Dodaj do ulubionych

Buty do biegania

23.08.23, 18:09
Dobra sportsmenki, pomocy!
Dotychczas biegałam w Asics gel trainers. Świetne były ale juz:
Się sypia
Stały się niezbyt odpowiednie na dłuższe przebiezki
Bola,mnie w nich nogi- dokładnie stopy i podudzia. Potrzebuję czegoś bardziej profesjonalnego. Budżet to ok £160.
Zastanawiam się nad HOKA mach ale nie znam nikogo kto w nich biega.
Zasugerujcie coś, prosze.

PS to na trening polmaratonowy i tak żeby jeszcze na ten bieg wystarczyło. Dzięki xx
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Buty do biegania 23.08.23, 18:19
      bieganie.pl/sprzet/
      Tu byłaś?
    • makurokurosek Re: Buty do biegania 23.08.23, 18:21
      Zawsze rozbraja mnie to podejście do sportu rozpoczynające się od odpowiednich zakupów, bo bez odpowiednich butów biegać nie można, bez odpowiedniego roweru jeździć nie można i oczywiście musi być dedykowany strój.
      Zazwyczaj jednak jak temat się rozwinie to okazuje się, że "sportsmen" biega 5 km/tydzień.
      • em_em71 Re: Buty do biegania 23.08.23, 19:11
        Ale bovirag już biega i raczej nie jest to poniższy przypadek.
        Moja znajoma nie jeżdżąc na nartach komletowanie wyprawki zaczęła od kupna butów w kolorze zielonym, a potem dobierała narty i ciuchy żeby się komponowały. Trudno też było jej wytłumaczyć, że spodnie na buty, a nie do środka. Ale jak to? Nie będzie ich widać! Pojechała w styczniu, tuż przed Wielkanocą zdjęła ortezę i to by było na tyle.
        • makurokurosek Re: Buty do biegania 23.08.23, 19:31
          Jeżeli ktoś faktycznie biega to nie musi zasięgać opinii ematki, sam dobiera buty zarówno pod powierzchnie po jakiej będzie biegał, jak i swoje upodobania.
          • piataziuta Re: Buty do biegania 24.08.23, 10:51
            Ach, jakże mundry wpis!

Jeśli ktoś biega maratony, to nie musi pytać ematki.
            A jeśli ktoś biega mniej, to też niech nie pyta, bo to nie jest bieganie według makurokuroseka.

Normalnie prawie padłam pod naporem tej dżadżmentalowej arogancji.
          • mid.week Re: Buty do biegania 24.08.23, 11:09
            Ta jest! A jak ktos sam czyta to nie prosi o polecenie książki smile
            • makurokurosek Re: Buty do biegania 24.08.23, 11:37
              Jeżeli ktoś czyta to pytając się o książkę, określa co go interesuje.
              Jeżeli ktoś jeździ na rozewrze to określa na jakie trasy i tereny jest on przeznaczony.
              Jeżeli ktoś biega to również określa trasę i teren, inne buty będą wygodne do biegania po asfalcie inne po podłożu żwirowym, inne w terenie górzystym.
              Skoro ja jako laik o tym wiem, to ktoś kto uprawia sport tym bardziej powinien to wiedzieć
              • mid.week Re: Buty do biegania 24.08.23, 12:02
                Bardzo łatwo laiku wywnioskować po czym ona biega z postu startowego smile
              • bovirag Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:41
                Wow! Toś wniosła do dyskusji! Dziekuje Ci za podpowiedź, na pewno z Twoich rad skorzystam!
                • bovirag Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:41
                  Oczywiście, mid.week to nie do Ciebie odpowiedź byla- źle się podpielo!
    • leosia-wspaniala Re: Buty do biegania 23.08.23, 19:24
      Mam te: natural-born-runners.pl/product-pol-7930-Buty-ASICS-GEL-CUMULUS-23-damskie-rozowe-SS22.html

Ale jak Ci się dobrze w tamtych biegało, to czemu nie kupisz takich samych? Trening do połówki naprawdę nie wymaga butów z wodotryskiem.
      • bovirag Re: Buty do biegania 23.08.23, 19:27
        Dzieki
        Dobrze mi się biegało ale na dłuższych dystansach już mnie w nich nogi bolały. Nie wiem czy to od butów czy od zwiększenia dystansów i intensywności treningów. Dlatego pytam.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Buty do biegania 23.08.23, 22:41
      Biegam dłuzsze dystanse, zawody sa zazwyczaj po asfalcie a na takiej nawierzchni dla mnie podstawa jest dobra amortyzacja, wiec wybieram buty które ja zapewniają, na pewno nie minimalizm.
      U mnie sprawdziły się Hoka Clifton i Bondi, w wersji najszerszej bo mam szerokie stopy oraz New balance 1080. Korca mnie Brooksy model Ghost, ale nie mam na miejscu sklepu ani możliwości przymierzenia czy przetestowania a inaczej nie kupuje. Asicsy sa dobre sadzac po opiniach osób, które maja te buty - dla mnie niestety za wąskie
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Buty do biegania 23.08.23, 22:44
      Biegam dłuzsze dystanse, zawody sa zazwyczaj po asfalcie a na takiej nawierzchni dla mnie podstawa jest dobra amortyzacja, wiec wybieram buty które ja zapewniają, na pewno nie minimalizm.
      U mnie sprawdziły się Hoka Clifton i Bondi, w wersji najszerszej bo mam szerokie stopy oraz New balance 1080. Korca mnie Brooksy model Ghost, ale nie mam na miejscu sklepu ani możliwości przymierzenia czy przetestowania a inaczej nie kupuje. Asicsy sa dobre sadzac po opiniach osób, które maja te buty - dla mnie niestety za wąskie. Nie biegam w danej parze butów więcej niż 2000 km, bo po prostu są już wtedy zużyte i szkoda zdrowia
      • bovirag Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:39
        Wrocilam właśnie z oglądania butów i Hoka Ghost też mnie kuszą! Jedyne czego nie jestem pewna to tego, że one raczej z tych wyższych są i skarpetkę wyższa trzeba by było do nich mieć.
        Na razie to jedyne oprócz Hoka Mach które przyciagbely moja uwagę!
        Dziękuję!
    • fifiriffi Re: Buty do biegania 24.08.23, 10:44
      Hoka są bardzo dobre
      Szerokie i naprawdę świetne na długie dystanse
    • lisciasty_pl Re: Buty do biegania 24.08.23, 11:03
      Jak się biega w żelazkach to niestety bolą stopy a i z czasem stopa zwiększa objętość i jest uciskana przez but.
      Też to przerabiałem bo zaczynałem jak 99% początkujących od pancernego asicsa z grubą podeszwą.
      Potem na szczęście poszedłem w minimalizm i problemy z bolącymi nogami minęły.
      Jak już koniecznie chcesz żelazka, to szukaj takich ze zwiększoną szerokością z przodu. Ale modelu nie podpowiem bo nie jestem na bieżąco.
      • samaasma Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:49

zodu. Ale modelu nie podpowiem bo nie jestem na bieżąco.

No tak było w latach siedemdziesiątych

teraz już są specjalistyczne wkładki dla biegacze
    • samaasma Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:43
      Jakieś żarty serio szykujesz się na pół maraton in serio pytasz o buty na Forum dla gospodyń domowych????

No ale dobra lubię trolle więc ci odpowiem:

Buty na biegi maratonowe kupuje się w specjalnych sklepach to znaczy właściwie nie buty ale specjalne zrobione z odcisku komputerowego wkładki do tych butów

To wie każda osoba która przebiegła choć raz 10 km
      • lisciasty_pl Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:45
        W życiu nie kupiłem żadnych specjalnych butów w specjalnych sklepach a przebiegłem już kilka maratonów tongue_out
        • samaasma Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:48
          Do wszystkich miauczących w tym wątku że bolą ich nogi nie dziadujcie tylko kupcie sobie takie wkładki, coś w tym stylu

formthotics.waw.pl/wkladki-dla-biegaczy/

No chyba że chcecie sobie zniszczyć kolana i chodzić z balkonikiem
          to nie
      • mid.week Re: Buty do biegania 24.08.23, 16:51
        Ja tam sie nie znam na prowadzeniu domu a 20km biegam w budzetowych butach z decathlonu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka