Dodaj do ulubionych

Zapalenie zatok

01.10.23, 14:31
No i doigrałam się, z błahego katarku znowu mi się przerodziło w to draństwo. Jutro lekarz, ale najgorsze jest to że we wtorek rano mam wylot. Ucho zatkane, pół gęby spuchnięte i obolałe i nie wiem czy brać antybiotyk i lecieć czy brać antybiotyk i sobie jednak te wakacje odpuścić bo może być gorzej. Najbardziej to się boję tego samolotu i różnicy ciśnień. Mąż niepocieszony, zaofiarował się że zostanie, ale w razie czego poleci sam. Jednak bardzo mi przykro bo już praktycznie do połowy jestem spakowana. Jak myślicie ma to sens?
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 14:41
      A na jak długo lecicie ewentualnie?
      • aqua48 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 14:52
        Na tydzień. Problemem jest dla mnie nie długość, tylko sam przelot. buuu...
        • nika_1985 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:17
          Na wysokości przelotowej pewnie będzie ok. Ok..będziesz zatkana,ale będzie ok, chociaż no nie będzie komfortowe.
          Prawdziwa jazda bez trzymanki zaczyna się na zniżaniu. Szkoda ucha..bo może nawet Ci się krew lać. Jak poważnie jesteś zatkana to nie ryzykowałabym lotu, jeśli masz ledwo widoczny katarek to jeszcze można zaryzykować.
          • towarzyszka_leila Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:12
            Jeśli dziś wystartuje z antybiotykiem, to do wtorku będzie na tyle lepiej, że poleci.
        • daszka_staszka Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:33
          Weź Ibuprom zatoki na czas lotu, odetka cię. Póki co ciepły termofor na zatoki kładź, następnie płukanie zatok irigasinem. Możesz też włączyć inhalacje z rumianku. Na rozrzedzenie wydzieliny najlepiej działa flegamina plus dużo pić. Na zatoki choruje od dziecka i ten schemat postępowania stawia na nogi 48g
    • bajgla Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 14:53
      Może idź na nocną pomoc, dostaniesz antybiotyk dzisiaj i we wtorek już będzie znacznie lepiej?
      • aqua48 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 14:57
        Rozważałam, ale czuję się generalnie źle i słabo i jak sobie pomyślę, że mam dodatkowo wysiadywać przed gabinetem to zrezygnowałam. Nie wiem czy słusznie.
        • bajgla Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:00
          Well, w zależności od funduszy możesz jeszcze rozważyć jakiegoś dojeżdżającego lekarza
          • aqua48 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:01
            Wiem, też się nad tym zastanawiam.
            • daniela34 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:03
              Ja bym tak zrobiła. Sądząc z opisu, jest kiepsko. To jeżeli cokolwiek ma pomóc w poprawie kondycji do chwili wyjazdu, to to cokolwiek musi zdarzyć się szybko. Wezwij lekarza.
            • turbinkamalinka Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 17:03
              Załatwiłabym lekarza i antybiotyk. Czy wyjadę to zależy od tego jak się będę czuła w tym dniu. Jeśli źle to mężowi życzę miłej podróży a sama nadal chlipię w chisteczki. Czy to z żalu czy nadprodukcji zatokowej smile Ale urlopu reszty redziny nie chciałabym zepsuć smile
        • kubek0802 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:30
          To idź do apteki po antybiotyk. Farmaceuta może wystawić przecież receptę i do wtorku będziesz po 4 dawkach.
          • nika_1985 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:49
            Także ale czy od razu pozbędzie się kataru i zablokowanego nosa? Wątpliwe
            • kubek0802 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:13
              nika_1985 napisała:

> Także ale czy od razu pozbędzie się kataru i zablokowanego nosa? Wątpliwe

Na katar i zatkany nos to chusteczki i sudafed.
              • nika_1985 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 19:13
                Tak..ale dłuższą podróż samolotem ja zabije. Szczególnie na znizaniu
          • zonda-m Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 19:47
            Jest różnica między samym prawem do wystawienia recepty, a prawem do diagnozowania i leczenia pacjenta (oraz z wzięciem za to odpowiedzialności).
    • nika_1985 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:15
      Nie ma sensu, w samolocie podczas zniżania będą Coś tak uszy boleć,że może się to serio źle skończyć.
    • simply_z Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 15:20
      Spróbuj...zupy cebulowej na zapalenie zatok. Brzmi idiotycznie ale mi zawsze pomaga.
    • elwirahanckok Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:06
      Może bardzo ucho rozboleć przy lądowaaniu i boleć tak sobie długo. Weź antybiotyk .
      A gdzie lecisz ,jeśli nad morze lub ocean to woda morska ulecza zatoki.
    • berdebul Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:11
      Jak nie lekarz asap, to chociaz krople na obkurczenie śluzówek i płukanie zatok.
    • kamin Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 16:26
      Anybiotyk już (receptę możesz zdobyć zdalnie)
      Inhalacje i spray z wodą morską
      Sudafed albo inny lek obkurczający śluzówki
    • aqua48 Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 19:34
      Dzięki dziewczyny. Zdecydowałam się na teleporadę, czekałam na nią trochę, ale mam już antybiotyk i pozwolenie na podróż jeśli do jutra wieczorem mi się poprawi. Lekarz zapewniał że powinno. Trzymajcie kciuki by tak było, bo dzisiejszy dzień mnie trochę przemielił.
      Tricku z zupą cebulową spróbuję już na miejscu smile Akurat będę w odpowiednim kraju.
      • hasty Re: Zapalenie zatok 01.10.23, 19:54
        Oby Ci się poprawiło!
    • szarmszejk123 Re: Zapalenie zatok 02.10.23, 08:55
      Mój najgorszy lot w życiu to Bari-Amsterdam z zapaleniem zatok. Myślałam, że na prawdę tam umrę, a to tylko dwie godziny.
      Ale jednak przeżyłam, więc... 🤷

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka