Dodaj do ulubionych

Ja juz po głosowaniu

15.10.23, 10:19
I powiem Wam, ze dawno nie odczuwalam takiej satysfakcji. Szczegolnie na liscie do senatu.
Postawienie krzyzyka przy tym kandydacie bylo satysfakcjonujace.
Co do referendum, komisja pytala ile kart biore i
w rubryce "Referendum" wpisano - nie odebrano.
Ludzi sporo.
Obserwuj wątek
    • abidja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 10:20
      Bylam zaraz po nocnym duzurze a i tak kolejka byla az na zewnatrz.
      • eglantine Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:19
        Trójmiasto. Chciałam zagłosować w samo południe, byłam pod lokalem za dwadzieścia dwunasta... i nie zdążyłam. Stałam w kolejce 40 minut, a przy poprzednich wyborach o podobnej porze wchodziło się od razu.
        Organizacja pozostawiała sporo do życzenia, do lokalu, za ciasnego moim zdaniem (dzielnicowa biblioteka, maksymalnie 40metrów kwadratowych) wpuszczono za dużo osób, tak że kolejka do odbioru list tłoczyła się przy stolikach osłoniętych dość niskimi przepierzeniami, część osób oddawała głosy na parapetach... O tajność trzeba się było samemu mocno postarać. Ale cieszy wysoka frekwencja. Kiedy wychodziłam, kolejka na zewnątrz była juz o połowę dłuższa.
        • jasnoklarowna Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:31
          U nas na osiedlu aż na zewnątrz kolejka wychodziła. Dłuższy czas. Godz 17.
          • bistian Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:42
            jasnoklarowna napisała:

> U nas na osiedlu aż na zewnątrz kolejka wychodziła. Dłuższy czas. Godz 17.

Wybacz, ale porządnej kolejki nie widziałaś big_grin
            • jasnoklarowna Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 19:36
              Wiem że to relatywnie nieduża, ale tu nigdy nie było kolejki ŻADNEJ

Dobrze wróży, zresztą niedawno podali frekwencję na 17.00. O 12 % większa niż 4 lata temu, ponad 57 %. Więc spoko do 21 60 przekroczy.

A sąsiadka też do Lublina jechała głosować na nowym dużym osiedlu właśnie wróciła z głosowania 2,5 godziny stała.
              Normalnie nie mogę się już doczekać do 21.00 i pierwszych szacunków.
              • bistian Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 19:55
                jasnoklarowna napisała:

> Normalnie nie mogę się już doczekać do 21.00 i pierwszych szacunków.

Są już pierwsze szacunki IPSOS
                • koko8 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 20:18
                  Są.
                  • myfaith Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 20:20
                    gdzie ?
                    • koko8 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 20:26
                      No przecież nie są nigdzie opublikowane, jest cisza wyborcza.
        • aurinko Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:35
          Gdańsk-Wrzeszcz. Stoję w kolejce ponad godzinę i jeszcze trochę postoję. Sąsiedzi byli rano drudzy tuż przed południem i stali krócej 30-40 minut. Do dziś zawsze było bez kolejki, góra parę osób a dziś.. w tej chwili ludzie już się nie mieszczą w korytarzach szkoły i ciągle przychodzą następni.
          • kocynder Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:41
            Na Chełmie też tłum obłędny
    • galaxyhitchhiker Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 10:26
      U mnie bez kolejki, ale ruch spory. I już sporo głosów w urnie. Chciałam podpatrzeć jak nastawienie do referendum, ale tak zasłaniają listy, że się nie dało smile
    • sabek81 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 10:27
      Ja bylam zaraz po 9 i juz sporo osob bylo.
    • skumbrie Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 10:41
      Tuż po 7 byłam, cisza i spokój.
    • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:04
      U mnie co wyglądam za okno, to stoi kolejka do lokalu wyborczego. Odczekam aż kolejek nie będzie. Piździ, gwizda, to nie jest pogoda na stanie w kolejkach. Czapki muszę poszukać, bo już mnie uszy bolą, tylko przewiania mi trzeba do komoletu
      • hugo43 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:04
        U mnie kolejka coraz dłuższa
        • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:31
          J planuje iść pod wieczór, jeśli kolejka nadal będzie, to może chociaz wiatr się uspokoi, zresztą będę obserwować przez okno, jak sytuacja
    • beata985 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:08
      Że tak dopytam...trzeba podpisać, że się nie bierze karty?
      • 71tosia Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:14
        Jezeli nawet weźmiesz karte do referendum ale nie wrzucisz jej do urny to twoj głos nie będzie liczony nawet do frekwencji. Ale stworzy to więcej problemów komisji w lokalu wyborczym, która w raporcie będzie to musiała te różnice między głosami oddanymi a kartami pobranymi uwzględnić.
        • cisco1800 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:59
          Ale jak to weźmiesz a nie wrzucisz? Weźmiesz ze sobą do domu?
        • jasnoklarowna Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 19:39
          niestety Tosia nie masz racji. Do wyniku się nie liczy, ale do frekwencji już tak. Bo do frekwencji liczy się każda wydana karta. A do liczby głosów i wyniku tylko ważny wrzucony do urny głos.
          • paszczakowna1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 19:58
            Ma rację. Do każdych obliczeń liczą się tylko ważne, nieprzedarte całkowicie karty wyjęte z urny. Zatem: karty wydane, ale pozostawione poza poza urną, karty wrzucone do urny, ale przedarte całkowicie - do frekwencji nie liczą się.
      • galaxyhitchhiker Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:21
        Składasz jeden podpis na liście, tylko komisja najpierw robi odpowiednią notatkę w rubryczce "uwagi".
        • beata985 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:22
          galaxyhitchhiker napisała:

> Składasz jeden podpis na liście, tylko komisja najpierw robi odpowiednią notatk
          > ę w rubryczce "uwagi".

Ok, dzięki
      • runny.babbit Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:30
        Nie, po prostu to odnotowują, a podpis składasz jeden, tak jak zawsze.
      • bei Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:45
        W komisji sami wpisują - nie odebrano.
    • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:17
      Aaa a córka głosuje z chłopakiem aż w Amsterdamie.
      • kubek0802 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:24
        Stałam w kolejce 50 min. Można powiedzieć cały przekrój wiekowy był. Chciałam iść po południu ale moje chłopaki mówią idziemy uwiniemy się w 5 minut i po sprawie. Jeszcze zmarzłam, bo odzieżowo nie przewidziałam 20 minut stania na podwórku.
      • damartyn Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:28
        Ja w Lizbonie.
        • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:35
          Córka aż z Arnhem jedzie więc ponad godzinę w jedną stronę. Ciekawe ile odstoją pod lokalem wyborczym bo dopiero dojeżdżają.
        • dorala Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 15:29
          O, mój syn z dziewczyną też w Lizbonie, bo są na wakacjach. Zadbali przed wyjazdem, żeby mogli zagłosować.
          • gryzelda71 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:12
            Córka z chłopakiem na Teneryfie tez zadbali, byli dużo ludzi.
            W moim okręgu bardzo dużo ludzi, chodze tam od lat regularnie i byłam zaskoczona ilością ludzi i kart w pudełku.
    • kubek0802 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:26
      U nas widocza jedynie linijak z moim podpisem reszta zasłonięta. Taka kartą z wąska dziurka na spisie wyborców.
      • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:37
        U nas też mają taką kartę ale zanim pan się doszuka strony a na tej stronie mojego nazwiska to lista jest niczym nie przykryta wink A podpis własnego ojca znam więc od razu rozpoznałam.
        • kubek0802 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:56
          U nas ekspresowo suwał "szczeliną" i nie było szans nic zobaczyć. A zawsze widziałam czy sąsiad już był.
          • i.radzisz Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:18
            Byłam w dwóch lokalach wyborczych przy wydawaniu kart i powiem, że w obu nie dało się podejrzeć wpisów na kartach… a w poprzednich latach bez problemu można było odnotować czy sąsiad był 😉
    • abasia0 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:31
      Ze swoimi zaświadczeniami wzbudziliśmy lekki popłoch komisji w małej wsi ale ok.
      • primula.alpicola Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:37
        abasia0 napisała:

> Ze swoimi zaświadczeniami wzbudziliśmy lekki popłoch komisji w małej wsi ale ok
        > .

A jakie zaświadczenia?
        • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:36
          O prawie do głosowania jak chcesz głosować w dowolnej komisji poza swoim obwodem
        • premeda Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:37
          O głosowaniu poza miejscem zameldowania.
        • wapaha Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:56
          primula.alpicola napisała:

> abasia0 napisała:
          >
          > > Ze swoimi zaświadczeniami wzbudziliśmy lekki popłoch komisji w małej wsi
          > ale ok
          > > .
          >
          >
          > A jakie zaświadczenia?

mąż tak głosował we wsi przy wschodniej granicy-wysłał zdjęcie - kolejka piękna ! wink
      • lella_two Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:30
        My też, ale, ostatecznie, było miło😁
      • palacinka2020 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:29
        U mnie byl oddzielny stolik dla osob z zaswiadczeniami, tylu ich bylo.
    • kubek0802 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:32
      Ale jak zobaczą jak do podpisu dostajesz szczelinke ze swoim nazwiskiem. Reszta zsslonieta.
      • swiecaca Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:32
        u mnie był pełen widok karty. a że blok mały, to wszyscy spod tego adresu mieszczą się na jednej
      • primula.alpicola Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:36
        kubek0802 napisała:

> Ale jak zobaczą jak do podpisu dostajesz szczelinke ze swoim nazwiskiem. Reszta
        > zsslonieta.

Identycznie
    • margaretta80 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:35
      U mnie mieli taka kartę z okienkiem, która przysłaniała cała kartę. Widać było tylko moje dane. Z tego co dziewczyny piszą u nich było podobnie. Dziwię się, że nie wszędzie tak jest.
      • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:39
        Nie u nas tak nie jest. Członek komisji przewraca te strony w poszukiwaniu ulicy, wiedzie palcem po kartce a ty stoisz i gapisz się wink Niby wszystko do góry nogami ale przecież ślepa nie jestem i widzę, że na mojej stronie tylko mój ojciec się podpisał tongue_out U nas ta karta ze szczelinką bardziej służy do tego aby ci słabiej widzący nie podpisali się przypadkowo pod kartą sąsiada tongue_out
        • dominika9933 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:31
          Tak samo. Zanim pani z komisji znalazła moje i Mamy nazwisko, mieszkamy w tym samym bloku, a potem przyłożyła te nakładkę widziałam wszystko. Choć nie było na co patrzeć, bo byłyśmy po ósmej i nie było zbyt wiele podpisów. Kolejki były duże, mam nadzieję, że to dobrzesmile. Pogoda bardzo ładna. Kraków. Pozdrawiamsmile
    • nena20 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:37
      Nie wiem czy to normalne ale dwie osoby na sali pilnują nie wiem czego? Chciałam kartę z referendum odebrać i zniszczyć ale zwyczajnie tego nie da sie zrobić bez publiki. Co za absurd.
      • joana012 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:43
        Ja też już po. Obstawiałam frekwencję na 64 ale chyba będzie ponad 70. Kolejka jakiej nigdy nie widziałam o tej porze a zazwyczaj głosuję przed 12.
        • zonda-m Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:08
          W Grójcu zaliczyłam z moim zaświadczeniem 5 komisji wyborczych i dopiero w szóstej! mieli kabiny z kotarą.

Dominowały stoliki z niskimi przegródkami i z kartą referendalną dyskretnie nie dałoby się nic zrobić. Wszystko widoczne, taka tajność to farsa.
          • bistian Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:57
            zonda-m napisał(a):

> Dominowały stoliki z niskimi przegródkami i z kartą referendalną dyskretnie nie
            > dałoby się nic zrobić. Wszystko widoczne, taka tajność to farsa.

U mnie też były zestawione stoliki albo szkolne ławki, w środku niski parawan w postaci żmijki przez całość.
            Osoby wydające karty same wpisywały "bez referendum" jeżeli tak było, bez zasłaniania niczego.
            Ale w sumie to i tak bez znaczenia, bardzo duży okręg, kolejki po 200 osób cały czas.
      • kubek0802 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:50
        A miejsc za kotarą nie było? U.mnie wszyscy właśnie stali do tych 2 kotar i stąd kolejka na 50.minut.
        • nena20 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:01
          Nie było. Każdy mógł sobie nawet zerknąć jak głosuję. W tym roku głosowałam w nowym miejscu. Baba z komisji sobie stała za placami głosujących. Bardzo dziwnie to wszystko zorganizowane.
          • nangaparbat3 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:10
            Nie mogło nie być. Albo Ty kręcisz, albo łamia prawo.
            • nena20 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:18
              trzy stanowiska do głosowania, na stołach szkolnych umieszono trójkątne deseczki zakrywające owszem przód oraz częściowo boki. Stoły ustawione tak że ludzie wchodząc widzieli jakby twoje plecy, stanowisko I i II na bank. Przypominam karty do głosowania to wielkie płachty.
              Aby dostać się do komicji trzeba było minąć stoły do głosowania. Kto to zaplanował nie grzeszył rozumem. Wystarczyło zamienić miejsce komisji z miejscami do głosowania.
              choć nadal nie rozumiem dlaczego nie było kabin tak jak w starym miejscu do głosowania.
              • default Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:40
                U mnie też tak było ustawione - ciasno jak diabli, bo tym razem w klasie (w sali), a nie na korytarzu jak zawsze do tej pory było. Na korytarzu było dużo miejsca, były i stoliki i kabiny z zasłonką. A w klasie wszyscy się tłoczą jeden na drugim, poza tymi dwoma stolikami upchnietymi przy wejściu - żadnego miejsca, żeby położyć kartę i wygodnie zaznaczyć głos. Na korytarzu też nie da rady, bo odgrodzony taśmą, tylko wąskie przejście do sali. Normalnie jakby ktoś specjalnie tak zaplanował żeby utrudniać 🫤
              • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:37
                U nas na sali gimnastycznej. Wejście do sali od zewnątrz po środku długiego boku. Po prawej pod krótką ścianą komisja. Przy komisji z jednej strony jakiś pan kierujący do odpowiednich stanowisk a po drugiej jakaś babka stojąca i gapiąca się na kolejkę. Urna dokładnie na środku sali. A przy drugim krótkim boku po lewej stoliki ze ściankami. Ustawione tak, że miało się za sobą tylko ścianę.
            • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:19
              U mnie też nie było katar. Największy obwód w mieście a lokal mikro. Stoliki szkolne oddzielone deseczkami. 3 stanowiska w ten sposób utworzono. Ludzie za.plecami mogli ci patrzeć co zaznaczać albo ty mogłeś sobie zerknąć co zaznacza sąsiad z boku. Mnie to lotto, nie miałam potrzeby zaglądać co zaznaczają ludzie obok a i swoich wyborów się nie wstydzę
      • 11marlenka Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:53
        Za niszczenie lub wynoszenie kart do głosowania jest ustawowa kara.
        Możesz odmówić pobrania karty, ale jeśli już ją weżmiesz do ręki to nie możesz ze chwilę oddać.
        Co więcej, komisja odnotuje że odmówiłaś pobrania karty do referendum, ale masz czas do konca dnia by wrócić i jednak zagłosować. Wtedy komisja skreśla że nie odebrałaś., Więc jakby ktoś chciał fałszować to super pole do nadużyć- mogą skreślić i wypełnić kartę do referendum bez obecności głosującego...
        • nena20 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:59
          Nie powielaj głupot , mogę zrezygnować z głosowania w każdej chwili nawet już po odebraniu karty. Jedynym sposobem jest zniszczenie karty aby mój głos się nie liczył, a jednocześnie abym w spisie wyborców nie figurowała jak odmawiająca udziały w referendum.
          Tajność głosowania również nie została zachowana. Ludzie z kolejki mogli swobodnie sobie oglądać jak głosuję. były ustawione jakieś niby deseczki zasłaniające.
          Nie wiem jak można tak organizować lokal wyborczy. Po raz pierwszy głosuję w nowym miejscu zamieszkania.
          • 11marlenka Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:28
            żadne głupoty. To info bezpośrednio ze szkolenia osób siedzących w komisji wyborczej. Nie wolno im pytać czy ktoś chce listę referendum, nie wolno im przyjąć listy z powrotem jak już ktoś weźmie do ręki, a jak ktoś nie weźmie i będzie odnotowane że zrezygnował to jak się na koniec dnia nawróci że jednak chce wziąć udział to się odmowę skreśla i daje mu listę i już nic nie musi podpisywać.
            • nena20 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:35
              No właśnie, biorę kwit na referendum ale jednak chce zrezygnować, nie mogę tego już zwrócić. Mam prawo rezygnacji w każdym momencie. Jednak jesli wrzucę pustą kartę do urny to będę liczona jako głos nieważny czyli jednak będę brała udział w referendum. Kurtyna.
        • panna.nasturcja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:47
          Nie powielaj głupot. SWOJĄ kartę można zniszczyć lub wynieść.
          Nie można cudzej lub „niczyjej”.
      • panna.nasturcja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:45
        To nie było u Was kabin do głosowania?
        • kk345 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 18:00
          Tak się zastanawiam i już od wielu lat nie widziałam kabin- stoliki z różnego rodzaju przegródkami tak, ale kabin zdecydowanie nie...
          • panna.nasturcja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 18:29
            To był skrót myślowy, u nas byly stoliki porządnie zasłonięte z trzech stron, za nimi nikt nie stał, była zapewniona prywatność.
            A kabiny, to faktycznie, pamiętam z wyborów, gdy zaczynałam głosowa, były takie klasyczne , gdzie się wchodziło do środka.
          • taje Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 18:36
            U nas były tradycyjne kabiny z materiałowymi zasłonkami. Oraz kilka stolików z (kartonową?) przesłoną.
      • ayanna Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 22:08
        Może to byli obserwatorzy społeczni z KODu?
        • panna.nasturcja Re: Ja juz po głosowaniu 16.10.23, 03:53
          Jak to po jednym poście można poznać człwpowieka…
    • ekstereso Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:51
      W moim punkcie wyborczym pełno ludzi, mijałam w drodze na pilates. My głosujemy popołudniu, jak syn wróci z jazd na pj bo umówiliśmy się, że pójdziemy w trójkę.
    • aqua48 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:55
      My byliśmy rano, był umiarkowany ruch, syn teraz i mówił, że są kolejki do punktów wyborczych.
    • seeview Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:56
      Ja tez już po. W mojej komisji tłoczno, każdy zaznaczył na czym mógł w sensie podestu, kotary nie stwierdzono.
      Czy dwa posty nieagitujace, w tym mój, poleciały?
      • primula.alpicola Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 15:22
        Mój kolejny poleciał.
        No nic, jutro ponownie opiszę sytuację agitującą.
    • aqua48 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 11:57
      Nie da się zobaczyć bo są bardzo duże płachty którymi zasłaniają innych wyborców z listy.
      • kk345 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 18:01
        Ale zanim znajdą twoje nazwisko, to przecież widać całą kartkę, albo i kilka, jesli szukają na kilku stronach
        • premeda Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 18:08
          U mnie zasłaniali i nic nie było widać choć w innych latach tak nie pilnowali i frekwencję można było oszacować.
    • malaperspektywa Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:00
      Nasz młodszy też pierwszy raz. Od niedawna pełnoletni. Nie za bardzo interesuje się polityką, ale widzi co się dzieje, coś tam do niego dotrze z internetu i słyszy rozmowy w domu. Czasem o coś zapyta. Na pewno wiedział na kogo nie chce głosować ale nie orientował się za bardzo w partiach i kondydatach. Wczoraj czytał. Zagłosuje inaczej niż ja, ale moim zdaniem jest ok. Chyba pod tym względem dobrze wychowaliśmy dzieci. Idziemy pod wieczór całą rodziną.
      • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:35
        Mój ma 15 lat i dyskutuje że mną o wyborach, ale z sensownych rzeczy do powiedzenia w tym temacie ma na razie tylko tyle, że wie na kogo by nie zagłosował. Poza tym wciągnął się w nowej w szkole w politykę i został skarbnikiem 😆😉
    • kocynder Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:13
      Ja będę po południu, bo tak mi akurat się ułożyło. Ale na pewno dotrę. Głosuję od czasu kiedy uzyskałam prawa wyborcze i nie mam zamiaru dobrowolnie zrezygnować.
      • abidja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 22:10
        kocynder napisała:

> Ja będę po południu, bo tak mi akurat się ułożyło. Ale na pewno dotrę. Głosuję
        > od czasu kiedy uzyskałam prawa wyborcze i nie mam zamiaru dobrowolnie zrezygnow
        > ać.
        >

Tez tak mam. Nie opuscilam do tej pory zadnych wyborow.
        • kocynder Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 22:23
          Zagłosowane. Około 19:00, czekałam blisko dwie godziny, ludzi tłum. I chwała! smile
    • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:13
      Córka w Amsterdamie już po. Szybko poszło. Najdłuższa kolejka tam gdzie litera D, najkrótsza tam gdzie O a do eS średnia wink
      • andace Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:40
        Znajomi głosujący w Amsterdamie mówili że szybko szło, ja w Hadze stałam prawie 1,5 h w kolejce.
        • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:40
          W Amsterdamie wszyscy patrzyli z zazdrością na komisję od liter T-Ż wink Bo podobno w ciągu pół godziny podeszły tam tylko cztery osoby a do innych była długa kolejka.
          • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:42
            Czyli zagłosowałabym bez kolejki, jak dobrze ze nie przeszlam na nazwisko meza 😆
    • ophelia78 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:15
      Stoję już 20 minut i jeszcze pewnie z 10 zejdzie. Kolejka nie maleje.
      Duży zamęt wprowadzają seniorzy którzy bez cienia żenady omijają kolejkę i wchodzą bez bo "nie mają siły stac"

Kokosja w mocno senioralnej dzielnicy
      • seeview Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:37
        > Kokosja w mocno senioralnej dzielnicy

To tak jak moja. Widać było jak głosują (bez zaskoczenia), bo warunki w lokalu mało profesjonalne. Przestaję ustepować miejsca w komunikacji publicznej. 😋
      • 71tosia Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:31
        takie sa przepisy ze osoby starsze i niepełnosprawnością maga pobrac karty bez kolejki
    • tanebo001 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:29
      Zrobione. Ale mam nie wesołą obserwację - 90% głosujących to emeryci...
      • 11marlenka Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:52
        emeryci głosują przed południem
        • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:00
          Bo zwykle przy okazji idą do kościoła. U nas kościół od szkoły z komisją wyborczą dzieli 50m.
          • szmytka1 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:04
            Dokładnie. Jak ja byłam, czyli pół godziny temu, to był mój młody sąsiad z dziewczyną, chłopak tak końcówka szkoły średniej. A reszta to ludzie 30-50 lat, kilku innych sąsiadów było. W komisji nauczycielka z naszej szkoły.
      • laurielle Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:47
        Wlasnie stoje w kolejce (Sulejowek). 80-90% to ludzie mlodzi i w srednim wieku. Jeszcze nigdy nie widzialam takich tlumow i tylu mlodych.
        • aankaa Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 20:11
          byłaś w szkole nr 1? swoje tam odstałam big_grin
    • obrus_w_paski Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 12:58
      Ja już trzecią godzinę stoję..
      • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:02
        Jezuuu, gdzie?
        • obrus_w_paski Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:15
          Barcelona
          • heca7 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 14:41
            obrus_w_paski napisała:

> Barcelona

Strasznie długo. Ale przynajmniej ciepło masz wink
            • obrus_w_paski Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 15:29
              Stoję już prawie 5. I niestety dzisiaj pierwszy dzień ponurej pogody. Wczoraj 26 stopni dziś 19 i mżawka
              • rzepicha-piastowa Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 16:00
                Obrusie drogi, udalo ci sie wreszcie zaglosowac?
                • obrus_w_paski Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:15
                  Tak! Zdecydowanie nie takie miałam plany na niedzielny poranek, mam nadzieje ze te ponad 5h stania w kolejce się na coś przydadzą
                  • rzepicha-piastowa Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:20
                    No nareszcie! Zrobilas dobry obywatelski uczynek
              • panna.nasturcja Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 17:51
                O rety, masakra! Dzielna byłaś!
      • rzepicha-piastowa Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:03
        Trzecia godzine!?!? 😮 mam nadzieje, ze juz niedlugo. Powodzenia!
    • mayaalex Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:12
      Ja tez juz po, kolejka byla okolo dziesieciominutowa, chyba ze ktos ma nazwisko na litery od K do P, wtedy troche dluzsza wink Ale to i tak ewenement w tej komisji, zazwyczaj glosuje tam bez kolejek, bo lokalizacja jest mniej popularna wsrod Polakow a ja mam bliziutko, kilka minut na piechote. Caly czas przychodzily kolejne osoby, mysle ze frekwencja moze byc calkiem niezla tym razem. Sam lokal wyborczy urzadzono w budynku, ktory normalnie pelni funkcje kaplicy (ale na dzis zostal uswiecczony, wszystkie sciany biale, bez jakichkolwiek dewocjonaliow, obrazow, etc. Okazalo sie, ze w komisji jest ktos, kogo znam z pracy, jestem pewna, ze wszystko bedzie zgodnie z prawem.

Odwiedzil nas dzis przyjaciel z Turcji, przeczytalam mu pytania referendalne, smial sie, ze czegos takiego nawet Erdogan jeszcze nie wymyslil.
    • myfaith Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 13:34
      Byłam. Stałam 40 min. Frekwencja w tym lokalu na godz 12:00 - 21%. Dużo ludzi 60+, również takich przyprowadzanych przez rodziny . Jedna urna do wszystkiego i pełna transparentność kto na co głosuje smile bo stoliki szkole -wystarczy rozłożyć te płachtę z listam partii. Dlatego wiem jak zaglosowaly 3 os przedemna wink
      • lauren6 Re: Ja juz po głosowaniu 15.10.23, 19:53
        1,5h stania w kolejce. Liczę, że było warto tyle odstać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka