Dodaj do ulubionych

Godziny pracy.

01.10.23, 09:24
Witajcie drogie emamy. Mam pytanie. wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim i w grafiku jako jedyna z 20 osobowego zespołu pracuje po 8 godzin. Wszyscy pracownicy pracują po 12 godzin. Dawniej też pracowałam po 12 godzin. Porozmawiam oczywiście z szefową co do zmiany godzin, ale co jeśli się nie zgodzi, to czy dalej będę musiała jako jedyna z zespołu pracować po 8 godzin? Dodam, że te godziny to nie od 7 czy 9 rano, a od południa do wieczora. Inni pracują po 15 dni a ja 21. Strasznie mnie to uwiera. Gdy się zatrudniałam kilkanaście lat temu były dwie zmiany od 7 do 15 i od 15 do 23. W umowie nic nie mam o godzinach pracy, mam normalną umowę o pracy. Dziękuje z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • turbinkamalinka Re: Godziny pracy. 01.10.23, 09:46
      Ty jesteś forumką która zapomniała poinformować kadry że po urlopie macierzyńskim wraca do pracy i nie wpisali cię na grafik?
      Jeśli tak to czemu się dziwisz że szefowa cię wcisnęła w grafok jako zapchajdziurę?
    • polalikia Re: Godziny pracy. 01.10.23, 09:50
      Nie wiedziałam dokładnie co mi nie pasuje - świetnie to rozpoznałaś. Jestem taką zapchajdziurą, znam się na swojej pracy i pomagam na dwa zespoły. Nie jestem tamtą forumką.
      • turbinkamalinka Re: Godziny pracy. 01.10.23, 09:58
        A to przepraszam. Nie chciałam cię obrazić. Tamta nie poinformowała kadr że wraca i się dziwiła że nie ma jej w grafiku.
    • berdebul Re: Godziny pracy. 01.10.23, 10:21
      Masz dziecko do lat 4? Wiec nie możesz pracować po 12h.
    • polalikia Re: Godziny pracy. 01.10.23, 10:27
      Wcześniej mając małe dziecko pracowałam po 12 godzin i nie było to problemem.
      • berdebul Re: Godziny pracy. 01.10.23, 10:31
        Może hr się zmieniły i ktoś ogarnął.
        • alewcale Re: Godziny pracy. 02.10.23, 18:55
          No zara a to nie jest tak, że jak ona chce i wyraża tym samym zgodę to może być rozpisana na zmiany 12godzinne?
      • 152kk Re: Godziny pracy. 01.10.23, 10:52
        Jeśli się zgadzasz na taki system pracy - to możesz. Pracodawca powinien tylko zadbać, żeby mieć Twoja zgodę na piśmie.
    • maslova Re: Godziny pracy. 01.10.23, 11:43
      Od kwietnia br. do kodeksu pracy weszły przepisy na podstawie dyrektywy unijnej Worki life ballance. Zgodnie z nimi pracownik - rodzic dziecka w wieku do lat 8 może wnioskować do pracodawcy o ustalenie elastycznego czasu pracy. To oznacza możliwość m.in. pracy zdalnej, hybrydowej, ustalenie indywidualnego rozkładu czasu pracy itd. Pracodawca ma obowiązek uwzględnić wniosek, jeżeli pozwala na to organizacja pracy.
      • sol_13 Re: Godziny pracy. 01.10.23, 11:59
        Plus na mocy starych przepisów powinna pracować 7h zamiast 8 (przerwa na karmienie).
        • kachaa17 Re: Godziny pracy. 01.10.23, 12:09
          Jeśli karmi
          • sol_13 Re: Godziny pracy. 02.10.23, 18:48
            Wszyscy "karmią" po macierzyńskim 😉
      • tol8 Re: Godziny pracy. 02.10.23, 19:01
        Tak, powiedz to pracownikom Biedronki, nauczycielom czy brukarzom
        • maslova Re: Godziny pracy. 02.10.23, 20:02
          A teraz przeczytaj, co napisałam, jeszcze raz.
    • aankaa Re: Godziny pracy. 01.10.23, 12:08
      jako jedyna z 20 osobowego zespołu pracuje po 8 godzin. Wszyscy pracownicy pracują po 12 godzin. Dawniej też pracowałam po 12 godzin. Porozmawiam oczywiście z szefową co do zmiany godzin, ale co jeśli się nie zgodzi, to czy dalej będę musiała jako jedyna z zespołu pracować po 8 godzin?

chcesz pracować po 12 godzin, a wredna szefowa nie pozwala na to? big_grin
      • net.sandra Re: Godziny pracy. 01.10.23, 12:14
        Czego nie zrozumiałaś? Że ktoś woli pracować 15 dni po 12 godzin niż 21 dni po 8 godzin?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka