sueellen Re: Podkład cudo 24.08.23, 08:39 Czy to cudo sprawi że będę 10 lat mlodsza? Bo jeśli nie to za bardzo kocham kasiorke by ją wymienić na coś takiego 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzmo Re: Podkład cudo 29.08.23, 11:57 moja żona używa tego i jest zachwycona Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzmo Re: Podkład cudo 29.08.23, 11:58 grzegorzmo napisał: > moja żona używa tego i jest zachwycona Tekst linku tego tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
hippolina Re: Podkład cudo 24.08.23, 08:41 Dzięki, dołożę drugie tyle i mam już na botoks Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 24.08.23, 08:53 No jasne, że to bardziej racjonalne decyzje. Nie podejmowałam ich jednak na zasadzie albo-albo. Zresztą, w ogóle zdarza nie się wcale nierzadko podejmować nieracjonalne decyzje i co z tego? Z kasą ułożyłam się ze sobą w ten sposób, że mam zasady oszczędnościowe, których przestrzegam, realizuję swoje cele, a nad resztą się nie zastanawiam za bardzo. Mogłam kupić ceramiczna doniczka od artysty, jedwabną koszule, ręcznie tkany dywan zamiast maszynowo albo podkład. Żadna z tych rzeczy nie byłaby mi potrzebna, no i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 24.08.23, 11:59 Radza ci ostrzyknac sie jadem kielbasianym by wygladac jak maska byle nie uzywac tego podkladu ahahahha Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: Podkład cudo 24.08.23, 09:11 Trzeba być stukniętym, żeby decydować się na botoks, wystarczy przeczytać ulotkę. Pomijając fakt taki, iż jeżeli masz 45 lat to to i tak na te 45 wyglądasz. Wystarczy popatrzeć na Agnieszkę Szulim. Brew jej nie drgnie, a pomyślisz że ma 35 lat? Niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 24.08.23, 09:27 🤣🤣 widzę, że otworzyłam worek pod tytułem: kto jest stuknięty, głupi, próżny i jeszcze jakiś. Kto wie, czy jak zebrać wszystkie odpowiedzi, choć jeden się uchowa. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Podkład cudo 24.08.23, 09:38 Jestem w szoku, że można kogoś wyzywać od głupków, próżnych itp, tylko dlatego że ktoś za własne pieniądze kupił drogi podkład. I to kobieta kobiecie…. Nigdy na świecie nie będzie dobrze, skoro takie błahostki wywołują u drugiego człowieka takie pokłady złości, arogancji i chęci dokopania drugiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Podkład cudo 24.08.23, 09:51 karmelowa_nowa napisała > Nigdy na świecie nie będzie dobrze, skoro takie błahostki wywołują u drugiego c > złowieka takie pokłady złości, arogancji i chęci dokopania drugiemu. No nie? Trzeba żywic nadzieję, że te panie myślące jedynie słusznie będą się wyżywać w sferze jedynie kosmetycznej, czy innej równie pierdołowatej. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: Podkład cudo 24.08.23, 09:41 Oj tak, ten wątek na pewno nie jest już na temat podkładu. Ostrzykującym się namiętnie naprawdę zalecam czytanie ulotek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaniewierze Re: Podkład cudo 24.08.23, 10:24 A ja nie wierzę, że kupiła ten podkład, to kolejna rzecz pokazana przez tego nicka, przeciętna, a z ceną z kosmosu. Kiedyś była kamizelka z jedwabiu, przeciętna, z cena z tyłka. Mamy przaśną Mariolke z dziwnymi zdjęciami, jak z lat 80, 90...i burżujkę extereso, wyszukująca na koncach internetów przeciętne rzeczy, ale za miliony. Jak ma ten podkład, to niech zrobi zdjęcie z kawałkiem kartki położonej na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 24.08.23, 10:58 burżujka dobre- zawsze powtarzam, że nie narzekam, ale zamożna nie jestem. Co do zdjęcia- nie zamierzam wykonywać żadnego gestu wobec osoby, która zwraca się z nieprzyjemną ocena mojej aktywności bez prowokacji z mojej strony, o której kulturze nie jestem w związku z tym najlepszego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 26.08.23, 22:58 Patrząc na polskie społeczeństwo to patrząc po Twoich wpisach jesteś bardzo zamożną osobą. Teraz 2,7 milionów Polaków zarabia najniższą krajową a po następnej podwyżce do 4,5 tys. to będzie to aż 3,6 milionów Polaków. A w Polsce pracuje 17 mln. W 2021 roku żeby znaleźć się w gronie 1% (!) najbogatszych Polaków trzeba było zarabiać 22,2 tys. brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Podkład cudo 26.08.23, 23:08 Chwila, jest jakieś kryterium dochodowe uczestnictwa w forum - minimalne albo maksymalne? Dlaczego oczekujesz, że ktoś ci się będzie opowiadał, ile zarabia? Nie mówiąc o tym, że z wydatku 500 zł na jeden produkt trudno wnioskować o stopniu zamożności, prędzej o priorytetach i upodobaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 26.08.23, 23:19 A nawet o potrzebach. Mnie zawsze zastanawia Kto i od jakiej kwoty ustala granicę, kiedy rozmowa O czymś staje się „chwaleniem”? Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 00:11 Nie ma, ale jak ktoś pisze, że kupuje dzieciom mieszkania albo jak kupuje sobie kamizelkę za 800 zł czy pisze, że wyda 550 zł na podkład albo inną realnie rzecz biorąc zbędną rzecz to też (cytuję „ Mogłam kupić ceramiczna doniczka od artysty, jedwabną koszule, ręcznie tkany dywan zamiast maszynowo albo podkład. Żadna z tych rzeczy nie byłaby mi potrzebna, no i co z tego?”) to takie pisanie o sobie „ale ja wcale nie jestem zamożna” to takie zachowanie wg mnie jak szczupłe nastolatki przechwalający się w szatni przed wiem, która jest grubsza. Warto czasem dodać pewną perspektywę. I niech sobie dziewczyna wydaje na co chce, nic mi do tego. Ale ona cały czas o tych wydatkach pisze na forum. Więc pisanie ile to się nie wydaje na drogie markowe rzeczy, mieszkania, podróże itp i potem pisanie, że ona wcale nie jest zamożna zgrzyta mi. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podkład cudo 27.08.23, 15:08 Ta babka już tyle o sobie napisała, że jedyne, co jeszcze mogłaby zrobić, to wkleić zeznanie podatkowe. Nie chciałabym być jej córką. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 00:20 Przecież ona nie musi mówić ile zarabia. Umieszcza tyle informacji w sieci i linków do zakupów oraz informacji o swojej pracy, że można to spokojnie oszacować. Dziewczyny Wy nie czytacie nie zrozumieniem tego co ja piszę: ja leję na to czy extereso wyda na ciuchy i makeup w miesiącu 2 tysięcy czy 3 czy 4. Czy kupi torebkę za 5 tysięcy za 2 tysiące czy zechce za 15 tysięcy. Pracuje to wydaje. Tylko kłuje mnie w oczy kupowanie drogich markowych rzeczy, mieszkań dla dzieciaków i twierdzenie jednocześnie, że ona w Polsce mieszkając nie jest osobą zamożną, bo jest. Osoby, które nie są zamożne nie mają kilku mieszkań, bo ich na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podkład cudo 27.08.23, 00:25 jeszcze sie wam nie znudzilo ??? no, nie uwaza sie za osobe zamozna, moze ma inne kryteria zamoznosci niz ty?? serio, az tak sie wczuwasz stan posiadania forumek? zadziwiajace 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Podkład cudo 27.08.23, 00:38 No- wróciłam godzinę temu z roboty,a tu nadal naparzanka...że też się Wam chce? Mysiulek08 ma rację - każda z nas ma prawo mieć inne kryteria zamożności. Co dla jednej tanio bądź średnio, to dla drugiej drogo. Tak było, jest i będzie.... Aczkolwiek muszę tu Eriu przyznać rację. Kupowanie po kilka mieszkań ,drogich podkładów czy torebek to JEST odznaka zamożności. I to nie tylko w Polsce. Extereso kupiła sobie drogi podkład, przypasował jej- i bardzo super🤩 . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podkład cudo 27.08.23, 00:55 Apallosa, przeczysz sama sobie 🤣🤣 albo rozne kryteria zamoznosci albo odznaka zamoznosci 😘 nie znamy szaczegolow zakupu np mieszkan u extereso, moze kredyt? moze oszczednosci zycia? ps nie wiem czy doczytalas, Kose Grace One, NIE kupuj! nie warte nawet, dosc niskiej, ceny, astalifowi nawet do cienia piet nie dorastaja Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 01:22 Tylko Mysiulek pomijasz jedną rzecz: mnóstwa Polaków, wręcz wiele milionów nie jest w stanie nawet dostać kredytu, bo ma najniższą krajową, a nauczyciel na początku ścieżki zawodowej będzie miał poniżej najniższej krajowej. Jak takie na przykład małżeństwo dwójki nauczycieli ma dostać kredyt na mieszkanie jak nawet minimalnej nie mają? Jak ktoś ma kilka mieszkań nawet na kredyt to te mieszkania są warte w milionach więc nadal jest zamożny. A jak ktoś kupił z oszczędności kilka mieszkań (3 to już kilka) no to fajnie, że miał takie oszczędności ale to tym bardziej się nie oszukujmy, że nie jest zamożny 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 27.08.23, 07:18 Uprzejmie informuję, że dodano mi tu jedno mieszkanie ( chętnie przyjmę), a także że nie zamawiałam audytu. Radzę spożytkować wiedzę i energię na zlecenie płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Podkład cudo 27.08.23, 08:19 extereso napisała: > Radzę spożytkować wiedzę i energię na zlecenie płatne. Bardzo trafna uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:25 Extereso myślę, że są inni „niezbyt zamożni Polacy”, do których mieszkanie powinno trafić przed Tobą 😉 A przy tym ile wrzucasz informacji na forum to napisanie tego co napisałam kosztowało mnie 5 minut sprawdzenia danych o zamożności Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:32 Zajrzałam nieważne, że poświęciłaś temu 5 minut. Ważne, że piszesz nieprawdę ( o mieszkaniu czy kamizelce) , o kimś konkretnym, i jak widać po Twojej odpowiedzi, nic to dla Ciebie nie znaczy. To już się mnie mieści w moim pejzażu wewnętrznym, wysiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:44 extereso napisała: > To już się mnie mieści w moim pejzażu wewnętrznym, wysiadam. Nie wysiadaj, wygaś te lubiące wsadzać nos w cudze portfele! Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:58 Widzę, że powiedzieć komuś, że jest zamożny to jest grzech 😂 to już się robi zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:03 eriu napisała: > Widzę, że powiedzieć komuś, że jest zamożny to jest grzech 😂 Po prostu nie łapiesz niestosowności wtykania nieproszonej nosa do cudzego portfela i wytykania wydatków. I jeszcze raz napiszę: skończ z tą konieczonością rozpatrywania siebie na tle narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:27 Nie trzeba nigdzie zaglądać, sama eksponuje swój portfel jak na tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:56 To jaka była cena kamizelki? Zechcesz przypomnieć? A na tym czy to 2 czy 3 mieszkania aż tak się nie skupiam, bo nie zależy mi na przeglądzie Twojego majątku. Poza tym Ty z mężem tez gdzież mieszkasz prawda? Ale jeśli chcesz to proszę sprostuj, nie mam nic przeciwko. Chodzi mi o pewną zasadę że jak ktoś ma pewien poziom majątku to mówienie o sobie w Polsce „nie jestem zamożny” po prostu nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Podkład cudo 27.08.23, 18:06 >To jaka była cena kamizelki? Zechcesz przypomnieć? Nie że to ma znaczenie dla tego wątku ale dla kronikarskiej uczciwości warto zauważyć, że w sklepie, z którego pochodzi ta jakże burżujska jedwabna kamizelka zawsze dostaje się zniżkę 50 albo i 60% więc cenę podziel przez pół. O czym zresztą dowiedziałam się z tego forum i to jest jedna z wielu rzeczy za które lubię forum. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Podkład cudo 27.08.23, 18:16 A najlepsze jest to, że kiedy zaczynają się dyskusje o ciuchach, to okazuje się, że 80% forum spowija się w bisior i kaszmiry, a gardzi poliestrem. W związku z powyższym kompletnie nie rozumiem tego, że cena jedwabnej kamizelki zszokowała do tego stopnia, że zapadła komuś w pamięć na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Podkład cudo 27.08.23, 18:34 taje napisała: > Nie że to ma znaczenie dla tego wątku ale dla kronikarskiej uczciwości warto za > uważyć, że w sklepie, z którego pochodzi ta jakże burżujska jedwabna kamizelka > zawsze dostaje się zniżkę 50 albo i 60% więc cenę podziel przez pół. O czym zre > sztą dowiedziałam się z tego forum i to jest jedna z wielu rzeczy za które lubi > ę forum. > autorka wątku napisała to już przynajmniej ze dwa razy, ale cóż dramatyczniej brzmi "800 zł" niż "400 zł". Takie celowe przekręcanie to też jedna z cech forum. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:34 Nie o zamożności a o zarobkach. Czym innych jest zarabiać 22 k brutto w wawie, mając mieszkanie w kredycie i dwoje dzieci w prywatnej szkole; a co innego miec 15 k brutto w Ostrołęce, mieszkanie po Babci i płody ról e od teściów oraz darmowa opiekę nad dziećmi. Zarobki nie przekładają sie automatycznie na stan posiadania i ich ZAMOŻNOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:43 Ale posłanie dzieci do prywatnej szkoły to jest element wysokiego statusu materialnego, bo nie każdego na to stać. Można zarabiać każde pieniądze i je wydawać co miesiąc. Poza tym dokonujesz wyboru: wysłać czy nie wysłać. Nie ma przymusu wysyłania dzieci do szkoły prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:59 Nie, nie jest to żaden element wysokiego statusu materialnego a dbałości o edukacje dzieci. I ktoś, kto decyduje sie na taki krok ma pod koniec miesiąca dużo mniej na koncie niż ta osoba z Ostrołęki, która wszystko dostała. Same zarobki to nie wszystko, a juz pisanie ze zarabiający 22 k brutto należą do 1% najbogatszych Polaków jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:07 Ale jakim nieporozumieniem o tym 1 procencie? To są dane pochodzące z badań zarobków Polaków z 2021 roku. Polacy po prostu nie zarabiają dużo jak się spojrzy na społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:27 to o tym: Nie, nie jest to żaden element wysokiego statusu materialnego a dbałości o edukacje dzieci. I ktoś, kto decyduje sie na taki krok ma pod koniec miesiąca dużo mniej na koncie niż ta osoba z Ostrołęki, która wszystko dostała. Same zarobki to nie wszystko, a juz pisanie ze zarabiający 22 k brutto należą do 1% najbogatszych Polaków jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 27.08.23, 12:05 Żeby znaleźć się wśród 1 proc. najlepiej zarabiających, trzeba mieć dochody w wysokości 22,2 tys. zł brutto. Próbuje Ci wytłumaczyć, ze ktoś kto zarabia wiecej nie musi miec ostatecznie wiecej pieniędzy niż osoba zarabiająca mniej. Wystarczy ze jedna mieszkanie dostanie a druga ma kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Podkład cudo 27.08.23, 12:34 Thank_you - ależ oczywiście,że tak.. Zarobki to tylko jeden z elementów zysków w związku czy w rodzinie. Często jedyny zysk- ale nie zawsze.. Można ,jak np. moja kuzynka mieć bardzo takie sobie zarobki,ale finansowo być wspomagana hojnie przez rodziców, mieć spadek, darowizny... i wtedy ktoś, kto zarabia dajmy na to 4 tys.miesiecznie stoi finansowo lepiej, od tego kto ma dwa razy tyle, ale spłaca kredyty i jest sam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Podkład cudo 27.08.23, 14:13 Co do zarobków i wydatków na fluid: często na paznokcie, rzęsy kobiety wydają miesięcznie prawie tyle co cena rzeczonego. Ale już nie wydają na ubrania dobrej jakości. Nie mnie oceniać dlaczego wybierają te elementy ale nie można innych kobiet oceniać negatywne mówiąc że się stroją. Wybór ma każdy a co zrobi że swoim zasobem jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 14:26 Tylko Twoje porównanie nie jest trafione, bo wyciągasz przykład inwestowania w edukację dzieci prywatną i rodzic dzieci w prywatnej szkole na koniec miesiąca nie ma tyle środków na koncie. To jest naturalne, że ponosi się koszty swoich inwestycji. Tylko to nie zmienia faktu, że na początku miesiąca tymi zasobami finansowymi się dysponowało. A to, że osoby, które zarabiają dużo na koniec miesiąca realnie mają mało środków albo jeszcze lecą na kredycie to częste zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 27.08.23, 14:33 Wiec nie są NAJBOGATSZE tylko dobrze zarabiające. Ktoś, kto zarabia 50 k co miesiąc, mieszka w wynajmowanym mieszkaniu, przepuszcza co miesiąc 50 k i jeszcze jedzie na kredycie, jest bogaty? Nie. Dobrze zarabia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 15:08 Tak Thank_you, osoba, która rocznie zarabia 600 tysięcy złotych jest osobą bogatą w Polsce, gdzie minimalna krajowa w 2023 wynosi 3490 zł brutto czyli 2709,49 netto. A średnia krajowa 7333,73 zl. Taka osoba w rok zarabia równowartość mieszkania już w wielu miastach w Polsce. Jak ktoś przewala całe 50 tysięcy miesięcznie, które zarabia i kończy na kredycie (i to nie mieszkaniowym) to powinien się leczyć, bo to świadczy o poważnych problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
zalogujesieaco Re: Podkład cudo 27.08.23, 14:56 thank_you napisała: > Żeby znaleźć się wśród 1 proc. najlepiej zarabiających, trzeba mieć doch > ody w wysokości 22,2 tys. zł brutto. > > Próbuje Ci wytłumaczyć, ze ktoś kto zarabia wiecej nie musi miec ostatecznie wi > ecej pieniędzy niż osoba zarabiająca mniej. Wystarczy ze jedna mieszkanie dosta > nie a druga ma kredyt. I ileż ta różnica między tym co im zostaje wynosi, 2-3K miesięcznie? Raptem 4-5 podkładów. To jest kwota nic nie znacząca przy dochodach typu 22K, przeciętna ematka taki ma budżet na waciki. Taaaak, może spłacać kredyt za willę w Konstancinie i wtedy on jest pewnie wyższy, ale to już jest kwestia priorytetów, jedni kupują podkłady a inni wille. Wszelkie wydatki typu prywatne szkoły to tez jest wybór. A osoba bez kredytu tez ma zobowiązania. Rozumiem ze ty porównujesz dochód rozporządzalny, ale na ogół on i tak wynosi więcej u osoby zarabiającej więcej, nawet jeśli ona ma kredyty. Osoba zarabiająca mniej tez ma przecież jakieś zobowiązania, nierzadko musi łatać budżet na nagle wypadki i może nie ma kredytu na 30 lat bo odziedziczyła mieszkanie ale za to ono nie jest nowe więc musi je remontowac na przykład i tez może wzięła na to pożyczkę albo musiała na to odkładać. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podkład cudo 27.08.23, 15:12 Nie zamawiałaś, a od kilku dni bawisz się sama w dopowiadanie i wyjaśnianie. Ktoś ci za to płaci? Jednym postem bym nie skomentowała sugestii, podejrzeń czy wymysłów na forum na mój temat, wszystko jedno jakiej kategorii, a ty z jakiegoś powodu lubujesz się w podawaniu szczegółów, niby że nie sama. Dość żałosne, jeśli rzeczywiście masz tyle lat, ile twierdzisz że masz. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Podkład cudo 27.08.23, 09:04 Ale autorka pisze bo pisze, ma sraczkę wątkową po prostu, bo się jej nudzi czy nie ma się komu wygadać, a nie dlatego że koniecznie chce pokazać że ją stać. Zwykła polecanka, ale każdy jak widać odbiera ten wątek inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:15 Nie odbieram tego wątku, że extereso się musi pokazać, że ją stać. To ty tak sobie interpretujesz to co ja piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:24 Nie, ty ją tylko oskarżasz o fałszywą skromność. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:38 Nie, uważam, że to jest po prostu niesmaczne żeby pisać o tym jak się kupuje kamizelkę za 800 złotych albo podkład za 550 (bo ma się kasę na wydanie bo albo podkład albo artystyczna doniczka do kwiatów albo coś równie realnie rzecz biorąc niepotrzebnego, mieszkania i do tego się twierdzi, że nie jest się w Polsce zamożnym. Jasne, każdy może mieć swoją definicję zamożności, można aspirować i fajnie. Ale warto też spojrzeć z perspektywy, że jednak w przeciwieństwie do ogromnej ilości Polaków ma się bardzo dużo i to tyle ile oni nie uzyskają nigdy i warto to po prostu docenić i też nazwać rzeczy po imieniu. I chciałam zwrócić uwagę, że nie napisałabym nic, gdyby extereso nie napisała sama jako to ona jest „nie uważała się za osobę zamożną” więc jej zwróciłam uwagę, że jest na tle Polski. Nie można tego rozpatrywać bez tła społecznego. A to nie moja wina, że non stop pisze za ile fanty dobiera do siebie na forum. Gdyby nie pisała to bym nie wiedziała ile wydaje. A że się chętnie dzieli wydatkami… Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:49 eriu napisała: > Nie, uważam, że to jest po prostu niesmaczne żeby pisać o tym jak się kupuje kamizelkę za 800 złotych albo podkład za 550 (bo ma się kasę na wydanie bo albo podkład albo artystyczna doniczka do kwiatów albo coś równie realnie rzecz biorąc niepotrzebnego, mieszkania i do tego się twierdzi, że nie jest się w Polsce zamożnym. A może by tak jednak skończyć tu z tą koniecznością rozpatrywania siebie na tle narodu i dać ludziom widzieć się tak, jak chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 27.08.23, 10:53 800:2. Tyle Twojej prawdy. Odnoszę się do tego, bo pominięcie szczegółu, na który przed chwilą wskazałam pokazuje, że za nic masz fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:08 Szkoda mi ciebie extereso, bo widzisz jak się niektóre pokrętne umysły do ciebie doczepiły, ale masz może nauczkę na przyszłość żeby nie pierd.ić o wszystkim. Wszyscy wiedza ile masz dzieci, psów, mieszkań, kamizelek i podkładów, kiedy urządzasz przyjęcia i co gotujesz. O całej swojej rodzinie też zakładałaś chyba wątki, przynajmniej ja kojarzę twoje dzieci, jakieś śluby. Może jakaś terapia? Bo takie uzewnętrznianie się na pewno nie wzięło się znikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podkład cudo 27.08.23, 11:20 mieszkanienaturalnie napisał(a): > Szkoda mi ciebie extereso, bo widzisz jak się niektóre pokrętne umysły do ciebie doczepiły, ale masz może nauczkę na przyszłość żeby nie pierd.ić o wszystkim. > Wszyscy wiedza ile masz dzieci, psów, mieszkań, kamizelek i podkładów, kiedy u > rządzasz przyjęcia i co gotujesz. O całej swojej rodzinie też zakładałaś chyba > wątki, przynajmniej ja kojarzę twoje dzieci, jakieś śluby. > Może jakaś terapia? Bo takie uzewnętrznianie się na pewno nie wzięło się znikąd > . Gdyby ci jej rzeczywiście było szkoda to nie wbiłabyś jej tej szpili. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Podkład cudo 27.08.23, 12:04 Nie widzę tego jako szpili. To jest forum od polecania terapii, więc ja też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podkład cudo 27.08.23, 15:16 Cóż, biorąc pod uwagę jej historię forumową i tylko to, co pamiętam, a pamiętam niewiele, bo omijam raczej jej posty jako dość irytującego nicka, to najwyraźniej w życiu prywatnym nikt już tego nie chce słuchać albo nie ma kto tego słuchać, zostaje forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Podkład cudo 27.08.23, 08:29 eriu napisała: > Tylko kłuje mnie w oczy kupowanie drogich markowych rzeczy, mieszkań dla dzieci > aków i twierdzenie jednocześnie, że ona w Polsce mieszkając nie jest osobą zamo > żną, bo jest. Osoby, które nie są zamożne nie mają kilku mieszkań, bo ich na to > nie stać. > Być może masz i częściowo rację. Ale pomyślałaś o drugiej stronie medalu? O tym jakie emocje budzi cudza zamożność? O nazywaniu przedsiębiorców (którzy są najlepiej zarabiającą grupą w PL) już od czasów PRL-u pogardliwie prywaciarzami, badylarzami, a obecnie Januszami/Grażynami biznesu? O tym, w ilu dyskusjach, gdy ktoś kupuje droższe rzeczy, padają aluzje że jest głupi, na głowę upadł albo że się chwali. A stwierdzenia typu "pieniędzy dorabiają się tylko złodzieje" nie słyszałaś? Pieniądze, również cudze, budzą ogromne emocje u ludzi. I najczęściej nie jest to radość ze stanu cudzego posiadania. Spójrz najpierw na to jak piszesz co piszesz i co piszą ludzie podobni do ciebie a potem się dziw, że ktoś ma opory przed przyznaniem się do pewnego stopnia zamożności. Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Podkład cudo 27.08.23, 08:39 Musze sie niestety zgodzic. Uwazam, ze np Lewandowscy sa tak strasznie nielubiani w Polsce, wlasnie dlatego, ze sa bogaci. Urode i zadowolenie z zycia moze by im ludzie jeszcze wybaczyli, pieniedzy- NIE. I niewazne, ze w czasie pandemii wspomogli duzym datkiem polska sluzbe zdrowia, zamiast wdziecznosci bylo "a co to dla nich, taka kwota". Ale to dziala w dwie strony- wysmiewanie, czy wytykanie "biedy" tez sie mocno trzyma i na tym forum to mozna zauwac. Kasa to zapalny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Podkład cudo 27.08.23, 09:01 Nie są nielubiani, bo są bogaci, tylko dlatego że się wiecznie chwalą. Czy Dominika Kulczyk też jest nielubiana? Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Podkład cudo 27.08.23, 09:07 Tak, Dominka Kulczyk jest wrecz flagowym wrogiem postepowej nowoczesnej mlodej lewicy Gawiedz po niej jezdzi tylko jak o niej na pudelku wspomna Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 27.08.23, 08:46 Co do meritum może i jest w tym część racji, w tym co pisze Erin, ale! Napisała o kilku przesłankach mających wskazywać na mój stan posiadania, tylko kilku i już dodała mi jedno mieszkanie, podwoiła cenę, jaka wydałam na kamizelkę ( kupiłam ją, jak wszystko w sklepie lovesilk w 50 procentowej promocji), innych konkretów nie podała, więc nie mogę się odnieść. Nie chodzi o to, że chcę się z tych szczegółów tłumaczyć, bo to i tak nic nie zmienia, tylko o to, że ktoś kto uzurpuje sobie prawo do analizy czyjejś sytuacji robi to w nieświadomości podstawowych faktów. W ogóle ten wątek to kuriozum, napisałam po wizycie u wizażystki ciesząc się fajnym kosmetykiem a przeczytałam takie wywody, także o takcie od osób wychowujących dorosłych ludzi, posługujących się niekiedy rynsztokowym językiem ( proszę, według myślenia niektórych właśnie dostarczam " dowodu", że taplam się w rynsztoku). Jestem jednak i tak bardzo wdzięczna, bo dużo tu było życzliwych i dobrych reakcji. I jestem zaskoczona sobą: dziwi mnie ten wątek, zniesmacza, ale w gruncie rzeczy nie wywołuje emocjonalnych reakcji. Ot, obserwacje. To mnie bardzo cieszy, bo to pokazuje, że te kilka lat na ematce bardzo mnie zmieniło. Ale, szczerze, poza wszystkim, jestem już znudzona tym tematem, a mam jakiś imperatyw wskazujący, że w swoim wątku powinnam jakąś obecność prezentować. Więc daje znać, że już tu raczej zaglądać nie będę bo mam już dość, w sensie znużenia,nicowania na cztery strony świata fantazji o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Podkład cudo 27.08.23, 09:30 Wypraszam sobie. To ja pisałam o braku taktu, a rynsztokowym językiem się nigdy nie posługuję. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Podkład cudo 27.08.23, 15:30 Ale extereso nie ma żadnych oporów przez pisaniem o swojej zamożności nie wprost. Ona wprost przecież pisze, że ma 550 złotych do wydania i wyda albo na podkład albo na artystyczną doniczkę. I Ty myślisz, że jak ona coś takiego napisze to już nikt się nie zorientuje, że ona pieniądze po prostu ma i nie musi się nimi martwić? Ja po prostu napisałam prawdę, bo bardzo kłuje mnie w oczy pisanie jak to mogę iść przewalać 550 złotych, tu kupuję jedwabne ciuchy, tu kupuję z hexaline to i to, a tu tam jedno mieszkanie, tu drugie i twierdzenie, że nie jestem zamożna. Tyle. A ludzie niezamożni żeby ich było w ogóle stać na owoce muszą na nie polować w promocji żeby ich dzieciaki mogły zjeść. Dlatego mnie to tak kłuje w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Podkład cudo 27.08.23, 17:43 eriu napisała: > A ludzie niezamożni żeby ich było w ogóle stać na owoce muszą na nie polować w > promocji żeby ich dzieciaki mogły zjeść. Dlatego mnie to tak kłuje w oczy. > Dla 700 mln ludzi żyjących za mniej niż 1,90 dolara dziennie musisz być bardzo zamożna. a i jeszcze cytat: "Im wyższy dochód, tym większa skłonność do przesuwania w górę granicy, od której postrzegamy zamożność – ocenia Monika Szlosek, Dyrektor Bankowości Detalicznej i Inwestycyjnej, Deutsche Bank. – Osoby o ponadprzeciętnych zarobkach częściej podawały wyższy przedział kwot". "W mediach na każdym kroku słyszymy o „osobach zamożnych” lub „osobach bogatych”, ale mało kto jest w stanie precyzyjnie określić, kim jest osoba prawdziwie zamożna w Polsce". Jak widzisz ocena zamożności jest relatywna, to co jest zamożnością dla ciebie nie będzie dla kogoś innego. Równie dobrze można znaleźć osoby, które ze swoim dochodem, uznają "biednych Polaków" z minimalną, uznają za ludzi zamożnych. Może pora się z tym pogodzić, że zarówno ty jak i extereso macie prawo do różnych odczuć związanych z zamożnością? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podkład cudo 27.08.23, 18:52 A ludzie niezamożni żeby ich było w ogóle stać na owoce muszą na nie polować w promocji żeby ich dzieciaki mogły zjeść. Dlatego mnie to tak kłuje w oczy. to wspomoz i kup tym dzieciom owoce, moze cie kluc przestanie czyli zamoznym/bogatym byc nie mozna bo to kluje, czyli co? domiary im dolozyc! do prokuratora! tak byc nie moze! ona ma pieniadze! skandal! na pewno ukradla! oszukala! zrozum wreszcie, kazdy ma swoj prog 'zamoznosci', dla ciebie wydanie 500zl na podklad to obraza i potwarz bo jak ona smie powiedziec, ze nie jest zamozna! Odpowiedz Link Zgłoś
zalogujesieaco Re: Podkład cudo 27.08.23, 04:11 Wystarczyłoby, gdyby określić od jakiego pułapu zaczyna się zamożność. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podkład cudo 27.08.23, 04:25 co niektóre forumki juz określiły 😎 cóż, zaglądanie do cudzego portfela i liczenie nie swoich pieniędzy, w narodzie ciągle żywe 🤣 niektórym się i pewnie wczesnoprlowskie domiary marzą, kto wie, pewnie i do tego dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
zalogujesieaco Re: Podkład cudo 27.08.23, 04:35 ale by przynajmniej miały jakieś kryterium do którego można się odnieść przy naparzaniu się 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podkład cudo 24.08.23, 11:33 ajaniewierze napisała: > A ja nie wierzę, że kupiła ten podkład, to kolejna rzecz pokazana przez tego ni > cka, przeciętna, a z ceną z kosmosu. > Kiedyś była kamizelka z jedwabiu, przeciętna, z cena z tyłka Nie byłaś najbystrzejszym kurczakiem w wylęgarce, co? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 24.08.23, 11:40 Ajaniewierze... Naprawde przestan popelniac blad ze kazdy ma taki sam posiadania. Tu naprawde sa roznie sytuowane finansowo forumki. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Podkład cudo 24.08.23, 11:44 Hmm, tego Eclat Opulent sa 2 rodzaje, Serum i bez serum, ktory masz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 24.08.23, 11:55 Przeciez podala nazwe pierwszego z lewej Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Podkład cudo 24.08.23, 12:00 ok bo link jest do tego drugiego w sloiczku Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 24.08.23, 12:02 Teraz jestem w pracy, jak chcesz to w domu słoiczek jeszcze sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Podkład cudo 24.08.23, 16:50 W polskim Douglasie jest chyba tylko ten bez serum. Dostałam próbkę i będę testować Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Podkład cudo 26.08.23, 21:22 No więc po pierwszym dniu testów jestem bardzo pod wrażeniem, wygląda niezwykle naturalnie. Aczkolwiek aż tak bardzo nie różni się od Light Expert, może jest ciut bardziej odżywczy/tłusty więc lepszy dla suchej cery. Jutro dzień drugi testów. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Podkład cudo 24.08.23, 22:23 Dziękuję bardzo! Czyli to ten z linka, bez serum, a na obrazku ze strony By Terry drugi od prawej. Jak ja nie lubię jak firmy robią takie podobne produkty i później nie wiadomo który jest który. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Podkład cudo 25.08.23, 08:44 A widzisz! Ja jestem z natury impulsywna, więc nawet nie analizowałam. Tu polecano podkład byterry więc poszłam na darmowy makijaż zachwyciłam się produktem i kupiłam. Byłam trochę podjarana, bo makijaż był świetny zauważyłam kilka produktów tak wartych kupna według mnie, napisałam bo chciałam się trochę podzielić tą radością. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 25.08.23, 09:03 ...I jeszcze musisz sie tlumaczyc snejkom lol Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 25.08.23, 09:02 Przeciez to to samo gylko tamten ma jeszcze odzywcze skladniki Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Podkład cudo 25.08.23, 12:54 princesswhitewolf napisała: > Przeciez to to samo gylko tamten ma jeszcze odzywcze skladniki wg tabelki producenta różnią się wykończeniem, kryciem i rodzajem cery Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Podkład cudo 24.08.23, 12:45 Wystarczy kupić bazę gosha glass skin za 35 zł i daje super efekt pod podkład, na większe wyjścia. W życiu nie dałabym 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Podkład cudo 24.08.23, 13:13 Wersja w czarnym opakowaniu różni się czymś od tej w białym? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Podkład cudo 24.08.23, 13:38 Kupiłam pierwszy raz w białym opakowaniu w hebe. Cera po tym wygląda świetnie, mam teraz suchą i dojrzałą cerę. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Podkład cudo 24.08.23, 13:40 Nie wiem czym się różnią, w hebe w czarnym opakowaniu miało inną nazwę, w białym glass skin. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Podkład cudo 24.08.23, 20:07 Dzięki, byłam dzisiaj w Hebe. Tego w czarnym nie widziałam. Wzięłam w białym Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Podkład cudo 24.08.23, 22:47 kurt.wallander napisała: > Dzięki, byłam dzisiaj w Hebe. Tego w czarnym nie widziałam. Wzięłam w białym :- > ) A możecie napisać, po co jest ta baza? Średnio znam się na kosmetykach, a może warto wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Podkład cudo 24.08.23, 23:40 Muszę poczytać, co tam producent obiecuje. Ja spodziewam się wygładzenia i może lekkiego napięcia skóry, bez matowienia (wręcz przeciwnie - oczekuję blasku ), co powoduje, że podkład lepiej się nakłada i nie wchodzi w pory i zmarszczki. Ale jak będzie w rzeczywistości, to się okaże. Ostatnio w ogóle bardzo rzadko nakładam podkład, ale dawniej, gdy robiłam częściej pełny makijaż, bazy dawały takie wygładzenie, wyrównanie skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 25.08.23, 09:03 No dokladnie jak kurt pisze. Bazy maja za zadanie wygladzic i zwiekszyc przyczepnosc Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Podkład cudo 25.08.23, 09:40 Z tamszych to smartbox ma dobry i elf jesli sa te marki tam gdzie mieszkasz. Z drozszych to Tatcha Silk Veil Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Podkład cudo 25.08.23, 11:31 To ja tylko dopiszę, że po pierwszym wypróbowaniu jakoś szału nie ma. Przetestuj może przed zakupem, jesli będziesz miała możliwość. Chyba lepszy efekt dawała mi baza bezbarwna Clinique - taka satynowa, gładka skóra. A dzisiaj internet podpowiedział mi reklamę produktu Glass Skin od Nacomi, ale nie wnikałam czy to baza, czy samodzielny produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownicazoz Re: Podkład cudo 24.08.23, 13:21 Super, ze znalazlas podklad, ktory cie zachwyca. Widocznie cie bylo stac i nie musisz sie tlumaczyc. Strasznie zjadliwe komentarze w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Podkład cudo 25.08.23, 02:04 Liftingujace wszelkie skreśla moja kosmetyczka. Wysuszają i tak dojrzała skórę, nie o to chodzi w pielęgnacji Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Podkład cudo 25.08.23, 08:21 Podkład jak podkład, ale wątek cudo! Wojny silikonowe 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Podkład cudo 25.08.23, 11:20 chatgris01 napisała: > Podkład jak podkład, ale wątek cudo! Wojny silikonowe 😂😂😂 Czyż nie? I wyliczanki pań lubiących przechwalać się majątkiem męża i liczbą zabiegów estetycznych, jak tanie kosmetyki czasami kupują 😉 Słodziaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 25.08.23, 15:55 Sumirka, ty taka Feministka z gęba pełna frazesów i próbujesz poniżać kobiety, które od zawsze są samowystarczalne finansowo tylko dlatego, bo maja bogatszych mężów od siebie? Ojoj, a takie ideały na ustach 😂 Jestes śmieszna, wiesz o tym? Zapomniałaś jeszcze próbować zdeprecjonować uczestniczenie w wydarzeniach kulturalnych, miałabyś dzis bingo. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Podkład cudo 25.08.23, 17:32 Hahha, któż to się poczuł wywołany do tablicy 😉 Pojedź jeszcze po mnie, lubię to. A jak będziesz jechała do STU, to uważaj na skrzyżowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 25.08.23, 18:47 Och, a o kim piszesz takim kodem, ze nikt, No po prostu nikt by sie nie zorientował! Następnym razem bardziej sie postaraj. Niczym nie różnisz sie od rikiego, oczywiście od pasa w górę. Ciao prymitywie Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Podkład cudo 26.08.23, 05:56 Idź sobie wklep nowe serum w pękającą żyłkę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Podkład cudo 26.08.23, 06:01 Idź po olej do głowy, bo Niezle juz zrzedzisz, feministko w teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
zalogujesieaco Re: Podkład cudo 27.08.23, 04:10 pursuedbyabear napisała: > Idź sobie wklep nowe serum w pękającą żyłkę 😉 gdyby nie to że wpadam tu i wypadam jak po ogień to zrobiłabym sobie z tego sygnaturkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Podkład cudo 26.08.23, 07:06 Przecież wyraźnie prowokujesz thank_you, więc nie wiem, po co teraz rżniesz głupa, sumire? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Podkład cudo 25.08.23, 16:55 Prawda? Czytam i naczytać się nie mogę.. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Podkład cudo 26.08.23, 20:10 A czy ktos testowal kosmetyki od Guci (Gucci?) Westman? Ponoc super. Ja zas, w ramach zaciskania pasa, wykorzystuje to, co mam a okazuje sie, ze mam sporo i np ten podklad Chanel (ten lekki) uzywam od wielkiego dzwonu (to jedyny podklad jaki w zyciu mialam). Postanowilam nie kupowac niczego dopoki mi sie to nie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Podkład cudo 26.08.23, 20:33 Ja mam kilka i oprócz naprawdę świetnych opakowań (magnetyczne zamknięcia, dopracowane szczegóły) uważam, że są jednak przereklamowane. Na pewno odradzam tusz, lepsze miałam od Evelyn. Bronzer jest ok, podobnie jak podkład w sztyfcie, z tym że podkład trochę mi jednak podkreślał suche skórki ale to może moja skóra. Mam też róż ale rzadko używam więc trudno mi coś powiedzieć oprócz tego, że częstotliwość używania nie uzasadnia ceny. Za to wszystkie produkty wyglądają obłędnie, powinni je wypożyczać do sesji filmowych Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Podkład cudo 26.08.23, 22:30 Dziekuje! W prasie kobiecej sa ochy i achy i bylam ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Podkład cudo 27.08.23, 19:28 Ojprdl, co tu sie odwalilo..nigdy nawet nie aspirowalam do bogatszych forumek (jako forumowy parias) ale do glowy by mi nie przyszlo zeby butowac kogokolwiek za kase wydana na fluid, doniczke, kozaki, pioro wieczne, kurs latania na paralotni. Strzykanie jadem bo ktos kupil podklad za ... zl jest paradne. BTW, kupilam drogi, IMHO, puder givenchy (aaa! zaraz mnie zjedzo!) i...mam go juz drugi rok (sypki, prisme libre). Swietny, pelno go jeszcze wiec przy takim uzywaniu , jak moje (troszke jako zakonczenie makijazu a nie tony, jak laski na yt) starczy na dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Podkład cudo 28.08.23, 22:24 Melisano - mówisz,że warto zanabyc Prisme Libre? Ten czterokolorowe? Mam puder i jest całkiem niezly ( Physicians Formula), ale ostatnio pokochałam pudry sypane miłością wielką 👻 Waham się pomiędzy Bare Minerals ( dobry na zimę,ale ciut za bardzo matuje) , a Elizabeth Arden ( miałam go,ale dość dawno temu)... Świetne polecajki mam tu od dziewcząt, Princess poleciła mi świetne bronzery ( dzięki ogromne - Princesswhitewolf 🤩)... Jeżeli ten Givenchy jest dobry i wydajny, to może się skusze.. Odpowiedz Link Zgłoś