Dodaj do ulubionych

Muszę usnunąć ósemkę

10.09.23, 17:50
Już od jakiegoś czasu kilku dentystów mi to mówiło, że obie 8 mam do usunięcia- raz- są tylko górne więc w ogóle nie biorą udziału w procesie żucia, dwa, że sa fatalnie umiejscowione i bardzo trudno, wręcz niemożliwie, jest dobrze dbać o ich higienę. Póki się jednak z nimi nic nie działo, to jakoś omijałam temat. teraz jedna z nich zachorowała więc myślę, żeby to na dniach zrobić. Nic tylko na ten temat nie wiem, i nie wiem czego powinnam oczekiwać. Mam abonament w luxmedzie i do do nich od kilku lat chodzę z zębami ale nic się z nimi nie dzieje, to tylko na przeglądy i higienizację.
W sumie to nawet nie potrafię ocenić, czy są dobrzy.

Jak to sie robi? w jakim znieczuleniu? Co powinien mieć gabinet, który takie ekstrakcje przeprowadza? A może znacie dobry gabinet w Poznaniu, który się tym zajmuje?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 17:56
      Przecież ósemkę wyrwie byle felczer przy miejscowym znieczuleniu. Żadna strata. Od dawna mam tylko jedną jeszcze. Tamte ciągle się psuły, dziąsła puchły. Od lat mam spokój. I pozostałe zęby wcale mi się nie rozjechały, jak straszono.
    • ekstereso Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 17:56
      Popytaj o dobrego chirurga stom. Jakie miasto? Znam kilku, mogę zapytać, powinni kogoś polecić.
      • kk345 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 19:13
        Przecież napisała miasto
        • ekstereso Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:32
          Racja, a ja dopiero "wywnioskowałam" 😏
    • lella_two Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:00
      Ja się zawsze obawiam komplikacji, więc od razu kombinuję, żeby wylądować w miejscu ostatecznym, czyli na chirurgii szczękowej w szpitalu. Do tej pory ta strategia nie zawiodła👍
      • princesswhitewolf Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:33
        A masz jakies korzenie zrosniete w dziwny sposob ze szczeka? Powykrecane? Jak nie to o co chodzi?
    • lauren6 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:00
      Bierzesz od dentysty skierowanie na panoltomogram i zapisujesz się do chirurga szczękowego.
    • taje Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:12
      Górne ósemki są dużo łatwiejsze do usunięcia niż dolne. U mnie to trwało może z 15 minut razem z szyciem (miałam założone szwy). Nic nie bolało ani w trakcie ani po - tzn. lekki ból po zejściu znieczulenia ale nic niezwykłego.
    • shellyanna Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:23
      Polecam z całego serca klinikę Herkules i dr Marka Szulca. Duża troska i dbałość o komfort pacjenta i profesjonalizm.
      • shellyanna Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:28
        To jest na Smochowicach.
    • livia.kalina Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:29
      Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi- zapisałam sie jutro na konsultację do chirurga szczękowego. Strasznie jestem zdenerwowana ale postaram się przeżyć wink
    • anilorak174 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:33
      Usuwałam 3 osemki w ciagu ostatniego pół roku. Najpierw tomografia, potem zabieg. Gorna poszla szybko, ale zemdlałam na fotelu. Znieczulenie oczywiście było, nic nie bolało. Dolne trudniejsze, konieczność odciecia korony i dzielenia na poszczegolne korzenie. Każda prawie 1, 5 h na fotelu)
      Lekarka super, bo po zabiegach praktycznie zero bólu, opuchlizna niewielka tylko po jednym, zeszla po 2 dniach. Jadlam normalnie już kolejnego dnia, zadnego szczękościsku, tylko niewielki dyskomfort.
    • donica35 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:44
      Zaproponuję jeszcze dra Jarosława Pospiecha, 5 ósemek w sumie rodzinę pozbawił, znakomity chirurg - Lubeckiego.
    • paola.brunetti Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:56
      W Poznaniu najlepiej usuwa ósemki dokrot Heigelmann w OrtoAidi. Rodzinnie pozbyliśmy się już kilku.
      • paola.brunetti Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 18:57
        *doktor
    • lilia-anna Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 19:04
      Ja tylko napiszę (dla pocieszenia), jak było u mnie (dwie osemki gorne, zdrowe, wyrywane pod aparat orto). Otóż: więcej strachu, niż to warte smile Znieczulenie i w kilka minut było po sprawie. Nic strasznego, naprawdę. Po też żadnego koszmaru nie odnotowałam. Bol i opuchlizna bez tragedii. Mialam szwy i antybiotyk. Życzę, by u Ciebie było podobnie!
      Aha, przed konieczne rtg, żeby zobaczyć, jak idą korzenie. Znieczulenie to zwykły zastrzyk, jak to u dentysty. W Poznaniu nikogo nie doradzę, niestety, bo usuwałam w Warszawie smile
    • ekstereso Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 19:09
      Zorientowałam się, że Poznań, mój znajomy też poleca dr Marka Szulca, jak akurat poznańskich nie znam.
    • kk345 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 19:13
      Na Bukowskiej zapytaj, w centrum stomatologii
    • nick_z_desperacji Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:29
      Ciężko powiedzieć, jak wygląda usuwanie, jak nie wiadomo, jak rosną. Ja usuwałam problematyczne na oddziale i wrażenia po były takie sobie.
    • krolewska.asma Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:47
      Nie nabieraj się z tymi ósemkami
      Dentysta chcę po prostu sobie zarobić
      No chyba to są jakieś żarty żeby ci coś wmawial skoro nie masz żadnych dolegliwości z tego powodu

Poczytaj sobie o tym jak się osłabia i zmienia twarz po usunięciu zębów
      po prostu wszystko siada
      stracisz ósemkę a zyskasz 20 lat na twarzy
    • 18lipcowa3 Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:50
      To musi być chirurg stomatolog.
      Nic nie boli, znieczulenie i to są 3 sekundy.
      Górne są łatwiejsze do usunięcia i dobrze się goi. Oczywiście rentgen przed.
    • krolewska.asma Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 20:50
      – ubytek, którego nie uzupełnisz, może wpłynąć również na wygląd twarzy. Dzieje się tak dlatego, że wraz z utratą zęba, zanika struktura podtrzymująca część tkanek, nierównomiernie rozkładają się też siły stymulujące te tkanki
    • 1papryczka.chili Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 21:38
      Znieczulenie tym samym co do borowania zęba. Gabinet powinien mieć chirurga, który usunie zęby. Poza tym to chyba tyle, bo narzędzia do tego zabiegu to standard.
    • livia.kalina Re: Muszę usnunąć ósemkę 10.09.23, 22:12
      JESZCE RAZ DZIĘKIUJĘ WSZYSTKIM za wpisy, szczególnie asmie, trudno, najwyżej przestaną mnie o dowód w alkoholowym pytać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka