zona_mi 21.10.23, 22:22 Macie, używacie? Są do tego jakieś dodatkowe akcesoria? Na co zwracać uwagę przy wyborze? Chcę kupić komuś w prezencie - niekoniecznie najdroższą, ale porządną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:24 Było wiele razy. Mam 4Fizjo. Są różne maty (tylko pod plecy, lub dłuższa pod nogi), wałki pod kark, poduszki itd. Mam poduszkę z łuską gryki + krótka matę, pakowane w torbę - sprawdza się idealnie, nie przeszkadza, wisi sobie w sypialnia Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:31 Potwierdzam, 4fizjo jest dobra i w przyzwoitej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:31 Tak, mam i używam, 4fizjo. Był długi wątek o nich, pamiętam. Zwróć uwagę na długość maty, moim zdsniem im dłuższa tym lepsza, bo zmieszczą się całe plecy i pośladki. Koniecznie poduszka pod kark. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:33 Mam matę kupioną za jakieś grosze w aldi. Nie chciałam wydawać nie wiadomo ile, bo nie wiedziałam, czy mi w ogóle podpasuje. Mata była w komplecie z wałkiem pod kark. Mam ten zestaw już z rok i wygląda jak nowy. Używam głównie wałka. Świetnie odpręża napięty kark, ramiona, plecy. Na macie kładę się rzadziej, częściej na niej stoję i masuję stopy. Mata jest krótka, ale jak używam razem z wałkiem, to leżę na kolcach od karku po tyłek. Działa to na mnie odprężająco i najczęściej jak już się położę, to zaraz zasypiam. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:40 Tak, wałjek pod kark najczęściej, uwielbiam. Stopy też ale w skarpetkach, nie daję rady na boso. Aha, często siadam na macie, piecze w tyłek ale jaka fajna skóra później Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mata do akupresury 21.10.23, 22:46 Mam z wypełnieniem z włókna kokosowego plus poduszka z gryki. I półwałek. 4fizjo. Rutynowo przed zaśnięciem kładę się na niej, uwielbiam. Gadżet z gatunku niezbędny i uzależniający. Mój kręgoslup jest wdzięczny, reszta mnie też 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Mata do akupresury 22.10.23, 01:16 Właśnie leżę sobie na 4 fizjo..rekomendowanej przez ematkę. Kupilam tą dłuższą, Eco, z Poduszką... Poluj na promocję...warto... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Wałek czy poduszka - 22.10.23, 11:26 Co Wam lepiej służy i czy poduszkę da się jakoś układać/dopasowywać, wałek wyłącznie pod kark jest? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wałek czy poduszka - 22.10.23, 12:00 Mam poduchę z łuską, więc można sobie usypać w odpowiedni kształt. Wolałam taką, niż wałek. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wałek czy poduszka - 22.10.23, 12:17 Nie mam poduszki tylko matę i wałek. Układam go sobie tam, gdzie czuję spięte mięśnie czy jakieś bóle, czyli pod kark, ramiona, plecy wzdłuż i wszerz, wzdłuż kręgosłupa. Teoretycznie wałek jest przeznaczony głównie pod kark i część lędźwiową kręgosłupa, ale ja go używam pod całe plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Wałek czy poduszka - 22.10.23, 13:15 Używam wałka dodatkowo pod kręgosłup lędźwiowy. To też moja pierwsza i skuteczna pomoc przy bólach mentruacyjnych. Czasem leżę na macie a ten kolczasty półwałek przesuwam, raz wyżej, raz niżej i masuje mi mocniej konkretne odcinki kręgoslupa. Ustrojstwo genialne w swojej prostocie, uzależniłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Mata do akupresury 22.10.23, 11:42 mam krótką 4fizjo z poduszką, przyszły z fajną torbą do przechowywania, nadaje się na prezent mata z kokosem, poduszka z łuską. dopasowuje się i pod kark i pod głowę. jako gadżeciarz, chciałabym mieć jeszcze wałek i może dłuższą matę, ale to co jest całkowicie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Pięknie Wam dziękuję 22.10.23, 13:05 Kupiłam ostatecznie matę kokosową 110cm z poduszką z łuskami, wałek sobie ew. dokupi, jeśli będzie miała potrzebę. ❤❤❤ Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Pięknie Wam dziękuję 24.10.23, 15:54 Mój brat, który jest profesjonalista w tej dziedzinie kupuje,.stosuje i poleca maty wieloiglowe dr lyapko Ja mam pranamat, również poduszkę Ale ta mata lyapko serio mam moc 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
acidka888 Re: Mata do akupresury 24.10.23, 14:38 Ja wcześniej miałam 4fizjo ale zabrała mi mama kupiłam rea soul mat napewno jest grubsza bo ma 2 cm kokosu w porównani do fizjo z dodatkowych akcesoriów rea ma dane poduszki na kark masujące do samochodu ja jej używam w pracy Odpowiedz Link Zgłoś