emma.sto 07.10.23, 20:12 Wysłałam do kierownika smsa o treści: „Dzień dobry, jestem na l4 do 10 b.m. włącznie„. Odpisał, że nie rozumie o co mi chodzi. Chciał mnie wkurzyć, czy coś z nim nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaktusowepole Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:14 a po polsku nie mogłaś napisać ? dużo czasu zaoszczedzilas pisząc b.m? Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:27 Bieżącego miesiąca skrót to bm. Jak najbardziej po polsku. Dla gościa z wyższym wykształceniem powinno być do rozszyfrowania bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sms do kierownika 09.10.23, 03:27 A dla Ciebie powinno być oczywiste, se nie ma czegoś takiego jak l4 od lat. A jednak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:26 A co z Tobą jest nie tak, że nie mogłaś zadzwonić i powiedzieć jak człowiek zamiast pisać skrótami? Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:28 Nie mogłam. Jestem po operacji szczęki i mało gadatliwa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:34 Poważnie? To mogłaś jednak nie pisać skrótami. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:48 Po co zawracać ludziom głowę wydzwanianiem z informacją, którą spokojnie można przekazać smsem/ e-mailem? Bez skrótów oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 13:56 Kurczę, no nie wiem, może jestem staroświecka ale dla mnie to najwłaściwsza formą komunikacji. Oczywiście pomijając sytuację gdy ktoś tak jak autorka nie może mówić. Dla mnie załatwianie takich spraw sms-em jest jakieś niestosowne, może nawet trochę lekceważące. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Sms do kierownika 08.10.23, 14:02 Dla mnie telefony z takimi pierdołami to irytujące rozpraszacze. No i często ktoś dzwoni, nie odbieram bo akurat nie mogę rozmawiać, oddzwaniam po jakimś czasie i wtedy ta osoba nie odbiera, oddzwania oczywiście kiedy ja znowu nie mogę rozmawiać i tak pół dnia nie możemy się zsynchronizować. 😅 Zdecydowanie wolę wiadomość tekstową, o ile nie trzeba czegoś przedyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Sms do kierownika 09.10.23, 14:23 Dla mnie telefony z takimi pierdołami to irytujące rozpraszacze. Mam tak samo. Jeśli to ma być tylko przekazanie informacji to wystarczy sms, mail czy komunikator. Po co dzwonić? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Sms do kierownika 09.10.23, 15:01 kachaa17 napisała: > A co z Tobą jest nie tak, że nie mogłaś zadzwonić i powiedzieć jak człowiek zam > iast pisać skrótami? O wiele bardziej wolę dostać sms niż mieć x telefonow rano. Połączenia i tak nie odbiorę, ogarniam siebie i 3 dzieci przed wyjściem z domu. Sms i wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:28 W życiu nie byłam kierownikiem, a zrozumiałam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:35 Ale ty jesteś nauczycielką i pewnie nie takie rzeczy musisz rozszyfrowywać 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:43 A to swoją drogą... Ostatnio rozważałam podyplomowe albo chociaz kurs z grafologii, to tak odnośnie do formy a nie treści🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:30 Skoro nie zrozumiał, to świadczy o jego brakach w edukacji, czego oczywiście nie możesz mu wytknąć. Zadzwoń albo napisz sms jeszcze raz. Tym razem używając pełnej formy... Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:32 Podejrzewam, że jest to forma tresury z jego strony. No ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:36 emma.sto napisała: > Podejrzewam, że jest to forma tresury z jego strony. No ale cóż... Napisz to samo ale bez skrotow. Niech mysli,ze uznalas go za zbyt glupiego 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 18:29 liliawodna222 napisał(a): > Skoro nie zrozumiał, to świadczy o jego brakach w edukacji, czego oczywiście ni > e możesz mu wytknąć. Braki w edukacji (i kulturze) ma autorka. Forma l4 nie istnieje. Ta wiadomość to bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:31 Napisz: Jestem na zwolnieniu lekarskim do 10 października 2023. Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:34 Już napisałam, tak jak oczekiwał, tylko zdenerwował mnie swoją hmm małostkowością.. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:18 A może on naprawdę nie zrozumiał? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:26 Nie rozumiem dlaczego podejrzewasz małostkowość . Nie wszyscy są dobrzy w rozszyfrowaniu skrótów. Następnym razem pisz jak człowiek i nie będzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonagazetazajete Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:32 Nie wszyscy są dobrzy w skrótach w dobie internetu....zwłaszcza, jak ktoś jest kierownikiem i po troszeczku pewnie chce się popastwić nad pracownikiem. Ale mogę nie mieć racji. Szkoda, że nie można mu napisać w ten sobotni wieczór "niech sie pocałuje w d..e" 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:52 Ta odpowiedź spodobała mi się najbardziej.😄 Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:46 Ale ten skrót nie jest wymysłem, nie jest objawem lenistwa czy innego braku szacunku. Tego skrótu używa się w takich sytuacjach, to całkowicie normalna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sms do kierownika 09.10.23, 03:28 Za to skrót l4 nie istnieje, nie ma takiej formy uzasadńienia nieobecności w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Sms do kierownika 09.10.23, 17:45 Nie mówiąc o tym źe mogłaby się wysilić i napisać L4 bo tak to nie widać do końca czy to L4, i4 czy 14. A operację szczęki chyba miała jakoś planowaną wcześniej, a nie rozbiła się na krawężniku po drodze do pracy, więc mogła tez powiedzieć wcześniej kiedy jeszcze mogła mówić, ze jej nie będzie, Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:32 l4 już nie istnieje, może o to mu chodzi, ale chce byś się domysliła i zgrywa głupa Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:39 Przecież dostał info z ZUS, po co człowiekowi doope zawracać w sobotę. Jesteś pewna, ze ma Twój numer? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:21 On? Raczej kadry, nie sądzę, żeby wszyscy kierownicy mieli dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:00 Pracownik ma obowiązek powiadomić o swojej nieobecności. To czy dostał info z ZUS /najczęściej po kilku dniach nieobecności pracownika/ nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:33 Kilku dniach? Idzie drogą elektroniczną, jest praktycznie od razu. To e-mail. Pisanie smsów, w weekend, jest słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:37 Masz obowiązek poinformować przełożonego o nieobecności. www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Wazny-obowiazek-pracownika-na-L4-Niedopelnienie-moze-byc-podstawa-zwolnienia,248313,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sms do kierownika 08.10.23, 11:05 Pani napisała SMS, nie podpisała się, użyła skrótu l-4 który nie istnieje obecnie, w weekend. Mogła wysłać normalnego mejla. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Sms do kierownika 08.10.23, 15:21 berdebul napisała: > Pani napisała SMS, nie podpisała się, użyła skrótu l-4 który nie istnieje obecn > ie, w weekend. Mogła wysłać normalnego mejla. Odczytujesz służbowe maile w wolny weekend? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sms do kierownika 09.10.23, 14:18 Odczytuję jak pracuję, pracuje flexi, mam stopkę na ten temat. Bliscy współpracownicy są informowani, ale nie smsami w weekend, bo oni wtedy nie pracują/nie mamy telefonów służbowych/ta informacja może poczekać do normalnych godzin biurowych. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sms do kierownika 08.10.23, 18:08 Sorry, ale nie istnieje chyba w Polsce nikt, kto pracuje i nie rozumie, co oznacza czy oznaczało L-4. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sms do kierownika 09.10.23, 14:18 Wszyscy moi młodsi koledzy z generacji Z, czyli +/-23-25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sms do kierownika 09.10.23, 16:01 Nawet moje dzieci rozumieją potoczne "L-4", a żadne nie pracuje ani nie ma jeszcze 23 lat 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Sms do kierownika 08.10.23, 12:17 Idzie na PUE ZUS, do którego należy mieć odpowiednie upoważnienie. Upoważnienie takie mają zwykle pracownicy kadr, a nie kadra kierownicza. Natomiast za organizację pracy odpowiada kierownik, więc jak najbardziej to jego należy powiadomić o nieobecności, zwłaszcza jeśli absencja pracownika może wpłynąć na prawidłową realizację procesu pracy. Na miejscu kierownika wolałabym dowiedzieć się w sobotę, że nie będzie danego pracownika w następnym tygodniu, niż zdziwić się w poniedziałek rano i szukać na szybko zastępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:39 Ja napisałbym "Szefie, mam zwolnienie lekarskie do dziesiatego pazdziernika wlacznie, pozdr. Emma.sto" Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:41 Napisałabym „ A której części SMS Pan nie rozumie?” i szukała nowej pracy, małostkowy b.c to jest materiał na szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 20:45 Mam alergie na niechlujne pisana maili i sms-ow. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Sms do kierownika 08.10.23, 11:03 I dlatego sama nie używasz polskich liter i nie sprawdzasz posta przed wysłaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Sms do kierownika 08.10.23, 14:25 emateczka napisała: > I dlatego sama nie używasz polskich liter i nie sprawdzasz posta przed wysłaniem? O mejlach i esemesach mówi, nie o postach na ematce! Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Sms do kierownika 08.10.23, 12:28 akseinga1975 napisała: > Mam alergie na niechlujne pisana maili i sms-ow. Mam to samo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Sms do kierownika 09.10.23, 17:37 akseinga1975 napisała: > Mam alergie na niechlujne pisana maili i sms-ow. Chyba bezobjawową. 😹 Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:53 pani_libusza napisał(a): małostkowy b.c to jest materiał na szefa. Co? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:15 Napisz jeszcze raz bez skrótów, rozwiń wszystko dokładnie i się podpisz. Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:37 Ja do szefa też pisałam WhatsAppy, że żyję po operacji. Ale myśmy się tak umówili. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Sms do kierownika 07.10.23, 21:46 IMO doskonale zrozumiał treść, tylko nie rozumie dlaczego mu to przysłałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Sms do kierownika 08.10.23, 08:55 Może jest z młodego pokolenia i nie wie co to jest l4, bo zna tylko określenie zus zla lub e-zla. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:51 emma.sto napisała: > Wysłałam do kierownika smsa o treści: „Dzień dobry, jestem na l4 do 10 b.m. włą > cznie L4 to nazwa starego formularza i od wielu lat nieaktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Sms do kierownika 08.10.23, 13:55 No więc właśnie, i jeśli już to raczej L4 a nie l4, równie dobrze to mogło być wielkie i. 10 b.m. też malo zrozumiałe, jeśli już to 10go. Tylke czasu poświęca na ten wątek, a nie miała czasu napisać: "będę na zwolnieniu lekarskim do 10go października włącznie". Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Sms do kierownika 08.10.23, 14:26 Tengou, to fonetycznie, jak Niemcom wydaje się, że powinni po angielsku wymawiać nazwę tańca. Niemcy są bowiem święcie przekonani, że każde angielskie "a" wymawia się, jak ichnie "ä" (po polsku "e"). Skądinąd większość jest tak głucha językowo, że nie słyszy żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 19:46 Zrozymial, tylko dal Tobie do zrozumienia, ze forma pozostawia wiele do zyczenia. Ja tak robie w przypadku korespondencji mailowej w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:53 emma.sto napisała: > Wysłałam do kierownika smsa o treści: „Dzień dobry, jestem na l4 do 10 b.m. włą > cznie„. Odpisał, że nie rozumie o co mi chodzi. Chciał mnie wkurzyć, czy coś z > nim nie tak? A skad forum ma to wiedziec? O to nalezy zapytac jego. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 09:54 Dzbanica. Nie umiesz napisac dzień dobry, jestem na zwolnieniu lekarskim od 1. 10 do 10.10? Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:04 Smsa? Za chwilę Ci gość powie, że żadnego smsa nie dostał. W takiej sprawie się dzwoni, a jak nie mozna dzwonić (może to też zrobić członek rodziny), to się pisze maila. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:07 Przeciez zawsze moze powiedziec ze nie zadzwonila ani zadnego email nie dostal. Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:13 Na maila ma dowód i to raczej niezbity. Zadzwonić może do sekretariatu i do szefa, ale email najlepszy. A nie smsa i to skrótami. Może szef oczekiwał właśnie ludzkiego info na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:15 Na sms tez ma dowod. A szef to raczej powinien powiedziec pracownikom w jakiej formie oczekuje imformacji o nieobecnosci pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:37 Szczerze, u mnie szef też nie mówił, mało z tego, info o chorobowym zbiera moja koleżanka, ale do głowy by mi nie przyszło wysłać jej smsa. Zawsze dzwoniłam,a raz jak wylądowałam w szpitalu w weekend, to w poniedziałek zadzwonił mój mąż. Smsa to bym może wysłała jakby szefem był mój brat czy ktoś naprawdę bardzo bliski, a tak to po prostu jakoś dziwnie. Podobnie jak WhatsApp czy Messenger Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:43 Nie rozumiem w czym problem z tym sms? Metody zaleza od firmy. W poprzedniej byl numer stancjonarny, nalezalo zadzwonic i zostawic wiadomosc w przypadku gdy nikt nie odebral albo wypadal weekend wlasnie. Do bezposredniego przelozonego sms jak najbardziej. Obecnie tez oraz do hr email/telefon. Taka informacja jest przekazywana pracownikom gdy zaczynaja a jesli nie to warto zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sms do kierownika 08.10.23, 11:19 Taaa... Jeśli chodzi o ścisłość, to akurat trudno będzie mu twierdzić, że nie dostał smsa, na który właśnie odpowiedział. Natomiast treści rozmowy nie udowodnisz nie nagrywając jej. Nawet nie udowodnisz, że to z nim rozmawiałaś, a nie z jego synem np. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Sms do kierownika 09.10.23, 09:20 Ano właśnie, mnie wiele razy w różnych sprawach podkładka w postaci słowa pisanego bardzo pomogła. Np. Nasz były księgowy próbował wmawiać mi bzdury i gdybym załatwiała z nim sprawy na gębę, to bym mu potem nic nie udowodniła, a tak mam typa w garści. Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:24 A podpisałaś się? Może się zastanawia od kogo ten SMS? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sms do kierownika 08.10.23, 10:59 Nie chce zrozumieć, to jego sprawa. Powiadomiłaś o nieobecności chociaż nie masz obowiązku zatem wracaj do zdrowia i do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Sms do kierownika 08.10.23, 12:20 > Powiadomiłaś o nieobecności chociaż nie masz obowiązk Ma obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sms do kierownika 09.10.23, 03:32 Oczywiście, źe ma obowiązek poinformowac przełożonego o nieobecności w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sms do kierownika 09.10.23, 13:07 Ok, wyszło skrótowo: nie musi wysyłać sms'a i nie musi informować od razu. Wystarczy @ a kiedy przełożony odbierze, to nie jest sprawa pracownika. Nigdy nie wysyłam sms'ów, zawsze @ i z głowy. Informacja jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Sms do kierownika 09.10.23, 13:32 No ok, ale problemem w wątku nie jest droga przekazania informacji, tylko jej forma. Gdyby wysłała maila o takiej treści, jak sms to dla przełożonego również byłby nieczytelny. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernikowa47 Re: Sms do kierownika 08.10.23, 11:36 Po pierwsze operacja szczęki to raczej jest planowane i wypadałoby uprzedzić przełożonego aby mógł zaplanować pracę i ustalić zastępstwa, coś krótkie to zwolnienie po operacji ? 3 dni ? Druga rzecz czy pisząc tego SMS słownik nie zmienił jakiegoś słowa? Czasem tak bywa. Sma miałam sytuację że pisząc do kogoś SMS zadałam pytanie a u tej osoby zamiast znaku pytania i polskich znaków wyświetliły się "krzaczki " Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Sms do kierownika 08.10.23, 18:48 Zwolnienie było planowane, ale krótsze, omówione przed zdarzeniem z kierownikiem. Oczywiscie zadzwoniłam rowniez do kadr, a ponieważ wymiar zwolnienia zmienił sie po zabiegu, uznałam za konieczne powiadomienie o tym kierownika. Pan po 60-tce, kumaty. Mam mój nr, odpowiedział mi po imieniu „ Pani emmo, nie załapałem...„ Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sms do kierownika 09.10.23, 03:33 No to skoro tak odpowiedział to z czym masz problem? Napisz jeszcze raz pełnymi wyrazami i już. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Sms do kierownika 09.10.23, 10:15 Bo pewnie chodziło mu o to, że poinformowałaś go o krótszym zwolnieniu, a teraz nagle piszesz skrótami i podajesz inny termin. Ja bym napisała coś w stylu, że niestety po operacji okazało się, że potrzebne jest dłuższe zwolnienie i nie będzie mnie do 10. października, a nie jakieś skróty ni z gruchy ni z pietruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Sms do kierownika 08.10.23, 12:44 emma.sto napisała: > Wysłałam do kierownika smsa o treści: „Dzień dobry, jestem na l4 do 10 b.m. włą > cznie„. Odpisał, że nie rozumie o co mi chodzi. Chciał mnie wkurzyć, czy coś z > nim nie tak? Napisz całymi wyrazami, a nie skrótami. Odpowiedz Link Zgłoś