mallard 10.08.23, 09:40 Też się nadaje? businessinsider.com.pl/wiadomosci/papier-toaletowy-sie-skonczy-zobacz-czym-ue-chce-go-zastapic/75s7kw0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damartyn Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:50 Właśnie to przeczytałam! Myślę, ze, po co to całe zamieszanie z produkcją? Pozostańmy przy samej słomie, jak drzewiej bywało! Naprawdę Unia nie ma poważniejszych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:55 Nie no, spoko, wszystko można wyśmiać. Skoro papier ze słomy miałby podobne parametry co ten drzewny, to po co marnować celulozę drzewną na wycieranie tyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:21 Też nie rozumiem, w czym problem? Skoro parametry papieru słomianego i tradycyjnego są takie same, to skąd ten ból pupy? Że już nie wspomnę o tym, że uważam chlorowanie/wybielanie/perfumowanie/drukowanie papieru toaletowego za kompletny bezsens, marnotrawstwo i niszczenie środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:25 No jak w czym problem? Niektórzy mają blokadę mentalną przed każdą technologią, ktorej nie używał dziad ani ojciec - może to być obawa przed falami radiowymi, może przed papierem toaletowym produkowanym z innych niz przez ostatnie 80 lat roślin 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:47 Dziad i ojciec to używali szmat, gazet albo roślin - liści babki lub mchu. W Pl papier się upowszechnił dopiero po wojnie, w całym kraju w latach 70- tych. W 80- tych wzięcie miały gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:26 kk345 napisała: > Skoro papier ze słomy miałby podobne parametry co ten drzewny, to po co marnować celulozę drzewną na wycieranie tyłka? bo słoma, geniuszko, od dawna nie zostaje na polach, tylko też jest już zagospodarowana. Niestety biurokracja unijna w swoim ideologicznym i gospodarczym oderwaniu dobiła do etapu komunizmu. Sama pod sobą dołki kopie i dzielnie walczy z trudnościami, które sama wcześniej wygenerowała. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:41 A jeśli będzie zagospodarowywana także i w ten sposób to stanie się coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:44 Oczywiście, lepiej wyciąć drzewa niż zwiększyć produkcję słomy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:58 Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:59 iwles napisała: > Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane? > > No a jak? Bez kozery powiemy 500 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:10 iwles napisała: > Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane? Jakoś ta słoma nie pali się na stogach. Kiedyś tak bywało, że słowa stała w wielu miejscach i gniła, teraz tego nie widać. Słoma jest rozdrabniana i stosowana jako nawóz. Służy jako podściółka, więc w niektórych województwach, brakuje słomy. Przyspiesza rozkład odchodów zwierzęcych, w słomie jest potas, słoma ma sporą powierzchnię, więc ten rozkład jest pełny i szybki. Niektórzy palą w piecu słomą. Słoma świetnie się nadaje do małej oczyszczalni ścieków jako podłoże. Sprawdziłem, sprzedają teraz słomę w balotach za 60-80 zł, z transportem w okolicach 105 zł. Nie wiem, czy to jest atrakcyjna cena dla produkcji papieru, ale popyt jest, bo nie ma ofert w rodzaju: oddam słomę za darmo. I jeszcze jedno, teraz stosuje się takie zboża, które mają krótkie łodygi, a duże kłosy, więc tej słomy jest mniej, niż dawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:33 iwles napisała: > Mówisz Alicjo, że 100% słomy jest już zagospodarowane? > > Bingo, iwles! Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:37 Masz rację, słomy brak, tnijmy lasy. Maria Antonina od papieru do dupy się znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
marietta0z Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:39 Papier toaletowy można zrobić, a nawet się robi z makulatury. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:55 Słoma się nie rozkłada i jej waloryzacja to trudny temat generalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 17:17 > Pozostańmy przy samej słomie, jak drzewiej bywało! Nie słoma a perz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 09:53 Ja to bym chciała żeby wszędzie były sedesy z deskami myjącymi. Tylko nie wiem jak to ma być ochrona przyrody skoro one wszystkie elektryczne i wymagają doprowadznia wody Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:01 Moze sie okazać, że wiecej wody i tak zużywa się do wytworzenia papieru (choćby woda potrzebna do wzrostu drzew). Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:50 No dobra jest Deska myjąca - i potem co? zakładasz majtki na mokry tyłek? Czy wycierasz papierem co czyni całą operację bezsensowną Bo zdaje się mało kto chodzi z podręcznym ręczniczkiem w torebce… Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:09 >Czy wycierasz papierem co czyni całą operację bezsensowną Nie czyni. Poziom higieny jest wyzszy niz obtarcie kupra. Poza tym sa toalety z osuszaniem powietrzem Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:07 Ale po co w ogóle przerabiać słomę na papier, przecież ona jest gotowa do użytku. Przy okazji, podpowiem, zakazać podpasek i tamponów, tu też słoma da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:12 primula.alpicola napisała: > Ale po co w ogóle przerabiać słomę na papier, przecież ona jest gotowa do użytk > u. Przy okazji, podpowiem, zakazać podpasek i tamponów, tu też słoma da radę. Chcesz sobie uszkodzić coś ? Trawa tylko ta zielona z pierwszego pokłosu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:14 Na razie tej słomy w papierze jest 10% a ma być 30% Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:24 A co masz przeciwko pomysłowi papieru ze słomy, skoro ma mieć takie same parametry? I skoro ma on być lepszy dla środowiska. Tak konkretnie, na czy polega problem? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:27 reinadelafiesta napisała: > A co masz przeciwko pomysłowi papieru ze słomy, to, geniuszko, że ta słoma od dawna jest zagospodarowywana gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:34 Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:44 reinadelafiesta napisała: > Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci > się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna? > Ni nie, wiesz, CAŁA słoma jest zagospodarowania gdzie indziej i wiesz, zmienić tego nie ma jak. No nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:47 No, alicia033 wygłasza te swoje prawdy objawione z taką pewnością siebie, że ja jej wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:07 Najlepiej wygasić, polecam, nie widać głupot jakie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:19 reinadelafiesta napisała: > Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci > się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna? Taaa, puszcze cale sie wycina zeby papier toaletowy produkowac 🙄 Akurat nie o drewno tutaj chodzi (zreszta wiekszosc papieru toaletowego jest z recyklingu) tylko o energochlonnosc produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
marietta0z Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:42 reinadelafiesta napisała: > Dlatego lepiej lasy wycinać, żeby alicia033 mogła sobie tyłek podetrzeć. Jak ci > się wydaje, łatwiej zwiększyć produkcję słomy czy drewna? > Geniuszko, papier toaletowy też robiony jest z makulatury. Ja taki kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 12:58 Chyba alter ego alicii się odezwało, stanęło w jej obronie i nawet tych samych słów używa. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:34 Nie mam żadnego, jeśli tak będzie . www.rp.pl/handel/art38157921-papieru-toaletowego-moze-zabraknac-w-ue-przez-nowe-przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:13 Jeżeli będzie odpowiednio miękki i łatwo spłukiwalny, to nie mam z tym problemu 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 10:35 Ciekawe czy temat zostanie wciągnięty do kampanii wyborczej PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 11:43 No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkują już plastikowych patyczków higienicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:12 areyoubetter napisała: > No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkują już > plastikowych patyczków higienicznych. Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 12:20 bistian napisał: > areyoubetter napisała: > > > No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkuj > ą już > > plastikowych patyczków higienicznych. > > Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. Zastanówmy się - jedno opakowanie kontra 150 patyczków... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 14:10 paskudek1 napisała: > Zastanówmy się - jedno opakowanie kontra 150 patyczków... Aleś naiwna Każdy patyczek musi być osobno opakowany, inaczej jest to niehigieniczne, bo jak podać klientowi na stół? Proszę pana, tu jest pana patyczek, wyjęłam go ze zbiorczego opakowania, ale wszystkie badania mam aktualne i myłam ręce już 10 razy. Wierzy mi pan, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:58 Wyjaśnij jeszcze, po co klientowi na stole patyczek higieniczny do uszu? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:59 Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:06 paskudek1 napisała: > Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami. Słomki miały być Znaczy, rurki Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:40 bistian napisał: > paskudek1 napisała: > > > Patyczek do uszu na stole?? Chyba ci się pomyliło z wykałaczkami. > > Słomki miały być Znaczy, rurki No to nie myl przedmiotów. Ponadto roku czy to plastikowe czy papierowe pakowane są też w papier a nie plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:42 paskudek1 napisała: > No to nie myl przedmiotów. Ponadto roku czy to plastikowe czy papierowe pakowan > e są też w papier a nie plastik. Może tak, może nie. Widziałem w plastikowych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:44 szarmszejk123 napisał(a): > U mnie pakują w kartonik. Taki wybór sieci kawiarni, ale folia jest tańsza i i prostsza technologicznie i firmy nie będą same pakować w papier czy tekturę, ale w folię (prawo Kopernika-Greshama). Firmy trzeba zmusić do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 09:02 Miałam na myśli patyczki do uszu :p Slomki pakuja w papierek. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 15:44 bistian napisał: > areyoubetter napisała: > > > No i bardzo dobrze. Cieszy każdy drobny kroczek, np fakt, że nie produkuj > ą już > > plastikowych patyczków higienicznych. > > Tak, i pakują je w plastikowe opakowania. Nie, pakują w pudełka tekturowe, rzadko kiedy w woreczki. Pudelek plastikowych już nie ma ba to. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 18:35 Dlatego półtora roku temu kupiłam kilkanaście pudełek, starczy zanim wymyślą coś sensownego, te obecne są do niczego, PS te patyczki ŃIE są do uszu, mają to wyraźnie napisane i narysowane, używanie ich do uszu szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:30 Mnie najbardziej zadziwia pomysł, żeby całkowicie zrezygnować z papieru i zastąpić go wodą i że to ma niby być ekologiczne. Pomijając kwestie zużycia wody, to czym po tym myciu ma być wytarty tyłek bo chyba na mokry trudno wciągać majtki? Papierem chyba nie, skoro jest be. Ręczniczki wielorazowe?? Suszarki do suszenia tyłka?? 😳😳 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 15:59 Musiałabyś zapytać cały świat muzułmański, jak sobie radzą z tym problemem... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:10 Z tego co wiem to osuszają się po umyciu więc problem nadal istnieje. No i dla nich to nie jest kwestia ekologii tylko nakazów religijnych. Skoro papier be to reflektujesz na wielorazowy ręczniczek? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:52 Koniec liny maczanej w wodzie morskiej jak drzewiej bywało u marynarzy😜 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:46 Ja mam deskę myjącą bez suszarki ale ok, rozumiem, że można by wprowadzić takie z suszarkami. Ale czy ewentualne zyski ekologiczne z rezygnacji z papieru nie są niwelowane przez dodatkowe wydatki na nowe deski myjące i to do tego z suszarką? Przecież to żre energię plus więcej wody się zużywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 16:59 No tez mnie to zastanawia w jaki sposób to jest oszczędność… Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 23:49 A jak myjesz tyłek pod prysznicem to czym go wycierasz? Papierem toaletowym? 😉 Jeśli jesteś umyta możesz użyć zwykłego ręcznika. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 23:51 No więc jak to sobie wyobrażasz w toaletach publicznych, kiedy nie będzie żadnego papieru toaletowego zgodnie z nowymi ekologicznymi wytycznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 07:58 taje napisała: > No więc jak to sobie wyobrażasz w toaletach publicznych, kiedy nie będzie żadne > go papieru toaletowego zgodnie z nowymi ekologicznymi wytycznymi? Ludzie będą nosić papier ze sobą, urządzenia będą, ale nie koniecznie zawsze sprawne Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:20 No więc dlatego wszystko wydaje mi się działaniami pozorowanymi. Różnica tylko taka, że zarządca publicznej infrastruktury oszczędzi na papierze toaletowym, a koszt wezmą na siebie użytkownicy. A sprzedaż papieru zostanie na tym samym poziomie. No chyba, że zakażą jego produkcji w ogóle ale w to już nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 18:36 Tak? Mam używać tego ręcznika za każdym razem jak korzystam z toalety poza domem? Ile tych ręczników mam ze sobą nosić? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:00 I mydło wycofają. I szampon. Po co się myć? Śmierdzenie będzie dowodem dbałości o środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 21:51 I szybciej wymrzemy od i fikcji, zatem Ziemia lżejszą będzie... Same profity. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:04 A co z papierem toaletowym z makulatury? Dziś robi za eko i bywa droższy niż normalny, ale ja kojarzę szary, drapiący papier toaletowy za komuny - najzabawniej było, gdy zaczynał się robić wąski aż osiągał 2 cm, a potem znów zaczynał rozszerzać. Mamy cenne doświadczenia, czemu nie dzielimy się nimi z UE? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:08 Do tego papieru to chyba trzeba mieć rury szersze… Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:52 Oczywiście ze się produkuje i sprzedaje, dzis wyglada trochę inaczej niż za czasów prl, często używa się go w toaletach publicznych - duże rolki i lekko szary. Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:31 Papier ze słomy to żadna nowość w przemyśle papierniczym. Próbowano wiele razy, od lat, bezskutecznie. Jest trudne, papier ma wiele wad i przede wszystkim nieopłacalne Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:33 Hehe. To może z perzu i pokrzywy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:50 taki-sobie-nick napisała: > To może z perzu i pokrzywy. Z pokrzywy będą ubrania, bo ma całkiem fajne włókno, że można sznurek zrobić. Może to i będzie trochę twarde, ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 08:35 Oj tam, konopia I bambus też trochę twarde niby, a skarpetki się fajnie noszą:p Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 21:07 Do niczego. Znacznie lepsze są z konopii. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:48 Jeszcze raz - z każdej rośliny w której celulozy tworzy dostatecznie długie włókna da się zrobić papier, tylko dostępność materiału jest ograniczeniem, akurat słomy jest dużo i jest tania w przeciwieństwie do konopii. Gdzie tu jest sensacja? Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 12:31 bistian napisał: > taki-sobie-nick napisała: > > > To może z perzu i pokrzywy. > > Z pokrzywy będą ubrania, bo ma całkiem fajne włókno, że można sznurek zrobić. M > oże to i będzie trochę twarde, ale warto! Z pokrzywy już są ubrania (ramie, po polsku szczmiel biały). Bardzo fajne włókno, o podobnych cechach jak len. Mam jeden sweter, i chyba kilka rzeczy z mieszanka ramie. Massimo Dutti ma co roku w lecie koszule i sukienki z tego włókna, są idealne na upał. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Czy słoma z butów 11.08.23, 19:55 Taki papier jest już na rynku, producent to firma Zewa. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy słoma z butów 13.08.23, 01:02 Muszę cię rozczarować, a czynię to z dużą satysfakcją po tym, jak mnie potraktowałaś: papier Zewa zawiera co najmniej... 10% słomy. www.tissueworldmagazine.com/world-news/essity-launches-first-straw-toilet-paper-into-german-market/ Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czy słoma z butów 10.08.23, 22:46 Chińczycy wymyślili papier do dupy ale nie żeby ją wycierac tylko by ją bylo czym osuszyć po tym gdy się umyje po załatwieniu się Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Czy słoma z butów 12.08.23, 15:26 Mam teraz ten słomiany,różnicy w użyciu nie widzę, a w promocji był 🤪 59dkk za 16 rolek Odpowiedz Link Zgłoś