Dodaj do ulubionych

Pościg za Sebastianem

02.10.23, 11:00
Proponuje założyć wątek dotyczący pościgu za Sebastianem M. który jest podejrzany o spowodowanie tragicznego wypadku na A1.

Podobno jednak jest w Niemczech a nie na Dominikanie a paszport ma nieważny.

Kibicuje służbom by go złapały.

www.facebook.com/100065673031492/posts/pfbid021xvhQVtL8v7ZQjT6f61HhRbHFgvSvwNv7ST4yE4cLUhXTjpDDXjmJAchSNUWrCRZl/
Obserwuj wątek
    • jahelena [...] 02.10.23, 11:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • semihora Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:15
      Trzymamy kciuki za te służby, które go puściły? Czy za jakieś inne?
    • abria [...] 02.10.23, 11:19
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:38
        Mocna opinia. Jednak powinien zostać osądzony i jeśli sąd orzeknie winę, to odbyć odpowiednią karę.
        Spowodowanie wypadku z ofiarami śmiertelnymi w wyniku swojej głupoty to jednak nie to samo co morderstwo z premedytacją.
        • abria Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:44
          Zamordował z premedytacją: jechał nocą, stuningowanym samochodem, powyżej 250 km/h, do tego wymuszał przejazd (błyskał światłami, jechał "na zderzaku", itp.), potem nie udzielał pomocy, na pewno był pijany jak współpasażerowie, itd..
          • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:48
            z premedytacją to jakby chciał spowodować wypadek i śmierć tych ludzi
          • jasnoklarowna Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:08
            To nie takie proste. Zgodnie z kodeksem karnym w Polsce wypadek jest zawsze nieumyślny.
            Można umyślnie (bądź nieumyślnie) naruszyć zasady ruchu, przepisy itp, ale samo zderzenie zawsze jest nieumyślne.
            Co innego, gdyby miał zamiar zabicia tych konkretnych ludzi i doprowadził do kolizji świadomie, umyślnie zamierzenie. No ale wtedy nie byłby to wypadek ze skutkiem a zabójstwo umyślne.
        • engine8t Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 19:01
          no dziwisz sie ze sa takie opinie wsrod zwolenniczek aborcji?
          • figa_z_makiem99 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 20:38
            Ciekawe czy byłbyś taki cwany, gdyby twoja córka z rodziną siedziala w samochodzie, który spłonął. Jak najbardziej świat byłby lepszy, gdyby mamusia wcześniej abortowała typa w łonie.
      • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:08
        ja jednak wolę, żeby go złapano, żeby przeszedł proces, siedział w areszcie i w więzieniu.
      • 71tosia Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:57
        Co trzeba mieć w głowie piszac takie głupoty. Facet powinien być osadzony i trafić do wiezienia.
        • abria Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 21:04
          trafi na 8 lat, wyjdzie po 3, co to za sprawiedliwość
          • kropkacom Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 09:14
            Taka jaką przewiduje akurat prawo w danym kraju.
          • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 11:22
            moim zdaniem nie trafi, popija pinacoladę poza Europą i się śmieje.
    • taje Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:24
      Jeśli ma również obywatelstwo niemieckie, jak twierdzi ten wpis, to nieważność polskiego paszportu nie ma znaczenia. Mógł wyjechać na niemieckim...
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:48
        skoro nie miał ważnego polskiego to można przypuszczać że niemieckiego tym bardziej nie...
        • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:08
          dlaczego? Pytam serio - nie znam się na paszportach i bywatelstwach.
          • ayelen40 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 13:22
            Ja mam ważny niemiecki, polski nieważny i co?
        • jasnoklarowna Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:12
          niby tak, ale jakoś nie wierzę, że osoba tak majętna nie jeździła po świecie.
          A jeśli jeździła, to nie na samym dowodzie przecież, tacy nie ograniczają się do strefy Schengen. Prawdopodobnie więc skoro polski paszport się skończył, to niemiecki miał w zapasie. Liczę natomiast, że jeśli nie wyjechał jeszcze z Niemiec to nie ma na tyle układów w niemieckich służbach i go nie wypuszczą.
          • furiatka_wariatka Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:31
            Wystarczy, że w polskich służbach ma takie układy, że dostał akurat tyle czasu ile potrzebował, żeby prysnąć.
        • hanusinamama Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:58
          Skąd ci przyszło tak zawiłe odkrycie?? Serio weź rozpisz swój tok rozumiania.
    • angazetka Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:51
      Kibicujesz tym służbom, które dały mu oceany czasu na ucieczkę?
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:55
        pisz lepiej newsy z pościgu
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:37
          bywalec.hoteli napisał:

> pisz lepiej newsy z pościgu

No przecież sam otwarcie piszesz, że będziesz nadal głosować na PiS. Ten sam, który z naszych służb zrobił parodię. Za wypuszczenie Majtczaka odpowiedzialny jest Granatnik, Błaszczak i Zero. KROPKA.
          • pitupitt Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 16:04
            Mam nadzieję, że ludzie będą o tym pamiętali idąc do wyborów. Oraz na to, że śmierć tej rodziny pogrąży pisiorów tak samo jak śmierć B. Blidy.
          • anorektycznazdzira Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 06:22
            On tego nie ogarnia.
            • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 07:45
              Juz ci pisałem żebyś nie pisała na tematy na których się nie znasz
              • anomaliapogodowa81 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:43
                Hotelarz, cała twoja bytność na tym forum to pisanie o rzeczach, na których się nie znasz 🤣🤣🤣
              • anorektycznazdzira Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:50
                A ja ci pisałam, żebyś nie bredził, nie histeryzował, nie robił z siebie idioty. Spokojnie tłumaczyłam. No i jak grochem o ścianę.
    • turzyca Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 11:56
      A on ma niemieckie obywatelstwo? Bo jak tak, to niemiecki paszport można dostać w tydzień, normalna procedura za dodatkową opłatą, bez żadnych hocków klocków.
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:02
        No jeśli ma europejski nakaz aresztowania, to chyba Niemcy nie powinni wydawać mu paszportu? smile
        • angazetka Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 12:35
          Bo nie miał na to czasu PRZED jego wydaniem, prawda?
    • lucadimontezemolo Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:10
      Czy ktoś może wytłumaczyć różnicę procedury między krajem krórym mamy podpisaną umowę a krajem z kórym nie? Czy brak umowy oznacza ze poszukiwany jest "bezpieczny" czy mimo wszystko jest jakaś opcja sprowadzenia go do kraju?
      • jasnoklarowna Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:23
        Co do zasady nie ma opcji.
        Kraj który nie ma podpisanej umowy raczej nie wydaje bezinteresownie zatrzymanych na jego terytorium, nawet ich nie zatrzymuje najczęściej.
        W wyjątkowych przypadkach może, jeżeli np. gość jest niebezpieczny i zagraża potencjalnie temu krajowi w którym po ucieczce przebywa, albo np ojczyzna delikwenta ma kogoś interesującego na wymianę to wtedy następuje jednorazowe dogadanie dotyczące tylko konkretnego przypadku.
        A poza takimi okolicznościami gość jest bezkarny tam.

Jedynie Izrael potrafił wyprawiać się tajnie po np. zbrodniarzy ukrywających się w Argentynie i ich porywać na własne terytorium celem osądzenia. Innych przypadków podobnych nie znam. Możliwe jakieś nieoficjalne, może Amerykanie coś kombinowali z więźniami z bliskiego wschodu, słynne więzienie i przesłuchania na Mazurach. Ale to wszystko tajne i nieoficjalnie tylko się o tym mówi.
        No, jeszcze był Kramer w Vabanku ale to inna inszość była wink
        • melikles [...] 02.10.23, 14:28
        • kk345 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 15:06
          >Jedynie Izrael potrafił wyprawiać się tajnie po np. zbrodniarzy ukrywających się w Argentynie i ich porywać na własne terytorium celem osądzenia. Innych przypadków podobnych nie znam. Możliwe jakieś nieoficjalne

Jak rozumiem, ten Izrael to raportuje do ciebie bezpośrednio, a inne kraje nie mają takiego zwyczaju, więc pewności mieć nie mozesz? big_grin big_grin big_grin
          • jasnoklarowna Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 19:07
            Nie zrozumiałam powodu czepnięcia się mojej wypowiedzi.

Sprawa Izraela to żadna tajemnica, zdaje się, że sami się tym chwalili. Mosad nie takie akcje ma na koncie.
            Inne kraje nie ogłaszają, nawet jeśli coś takiego robią. Co w tym dziwnego/śmiesznego że nie znam, a podejrzewam że jakieś nieoficjalne mogą być????
            • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 19:27
              jasnoklarowna napisała:

> Mosad nie takie akcje ma na koncie.

to raczej mit, zwłaszcza, jeśli chodzi o udane porwania.
              Polecam "Wstań i zabij pierwszy" Ronena Bergmana.

> Co w tym dziwnego/śmiesznego że nie znam, a podejrzewam że jakieś nieoficjalne mogą być????

to, że nie znasz a o nich piszesz.
            • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 20:54
              Amerykanie tak tez robią - łapią podejrzanych przez siebie jako terrorystow i zawożą ich do takich miejsc jak Guantanamo gdzie nie obowiązuje takie prawo jak na terenie Stanów. Był przypadek ze niewinnego Pakistańczyka czy tam Afgańczyka pomylili z innym i trzymali kilka lat w Guantanamo.

A Izrael i Mosad ścigał nie tylko niemieckich zbrodniarzy wojennych ale tez np. sprawców zamachu na izraelska ekipę Olimpijska. Tylko tych mordował na miejscu zamiast sadzić.

„ W latach 1972 do 1979 liczne grupy operacyjne wspólnych sił, Mosadu i izraelskich agencji wywiadowczych tropiły na całym świecie członków i liderów Czarnego Września, stojących za zamachem podczas Igrzysk Olimpijskich w Monachium w 1972. Tajnym oddziałem odwetowym dowodził Mike Harari.” (wikipedia)

Jestem przekonany ze inne kraje mające znane wywiady: UK, Francja, ruskie, Chiny, Korea Pn robią podobne akcje.

Tego gościa co ściągnęły służby z Dominikany samolotem to ponoć Dominikana sama wyposażyła w strażników na czas lotu żeby nic nie kombinował.
            • kk345 Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 00:51
              jasnoklarowna napisała:

> Nie zrozumiałam powodu czepnięcia się mojej wypowiedzi.

Powodem jest taka konstrukcja wypowiedzi, która sugeruje, ze zostałaś poinformowana o akcji Izraela, a inne kraje ci raportu nie złożyły, więc tylko podejrzewasz nieoficjalne działanie...
              • jasnoklarowna Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 08:02
                Ok, nie patrzyłam w ten sposób. Izrael nie ukrywał, a o akcji w Niemczech to nawet film kręcono więc to uznałam za oficjalne.
                Co do reszty można podejrzewać, taka Ameryka się pewnie nie patyczkuje, ale też nie nagłaśnia swoich akcji.
                Chciałabym być taka ważna, żeby mi raportowali winkwinksmile
                Albo jednak nie, po co mi to, lepiej żyć w spokoju jako szarak smile
      • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 14:28

W przypadku istnienia umowy o ekstradycję mamy wskazaną ścieżkę sądowo-administracyjną i zobowiązanie państwa do rozpatrzenia składanego przez drugie państwo wniosku o ekstradycję zgodnie z tą ścieżką. Generalnie państwa w umowie ekstradycyjnej wzajemnie zobowiązują się do wydania drugiej stronie osoby, której dotyczy wniosek o ekstradycję, jeżeli ta wykaże, że zachodzą określone w umowie przesłanki. W przypadku braku umowy o ekstradycję nie ma takiego umownego zobowiązania między krajami ani wskazanej ścieżki sądowo-administracyjnej. Nie oznacza to jednak spokojnego snu dla tych, którzy do takiego kraju zwiali, bo takie państwo zawsze może uznać, że w ramach wymiany usług/dobrych stosunków dyplomatycznych należy przychylić się do prośby kraju poszukującego danej osoby o jej odesłanie pod nadzorem do tego kraju.
      • towarzyszka_leila Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 08:48
        W kraju z którym nie mamy umowy ekstradycyjnej można osądzić w ramach pomocy prawnej, ale tylko jeżeli kraj uzna czyn za warty tego zachodu.
        • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:04
          towarzyszka_leila napisała:

> W kraju z którym nie mamy umowy ekstradycyjnej można osądzić w ramach pomocy prawnej,

prawie dobrze, towarzyszko.
          Prawie, bo w ramach pomocy prawnej to można kogoś przesłuchać.
          • ayelen40 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:29
            Na razie Seba chce listu żelaznego...
            • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:34
              Jego adwokat mówi ze nie przyjedzie. Kurczę chyba trzeba łowców cieni wyslac którzy go dorwą. www.rp.pl/prawo-karne/art39213111-tragiczny-wypadek-na-a1-pelnomocnik-kierowcy-bmw-wydal-oswiadczenie
    • pitupitt Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 15:58
      🤣przecież oni zrobią wszystko, żeby go nie złapać. Nawet jakby został dostarczony na KGP...
      • towarzyszka_leila Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 08:51
        Do KGP to można sobie przyjść obiad zjeść, nikt tam nie prowadzi czynności z zatrzymanymi. Mnie tylko zadziwia, dlaczego kolejny raz sprawcą jest Seba z BMW. Nie dziwię się ludziom z Monachium, że próbują podnieść reputację marki w Polsce
    • tanebo001 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 16:09
      Wybrałem zły zawód... Nie wiedziałem że można zbić kokosy na kawie...
      • engine8t Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 19:05
        Tobie sie wydaje ze biznesy sie wybiera i to takie co to przynosza dochody jak sie spi. ?
        Ty po prostu nie rozumiesz ze na wszytkim jak sie ma glowe -nawet na smieciach, mozna zbic kokosy.
        • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 19:09
          Z tego co wiem to biznes się robi nie na kawie tylko na dzierżawieniu ekspresów do firm i ich serwisie i zaopatrywaniu w tandetną kawę.

Lokalna Palarnia kawy nie jest w stanie wyprodukować i sprzedać takiej ilości kawy żeby moc konkurować z Lavazzą i innymi przemysłowymi producentami zaopatrującymi duze sklepy.

Cos czuje ze tu ojciec robił biznesy na szmatach a synalek kasę przepuszczał na drogie fury i fancy biznes kawowy.
          • tanebo001 Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 20:09
            Znam ten biznes i raczej nie jest tak. Ze znanych mi, opłacalny polega na zmyleniu specjalnie tresowanych psów na granicy w celu importu najważniejszego produktu eksportowego Kolumbii. nawet przed kawą. Tyle że białego.
            • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 20:45
              w takim biznesie z Kolumbijczykami to się szybko umiera…
    • asia_i_p Re: Pościg za Sebastianem 02.10.23, 16:16
      Bo nie o to chodzi, by złapać króliczka, tylko by gonić go, gonić go . . .
    • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 00:19
      Tu ciekawe opinie byłych szefów CBŚ i CBA
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30256244,lowcy-cieni-znajda-sebastiana-majtczaka-gen-rapacki-brak.html
      • blasckbird13 Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 08:23
        bywalec.hoteli napisał:

> Tu ciekawe opinie byłych szefów CBŚ i CBA
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30256244,lowcy-cieni-znajda-sebastiana-majtczaka-gen-rapacki-brak.html
        Kiedy go znajdą? Za ile lat?
        Jakoś sprawcy wypadku 23 lutego 2020 w Łodzi na ul. Broniewskiego do dziś nie znaleziono. A zginęły w nim 2 osoby. Sprawca odszedł z miejsca z darzenia wrócił do domu, przebrał się i słuch po nim zaginął.
        • piabodensteinweinsberg Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 09:01
          Kiedyś jakoś w 2000r był przypadek oszusta, który założyl biuro podróży w Wawie. Nabrał tysiące ludzi, wysłał ich do Grecji, Tunezji i gdzieś tam jeszcze, tylko nigdzie nie oplacił hoteli i ludzie wylądowali na plaży. Założyciel uciekł do Australii, ma się tam znakomicie, a na stronach policji widzi list gończy za nim. Podobno policja ma wiedzę operacyjną, gdzie oszust siedzi, tylko nie ma umowy ekstradycyjnej z Australią, albo koleś po tylu latach dorobił się już obywatelstwa i AU nie chce go wydać. Tak też może być z Majtczakiem- policja wie, gdzie jest, ale ma związane ręce brakiem umowy. Poza tym poniewaz Majtczak ma niemieckie obywatelstwo, zgodę na jego ekstradycję musi również wydać niemiecki sąd- tak gdzieś wyczytałam.
          • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 08:28
            piabodensteinweinsberg napisała:

> tylko nie ma umowy ekstradycyjnej z Australią,

jest:
            isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20000050051
        • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 05.10.23, 13:56
          blasckbird13 napisał(a):

> Kiedy go znajdą? Za ile lat?

Już ponoć znaleźli.
      • lauren6 Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 12:15
        Nie mam wątpliwości, że gdyby nadal siedział w DE to niemieckie służby by go złapały. Ta Dominikana brzmi coraz bardziej prawdopodobnie. A jak go tam namierzą to co dalej? Umowy ekstradycyjnej nie ma i łowcy cieni mogą ugryźć się w tyłek.

Zesłanie do takiej dziury, wyjazd z kraju pochodzenia w zasadzie na zawsze, rozdzielenie z rodziną to jest pewnego rodzaju kara. Wiem, że nie o taką karę chodzi rodzinie ofiar, więc może chociaż da się w procesie cywilnym przekazać to co facet tu zostawił rodzinom ofiar w ramach odszkodowania. Choć tyle można dla nich zrobić.

Równie ważne w tym momencie jest pociągnięcie do odpowiedzialności ludzi, którzy puścili go wolno po wypadku i mataczyli w sprawie tego wypadku.
        • piabodensteinweinsberg Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 16:21
          lauren6 napisała:

> Nie mam wątpliwości, że gdyby nadal siedział w DE to niemieckie służby by go zł
          > apały. Ta Dominikana brzmi coraz bardziej prawdopodobnie. A jak go tam namierzą
          > to co dalej? Umowy ekstradycyjnej nie ma i łowcy cieni mogą ugryźć się w tyłek
          > .
          >
          > Zesłanie do takiej dziury, wyjazd z kraju pochodzenia w zasadzie na zawsze, roz
          > dzielenie z rodziną to jest pewnego rodzaju kara. Wiem, że nie o taką karę chod
          > zi rodzinie ofiar, więc może chociaż da się w procesie cywilnym przekazać to co
          > facet tu zostawił rodzinom ofiar w ramach odszkodowania. Choć tyle można dla n
          > ich zrobić.
          >
          > Równie ważne w tym momencie jest pociągnięcie do odpowiedzialności ludzi, którz
          > y puścili go wolno po wypadku i mataczyli w sprawie tego wypadku.

Obawiam się, że tam wszystko było zapisane na tatusia, a Sebciu oficjalnie nie ma nic. A nawet jakby nie było zapisane- to przed wyjazdem to zrobili. Zobaczcie jak oni od początku kombinowali ucieczkę, a zaczęło się od kasowania kont w mediach społecznościowych i wszelkich danych w sieci.
    • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 03.10.23, 23:47
      Czy rodzina, żona (która ponoć z nim uciekła - potwierdzone to??) może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za pomoc w ukrywaniu się?
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 00:03
        Może. Kodeks karny

„252. § 1. Kto utrudnia lub udaremnia postępowanie karne, pomagając sprawcy przestępstwa uniknąć odpowiedzialności karnej, w szczególności kto sprawcę ukrywa, zaciera ślady przestępstwa albo odbywa za skazanego karę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.”
      • lauren6 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 08:09
        Skoro żona przebywa z nim na Dominikanie to nic jej nie zrobią.
    • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 08:59
      mamy oświadczenie, obrońcy Sebcia
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wypadek-na-a1-wniosek-o-list-zelazny-dla-sebastiana-majtczaka/ezn2tsj,79cfc278
      • iberka Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:40
        🤣🤣
      • angazetka Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:56
        Co za menda.
    • misiamama Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:40
      Czy ktoś w ogóle wie, jaka odpowiedzialność mu grozi? Właśnie przeczytałam na dogmatykarnisty: Natomiast pirat drogowy, który w wyniku szaleńczej jazdy spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym wobec 3 osób, ma podlegać karze pozbawienia wolności do 8 lat (art. 177 § 2 k.k.)
      Serio do 8 lat? to znaczy, że po 4 mógłby ubiegać się o zwolnienie? ja rozumiem, że nikt normalny nie chce trafić do więzienia nawet na miesiąc, ale jednak - mając na szali Dominikanę do końca życia albo kilka lat więzienia w kraju, wybrałabym odbycie kary.
      • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 09:54
        Cos mi się wydaje ze ta Dominikana to podpucha. Gość zadekował się pewnie w Niemczech a może nawet w Polsce i próbuje grać na to ze zaginął jak kamien w wodzie na karaibskiej wyspie. A nawet nie miał polskiego paszportu to akurat by miał niemiecki. Liczba miejsc gdzie taki ktos może przebywać jest ograniczona. Hajs musiałby wziac w samochodzie (się!) i trzymać go w miejscu kryjówki płacąc gotowka.
        Dobrzy śledczy w połączeniu z kontrola kont i połączeń telefonicznych czy internetowych namierza go i znajdą.

Dodam ze Dominikana to nie jest duży kraj - wielkości województwa a przestępcy tam tez działają i mogliby zechcieć się „zaopiekować” zbiegłym i jego pieniędzmi…
        • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 14:42
          ZEA.
          • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 15:00
            no podobno Emiraty smile
      • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 13:25
        Więzienie to jedno (acz wątpię, żeby miał tak długie życie przed sobą), druga rzecz to zadośćuczynienie dla bliskich ofiar wypadku. A tu, biorąc po uwagę troje zmarłych, wchodzii w grę kwota z sześcioma zerami.
    • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 11:16
      lodz.se.pl/kierowca-bmw-zatrzymany-wpadl-na-lotnisku-krzysztof-rutkowski-ujawnia-aa-xcmW-ozKg-Ymzz.htmlZATRZYMANY!
      • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 11:19
        niby zatrzymany...
        • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 12:20
          jesli to prawda, to brawo!
    • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 13:16
      Podobno już prawie go złapali w Turcji, z której leciał do Emiratów na lewych niemieckich papierach.
    • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 04.10.23, 21:46
      Fajnie, że złapali, ciekawe jak z przywozem do kraju. Wiadomo już coś?
      • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 05.10.23, 07:39
        Z ZEA jakoby mamy świeżo podpisaną umowę ekstradycyjną.
      • ayelen40 Re: Pościg za Sebastianem 05.10.23, 07:52
        Zbigniew już wniosek podpisał.
    • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 13:45
      Czy są już wieści w sprawie ekstradycji Sebastiana?
      • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:46
        pisali zaraz po zatrzymaniu, że to może nawet kilka miesięcy potrwać...
        • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:49
          Ktoś nawet straszył, że kilka lat. Pytanie jakim cudem ma to iść w lata. Po to jest umowa ekstradycyjna by nie szło.
    • bywalec.hoteli Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 14:26
      analizę - próbę rekonstrukcji wypadku widzieliście?
      www.youtube.com/watch?v=6Ygh1KVAhq8
      • 11marlenka Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 16:15
        www.rp.pl/prawo-karne/art39232371-lodzki-adwokat-pasazerem-bmw-z-wypadku-na-a1

co to za półswiatek....
        • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:34
          Ciekawe czy obrońca. Bo jeżeli tak to nie może nim być.
          • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:45
            Jego obrońcą jest Tiutiunik Bartosz, w aucie jechał ktoś inny (gdzieś tu na forum juz padło nazwisko)
            • vivi86 Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:49
              Pamiętasz?
              • joana.mz Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 18:04
                było kilka razy linkowane na emamie a teraz nie mogę znaleźć... czyżby te wątki też poleciały?

ale znalazłam w sieci
                wykop.pl/link/7237315/adwokat-z-rodziny-b-europosel-pis-mial-byc-pasazerem-bmw-majtczaka
          • alicia033 Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 17:50
            vivi86 napisał(a):

> Bo jeżeli tak to nie może nim być.

gdyż?
          • 11marlenka Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 18:40
            Nie obrońca. Ale był pasażerem. Patryk Krupa, adwokat, nominowany na adwokata z honorami w 2020r. Raczej to nie syn posłanki Urszuli Krupa z LPR+PIS+RadioMaryja bo za młody by była jego matką- raczej może być babką.
            • 11marlenka Re: Pościg za Sebastianem 09.10.23, 18:43
              lodz.tvp.pl/50246985/lodzka-palestra-ma-nowych-adwokatow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka