Dodaj do ulubionych

Wełniany koc

28.09.23, 21:51

Zapragnęłam na jesienni zimę koca. Wełnianego. Prawdziwego. W internecie jest tego mnóstwo, ale nie wiem jak z jakością.
Polećcie sklep z dobrymi gatunkowo kocami.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:08
      ale chcesz merynosy/ kaszmiry/ wielblady takie z runem czy gladko tkane?

jesli te pierwsze to:

www.merino-polska.pl/ kupuje u nich od lat

jesli to drugie to:
      www.dekoria.pl/koce-i-pledy,g361.html

z tym, ze przy takich gladko tkanych ciezko jest znalezc wiekszy rozmiar np 2×2m jesli ma byc 100% welny
      • filutek.von.glutek Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:30
        Nie wiem co chcę, coś miękkiego, ciepłego. Idę patrzeć.
        • mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:33
          jesli miekkie to raczej kaszmir lub wielblad, merynosy sa troche szorstkie, te gladko tkane tez
    • alfa36 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:12
      merino-polska.pl/oferta,koc-z-welny-jagniecej-z-fredzlami-11160,55,5374.html
      Ten mam, co prawda pokrywa skórzaną kanapę, ale jest fajny i do przykrycia również.
      • mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:14
        o, maja juz i gladko tkane, dawno nie robilam u nich zakupow a taki wlasnie by mi przydal, dzieki smile
      • chococaffe Re: Wełniany koc 29.09.23, 07:06
        Jaki ładny.
    • butkasuflera Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:09
      kiedyś dostałam koc wełniany i był ciepły, ale zapach dla mnie nie do przejścia i oddałam bez żalu, te nowe teraz są bezzapachowe ?
      • mysiulek08 Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:14
        wystarczylo wyprac przed uzyciem 😏

welna, szczegolnie w kocach z runem ma swoj zapach ale pierwszym praniu juz nie czuc
        • nellamari Re: Wełniany koc 29.09.23, 06:33
          Ja wyprałam swój i mi się skurczył sad
    • slatynka85 Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:31
      Mam z Ikei różowy i jest po prostu mega.
      Dwa tygodnie temu prałam go i do płukania użyłam ten płyn z Biedronki, Eden chyba i właśnie się zorientowałam, że nadal pachnie!
      Ten płyn jest rewelacyjny , ale może to kwestia tego, że to wełna? Nie suszyłam go w suszarce tylko powiesiłam, żeby sam wyschnął.
    • lodomeria Re: Wełniany koc 29.09.23, 01:15
      Parę lat temu kupiłam kilka ostatnich sztuk z polskiej fabryki, która się zamykała. W cenach podobnych do marketowych kocy zrobionych z nie wiadomo czego, nie wiadomo gdzie.
      Jakbym kupowała teraz, też bym zwróciła uwagę na to, żeby było zrobione lokalnie.
    • alchemy_alice Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:23
      Ja się podepnę. Też poszukuję koca, ale ma być ciężki, jakby zrobiony z grubych sznurków (wełnianych) i żeby nie gryzł. Może w swoich poszukiwaniach natrafisz na coś tak dziwnego. Jak natrafisz, daj znać smile
      • mysiulek08 Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:45
        cos takiego?

stiulove.pl/pl/p/Koc-z-welny-czesankowej-recznie-wyplatany/341
        • igge Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:55
          Boszszee jak ja mogłam omijać ten wątek.
          Teraz jestem w kropce tzn osiołkowi w żłobie dano...

Dzięki za linki polecajki
          Z takim kocem to ani jesień ani zima niestraszna.
          • misiamama Re: Wełniany koc 29.09.23, 09:07
            Ja mam taki pleciony. Bardzo ładnie wygląda, jest miękki, nie śmierdzi, ale ma dwa minusy - ta wełna daje takie kłaczki które się przyczepiają do ubrań (do mebli nie) oraz jeśli się przykrywam, to muszę składać w dwie warstwy, ponieważ przez dziury czuję zimno.
          • zakupowamama3883 Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:38
            Te kocyki są fajne, w dotyku tez są miękkie i przytulne . Właśnie nie gryzą jak te z Zakopca.. tylko są takie, jakby puszyste wink
        • alchemy_alice Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:14
          Niestety nie. Ten jest pewnie lekki i miękki i taki puchaty (nie wiem jak to określić). Ja szukam takiego co nie będzie taki miękki (ale nie gryzący) i będzie ciężki. Kiedyś widziałam takie cudo, ale zamknęli mi ten sklep internetowy i nigdzie nie mogę podobnego wyczaić
    • wena-suela Re: Wełniany koc 29.09.23, 09:25
      Tylko pamiętaj, że te merynosy/kaszmiry czy camele z Merino Polska są tylko z nazwy. To zwykła owcza wełna. jedynie w camelu jest jakiś homeopatyczny dodatek wełny wielbłądziej. Najlepszy taki do siedzenia na kanapie byłby ten zalinkowany z wełny jagnięcej. Pozostałe to raczej wyroby do spania. I pachną owca nawet po wypraniu, powiedziałabym szczególnie po wypraniu. Mnie to akurat nie przeszkadza i świadczy o tym że to wełna owcza.
    • rosie Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:26
      Ja też zapragnęłam w tym roku koca wełnianego. I kupiłam sobie taki na krupówkach. Jeny jak on śmierdział w samochodzie. Wracaliśmy w upalny dzień, leżał na tylnej szybie (nie pomyślałam o bagażniku wypchanym torbami). Kupilam taki gruby, wzór w liście (jak z linku merino-polska). Ale ciepły jest smile. Teraz marzę o takim gladkim z frędzlami.
    • wbka1 Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:34
      Podpowiadam, neutralny zapachowo i bardzo przytulny to koc bawełniany Bassetti - drogo, ale warto!
    • zakupowamama3883 Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:55
      stiulove.pl/pl/c/Koc-z-welny-czesankowej/25

Te kocyki są fajne, w dotyku tez są miękkie i przytulne . Właśnie nie gryzą jak te z Zakopca.. tylko są takie, jakby puszystewink
    • krwawy.lolo Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:58
      Mnie się koc kojarzy z plażą w dzieciństwie.
      • krwawy.lolo Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:59
        Ręcznik jest dużo późniejszym wynalazkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka