Dodaj do ulubionych

Potrzebny przepis

11.08.23, 17:56
Chciałabym zrobić coś jakby dżem, nie wiem, jak nazwać, ale ze śliwek, gruszek albo jabłek.
Takie coś, co będę mogła wyjadać łyżeczką w zimowe wieczory. Żeby nie było kwaśne, ale i nie za słodkie, a w konsystencji niezbyt lejące, raczej zwarte.
Czy to będzie dżem? Mniejsza o nazwę.
Napiszcie mi, czy owoce, cukier i woda wystarczą, czy też trzeba kupić jakieś cudo typu dżemfix do złączenia tych składników w smaczną galaretkę. I czy to trzeba pasteryzować i jak długo.
Dziękuję z góry, bo Was wielbię i wierzę, że mnie nie zostawicie z tym pragnieniem, tylko poradzicie, jak to zrobić.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:00
      Porzeczki łatwo żelują, dorzuć cukru, zagotuj z połowa owoców, pod koniec dorzuć pozostałe. Będziesz miała całe owoce w żelu.
      Jeżeli wolisz bardziej galaretkowate to użyj pektyny.
    • arwena_111 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:03
      Powidła śliwkowe - śliwki bez pestek, cukier. Ja najpierw smażę śliwki, cukier dodaję jak sok ze śliwek częściowo odparuje. Ok 100-150 gram na kilogram. Smażę kilka dni.
    • thank_you Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:07
      Jesli chcesz galaretkę, to musisz przetrzeć przez sito. Do porzeczek - oprócz cukru i cytryny - nie trzeba nic dawać.

Jesli chcesz zrobic galaretkę ze śliwek, to dodaj pektyny
    • mysiulek08 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:10
      powidla ze sliwek, z gruszek i jablek cos w rodzaju musu z kawalkami owocow
      cukier zupelnie wystarczy, wody odrobina, ale to raczej do gruszek i jablek jesli z gatunku 'maczystych'

jesli do ma byc galaretka to z soku a jesli galaretkowaty mus to z owocow

dobrze robi sok z cytryny, jesli chodzi o zelowania i kolor
      • princesswhitewolf Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 09:57
        Najczesciej nawet cukru do musu nie trzeba.
    • mysiulek08 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:11
      a skad sie wam porzeczki wziely? tongue_out
      • berdebul Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 19:50
        Łatwo żelują, mają dobrą konsystencję do jedzenia łyżka.
        • mysiulek08 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 23:02
          ale Kozaki nie pytala o porzeczki 🤔
          • thank_you Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 07:58
            Przetwory z jabłek i gruszek robi sie jesienią, ledwo co antonówki i papierówki u nas dojrzewają.
            • szmytka1 Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 09:40
              Papierówki to u nas akurat zakończyły sezon właśnie. Jestem już po produkcji
              • thank_you Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 09:51
                To mieszkasz gdzieś gdzie jest cieplej 😃
                • thank_you Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 09:52
                  Dobra, moi rodzice maja jednak
                  Antonówki tongue_out Papierówki rzeczywiście są wczesniej, teraz mi sie przypomina.
                  Sorry!
      • thank_you Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 07:58
        Stad ze galaretkowato sie same. tongue_out bez dodatków. I jest na nie sezon
        • mysiulek08 Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 08:15
          ale ona nie pyta o porzeczki 😊 w wy tak po ematkowemu, kozaki chce sliwki, jablka, gruszki ematki, nie, porzeczki rob 😁 a moze nie chce tych porzeczek, bo nie lubi
          • thank_you Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 08:20
            Moze nie lubi a moze nigdy nie jadła? 😃 Na pewno nie wie jak sie robi galaretki i ze z tych owocow to tylko z soku a i jakoś nie widze apetycznej galaretki z jabłek (kolor, mętność).
            Moze spróbuje, a moze nie. smile)) Moze dopiero startuje w kuchni (a moze nie?) 😀
    • jola_ep Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:15
      Do wyjadania łyżką lubię tarte jabłka. Mam dość kwaskowe odmiany, tarkuję na dużych oczkach (malakserem), dodaję trochę cukru, soku z cytryny, czasem cynamon. Wrzucam do małych słoików, pasteryzuję. Teoretycznie do szarlotki, w praktyce wyjadam łyżką prosto ze słoika.
      Słodsze odmiany eksperymentalnie przerabiałam na jabłkowy mus bez cukru. Kroiłam, podgotowywałam trochę, do słoików i pasteryzowałam. Nie wiem tylko jak z trwałością, bo słoiki długo nie stały. Słodzone stoją.

Jabłka dobrze się zagęszczają i nie potrzebują fixów. Można do nich dodać inne owoce. Kiedyś robiłam jabłka z aronią oraz jabłka z jarzębiną (ale lubię zdecydowane, w tym gorzkie, smaki). Rok temu jabłka z jeżynami (przecierałam) z dodatkiem rumu. W tym roku spróbuję przecisnąć świeże jeżyny przez wyciskarkę wolnoobrotową.

Chyba że ktoś ma lepszy pomysł na zagospodarowanie jeżyn (nie mam dużo, dodatkowo w tym roku jabłka nie obrodziły)
    • druza.11 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 18:37
      W mus z jabłek wrzuć brzoskwinie, to znaczy:
      1. Jabłka nadające się na muś lekko rozprò/uż
      2. Obrane brzoskwinie pokrojone na sporawe kawałki wrzućna gotujący syrop tak, by nasiąky
      3. Połącz owoce i razem pogotuj,
      4. Napełnij słioki....

W przyszłym roku pomyśl o wiśniachsmile
      O proporcje i czas smażenia pytaj na forum. Ja nie mam pojęcia. Ale wychodzi smaczne
    • eliszka25 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 19:08
      Do wyjadania w zimowe wieczory łyżeczką, to ja uwielbiam „czekośliwkę”. Smażysz zwykłe powidła śliwkowe. Jak masz dobre śliwki, to nie potrzeba nic więcej. Wystarczy je wypestkować, wrzucić do gara i gotować/smażyć do konsystencji takiej, że jak zamieszasz łyżką do dna, to powidła za łyżką nie zleją się od razu w jedną całość tylko zostanie ślad, który „zamknie się” powoli. Wtedy mieszasz gorące powidła z gorzką czekoladą ( wystarczy wrzucić połamaną na kawałki tabliczkę, rozpuści się raz dwa). Dodajesz czekolady do uzyskania pożądanego smaku. Nakładasz w wyparzone słoiczki i pasteryzujesz jakieś 15 minut. Ja czasem nie pasteryzuję w ogóle. Jeśli powidła wciąż się gotują, to po prostu napełniam słoiczki, ustawiam wieczkiem do dołu i zostawiam do wystygnięcia. Też się zamykają, ale dla pewności lepiej zapasteryzować.

Takie konfitury z czekoladą są przyjemnie smarowane, ale nie są rzadkie. Ja to robię głównie do piernika, ale są tak dobre, że mogę jeść łyżką prosto ze słoika. Zaleta i wada jest taka, że nie są mocno słodkie, więc cię nie zemdli i można zjeść duuuuuzzzooooo 😁
      • jola_ep Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 19:42
        Super przepis smile
        • eliszka25 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 21:36
          Zaczęłam od jednego słoiczka tylko na potrzeby piernika i co roku robię więcej 😄
    • pepsi.only Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 19:12
      Ja w tym roku szczególnie upodobałam sobie morele (były w Biedronce , a w tym tygodniu w Aldi były w promocji, to kupiłam ciut więcej)

Morele odpestkowuje, i kroje na ćwiartki,
      do rondelka, wyciskam sok z cytryny ( sporo!) i zaczynam delikatnie gotować.
      Jak owoce są podgotowane ale nie całkiem rozciapane, to słodzę do smaku.

Udało mi się zapasteryzować kilka słoiczków, ale te morele są idealne do naleśników, no i resztę wyjadam łyżeczką. Pycha.
      • szmytka1 Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 10:01
        Zeszłego roku próbowałam zrobić brzoskwinie, połówki w syropie. Zrobiłam jak z jabłkami. Wydrazylam, do słoików i zalaalm, pilnowałam nawet żeby nie dać za duzO towaru do sloika, ale stało się coś, co sprawiło że zawartość zaczęła jakby musować i podczas pasteryzacji przykrywki wystrzeliły że wszystkich słoików 😆

• chococaffe Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 20:59
      Powidła śliwkowe z sokiem z pomarańczy, odrobiną cynamonu i szczyptą imbiru
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 21:12
      Ze śliwek to powidła. Woda nie jest potrzebna, owoce puszczą sok po zasypaniu cukrem, trzeba go i tak odparować, żeby zgęstniało. Do powideł nie potrzeba dużo cukru, można wcale nie dawać. Na początku przesyp sobie śliwki tylko trochę, żeby sok puściły, a jak podsmażysz i stwierdzisz, że za mało słodkie, to dosłodzisz.Gruszki i jabłka można zrobić tak samo.
    • mania_222 Re: Potrzebny przepis 11.08.23, 23:56
      Robiłam ze śliwek. Wypestkowane do garnka. Zasypać cukrem - 30 dkg na 1 kg owoców. Podgrzewać na małym ogniu. Często mieszać. Żadnej wody ani żelfixu. Można przez kilka dni po godzinie. Sprawdzać kiedy zimny - czy nie rozlewa się i czy pasuje nam gęstość.
      Pasteryzować 30 minut.
      Tak robiłam też latami z czarnej porzeczki, agrestu, wiśni i truskawek. Nie psuły się i były dość gęste (Ty wybierasz gęstość).
    • szmytka1 Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 09:54
      Gruszki mi nie smakują w przetworach. Robię jabłka. Obierasz, wydrazysz gniazdo nasienne i pokrojone na pół lub na ćwiartki wrzucasz do gara. Dobrze mieć szeroki gar z grubym dnem. Cukru dodajesz do smaku. Musisz dużo mieszać. W razie konieczności dolej niewielka ilość wody, np niepelna szklankę nq garnek i nakryj przykrywką. PrzyspiesY to rozpadnięcie się owocow. Musisz proces po prostu kontrolować, bo jak szybko się rozpadnie zależy od odmiany jabłek. Po rozpadnięciu się jabłek zdejmij przykrywę ingotuj mieszając, woda ci odparuje szybko. Smakuj i decyduj czy dodać cukru, czy nie. Pamiętaj, lepiej dać na początek mniej a potem dorzucić, żeby za słodkiego nie zrobić. Jeśli dostaniesz gdzieś jesCze papierówki, to one potrzebują cukru wręcz symbolicznie i rozpadną się momentalnie. Pektyny żadnej nie dajesz, jabłka maja jej bardzo dużo, więc zelfixy są zbędne. Ugotujes, będzie ok nq smak i konsystencję, to przekładasz do słoików, zakręcasz zakrętkami, pasteryzujesz. Ja robię to tradycyjnie, czyli do gara wstawiam, zalewam woda do wysokości 3/4 sloikow i doprowadzam do wrzenia. Gotuje z 10 minut, zostawiam w tej gorącej wodzie do ostygnięcia. Na dno garnka można położyć ściereczkę.

Śliwki lubię jeść całe. Przekrajam owoc na pół, wyjmuje pestkę. Nakładam porcje do słoików. Robię syrop, woda z cukrem, zalewam tym i pasteryzuje. Sliwkinudaja się w słoikach także na sucho, czuli bez zalewania suropem, posypane niewielka ilością cukru, wydzielela wtedy nieduz ilość soku, pozostanq takie bardziej twarde i nadające się do ciasta, ale twój przypadek do wyjadania, to będzie ta opcja z syropem. Ilości cukru ci nie podaje, bo ja Robię to na oko.
    • 1012ja Re: Potrzebny przepis 12.08.23, 13:03
      Na dżem śliwkowy jest świetny sposób. Z tego forum. Śliwki wymieszać z cukrem, dać im chwilkę aby puściły sok i smażyć na bardzo małym. NIE MIESZAĆ. Trwa to długo, aż odparyje wodą. Gorące wkładasz do słoików i odwracasz do góry dnem. Śliwki się nie przypalają. Od ciebie zależy jaka gęstość ci odpowiada. Aby przyspieszy proces czasm odlewam sok.

Ja uwielbiam gęsty dżem śliwkowy z dobrze zachowanymi skórkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka