szorstkawelna 19.08.23, 19:53 Macie jakies skutki uboczne? Czy z czasem mijają? Biorę to na IO i chyba spelnia swoja rolę, ale przez pierwsze dwa dni po zastrzyku jestem kompletnie wypompowana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: Trulicity 19.08.23, 21:04 Bierzesz lek na obniżenie cukru we krwi. Oczywiście , działa (pośrednio) na insulinę, ale głównie chodzisz niedocukrzona... poczytaj sobie ulotkę. No i: gdy hipoglikemia osiągnie bardzo niski poziom, mogą pojawić się ponadto symptomy takie jak: apatia, agresja, nielogiczne działania, stany lękowe. W skrajnych przypadkach u pacjenta dochodzi do utraty przytomności oraz śpiączki (wstrząs hipoglikemiczny) Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Trulicity 19.08.23, 21:12 Ja mam cukier w normie, za to insulinę za wysoką. Może to nie jest lek dla mnie? Z drugiej strony, metformina mi wybitnie nie służy... Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Trulicity 19.08.23, 22:05 Bo z tego co się orientuję, na IO nie dają leków (przynajmniej tu gdzie jestem), a to co Ty masz to dają już przy cukrzycy... Z IO można pięknie wyjść dietą i ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Trulicity 19.08.23, 21:55 Koszmarne. Nie ja biorę, ale znajomy cukrzyk w rodzinie. Potężne wymioty i mdłości po niemal każdej dawce. I to kilkudniowe. Podziwiam, że nadal to bierze, tym bardziej że z powodu odchudzajcych się tym lekiem kretynów jest ogromny problem z dostępnością tego leku dla cukrzyków. Jeździmy po całym kraju, żeby go nabyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Trulicity 20.08.23, 00:19 Ja nie wymiotuję, ale mam mdłości, potworne zmęczenie, brak energii... Mialam nadzieję, że to przechodzi z czasem, ale z tego co piszesz to raczej nie... Moge sie chyba tylko cieszyc, ze nie mam cukrzycy i że za jakis czas to odstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_piet Re: Trulicity 20.08.23, 09:19 Ja biorę, ale pod inną nazwą - Victoza. Biorę na noc, wszystko co złe, dzieje się w nocy, w dzień mam lekki odzew ze strony żołądka, ale skłania mnie to dodatkowo do trzymania diety. Biorę na bardzo wysoką insulinę, niestety tak wysoką, że bez farmakologii się nie obejdzie. Metformina również zupełnie nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trulicity 06.07.25, 01:04 >Moge sie chyba tylko cieszyc, ze nie mam cukrzycy i że za jakis czas to odstawię. Dlaczego bierzesz lek na cukrzyce nie majac cukrzycy? Odpowiedz Link Zgłoś
pe-trosio Re: Trulicity 06.07.25, 00:03 No cóż.. Każdy lek zazwyczaj, jak pomaga tak i szkodzi na coś innego.. i z tym Trulicity jest podobnie. Dostałem to i ja na leczenie cukrówki typu 2-go. Biorę to od ok. 2-ch m-cy i zaczęła się "jazda" -tylko w moim przypadku w wersji zaparciowej. I to tak że musiałem zaaplikować sobie lewatywę, bo jelita odmawiają współpracy i nie chcą przemieszczać strawionego pokarmu. Początek był lżejszy, bo "bobczyłem" ale stan jelit mi się pogarsza. I tak zacząłem szukać.. tzw. skutków niepożądanych i aż mózg mi się zjerzył /nie tylko włosy/. W Ameryce toczy się nawet postępowanie przygotowawcze przeciwko koncernowi, bo wielu rzeczy o działaniu ubocznym nawet nie zamieścili w ulotce. Wręcz przeciwnie działanie podobno nie ma działań ubocznych.. A jest ich cała masa: m.in. stopniowa utrata wzroku (NAION), zakrzepica, biegunki, mdłości, zaparcia (Ileus i niedrożność jelit -z tym mam ja MOCNE problemy), atak woreczka żółciowego, paraliż żołądka, zatorowość płucna, zapalenie nerek i trzustki czy możliwość pojawienia się guzów tarczycy.. To tylko te najważniejsze... Zastanawiam się nad odroczeniem przyjmowania tego specyfiku lub jego ograniczeniem przyjmowania, by się nie wykończyć.. -pomimo kłopotów z z C typu 2. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trulicity 06.07.25, 01:05 Lojezu moja matka bierze od kilku kat i ma zero objawow ubocznych. Wszystkie leki maja jakiejś efekty uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trulicity 06.07.25, 00:47 >Biorę to na IO To jest lek na cukrzycę jak metformina przestaje wystarczac Odpowiedz Link Zgłoś