Dodaj do ulubionych

Prof. barman na teraz

25.09.23, 11:02
Co ematka myśli o pracy profesjonalnego barmana, tzn. takiego po wielu specjalistycznych, certyfikowanych kursach, w tym sommelierskich oraz dodatkowo szkoleniach pod okiem fachowców z branży? Oczywiście nie pytam o pracę "barmana jako barmana", ale o zdobyciu odpowiednich kwalifikacji i pracy w takim charakterze przez syna ematki np. na czas studiów czy jako pracę wakacyjną? A kontekst mojego pytania jest taki. W bliskiej rodzinie ojciec bardzo mocno namawia syna na taką pracę oferując opłacenie stosownych kursów oraz wykorzystanie swoich kontaktów, aby po tych kursach syna przyjęli na praktykę do ekskluzywnego baru w stolicy. Wizja ojca jest następująca: konkretny zawód, konkretna wiedza, uniwersalna - bo dobry barman ze znajomością języków obcych znajdzie robotę na całym świecie, idealna praca dla młodego mężczyzny, duży dostęp do dziewczyn, gdzie zamiast tracić czas i pieniądze na ganianie za nimi, one same ustawiają sie w roli petenta. Przekonuje Was taka argumentacja?
Obserwuj wątek
    • jahelena Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:06
      Ekskluzywny bar i ekskluzywne profesjonalistki? Na czym polega "ekskluzywność"?
    • ksawerysa Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:10
      rzeszow-news.pl/jak-medyk-z-pielegniarek-chce-zrobic-kelnerki-i-kusi-mezem-lekarzem/
      bardzo rozwojowy zawód!
    • anorektycznazdzira Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:16
      Jak widzę jakiegokolwiek tatusia fpiepszającego się kim ma być i co robić syn, za jedyną rozsądną odpowiedź uważam, że niech sobie tatuś sam zrobi kursy i oszałamiającą karierę.
    • profes79 Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:26
      Pomijając kwestię nacisków ojca, to profesjonalny barman po zdobyciu odpowiednich kwalifikacji i po odpowiednich kursach to nie jest w celu pracy "na wakacje" czy "w czasie studiów" - bo to konkretne pieniądze i sporo czasu który trzeba poświęcić. To trochę jak zrobić prawo jazdy tylko po to, żeby móc potem na wakacje wyjechać raz do roku.
    • primula.alpicola Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:28
      Czy młody człowiek podziela entuzjazm ojca co do tego zawodu?
    • borsuczyca.klusek Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:33
      Pierwszy i podstawowy minus to praca w nocy. I tak niektórzy ludzie potrafią się w tym odnaleźć, i im to pasuje, ale jednak znaczna większość wcześniej czy później zacznie odczuwać negatywne skutki.
      Może być niebezpiecznie. Tak wiem ekskluzywny klub warszawski to nie wiocha, gdzie się walą sztachetami po łbach, ale nawet nieużywana broń raz do roku wystrzela.
      Panny może i będą, bo cześć pań traktuje barmanów i ochroniarzy jako swego rodzaju nagrody pocieszenia jak nic innego nie udało się wyrwać, ale wątpię żeby na dłuższą metę to była atrakcyjna perspektywa.
    • little_fish Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:43
      Idealna praca dla młodego mężczyzny - a co w momencie, gdy przestanie być młody?
    • aqua48 Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 11:55
      patrzpada napisała:

> ojciec bardzo mocno namawia syna na taką pracę oferując wykorzystanie swoich kontaktów,
      > aby syna przyjęli na praktykę do ekskluzywnego baru w stolicy.
      > Wizja ojca jest następująca: idealna praca dla młodego mężczyzny, duży dostęp do dziewczyn,
      > gdzie one same ustawiają sie w roli petenta. Przekonuje Was taka argumentacja?

Jestem przekonana, że ten ojciec jest wyjątkowym seksistowskim bucem, a może też i alkoholikiem. Ekskluzywnym.
      • anorektycznazdzira Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:06
        Lub kryzysik wieku średniego przycisnął jajka i pan wydaje głosy jakie wydaje
      • taki-sobie-nick Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 00:37
        A właśnie, jaki zawód wykonuje ojciec?
    • triss_merigold6 Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:02
      NOPE.
    • gris_gris Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:12
      E, weszlam, bo chcialam wiedziec, kto to jest profesor Barman, a tu takie cos...
      • alpepe Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:18
        Tak samo.
      • taki-sobie-nick Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 00:33
        No, ja też. Myślałam, że profesor został barmanem.
        • ayelen40 Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 04:20
          A ja ze niemieckie nazwisko, tyle że spolszczone i przez jedno n.
    • alpepe Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:19
      Ten ojciec to pewnie sam nie za bardzo wykształcony jest, co?
    • alpepe Re: Prof. barman na teraz 25.09.23, 12:21
      Moja córka miala dziwną wizję zrobienia kursu barmańskiego i pracy jako barmanka w czasie studiów. Nic nie powiedziałam, ona zmieniła zdanie, pracuje w praktyce chirurgów plastycznych. Może nie zarobi tyle, ile by zarobiła jako barmanka, ale jednak uważam, że dobrze się stało.
    • taki-sobie-nick Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 00:35
      Infantylna wizja. Niby dlaczego dziewczyny mają się ustawiać do barmana?

• ayelen40 Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 04:22
        Jest podobno taka wizja erotyczna, żeby się przespać z nieznajomym barmanem w Barcelonie. Izdebski chyba kiedyś mówił.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 01:50
      Troll, nie? Bo ja z perspektywy 17 lat w gastro (w tym 8 za barem, z certyfikatami, a jakże!) mogę powiedzieć, że to jest bardzo trudny zawód oraz obarczony wysokim ryzykiem uzależnienia od alkoholu oraz/lub narkotyków.
      Jeśli nie jesteś trollem to daj więcej info: np. jakie zdolności ma chłopak, jaką osobowość (to nie jest robota dla introwertyków) oraz czy ma zadatki na studia, po których będzie miał pracę. Osobiście uważam, że to jest spoko opcja dla młodych dorosłych, którzy nie widzą sensu w studiach, można się rozwijać w tym zawodzie, świadomość picia rośnie, więc dobre koktajle są odpowiednio wynagradzane przez gości, ALE: trzeba mieć pomysł co potem, odkładać kasę i twardo stąpać po ziemi. Tyle mogę napisać z osobistych doświadczeń oraz obserwacji znajomych.
      P.S. jeśli się nie będzie nadawał to żadne znajomości mu nie pomogą, wyleci bardzo szybko z roboty.
    • engine8t Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 02:29
      Ja widzac ile zona placi za "wlosy" co miesiac to bym mu poradzil raczej aby skonczyl kursy normalnego i "dezajnerskiego" obcinania wlosow.
      Wiekszy dostep do porzadnych i raczej bogatych kobiet a nie takich co przychodza do baru kto wie po co..
      I na loklnych forach nie widz aby ktokolwiek chwalil czy dpytywal sie o dobrego barman ale wszytki epani i paanowi o dobrego fryzjera. A w czasie studiow tez chyba okazja aby dorobic w kazdej wolnej chwili i nie ryzkowac ze sie padnie w jakies poroblemy zwiazane z barami - a tm sie rozni ludzi przwijaja
    • muszebosieudusze Re: Prof. barman na teraz 26.09.23, 04:40
      Jeśli wątek prawdziwy to IMO rozumowanie ojca takie ze sam wydaje dużo w barach i szuka sposobu żeby mu się zwróciły pieniądze które wydaje na napiwki. Gdyby młody człowiek chciał to więcej sensu by miało najpierw uruchomić te kontakty i załatwić posadę i jak się okaże ze młody te prace lubi i rokuje to bar mu sam może taki kurs obstawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka