Dodaj do ulubionych

Rowlin/Galbraith, najnowsza książka

23.10.23, 13:01
The Running Grave. Wiem, że niektóre tu czytają w oryginale i to już mają.
Aż muszę zrobić o tym wątek, chociaż nie skończyłam. Zostało mi ze 30 %
To jest naprawdę chyba najlepsza książka z całej serii. Po bardzo słabej poprzedniej, tej o internetowym hejcie, ta jest po prostu wstrząsająca.
Bez spoilerów proszę, jeśli ktoś się odezwie. Po prostu musiałam gdzieś coś napisać i się tym podzielić.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:04
      Jesteś mną???
      • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:09
        Pytam, bo mogłabym się podpisać pod każdym słowem. Książka jest świetna. Przeczytałam w tamtym tygodniu tę cegłę, ale w tym wypadku objętość jest całkowicie usprawiedliwiona.
        • dreg13 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:16
          Ja nadal czytam i za każdym razem, kiedy myślę „omg, co za bzdury”, to dochodzi do mnie, że nie, nie bzdury. I że bywa gorzej, dużo gorzej.
    • ayelen40 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:05
      Poprzedniej nie dałam rady, a próbowałam w dwóch językach. Cieszę się, że kolejna lepsza!
    • runny.babbit Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:09
      Ciekawe kiedy będzie po polsku. I czy to ostatnia już z tego cyklu.
      A ostatnia część mi się podobała, choć forma czatów była bardzo ciężka w czytaniu.
      • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:09
        Nie, nie sądzę, żeby miała być ostatnia.
        • runny.babbit Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:54
          To chyba miałam źle informacje, że wszystkich miało być osiem
      • notting_hill Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:49
        Przewidzianych w serii jest 10, ta jest siódma.
    • wrzosanna Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:20
      Ja też gdzieś w tym miejscu. I zgadzam się, że jest świetna! Aż dreszcz mnie czasem przechodził, jak trafnie ujęte są np. kwestie presji grupy, lęku przed odrzuceniem czy manipulacji.
    • celandine Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 13:43
      Nie mogę się doczekać, niestety przez miesiąc nie mam czasu na czytanie niczego, co nie jest z pracy, ale Galbraith będzie pierwszy. Ostatnia część też mnie zmęczyła, więc super, że ta będzie lepsza.
    • fortalesa Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 14:02
      a powiedzcie czy to trzeba czytać po kolei - czy można zacząć czytać cykl od tej (ja przyznam przeczytałam tylko 1 tom)?
      • runny.babbit Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 14:31
        Zdecydowanie lepiej od początku, bo rozwija się ich relacja, a po drugie w późniejszych tomach będziesz mieć spoilery do wcześniejszych.
      • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:16
        Teoretycznie jeden tom - jedna sprawa, ale tam w sumie perypetie życiowe pary głównych bohaterów są czasem ciekawsze od historii kryminalnych (np. "Niespokojna krew" jest moim zdaniem dość nudne, a "Serce jak smoła" to jest wybitne literacko, ale czyta się ciężko), no i cała historia relacji Robin-Strike spina to wszystko do kupy, więc warto raczej po kolei.

Poza tym generalnie one są raczej w miarę równe jakościowo. Jak piszę o „nudnej” „Niespokojnej krwi”, to mam na myśli, że „Jedwabnikowi” bym dała 10/10, a „Niespokojnej krwi” 8/10.
    • katie3001 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 14:07
      Ja już skończyłam. W ogóle poziom idzie do góry. I sprawy kryminalne już są takie poważniejsze, takie społecznie zaangażowane. Ale to na co czekamy najbardziej jeszcze się nie wydarzy chociaż krok już został zrobiony...
    • kaki11 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 15:05
      O to dobra wiadomość, poprzednia mnie zawiodła, więc miło słyszeć, że ta jest lepsza. Dalej się nie wypowiadam, ja czekam aż będzie po polsku smile
      • presens Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 16:23
        No dobrze, ale nikt nie powiedział, kiedy wyjdzie po polsku, a tak bym ją już chciała!
        • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 16:32
          W zeszłym roku było 2 miesiące po premierze brytyjskiej. Wczoraj szukałam daty ale nie ma jeszcze podanej. Ale jeśli będzie tak jak w zeszłym roku to powinna być na przełomie listopada i grudnia u nas.
          • ayelen40 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:00
            Ciekawe, jak tytuł przetłumaczą.
        • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:02
          Serce jak smoła ukazało się w oryginale 30.09, po polsku było już koło 20.10.

The Running Grave było 26.09, czyli już powinno być, a tymczasem nie ma nawet info o dacie premiery czy polskim tytule.

Też bym już poczytała, ale polska premiera będzie się opóźniać, to chyba kupię oryginał.
          Kurczę, chyba kupię oryginał...
          • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:14
            Serce jak było wydane w WB 30. 08. 2022.
            • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:16
              A po polsku było 26. 10. 2022.
            • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:18
              A faktycznie, to był sierpień, nie wrzesień.

No ale to by oznaczało, że za jakiś miesiąc powinna być polska wersja, a tu wydawnictwo nic nie ogłasza.
              • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:20
                No niestety. Mnie pozostaje tylko czekać, po angielsku nie dam rady. Na pociechę będę czytała nową Cleeves z Verą.
                • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:28
                  Ja czytam po angielsku circa jak po polsku, ale ponieważ cały dzień w robocie czytam, piszę i mówię po angielsku, to dla odprężenia wolę jednak beletrystykę po polsku, więc też czekam jak kania dżdżu.
                  • amarantha Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 18:49
                    Takoż. Przy czym "Serce..." podobało mi się bardzo, jest w moim top 3 razem z "Jedwabnikiem". BTW na HBO wleciały wszystkie dotychczasowe odcinki serialu, jeżeli ktoś jeszcze nie widział.
                    • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 19:41
                      O dzięki za wieści, co jakiś czas sprawdzam i ciągle był tylko jeden sezon.
                      • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 06:40
                        Ja to kupuję na DVD, jest na Amazonie.
                • asia_i_p Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 21:17
                  Kobieto, dziękuję ci!!!
                  Trzy dni temu dosłownie sprawdzałam, czy jest Mewa na Legimi i nie było. Dzisiaj pod wpływem twojego postu sprawdziłam i jest!
                  • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 17:26
                    smile Dodaj na Legimi swoich ulubionych pisarzy do obserwowanych to jeśli pojawi się coś nowego ich autorstwa to będziesz dostawała maila.
    • samanta1010 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 17:34
      a jest już po polsku? jaczekam na audiobook, genialnie ta seria czyta sthur
      • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 18:27
        Nie ma i go gorsza nie wiadomo kiedy będzie.
    • asia_i_p Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 18:50
      A rozpędza się we właściwym tempie? Bo mi się Serce czarne jak smoła nawet podobało, ale rozbieg miało potwornie długi i wszystkie książki pisane pod pseudonimem Galbraith tak mają. To zresztą chyba specyfika brytyjskich kryminałów, bo Ann Cleeves też tak ma, tyle że ona buduje świat, w którym ja chcę być i w nim mi te kilometrowe drobiazgowe wstępy w ogóle nie przeszkadzają.
      • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 19:44
        Ann Cleeves jest znakomita (ale ta ostatnia Mewa to już się rozkręca wyjątkowo długo).
        Powiedziałabym, że "The running grave" rozkręca się w odpowiednim tempie. Chyba z uwagi na tematykę (to chyba nie będzie spojler, że Robin pracując pod przykrywką trafia do sekty).
        • asia_i_p Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 19:55
          Dla mnie Ann Cleeves mogłaby się rozkręcać w objętości Prousta, bo trafia po prostu idealnie w moje sfery zainteresowań - przyrodnicy, artyści i wychowywanie dzieci z zaburzeniami rozwojowymi. No i tworzy tak przekonujących ludzi, że ich lubię w zasadzie od pierwszych dwóch stron - a tu mam problem z Rowling, w zasadzie podobny do tego, dla którego w ogóle przestałam czytać Cobena - dla mnie spora część jej postaci jest niby 100% wiarygodna, z dobrze rozpracowaną motywacją, a ja ich po prostu nie czuję.
      • amarantha Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 19:54
        Pewnie to kwestia gustu, dla mnie ten długaśny rozbieg i brak pośpiechu to jest większość przyjemności przy czytaniu RG. Intrygi są okej, ale też nie jakieś kosmiczne, a właśnie te opisy ludzi, miejsc, rzeczy, miniwątki poboczne, cała galeria postaci drugo- i trzecioplanowych, etc. robią robotę.
    • nowel1 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 23.10.23, 20:32
      Uważam, że " Serce jak smoła" jest najlepsze z serii. 😆
    • silenta Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 17:23
      Dzisiaj się pojawiła informacja, że polska premiera 7. tomu będzie 06. 12. 2023. Tytuł "Wartka śmierć" yyyyy.
      • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 17:33
        Yyyyy
      • pani_tau Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 19:50
        Przebija "Wirujący seks".
        • eglantine Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 15:57
          Tytuł oryginału jest cytatem z wiersza Dylana Thomasa, więc tłumaczka miała trochę mniejsze pole manewru. Polski tytuł jest zapewne cytatem z polskiego przekładu tegoż wiersza.
    • hanusinamama Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 20:02
      Ja jestem team wersja oryginalna. O wiele gorzej czyta mi się polskie tłumaczenie...chociaż ostatniej częsci przyznaję nie czytałam.
      Nie wiem czemu nie pasuje mi to tłumaczenie. Ta sama tłumaczka tłumaczyła Oko snajperki i Kod Róży i tu nie miałam zgrzytu miedzy oryginałem ia tłumaczeniem.
      • daniela34 Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 24.10.23, 20:16
        Ja czytałam niektóre tomy po polsku, niektóre po angielsku. Po angielsku czyta mi się lepiej.
        Ale tłumacza nowej książki Alexandry Benedict i tak nikt nie przebije. Od tygodnia mam traumę 😃
        • hanusinamama Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 09:59
          Czytałam 3 pierwsze części Cormorana po polsku...po czym koleżanka poleciłą mi przeczytać w oryginale. Wtedy zrozumiałam, czemu ludziom się to podoba. Tłumasz to ciężka fucha. Jak dobrze tłumaczy mało kto doceni, jak spartoli wtedy każdy widzi.
          Czytałam teraz Sokoła maltańskiego w nowym przekładzie...niebo a ziemia.
          • zona_glusia Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 11:19
            Bo to przekładał bardzo dobry tłumacz Tomasz S. Gałązka. Wszystkie książki, jakie czytałam w jego tłumaczeniu mi się podobały.
            • jottka Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 13:36
              ja chciałam tak cichutko powiedzieć, że tytułów zwykle nie wymyślają tłumacze, tylko wydawcy... a nawet dział marketingu, józefiemarioiwszyscyświęci. i oni mają takie pomysły, że tłumacze bledną, płaczą i chcą popełnić samobójstwo, ale nikogo to nie obchodzi, a potem człowiek się wstydzi przyznać, co też takiego przetłumaczyłsmile

no i poza dyskusją o złych i dobrych tłumaczach - bywa też tak, że tekst jest dobrze przetłumaczony, ale gorzej się czyta po polsku niż w języku oryginalnym, bo dla innych czytelników, innej kultury itd. był pisany. polski przekład musi haftować, dopisywać, wiele rzeczy nawet przy bardzo umiejętnym wyjaśnieniu nie działa tak jak w oryginale. ale oczywiście zawsze winien tłumacz, ta mantra jest nieodmienna, ech.
    • daszka_staszka Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 25.10.23, 18:45
      Poprzednia to był dramat, przeczytałam z 40 proc i stwierdziłam że szkoda mojego czasu. Czekam na opinie o nowej
      • better.call.kim Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 26.10.23, 06:10
        Ona jest literacko świetna, ale nie jest dla każdego, głównie z powodu konwencji. Po prostu tam się strasznie trudno przedziera przez te zapisy czatów.
        • babsee Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 26.10.23, 08:34
          o to to właśnie. Ja sie poddałam po 50 stronie. Pomijając już, że fabuła średnio mnie intrygowała, to własnie konwencja mnie pokonała. Dostałam zeza rozbieżnego.
    • cera_szewcowa Re: Rowlin/Galbraith, najnowsza książka 26.10.23, 07:36
      Tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka