awf-33 Re: 22 lata temu 11.09.23, 18:49 eagle.eagle napisała: > Kto by pamiętał po tylu latach Ja pamietam, bo to było 4 dni przed moim ślubem… Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:16 Też pamiętam. Znalazłam wtedy kota w strasznym stanie na ulicy. I kiedy z przyjaciółką szukałyśmy weterynarza zadzwonił jej ojciec z informacją o WTC. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:39 Musialam sobie dluzsza chwile przypominac, o czym moze byc mowa... jakos przedtem i potem zdarzylo mi sie kilka wazniejszych dat. Odpowiedz Link Zgłoś
hippolina Re: 22 lata temu 11.09.23, 18:57 eagle.eagle napisała: > Kto by pamiętał po tylu latach Ja pamiętam. Bo właśnie zaczęłam swoją najlepszą pracę. Nie miałam jeszcze wtedy prawa jazdy, stałam więc na przystanku i myślałam, że teraz to będzie wojna. I co to będzie za pięć lat Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:30 Wszyscy pamiętają. Pamiętają co wtedy robili. Tego dnia, w minucie o której się o tym dowiedzieli. Przynajmniej Ci z którymi rozmawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:20 Dokładnie tak.kazdy pamięta. Ja miałam akurat poprawkę na studiach. Nawet pamiętam z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:20 Ja pamietam. Moja corka urodzila sie 12/09/01, dzien pozniej . Akurat siedzialam przed telewizorem , ze szczeka na kolanach , jak trzeba bylo jechac do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: 22 lata temu 11.09.23, 18:51 Ja pamiętam. Córka sąsiadów urodziła się w okrągłą 10. rocznicę, a rano radio mi przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:07 A 50 lat temu? Anybody remembers ... Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:25 22 to nie 50. Nic dziwnego, że ludzie z czasem zapominają. Poza tym Chile geopolitycznie jest dalej niż USA. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:07 No to tak ku pamieci old movie, pomijajac temat, film sie wlasciwie nie zestarzal - dobre kino. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: 22 lata temu 12.09.23, 11:08 Za to nasi politycy lecieli z gratulacjami do Pinocheta, a do Al Kaidy nie lecieli. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:19 A pamiętam. Wróciłam z pracy, włączyłam tv i pomyślałam, że to film fabularny. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:29 "Wspomnienia" z polskiej perspektywy głównie sprowadzają się do tego że każdy pisze co w tym dniu robił, a ileż można czytać ze ten zjadł obiad, ten wrócił ze szkoły a ten akurat włączył radio w samochodzie. Druga grupa to ci, którzy opowiadają że znają kogoś kto był tam dzień wcześniej/sami mieli być dzień później/ odwiedzili to miejsce równy miesiąc przed, więc zasadniczo ledwo uniknęli. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:41 Najważniejsze, że udało się wprowadzić Patriot Act. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: 22 lata temu 11.09.23, 19:50 Moi etiopscy znajomi jak co roku świętowali wtedy Nowy Rok. W restauracji. Po raz pierwszy bez ostentacyjnej radości. Uznali, że mogliby zostać źle zrozumiani. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:06 Pamiętam ale co z tym mam zrobić? Mąż wtedy od kilku dni był w nowej pracy. Zadzwoniłam do niego bo usłyszałam o tym u siebie w radio. Wysłuchał z niedowierzaniem, odłożył słuchawkę... po chwili oddzwonił i upewnił się, że nie żartowałam bo on już wszystkim w pracy powiedział a nie chciałby wyjść na kretyna Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:09 Ja pamietam - w pracy online oglądałam relację CNN. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:26 Ja też byłam w pracy . U nas to była godzina 17-18? Włączyliśmy telewizor i oglądaliśmy relację. Myślałam,że zaczęła się kolejna wojna i byłam strasznie przerażona. Chyba był apel w tv,by na znak solidarności z ofiarami postawić świeczkę w oknie,bo pamiętam,że wróciłam z pracy około 22,00 i zapalałam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:56 Informacje zaczęły się pojawiać dobrze po 15. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:32 Jestem pewna, że to było sporo przed 16 polskiego czasu, może 15:30? Pracowałam wtedy jako studentka w amerykańskiej kancelarii, więc śledziliśmy rozwój wypadków od samego początku. To była straszna trauma dla wielu ludzi z kancelarii, osobiście znali wielu z tych, którzy zginęli. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:44 Wydawało mi się, że to było koło 15. Ale znalazłam coś takiego. Wygląda, że prawie 16. tvn24.pl/go/programy,7/nasze-20-lecie-odcinki,480667/odcinek-1,S00E01,480669 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:59 Nie, pierwsza relacja TVN24 z tego filmiku pokazuje 15:01. Jednak dobrze pamiętałam, że wkrótce po 15:00 się dowiedzieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:04 A no widzisz, ja zerknęłam na zdjęcie z godziną 15.59. A też mi się wydawało, że było koło 15. Bo jak odtwarzałam czynności - powrót ze spaceru, nakarmienie dziecka zupą, położenie na drzemkę i przygotowanie prasowania - to tak mniej więcej powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:31 Bylam w pracy, zadzwoniłam do męża, żeby mi nagrał Klan. A on czy nie wiem, że jest wojna w USA. Włączyłam w pracy tv, do sali telewizyjnej dochodzili ludzie i już w niej zostawali. Trwaliśmy tak do wieczora Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:41 To już historia... dzieci wtedy urodzone są dorosłymi ludźmi. A ze starszych każdy ma swoją historię... że był tu, tam, gdzieś. Dla tych starszych to ma znaczenie, pamiętają, po chwili przypomnienia ożywają emocje. Dla młodszych to data w historii, jedni zwrócą na nią szczególną uwage, inni nie, chyba że na lekcji będą o to pytać. A może i wtedy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 22 lata temu 11.09.23, 20:57 Pamiętam, co wtedy robiłam (wypełniałam deklarację maturalną), oczywiście. Jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:23 Tak, pamiętam. Syn miał 10 miesięcy. Cudem usnął w domu. Ja prasowałam i oglądałam coś w tv. Przerwano program i pojawił się film z samolotem wpadającym w wieże. Byłam pewna, że to jakaś reklama filmu katastroficznego. Od tego momentu zaczęto nadawać "na żywo". Nic już nie uprasowałam, dobrze, że obiad miałam z dnia poprzedniego. Mąż przyszedł z pracy i oglądaliśmy razem. Syn był wyjątkowo spokojny i grzecznie poszedł spać o ludzkiej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: 22 lata temu 11.09.23, 21:59 Robiłam imprezę urodzinową, jak co roku zresztą, choć tamta była wyjątkowa, bo w pierwszym własnym mieszkaniu. Nie oglądałam tv, nie słuchałam radia, byłam zajęta gośćmi i sprzątaniem po nich. O wszystkim dowiedziałam się rano w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:14 Wszyscy Polacy pamiętają, co wtedy robili. Mimo to, że to było w kraju odległym o tysiące kilometrów - odległościowo i mentalnie. Wyzwalaliśmy się spod ruskich, to może kiedyś wyzwolimy się spod jankesów. Odpowiedz Link Zgłoś
szczera.wiera Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:38 Obchodziło mnie to tyle, co Amerykanina jakaś katastrofa w Polsce, czyli przez godzinę - obejrzałam newsy i tyle. Po 22 latach, nie pamiętałabym, gdyby nie media. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:57 Trzeba by chyba pod kamieniem żyć, żeby nie pamiętać i nie widzieć konsekwencji tego co się stało. Nie tylko w Stanach, ale na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 22 lata temu 11.09.23, 22:46 Miałem zebranie. Jeden z obecnych, nałogowy alkoholik, zaczął od razu wieszczyć III wojnę światową. Inni byli spokojni. Natomiast z okna był widok na stację benzynową i tam dość szybko zaczęła się tworzyć kolejka. Ludziska pewnie myśleli, że paliwa zbraknie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: 22 lata temu 11.09.23, 23:10 Juz pracowalam choc to byl tylko poczatek dnia, ale zaraz po plane #1 ktos z sasiedniego biura przyszedl z info. Zadzwonilam do szkoly Sredniego, ktory wlasnie zaczal Grade 9 jakie plany. Biorac pod uwage polozenie szkoly blisko CN Tower, ktora nie zostala otwarta tego dnia for tourists & niesprawnosc mojego syna, chcialam miec pewnosc, ze szkola "zadba" just in case. Nastepnego dnia classmate Sredniego noszaca hijab zostala zbluzgana w sposob haniebny w subway ,choc trzeba przyznac, ze ktos tam sie podobno za nia ujal zadajac bluzgajacemu pytanie co teen girl z Toronto ma wspolnego z 9/11. Dziewczynka przyszla splakana do szkoly, potem sie okazalo ze nie ona jedna Przez dobry miesiac dziewczyny w hijabs byly "przyprowadzane i odprowadzane" ze szkoly przez grupy classmates - bardzo to cala (nowa!) klase Srednego zjednoczylo. W pracy mielismy taki gathering, na ktorym ludzie mowli imiona tych, o ktorych wiedzieli, ze albo zgineli, albo przezyli for sure, albo "no news" - very emotional. No i of course bylo Gander Amazing postawa mieszkancow malego miasteczka na Newfoundland, w ktorym nagle pojawili sie pasazerowie prawie 40 samolotow (cos kolo 7000 osob), ktore nie mogly poleciec do US. Jak nie kochac Newfoundland, eh ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: 22 lata temu 11.09.23, 23:21 Przeciez pisze o CN Tower Toronto, of course. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: 22 lata temu 11.09.23, 23:37 Mieszkałam wtedy w stanie Nowy York, kilka godzin jazdy samochodem od NYC. Jedno z najpiękniejszych miejsc na Ziemi, jak ktoś oglądał ostatniego Mohikanina i zachwycił się jeziorami wśród gór i lasów, które o zmierzchu przybierały wszystkie odcienie szarości i niebieskiego - to naprawdę tak wyglada. Dzisiaj po raz pierwszy od 22 lat zobaczyłam 11 września na kalendarzu i nie mogłam sobie przez kilkadziesiąt minut przypomnieć dlaczego ta data wydaje mi się ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: 22 lata temu 11.09.23, 23:37 Mieszkałam wtedy w stanie Nowy York, kilka godzin jazdy samochodem od NYC. Jedno z najpiękniejszych miejsc na Ziemi, jak ktoś oglądał ostatniego Mohikanina i zachwycił się jeziorami wśród gór i lasów, które o zmierzchu przybierały wszystkie odcienie szarości i niebieskiego - to naprawdę tak wyglada. Dzisiaj po raz pierwszy od 22 lat zobaczyłam 11 września na kalendarzu i nie mogłam sobie przez kilkadziesiąt minut przypomnieć dlaczego ta data wydaje mi się ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: 22 lata temu 12.09.23, 00:17 Jako jedyna nie pamiętam co robiłam, gdzie byłam 🤔? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 12.09.23, 00:25 Może masz 21 lat?? To byłabyś usprawiedliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 22 lata temu 12.09.23, 07:11 Ja tez nie pamietam gdzie byłam i co robiłam. Niewiem tez gdzie byłam i co robiłam, jak umarł papież. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 22 lata temu 12.09.23, 19:33 A ja tak. Jak umarł papież akurat jadłam japońską zupkę z jajkiem w warszawskiej Mandze, voila! Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: 22 lata temu 12.09.23, 00:54 Pamiętam, że uczyłam się do obrony pracy dyplomowej, którą miałam mueć za kilka dni gdy moja mama weszła do pokoju i powiedziała, żebym zobaczyła w tv co dzieje się w Stanach. Postałam i popatrzyłam chwilę gdy samolot wbił się w drugą wieżę...szybko sobie uświadomiłam, że to wszystko działanie celowe i zaplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: 22 lata temu 12.09.23, 10:35 Byłam w LO, pogoda była średnia, więc karnie odrabiałam lekcje. W pobliżu biurka miałam mały 14 calowy tv i pewien zwyczaj, że jak siedziałam nad książkami to jednocześnie monitorowałam pasek informacyjny na ekranie. Można rzecz, że byłam na bieżąco. Ogólnie mam tak, że z danym wydarzeniem łącze jaka była pogoda. Nie wiem dlaczego tak jest... I tak dla przykładu jak rodziłam synka - pamiętam że cały dzień był burzowy, gdy miała miejsce inwazja RUS na UKR kojarzę fakt porannego lekkiego mrozu przy porannym wybieganiu a przy ataku na WTC, że temperatura byłą średnia i cały dzień towarzyszył mi jesienny kapuśniaczek i co za tym idzie ruszyłam się z domu dopiero na seans Ligi Mistrzów do znajomego. Całe popołudnie i wieczór chłonęłam więc wiadomości a tam spekulacje kto mógł to zrobić: Serbowie, Palestyńczycy, Iran. Dyskusja miała miejsce również u znajomego, mecz właściwie był w tle. Al-Kaida? Bin Laden? Dla nastolatków brzmiało to co najmniej egzotycznie. A jeszcze właśnie pamiętam, że mimo podwyższonego zagrożenia terrorystcznego nie odwołali wtorkowej rywalizacji LM. Środowa się nie odbyła. Wściekliśmy się, bo kupony nie weszły Schalke04 przegrało. Odpowiedz Link Zgłoś