Dodaj do ulubionych

Wanda Półtawska-nie żyje

25.10.23, 10:20
101lat. (za tydzień 102)

Wieloletnia przyjaciółka Jana Pawła II. Przez swoje przesądy i uprzedzenia zrobiła wiele zła dla świata.
Zwłaszcza dla świata kobiet.

Przypomnijmy jakie miała poglądy:
- pierwszeństwo prawa boskiego nad ludzkim;
-"powołanie do rodzicielstwa jest planem Bożym i tylko wybrani przez Boga i związani z Nim świętym sakramentem małżeństwa mają prawo używać tych organów, które stanowią sacrum w ciele ludzkim";
- lekarz ma prawo sprzeciwić się działaniom niezgodnym z jego sumieniem;
- lekarz może sprzeciwić się "antyhumanitarnym ideologiom współczesnej cywilizacji"

jednym zadniem pomysłodawczyni tzw. klauzuli sumienia dla lekarzy i farmaceutów.
Obserwuj wątek
    • znowuzapomnehasla92 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:22
      Już żadnej kobiecie nie zaszkodzi.
      • princy-mincy Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:14
        zaszkodziła już wielu
      • sabek81 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 16:42
        Ale ilu zaszkodziła, niech się smaży w tym ich piekle.
      • bulzemba Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:44
        Niestety. Jej "idee" nadal żyją. Zatem ta bomba biologiczna nadal jest niebezpieczna.
      • atoness Re: Wanda Półtawska-nie żyje 26.10.23, 10:24
        Niestety zaszkodzi jeszcze wielu.
    • heca7 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:25
      Nie wiedziałam, że penis to sacrum tongue_out Muszę powiedzieć mężowi, też się zdziwi jak cudowną rzecz ma czasem w rękach big_grin
      • husky_cat Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:29
        O to to, dobry pomysł na grę wstępną 😂😂😂
        • znowu.to.samo Re: Wanda Półtawska-nie żyje 26.10.23, 12:28
          😂😂😂
    • alpepe Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:25
      O jakieś 60 lat za późno umarła, niestety.
      • juzjesien1992 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 16:48
        alpepe napisała:

> O jakieś 60 lat za późno umarła, niestety.
        >
        Złego tak łatwo diabli nie biorą.
      • nickbezznaczenia Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 19:14
        Słusznie prawisz.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:26
      Okrutna kobieta. Była „terapeutką” znajomych. Mnóstwo krzywdy im wyrządziła.
      • znowuzapomnehasla92 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:32
        O tym jak "pomagała" dużo słyszałam, okropna osoba.
      • black_magic_women Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:44
        Co to znaczy? Nie żebyś opisywała prywatne szczegóły, tylko tak ogólnie. Prowadziła terapie par?
        • chicarica Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:26
          Z tego co ja słyszałam, uważała się za samozwańczą doradczynię w sprawach małżeńskich i rodzinnych ze względu na wykształcenie (psychiatria). Zapewne w jakimś przykościelnym poradnictwie rodzinnym. Mam w dalekiej rodzinie osoby w czymś takim działające i ponieważ wiem jakie to toksyczne, pokręcone i pełne hipokryzji osoby, to zastanawiam się jakiego typu "porad" mogą tam udzielać. Półtawska doskonale by mi do tego towarzystwa pasowała. "Szacunek dla życia" to tam jest tylko dla pewnych wybranych kategorii tego życia.
          • heca7 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:41
            Zgadzam się. Moja matka kiedyś do takiego debila uczęszczała. To była masakra dla naszej rodziny, tylko tyle powiem...
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:31
          black_magic_women napisała:

> Co to znaczy? Nie żebyś opisywała prywatne szczegóły, tylko tak ogólnie. Prowad
          > ziła terapie par?

Rozwiązania, które im proponowała nijak nie miały się do ich potrzeb i problemów. W dużym skrócie rozwiązaniem na wszystko było więcej modlitwy, w bardzo radykalnej formie. Doprowadziło to do tragedii.
          • black_magic_women Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 19:01
            Faktycznie straszne. Zwłaszcza kiedy ktoś tsk "poddaje się" autorytetowi, że aż nie zauważa absurdu i szkodliwości działań.
    • la_felicja Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:26
      Te dwa ostatnie punkty same w sobie mają sens. Gdyby nie ideologia KRK o wyższości zarodka nad urodzonym człowiekiem i straszliwa obsesja na punkcie antykoncepcji - to byłyby OK
      • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:33
        Antykoncepcją byłaby i w KK dozwolona, gdyby to chłopy zachodziły w ciążę. A Wandzie tylko dlugowiecznosci pozazdrościć. Dzieci chyba nie miała?
        • alicia033 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:40
          ayelen40 napisała:

> Dzieci chyba nie miała?

miała
        • irma223 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:13
          Cztery córki.
        • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:08
          Miała, 4.
          • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:56
            Czyli była plodniejsza po eksperymentach w obozie niż niejedna bez nich. Żelazny organizm.
            • aandzia43 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:58
              ayelen40 napisała:

> Czyli była plodniejsza po eksperymentach w obozie niż niejedna bez nich. Żelazn
              > y organizm.

W jej przypadku eksperymenty nie dotyczyły narządów rodnych ani w ogóle narządów wewnętrznych tylko mięśni nóg. Zresztą miała szczęście bo akurat ją okaleczono dość lajtowo (jeśli w ogóle można mówić o lajcie w przypadku pseudo-eksperymentów medycznych) w porównaniu z koleżankami baraku.
              • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 15:04
                Nie no wiadomo, że samo bycie traktowanym jak przedmiot to już trauma. Wczoraj moja szefowa się zadziwiłam, że nie byłam w Auschwitz. Nie byłam i się nie wybieram.
        • asia-loi Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:06
          ayelen40 napisała:

> Antykoncepcją byłaby i w KK dozwolona, gdyby to chłopy zachodziły w ciążę.

Nie tylko antykoncepcja. Aborcja byłaby sakramentem. 😕
          • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 15:05
            Może aż tak to nie. Ale na pewno by pracowali z pełnym zaangażowaniem, by antyki były skuteczne w 100%.
      • misiamama Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:34
        zastanów się głębiej. Dwa ostatnie punkty, czytane w oderwaniu od kontekstu, są trafne w odniesieniu do każdego. Powiedziałabym nawet, że każdy człowiek ma obowiązek (nie tylko prawo) sprzeciwiać się działaniom niezgodnym z sumieniem oraz antyhumanitarnym ideologiom współczesności. Przykład - sprzeciw wobec pushbacków; sprzeciw wobec niszczeniu środowiska naturalnego w imię rozwoju ekonomicznego. Ale Półtawskiej nie chodziło o moralny indywidualizm. Ona miała precyzyjny pogląd na to, co jest zgodne z sumieniem, a co nie, oraz o jakie to "ideologie" chodzi. Tym samym, faktycznie zaprzeczała samej idei sumienia (jako jednostkowej władzy sądzenia o sprawach moralności), bo to "sumienie" którym sobie wycierają gęby katolicy, ma prawo działać tylko jeśli jest zgodne z aktualną nauką KK. Jeśli akuratnie aktualna nauka jest głęboko niehumanitarna, nieludzka wręcz - tym gorzej dla jakiegoś indywidualnego sumienia, które by się chciało sprzeciwić. Wtedy to już nie jest sumienie.
        Miała straszne doświadczenia w życiu i to jedyne, co mogę o niej powiedzieć.
        • la_felicja Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:53
          Ależ pełna zgoda.
          W ogóle cały KRK niby mówi o sumieniu, ale tak naprawdę sumienia niszczy. Nie pozwala wiernym na posłuchanie własnego sumienia, zastanowienie się, co jest dobre, a co złe - więcej - nawet nie pozwala na samodzielne rozważanie, czy coś jest zgodne z wolą Boga, czy nie. Tylko: tak macie wierzyć, tak macie myślec, koniec kropka.
          • asia-loi Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:12
            la_felicja napisała:

>
            ... - nawet nie pozwala na samodzielne rozważanie, czy coś jest zgodne z wolą Boga, czy nie. Tylko: tak macie wierzyć, tak macie myślec, koniec kropka.

Z drugiej strony jest ta wolna wola człowieka, kiedy okazuje się, że wszechmogący bóg nic nie może. Wtedy wolna wola człowieka ma większą moc/sprawczość niż boska wszechmoc. 😜
            • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 15:06
              Same paradoksy.
      • anorektycznazdzira Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 16:37
        Sorry, ale co ma sens? Są napisane pod ideologię KRK opartą na pogardzie dla kobiet i ich prawa do samostanowienia. Mają służyć właśnie temu: żeby z Twoim ciałem w razie czego robiono to, co za stosowne uważa KRK, a nie niedajbuk Ty [czy inna kobieta], osoba jak KRK wie z góry niewydolna moralnie i intelektualnie.
        • nick_z_desperacji Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:23
          Przy okazji, jak autorkę tych światłych myśli inna ideologia uznała za mniej ludzką od innych i ta ideologia, słusznie, jest w większości krajów nielegalna. A jak KK głosi, że kobieta ma być uległą, tylko zamiast czystości rasy wstawi się czystość ciała jako sacrum, to gra gitara. Dziwna logika.
    • semihora Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:29
      No cóż.
    • falofilia.falofilia1 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:30

Już nie zdąży przeprosić kobiet za zło jakie im wyrządziła .

-
      pl-pl.facebook.com/sokzburaka/
    • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:32
      Czas najwyższy.

Zapamiętajmy:

In vitro jest takim działaniem, jakie stosuje się w hodowli zwierząt. Miałam taką przygodę na kursie dla nauczycieli. Wykładałam bioetykę i między innymi poruszałam problem sztucznego zapłodnienia. Przyszła do mnie po wykładzie jedna z pań z wątpliwością, że ona nie rozumie, dlaczego ja tak mówiłam. „To nie ja tak mówię, tylko Kościół katolicki. Pani jest wierząca?” – zapytałam ją. „No tak. Ale ja już ma[m] termin w gdańskiej klinice, gdzie mam mieć to sztuczne zapłodnienie. Dlaczego mam tego nie robić?” Na to ja brutalnie powiedziałam: „Bo pani nie jest krową”.
      • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:37
        Pogratulować kultury osobistej.
      • husky_cat Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:39
        Mam nadzieję, że ta kobieta zrezygnowała ale z wykładów, a nie z iv
        • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:45
          Ja też. I że było udane.
          • husky_cat Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:52
            To zrozumiałe ☺
      • chicarica Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:05
        Kompletny brak rozróżnienia pomiędzy sztucznym zapłodnieniem a inseminacją. Karygodny wręcz brak wiedzy ogólnej u kogoś z tytułem profesora. Nie chce mi się natomiast wierzyć że Watykan nie ma u siebie ludzi którzy wiedzieliby jak wygląda hodowla bydła. W związku z tym muszę założyć, że Watykan w takich kwestiach zwyczajnie kłamie. Nie pierwszy i nie ostatni raz zresztą.

Słowa Półtawskiej świadczą natomiast o niesamowitym wręcz chamstwie i braku empatii.
        • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:29
          Ale inseminacja według skrajnych katolików też narusza godność małżenstwa. Tak patrząc, to i badanie ginekologiczne, i mammografia też...
        • pani_tau Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:21
          Za jej poduszczeniem Wojtyła nawoływał w Afryce do nieużywania prezerwatyw, bo przecież przed niczym nie chronią, a już na pewno nie przed HIV, a stoją w sprzeczności do nauki Kościoła.
    • la_mujer75 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:36
      Niech jej ziemia lekka będzie. I nie, to nie jest dobre życzenie.
      Wstrętne babsko.
      Jakem ateistka, mam nadzieję, że w jednym kociołku będzie siedziała ze swoim przyjacielem-pedoojczulkiem!
      • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:46
        W judaizmie to przekleństwo...
        • la_mujer75 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:12
          Dokładnie.
    • aadrianka Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:57
      Czasami chciałabym, żeby piekło istniało.
    • znowuzapomnehasla92 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 10:59
      W tej postaci, ohydnej, warto wspomnieć historię Karola Kota (wampira z Krakowa), którego Połtawska oceniła jako zdrowego, zaleciła łykać witaminę B, a on po wizycie u niej zabił kolejną osobę.
    • irma223 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:08
      Była więźniarką Ravensbrueck. To może wiele wyjaśniać.
      • lauren6 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:16
        Na bycie złym człowiekiem nie ma wytłumaczenia.
        • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:17
          Zazwyczaj jednak jest.
        • irma223 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:17
          Złymi ludźmi byli raczej ci:
          pl.wikipedia.org/wiki/Herta_Oberheuser
          pl.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schiedlausky

Wanda Półtawska mogła jedynie być pokiereszowana przeżyciami własnymi oraz tymi, których była świadkiem.

• livia.kalina Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:27
            Z tego co sama Poltawska mówiła, to jej tak bardzo nawet oboz koncentracyjny nie zaszkodził, jak kościół katolicki.
          • angazetka Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:32
            To nie działa tak, że tylko zbrodniarze wojenni są złymi ludźmi.
      • pepsi.only Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:23
        Albo wręcz przeciwnie. To nie powinno być żadnym wytłumaczeniem.
        Przyjaciółka mojej babci również była więźniarką tego obozu. Nie znałam, i chyba nigdy nie poznam lepszego człowieka- Wspaniała kobieta, empatyczna, życzliwa, i po ludzku serdeczna, otwarta na drugiego człowieka. Moja znajoma nie obracała się w wielkim świecie (pracowała wiele lat w wielkiej fabryce, jakich pełno było w PRLu) a kulturą osobistą i klasą obdarzyć mogła 15 takich Wand Półtorawskich.
        • alicia033 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:16
          pepsi.only napisała:

> Albo wręcz przeciwnie. To nie powinno być żadnym wytłumaczeniem.

Dokładnie.
          Alicja Gawlikowska-Świerczyńska też przeszła Ravensbruck a podejście do ludzi miała zupełnie inne, niż ta przyjaciółka poplecznika pedofili w sutannach.
      • mia_mia Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:25
        Czyli wszyscy, którzy przeżyli tragedię są usprawiedliwieni w krzywdzeniu innych do końca życia?
        • bulzemba Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:51
          Nie usprawiedliwia. To jest źródło. Lub przynajmniej jeden z dopływów.
      • black_magic_women Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:46
        irma223 napisała:

> Była więźniarką Ravensbrueck. To może wiele wyjaśniać.

Dla mnie to jedyne, możliwe wytłumaczenie. Jeżeli ono nie działa, to nie mam innych.
        • memphis90 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:04
          Świat pełen jest złych ludzi, którzy nie byli w obozie pracy nawet na wycieczce zakładowej…
      • martishia7 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:19
        Moja babcia też. Miała swoje wady i nie była przesadnie dobrym człowiekiem (w mojej ocenie), ale bez przesady.
      • la_mujer75 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:22
        Moja ciotka też. Najpierw była na Pawiaku, potem na Majdanku , a na koniec trafiła do Ravensbrueck. I przeżyła "wyzwolenie" obozu przez ruskich. Jej koleżanka nie przeżyła, gdy ta swołocz je dorwała.
        Z drugą wracały do Polski. Tamta jej umarła na rękach.
        Gdy wrociła, to dowiedziała się, że gdy gestapo ją aresztowało, to i jej rodziców też. Ojca rozstrzelali na Pawiaku, a jej matka trafiła do Oświęcimia (nie przeszła selekcji).
        Ciocia przeżyła kolejną traumę, bo się winiła za śmierć rodziców.
        Nie była złym człowiekiem.
        I ona przestała być wierząca po tym, co przeszla. A to to samo pokolenie. Ciotka urodzona była w 1922 roku.
        • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:28
          Akurat fakt że tego typu doświadczenia działają na ludzi różnie nie jest jakimś odkryciem.
          Wszystkie opowieści: "a moja babcia to", "a moja ciotka tamto" nie mają za bardzo sensu. Jednemu takie doświadczenia zniszczą psychikę, drugiego popchną do samobójstwa, trzeci będzie dowodził że co cię nie zabije to cię wzmocni itd.
          Jak z każdym granicznym doświadczeniem. Zakładanie że każdy człowiek zareaguje na nie tak samo jest dość naiwne.
          • aqua48 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:24
            Tyle że osoba ze zniszczoną psychiką ( a poznałam i takie osoby po przejściu obozu koncentracyjnego osobiście) wcale niekoniecznie MUSI doradzać innym. Połtawska dziwnym trafem nie mogła się oprzeć...
            • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:34
              A ktoś twierdzi że musi?
              Ta akurat tak wymyśliła i tak zrobiła.
            • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:38
              Specjalizację z psychiatrii powinny robić wybitnie stabilne emocjonalnie osoby.
              • 35wcieniu Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:40
                Może i powinny. W praktyce ciężkie do wdrożenia, pewnie nawet sformułowanie takiego przepisu byłoby ekstremalnie trudne, wraz z wytycznymi kto jeszcze może, a kto już nie.
              • la_mujer75 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:05
                Znam jedną osobę po psychiatrii. Ostatnią rzeczą o jakiej bym o niej powedziała to, że jest osobą stabilną emocjonalnie sad
                A co dla mnie najgorsze- gdy jej własne dziecko zachorowało na anoreksję, sama tego "nie widziała", a pracuje m.in. z dziećmi z zaburzeniami odżywiania sad sad sad
                mam nadzieję, że jest jednak wyjątkiem!

Ale np. aby prowadzić psychoterapię, to z tego, co wiem, trzeba samemu przejść przez takową.
                • nick_z_desperacji Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:25
                  Po psychiatrii czyli po lekarskim plus specjalizacja?
          • la_mujer75 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:01
            Oczywiscie, że wpływaja rozmaicie. I nie mnie oceniać.
            Ale ona, ze względu na swje wykształcenie, nie była przeciętną osoba z traumą.
      • aandzia43 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:53
        irma223 napisała:

> Była więźniarką Ravensbrueck. To może wiele wyjaśniać.

Nic nie wyjaśnia. Stres wynikający z koszmarnych przeżyć obozowych tylko umocnił ją w tym, w czym już wcześniej była mocno osadzona.
      • nick_z_desperacji Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 16:26
        Taa...z takim doświadczeniem to raczej powinna wiedzieć, jak się czuje człowiek prześladowany czy traktowany jak podgatunek. I z ta wiedzą próbowała robić z osób homoseksualnych "normalnych". I parę innych tego typu kwiatków. Jedyne, co to tłumaczy, to to, ze nawet trauma nie złagodziła jej szurowego okrucieństwa i pogardy dla ludzi.
        • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 17:35
          Pewnie szczerze wierzyła, że konwersja jest możliwa, a homoseksualizm wynika z jakiejś traumy bądź demoralizacji.
          • livia.kalina Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 17:38
            Wystarczyło się dokształcić, co przecież w ogóle w przypadku lekarza jest obowiązkowe. Nauka cały czas się rozwija. A w czasach, kiedy homoseksualizm traktowany był jak zaburzenie też był wybór, czy tych ludzi krzywdzić, czy nie. Przecież nie każdy lekarz się na to decydował.
            • irma223 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 20:19
              Ale zmiana podejścia naukowego do homoseksualizmu to sprawa ostatnich 30 lat.

Jeszcze w latach 80-tych XX w. uważano, że homoseksualizm może być skutkiem postaw rodziców (silna, przebojowa matka, słaby ojciec).
              Dopiero w latach 90-tych stwierdzono, że jest to skutek zaburzeń w rozwoju płodu.
              Wówczas pani Półtawska była już panią po 70-tce.
              • alicia033 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 20:22
                irma223 napisała:

> Dopiero w latach 90-tych stwierdzono, że jest to skutek zaburzeń w rozwoju płodu.

no i znowu pudło, chochole.
                Mogłaś wyjechać z matuszki rassiji, ale matuszka rassija z ciebie nie.
              • livia.kalina Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 20:23
                a kiedykolwiek wycofała się z opowieści o potrzebie leczenia homoseksualizmu? Przeprosiła (jak np Lew Starowicz)?
              • angazetka Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 21:18
                > Dopiero w latach 90-tych stwierdzono, że jest to skutek zaburzeń w rozwoju płodu.

???
                • irma223 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 21:40
                  W okresie płodowym na rozwijający się mózg płodu działają - przejściowo, ale niestety, działają - hormony właściwe dla płci przeciwnej, zamiast tych właściwych dla płci danego płodu.
                  Dziecko się z tym rodzi.
                  • beneficia Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 21:57
                    Też to czytałam. Tam nawet były statystyki, że im więcej starszych braci, tym bardziej kolejny chłopiec może mieć skłonnosci homoseksualne (na zasadzie jeśli jesteś czwartym chłopcem, to prawdopodobieństwo jest większe).
                    • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 21:59
                      A coz to za bzdura?
                      • beneficia Re: Wanda Półtawska-nie żyje 26.10.23, 19:45
                        Piszę tylko co kiedyś przeczytałam, cóż poradzę, że dziwnie brzmi?
                  • sferoplast Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 22:09
                    Niestety?
                  • alicia033 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 22:10
                    irma223 napisała:

> Dziecko się z tym rodzi.

I nie jest to, chochole, żadne zaburzenie.
          • panna.nasturcja Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 17:52
            Ona nie miała wierzyć tylko opierać się na EBM, to był lekarz!
          • szare_kolory Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:14
            No może i sobie wierzyła. Ale w momencie, kiedy zabierała się do leczenia wiara powinna była iść w kąt a kierować się powinna nauką. Lekarze się kształcą, tzn. zapoznają z najnowszymi osiągnięciami medycyny. Wiara może kształtować sumienie ale nie może zakrywać oczu i uszu na zdobycze nauki.
          • nick_z_desperacji Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:27
            A hitlerowcy szczerze wierzyli, ze rasa aryjska jest ta najlepsza. Czy to jakiekolwiek usprawiedliwienie dla krzywdzenia innych?
      • husky_cat Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:25
        I dlatego tak nienawidziła kobiet?
    • bazia_morska Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:09
      Nie wszystkim należy się znicz na grobie.
      • falofilia.falofilia1 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 11:49
        bazia_morska napisała:

> Nie wszystkim należy się znicz na grobie.

Wpis miesiąca , wężykiem , wężykiem

-
        pl-pl.facebook.com/sokzburaka/
    • escott Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:13
      Myślę, że warto tłuc, że to nie była jakaś osobiście zwyrodniała czy zła osoba - to była konsekwentna katoliczka, po prostu. To jest właśnie ta religia i to, co w niej uważa się za dobro.
      • la_felicja Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:55
        Zgoda
      • panna.nasturcja Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 15:34
        Bycie katoliczką to był jej własny wybór.
      • szare_kolory Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 17:07
        Oprócz osób poświęcających się religii czy głębolo wierzących są też fanatycy religijni. I ona była fanatyczką. A to raczej wynaturzenie wartości, w dodatku w tym przypadku połączone z forsowaniem za wszelką cenę swoich przekonań. Kariera jakich wiele - zrobiona na aureoli czyjejś sławy. Nie są znane przypadki, żeby przyczyniła się do czegoś dobrego.
    • yenna_m Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:29
      Niech jej ziemia ciężką będzie.
    • spirit_of_africa Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 12:42
      Nie jest mi przykro
    • angazetka Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:08
      Mam nadzieję, że piekło istnieje. I że będzie potężnie zdziwiona, dlaczegóż tam trafiła.
      • 1.wetta.1 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 13:52
        Ma na sumieniu te biedne kobiety, które nie otrzymały właściwej opieki medycznej, bo lekarze wierzą w gusła katolickie. A przynajmniej wierzą, gdy są w pracy w państwowym szpitalu, bo później we własnym gabinecie sumienie im nie przeszkadza.
    • pani_tau Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:00
      Nie znam słów aby wyrazić jak bardzo NIE jest mi z tego powodu przykro.
    • disco-ball Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:24
      promowała terapię konwersyjną dla osób nieheteronormatwych
      wiele osób skrzywdziła
    • leosia-wspaniala Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:28
      Warto pamiętać, że badała Karola Kota, którego uznała za onanistę i zapisała witaminki. Tydzień po diagnozie Kot zabił dziecko, a Półtawska nie chciała w jego sprawie zeznawać. Ot, obrończyni życia.
    • smoczy_plomien Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 14:37
      Moja opinia:

https://i.imgflip.com/43iv8l.jpg
    • anorektycznazdzira Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 16:38
      Nie będę tęsknić.
    • brenya78 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 17:33
      Good riddance.
    • ayelen40 Re: Wanda Półtawska-nie żyje 25.10.23, 18:25
      Obirek jak zwykle w punkt:
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,30339407,jan-pawel-ii-i-poltawska-siali-spustoszenie-w-kosciele-byla.html#s=BoxOpImg3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka