18.10.23, 01:40
Trafiłam dziś na jeden z programów Polsatu, Debata dnia. Gośćmi posłanka z KO, poseł Trzeciej Drogi, i posłanka Milczanowska z PiSu. Na pytanie o wybory, rozentuzjazmowana odpowiada: frekwencja fantastyczna, wyborcy bardzo chętnie glosowali na PiS, wygralismy, PiS stworzył społeczeństwo obywatelskie, ludziom żyje się cudownie, i inny bełkot.
Padła także informacja, że PiS stworzy WIĘKSZOŚCIOWY rząd. Na co Pani prowadząca pyta, no ale jak, macie tylko 194 mandaty, posłanka PiS zagotowana z nerwów twierdzi że trwają rozmowy, goście zadziwieni że z kim, a ona że po cichu, że będą mieli większość
😆
No kabaret, PiSowcow naprawdę oderwało, nie ogarniają zupełnie co się stało, że przerżneli te wybory, wciąż mówią, że trwają rozmowy, i zdobędą posłów do większości sejmowej big_grin
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Odklejka 18.10.23, 01:47
      Też uważam, że trwają rozmowy kuluarowe - jeśli można je tak nazwać - i że rezerwuje się miejsca dla nowych tłustych kotów. Nie wiem tylko, co z tego wyjdzie.
    • mama-ola Re: Odklejka 18.10.23, 08:12
      > posłanka PiS zagotowana z nerwów twierdzi że trwają rozmowy, goście zadziwieni że z kim,
      > a ona że po cichu, że będą mieli większość

Jedyni, którzy uzupełniliby im większość, to posłowie z trzeciej drogi. Gdyby się PiS-owi udało ich przeciągnąć, to by była tragedia.
      • ariathedevil Re: Odklejka 18.10.23, 08:17
        Gumofilce wiedzą, że zaraz samorządowe pis ich mocno od koryta odspawał i to pamiętają. Jeśli Kamysz stuli dziób, wszyscy się dogadają.
        • imponderabilia22 Re: Odklejka 18.10.23, 17:30
          ariathedevil napisała:

> Gumofilce wiedzą, że zaraz samorządowe pis ich mocno od koryta odspawał i to pa
          > miętają. Jeśli Kamysz stuli dziób, wszyscy się dogadają.

Dzyzys jaka finezja i subtelność. Jak pod budką z piwem. Kierowniczka podwawelska🤣🤣🤣
          Mam nadzieję, że nie masz dzieci. Albo potrafisz w realu ujarzmić swą rynsztokowosc
          • ariathedevil Re: Odklejka 18.10.23, 17:51
            O mam psychofankę. Słońce, jak finezyjna i delikatna niczym płatek śniegu jesteś pokazałaś 2 dni temu pisząc o ematkach " teraz będziecie mogły się beztrosko gonić, a później bezkarnie sk.wić". Tak więc mysiu pysiu zacznij brać jakieś leki i przestań wreszcie kwiczeć smile Żegnam sierotę po pisie smile Możesz się od teraz do zapluć, z mojej strony ban smile
      • bistian Re: Odklejka 18.10.23, 09:01
        mama-ola napisała:
        > Jedyni, którzy uzupełniliby im większość, to posłowie z trzeciej drogi. Gdyby s
        > ię PiS-owi udało ich przeciągnąć, to by była tragedia.

3D dostała dodatkowe głosy w kredycie od wyborców KO, żeby nie przepadła pod progiem. To wszyscy wiedzą. PiS potrzebowałby 30 głosów, więc razem z Konfederacją? 😉
        Ciekawe, jak długo udałoby się podciągnąć takie małżeństwo z rozsądku?
        Konfederacją chętnie by się dołączyła do opozycji za poparcie ich kilku ustaw.
        Pogonią kilka osób i będą się starać tworzyć prawdziwą partię, więc z PiS im nie po drodze.
      • nowyczlowiekforumu Re: Odklejka 18.10.23, 09:46
        Wygrali, więc po jaką cholerę mieliby dołączać do partii, która pogonili wszyscy oprócz żelaznego elektoratu?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Odklejka 18.10.23, 10:12
          Dla kasy?
          Myślisz, że oni wszyscy kandydują wyłącznie dlatego, że chcą coś dla kraju zrobić?
          • nowyczlowiekforumu Re: Odklejka 18.10.23, 10:46
            Myślę, że jak ktoś wygrał, i jest u władzy, to nie pójdzie do przegrywów, bo więcej zarobi w partii rządzącej.
            • taki-sobie-nick Re: Odklejka 18.10.23, 22:33
              nowyczlowiekforumu napisał:

> Myślę, że jak ktoś wygrał, i jest u władzy, to nie pójdzie do przegrywów

Te "przegrywy" też są u władzy. I mogą jednemu posłowi z drugim zaproponować miejsce dla żony/szwagra/syna/wszystkich razem w spółkach skarbu państwa.

Swoją drogą, ciekawe, że nikt nie krzyczy, że "przegryw" to mowa nienawiści - i nie, NIE MAM NA MYŚLI PiS, tylko konkretnych znajmych ematki nazywanych "przegrywami".
              • jowita771 Re: Odklejka 19.10.23, 17:07
                A ty myślisz, że oni tak sobie zostaną w tych spółkach skarbu państwa razem ze swoimi szwagrami?
          • nimaletko Re: Odklejka 18.10.23, 13:35
            A Ty myślisz, że w wygranej koalicji to oni charytatywnie będą robić? Że trzeba do pisowskich przegrywów iść, żeby zarobić?
            Serio?
            Za wygraną idą możliwości, takżę zarobkowe, a PiS niedługo nie będzie miał nic do zaproponowania. To tylko kwestia czasu aż ich źródełka zostaną zablokowane i w końcu wyschną.
    • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 08:15
      Patrząc na sposoby PiS przekupywania przekabacania na swoją stronę, wcale bym się nie zdziwiła. Ilość mandatów to tylko liczba.
      • marta.graca Re: Odklejka 18.10.23, 08:17
        Ilu im się udało przekabacić? Bo do tej większości to jednak im sporo brakuje.
      • leosia-wspaniala Re: Odklejka 18.10.23, 08:49
        >Ilość mandatów to tylko liczba

Głębokie, Sue, bardzo głębokie. Ale ta tylko liczba jest właśnie kluczowa, wiesz? Po co 3D ma się dogadywać z piss, który ich zje, po co ma się dawać umoczyc w ich afery, skoro miga rządzić z resztą demokratów? Przecież oni się już przed wyborami dogadywali. Pis może sobie kilku przeciągnąć, ale nie stworzy większości.
        • an0malia Re: Odklejka 18.10.23, 10:01
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Po co 3D ma się dogadywać z piss, który ich zje, po co ma się dawać umoczyc
          > w ich afery, skoro miga rządzić z resztą demokratów?

Stabilność rządów "demokratów", składającego się z co najmniej 5 partii stoi pod wielkim znakiem zapytania. Niektórzy dają takiemu rządowi maks parę miesięcy, zanim się pożrą o byle bzdet. A PiS nie zjada wszystkich - ich koalicjant Suwerenna Polska ma się całkiem nieźle, to kwestia tego, co jest do ugrania i do stracenia.
      • muszebosieudusze Re: Odklejka 18.10.23, 13:06
        sueellen napisała:

> Ilość mandatów to tylko liczba.

No, tak jak wyniki głosowania. Toś zabłysnęła….
        • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 13:33
          Ematki już snują tu niesamowite wizje w różnych wątkach jakie natychmiastowe wspaniałe zmiany nastąpią, a prawda jest taka, że rząd się jeszcze nie uformował i nic nie jest jeszcze pewne. A PiS knuć i przekupywać potrafi znakomicie. Robił to nieprzerwanie od 13 lat.
          • kamin Re: Odklejka 18.10.23, 13:54
            Posłowie 3D doskonale wiedzą, że obecna wysoka frekwencja i moblizacja ludzi od dawna niegłosujących wynikała z chęci odsunięcia PIS od władzy. Wielu głosujących nie pała wielką miłością ani do KO, ani do 3D. Jeśli zbratają się z Pisem i pozwolą mu rządzić dalej, to ślad z ich partyjki nie zostanie. Nikt już nigdy na nivh nie będzie głosował.
            • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 13:58
              kamin napisał(a):

. Jeśli zbratają się z Pisem i
              > pozwolą mu rządzić dalej, to ślad z ich partyjki nie zostanie. Nikt już nigdy
              > na nivh nie będzie głosował.

Miejmy nadzieję. Jednak pamiętaj że polityka to bagno i nikt tam nie jest czysty ani godzien zaufania.
          • marta.graca Re: Odklejka 18.10.23, 16:51
            No zadziwiające, dwa dni po wyborach rząd się nie uformował, to po prostu niebywałe. Może napisz jeszcze coś o tym, że środki z KPO miały wpłynąć, a ich nie ma.
          • taki-sobie-nick Re: Odklejka 18.10.23, 23:11
            A PiS knuć i przekupywać potrafi znakomicie. Robi
            > ł to nieprzerwanie od 13 lat.

I myślisz, że oni jedni?
            • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 23:18
              taki-sobie-nick napisała:

> A PiS knuć i przekupywać potrafi znakomicie. Robi
              > > ł to nieprzerwanie od 13 lat.
              >
              > I myślisz, że oni jedni?

Oczywiście że nie. I dlatego wszystko jest możliwe. A najbardziej prawdopodobny scenariusz to bardzo słabe rządu koalicyjne nie mogące dojsc do porozumienia w żadnej sprawie i kolejne wybory za rok.... I żeby nie było. Po latach rządzenia prawicy jestem gorąco za lewica po to aby nastąpiła jako taka równowaga. Ogólnie uważam że raz powinna rządzić lewica, raz prawica by nikomu nie odbijało za bardzo w żadną stronę.
              • taki-sobie-nick Re: Odklejka 18.10.23, 23:31
                sueellen napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                >
                > > A PiS knuć i przekupywać potrafi znakomicie. Robi
                > > > ł to nieprzerwanie od 13 lat.
                > >
                > > I myślisz, że oni jedni?
                >
                >
                > Oczywiście że nie.

Dobre i to.
      • taki-sobie-nick Re: Odklejka 18.10.23, 22:35
        Jeden poseł z drugim może nagle zmienić zdanie, wystąpić ze swojej partii i zostać posłem niezależnym.

I jako taki głosować zgodnie z zaleceniami PiS-u.
    • bei Re: Odklejka 18.10.23, 08:33
      Jak dziecko gra- to można napisać na steamie
    • asia-loi Re: Odklejka 18.10.23, 08:41
      Niestety, ale utworzenie rządu przez opozycję będzie późno, bo PAD będzie utrudniał jak tylko się da.
      Wczoraj powołał 72 kolejnych, nowych neosędziów. 😬
      No i budżet. Pisowski rząd miał opublikować założenia budżetu do końca września. Zrobili to dzień po przegranych wyborach. Roi się w tym założeniu od długów. Zostawią śmierdzące jajo nowemu rządowi. 😬
      • little_fish Re: Odklejka 18.10.23, 08:56
        "Roi się w tym założeniu od długów. Zostawią śmierdzące jajo nowemu rządowi. 😬" - no ale to chyba było oczywiste. Opozycja doskonale wiedziała na co się decyduje
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Odklejka 18.10.23, 09:41
      A kto wie, może i zdobędą, jak dobrze zapłacą?
      W końcu kasą szastać lubią, a co się nie robi, aby być na wierzchu?
    • cegehana Re: Odklejka 18.10.23, 13:15
      Dla mnie odklejone są opozycyjne media typu Wyborcza uradowane przegraną PiSu. Na tym etapie ta radość jest mocno przedwczesna. Nie mówię, że nieuzasadniona, bo to się dopiero okaże, ale przedwczesna, trochę jak zapomniana już dzisiaj radość z moralnego zwycięstwa Ukrainy nad Rosją. Jak opozycja stworzy rzeczywiście rząd to będzie powód do świętowania.
      • matacznik Re: Odklejka 18.10.23, 13:18
        cegehana napisał(a):

> Jak opozycja stworzy rzeczywiście rząd to będzie powód do świętowania.
        >
        Wtedy będzie drugi. Czy właściwie kolejny, bo i rojenia prawicy, że może jeszcze nie wszystko stracone, też są zabawne i cieszą.
        • cegehana Re: Odklejka 18.10.23, 13:28
          A Tusk to nie prawica?
          • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 13:38
            cegehana napisał(a):

> A Tusk to nie prawica?
            Oczywiście że tak. Po i PIS też miało epizod rządzić w koalicji. Króciutko bo takie są koalicje.

W Polsce będzie wreszcie normalnie gdy demokracja okrzepnie. Dwie - trzy partie i jedna rządzi po drugiej. Przystawki nigdy nie są dobrym pomysłem.
            • pursuedbyabear Re: Odklejka 18.10.23, 17:53
              Urocze, jak snujesz swoje politologiczne wywody z odległości 1500 km.
              • sueellen Re: Odklejka 18.10.23, 23:19
                pursuedbyabear napisała:

> Urocze, jak snujesz swoje politologiczne wywody z odległości 1500 km.

Mam tzw bigger picture
                • panna.nasturcja Re: Odklejka 19.10.23, 01:20
                  A to Ci się dowcip udał smile
    • joana.mz Re: Odklejka 18.10.23, 13:17
      rozmowy pewnie trwają...
      a jesli nawet nie to i tak jest okazja zasiać zamęt w opozycji
    • veryvery Re: Odklejka 18.10.23, 23:04
      Mrzonki o koalicji a tymczasem zaczynają się pojawiać informacje że ziobryści rzekomo mają się od pisu odspawać
    • panna.nasturcja Re: Odklejka 19.10.23, 01:15
      Trzecia droga już piszczy, że KO ich źle traktuje i nie docenia.
      Oby to się źle nie skończyło.
      Nie chciałam tego pisać przed wyborami, bo każdy kto tu napisał cokolwiek o niegłosowanie na trzecią drogę był uważany za pisiego trollam ale ja właśnie tego się obawiałam, że ludzie na nich zagłosują by by demokratyczne opozycja dostała większośc mandatów a oni pójdą w koalicję z pisem, bo światopoglądowo właśnie do pisu im najbliżej.
      • veryvery Re: Odklejka 19.10.23, 13:18
        Dokladnie, dla mnie jedyna prawdziwa opozycja to KO i lewica, ja nie rozumiem wyborców lewicy, którzy zaglosowali rzekomo strategcznie na kościółkowców kosiniaka i hołownię
      • nowyczlowiekforumu Re: Odklejka 19.10.23, 14:32
        O ile nie sądzę że sprzeda się Hołownia, tak Kosiniak przypomina mi historię Kukiza, mówiącego, że się nie sprzeda za żadne pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka