raphidophora_tetrasperma 20.10.23, 13:19 www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zabojstwo-6-latka-w-Gdyni-n183059.html Już nawet nie ma na to słów. Trwa obława na człowieka, który zabił dziecko. Dlaczego nie opublikowano jego zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanusinamama Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:04 Nie jestem sobie wyobrazić co przęzyła i przeżywa ta matka...dla mnie niepojęte wrócić do domu i znaleźć zwłoki dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:08 raphidophora_tetrasperma napisał(a): > www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zabojstwo-6-latka-w-Gdyni-n183059.html > Już nawet nie ma na to słów. Trwa obława na człowieka, który zabił dziecko. Dla > czego nie opublikowano jego zdjęcia? W zalinkowanym artykule jest informacja: policja opublikowała wizerunek mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:09 1. Wątek już jest. 2. Opublikowano. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:10 raphidophora_tetrasperma napisał(a): > www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zabojstwo-6-latka-w-Gdyni-n183059.html > Już nawet nie ma na to słów. Trwa obława na człowieka, który zabił dziecko. Dla > czego nie opublikowano jego zdjęcia? Czytasz czasem co linkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:16 Ten artykuł był edytowany. Wczesniej nie miał zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:10 Przecież już wszędzie są jego zdjęcia!! Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:11 Nawet w artykule który linkujesz jest jego zdjęcie! Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:22 Przecież to aktualizacja artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:25 Kurczę na 100% chodzi o zdradę żony i zemstę ojca ciekawe dlaczego zdradzone kobiety nie zabijają dzieci???? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:53 Niekoniecznie. To wojskowy, wcześniej chodził w kominiarce i agresywnie zaczepiał innych. Równie dobrze mógł brać udział w misjach i odklepało jakimś ptsd, gdzie się zdawało gościowi, ze jest na akcji. Albo coś brał. Opcji jest więcej. Byle go znaleźli żywego lub martwego, bo groźny może być nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 22:23 Biorąc pod uwagę, że w tym wieku jest marynarzem, to on pewnie by na misję chciał, ale wojsko tez zauważyło zdrową oklejkę zanim mu dali jakiekolwiek stanowisko z bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:04 krolewska.asma napisała: > ciekawe dlaczego zdradzone kobiety nie zabijają dzieci???? Oczywiscie, ze zabijają. Pierwsze z brzegu www.actionnewsjax.com/news/trending-now/mom-who-killed-kids-after-husband-asked-for-divorce-gets-120-years-in-prison/720610425/ Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 14:33 Opublikowano, to żołnierz wojska polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:12 To już kolejna tragedia kiedy żołnierz morduje swoje dziecko i psa. Może facet miał ptsd a podejrzewam, że w polskich służbach jedynym akceptowalnym sposobem radzenia sobie ze stresem jest picie alkoholu to potem są takie efekty. Terapia albo leczenie pewnie równają się wywaleniu że służby, więc ludzie chleją, są agresywni i tylko mają coraz większe problemy. Sama jechałam kiedyś z byłym (?) żołnierzem taksówką, ewidentnie musiał mieć jakieś ptsd, agresja (w szczególności do byłej partnerki, która "nie wiadomo czemu" odeszła od niego) buchala mu uszami, wysiadłam z ogromną ulgą. Niby nic nie mówił takiego, ale jak zaczął (sam z siebie) mówic o służbie i tej kobiecie to było widać, że tam coś jest gleboko nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 22:26 Marynarz to PTSD ma chyba od szorowania pokładów. Do wojsko po prostu często idą ludzie już yebnięci a bycie żołnierzem samo z siebie w ich odklejonym świecie robi z nich supermenów niedocenianych przez środowisko. Przez faceta pewnie frustracja wychodziła, bo nie tak kariera miała wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 22:51 I to mnie zastanawia. W wojsku nic nie wyszło? Podobno wszystko go frustrowało. Nie wierze że nie było spięć na służbie. I nikt nic nie zauważył... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 23:51 Oczywiście, ze zauważył. Jak myślisz, dlaczego będąc po czterdziestce był nadal marynarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 21:53 Prawda? Raczej mało spotykane, że typ po czterdziestce ma najniższą rangę w marynarce. Jak się do tego doda fakt, że mieszkał tam zaledwie dwa lata, rzucony na służbę do innego miejsca, mrzonki na zostanie komandosem to jest gotowy przepis na katastrofę. Nie sądzę, że był straumatyzowany czymkolwiek. Rozmawiałam z moją koleżanką z fikakowa, która udziela się na osiedlowej grupie, sąsiedzi obstawiają, że typ siedzi gdzieś w krzakach TPK, bo podobno ani środków, ani warunków intelektualnych nie ma zmyślną ucieczkę poza granicę pl. No ale to są tylko osiedlowe plotki. Póki co dalej nic niewiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 08:09 Źle podejrzewasz..po co się wypowiadasz jak nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:59 brenya78 napisała: > Skąd się takie zjeby biorą? Znikąd, oni są wśród nas, one również. Człowiek jest bardzo wrażliwą maszyną, awarie są wmontowane w system, a ludzie mają bardzo różne przeżycia, często bardzo traumatyczne i kompletny brak wsparcia. Mnie nie dziwi agresja u ludzi, którzy mają poważne przeżycia za sobą, dziwi za to brak podpowiedzi, jak powinni się zachowywać, gdy zauważają, że nie kontrolują się dostatecznie. Jeżeli żona cię wkurza tak, że mógłbyś ją udusić, to znaczy, że potrzebna ci pomoc, więc się przenieś do kolegi/hotelu/wynajętej kawalerki i załatw szybki termin ze specjalistą. Tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:48 bistian napisał: > brenya78 napisała: > > > Skąd się takie zjeby biorą? > > Znikąd, oni są wśród nas, one również. Człowiek jest bardzo wrażliwą maszyną, a > warie są wmontowane w system, a ludzie mają bardzo różne przeżycia, często bard > zo traumatyczne i kompletny brak wsparcia. > Mnie nie dziwi agresja u ludzi, którzy mają poważne przeżycia za sobą, Zwykle usprawiedliwianie agresji. Tez jestem po przejściach, tak traumatycznych, że wielu zmiotłoby z planszy. Nikt mnie nie wsparł i nawet nie rozmawiał. Nie chodzę jak pobudzony kogut i nie prowokuję. Zwykła wymówka. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 22:45 Ale to właśnie nie jest usprawiedliwianie. On po prostu jest zły. Nie wierzę w to że to była zemsta. Dlaczego nie zabił jej? Psa też zabił za zdradę? Myślę że coś go wkurzyło (może sąsiad z kosiarką) i z wściekłości zaczął zabijać. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 03:28 no_name33 napisała: > Zwykle usprawiedliwianie agresji. Tez jestem po przejściach, tak traumatycznych > , że wielu zmiotłoby z planszy. Nikt mnie nie wsparł i nawet nie rozmawiał. N > ie chodzę jak pobudzony kogut i nie prowokuję. Zwykła wymówka. Jedni tak reagują, inni inaczej, ale obawiam się, że tych spokojnych, którzy nie mają odpałów, jest jednak mniejszość. Wystarczy popatrzeć na to, co się dzieje na tym forum. Mało jest osób zrównoważonych, ale być może jest ich więcej wśród osób, które tylko czytają, a te bardziej agresywne wchodzą na arenę? Większość osób daje się zdemoralizować, do tego dochodzi trening, znajomość różnych sytuacji i w sytuacji silnego stresu, szczególnie tego długotrwałego, mogą się zachowywać inaczej, a w służbach właśnie zależy na tym, żeby włączać automatyzmy. Ja nie wierzę w człowieka, z drugiej strony, choćby ostatnie głosowanie, to było bardzo pozytywne doświadczenie, taka duża otwartość ludzi poczucie wspólnoty i niski poziom agresji, mimo wszystko. Może też taki pozytywny trening coś w nas zmienia? Choćby WOŚP czy marsze poparcia? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 08:15 Nie każdy reaguje tak samo. Nie możesz uznać, że skoro Ty sobie poradziłeś, to inni też powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:08 Opublikowano chyba nawet od razu. Ja sobie w ogóle nie wyobrażam co ta matka musi przeżywać. To jest poza moją zdolnością poznawczą... Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:10 Siedzę w pracy i widzę mnóstwo radiowozów i samochodów żandarmerii wojskowej. Mam nadzieję, że go szybko złapią. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:14 Tak opublikowali, cztery godziny po odkryciu tragedii. Koleś może być już poza granicami państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:49 Ale służby wiedziały wcześniej, także straż graniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:10 Ciekawe czy był na misjach, niestety długofalowa opieka nad żołnierzami z PTSD jest żadna. Ogromna tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:13 Ale zabić własne dziecko??? Jeszcze siebie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:21 No kto wie czy nie było tak, że partnerka chciała odejść. W takiej sytuacji mógł zabić dziecko, żeby zabrać jej to, na czym jej najbardziej zależy. Dziecko potraktował jak przedmiot, nie wierzę, że nie bywał skrajnie agresywny już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 03:02 Marynarz na misjach? Polska nigdzie nie wysyłała okrętów. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 07:44 Przecież kolejne informacje wchodzą w aktualizacjach.🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 15:35 Mamy jednego dnia jedno morderstwo dziecka, drugiego dnia - kolejne, samozwańczy szeryfowie w internecie marzą co oni by moedercom nie zrobili, a jakoś mało przebijają się głosy co trzeba zrobić żeby do takich tragedii nie dochodziło. To jakoś mało kogo obchodzi, najważniejsze złapać, kara śmierci w męczarniach i tak do następnego zamordowanego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 16:14 A psychiatria jak leżała tak leży. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 16:20 A no właśnie wiadomosci.wp.pl/gdynia-wstrzasnela-tragedia-jestesmy-przerazeni-6954224387930656a Tutaj mamy cały zestaw czerwonych flag, agresywny facetna zwolnieniu lekarskim krzyczący na inne dzieci, kopiąc psa, chodzący ciągle z nożem (nawet na plac zabaw) i w kominiarce... W takim środowisku bardziej akceptowalne jest kopanie psa i łażenie z nożem po placu zabaw niż wizyta u psychiatry. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 16:23 Skąd my możemy teraz wiedzieć, że nie był u psychiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:20 waleria_bb napisał(a): > Skąd my możemy teraz wiedzieć, że nie był u psychiatry? Mogę się mylić oczywiście, ale zakładam, ze: 1) mundurowi rzadziej niż cywile korzystają z pomocy psychogiczno - psychiatrycznej, bo może to zostać wykorzystane przeciwko nim w pracy. 2) facet który chodzi z nozem na plac zabaw i jest agresywny w stosunku do dzieci, zwierząt nie wygląda na osobę, która jest pod regularna opieką medyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 16:26 Jedna znana mi sytuacja rodziny agresywnego wojskowego skończyła się zniknięciem żony i dziecka. Celowym zniknięciem. Za granicę. W tym przypadku pani dostatecznie wcześnie zauważyła czerwone flagi, czyli agresję, grożenie bronią itd. Ale miała za sobą swoją rodzinę i zaufane grono znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:31 mysiaapysia napisała: > Jedna znana mi sytuacja rodziny agresywnego wojskowego skończyła się zniknięcie > m żony i dziecka. Celowym zniknięciem. Za granicę. W tym przypadku pani dostate > cznie wcześnie zauważyła czerwone flagi, czyli agresję, grożenie bronią itd. Al > e miała za sobą swoją rodzinę i zaufane grono znajomych. Biedna kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 16:26 Coś Ci się wydaje, ze "w takim" środowisku jest to akceptowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:24 szeptucha.z.malucha napisała: > Coś Ci się wydaje, ze "w takim" środowisku jest to akceptowalne. No specjalista nie jestem, ale akurat nie jest tajemnicą, że dużo mundurowych "radzi sobie" ze stresem w pracy i funkcjonowaniem w bardzo specyficznym środowisku poprzez alkohol i przemoc domową. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:26 To dane sprzed 20-15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:39 A skąd czy wiesz czy był ,czy nie był u psychiatry? Pomijając już fakt ile czeka się na wizytę u takiego specjalisty. A dwa, dorośli nieubezwłasnowolnieni muszą chcieć się leczyć. Często potencjalny pacjent nie widzi u siebie problemu, a nic z takim nie zrobisz póki faktycznie czegoś nie odwali. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:25 runny.babbit napisał(a): > A skąd czy wiesz czy był ,czy nie był u psychiatry? Pisałam już wyżej. Pomijając już fakt ile czek > a się na wizytę u takiego specjalisty. A dwa, dorośli nieubezwłasnowolnieni mus > zą chcieć się leczyć. Często potencjalny pacjent nie widzi u siebie problemu, a > nic z takim nie zrobisz póki faktycznie czegoś nie odwali. Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 03:06 Dokładnie. Dorosłego nie zmusisz do wizyty u psychiatry. Bez poważnego incydentu szpital pyta chorego o zgodę, a ten jej nie udziela lub wypisuje się na żądanie na drugi dzień - o ile w ogóle było miejsce w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 08:33 Dlaczego zatem nikt nie zgłosił, że dziwny facet buja się po placu zabaw z nożem? Przecież ktoś to widział. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 23:18 mizantropka_20 napisała: > Dlaczego zatem nikt nie zgłosił, że dziwny facet buja się po placu zabaw z noże > m? Przecież ktoś to widział. > Nie bujał się z nożem, tylko ktoś raz zauważył że trzymał nóż pod bluzą. A to jest legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:10 Wiesz psychiatra to jedno. Inna rzecz jak facet, któy stosuje np. przemoc tak reaguje na plan odejścia żony. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:06 iuscogens napisał: a jakoś mało p > rzebijają się głosy co trzeba zrobić żeby do takich tragedii nie dochodziło. To > jakoś mało kogo obchodzi Rozejrzyj się wokół. Ludzie zachowują się jakby dążyli do jakiejś autodestrukcji. Ilu zależy na dbaniu o swoje zdrowie fizyczne, psychiczne i emocjonalne? Garstce świadomych, którzy nie mają siły przebicia. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:50 Wystarczy rozmowa z pierwszym lepszym sprzedawcą z monopolowego 24h. Gdyby mieli wzywac policję do każdego awanturująego się klienta, to by mieli posterunek pod sklepem. Ludzie ogólnie zrobili się bardziej sfrustrowani i agresywni. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 21:18 no_name33 napisała: > iuscogens napisał: > > a jakoś mało p > > rzebijają się głosy co trzeba zrobić żeby do takich tragedii nie dochodzi > ło. To > > jakoś mało kogo obchodzi > > Rozejrzyj się wokół. Ludzie zachowują się jakby dążyli do jakiejś autodestrukcj > i. Ilu zależy na dbaniu o swoje zdrowie fizyczne, psychiczne i emocjonalne? > Garstce świadomych, którzy nie mają siły przebicia. „Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) zwraca uwagę, że alkoholizm w Polsce (zgodnie ze statystykami) dotyka około 700-900 tysięcy osób, przy czym liczba Polaków, którzy nadużywają alkoholu, jest znacznie wyższa i wynosi nawet ponad 2 miliony.„ i to mocno niedoszacowane ( to są tylko ci, którzy są „na radarze” instytucji leczących ) Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:49 Znieczulica, brak odpowiedniej reakcji służb. Morderca z wczoraj miał combo: alkoholizm + demencja. Alkoholizm - pewnie mieszkał sam, rodzina się od niego odcięła. Demencja - każda osoba z demencją/Altzheimerem przechodzi przez etap agresji. Czasami to tylko agresja słowna. Czasami nie tylko. Grunt, żeby ten etap wyłapać i wdrożyć leki wyciszające. Rodziny nie było, ale byli sąsiedzi, straż miejska, która powinna była zareagować na groźby wysadzenia budynku. Szpital psychiatryczny -> ustawienie leków -> dps, bo ten człowiek nie mógł już mieszkać sam. Ktoś tego nie dopilnował i stała się tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 20:02 O ile mi wiadomo to nie mieszkal sam a z siostrą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 20:24 Prawdopodobieństwo, że siostra- pewnie starsza kobieta nakłoni alkoholika z pierwszymi objawami demencji do brania leków psychotropowych jest bardzo niewielkie. We wszystkich znanych mi przypadkach demencyjnych/z początkami chorób neurodegeneracyjnych do konsultacji psychiatrycznej zmuszały dzieci, a leki były podawane często wbrew woli rodziny że starszego pokolenia "bo Ziuta/Stasio się uzależni". Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:28 Nie tylko takich leków. Jedna z opiekunek mojej babci jak się potem okazało podawała jej mniejsze dawki leków przeciwbólowych, żeby babcia się nie uzależniła. Babcia miała 90 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 02:32 Weź o leczeniu bólu nic nie mów. Pacjentka ma max 6m-cy życia, a rodzina dawkę morfiny od lekarza dzielni na pół, "bo się uzależni" (ta...i umrze taka uzależniona, wstyd na cały cmentarz ) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:34 Z tym nie polemizuję. Brat mojego klienta z urzędu, który to klient jest na detencji psychiatrycznej z powodu usiłowania zabicia bliskiej osoby, jest na przykład gleboko przekonany, ze należy go wypuscic, to sobie bedzie mieszkal spokojnie a rodzina mu raz na tydzien zakupy podrzuci i bedzie git. Natomiast Lauren pisała "pewnie mieszkał sam" więc sprostowalam Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:26 Wcześniej Podawali jeszcze, że ma guza mózgu, nie wiem czy to potwierdzone. Ale oczywiscie samo połączenie demencji i alkoholizmu jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 21:13 lauren6 napisała: > Znieczulica, brak odpowiedniej reakcji służb. Morderca z wczoraj miał combo: al > koholizm + demencja. Alkoholizm - pewnie mieszkał sam, rodzina się od niego odc > ięła. Demencja - każda osoba z demencją/Altzheimerem przechodzi przez etap agre > sji. Czasami to tylko agresja słowna. Czasami nie tylko. Grunt, żeby ten etap w > yłapać i wdrożyć leki wyciszające. Rodziny nie było, ale byli sąsiedzi, straż m > iejska, która powinna była zareagować na groźby wysadzenia budynku. Szpital psy > chiatryczny -> ustawienie leków -> dps, bo ten człowiek nie mógł już mi > eszkać sam. > > Ktoś tego nie dopilnował i stała się tragedia. Tu alkohol i Korsakow gra główną rolę, nie mieszaj w to poczciwego starego Alzheimera. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 21:25 lauren6 napisała: > Znieczulica, brak odpowiedniej reakcji służb. Morderca z wczoraj miał combo: al > koholizm + demencja. Alkoholizm - pewnie mieszkał sam, rodzina się od niego odc > ięła. Demencja - każda osoba z demencją/Altzheimerem przechodzi przez etap agre > sji. Czasami to tylko agresja słowna. Czasami nie tylko. Grunt, żeby ten etap w > yłapać i wdrożyć leki wyciszające. Rodziny nie było, ale byli sąsiedzi, straż m > iejska, która powinna była zareagować na groźby wysadzenia budynku. Szpital psy > chiatryczny -> ustawienie leków -> dps, bo ten człowiek nie mógł już mi > eszkać sam. > > Ktoś tego nie dopilnował i stała się tragedia. „Według ostatnich dostępnych danych Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), na które powołuje się BIG InfoMonitor, europejska średnia spożycia czystego alkoholu na osobę w wieku co najmniej 15 lat wynosiła w 2021 r. 11,3 litra, w Polsce było to ok. 11,7 litra. (!!!!!)” Edukację podstawową, mentalność i kulturę picia należy zmienić” Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:28 Taka klasyka braku reakcji - sąsiedzi widzieli zło, ale niczego nigdzie nie zgłosili. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:42 Chodzenie w kominiarce nie jest zabronione, podobnie jak chodzenie z WIDOCZNYM nożem. Mogli zgłosić najwyżej znęcanie się nad psem, bo pobudzenia/nerwowego zachowania niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:48 triss_merigold6 napisała: > Chodzenie w kominiarce nie jest zabronione, podobnie jak chodzenie z WIDOCZNYM > nożem. Zależy, jaki to jest nóż. Jeżeli do ostrzenia ołówków, to w porządku, ale i tak, w niektórych miejscach można się narazić na wyjazd na komisariat. Przy dużym nożu może być już całkiem nieprzyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:51 Jakimś przepisem możesz poprzeć swoją teorię? Po ulicy możesz paradować nawet z mieczem, nie wolno nosić tylko ostrzy ukrytych w innych przedmiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:55 I policja nie przyjęłaby zgłoszenia na faceta, który macha siekierą czy maczetą wśród innych ludzi bez związku z rąbaniem drzewa czy prowadzeniem wycinku dżungli? Moje zgłoszenia zawsze przyjmowali i przyjeżdżali. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:19 triss_merigold6 napisała: > Jakimś przepisem możesz poprzeć swoją teorię? Po ulicy możesz paradować nawet z > mieczem, nie > wolno nosić tylko ostrzy ukrytych w innych przedmiotach. Kodeks Wykroczeń Art. 50a. [Posiadanie niebezpiecznych przedmiotów w miejscu publicznym] § 1. Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3000 zł. § 1a. Tej samej karze podlega, kto będąc uczestnikiem przejazdu zorganizowanej grupy uczestników masowej imprezy sportowej, posiada przedmioty określone w § 1 lub wyroby pirotechniczne. § 2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 1a orzeka się przepadek przedmiotów stanowiących przedmiot wykroczenia, choćby nie stanowiły własności sprawcy. Można czuć się zagrożonym i wtedy policja ma obowiązek zareagować. U nas nie ma przepisów dotyczących długości ostrza, ale są kraje w Unii, gdzie takie przepisy już są i kary za posiadanie takiego narzędzia są konkretne, w Niemczech od 300 euro, nie trzeba pokazywać nożna, wystarczy mieć w samochodzie w skrytce czy w plecaku. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:53 Dokładnie. Gdyby ktoś zgłosił agresywnego typa z nożem a ten wyskoczyłby z agresją do policjantów, którzy przyjechaliby porozmawiać o zgłoszeniu (takie zachowanie wielce prawdopodobne przy buzującej złości), to pewnie zjechałby tam, gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 17:52 Widzieli znęcanie, strach dziecka no i ten nóż etc. Kto normalny tak funkcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 02:34 Chodzić można, ale można też anonimowo donieść, że np. pan się nad dzieckiem znęca. Myślisz, że na takiej kontroli on by się normalnie zachowywał? Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:39 W żadnym wypadku nie chcę tłumaczyć sąsiadów ale z tego co wiem to blok z mieszkaniami służbowymi dla mar-woj. Czy to nie jest przypadkiem tak, że wśród sąsiadów jest duża rotacja i nie wszyscy się znają i kojarzą kto gdzie mieszka? Pytam, bo nie mam pojęcia jak funkcjonują takie społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:45 Po fakcie zazwyczaj wszyscy są mądrzy i "przypominają" sobie podejrzane rzeczy. Dziś w jednym artykule nawet czytałam, że sąsiadkę zaniepokoiło, że grał w piłkę z dziećmi ... A z tego co przeciekło do mediow, to co najwyżej mogli go zgłosić do TOZ za kopanie psa. Noszenie kominiarki i posiadanie noża przy sobie karalne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:38 runny.babbit napisał(a): > Noszenie kominiarki i posiadanie noża przy sobie kar > alne nie jest. Jeżeli nie jest to wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 21:54 W realiach miejskich kominiarki w zimie są całkiem popularne wśród biegaczy i rowerzystów. A nóż może mieć przy sobie każdy i nawet o tym nie wiemy. Imo najwięcej dałyby inwestycje w psychiatrię, bo w tym momencie jest w złym stanie. I lepszy nadzór psychologiczny nad osobami, które z racji zawodu mają dostęp do broni i są w grupie wysokiego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Kolejna tragedia. 21.10.23, 08:04 Przecież obu tych typów nikt do leczenia by nie zmusił. Mało tego nawet jeśli zgłoszenia były, policja przyjeżdża, to nie miała raczej podstaw do interwencji, poza pouczeniem słownym. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 18:44 Opublikowano przecież i wciąż trwa obława. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:06 A ty czytasz to co wstawiasz? Przecież w artykule, jak wół napisane, że opublikowali. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:15 Aktualizacja. Wcześniej nie było zdjęcia, potem wstawili i zaktualizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:17 Następna 🤦♀️do 14tej nie było publikacji wizerunku, link wstawiłam o 13tej Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:18 Obstawiam, że ten imbecyl się gdzieś powiesił. To dość prawdopodobny scenariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Kolejna tragedia. 20.10.23, 19:25 Tak samo, cały czas obserwuję raport na trójmieście. Już myślałam, że się udało jak się zagęściło od służb przy parkingu leśnym na spacerowej. Obawiam się, że jak go dzisiaj nie znajdą, to będzie jak z Jaworkiem. Odpowiedz Link Zgłoś