Dodaj do ulubionych

Usuwanie ósemek

03.10.23, 19:47
Corka byla wczoraj prywatnie na przegladzie u stomatologa. Gorne osemki nie maja miejsca w tym jedna juz z niewielkia prochnica. Czy mozna probowac usunac na NFZ? Bo ceny prywatnie od 400 za zeba. Leczymy prywatnie, ale czy jest szansa usunac bezplatnie ( Krakow)
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:48
      Może w ośrodkach akademickich?
    • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:51

Tak, to prawda – ubytek, którego nie uzupełnisz, może wpłynąć również na wygląd twarzy. Dzieje się tak dlatego, że wraz z utratą zęba, zanika struktura podtrzymująca część tkanek, nierównomiernie rozkładają się też siły stymulujące te tkanki.
      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:56
        Usunięcie czy utrata zęba ma olbrzymi wpływ na naszą twarz. Przede wszystkim braki w uzębieniu wpływają na rozsuwanie się i utratę podparcia zębów sąsiadujących oraz wysuwanie się zębów przeciwstawnych.24 feb 2018
    • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:53

Tak, to prawda – ubytek, którego nie uzupełnisz, może wpłynąć również na wygląd twarzy. Dzieje się tak dlatego, że wraz z utratą zęba, zanika struktura podtrzymująca część tkanek, nierównomiernie rozkładają się też siły stymulujące te tkanki.
      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:53
        Zwlekając z uzupełnieniem braków zębowych twarz z wiekiem będzie wyglądała coraz bardziej niekorzystnie i może dochodzić do tworzenia się wady zgryzu, ponieważ zęby sąsiadujące z luką przechylają i przesuwają się w stronę brakującego zęba, a dodatkowo ząb przeciwstawny naturalnie dążąc do kontaktu będzie powoli wysuwał się z kości.
        Nieprawidłowe ustawienie zębów przednich takie jak stłoczenia lub przechylenie do wewnątrz jamy ustnej będą też mieć swoje odzwierciedlenie w wyglądzie ust. Mogą one wydawać się mniej pełne, a kąciki ust opadające .
        • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:55
          Zmiany w obrębie twarzy
          Dzieje się tak dlatego, że wraz z utratą zęba, zanika struktura podtrzymująca część tkanek, nierównomiernie rozkładają się też siły stymulujące te tkanki. Wskutek tego dochodzi do zwiotczenia mięśni i skóry, a przy dużych ubytkach charakterystycznego zapadnięcia policzków
    • nick_z_desperacji Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:56
      Można spokojnie. Górne podobno są łatwiejsze, ale tego już nie wiem, bo u mnie poszły wszystkie za jednym podejściem.
      • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:59
        😲 co sie tutaj odwalilo?
    • zajetewszystko123 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 19:59
      W tym tygodniu zapłaciłam za dwie zatrzymane ósemki u dziecka 1800 zł. Prawnie się zakrztusiłam z wrażenia gdy po wszystkim podali cenę. Poszło szybko, profesjonalnie, bez powikłań i innych takich, ale nie spodziewałam się takiej ceny (recepcja podała mi przy zapisie znacznie, znacznie niższe, potem się tłumaczyły, że nie wiedziały, że ósemki zatrzymane, a takich nie ma w cenniku). Eh.
      • zajetewszystko123 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:00
        PS, dzieci mają bezpłatnego dentystę szkolnego, tylko nie zawsze (rzadko) gabinet jest w ich szkole. Trzeba zadzwonić i się dowiedzieć, który gabinet obejmuje pieczą waszą szkołę.
        • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:09
          Aa nie dodalam, ze corka ma 21 lat
          • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:15
            Mój kolega tez tak radośnie usunął
            Pół szczęki bez powodu i tak mu opadły policzki ze wyglada jak 50 letnia ciocia

Chyba zniszczyłas corce urodę
            • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:02
              Co Ty za dupy smalone wypisujesz tutaj?!
              • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:34
                Ostrzegam was po prostu żeby nie postarzać sobie twarzy o 20 lat
                • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:11
                  Nie mam ósemek (wrosły mi częściowo w staw) i wyglądam raczej młodziej. Czyli?
        • nick_z_desperacji Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:12
          Gabinet szkolny nie usunie ósemki, zwłaszcza problemowej. U mnie w mieście wszyscy dentyści, nawet prywatnie od razu odsyłają do chirurga.
      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:17
        Po co się tak nabieranie na żerujących dentystów nie wiem
        Na zachodzie żadnych ósemek się nie usuwa
        • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:03
          Oczywiście, że się je usuwa. Chyba że mają miejsce.
          • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:33
            Oczywiście ze nie
            Jedyny powód to pazerność dentystów

Nikt sobie na zachodzie nie dorabia deformując ludzkie twarze przez usuwanie zębów

W Polsce tylko występuje „choroba” osrmkowa
            • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:37
              Dzieki. W Krakowie tez jest taki uniwersytet.
            • kamin Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:43
              Jak są zaniedbane i chore to się usuwa. Zdrowych nie bo po co? Mieszkam w Polsce, mam wszystkie ósemki, nikt nigdy nie chciał ich usunąć.
              • ekstereso Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:50
                A mnie usunięto jeszcze przed wyjściemsmile czyli świeże nieśmigane.
                • kamin Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:54
                  No ale prawidłowe, zdrowo rosnące zęby usuwali? Czy jednak problemowe?
                  • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 06:58
                    No problem w tym ze usuwają zdrowe żeby natrzepać kasy
                    • eglantine Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 07:13
                      Lol. Trzeba było iść na stomatologię i trzepać kasę, a tak zostało ci tylko trollowanie. Smuteczek.
                      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 07:51
                        Nigdy w życiu
                        to jest straszna praca i myślę że oni usuwają te ósemki złośliwie żeby odreagować swoją frustrację
        • azja_pl2 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 07:56
          Owszem, usuwa sie, zwlaszcza te zatrzymane, lezace poprzecznie. W DE zalecili mi to moja dentystka, ortodonta i na koniec oczywiscie chirurdzy szczekowi.
          • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 08:24
            Pewnie chodzi o DDR
            Ale wytłumaczysz dlaczeho zatrzymany ząb który nie sprawia żadnych kłopotów i dolegliwości mysi być wywlekany ?
            szczeka musi być rozwalana co powoduje oklapnięcie policzków ?
            • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 08:46
              Masz jakąś obsesję z tymi policzkami?
              • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 09:14
                Wygooglaj sobie zdjęcia jak piękne kobiety zamieniają się w baby jagi
                • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 09:30
                  Ja się nie zamieniłam. W ogóle się nie zmieniłam po zabiegu.
                  • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 09:34
                    No nie wiem widziałam ostatnio taką osobę to aż się przestraszyłam jak można się tak zbrzydzić tylko przez usunięcie zębów

Ale przecież ta osoba tego nie widzi że wygląda jak pięćdziesięcioletnia ciocia a przed usunięciem zębów Wyglądała jak młody książę
                    • arthwen Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:40
                      Bogowie, asma, musisz szerzej rozpropagować tę wiedzę, że perfidni chirurdzy szczękowi niby mają usunąc tylko ósemki, a tu się okazuje, że robią cichaczem operację zmiany płci!
                      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:46
                        Każdego roku dentyści usuwają miliony zębów mądrości. Czy słusznie? W niektórych przypadkach owszem, jednakże w większości ekstrakcja ósemek jest niepotrzebna. Oczywiście pojawienie się zębów mądrości wiąże się ze zmianami w jamie ustnej. Jako, że znajdują się w trudno dostępnych miejscach, często mamy z nimi wiele problemów. Nie zmienia to jednak faktu, ze ósemki odgrywają istotną rolę w dokładnym przeżuwaniu i rozdrabnianiu pokarmu. Jeśli o nie prawidłowo dbamy, to z całą pewnością będą nam służyć przez wiele lat.
      • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:22
        Mąż w sierpniu płacił 1500zl za dwie, górna i dolna. Dolne zwykle są droższe, bo wymagają interwencji chirurgicznej.
        • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:28
          Ale probowal na NFZ, czy od razu prywatnie?
          • zajetewszystko123 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:44
            U nas dwie dolne. Nie próbowaliśmy, ortodontka umówiła nas od razu w drugim gabinecie mówiąc "nie powinno być drogo". To musiał być chirurg stom., bo zęby były w całości w dziąśle. Bałam się iść na nfz z dzieckiem, że coś pójdzie źle i będę sobie wyrzucać, że przyoszczędziłam jego kosztem. No ale recepcja podała przyzwoite ceny, a potem policzyli dwa razy drożej sad
          • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:44
            Na nfz to terminy będą na przyszły rok u nas, a zapisy w grudniu dopiero.🤡
            • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:16
              O matko
              W Gdańsku się wchodzi o 8 i czekasz w poczekalni. Jesteś przyjęty w ciągu max godziny. Najczęściej bardzo szybko
              • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:39
                Chodzi o konkretnego chirurga szczekowego (inni to nawet sie podjąć tej dolnej nie chcieli, bo z górna to chyba zwykły dentysta by sobie poradził) w konkretnym miejscu. nie wiem czy w innych poradniach jest tak samo.
              • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:39
                A tak btw to kto ma czas koczować od 8 w tłumie… Bezrobotni?
                • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:40
                  (Nie wierze w godzinkę na nfz, na studiach miałam styczność i to było pół dnia z banki)
                • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 09:59
                  o 8 weszłam do przychodni, o 8,17 wyszłam z wyrwaną ósemką
                  • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 10:34
                    Na Zlotej Jesieni bedzie probowala jutro. Dzieki
                  • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 11:14
                    Kurczę w czasie drugiej wojny światowej zęby wyrywali przymusowa a teraz sami się ludzie garną i Nadstawiają szczękę do zniekształcenia….

Nie rozumiem tego świata
            • koronka2012 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:35
              Ale wiesz że umowy z NFZ ma mnóstwo klinik prywatnych? W Warszawie usunęłam ósemkę na NFZ i nie czekałam dłużej niż dwa tygodnie
      • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:29
        Jprdl.. a to wszystko można było za darmo na nfz
    • ekstereso Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:32
      Raz zgłosiłam się z bólem ósemki na oddział chirurgii szczękowej do szpitala i usunięto mi na miejscu na NFZ.
      • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:34
        Tez obstawiam chirurgie szczekowa.
        • ekstereso Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:47
          Mnie wtedy przyjęto w trybie dyżuru, ale to było 15 lat temu, zobacz czy teraz też w ten sposób funkcjonują, może a nuż...
          • auksencja15 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:53
            Z bólem i stan nagły w weekend/w nocy to chyba jest trochę inaczej i faktycznie szansa na wyrwanie na sor dentystycznym
    • arthwen Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:40
      Tak, nawet u dorosłych.
      Pierwsze trzy usuwałam na nfz, na Montelupich, byłam wtedy studentką, więc zdecydowanie już dorosła wink
      Ostatnią prywatnie, bo byla skomplikowana, z zawiniętym korzeniem i wolałam bardziej komfortowo.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 20:58
      Usuwałam u chirurga na nfz. W przychodni dentystycznej zapisałam się do chirurga na usunięcie zęba. Płaciłam tylko za lepsze znieczulenie.
    • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:31
      Zobacz na uczelni medycznej.
      Ja usuwalam 3 ósemki za free w zakładzie chirurgii szczękowej na uniwersytecie medycznym w Gdańsku
      Jestem mega zadowolona. Szybko sprawnie i z darmo. Świetni specjaliści, obok studenci patrzą i się uczą no ale na kimś musza.
      • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 21:35
        Po co polscy studenci maja się uczyć czegoś co jest bez sensu i nigdzie na świecie nie występuje ?
        • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:17
          Weź leki
          • banicazarbuzem Re: Usuwanie ósemek 03.10.23, 22:49
            Asma ty umiesz czytać? Założycielka pisze o problemach z ósemkami.
            Ja miałam wszystkie ósemki rosnące w poprzek i wszystkie usunęłam na NFZ
            • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 06:55
              Autorka wpadła w szpony nieuczciwego dentysty
              Gdyby się coś działo złego i było zębów za dużo itp to corka miałaby dyskomfort
              A zeby wyrywało się z powodu próchnicy w 15 wieku
              Teraz zakłada się plomby
              • banicazarbuzem Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 13:37
                Ale po co leczyć zepsutą 8?
                • ayelen40 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 19:24
                  Zależy, jak zepsutą. Plombę można zrobić, koronką czy kanałówka to głupota.
                  • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:12
                    To nie chodzi o pruchnice, tylko one nie maja miejsca i moga spowodowac nadmierne stloczenie pozoostalych zebow.
                    • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:16
                      Szczeka ma podpierać czaszkę i nie może być pusta bo czaszka opadnie
                      • arthwen Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:42
                        Jesteś pewna, że piszesz o ludzkiej anatomii? Bo wiesz, wy kosmici, może i tak macie, ale u ludzi to jakby ciut inaczej.
                        • akseinga1975 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 21:47
                          Dzieki koronka. Jak jutro sie nie uda to poszukam jak piszesz.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 00:44
          Nikt na świecie zębów nie wyrywa? Naprawdę?
          To w takim razie polscy studenci dentystyczni będą mieli wzięcie, jak się nauczą wyrywania.
          • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 06:56
            Tak
            Mogą grać w filmach o średniowieczu gdzie rzeczywiście wyrywało się żeby zamiast je leczyć
            • pekaes886 Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 07:23
              Ty jesteś durniem big_grin

marlboroughdentalcentre.com/blog/5+Reasons+Why+Wisdom+Teeth+Need+To+Be+Removed/351
              • krolewska.asma Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 07:50
                Krynico mądrości Przeczytaj sama co wkleiłaś przyczyną usunięcia ósemek są bóle i opuchnięcia !!!!!!

Według twojego artykuliku

Nie widzę nigdzie wspomnianego punktu że to ma być widzimisię dentysty który chce sobie naczepach kasy i usuwa zdrowe żeby które nie powodują żadnego dyskomfortu i twarz zjeżdża na dół

Gdzie ty byłaś jak rozum w szkole rozdawali to nie wiem
                • gryfna-frelka Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 22:48
                  Asma wez przestan. Mialam usuniete wszystkie osemki na jednym zabiegu, w znieczuleniu ogolnym bo tego wymagal moj przypadek. W Belgii, w ktorej socjalizmu nie bylo a znajduje sie ona na tzw Zachodzie Europy.
    • kafana Re: Usuwanie ósemek 04.10.23, 08:17
      Tak jest rwalnia zebow na os złotej jesieni.
      Na NFZ. Zadzwoń. Jak ja byłam to trzeba było przyjść ze wskazaniem / zdjeciem najlepiej i wyrywali. Ja nie miałam zastrzeżeń wszytsko było sprawnie i ok. Nie bolało później.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka