Dodaj do ulubionych

Pochwalić się chciałam

01.09.23, 15:40

Niecały miesiąc jestem po operacji, której straszliwie się bałam. Nie mogłam spać, a gdy już zasnęłam na chwilę, to miałam koszmary. Najgorsze były z moją tfuteściową.

Jednak, mimo moich strachów operacja przebiegła super dobrze, po wybudzeniu doktor (na moją prośbę) pokazał mi moją zdeformowaną kość i powiedział, że przy takim zniszczeniu dziwi się, że w ogóle chodziłam.

Po operacji było kilka małych problemów, których już dawno nie ma. Trzy dni po operacji zaczęłam chodzić o kulach, a czwartego dnia wróciłam do domu. Rana po operacji goi się w trybie natychmiastowym, szwy rozpuszczają się pięknie, a blizna wygląda jakby ktoś prostą kreskę narysował w tym miejscu.

No i najważniejsze. Chodzę samodzielnie, bez kul. Oczywiście powoli, drobnymi krokami i trochę jak kaczka 😉 Za tydzień zaczynam fizjo, które (mam nadzieję) pomoże mi zacząć mi normalnie wchodzić po schodach, a nie noga za nogą. Bo schodzę już normalnie, choć trzymam się obu poręczy. Z tym wchodzeniem trochę się obawiam, że może ciężko zważywszy, że mam niepracujące ramię, a tu trzeba obiema rękami pociągnąć całe ciało do góry. Wiem, bo już próbowałam.

Jestem taka zadowolona, że biodro mnie kompletnie nie boli i mogę poruszać się samodzielnie, oczywiście powoli i na krótkich dystansach. Ba! Odważyłam się pojechać z mężem do Lidla na zakupy. Naprawdę nie sądziłam, że chodzenie między półkami sprawi mi taką radość, ponieważ kiedyś nie znosiłam jeździć na zakupy, szczególnie spożywcze.

Tak że chwalę się - wracam do ludzi, koniec siedzenia miesiącami w domu!
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 15:45
      No no, za pół roku będzie maraton....
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:44
        Bez przesady 🙂
    • danaide2.0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 15:48
      "Po operacji było kilka małych problemów, których już dawno nie ma."

Wątek też był i zdaje się, że bynajmniej nie w tonie "mały problem". Spoko, idzie ku dobremu, powodzenia.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:44
        Dziękuję 🙂
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 16:20
      Super, że się wszystko udało i działa.
      Powodzenia.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:45
        Dzięki 🙂
    • kaki11 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:14
      O jak super że wracasz do zdrowia! pamiętam wątek przedoperacyjny, więc teraz życzę dalszego powrotu sprawności smile
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:47
        Do pełnej sprawności to jeszcze trochę. Według mojego ortopedy ludzie po wymianie stawu biodrowego w ciągu 3 - 4 miesięcy wracają do pełnej sprawności.
        I dziękuję za życzenia 🙂
        • kaki11 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 00:11
          3-4 miesiące to nie tak bardzo długo, zleci pewnie szybko tym bardziej, że będzie się pewnie poprawiało stopniowo i na co raz więcej będziesz sobie mogła pozwolić smile jak dobrze cię kojarzę, to miałaś sporo tych problemów i długotrwałe wiec teraz to już do przodu !
          • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 19:43
            No dokładnie. Dzisiaj się zdziwiłam, że mogę normalnie i bez wysiłku i postawić na stopniu. Tydzień temu to było niemożliwe.
    • magda.z.bagien Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:21
      Super, życzę zdrowia
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:47
        Dziękuję 🙂
    • melisananosferatu Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:23
      No i super, Rosa! Oby tak dalej!
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:48
        Dziękuję 🙂
        Jeszcze tylko wymiana stawu barkowego i będę jak nowa 😀
    • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:25
      lekarz pozwolil ci juz chodzic bez kul? bo typowo to tak z 8 tyg trzeba, proces 'zarostu' kosci tyle mniej wiecej trwa
      • krwawy.lolo Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:27
        Ja po wkręceniu śrub w złamaną z przemieszczeniem szyjkę kości udowej musiałem sześć tygodni.
        • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:35
          wiadomo, ze to sprawa dosc indywidualna i zalezna od rozleglosci operacji (rosa miala chyba wstawiany staw biodrowy czy jakos tak) i decyzje podejmuje ortopeda ale tu rosa po 4 tyg albo i po nawet 3 (czy probowala nawet wczesnie), smiga bez kul
          • krwawy.lolo Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 17:43
            Po wstawieniu sztucznego ponoć od razu nieomal trzeba obciążać. Tak mi mówili w szpitalu. A sądząc po tym, jak mnie zoperowali, znają się na swoim fachu. Mógłbym być poglądową kukłą dla studentów medycyny.
            • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 18:00
              obciazac ale nie przeciazac, schemat jest taki 8tyg kule, rehabilitacja, pelna sprawnosc 8-12miesiecy
              kule maja wspomagac, jesli nie chodzilo sie normalnie przez x miesiecy to odzyskanie prawidlowej motoryki ruchu/chodu tez chwile trwa

ale w sumie co mnie rosy noga obchodzi tongue_out dziwie sie tylko, ze tak szybko pozwolono jej na chodzenie bez kul no i blizna w ciagu miesiaca prawie znikla
              • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 18:37
                Coz, aż mnie zmroziło, że już bez kul szura. W Polsce to inaczej wygląda.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:24
        Pozwolił. Ja nie chodzę jak zdrowy człowiek. Chodzę bardzo wolno, małymi kroczkami. Fizjo zaczynam w przyszłym tygodniu ku zdrowotności ofkors.
        • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:31
          W jukeju wszystko inaczej.....
          • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:42
            Pisała tu dziewczyna z Polski, że błyskawicznie stanęła na nogi i nawet nie potrzebowała fizjo, bo od razu zaczęła chodzić.
            Oglądam też na yt filmiki o ludziach po tej samej operacji i niektórzy wolniej, a niektórzy szybciej wracają do siebie. Jeden gość po 2 tygodniach zaczął chodzić, ale tak, że nie było widać, że jest po operacji.
            • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 13:36
              No ja np pisalam, że nie miałam fizjo, bo lekarze wówczas nie kierowali na takowe. I nie mam żadnych uszczerbków. Za to łażenie bez kul jest przedziwne, zwłaszcza u ciebie. Czekam na pierwszy spacer z pieskiem.
              • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 19:55
                albo na pierwsze potkniecie np na schodach
                • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:11
                  Ale to już było. Jakiś tydzień po powrocie ze szpitala potknęłam się o własną kulę i padłam na twarz. Skutkiem tego upadku była starta skóra na policzku.
              • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:07
                No właśnie. 15 lat temu, podejrzewam, że technika wymiany stawu, czy to biodrowego, kolanowego i innych wyglądała inaczej niż dziś.
                W dniu mojej operacji, oprócz mnie było jeszcze pięcioro pacjentów. 3 osoby operowały biodra, 3 kolana. Ja byłam w szpitalu najdłużej, bo wyszłam po 4 dniach, ale 2 osoby wyszły na drugi dzień, reszta po 3 dniach.

P.S. Właśnie jestem w parku na spacerze z psem i moim mężem 🙂
                • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 21:10
                  A jak wyglądała.twoja wymiana? Coz było innego?
                  • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 04:41
                    Musiałabym się mojego ortopedy spytać smile
                    • gryzelda71 Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 08:20
                      Nie wiesz, ale wiesz, że technika się zmieniła. Ja obstaje, że możesz mieć protezę z innych materiałów, ale głowy nie dam.
                      I napisze kolejny raz, że jakbys nie szanowała tego co dostałaś. Z twoimi predyspozycjami do upadków, potknięć radośnie pozbawiasz się zabezpieczenia które daje kulą. Ale nie moje biodro.
          • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 23:12
            Dwa dni po operacji:

www.youtube.com/shorts/2P9tK0TakOc?t=6&feature=share

Dwa tygodnie po operacji:

www.youtube.com/shorts/jQbNQ4BswHA?feature=share

www.youtube.com/shorts/Q2sZHI4dGjA?feature=share

www.youtube.com/shorts/AaZu1JX_xIk?feature=share

Cztery tygodnie po operacji:

www.youtube.com/shorts/dnDT5bybkoY?feature=share

Mnóstwo jest takich filmów na yt. I powiem szczerze, dzięki nim patrzę optymistycznie w moja chorą przyszłość 🙂 I myślę, że w ciągu ostatnich 15-tu lat techniki operacyjne się unowocześniły z korzyścią dla pacjentów.
            • bistian Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 23:24
              rosapulchra-0 napisała:

> Dwa dni po operacji:

Każdy ma swoje tempo, nie nakręcaj się negatywnie, ani pozytywnie, ale ruch jest zdrowy wink
              • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 19:48
                No przecież się ruszam! Dzisiaj mam gorszy dzień i musiałam użyć jednej kuli. Mimo antybiotyku infekcja żyły nie odpuszcza już drugi tydzień. Ale będzie dobrze 🙂
                • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 19:55
                  no i po co cudujesz?
                  lezalas kilka miesiecy, nie masz 'nowego wzorca'chodu, kule nie sa utrudnieniem a pomoca, pomyslalas chociaz, ze mozesz sie po prostu potknac/'zatoczyc'/zachwiac i co? bez kul sie przewrocisz i bedzie znowu placz

na chodzenie bez kul bedzie czas po rehabiltacji/w czasie rehabilitacji jak na nowo nauczysz sie efektywnie chodzic
                  • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:39
                    To nie jest cudowanie i robienie czegoś na siłę i wbrew sobie po to by pokazać światu jaka jestem dzielna. Po pierwsze już w szpitalu dostałam zestaw ćwiczeń, które wykonuję codziennie kilka razy dziennie. Te ćwiczenia bardzo mi pomogły samodzielnie chodzić. To raz. Dwa, chodzenie bez kul to nie wszystko przecież. Do innych zalicza się m.in. wchodzenie i schodzenie po schodach w naturalny sposób, a nie noga za nogą. Zapewniam cię, że jestem ostrożna. Wyżej w moim poście masz linki pokazujące ludzi po dwóch, czterech tygodniach po operacji. Zachęcam do obejrzenia.
                    • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:43
                      rosa, rob co uwazasz, a filmikow nie mam zamiaru ogladac
                      • raphidophora_tetrasperma Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 21:44
                        Mysiulek, a co u Ciebie? Jesteś już po operacji?
                        • mysiulek08 Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 05:06
                          w poniedziałek o 17.30
                          • raphidophora_tetrasperma Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 09:30
                            mysiulek08 napisała:

> w poniedziałek o 17.30
                            >
                            🤞❤
                    • ichi51e Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 05:11
                      Najtrudniejsze jest chyba schodzenie..
    • raphidophora_tetrasperma Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 18:47
      Super! Tak trzymaj.
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:48
        Dzięki! 🙂
    • majenkirr Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 18:49
      I po strachu smile
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:49
        Dokładnie 😀
        A bałam się, że.. aż strach 😅
    • la_felicja Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 18:57
      Świetnie! Gratulacje! Ciesz się końcówką lata, mam nadzieję, że pogoda dopisze. A potem piękną jesienią. I wracaj do sprawności.

A propos Lidla - to przypomniał mi się dzień, kiedy wreszcie można było wchodzić do supermarketów bez maseczki na twarzy. Chodziłam po pustawym Lidlu z wielkim bananem na twarzy, no po prostu nie mogłam się powstrzymać, żeby się nie szczerzyć do każdego napotkanego człowieka z tej radości.

Ty pewnie tez tak dzisiaj miałaś smile
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:37
        No dokładnie 🙂
        Zatrzymywałam się przy każdej półce czy lodówce, nawet jeśli to było zbędne. Mój mąż cholery dostawał, ale cierpliwie znosił moje zachwyty nad serem żółtym czy jajkami 😆
    • asia-loi Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:36
      Super. Wracaj jak najszybciej do zdrowia. 🙂
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:50
        Dziękuję 🙂
    • samaasma Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:50
      A mi się strasznie smutno zrobiło

Rosa pisze że jest Zdrowa

To jakby ostateczny koniec tego Forum
      • raphidophora_tetrasperma Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 19:55
        Jezu asma. Dzisiaj piątek, bądźże miła.
        • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 23:23
          Nie przetłumaczysz. To obrzydły troll tego forum.
    • emateczka Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 21:29
      Wszystkiego dobrego, Rosa!

🐈🐈‍⬛🐈🐈‍⬛🐈🐈‍⬛🐈🐈‍⬛🐈
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 01.09.23, 23:13
        Dziękuję! 🙂
    • princesswhitewolf Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 00:16
      I poprawi sie nastroj. Zycze wszystkiego dobrego
      • karmelowa_nowa Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 12:01
        I tak trzymaj! Zdrówka!
        • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:40
          Dziękuję 🙂
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:40
        Dzięki kochana!
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:41
        Zapomniałam się uśmiechnąć 😀😀😀
    • bei Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:45
      Rosa, nie szarżuj! Powinnaś jeszcze wspierać się kulami, później jedną, i to nie jest kwestia kilku dni, na otwartej przestrzeni potrzebna jest asekuracja. Dbaj o siebie proszę.
      Brawa za walkę o sprawność, cieszę się, że już masz za sobą najgorsze, teraz każdy dzień będzie lepszy od poprzedniego- tylko nie przesilaj organizmu!
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 05:41
        Dość często używam jednej kuli na otwartej przestrzeni. Moje spacery z psem i mężem polegają na tym, że jedziemy do parku, który oddalony jest od nas o kilka km, a to dlatego, że ten park płaski. Nie ma w nim wzgórków czy pagórków. Ja dochodzę do pierwszej ławeczki i odpoczywam, a potem idę do następnej, znowu odpoczywam itd. I tak jadę z kulą, dla wygody. Tak też było dzisiaj. Powodem tej decyzji był nieznośny ból w pod kolanem (ale mam tam infekcję żyły od dwóch tygodni i biorę na to antybiotyk).
    • kocynder Re: Pochwalić się chciałam 02.09.23, 20:48
      Gratuluję! Bardzo! I będzie tylko lepiej! smile
      • rosapulchra-0 Re: Pochwalić się chciałam 03.09.23, 05:46
        Dziękuję, kocynder 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka