arthwen 15.10.23, 21:04 PiS 36,8% KO 31,6% 3D 13% Lewica 8,6% Konfederacja 6,2% Cieszy mnie bardzo słaby wynik konfy! No i PiS większosci mieć nie bedzie wygląda na to! Chyba wino odtworzę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalyaxx Re: Exit pool 15.10.23, 21:05 Żyję widzę w tak odklejonym światopoglądowo kraju, że to aż smutne. Taka frekwencja i dalej PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Exit pool 15.10.23, 21:08 Tak. Też myslałam że przy takiej frekwencji przerżną. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Exit pool 15.10.23, 21:09 Dokładnie, do dnia dzisiejszego myślałam, że PiS wygra, ale jak zobaczyłam tę mobilizację to uwierzyłam w cud i teraz ogromny zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Exit pool 15.10.23, 21:25 andaba napisała: > Tak. Też myslałam że przy takiej frekwencji przerżną. Ja również. Niemniej bardziej niż wynik zdumiewa mnie, że Konfederacja ma tylu wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 15.10.23, 21:33 w sondażach przekraczali 10% - więc te 6 z kawałkiem to jest duuuuuża różnica, na plus oczywiście. Miałam nieśmiałe marzenie, że nie przekroczą progu, ale mają gorszy wynik niż w poprzednich wyborach, więc jakoś przeżyję. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Exit pool 15.10.23, 21:09 Weź pod uwagę, że reszta głosów musiała rozłożyć się na Ko, Konfę, Lewicę itd... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Exit pool 15.10.23, 21:11 36% (tu wpisz swoje ulubione brzydkie słowo)...runc opada. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Exit pool 15.10.23, 22:54 Spójrz na to inaczej: od wyborów w 2019 ubyło im ok 8%... To dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Exit pool 15.10.23, 22:56 Nic im nie ubyło - w 2019 głosowało na nich 8M ludzi; w tym roku (patrząc po wynikach exit poll) jakieś 10M... Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Exit pool 15.10.23, 21:08 Ale ten naród jest jednak durny, no, kuźwa, durny. Mnie wynik nie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Exit pool 15.10.23, 21:11 Durny, zmanipulowany i zastraszony. Przez ostatnie lata obserwowałam moja matkę, która zawsze głosowała na lewicę. Na emeryturze oglądała wszystkie serwisy informacyjne „żeby mieć pełen obraz”. Wiedziałam jak to się skończy. Dzisiaj głosowała na PiS, bo wiek emerytalny i uchodźcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Exit pool 15.10.23, 21:19 geez_louise napisała: > Dzisiaj głosowała na PiS, bo wiek emerytalny i uchodźcy. > cóż, wyrazy współczucia z powodu matki. Na szczęście moi rodzice nadal przytomni i piss ani konfa ani ta V kolumna epskopatu nie dostały ich głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Exit pool 15.10.23, 21:25 Uważam, że liczy się w tym momencie tylko efekt końcowy kto stworzy rząd. Reszta mnie już nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Exit pool 15.10.23, 21:27 ekstereso napisała: > Uważam, że liczy się w tym momencie tylko efekt końcowy kto stworzy rząd. Reszt > a mnie już nie obchodzi. Dokładnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Exit pool 15.10.23, 21:12 Durny. Po takiej ilośći wałków, przewalonej kasie, rozdanej "swoim"kasie ...beton!!! Zabetonowany durny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Exit pool 15.10.23, 21:08 Po pierwsze to exit pool. Po drugie - jeszcze może się okazać, że PiS wejdzie w koalicję z Konfą i wtedy dopiero zatęsknimy za ostatnimi ośmioma latami. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Exit pool 15.10.23, 21:12 profes79 napisał: > Po pierwsze to exit pool. Po drugie - jeszcze może się okazać, że PiS wejdzie w koalicję z Konfą umiesz dodawać do stu czy jednak niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Exit pool 15.10.23, 21:18 exit pool to jednak max 2 % błędu. W ostatnich wyborach był o ok pół procenta pomyłki. Nie ma siły by pis z konfą z 212 głosami przegłosowało opozycję z 248 mandatami Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Exit pool 15.10.23, 21:30 Przy dużej frekwencji błąd może być większy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Exit pool 15.10.23, 21:22 Powtórzę pytanie jakie zadawałaś Palacince - kiedy ostatnio czytalaś Konstytucję? To, że liczba głosów nie daje 50% nie oznacza, że liczba mandatów nie da. Tu już trzeba poczekać na konkretne wyniki (bo same wyniki procentowe nic jeszcze nie mówią; trzeba poczekać na wyniki z poszczególnych okręgów) ale nie jest powiedziane, że razem tych 231 mandatów nie uzbierają. W 2019 podobny wynik dał Konfie 11 mandatów.W 2015 PiS miał 37% i zebrał 235 mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Exit pool 15.10.23, 23:50 profes79 napisał: > To, że liczba głosów nie daje 50% nie oznacza, że liczba mandatów nie da. no osioł. Matematyczny osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 15.10.23, 21:16 Owszem, exit poll. Ale jeśli się nie zmieni bardzo, to koalicja z Konfą NIC im nie da, wg obecnych wyników mają 212 posłów razem, więc mogą się cmoknąć Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Exit pool 15.10.23, 21:27 Skąd bierzesz tę liczbę 212? Przecież mandaty liczy się w okręgach a nie w skali kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 15.10.23, 21:34 A exit poll to myślisz, że skąd jest? Z danych z okręgów przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Exit pool 15.10.23, 23:39 arthwen napisał(a): > A exit poll to myślisz, że skąd jest? Z danych z okręgów przecież... No. Tylko, że chyba ok. 10% odmówiło odpowiedzi w exit pollach. I to mogą być głosy na Konfę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Exit pool 15.10.23, 21:23 Musiałyby być bardzo duże zmiany, a do tej pory średnio wyniki exit pole podobno różniły się od ostatecznych o 0,4%. Nie sądzę też, że w tych kolejkach stoją w większości wyborcy pisu, zwłaszcza, że te kolejki są w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Exit pool 15.10.23, 21:25 Poll, jak mi przestał słownik zmieniać na pół to teraz jedzie z polem😂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Exit pool 15.10.23, 21:08 U mnie tak. Niech słowo ciałem się stanie A exit polle wynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Exit pool 15.10.23, 21:11 Mój mąż z tej okazji otworzył specjalnie skitraną whiskey Yamazaki. I piją z kolegą na parterze Ja za tym nie przepadam więc siedzę na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Exit pool 15.10.23, 21:18 U mnie na czerwono, głosowałam na lewice (; Oby się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Exit pool 15.10.23, 21:12 Gdyby KO, Lewica i TD mialy wejsc w Koalicje, to by weszly przed wyborami. Zadnej koalicji teraz nie bedzie, ani premiera spoza PiSu, beda co najwyzej zgodnie glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Exit pool 15.10.23, 21:13 palacinka2020 napisała: > Zadnej koalicji teraz nie bedzie, ani premiera spoza PiSu, kiedy ostatnio czytałaś Konstytucję? Niech zgadnę - nigdy? Odpowiedz Link Zgłoś
y_y Re: Exit pool 15.10.23, 21:15 No ale to wlasnie bardzo dobry ruch był, startowanie odrebnie, jedynie wspolny kandydat w senacie na kazdej liście. Ja jestem pelna optymizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Exit pool 15.10.23, 21:24 A kto da temu premierowi wotum zaufania? Opozycja? Dobrze, że opozycja poszła osobno, bo inaczej kupa niezdecydowanych zostałaby w domach - ludzie mieli dość głosowania przeciw, a nie za. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Exit pool 16.10.23, 00:36 A wybór tego premiera spoza pisu to jakim cudem sejm przegłosuje? Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Exit pool 15.10.23, 21:13 PiS i konfa jeszcze podskoczą o kilka punktów. Zawsze cześć osób wstydziła się powiedzieć, że na nich głosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Exit pool 15.10.23, 21:15 Te 36% nie zasługuje na demokrację i życie w cywilizowanym społeczeństwie. Im tylko ruski but, pod którym będą siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Exit pool 15.10.23, 23:52 la_mujer75 napisała: > Amen noi co w związu z tym proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Exit pool 15.10.23, 22:52 nie ma to jak maleńki seans nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Exit pool 16.10.23, 07:54 stephanie.plum napisała: > nie ma to jak maleńki seans nienawiści. > > Ojej... Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Exit pool 15.10.23, 21:17 Ja dzisiaj bez winka, bo jestem sama z dziećmi. Miny Beci i Błaszczaka zrobiły mi wieczór! Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:17 Dlaczego na forum równolegle pojawiają się wątki “jak dobrze, PiS przegrał” i “jak fatalnie, PiS wygrał” i to w oparciu o ten sam exit poll? Sorry, ja nie sądzę, żeby molestował w pełnym sensie tego słowa. Pewnie złapał za cycki w okresie dojrzewania i tyle tego było. Sorry, ale to był normalny facet. (riki_i Trauma przyrodniej siostry - uzasadniona?) Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:19 Bo PiS wygrał, ale przegrał Jeszcze do wtorku tylko, żeby się potwierdziło z exit poll i będzie pełnia szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:20 No ludzie chyba nie rozumieją ordynacji wyborczej🤷🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:20 Pis wygrał jako partia ale prawdopodobnie straci większość w parlaomencie i nie bedzie w stanie stworzyć rządu. A Jarosław już przyznał, że mogą być w opozycji Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:28 To se stworza rzad mniejszosciowy. Maja prezydenta i wszystko inne. Ale to nie jest jeszcze pewne bo przeciez przy exit pool kto sie uczciwie przyzna, ze na PiS zaglosowal? I bedziecie mieli we wtorek 52%. Za to wiecej niz pewne jest, ze przehandluja wiekszosc za ministerialne stolki z 3D albo co gorsza z konfiarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:48 Nie kracze, w poprzednich wyborach PiS tez mial w exit pool ponizej 40%. Niestety do glosowania na PiS nikt sie nie przyznaje, podobno nikt tez nie glosuje wiec ja nie wierze, ze w obecnej sytuacji ludzie przy exit pool jakiejs obcej osobie uczciwie sie przyznali, ze zaglosowali na PiS. Bardziej nawet martwi mnie, ze sie nie przyznali do glosowania na konfiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 22:22 W małych miasteczkach i na wsi to strach się przyznać do niegłosowania na PiS, więc może być zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:35 chococaffe napisała: > Pis wygrał jako partia ale prawdopodobnie straci większość w parlaomencie i nie > bedzie w stanie stworzyć rządu I to nie wystarczy, żeby się cieszyć (założywszy, że exit poll przełoży się na rzeczywiste wyniki)? Czy niektórzy jeszcze oczekiwali, że naród dozna objawienia i w całości się od PiSu odwróci? Przecież nadzieje na wygraną od początku opierały się na subtelnych różnicach, dzięki którym opozycji być może uda się stworzyć koalicję, która będzie miała większość parlamentarną. Wygląda na to, że to się stało, a obok wątek “jesteśmy w czarnej d”. WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:39 Autorka tamtego wątku chyba lekko się pomyliła. No chyba, ze wierzyła, ze Pis będzie miał nagle 15% Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 23:54 al_sahra napisał(a): > Wygląda na to, że to się stało, a obok wątek “jesteśmy > w czarnej d”. WTF? autorka tamtego wątka do bystrych nie należy. I niestety przewagarowała cały WOS, jaki był w szkolnym programie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:23 al_sahra napisał(a): > Dlaczego na forum równolegle pojawiają się wątki “jak dobrze, PiS przegrał” i “jak fatalnie, PiS wygrał” i to w oparciu o ten sam exit poll? dlatego, że piss procentowo zgarnął najwięcej głosów. Ale za mało na sejmową większość. Nawet w koalicji z konfą. Rozumiesz - w Polsce nie ma systemu dwupartyjnego, jak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Czy może mi ktoś wytłumaczyć? 15.10.23, 21:36 al_sahra napisał(a): > Dlaczego na forum równolegle pojawiają się wątki “jak dobrze, PiS przegrał” i > “jak fatalnie, PiS wygrał” i to w oparciu o ten sam exit poll? > Bo w zasadzie dopóki nie utworzy się nowy rząd to nic nie wiadomo. Teoretycznie powinnien to być rząd z obecnej opozycji. > > Sorry, ja nie sądzę, żeby molestował w pełnym sensie tego słowa. Pewnie złapał > za cycki w okresie dojrzewania i tyle tego było. Sorry, ale to był normalny fac > et. > (riki_i Trauma przyrodniej siostry - uz > asadniona?) Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Exit pool 15.10.23, 21:20 Tak, tak ,tak !!!! Dzisiaj imprezujemy, jutro u nas ludzie mają wolne.🥳🥳🥳 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Exit pool 15.10.23, 21:21 Exit poll jest exit poll - samescie mnie przestrzegaly, ze potrzebny bedzie czas zeby wszystko policzyc - paciencia y perseverancia Czy gdzies jest juz available frekwencja/wynik referendum? U mnie jeszcze zbyt slonecznie na drink ale gdy sie sciemni, sie otworzy jakies %%% - to nie jest perfect result, for sure, ale przynajmniej PiS nie ma majority - moglo byc gorzej, eh ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Exit pool 15.10.23, 21:27 Frekwencja referendum podawana jest na 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Exit pool 15.10.23, 21:22 Ale piękne wyniki frekwencji...a mamy mniej Polaków o ponad milion. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Exit pool 15.10.23, 22:24 Co nijak nie wpływa na frekwencję podawana w procentac h. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Exit pool 15.10.23, 22:36 hanusinamama napisała: > Ale piękne wyniki frekwencji...a mamy mniej Polaków o ponad milion. > Ktoś w komentarzach pod artykułem na GW pisał, że w teraz było o ponad 1,8 mln mniej uprawnionych do głosowania niz w poprzednich wyborach. Czyli mnóstwo wyborców PiS-u wymarło. Nadzieję na lepszy wynik dla opozycji daje to, że ludzie jeszcze głosują i to młodzi. I głosy Polonii w Europie jeszcze nie policzone. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 15.10.23, 22:53 Gwoli ścisłości, to żadne głosy jeszcze nie policzone, te w Polsce też nie. 0,21% obwodów na chwilę obecną podało dane, pewnie koło 2-3 coś będzie więcej, a potem rano. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Exit pool 15.10.23, 21:27 Moje drogie, jest to straszne, że PiS ma, ile ma. Ale wyobraźcie sobie być w tym momencie Mentzenem! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Exit pool 15.10.23, 21:28 Ja sobie wyobrażam znowu Brauna w Sejmie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Exit pool 15.10.23, 21:35 Haha wszystkie fajne dziewczyny z tego forum mam ochotę uściskać. Szczególnie te które stały godzinami w kolejkach. Jesteście super!Ciekawe co tam w tvp 😉 kaczor miał minę pogrzebową, płaszczak mało się nie popłakał. A ten wynik konfy to zasługa glownie Modzelewskiego i Koroluka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Exit pool 15.10.23, 21:36 Ja sobie wyobrażam jak oni się jarali, ze będą mieć wysoki wynik...a tu wchodzi Korwin ze swoim spotkaniem "kobiety kiedyś były mniej ważne niż pralka lub krowa i wtedy to było dobrze"...i Konfie rzednie mina... Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Exit pool 15.10.23, 21:46 Sądzę, że wypowiedź króla o potrzebie likwidacji wieku zgody przy okazji Pandoragate walnęła ich najmocniej - to było odpalenie protokołu na pełnej. Ale ponoć już im do 7,7 rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Exit pool 15.10.23, 22:34 marusia_ogoniok_102 napisała: > > Ale ponoć już im do 7,7 rośnie W jaki sposób rośnie? Przecież nie ma juz sondażowych wyników, a na realne, chociaż czastkowe trzeba czekac jeszcze kilka godzin poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Exit pool 15.10.23, 22:44 Inne exit polls - konfie troche urosło ale pisowi sporo spadło Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Exit pool 15.10.23, 21:50 Napsuł im korwin ta ostatnia wypowiedzią o wieku przyzwolenia, bo normalnego człowiek to obrzydza plus ta ich konwencja gdzie kobieta została dobytkiem nazwana 😂 sami się zaorali Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Exit pool 15.10.23, 21:36 Wystawili go na scenę samego, ewidentnie jest do odstrzału Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Exit pool 15.10.23, 22:33 W wynikach exit poll innej sondażowni, różnica między pis i ko to mniej niż 3%, ale konfa ma dużo więcej (25 mandatów), a rozkład innych mandatów to 256 dla opozycji i 178 dla pis Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Exit pool 15.10.23, 22:47 co wy? porównajcie sobie ten słupek PiS u ze słupkami formacji, które mogą się dogadać. chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Exit pool 15.10.23, 22:58 Przewidziane jakiś czas temu. PiS wygra, ale nie stworzy samodzielnie rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Exit pool 16.10.23, 07:38 lodomeria napisała: > POLL ludzie, to jest exit POLL. Eee tam, ludzie wychodzą z lokalu wyborczego i wpadają prosto do basenu Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 16.10.23, 09:32 No jest, owszem, ale tematu wątku nie ma jak poprawić, a pisałam na szybko i nie popatrzyłam, że mi autokorekta zmieniła Akurat to wydawało mi się najmniej ważne w tej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Exit pool 16.10.23, 12:28 Akurat rzuciło mi się w oczy, że w innych wątkach też o wyjsciowych basenach piszesz... Nic osobistego - nawet w radiu czy tv ludziom się zdarza. No ale tu ematka - poziom trzeba trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Exit pool 16.10.23, 16:15 Bo ja akurat w niedzielę wieczorem na basen chodzę Pięć minut wcześniej wróciłam i na dodatek wykręciłam wczoraj swój rekord życia stylem klasycznym Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Exit pool 16.10.23, 03:31 Czy słyszysz ten huk? To Konfederacja wyjebała się o próg. Tego sobie teraz życzę Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Exit pool 16.10.23, 16:25 Papież Franciszek już się wypowiadał? Chyba o 18 będzie. Odpowiedz Link Zgłoś