      • damartyn Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:10
        👍
      • taniarada Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:12
        primula.alpicola napisała:

> Ale po co w ogóle przerabiać słomę na papier, przecież ona jest gotowa do użytk
        > u. Przy okazji, podpowiem, zakazać podpasek i tamponów, tu też słoma da radę.
        Chcesz sobie uszkodzić coś ? Trawa tylko ta zielona z pierwszego pokłosu 😉
      • ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:14
        Na razie tej słomy w papierze jest 10% a ma być 30% uncertain
      • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:24
        A co masz przeciwko pomysłowi papieru ze słomy, skoro ma mieć takie same parametry? I skoro ma on być lepszy dla środowiska. Tak konkretnie, na czy polega problem?
        • alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:27
          reinadelafiesta napisała:

> A co masz przeciwko pomysłowi papieru ze słomy,

to, geniuszko, że ta słoma od dawna jest zagospodarowywana gdzie indziej.
          • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:34
            Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna?
            • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:44

> Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci
              > się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna?
              >
              Ni nie, wiesz, CAŁA słoma jest zagospodarowania gdzie indziej i wiesz, zmienić tego nie ma jak. No nie ma.
              • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:47
                No, alicia033 wygłasza te swoje prawdy objawione z taką pewnością siebie, że ja jej wierzę.
                • brenya78 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:07
                  Najlepiej wygasić, polecam, nie widać głupot jakie pisze.
            • azalee Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:19

> Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci

Taaa, puszcze cale sie wycina zeby papier toaletowy produkowac 🙄
              Akurat nie o drewno tutaj chodzi (zreszta wiekszosc papieru toaletowego jest z recyklingu) tylko o energochlonnosc produkcji.
            • marietta0z Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:42

>

Geniuszko, papier toaletowy też robiony jest z makulatury. Ja taki kupuje.
              • reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 12:58
                Chyba alter ego alicii się odezwało, stanęło w jej obronie i nawet tych samych słów używa.
        • primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:34
          Nie mam żadnego, jeśli tak będzie .

www.rp.pl/handel/art38157921-papieru-toaletowego-moze-zabraknac-w-ue-przez-nowe-przepisy
    • borsuczyca.klusek Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:13
      Jeżeli będzie odpowiednio miękki i łatwo spłukiwalny, to nie mam z tym problemu 🙄
    • primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:35
      Ciekawe czy temat zostanie wciągnięty do kampanii wyborczej PiS?
    • areyoubetter Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:43
      No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkują już plastikowych patyczków higienicznych.
      • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:12
        areyoubetter napisała:

> No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkują już
        > plastikowych patyczków higienicznych.

Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. big_grin
        • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:20
          bistian napisał:

> areyoubetter napisała:
          >
          > > No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkuj
          > ą już
          > > plastikowych patyczków higienicznych.
          >
          > Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. big_grin

Zastanówmy się - jedno opakowanie kontra 150 patyczków...
          • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:10
            paskudek1 napisała:

> Zastanówmy się - jedno opakowanie kontra 150 patyczków...

Aleś naiwna wink
            Każdy patyczek musi być osobno opakowany, inaczej jest to niehigieniczne, bo jak podać klientowi na stół? Proszę pana, tu jest pana patyczek, wyjęłam go ze zbiorczego opakowania, ale wszystkie badania mam aktualne i myłam ręce już 10 razy. Wierzy mi pan, prawda?
            • kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:58
              Wyjaśnij jeszcze, po co klientowi na stole patyczek higieniczny do uszu?
            • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:59
              Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami.
              • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:06
                paskudek1 napisała:

> Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami.

Słomki miały być big_grin Znaczy, rurki wink
                • paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:40
                  bistian napisał:

> paskudek1 napisała:
                  >
                  > > Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami.
                  >
                  > Słomki miały być big_grin Znaczy, rurki wink

No to nie myl przedmiotów. Ponadto roku czy to plastikowe czy papierowe pakowane są też w papier a nie plastik.
                  • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:42
                    paskudek1 napisała:

> No to nie myl przedmiotów. Ponadto roku czy to plastikowe czy papierowe pakowan
                    > e są też w papier a nie plastik.

Może tak, może nie. Widziałem w plastikowych opakowaniach.
        • szarmszejk123 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:32
          U mnie pakują w kartonik.
          • bistian Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:44
            szarmszejk123 napisał(a):

> U mnie pakują w kartonik.

Taki wybór sieci kawiarni, ale folia jest tańsza i i prostsza technologicznie i firmy nie będą same pakować w papier czy tekturę, ale w folię (prawo Kopernika-Greshama). Firmy trzeba zmusić do tego.
            • szarmszejk123 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 09:02
              Miałam na myśli patyczki do uszu :p
              Slomki pakuja w papierek.
        • ykke Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 15:44
          bistian napisał:

> areyoubetter napisała:
          >
          > > No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkuj
          > ą już
          > > plastikowych patyczków higienicznych.
          >
          > Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. big_grin

Nie, pakują w pudełka tekturowe, rzadko kiedy w woreczki. Pudelek plastikowych już nie ma ba to.
      • panna.nasturcja Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 18:35
        Dlatego półtora roku temu kupiłam kilkanaście pudełek, starczy zanim wymyślą coś sensownego, te obecne są do niczego,
        PS te patyczki ŃIE są do uszu, mają to wyraźnie napisane i narysowane, używanie ich do uszu szkodzi.
    • taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:30
      Mnie najbardziej zadziwia pomysł, żeby całkowicie zrezygnować z papieru i zastąpić go wodą i że to ma niby być ekologiczne. Pomijając kwestie zużycia wody, to czym po tym myciu ma być wytarty tyłek bo chyba na mokry trudno wciągać majtki? Papierem chyba nie, skoro jest be. Ręczniczki wielorazowe?? Suszarki do suszenia tyłka?? 😳😳
      • kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:59
        Musiałabyś zapytać cały świat muzułmański, jak sobie radzą z tym problemem...
        • taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:10
          Z tego co wiem to osuszają się po umyciu więc problem nadal istnieje. No i dla nich to nie jest kwestia ekologii tylko nakazów religijnych. Skoro papier be to reflektujesz na wielorazowy ręczniczek?
          • szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:52
            Koniec liny maczanej w wodzie morskiej jak drzewiej bywało u marynarzy😜
      • ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:38
        Te deski maja suszarki.
        • taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:46
          Ja mam deskę myjącą bez suszarki ale ok, rozumiem, że można by wprowadzić takie z suszarkami. Ale czy ewentualne zyski ekologiczne z rezygnacji z papieru nie są niwelowane przez dodatkowe wydatki na nowe deski myjące i to do tego z suszarką? Przecież to żre energię plus więcej wody się zużywa.
          • ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:59
            No tez mnie to zastanawia w jaki sposób to jest oszczędność…
      • eriu Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 23:49
        A jak myjesz tyłek pod prysznicem to czym go wycierasz? Papierem toaletowym? 😉 Jeśli jesteś umyta możesz użyć zwykłego ręcznika.
        • taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 23:51
          No więc jak to sobie wyobrażasz w toaletach publicznych, kiedy nie będzie żadnego papieru toaletowego zgodnie z nowymi ekologicznymi wytycznymi?
          • bistian Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 07:58
            taje napisała:

> No więc jak to sobie wyobrażasz w toaletach publicznych, kiedy nie będzie żadne
            > go papieru toaletowego zgodnie z nowymi ekologicznymi wytycznymi?

Ludzie będą nosić papier ze sobą, urządzenia będą, ale nie koniecznie zawsze sprawne
            • taje Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:20
              No więc dlatego wszystko wydaje mi się działaniami pozorowanymi. Różnica tylko taka, że zarządca publicznej infrastruktury oszczędzi na papierze toaletowym, a koszt wezmą na siebie użytkownicy. A sprzedaż papieru zostanie na tym samym poziomie. No chyba, że zakażą jego produkcji w ogóle ale w to już nie wierzę.
        • panna.nasturcja Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 18:36
          Tak? Mam używać tego ręcznika za każdym razem jak korzystam z toalety poza domem? Ile tych ręczników mam ze sobą nosić?
    • taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:00
      I mydło wycofają. I szampon. Po co się myć? Śmierdzenie będzie dowodem dbałości o środowisko.
      • szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:51
        I szybciej wymrzemy od i fikcji, zatem Ziemia lżejszą będzie...
        Same profity.
        • szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:51
          * od infekcji
    • danaide2.0 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:04
      A co z papierem toaletowym z makulatury? Dziś robi za eko i bywa droższy niż normalny, ale ja kojarzę szary, drapiący papier toaletowy za komuny - najzabawniej było, gdy zaczynał się robić wąski aż osiągał 2 cm, a potem znów zaczynał rozszerzać. Mamy cenne doświadczenia, czemu nie dzielimy się nimi z UE?
      • ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:08
        Do tego papieru to chyba trzeba mieć rury szersze…
        • chatgris01 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 07:53
          Nie trzeba.
      • 71tosia Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:52
        Oczywiście ze się produkuje i sprzedaje, dzis wyglada trochę inaczej niż za czasów prl, często używa się go w toaletach publicznych - duże rolki i lekko szary.
    • viewiorka Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:31
      Papier ze słomy to żadna nowość w przemyśle papierniczym. Próbowano wiele razy, od lat, bezskutecznie. Jest trudne, papier ma wiele wad i przede wszystkim nieopłacalne
      • taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:33
        Hehe.

To może z perzu i pokrzywy.
        • bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:50
          taki-sobie-nick napisała:

> To może z perzu i pokrzywy.

Z pokrzywy będą ubrania, bo ma całkiem fajne włókno, że można sznurek zrobić. Może to i będzie trochę twarde, ale warto!
          • szarmszejk123 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:35
            Oj tam, konopia I bambus też trochę twarde niby, a skarpetki się fajnie noszą:p
          • taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 21:07
            Do niczego. Znacznie lepsze są z konopii.
            • 71tosia Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:48
              Jeszcze raz - z każdej rośliny w której celulozy tworzy dostatecznie długie włókna da się zrobić papier, tylko dostępność materiału jest ograniczeniem, akurat słomy jest dużo i jest tania w przeciwieństwie do konopii. Gdzie tu jest sensacja?
          • gris_gris Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 12:31
            bistian napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
            >
            > > To może z perzu i pokrzywy.
            >
            > Z pokrzywy będą ubrania, bo ma całkiem fajne włókno, że można sznurek zrobić. M
            > oże to i będzie trochę twarde, ale warto!

Z pokrzywy już są ubrania (ramie, po polsku szczmiel biały). Bardzo fajne włókno, o podobnych cechach jak len. Mam jeden sweter, i chyba kilka rzeczy z mieszanka ramie. Massimo Dutti ma co roku w lecie koszule i sukienki z tego włókna, są idealne na upał.
      • 71tosia Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:55
        Taki papier jest już na rynku, producent to firma Zewa.
        • taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 01:02
          Muszę cię rozczarować, a czynię to z dużą satysfakcją po tym, jak mnie potraktowałaś: papier Zewa zawiera co najmniej... 10% słomy.

www.tissueworldmagazine.com/world-news/essity-launches-first-straw-toilet-paper-into-german-market/
    • babcia47 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:46
      Chińczycy wymyślili papier do dupy ale nie żeby ją wycierac tylko by ją bylo czym osuszyć po tym gdy się umyje po załatwieniu się
    • skat_0 Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:26
      Mam teraz ten słomiany,różnicy w użyciu nie widzę, a w promocji był 🤪 59dkk za 16 rolek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka