Dodaj do ulubionych

Lodówka side by side

30.09.23, 22:48
Ktora ma? Lepsza taka z 2 drzwiami czy 4? Co polecacie, czego nie i na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Przymierzamy się do remontu kuchni i w sumie wizualnie podoba mi się bardziej taka z 4 drzwiami, jakas bardziej symetryczna, no i są osobne drzwi do zamrażalnika i osobne do chłodziarki a to chyba nie jest reguła w tych dwudrzwiowych, prawda?
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Lodówka side by side 30.09.23, 22:57
      w dwudrzwiowych masz osobno chlodziarke ( z regulu wieksza) i osobno zamrazarke ( wezsza)

a co wybierzesz, zalezy od twoich preferencji i budzetu i miejsca
      sa tez french, gora chlodziarka, dol zamrazarka (szuflady)
      przejedz sie do sklepu/sklepow, ogladnij wnetrza, gabaryty 'na zywo' i wtedy decyduj

ja mialam zawsze ochote na sidebyside, ale jak poogladalam to zrezygnowalam, z french tez, kupilam dwie osobne wysokie szafy boscha ( osobno chlodziarka, osobno zamrazarka) i to jest dla mnie najlepsze rozwiazanie, bez dodatkowych bajerow typu kostkarka czy zbiornik na wode
      • miss_fahrenheit Re: Lodówka side by side 01.10.23, 12:15
        Jako właścicielka lodówki side-by-side podpisuję się pod Mysiulkiem. Następne będą osobne i żadnych wbudowanych kostkarek (za często się psują).
      • princy-mincy Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:25
        o widzisz, nawet nie wiedziałam, że można kupić osobno!
        • mysiulek08 Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:34
          mozna smile

tak to wyglada u mnie, fota jeszcze z etapu przeprowadzki, wiec troche rozgardiaszu jest, jedna szafke trzeba bylo zdemonotwac, zabraklo 1cm, ale juz wszystko jest na swoim miejscu

i nie, nie kucam, schylam sie tez niespecjalnie meczaco smile
          • princy-mincy Re: Lodówka side by side 02.10.23, 14:35
            Glebokie obie! Ile maja cm?
            Ja bym chciala zeby u mnie bylo jako jednosc, nic nie wystaje przed linie szafek.
            • mysiulek08 Re: Lodówka side by side 02.10.23, 15:44
              szerokosc 60cm
              glebokosc 66 (liczone razem z kratka chyba radiatora ale tyl jest calkiem plaski)
              wysokosc 208 cm

ja musialam sie dostosowac do tego co zastalam w kuchni ( jak u nas typowo byla gotowa) i do tego co bylo na rynku wink szafa obok ma 60 cm glebokosci wiec sila rzeczy lodowka wystaje (nie jest dosunieta do sciany gdyz tylko w jednym ustawieniu mozna bylo zlapac normalny poziom tongue_out)
              lodowka w srodku
              glebokosc 46 cm
              szerokosc 50

zamrazarka ma 5 szuflad roznej pojemnosci i dwie zamykane polki

wybacz, fot wnetrza nie zrobie, z wiadomych wzgledow 🤣😋

tylko chyba tych modeli bosch nie ma juz ofercie ale inne marki pewnie tak (miele jest chyba nizsza)
    • al_sahra Re: Lodówka side by side 01.10.23, 03:55
      To zależy od Twojego stylu życia/gotowania/jedzenia. My rzadko sięgamy do zamrażarki, więc dla nas idealna jest lodówka french door: na górze szeroka chłodziarka z podwójnymi drzwiami, na dole chłodziarki szuflada, a jeszcze niżej zamrażarka (głęboka szuflada). Gdybym miała side-by-side, to po pierwsze zamrażarka byłaby w połowie pusta, a po drugie musiałabym kucać za każdym razem, kiedy chciałabym wyjąć coś z dolnych półek chłodziarki. Tym bardziej nie sprawdziłyby u nas się dwie duże szafy o pełnej szerokości, jakie ma Mysiulek. Ale to my, a Ty możesz mieć inne potrzeby.

Pamiętaj, że w standardowej side-by-side chłodziarka jest wąska i jeśli chciałabyś tam włożyć duży półmisek albo paterę, to może być problem. Zamrażarka jest oczywiście jeszcze węższa, ale tam się zwykle wkłada mniejsze rzeczy..
      • muszebosieudusze Re: Lodówka side by side 01.10.23, 04:04
        I jak ktoś ma w zwyczaju kupować mrożoną pizzę to też mu taka side by side nie podejdzie.
      • princy-mincy Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:27
        ee to słabo jak takie wąskie rozumiem, że mowa o takiej gdzie z jednej strony zamrażarka, z drugiej chłodziarka. Taka 4-drzwiowa ma prawie metr szerokości. Schylanie się mi nie przeszkadza (teraz też się schylamy). Dzięki!
        • mysiulek08 Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:36
          ale metr szerokosci to nie jest jakos specjalnie duzo, biorac pod uwage, ze wnetrze bedzie jednak wezsze
        • al_sahra Re: Lodówka side by side 02.10.23, 00:34
          princy-mincy napisała:

> ee to słabo jak takie wąskie rozumiem, że mowa o takiej gdzie z jednej strony z
          > amrażarka, z drugiej chłodziarka. Taka 4-drzwiowa ma prawie metr szerokości.

Chyba się nie rozumiemy. Side-by-side to znaczy właśnie, że z jednej strony jest zamrażarka a z drugiej chłodziarka - chyba o to pytałaś?

Standardowa amerykańska lodówka side-by-side ma właśnie niecały metr szerokości na zewnątrz (36 cali = 91.5 cm) i to jest moim zdaniem bardzo mało. Półki w zamrażarce będą miały trochę ponad 30 cm szerokości, półki w chłodziarce niewiele więcej. Dlatego dla mnie lepszą opcją jest french door, bo wtedy chłodziarka zajmuje całą szerokość i jest lepiej ustawna, a zamrażarka (z której rzadko korzystam) jest na dole w formie szuflady (zamiast szuflady mogą być na dole podwójne drzwi do zamrażarki, ale to w dalszym ciągu nie jest side-by-side).

Natomiast rozwiązanie, jakie proponuje Mysiulek to są dwa oddzielnie sprzęty obok siebie, które łącznie są sporo szersze. Powinnaś chyba najpierw zdecydować, ile masz na to miejsca i jaki budżet, a także ile Ci potrzeba objętości, a potem zastanawiać się nad konfiguracją w obrębie danej wielkości.
          • princy-mincy Re: Lodówka side by side 02.10.23, 07:06
            dzięki. wszystkie te lodówki są w sklepie internetowym pod hasłem side by side, stąd cmzatem.moja ignorancja w temacie.
            obecnie mam lodówkę w zabudowie, która jest wąska, więc takie side by side wydawało mi się mega szerokie.
            zależy mi na sporej pojemności zamrażarki l, bo mrozimy dużo owoców sezonowych.
    • dariamax Re: Lodówka side by side 01.10.23, 09:11
      Lodówki sidebyside wewnątrz są dość małe przy swoich gabarytach, i mało ustawie w środku. Obejrzałam wszystko co było na rynku i w rezultacie kupiłam podobnie jak Mysiulek dwie kolumny. Ja mam Samsunga Twin, olbrzymia lodówka i dużą zamrażarka stoją obok siebie połączone, rączki mają na środku. O wiele lepsze rozwiązanie i energetycznie oszczędniej oraz z wyszło taniej.
      • princy-mincy Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:28
        dzięki, oblukalam w necie i to chyba lepsze rozwiązanie
      • hanusinamama Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:46
        Ja mam aristona mniejszą dwudrzwiową plus 2 szyflady zamrażarki.
        Na szorokośc ma 70 cm i prawie 80 głęboka.
    • kanna Re: Lodówka side by side 01.10.23, 09:28
      Mam dwustronna , połowa to zamrażarka z podajnikiem lodu i wody, połowa chłodziarka.
      Dużo mrożę, ale mnie to super rozwiązanie.
      • princy-mincy Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:29
        czy kostkarka często się psuje?
    • jkl13 Re: Lodówka side by side 01.10.23, 11:16
      Mam Samsung twin, ma zdecydowanie więcej miejsca w środku niż jakakolwiek sidebyside. Ustawiłam obok siebie dwie kolumny - chłodziarkę i zamrażarkę,.rączki po środku, ale widziałam też aranżacje, gdy kolumny były rozdzielone dodatkową lodówka na wino. Efekt był świetny, może przy remoncie się skuszę.
    • amast Re: Lodówka side by side 01.10.23, 14:14
      Ja mam side by side czterodrzwiową. Na górze dwudrzwiowa chłodziarka, na dole 2 oddzielne komory zamrażarki. Bardzo lubię.
      • muszebosieudusze Re: Lodówka side by side 02.10.23, 00:47
        To nie jest side by side.
        • princy-mincy Re: Lodówka side by side 02.10.23, 07:08
          no ja właśnie myślałam, że też się zalicza do side by side bo tak się pokazują w sklepach internetowych
          • tairo Re: Lodówka side by side 02.10.23, 21:26
            Czasem sklepy z braku lepszej organizacji upychają je w kategorii side by side, ale to nie to samo.
    • jana111 Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:02
      Team french door. Nie lubię się schylać do lodówki, zamrażarkę otwieram znacznie rzadziej.
      Ta którą rozważasz, to właśnie taka konstrukcja, tylko drzwiczki zamiast szuflady na dole?
      • princy-mincy Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:29
        tak, drzwiczki na dole
    • lilia-anna Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:30
      Ja mam srebrnego samsunga side by side. Dwudrzwiowa: po lewej zamrażarka z wodą i lodem, po prawej lodowka. Jestem zadowolona. Nie pamiętam, jaki to dokładnie model. Dużo gotuję; lodowka mi się sprawdza.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Lodówka side by side 01.10.23, 19:35
      Mam starego typu, dwudrzwiową, po pierwszym tygodniu chciałam ją wy.... przez okno, ale szkoda mi było bo droga była i tak sobie z nią żyje od ponad 10 lat bo się nie chce zepsuć.
      Co mnie wkurza:
      Brak szuflad po całosci w zamrażarce i bardzo waskie półki.
      W lodówce wkurzają mnie waskie półki.
      Jaj już wyzionie ducha albo w ciagu najbliższych 2 lat kupie sobie taka z 2-3 szufladami jako zamrażarka i 2 drzwi otwierane jako lodówka ale bez tego beznadziejnego podzielnika w środku który zabiera z 5 cm miejsca i sprawia, ze masz 25 cm zamrażalnik i max 50 cm lodówkę - a pewnie jeszcze mniej ale nie chce mi się iść z miarką.
      • muszebosieudusze Re: Lodówka side by side 02.10.23, 14:12
        No tak, one są mniej wygodne i gorzej ustawie w środku ale na ogół są bardzo trwałe bo nie musza pompować zimnego powietrza do góry, przynajmniej tak mi kiedyś jeden serwisant tłumaczył
    • princesswhitewolf Re: Lodówka side by side 01.10.23, 20:39
      Poprzednia mialam French a teraz American ( 4 drzwi) i powiem ze wole ta American.
    • miki.20105 Re: Lodówka side by side 02.10.23, 19:07
      Ja mam beżową Sharp i bardzo ją lubie bo mogę wstawić całe blachy ciasta i garnki. Nie ma podziałki pionowej na górze
    • tairo Re: Lodówka side by side 02.10.23, 21:24
      Nie, nie side by side, czyli taka niesymetrycznie dzielona pionowo, gdzie masz wysoką wąską lodówkę po jednej stronie i wysoką jeszcze węższą zamrażarkę po drugiej. Mało miejsca w środku, ciężko upchać pizzę w zamrażarce albo blachę ciasta w lodówce, i ciągle się schylasz.
      Lodówka dzielona w poziomie, tzw. french door jest dużo praktyczniejsza i wygodniej się z niej korzysta - lodówka jest szeroka i nie trzeba się do niej schylać. Zamrażarka jest na dole, mogą być szuflady, mogą drzwi - jak sobie wolisz, ja wolę szuflady, bo nic nie leży zapomniane w głębi półek.
      • muszebosieudusze Re: Lodówka side by side 02.10.23, 21:48
        A jak szuflady to żeby się otwierały bez otwierania drzwi, bo bywają takie co mają szufladę z regulowaną temperaturą niezależna od zamrażarki ale są tez takie co mają ją w środku, czyli za każdym razem żeby się do niej dostać musisz otwierać te drzwi na oścież, to nie jest specjalnie ekonomiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka