filutek.von.glutek 28.09.23, 21:51 Zapragnęłam na jesienni zimę koca. Wełnianego. Prawdziwego. W internecie jest tego mnóstwo, ale nie wiem jak z jakością. Polećcie sklep z dobrymi gatunkowo kocami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:08 ale chcesz merynosy/ kaszmiry/ wielblady takie z runem czy gladko tkane? jesli te pierwsze to: www.merino-polska.pl/ kupuje u nich od lat jesli to drugie to: www.dekoria.pl/koce-i-pledy,g361.html z tym, ze przy takich gladko tkanych ciezko jest znalezc wiekszy rozmiar np 2×2m jesli ma byc 100% welny Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:30 Nie wiem co chcę, coś miękkiego, ciepłego. Idę patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:33 jesli miekkie to raczej kaszmir lub wielblad, merynosy sa troche szorstkie, te gladko tkane tez Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:12 merino-polska.pl/oferta,koc-z-welny-jagniecej-z-fredzlami-11160,55,5374.html Ten mam, co prawda pokrywa skórzaną kanapę, ale jest fajny i do przykrycia również. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wełniany koc 28.09.23, 22:14 o, maja juz i gladko tkane, dawno nie robilam u nich zakupow a taki wlasnie by mi przydal, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
butkasuflera Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:09 kiedyś dostałam koc wełniany i był ciepły, ale zapach dla mnie nie do przejścia i oddałam bez żalu, te nowe teraz są bezzapachowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:14 wystarczylo wyprac przed uzyciem 😏 welna, szczegolnie w kocach z runem ma swoj zapach ale pierwszym praniu juz nie czuc Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Wełniany koc 29.09.23, 00:31 Mam z Ikei różowy i jest po prostu mega. Dwa tygodnie temu prałam go i do płukania użyłam ten płyn z Biedronki, Eden chyba i właśnie się zorientowałam, że nadal pachnie! Ten płyn jest rewelacyjny , ale może to kwestia tego, że to wełna? Nie suszyłam go w suszarce tylko powiesiłam, żeby sam wyschnął. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Wełniany koc 29.09.23, 01:15 Parę lat temu kupiłam kilka ostatnich sztuk z polskiej fabryki, która się zamykała. W cenach podobnych do marketowych kocy zrobionych z nie wiadomo czego, nie wiadomo gdzie. Jakbym kupowała teraz, też bym zwróciła uwagę na to, żeby było zrobione lokalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:23 Ja się podepnę. Też poszukuję koca, ale ma być ciężki, jakby zrobiony z grubych sznurków (wełnianych) i żeby nie gryzł. Może w swoich poszukiwaniach natrafisz na coś tak dziwnego. Jak natrafisz, daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:45 cos takiego? stiulove.pl/pl/p/Koc-z-welny-czesankowej-recznie-wyplatany/341 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wełniany koc 29.09.23, 02:55 Boszszee jak ja mogłam omijać ten wątek. Teraz jestem w kropce tzn osiołkowi w żłobie dano... Dzięki za linki polecajki Z takim kocem to ani jesień ani zima niestraszna. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wełniany koc 29.09.23, 09:07 Ja mam taki pleciony. Bardzo ładnie wygląda, jest miękki, nie śmierdzi, ale ma dwa minusy - ta wełna daje takie kłaczki które się przyczepiają do ubrań (do mebli nie) oraz jeśli się przykrywam, to muszę składać w dwie warstwy, ponieważ przez dziury czuję zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
zakupowamama3883 Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:38 Te kocyki są fajne, w dotyku tez są miękkie i przytulne . Właśnie nie gryzą jak te z Zakopca.. tylko są takie, jakby puszyste Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:14 Niestety nie. Ten jest pewnie lekki i miękki i taki puchaty (nie wiem jak to określić). Ja szukam takiego co nie będzie taki miękki (ale nie gryzący) i będzie ciężki. Kiedyś widziałam takie cudo, ale zamknęli mi ten sklep internetowy i nigdzie nie mogę podobnego wyczaić Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Wełniany koc 29.09.23, 09:25 Tylko pamiętaj, że te merynosy/kaszmiry czy camele z Merino Polska są tylko z nazwy. To zwykła owcza wełna. jedynie w camelu jest jakiś homeopatyczny dodatek wełny wielbłądziej. Najlepszy taki do siedzenia na kanapie byłby ten zalinkowany z wełny jagnięcej. Pozostałe to raczej wyroby do spania. I pachną owca nawet po wypraniu, powiedziałabym szczególnie po wypraniu. Mnie to akurat nie przeszkadza i świadczy o tym że to wełna owcza. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:26 Ja też zapragnęłam w tym roku koca wełnianego. I kupiłam sobie taki na krupówkach. Jeny jak on śmierdział w samochodzie. Wracaliśmy w upalny dzień, leżał na tylnej szybie (nie pomyślałam o bagażniku wypchanym torbami). Kupilam taki gruby, wzór w liście (jak z linku merino-polska). Ale ciepły jest . Teraz marzę o takim gladkim z frędzlami. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Wełniany koc 29.09.23, 19:34 Podpowiadam, neutralny zapachowo i bardzo przytulny to koc bawełniany Bassetti - drogo, ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś
zakupowamama3883 Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:55 stiulove.pl/pl/c/Koc-z-welny-czesankowej/25 Te kocyki są fajne, w dotyku tez są miękkie i przytulne . Właśnie nie gryzą jak te z Zakopca.. tylko są takie, jakby puszyste Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:58 Mnie się koc kojarzy z plażą w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wełniany koc 29.09.23, 20:59 Ręcznik jest dużo późniejszym wynalazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś